Baru-baru ini aku berpeluang untuk hadir ke majlis Soft Launching Royal Palace Skyview. Royal Palace Skyview terletak di Tingkat 10, Skytech Tower 2, Cyberjaya. Apa yang menarik tentang Royale Palace Skyview ini adalah ia menyediakan event space yang eksklusif dengan Rooftop Garden yang menarik. 


Royale Palaca Skyview amat sesuai untuk diajadikan lokasi untuk mengadakan majlis perkahwinan ataupun mrnganjurkan apa-apa event. Paling penting, tempat letak kereta (parkir) banyak disediakan. Jadi, memang sesuai untuk organize event kat sini especially yang melibatkan ramai tetamu. Apa lagi yang menarik tentang Royale Palace Skyview, Cyberjaya? Jom, aku kongsikan. 


Royale Palace mula beroperasi pada tahun 2016 dan diuruskan oleh RSZ Ventures Sdn. Bhd. Lokasi pertama Royale Palace adalah di Seksyen U6 Shah Alam. Royale Palace adalah salah satu jenama yang sangat sinonim dengan menyediakan  event space dan pakej untuk majlis perkahwinan. Kini, Royale Palace semakin berkembang maju dengan menawarkan perkhidmatan lain seperti menyediakan tempat dan pakej untuk corporate events ataupun Birthday events demi memenuhi permintaan pelanggan.


RSZ Ventures Sdn. Bhd. berpengalaman luas dalam mengendalikan majlis perkahwinan dan corporate events selama 4 tahun beroperasi. Pemilihan Cyberjaya sebagai lokasi seterusnya untuk Royale Palace adalah bertepatan untuk memenuhi permintaan orang sekitar Cyberjaya. Lokasi yang strategik di tengah-tengah Cyberjaya dan pemandangan dari tingkat 10 yang memperlihatkan pemandangan seluruh Cyberjaya dari rooftop Garden menjadikan Royale Palace lokasi ideal untuk event-event besar. Selain dewan makan yang selesa, Rooftop garden adalah menjadi main attraction di Royale Palace.


Kapasiti untuk dewan makan di Royale Palace Cyberjaya boleh memuatkan sehingga 300 orang pada satu-satu masa. Actually, kita boleh sewa event space di Royale Palace Cyberjaya untuk majlis secara berkala ataupun one-off. Pendek kata, kita boleh arrange mengikut kehendak dan keperluan kita. Nak buat majlis weeding, Birthday party, company dinner ataupun launching product, Royale Palace Cyberjaya adalah antara lokasi yang sesuai.


Royal Palace Skyview Cyberjaya beroperasi dari jam 9 pagi sehingga 6 petang dari hari Selasa ke hari Ahad iaitu 6 hari seminggu. Jadi, untuk korang yang berminat untuk view tempat dan berbincang tentang pakej menarik yang disediakan oleh pihak Royal Palace Skyview Cyberjaya, korang boleh lah datang sendiri ke sini. Korang boleh booking untuk buat event sama ada di hari berkerja ataupun di hujung minggu. Dari segi waktu operasi pula, korang boleh pilih sama ada nak pergi View tempat pada hari berkerja ataupun di hujung minggu. Memang convenient! 


Dari segi catering, pihak Royale Palace Skyview Cyberjaya ada menyediakan basic package iaitu untuk 300 orang tetamu. Antara pakej yang ditawarkan untuk Basic Package ini adalah seperti berikut:
  • Nasi Hujan Panas/Nasi Minyak
  • Nasi Putih
  • Ayam Goreng Rempah/Ayam Berlada
  • Daging Kurma/Rendang
  • Dalca Sayur/Jelatah
  • Acar Buah & Papadom
  • Buah-buahan
  • Cordial Water & Plain Water
  • Coffee Corner (300 pax)
  • 2 jenis Kuih
  • Teh O


Untuk dekorasi dewan makan, pelamin dan meja makan, pihak Royale Palace ada menyediakan dekorasi walkway, high table dan juga arch decoration. Paling best, semua equipments dalam dewan disediakan oleh pihak Royale Palace. Selain pakej catering, pakaian pengantin dan make up ada disediakan oleh pihak Busan a B&G by Atelia Amani. 


Wedding Bridal Attire
  • Busana B&G by Altelia Amani
  • Basic accessories & shoes
  • One Make up Session

Hall Equipment
  • 30 Table & 300 Victorian Ghost Chair
  • 2 Unit Buffet Line 
  • 1 High Table Set
  • 1 Unit of Cake Table
  • 1 Unit of Doorgift Table
  • 1 Unit of Gift Table
  • Main Stage 28 feet x 12 feet
  • Stage Meja Adab 28 feet x 8 feet
  • 2 Set of VVIP table
  • Uniform Waiter

Package Inclusive
  • Garden area
  • Sound System
  • Wedding Cake
  • Parking Space
  • Lobby Area
  • Holding Room
  • Surau (Level 1)
  • Grand Photowall by RSVP

Free of Charge (FOC) 
  • Fresh Hand Bouquet

Pakej lain
  • Full Package
  • Dome Package
  • Corporate Package
  • Grand Hall Nikah Package
  • Rental Hall (for Nikah only)
  • Full Nikah Package

Selain itu, korang juga boleh ambil pakej photographer dan videographer in house dari pihak Royale Palace Skyview, Cyberjaya.




Royale Palace Skyview Amenities
  • Wheelchair accessibility
  • 10 tier parking space
  • Changing room and Holding room
  • Rooftop and garden area
  • Surau (Level 1)
  • Basic decoration and sound system included
  • Ballroom with air conditioned
  • Open air with designated smoking area

Alamat:
Level 10, Skytech Tower 2, MKN Embassy Techzone, 
Jalan Teknorat 2, Cyber 4, 63000 Cyberjaya
Selangor Darul Ehsan.

Contact No: 
019-3316728 (Rashman)
016-4450538 (Pogy)

Waze: 
Skytech Tower 2

Instagram:

Facebook:

Website:
Mesti semua tertanya-tanya tentang keputusan Anugerah Juara Lagu ke-34 (AJL34). Debaran kian terasa. Segala teka-teki dan persoalan tentang lagu manakah yang akan dinobatkan sebagai lagu terbaik 2019? bakal terjawab beberapa hari sahaja lagi iaitu pada 9 Februari 2020 (Ahad) di pentas muzik paling prestij, pentas Anugerah Juara Lagu ke 34 (AJL34).


AJL34 kali ini memang menarik. Pertarungan hebat antara muka-muka baru dan lama yang masing-masing mempertaruhkan lagu-lagu hebat. Tapi, paling mencuri tumpuan adalah kategori Vokal terbaik. Dengar kata, AJL34 bakal menyaksikan perang tiga penjuru antara Ernie Zakri, Hafiz Suip dan pencabar baru Aina Abdul. Tak sabar kan nak tahu keputusan AJL34? Sebelum kita tengok komen-komen dari mulut finalist AJL34, apa kata kita recap balik 12 Lagu yang telah mara ke pentas akhir AJL34!

ANUGERAH JUARA LAGU KE-34 (AJL34) 

1. Drama
Penyanyi: Drama Band
Komposer: Aepul Roza, Daus SRK, Faeez Ikhwan, Syed Syahmir, Nik Adib
Penulis lirik: Aepul Roza, Daus SRK, Faeez Ikhwan, Syed Syahmir, Nik Adib

2. Ku Bersuara
Penyanyi: Ernie Zakri
Komposer: Syamel, Omar K, Blaine Bakri, John Jeevasingham
Penulis lirik: Syamel, Omar K, Blaine Bakri, John Jeevasingham

3. Anta Permana
Penyanyi: Bob Yusof
Komposer: Hael Husaini, Ezra Kong
Penulis lirik: Hael Husaini, Ezra Kong

4. Sumpah
Penyanyi: Aina Abdul
Komposer: Aina Abdul
Penulis lirik: Aina Abdul

5. Lembah Kesepian
Penyanyi: Haqiem Rusli
Komposer: Haqiem Rusli
Penulis lirik: Haqiem Rusli, Ibnu & Gouffran

6. Sumpah
Penyanyi: Naim Daniel
Komposer: Naim Daniel, Omar K
Penulis lirik: Naim Daniel

7. Peneman
Penyanyi: Hazama The Penglipurlara
Komposer: Tam
Penulis lirik: Tam

8. Dinda
Penyanyi: Kugiran Masdor
Komposer: Ali Sariah
Penulis lirik: Ali Sariah

9. Bangun
Penyanyi: Aman RA
Komposer: Navigator
Penulis lirik: Aman RA

10. Kisah Cinta Kita
Penyanyi: Hafiz Suip
Komposer: Ikhwan Fatanna, Ayden Ali
Penulis lirik: Datuk A. Aida

11. Ragaman
Penyanyi: Fairuz Misran
Komposer: Faizal Tahir, Mike Chan, Romeo
Penulis lirik: Faizal Tahir, Jaare, Karim Karam, Mike Chan

12. Rampas
Penyanyi: Akim & The Majistret
Komposer: Hang Nadim, Laq
Penulis lirik: Bunga Cantik


Agak-agak, lagu mana yang bakal dinobatkan sebagai Juara Lagu untuk AJL34? Dalam kehangatan AJL34, antara nama-nama baru yang diperkatakan adalah Aina Abdul dan Naim Daniel. Dua nama baru ni bukan hanya pertama kali layak ke pentas akhir AJL34, malah kedua-duanya akan mempertaruhkan lagu yang mereka cipta sendiri. AJL bukan diukur dari segi populariti penyanyi, tetapi Juara lagu akan dinilai berdasarkan lirik lagu. Jadi, sesiapa sahaja boleh jadi Juara dan ia sesuatu yang sukar diramal. Namun, untuk penyanyi mereka masih boleh berusaha keras untuk merebut gelaran Vokal Terbaik dan Persembahan Terbaik.


12 Finalis Anugerah Juara Lagu ke 34 (AJL34) berdebar menanti malam bersejarah yang bakal menobatkan lagu terbaik. 


Penyanyi Aina Abdul mengakui berdebar menanti malam pertandingan itu nanti. 

“Saya berdebar dan sebenarnya takut. Saya banyak buat latihan misalnya menonton cara penyanyi senior seperti Dayang Nurfaizah dalam nyanyian. 

“Ini adalah pengalaman pertama saya bertanding di pentas besar seperti AJL” ujarnya. 


Aina ditemui selepas Showcase AJL34 yang diadakan di Panggung Anniversari, Taman Botani Perdana baru-baru ini. Aina bakal mempertandingkan lagu Sumpah ciptaannya sendiri.


AJL34 yang bakal berlangsung pada 9 Februari ini, 9 malam di Axiata Arena, Bukit Jalil mengetengahkan tema ‘Warna-Warna Suara’.


Sementara itu, penyanyi lagu Sumpah, Naim Daniel turut meluahkan rasa gementar dan sedang membuat persiapan terakhir. 

“Tipulah kalau saya kata tidak takut. Saya mahu rehat dan tidak menerima undangan persembahan terlalu banyak selepas ini. Ini pertama kali saya bergelar finalis AJL jadi saya mahu all out.

“Saya mahu penonton yang datang menyaksikan persembahan secara langsung dan juga yang tengok di rumah pada hari itu dapat menjiwai apa yang saya bakal sampaikan,” katanya.


Selain Naim dan Aina, 10 finalis LAIN yang akan bertanding adalah Drama Band (Drama), Akim & The Majistret (Rampas), Kugiran Masdo (Dinda), Hazama & The Penglipurlara (Peneman), dan Hafiz Suip (Kisah Cinta Kita).


Tidak ketinggalan, Ernie Zakri (Ku Bersuara), Bob Yusof (Anta Permana), Fairuz Misran (Ragaman), Haqiem Rusli (Lembah Kesepian) dan Aman RA (Bangun).


Sementara itu, peminat masih berpeluang membeli tiket AJL34 untuk tempat duduk di aras empat yang berharga RM30. Dengar kata, penjualan tiket memang rancak pada Showcase AJL34 di Panggung Anniversari, Taman Botani Perdana pada 18 Januari lalu. Apa korang tunggu lagi, jom beli tiket AJL34!


AJL34 akan dipancarkan secara langsung di TV3 dan di Web rasmi global live streaming di tonton.com.my


KEPUTUSAN AJL34


Persembahan Terbaik
Hafiz Suip

Vokal Terbaik
Hafiz Suip

Tempat ke-3
Anta Permana
Penyanyi: Bob Yusof
Komposer: Hael Husaini, Ezra Kong
Penulis lirik: Hael Husaini, Ezra Kong

Tempat ke-2
Bangun
Penyanyi: Aman RA
Komposer: Navigator
Penulis lirik: Aman RA

Juara Lagu AJL34
Sumpah
Penyanyi: Naim Daniel
Komposer: Naim Daniel, Omar K
Penulis lirik: Naim Daniel

Kismis California sangat sinonim dengan kehidupan zaman kanak-kanak dan zaman persekolahan aku. Especially kalau nak exam, gigih pergi cari Kismis buat solat hajat kemudian amalkan makan 7 biji setiap hari. Alhamdulillah, berkat usaha dan ikhtiar macam ni, dapat la aku jadi manusia macam hari ni, hehehe. Mustahil kalau ada antara kita yang tak pernah makan Kismis California. Betul tak? Antara jenama yang popular dari dulu sehingga sekarang adalah Ligo dan juga Sun-Maid.


Pembukaan tahun baru 2020 disambut dengan penuh makna. Aku berkesempatan untuk turut serta menghadiri Sesi Sepetang Bersama Chef Emmanuel Stroobant dan  dibantu oleh Chef Erich Anton Roos. Lagi teruja, bila aku dapat tahu lebih lanjut tentang Kismis California yang aku duk makan selama ini  dengan lebih terperinc. Apa yang lagi best bila dapat peluang untuk merasai sendiri masakan berasaskan Kismis California selaku bahan serbaguna oleh chef bertaraf dunia.


Event yang meriah dan bermakna ini telah dikelolakan oleh Jawatankuasa Pentadbiran Kismis (RAC) sempena menyambut tahun baru 2020 dengan sentuhan manisan berasaskan resipi yang dicipta khas menggunakan Kismis California. Event ini dinamakan ‘Samplings On the Fourteen Restaurant’ yang diadakan bertempat di Berjaya University College. 


Kesemua resipi yang dicipta khas oleh chef selebriti bertaraf 2 bintang Michelin iaitu Chef Emmanuel Stroobant bersama chef jemputan Erich Anton Roos. Event ini sekaligus meraikan 40 Tokoh Berpengaruh utama di Malaysia dengan majlis makan malam yang penuh makna dan meriah. Semua tetamu seronok bukan sahaja kerana dapat menjamu selera dan beramah mesra dengan chef selebriti tetapi juga kerana dapat memerhatikan pesona mereka menunjukkan kelebihan Kismis California dalam empat sajian makan malam yang lazat.


Resipi sajian gourmet yang disediakan oleh dua chef tersohor merangkumi appetiser, main dish dan juga dessert. Memang menarik presentation setiap hidangan yang disediakan dengan rasa yang penuh kelazatan.


Antara juadah istimewa bertaraf antarabangsa yang dihidangkan adalah California Raisins Crab & Cauliflower, California Raisins Pasta, Fennel & Prawns, California Raisins Beef Short Ribs & Winter Fruits dan juga dessert istimewa iaitu Symphony of California Raisins yang menyajikan Apple Raisins Dumpling Puff with California Raisins Coffee Muffins dan Mascorpone Raisins and Cinnamon Ice Cream. Overall, personally aku sendiri rasa semua hidangan berasaskan Kismis California sangat sedap dan menyelerakan. Lain dari yang lain. 


Kami juga berpeluang untuk melihat sendiri secara langsung Chef Emmanuel Stroobant menyediakan 3 resipi istimewa. Satu pengalaman yang tak dapat dilupakan sampai bila-bila. Ilmu dan pengalaman baru yang sukar dicari ganti. Di kesempatan ini, aku nak share menu istimewa bertaraf antarabangsa berasaskan Kismis California yang telah dihidangkan pada malam itu. 

1. Kismis California, Ketam & Kubis Bunga


2. Pasta Kismis California dengan Jintan Hitam & Udang


3. Kismis California dengan Rusuk Lembu & Buah-Buahan Musim Sejuk


Selain itu, penampilan istimewa oleh Chef Erich Anton Roos memeriahkan lagi majlis dengan menunjukkan demonstrasi penyediaan manisan yang cukup lazat iaitu Symphony of California Raisins iaitu hidangan 3 dalam 1.


4. Simfoni Kismis California


• Mufin Kismis California dengan krim
• Aiskrim Kayu Manis Kismis California
• Paf epal


Chef Emmanuel Stroobant tidak perlu diperkenalkan kerana chef selebriti Belgium bertaraf 2 bintang Michelin ini telah melibatkan diri dalam dunia masakan sejak mula bekerja sebagai pembantu dapur pada usia semuda 16 tahun dan meniti kerjaya dalam dunia kulinari selama satu dekad. Paling menonjol ialah kemunculannya sebagai chef pengacara saluran AFC selama bertahun-tahun dan beliau membuka restoran pertamanya di Singapura yang dinamakan Saint Pierre. 


Chef Erich Anton Roos pula merupakan warga Switzerland yang telah mengumpul pengalaman berkecimpung selama 40 tahun dalam dunia kulinari antarabangsa, yang meliputi banyak negara Barat dan Asia. Buat masa ini beliau berpangkalan di Bangkok, memainkan peranan yang lebih tertumpu kepada perundingan dan perancangan strategik untuk keperluan latihan dapur dalam rangkaian hotel antarabangsa.


Pengarah Promosi Perdagangan RAC Malaysia, Encik Richard Liew mengatakan bagi kebanyakan pengguna terutama sekali kanak-kanak, Kismis California adalah makanan snek yang sihat berbanding makanan snek lain kerana Kismis California manis secara semula jadi dan tidak mengandungi sebarang gula tambahan. Kismis California juga merupakan bahan serba guna yang boleh mengilhamkan pelbagai sajian masa kan baik sajian pembuka selera dan sajian utama mahupun manisan dan minuman lebih-lebih lagi dalam keadaan pengguna zaman sekarang yang lebih mementingkan kesihatan dan gemar mencuba sesuatu yang baru. Beliau sangat berbangga dengan penghormatan yang diberikan untuk bekerjasama dengan Chef Emmanuel dan Chef Erich kali ini dengan mencipta resipi dan rasa yang menakjubkan dengan Kismis California bagi merayakan ketibaan tahun 2020 bersama tokoh-tokoh yang berpengaruh di Malaysia. 


Kismis bukan sahaja lazat dan membuka selera, tetapi juga kaya dengan khasiat pemakanan yang menjadikannya sesuai untuk digunakan dalam sajian masakan memandangkan isu-isu kesihatan yang semakin meningkat disebabkan diet tidak sihat. Salah satu alternatif adalah menggantikan manisan preservatif kepada Kismis California dalam penyediaan juadah. 


Richard menjelaskan bahawa kismis sesuai untuk dimanfaatkan dalam banyak keadaan kerana kismis sedia untuk dimakan, sihat dan lazat. Satu paket Kismis California boleh dimasukkan ke dalam beg tangan atau beg bimbit. Ia juga mudah diselitkan dalam bekas makanan tengah hari, beg gim dan laci meja tulis. Kismis California juga mampu dibeli, tidak mudah rosak dan senang di makan terus dari kotak kerana tidak perlu dibasuh, dikupas atau dicincang. Ini membolehkan sesiapa sahaja mampu untuk mencipta sajian dengan mudah. Pendek kata, Kismis Raisin adalah makanan on the go! 


Selain itu, Cik Tan Yen Sing iaitu seorang pakar diet klinikal turut hadir untuk menerangkan khasiat kebaikan dan kelebihan Kismis California.


“Pemakanan yang baik sememangnya cara terbaik untuk mencegah penyakit dan menjaga kesihatan. Kismis, dengan antioksidan polifenol tinggi mengandungi kira-kira 3,037 unit ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity iaitu satu kaedah mengukur antioksidan dalam makanan) dalam kira-kira 2/3 cawan. Bahan keperluan ini penting untuk perlindungan daripada tekanan oksidatif yang berkaitan peningkatan usia dan penyakit,” kata Tan. 


Menurut Cik Tan, hasil kajian menunjukkan bahawa pengambilan lebih banyak buah-buahan & sayur-sayuran, iaitu melebihi 5 sajian sehari, dikaitkan dengan pengurangan 17% penyakit jantung koronari. 


Sungguhpun kecil, kismis mengandungi banyak khasiat untuk kesihatan. Tan menjelaskan bahawa kismis mengandungi 35% fruktosa dan 35% glukosa yang merupakan gula buah-buahan semula jadi dan sumber tenaga yang tidak mengandungi lemak & kolesterol. Kismis ialah snek yang sihat dan boleh menggantikan gula dalam banyak resipi masakan dan roti serta kek.


Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA) mengesyorkan orang dewasa mengambil 1½ hingga 2 cawan buah-buahan sehari. Buah-buahan sedia untuk dimakan dan mudah dibawa ke mana-mana, seperti Kismis California, sesuai untuk mengisi kuota ini. Malah, pengguna hanya memerlukan ½ cawan kismis untuk mengisi keperluan harian berbanding 1 cawan penuh buah-buahan segar.


Antara pelbagai kelebihan Kismis California termasuk:
  • Semula jadi sepenuhnya
  • Manis secara semula jadi dan tidak mengandungi gula tambahan
  • Tidak mengandungi lemak dan kolesterol dan rendah natrium (garam) secara semula jadi
  • Sumber kalium (elektrolit penting yang membantu fungsi otot, kardiovaskular dan sistem saraf)
  • Sumber serat 
  • Sumber nutrien 
  • Diketahui mengandungi fitonutrien yang menyekat pertumbuhan bakteria dalam mulut yang dikaitkan dengan kaviti dan penyakit gusi

Banyak ilmu yang aku dapat pada malam itu. Lagi best bila dapat bertemu dengan rakan-rakan bloggers lain dalam majlis yang penuh gilang-gemilang dan eksklusif. Terima kasih tak terhingga kepada pihak RAC atas jemputan ini. Sebagai tanda kenang-kenangan, nah beberapa gambar wefie untuk tatapan semua.




Untuk maklumat dan resipi Kismis California, korang boleh kunjungi www.calraisins.org dan www.caraisins.com. Ikuti perkembangan lanjut tentang Kismis California di Facebook: @RACAsean
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...