Biasanya, kalau korang nak cari barang basah seperti lauk-pauk, sayur-sayuran atau buah-buahan, korang pergi beli kat mana? Mungkin ada yang suka pergi ke pasar, mungkin ada juga yang lebih selesa pergi ke supermarket. Bagi aku yang bujang ni, aku tak kisah nak beli kat mana-mana pun. Faktor paling penting yang aku pilih adalah barang mesti lah segar dan harga yang menjimatkan. Pendek kata, fresh dan murah! At least, sekali sebulan tu memang wajib pergi beli barang dapur untuk restock. 


Baru-baru ni, memandangkan aku ada kerja di area Central I City Shah Alam, on the way pergi tu aku singgah sekejap di Segi Fresh Market Subang. Kebetulan masa tu awal pagi, around jam 830 pagi, so tak ramai orang lagi. Lagi best, bila time nak shopping tu tengok barang-barang basah especially seafood, sayur dan buah semua banyak dan fresh. Fuh, excited rasa nak shopping masa tu. Actually, kalau korang datang ke Segi Fresh, bukan barang segar je ada. Malah, barang keperluan harian dan makanan pun ada. Macam supermarket la juga konsepnya. Sebut saja korang nak apa, barang basah, barang segar, atau barang keperluan harian, semua ada di sini.


Hidup bujang macam aku ni simple je. Sekali sebulan, pergi restock barang dapur. Beli barang apa yang rasa teringin nak makan dan masak sendiri. Kadang-kadang makan sendiri, kadang-kadang makan dengan Housemate, dan kalau kebetulan member-member free, ajak dorang lepak makan sekali kat rumah. Sebenarnya lagi seronok makan ramai-ramai. Daripada belanja makan kat luar, sekali-sekala kita masak dan jamu dorang makan kat rumah. Meriah! Bila barang Basah dan barang dapur semua dah ada dalam peti ais, mudah sikit nak masak. Tak payah nak kalut nak kena gi kedai beli barang time nak masak. Lagi pun, bila kita masak sendiri, seriously lagi jimat. 


Aku suka shopping di Segi Fresh Market ni sebabanya barang yang ada cukup lengkap. Semua ada. Paling penting, barang  yang di jual dijamin fresh setiap hari. Everyday dorang akan stock up dengan barang baru dan fresh. Pasaraya Segi Fresh dibuka seawal jam 8.00 pagi sehingga 10.00 malam setiap hari. Aku cadangkan korang pergi awal pagi sebab time tu orang tak ramai, tak perlu bersesak-sesak dan paling penting barang basah banyak dan fresh. Tinggal untuk pilih dan beli je. Kalau pergi lewat, semestinya terpaksa ambil saki-baki yang tinggal je lah. Kan? 



Hari tu aku teringin nak makan Kerang dan sotong. Tengok kat Fresh Market kang fresh dan besar lah. Harga pun murah. Terus sambar Kerang dan sotong untuk beli bawa balik. Kalau korang beli ikan dan ayam, boleh je terus potong sebab perkhidmatan untuk memotong atau menyiang ikan memang disediakan. Kalau aku, memang tak pandai nak siang ikan, haha. So, memang terus suruh siang terus kat situ. Kalau beli ayam pun sama, lepas timbang aku terus suruh potong. Mudah nak masak nanti. So, jimat masa sikit time nak masak nanti. 



Tengok lah betapa fresh dan besar giler sotong yang ada. Mana taknya aku terliur kan? Dalam kepala otak, dah macam-macam menu dah fikir nak masak apa, hahaha. Pendek kata, kalau korang nak beli seafood, semua ada kat sini. Sotong, udang, Kerang, ketam, salmon, ikan dan macam-macam lagi. 



Selain barang basah seperti seafood, ayam dan daging, barang keperluan untuk memasak seperti Serai, Lengkuas, Halia, Cili Padi, Cili Merah, Ikan Bilis dan pelbagai jenis sayur pun ada. Pergi satu tempat, boleh beli semua barang yang kita nak. Settle! 



Ini antara bahagian favorite aku di Segi Fresh. Allahu! Tengok buah-buahan yang ada pun fresh dan menggiurkan. Ni memang wajib beli! Beli dan simpan dalam peti ais buat stok. At least, malam-malam boleh makan. Then, boleh buat bekal untuk breakfast. Beginilah hidup bujang, lapar-lapar grab je buah dan makan. Kalau rajin sangat baru masak yang beria. Hehe


Untuk korang yang buat business kedai makan, peniaga kuih, atau yang meniaga kecil-kecil an seperti caterer, aku suggest korang datang beli barang kat sini. Beli banyak-banyak pada harga borong, memang menjimatkan. Yang penting barang fresh dan berkualiti! 


Dalam duk nak beli Kerang, sotong dan buah-buahan je, tengoklah apa jadi? Hampir penuh juga separuh troli tu, hahaha. Make sure kalau nak datang shopping di Segi Fresh Market, bawa plastic bag atau bag sendiri untuk isi barang. Kalau tak nak bayar extra untuk plastic bag, boleh juga beli bag khas Segi Fresh. Next time, boleh reuse balik untuk shopping. Save environment, let's Go Green! 


Mesti korang tertanya-tanya, betul ke orang bujang pun gi shopping barang basah? Nah, mai nak share antara juadah yang aku sempat masak dengan barang basah yang dibeli dari Segi Fresh. Antaranya Kerang rebus, sotong goreng kunyit dan soda herbs. Menu simple-simple je. Kadang-kadang, boring juga asyik makan kat luar je. Sekali-sekala, kena juga masuk dapur dan masak sendiri apa yang kita teringin nak makan. Bila kita masak sendiri, bukan nikmat kenyang je kita rasa. Tapi, more to self-satisfaction!


Jadi, kalau korang pun plan nak masak-masak atau buat pot luck, kalau nak cari dan beli barang basah dan barang dapur, aku suggest pergi beli di Segi Fresh. Banyak je cawangan dia di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor ni. Untuk maklumat lanjut tentang Segi Fresh dan promosi terkini, korang boleh kunjungi website dan laman sosial media Segi Fresh seperti berikut:

Website: 

Facebook: 

Instagram: 
Antara keperluan penjagaan diri harian yang perlu dititikberatkan adalah pemilihan sabun mandi atau shower gel. Tak kira untuk kegunaan peribadi, keluarga ataupun anak-anak, pemilihan shower gel yang tepat adalah perlu. Shower gel yang dipilih mestilah sesuai untuk kegunaan ramai (universal) dan paling penting berkesan untuk membunuh bakteria. Tak kira lah bujang atau berkeluarga, bila masuk bilik mandi tu, memang nak tengok ada shower gel.


Untuk memenuhi permintaan pengguna di luar sana bagi mendapatkan shower gel yang wangi, anti-bakteria, dan sesuai untuk seisi keluarga, Safi tampil dengan 2 variasi baru iaitu Safi Anti-bacterial Shower Frosty Watermelon dan Safi Anti-bacterial Shower Frosty Pineapple. Korang rasa, antara Watermelon dan Pineapple, mana satu lagi wangi?


Jujurnya, masa mula-mula aku tengok produk ni ada di pasaran, excited juga nak try. Eh, ni sabun mandi ke kordial? hahaha. Packaging dia cukup mengancam! Bau dia, tak payah cakap. Sangat menggiurkan! Tapi awas, jangan sampai ada yang cuba nak jilat atau minum ye, hahaha. Memandangkan aku dah guna shower gel dari Safi ni, aku nak share serba-sedikit tentang produk ni. Mana tahu, ada antara readers di luar sana yang berminat nak cuba shower gel yang terbaru dari Safi di pasaran.


Safi Anti-Bacterial Shower Cooling adalah rangkaian gel mandian anti-bakteria yang bebas alkohol, bebas paraben. Paling penting, ia mempunyai kadar pH yang seimbang. Pendek kata, shower gel dari Safi ni bukan hanya sekadar untuk keperluan mandian, malah ia membantu untuk memberi pelindungan dari bakteria. Ye lah, kehidupan kita sehari-hari terdedah dengan bakteria dan kuman. Jadi, dengan adanya Safi Anti-bacterial Shower Cooling sedikit-sebanyak dapat membantu membasmi kuman dari kulit dengan berkesan sehingga 99.99%.


Jadi, korang perlu sediakan shower gel ni dalam bilik mandi masing-masing. Shower gel ni sesuai untuk seisi keluarga tak kira lelaki mahupun perempuan, tua ataupun muda. Universal! Bila guna shower gel dari Safi ni, selain bau fruity yang wangi seperti Watermelon dan Pineapple, Safi juga memformulasikan shower gel ini untuk memberi efek cooling kepada pengguna. Selain wangi, ia juga menyegarkan!


Ramai yang tanya, mana satu yang best? Watermelon atau Pineapple? Seriously, susah betul aku nak jawab. Buat apa nak pilih kalau kita boleh beli dua-dua kan? hehehe. Actually, aku suka dua-dua. Frosty Wartermelon bau dia soft and sweet. Frosty Pineapple pulak bau dia a bit strong and fresh. So, kesimpulannya cuba dua-dua, hahaha. Tak rugi beli dua-dua, sebab time mandi boleh pilih nak guna yang mana. Ikut mood! Yang penting, dua-dua wangi dan menyegarkan.



Safi Anti-Bacterial Shower Frosty Watermelon

  • Mengandungi Anti-oksidan semulajadi
  • Kadar pH seimbang
  • Bebas Alkohol dan bebas paraben
  • Kombinasi haruman floral dengan kesegaran rasa tembikai 
  • Perlindungan dari bakteria (anti-bacterial)
  • Membasmi sehingga 99.9% kuman
  • Diperkaya dengan manfaat ekstrak Tembikai & Lemon yang berfungsi sebagai anti-oksidan semulajadi bagi melindungi kulit 
  • Manfaat ekstrak Lemon & madu yang kaya dengan manfaat anti-bakteria dan memberi kesegaran, kelembapan dan melembutkan kulit 


Safi Anti-Bacterial Shower Frosty Pineapple


  • Mengandungi Anti-oksidan semulajadi 
  • Kadar pH seimbang
  • Bebas Alkohol  dan bebas Paraben
  • Kombinasi sensasi haruman dan kemanisan sitrus buah Nanas yang memberi effect yang menyejukkan dan menyegarkan
  • Memberikan perlindungan dari bakteria (anti-bacterial) untuk seisi keluarga 
  • Membasmi sehingga 99.9%
  • Diperkaya dengan ekstrak Nanas, Raspberry dan Kelapa yang terkenal dengan manfaat anti-oksidan semulajadi yang dapat melindungi kulit daripada radikal bebas 
  • Diperkaya dengan kombinasi 3 kali ganda manfaat anti-penuaan bahan semulajadi yang dapat mengekalkan kesihatan kulit


Honestly, aku suka bau fruity Safi Anti-Bacterial Shower Cooling ni. Lagi satu aku suka tentang shower gel ni, dia ada cooling effect dan menyegarkan. So guys, kalau korang berminat nak beli, boleh dapatkan di pasaraya berdekatan. Actually, korang boleh beli sama ada dalam botol macam ni (1kg) dengan harga RM18.50 atau dalam pek isian semula (850g) dengan harga RM12.50. Nak beli di kedai boleh, nak beli di online shop pun boleh. Search je Safi Anti-Bacterial Shower. Selamat mencuba!


Untuk maklumat lanjut dan promosi terkini tentang Safi, korang boleh kunjungi:

Website

Facebook

Instagram
Mesti korang pernah singgah di Terminal Berseepadu Selatan (BTS) kan? Bagi aku, TBS adalah Hub pengangkutan awam yang paling lengkap di Kuala Lumpur selain KL Sentral. Di TBS, kita boleh commute ke destinasi seterusnya dengan menaiki LRT, KTM, ERL, bas, teksi ataupun Grab. Paling penting, TBS adalah hub untuk bus ekspress antara negeri. Tak kira destinasi kita ke Utara, Selatan, Pantai Timur atau Pantai Barat, semua destinasi menyediakan perkhidmatan bas. 

Bila tersampai awal di TBS dan menunggu bas untuk berangkat ke destinasi, mesti korang akan cari port untuk lepak dan makan-makan di TBS. Betul tak? Untuk perkongsian kali ini, aku nak share satu tempat yang patut korang singgah di TBS sementara menunggu masa untuk menaiki bas. 


Selalunya, mesti orang akan tanya, "Kat mana tempat makan best di TBS?" atau "Kat mana tempat best nak lepak di TBS? Jawapannya, kalau korang nak cari port makan yang best di TBS, korang boleh singgah di TEKUN Mart yang terletak di Tingkat 4. TEKUN Mart ni baru sahaja dibuka dan beroperasi di TBS yang terletak betul-betul bersebelahan KK Mart. 


Apa yang menarik di TEKUN Mart? Bagi aku, TEKUN Mart ni menarik sebab ia menyediakan menu-menu yang aku suka dan tak dapat nak cari di tempat lain sekitar TBS. Selain menyediakan barang runcit, TEKUN Mart juga mempunyai mini bar yang menyajikan menu yang sedap-sedap. 


My favorite semestinya ODEN TomYam dan Ais Jagung. Kalau korang singgah di TEKUN Mart, korang boleh try sendiri. Thai Red Tea dan Thai Green Tea kat sini pun sedap dan kaw! Banyak lagi menu yang ada. Nanti aku share kat sini dengan harga sekali. Mudah korang nak buat bajet untuk makan-makan, hahaha. 


Just nak share sedikit info berkaitan TEKUN Mart. TEKUN Mart dimiliki penuh oleh KOPERASI RAKAN TEKUN BERHAD dan ini merupakan cawangan pertama mereka di Malaysia. Maksudnya, kalau korang ke tempat lain, korang tak akan jumpa TEKUN Mart. The one and only, hanya di TBS buat masa ni. Semoga lepas ni, lebih banyak rangkaian TEKUN Mart dibuka di lokasi-lokasi lain. 


TEKUN Mart ini adalah kedai runcit serbaneka yang mengetengahkan produk tempatan dan yang pastinya  Halal. Bila berada di TEKUN Mart, kita boleh tengok pelbagai produk usahawan Bumiputera dan IKS ada kat sini. Paling menarik adalah produk ready to eat seperti Nasi Lemak segera, Asam Pedas, Nasi Goreng dan banyak lagi yang memang sesuai untuk dibeli dan dibawa untuk travel. Dah macam one stop centre untuk traveller yang nak cari produk makanan ready to eat untuk dibawa ke destinasi yang nak dituju. Tak kira lah, balik kampung atau melancong ke luar negara.


Selain pelbagai produk Bimiputera dan IKS, TEKUN Mart juga ada mini bar yang menjual pelbagai jenis menu yang murah dan sedap. Macam-macam ada. Kalau korang merancang untuk singgah di TEKUN Mart, mungkin boleh rujuk senarai menu dan harga yang sempat aku try tempoh hari. Check it out!

SENARAI HARGA MAKANAN DI TEKUN MART, TBS


Antara juadah yang dijual di mini bar TEKUN Mart adalah seperti Jagung Manis, Spaghetti, Dim Sum, Meatball, Chicken ball, Durian Crepe, Bomboloni, Pau dan AIS krim. Selain minuman dalam kotak atau botol, TEKUN Mart menyajikan minuman istimewa seperti Thai Red Tea, Thai Green Tea, Ais Jagung dan macam-macam lagi.

ODEN - RM2/ stick

Fishball

 Jagung Susu – RM3.00
Jagung CHEESE - RM3. 50

Meatball – RM6.00
Chicken ball - RM6.00

Thai Red Tea dan Thai Green Tea – RM3.00

Spaghetti – RM6.00

Dim Sum 6pcs – RM5.00

Aiskrim Kon Vanilla – RM1.50
Aiskrim Kon Coklat – RM2.00
Aiskrim Kon Vanilla + Coklat – RM1.80

Aiskrim Sundae

Durian Crepe 6pcs – RM13.00

Pau

Selain itu, pihak TEKUN Mart juga ada menyediakan perkhidmatan catering ODEN Halal untuk majlis-majlis tertentu. Jadi, kalau korang ada plan untuk buat open house, jamuan makan-makan atau event, maybe boleh consider untuk ambil pakej ODEN. Baru lain dari yang lain. Kan? 


Katering / Tempahan ODEN

Tel :0
16-964 5544 (Kak Wani)

Email :
tekunmart@gmail.com



Hah, mesti ada tertanya-tanya, "Jam berapa TEKUN Mart buka?" Nanti, dah sampai TBS jam 5 pagi, nak pergi makan di TEKUN Mart, Tengok-tengok tutup korang Marsh aku pulak, hehe. Actually, TEKUN Mart dibuka setiap hari dari pukul 7.00 pagi hingga 11.00 malam. Jadi, kalau korang berada di sekitar TBS time tu, bolehlah singgah di TEKUN Mart. 


Pendek kata, TEKUN Mart ni bukan hanya sekadar kedai runcit serbaneka biasa, malah TEKUN Mart juga mempunyai mini bar yang menyahikan aneka jenis juadah untuk para pelanggan. Memang aesuai untuk korang yang nak makan dan alas perut sebelum memulakan perjalanan di TBS. Boleh lepak santai isi perut kat sini. Kalau nak singgah beli dan tapau pun boleh. Highly recommended!

Selamat mencuba! 



TEKUN Mart

Lokasi:
Tingkat 4, Terminal Bersepadu Selatan (TBS)

Waktu operasi :
7 pagi hingga 11 malam (dibuka setiap hari)

Tel :
016-9645544 (Kak Wani)

Email :
tekunmart@gmail.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...