Setiap kali balik kampung, aku akan rasa excited. Pertama, sebabnya time balik kampung ni la time nak makan semua makanan-makanan favorite especially masakan mak. Kemudian, time ni juga lah aku boleh top-up serba-sedikit ilmu baru untuk belajar memasak menu-menu favorite. Siapa kat sini suka memasak? Mesti korang akan teruja bila duk kat dapur dan tengok mak korang tengah masak kan? Dapat menyibuk pegang-pegang sudip dan kacau-kacau lauk-pauk di dapur jadi lah. Asalkan, time duk buat kalut kat dapur tu, dapat juga lah sedut serba-sedikit ilmu baru macam mana nak masak sesuatu juadah. Untuk perkongsian kali ini, aku nak share resipi favorite aku sejak dari kecil sampailah sekarang iaitu Sup Tulang, Sambal Bilis dan Sambal Goreng.


Apa yang special untuk segmen resipi kali ini adalah aku dapat berganding dengan Mek di dapur. So, bolehlah belajar buat Sup Tulang, Sambal Bilis dan Sambal Goreng ni. Lagi satu, menu ni special sebab aku gandingkan menu favorite aku dengan bahan utama (superstar) untuk juadah kali ini iaitu ubi kentang U.S. (U.S. Potato). Korang pernah dengar tak tentang U.S. Potato? Hah, kalau belum pernah dengar, korang boleh je pergi supermarket berdekatan dengan korang. Confrim ada!


Siapa kat sini bila masak je, suka letak ubi kentang dalam menu masakan? Personally, aku memang suka kalau makan apa-apa juadah yang ada ubi kentang. Orang kata, "Eh, tak boleh makan ubi kentang banyak-banyak, nanti gemuk!". Rupa-rupanya, bila aku baca balik info berkaitan U.S. Potato baru-baru ini, itu semua hanyalah miskonsepsi ataupun mitos. 


Untuk pengetahuan korang semua, satu biji kentang U.S. Potato yang bersaiz sederhana (148gram) mempunyai 110 kalori. Paling menarik, ia TIADA LEMAK (FAT), TIADA SODIUM dan TIADA KOLESTEROL. Lagi satu, Ubi Kentang U.S. Potato sebenarnya mengandungi lebih banyak 'potassium' berbanding pisang dan ia juga mengandungi vitamin C. So, kalau orang kata makan pisang tu boleh mengenyangkan, sebenarnya makan ubi kentang lagi boleh mengenyangkan. 


Ubi Kentang U.S. Potato ni pendek kata memang sesuai untuk korang yang merancang untuk mengamalkan program diet. Sebab apa? Sebab korang boleh skip makan nasi atau sumber karbohidrat yang lain dan gantikan dengan ubi kentang U.S. Potato. Korang akan rasa kenyang dengan lebih baik berbanding makan makanan ringan yang lain.


So guys, tanpa berceloteh panjang. Jom, kita tengok resipi istimewa dari #DapurPB x #DapurBonda untuk kali ni, hehe. Untuk resipi special kali ini, aku namakannya U.S. Russets Sup Tulang with Sambalicious U.S. Waffle Cuts. 


Sempena kempen U.S. Potato Rasa Meriah, aku namakan set hidangan kali ini sebagai "Dulang Raya". Actually, it is specially made to appreciate my favorite dishes. Gandingan menu favorite dalam satu Dulang untuk meraikan hari bahagia bersama keluarga tercinta esepcially di hari lebaran. Jadi, untuk perkongsian kali ini, aku nak share bahan-bahan yang diperlukan untuk menyediakan juadah istimewa ini dan serba ringkas cara-cara untuk memasak. Check it out!

U.S. RUSSETS SUP TULANG


Bahan-bahan
  1. Ubi Kentang (U.S. Russets)
  2. Tulang Lembu
  3. Bawang merah
  4. Bawang putih
  5. Halia
  6. Kulit kayu manis
  7. Rempah sup
  8. Gula
  9. Garam



Cara-cara menyediakan U.S. Russets Sup Tulang
  1. Rebus tulang lembu dalam periuk berisi air. 
  2. Biarkan sehingga mendidih
  3. Ketuk bawang merah, bawang putih dan halia. 
  4. Masukkan ke dalam periuk. 
  5. Masukkan kulit kayu manis. 
  6. Masukkan Rempah Sup dan kacau sehingga rata
  7. Masukkan garam dan gula secukup rasa
  8. Perlahankan api dan biarkan sehingga daging empuk
  9. Masukkan potongan Ubi kentang (U.S. Russets) dan biarkan sehingga lembut
  10. Tutup api dan U.S. Russets Sup Tulang siap sedia untuk dihidangkan
  11. Tabur sedikit bawang goreng, daun Sup, daun bawang, limau nipis dan potongan cili untuk dinikmati

Sambalicious U.S. Waffle Cuts

  1. U.S. Waffle Cuts
  2. Bawang merah
  3. Bawang putih 
  4. Bawang besar
  5. Lada kering
  6. Ikan bilis
  7. Garam
  8. Gula
  9. Asam keping




Cara-cara menyediakan Sambalicious U.S. Waffle Cuts
  1. Rebus lada kering sehingga lembut supaya senang untuk dikisar
  2. Kisar lada kering tadi bersama bawang merah, bawang putih dan bawang besar
  3. Panaskan minyak masak
  4. Masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi
  5. Kacau sehingga sebati
  6. Masukkan gula secukup rasa
  7. Masukkan 2-3 keping Asam keping
  8. Bila Sambal separuh masak, masukkan ikan bilis
  9. Masukkan garam secukup rasa
  10. Tunggu sehingga Sambal pecah minyak dan tutup api
  11. Masukkan US Waffle Cuts ke dalam air fryer selama 15 minit pada suhu 150 degree Celcius 
  12. Sambal siap untuk dihidangkan bersama US Waffle Cuts untuk Dulang Raya bersama US Russets Sup Tulang



Maka, terhasillah Dulang Raya yang menyajikan U.S. Russets Sup Tulang bersama Sambalicious U.S. Waffle Cuts. Macam mana, nampak sedap tak menu yang dikongsi kali ini? Kombinasi Sup Tulang dengan U.S. Potato memang padu. Sedap untuk dimakan begitu sahaja. Boleh makan tanpa nasi, tetapi ia tetap mengenyangkan. Untuk side dish dan rasa pedas, disarankan untuk dihidangkan bersama U.S. Waffle Cuts berserta sambal goreng dan samba bilis. Fuh, memang legend! Korang jangan lupa try tau. Selamat mencuba!


Sempena dengan kempen U.S. Potato Rasa Meriah ni juga, korang boleh join contest mudah untuk menang voucher cash dari U.S. Potato. Caranya mudah je, korang LIKE FB Page MYpotatoesUSA dan klik LIKE untuk VOTE menu pilihan korang. Dan memandangkan menu yang aku share tadi juga disenaraikan sebagai salah satu daripada 10 menu terpilih, aku minta jasa baik semua readers dan sesiapa sahaja yang membaca blog ni untuk klik LIKE dan VOTE Resipi 8 di FB U.S. Potato seperti yang ada kat bawah ni. Thank you! 


VOTE untuk @penaberkala



Untuk maklumat lanjut tentang U.S. Potato, korang boleh baca di FB Page MYpotatoesUSA

Baru-baru ini, aku sempat hadir dalam satu Majlis pelancaran Aplikasi NGO Negaraku. Antara key highlights yang dapat aku kongsikan untuk kali ini adalah tentang inisiatif Buy & Save, CSR & Smart Partnership. Actually, ni first time aku tahu tentang Aplikasi NGO Negaraku. Mesti korang tertanya-tanya, siap yang akan dapat manfaat daripada program seumpama ini? Jadi, di kesempatan ini, jom aku share beberapa info menarik. Check it out! 






MOBILE APP NGO NEGARAKU



Mobile App NGO Negaraku adalah inisiatif NGO dengan kerjasama pihak Swasta yang berurusan sebagai Syarikat Social enterprise ke arah melebarkan kesepakatan dan kerjasama antara Badan-badan bukan Kerajaan seperti NGO, Koperasi dan Yayasan.


Gabungan ini dibuat menerusi kecanggihan teknologi dan ianya dijayakan secara tertutup dan khusus untuk Ahli-ahli NGO yang berdaftar di bawah Aplikasi NGO Negaraku.


Penggunaan Aplikasi NGO Negaraku ditawarkan secara percuma bagi memastikan semua NGO akan dapat berfungsi dan bergerak maju ke hadapan mengikut keperluan dan situasi semasa.



PROGRAM


Menerusi Aplikasi ini, pelbagai Program diperkenalkan dan induk kepada Program ini adalah BUY & SAVE.



BUY & SAVE, CSR & SMART PARTNERSHIP


  1. Buy & Save, CSR, Smart Partnership ini adalah inisiatif terbaru yang diperkenalkan untuk membantu pelajar khususnya di IPTA dan IPTS bagi mendapatkan produk dan barangan dengan harga jimat.
  2. Program ini sedang mengumpul penyertaan syarikat-syarikat pembekal termasuk GLC untuk bersama menjayakannya melalui penawaran produk dan barangan yang sesuai dengan harga penjimatan sebenar.
  3. Produk dan barangan yang diperolehi dari pembekal melalui belian pukal atau jaminan belian akan ditawarkan kepada Pelajar dan keuntungan dari hasil tersebut akan dikongsi.
  4. Melalui kaedah ini Pelajar akan dapat berjimat dan pihak NGO Negaraku akan dapat menyelia platfom ini secara berterusan.
  5. Untuk manafaat berganda, maka lebihan hasil yang diperolehi oleh pihak NGO Negaraku dari penjualan produk akan dikembalikan kepada Pelajar melalui sumbangan CSR.
  6. CSR ini akan memastikan Pelajar yang tidak berkemampuan akan turut beroleh manfaat.

Jadi, dengan adanya Mobile App NGO Negaraku ini especially program Buy & Save, CSR & Smart Partnership seumpama ini, setidak-tidaknya ia dapat membantu golongan sasar seperti pelajar dalam menguruskan kos sara hidup dengan lebih efektif.


Selain itu, Aplikasi NGO Negaraku dapat membantu dan memastikan NGO dan Ahli-ahlinya bergerak selari dan seiring dengan teknologi terkini.


Bukan itu sahaja, malah penglibatan dan penyertaan syarikat pembekal termasuk GLC adalah kunci bagi menjayakan Program ini.


Last but not least, pulangan dan perkongsian dari belian pukal akan memastikan pembeli dapat berjimat dan Program CSR diperlukan. Personally, aku rasa program seumpama ini sangat bagus dan dinamik dalam membantu golongan sasar secara holistik.


Jadi, kalau korang adalah pelajar IPTA/IPTS, ahli NGO atau GLC yang dapat membekalkan produk secara pukal, korang bolehlah mendaftar sebagai ahli NGO Negaraku. Banyak faedah dan manfaat yang bakal diperolehi dengan program dan inisiatif menarik dari NGO Negaraku.


Selamat mencuba! 

Nampaknya Ramadan 2019 bakal kunjung tiba tak lama lagi. Mesti semua tengah excited untuk buat persiapan nak sambut Ramadan. Di bulan Ramadan inilah biasanya ramai orang akan cari lokasi atau tempat berbuka puasa yang murah dan berbaloi. Paling tidak, sekali setahun sempena bulan Ramadan, mesti ada yang merancang untuk berbuka puasa bersama family atau sahabat handai. Ada juga yang akan merancang untuk buat reunion atau berbuka puasa bersama officamates. Jalan terbaik, mereka akan cari lokasi buffet Ramadan yang berbaloi untuk pergi. Jadi, untuk perkongsian kali ini aku nak share satu lokasi pilihan Buffet Ramadan 2019 iaitu Lugar De La Boda yang terletak di Puchong.


Bunyi nama tempat macam di luar negara kan? Actually, nama tempat ni diambil dari perkataan Sepanyol yang bermaksud "Wedding Place". Aku pernah share tentang majlis kenduri kahwin di Lugar De La Boda Puchong baru-baru ni. Boleh baca kat sini! Actually, lokasi untuk Buffet Ramadan ni merupakan dewan perkahwinan yang diuruskan oleh Hanana Group Sdn Bhd. Kalau bulan-buolan biasa, dewan ini digunakan sebagai dewan untuk mengadakan majlis perkahwinan dan resepsi raja sehar. Sepcial untuk bulan Ramadan, lokasi ini dijadikan sebagai salah satu lokasi pilihan Buffet Ramadan untuk berbuka puasa bagi orang Puchong dan orang sekitar Selangor. Selain di Puchong, Hanana Group juga mengadakan Buffet Ramadan Putrajaya di lokasi mereka iaitu di Ambassador Putrajaya.



Personally, bagi aku Lugar De La Boda adalah lokasi berbuka puasa yang ideal di Selangor. Selain menwarkan harga buffet Ramadan yang berpatutan, lokasi Lugar De La Boda juga strategik. Dengan ruang yang besar dan selesa, dihiasi pulak dengan konsep ala garden, sememangnya menjadikan lokasi ini cantik, menarik dan lain dari yang lain. Ia mampu menampung sehingga 1000 orang tetamu dalam satu-satu masa.


Hari tu aku sempat join majlis preview Ramadan Buffet Selangor di Lugar De La Boda, Puchong. Honestly, bagi aku dengan harga yang ditawarkan tak sampai RM70 sekepala, dan hidangan yang ditawarkan juga banyak dan sedap, memang berbaloi. Dengar kata, lebih daripada 60 juadah makanan akan dihidangkan kepada tetamu yang datang untuk berbuka puasa di sini. Antara juadah yang dihidangkan adalah nasi beriani, nasi putih dan lauk-pauk masakan Melayu seperti Ayam Rendang, Gulai Kawah Daging, Daging Masak Lemak Cili Api, Ikan Goreng Cili Padi, Kupang Goreng Pedas, Lala Halia, aneka jenis kerabu, aneka jenis kuih-muih dan macam-macam lagi. Pendek kata, kalau nak senarikan semua menu-menu yang ada, jenuh korang nak baca satu per satu, hehe. Apa kata, aku share je gambar yang sempat aku snap tempoh hari. Check it out!








Bukan itu sahaja, kalau korang datang berbuka puasa di Lugar De La Boda ni, korang juga boleh try macam-macam jenis makanan di gerai-gerai yang disediakan di sepanjang kaki lima dewan. Macam-macam ada. Memang meriah. Antara juadah yang mencuri perhatian adalah Kambing Bakar Lemon, Laksa, Bihun Sup, Dim Sum, Roti John, Air Batu Campur, Keropok Lekor, Cucur Udang, Char Kuey Teow dan aneka jenis air minuman. Seriously, aku tak boleh move on dengan Kambing Bakar Lemon kat sini. Tak pernah makan kambing yang sedap macam ni, rasa dia lain dari yang lain. Korang wajib cuba kalau datang makan sini. The best kambing bakar in town!








Aku sangat selesa makan kat sini. Selain makanan yang dihidangkan sedap dan banyak pilihan, kemudahan atau fasiliti yang ada memang cukup lengkap. Korang tak payah risau bab parking. Memang ada FREE pariking di sediakan di perkarangan dewan. Then, lepas bebruka puasa nak pergi solat Maghrib pun mudah. Lugar De La Boda menyediakan surau untuk solat. Tandas yang disediakan pun bersih. Highly recommended!


Jadi, untuk korang yang tengah mencari Buffet Ramadan 2019 yang berbaloi, aku cadangkan korang book dengan Hanana Group sama ada di Lugar De La Boda, Puchong ataupun di Ambassador Putrajaya. Ada berita baik, kalau korang book awal sebelum Ramadan, korang akan dapat harga lagi murah. Special untuk early bird!


Early Bird
Dewasa : RM59.00
Kanak-kanak : RM30.00

Walk-in
Dewasa : RM68.00
Kanak-kanak : RM38.00

Special Price
RM580 
1 Meja (10 pax)

*Kanak-kanak (6-12 tahun)


Untuk apa-apa pertanyaan mengenai tempahan atau info lanjut berkaitana Buffet Ramadan Selangor (Lugar De La Boda, Puchong) ataupun Buffet Ramadan Putrajaya (Ambassador Putrajaya), korang boleh terus berhubung dengan pihan Hanana Group. Kat bawah ni, aku sertakan sekali contact number untuk korang hubungi. 


Buffet Ramadhan Selangor 2019

Alamat : 
Lugar De La Boda @ Puchong
Persiaran Prima Utama, Taman Puchong
Lot 65083, Persiaran Tasik Prima 4,
Lake Vista, 47100, Puchong

Nombor Telefon : 
016-6700471 (Sarah)
016-3111074 (Zuraini)
016-4318434 (Liana)
016-6700473 (Atul)

Facebook : 


Buffet Ramadhan Putrajaya 2019

Alamat : 
Ambassador Putrajaya
No 92, Jalan Perak Persiaran Diplomatik,
Presint 15, 62050 Putrajaya

Nombor Telefon : 
016-4318434 (Liana)
016-6700473 (Atul)
016-6700457 (Farah)
016-6700471 (Sarah)
017-2435297 (Fazlin)

Facebook : 


Salam Ramadan Al-Mubarak!

Kurma cukup sinonim dengan Bulan Ramadan. Makan buah kurma ketika berbuka puasa dan bersahur adalah sunnah. Jadi, tidak hairanlah kalau orang berpusu-pusu mencari kurma bila menjelangnya Bulan Ramadan. Persoalannya, kat mana nak dapatkan kurma segar dari Madinah atau Tanah Arab di Malaysia dengan harga yang murah dan berpatutan?


Untuk perkongsian kali ini, aku nak kongsikan satu lokasi terbaik untuk korang mencari dan membeli kurma. Bukan setakat kurma ada, malah macam-macam jenis makanan dari Tanah Arab ada dijual di sini. Pendek kata, Pasar Raya Arab Berkat Madinah ini adalah antara one stop centre terbaik yang ada di Malaysia untuk mendapatkan produk makanan Arab especially kurma.


Hari tu aku ada share insta stories dan gambar di Instagram dan Facebook time pergi ke Berkat Madinah Cawangan Kajang. Ramai yang duk tanya, "Murah ke kurma kat sana?', "Apa lagi yang ada di Berkat Madinah tu?", "Kat mana Berkat Madinah ni?", dan macam-macam lagi. Jadi, untuk menjawab semua soalan korang, aku terpanggil untuk share semua info berkaitan Berkat Madinah di blog. Semoga bermanfaat untuk korang yang tengah mencari tempat membeli kurma borong di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor. Paling penting, kurma di Berkat Madinah adalah segar dan sedap.


Selain pelbagai jenis kurma, Berkat Madinah juga ada menjual pelbagai produk makanan lain dari Arab. Antaranya kekacang seperti kacang gajus, kacang pistachio, badam, walnut dan macam-macam lagi. Selain itu, Berkat Madinah juga ada menjual roti segar dan manisan dengan menggunakan resepi dari Tanah Arab setiap hari. Antara yang mencuri perhatian aku semestinya Baklava. All time favorite.


Kalau korang masuk je Berkat Madinah, korang pusing-pusing la satu pasaraya. Definitely, korang akan jumpa semua produk dari Tanah Arab. Antaranya yogurt, minyak zaitaon, rempah-ratus, nasi beriani, madu, coklat, perfume dan macam-macam lagi. Pendek kata, semua ada! Syiok betul datang shopping kat sini. 


Apa yang paling aku suka tentang Berkat Madinah selain daripada variati produk yang ada dijual, kat sini juga ada macam-macam jenis kurma. Nak yang timbang kilo ada, nak yang dalam kotak-kotak kecil ada, nak beli borong dalam kotak besar ada, nak yang mahal atau yang murah ada. Dan lagi satu nak beli yang kotak eksklusif untuk buat ole-ole atau buah tangan untuk orang lain pun ada. Complete! Pilih je nak yang mana. Kurma yang ada di Berkat Madinah korang boleh try dulu, then baru beli. Yang penting, kurma yang dijual sedap dan segar dari Madinah.


Bila masuk je Berkat Madinah, aku jadi excited. Ye lah, time ni la nak try semua jenis kurma yang ada. Aku excited bila dapat try kurma Ajwa yang paling mahal tu. Subhanallah, rasa dia memang sedap. No wonderlah mahal. Antara jenis kurma yang ada di Berkat Madinah adalah Mabroom, Safawi, Anbara, Ajwa, Sukari, Mariami dan macam-macam lagi.


Mesti korang tertanya-tanya kan, apa kelebihan beli kurma di Berkat Madinah? Hah, kat sini aku nak share beberapa info menarik tentang kurma yang ada di Berkat Madinah.

  1. Kurma yang dijual adalah segar mengikut musim
  2. Aneka jenis kurma
  3. Menawarkan lebih dari 100 jenis kurma segar
  4. Kurma dijual pada harga borong. Lebih menjimatkan!
  5. Menyediakan kurma premium yang tiada di tempat lain
  6. 100% diimport dari Madinah


Sesetengah orang suka beli yang timbang, sesetengah orang suka beli dalam kotak. Don't worry, kalau datang beli kurma di Berkat Madinah, korang ada banyak pilihan. Btw, kat sini aku nak share beberapa jenis kurma dan produk-produk lain yang ada di Berkat Madinah. Mana tahu, dah dekat Ramadan ni korang tengah survey nak beli kurma untuk family atau member-member office ke kan!? Check it out!







Berbalik kepada soalan korang, "Kat mana lokasi Berkat Madinah ni?". Ok, untuk pengetahuan korang semua, Berkat Madinah ada membuka cawangan di Kajang, Ampang dan Shah Alam. Selain itu, Berkat Madinah juga ada membuka kiosk di Ampang Point dan MyTown. Jadi, kalau korang nak beli kurma dengan harga borong atau kurma fresh dari Madinah, bolehlah berkunjung ke cawangan Berkat Madinah yang berdekatan.



BERKAT MADINAH CAWANGAN KAJANG

Alamat:
Ground Floor Unit No. PA-S-17 Pearl Avenue,
Shop Jalan Pasir Emas,
43000 Kajang, Selangor Darul Ehsan

Waktu Operasi:
Dibuka setiap hari
10 Pagi hingga 11:30 malam

Telefon:
011-11113442

Website

Facebook

Instagram


Di kesempatan ini, aku nak ucapkan Selamat mneyambut Ramadan al-Mubarak kepada semua muslimin dan muslimat especially kepada semua pembaca blog ni. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...