KEPUTUSAN : POSTER PRESENTATION COMPETITION

/
40 Comments
Alhamdulillah semuanya sudahpun selamat dilangsaikan dan diselesaikan dengan jayanya. Terima kasih di atas segala sokongan dan sorakan semangat kalian. Untuk apa? Untuk PERANG POSTER yang telah berlangsung sebelah pagi, 24 November 2010 sekitar pukul 945pagi-1200 tengah hari.


Semalam terpaksa tidur awal dek kerna pening dan sakit kepala like spinning gasing, haktuihhhhh. Nasib baik pagi tadi beransur pulih. Melihat komen daripada kawan-kawan bloggers memberi sedikit sebanyak semangat untuk terus berjuang dalam PERANG POSTER

k e r e p e k t e m p e : simple and cool 

hans : gudluck pena. buat yang terbaik dan confident yer

Ummi Hani: gudluck ! best of luck ! perang jgn x perang !

.cik yaya. : good luck!!

S.U.F.E.E.N.A.N : Doing presentation before people is full of excitements, tough though..but keep believing yourself, give him a trust that if someone else could do, why don't you..? Best wishes..Good luck!

dill : Salam.You do not need luck for the presentation because you already have Allah as your guidance. May Allah help you! ^_^

darkbatman : gudluck bro.. smoga berjaye.hee

S.U.F.E.E.N.A.N : We will never know how high can we jump up unless and until we have it a try! Well done, bro!


Poster presentataion dilalui dengan penuh debaran, kecuakan dan gemuruh di dalam jiwa. Terima kasih kepada supervisor yang sudi datang memberi sokongan di saat diperlukan, ceewah. Walaupun busy dengan meeting pukul 1000 pagi, tapi tetap datang bila tiba giliranku untuk present. Terharu dan sedikit teruja untuk lakukan sebaik mungkin agar tidak menghampakan beliau.


Butiran lanjut rentitan peristiwa penuh makna KAIZEN WEEK 2010 : POSTER COMPETITION kategori INTERNS adalah seperti berikut. Just look at the picture, I believe that you will feel the excitement during the competition took place. People said "Pictures speak louder than words" but GEMBA said "Seeing is believing". But, what I can say, just look at the picture lah. I'm tired to write down everthing here. So, here we come. Lets  enjoy to know about our experience during the competition. Pekehel tiba-tiba speaking London nih, enough. Presentation sudah tamat. Pecah botol budu nanti.


POSTER PRESENTATION COMPETITION

 
Poster presentation diadakan di Poster Corner level 2 bemula tepat jam 1000pagi dan berakhir pada pukul 1200 tengahhari.

KICK START

Opening ceremony oleh orang atasan dikelilingi oleh orang-orang media : kameraman/videoman serta penonton setia. Poster competition kali ini diadili dan dihakimi oleh 3 orang juri professional. Pertandingan kali ini disertai oleh 6 penyertaan : 5 individu dan 1 duo (berkumpulan) dengan pelbagai projek dan hasil poster masing-masing.

PESERTA

Peserta #1 : Muzek (UTP)
Topik : BGA Boat Crashed Prevention for BGA Reflow Oven



Peserta #2 :Faiz (UTP)
Topik :Jagged Crack Analysis For Coreless Package




Peserta #3 :John & Jinfen (UUM)
Topik :Puller system



Peserta #4 :Hazwan (UTP)
Topik :FESEM Holder Project



Peserta #5 :Khairudin (UTP)
Topik : SEMCO Substrate Developement

pemalu sikit, sebab tu takde gambar sendiri,kah3
Peserta #6 : Tuan Punya BLOG 
Topik : Hands off Concept In Assembly Processes


 EVALUATION

Sesi penghakiman dijalankan. Setiap peserta diberi masa 8 minit untuk membentangkan kertas kerja dan 2 minit untuk Q&A session. Part ni memang buat semua peserta cuak dan gabra. Muka merah menyala pun tiba-tiba boleh bertukar menjadi biru jingga,haha. Nervous is a good thing I think. Tak nervous, tak normal la tuh. So, this is the best lesson for all of us. To know how to handle the presentation, answering question by judges and the most important thing to know how to corp with nervous.
 FAN CLUB

Kalau ada kategori FAN CLUB terbaik, for sure team DA LAB yang menang. Mana taknya, semua datang memberi sokongan kepada wakil mereka iaitu peserta #2 dan peserta #4 termasuk big bos mereka. Memang terbaik!
KEPUTUSAN

Apakah nasib poster dan presentation Tuan Punya BLOG? Tangan terkapai-kapai di kiri dan kanan. Tanpa kepala dan kaki. Cuma ada badan dan tangan.Menjadi orang terakhir untuk present adalah perkara yang agak mencabar. Begitu juga menjadi peserta pertama, debaran pasti di tahap maksima! Apapun, selagi apa yang termampu, selagi itulah perlu dibuat. Keputusan akhir lain kira, yang penting usaha dan pengalaman yang diperolehi.

Alhamdulillah,berkat kesungguhan dan bimbingan daripada supervisor, dapatlah juga merasa menjadi salah seorang daripada pemenang. Gembira bila tengok supervisor gembira. Learn a lots from her. From zero to gain some value. Still looking forward for next project and knowledge.


1ST PRIZE : RM300 - Faiz

2ND PRIZE : RM200 - Tuan Punya BLOG

3RD PRIZE : RM100 - Hazwan
CONSOLATION PRIZES : Semua peserta mendapat RM50 untuk setiap penyertaan

Tahniah kepada semua pemenang. Kepada kawan-kawan yang kurang bernasib baik, it's doesn't matter. Ingat pesan Encik Hashim "No one is the loser, all of us are all the winners. The aim is not to find the winner, but to give us a platform to learn, gain experience and to grow up our skills"
Sekurang-kurangnya ada jugak benda nak taruk dalam slides presentation untuk second visit, coming soon in second week of December. Dapat gak sijil sebagai kenang-kenangan. Paling penting, kita semua got such a nice experience doing this project.


Sekalung penghargaan kepada organizer KAIZEN WEEK 2010 : POSTER COMPETITION. Terima kasih kepada Kak Jannah untuk glove biru sebagai alat bantu mengajar (ABM),haha. Jangan lupa kasik video rakaman presentation dan gambar-gambar untuk disimpan sebagai koleksi kenangan abadi.

Lagi satu, tidak ketinggalan housemate aku sorang lagi, Faris sebagai penyokong setia yang telah mengiringi kami untuk meraih dua tempat teratas untuk dibawa pulang ke flat Mutiara Perdana. Apepun, team DA LAB terbaik sebab bolot dua tempat sekaligus. Mungkin faktor penyokong/FAN CLUB setia membakar lagi semangat mereka untuk berjuang habis-habisan :)





footnote: Kemenangan ini adalah titik tolak untuk lebih bersemangat dalam menjalani latihan industri/internship di sini yang masih berbaki lebih kurang 2 bulan lagi. Mintak jauh sama sekali dari perasaan bangga diri dan bongkak. Semoga aku terus bersemangat untuk terus belajar dan belajar sebagai bekalan di kemudian hari. Sekarang perlu lebih fokus. Need to contribute more and help supervisor in doing project. Obtain the knowledge as much as possible, insyaAllah!


You may also like

40 comments:

  1. Tahniah!

    Such a good thing to be able to do Kaizen and improve the process.

    ReplyDelete
  2. yeaaa...
    pasni blh la blanja lg...

    kihkihkih~~

    ReplyDelete
  3. tu poster apa tu pena... bertampal tampal...

    anyway tahniah

    ReplyDelete
  4. apa daaa pic tuan punya blog tak ada dekat board dia?
    hahaha

    wah,tahniah
    rm200
    belanja RM10
    nak makan KFC lah
    hehehehe

    P/S :Dasyat! Memang Dasyat! Kepada Lelaki! Awas Jika Anda Berjalan Keseorangan!

    ReplyDelete
  5. tahniah bro.. berbaloi2 usaha ko.. keep up ur gudwork yeahh..

    ReplyDelete
  6. tahniah utk aku jugak hahaha:P

    ReplyDelete
  7. beliamuda:
    trima kasih nipi
    herm, kebetulan ada peluang, join je lah
    nice experience to be remembered

    ReplyDelete
  8. saya_arief:
    tq singgah arief
    salam kenal

    ReplyDelete
  9. ila nabilah:
    uish, mana aci camni
    deme berdua la plak belanja,haha
    jumpa next sem ye, jgn lupa

    ReplyDelete
  10. peaqour:
    owh, yg tampal-tampal tuh namanya poster save bajet,haha
    poster buta IT,sbb nk guna photoshop tak gheti :)

    tq ya

    ReplyDelete
  11. hans:
    xde org ambil picture gua bro
    terkilan gak sikit,haha

    tq for ur support
    main penang, gua blanja,haha

    ReplyDelete
  12. darkbatman:
    insyaAllah, I'll
    thanks bro

    ReplyDelete
  13. Hazwan Arif:
    Ini dia peserta #4
    tahniah sekali lagi
    well done

    ReplyDelete
  14. eiela:
    terima kasih
    apepun, tahniah utk kisah kehidupan sebuah blog
    teruskan berblogging

    ReplyDelete
  15. encik khairull... congratezz menang.. caiyokk, ore kelate buleehh:DD btw, ada di mna ni? blik rya di kelate tak?

    ReplyDelete
  16. 200 tuh...da lepas nc lemak ngn belanja movie..tul x??hehe

    ReplyDelete
  17. whoaaa...ada menang kalu,nombor 2 jugaaa... tahniah ! we know u cn do it ;)

    ReplyDelete
  18. wah no 2..dapat 200 tuuuuu..bile nak belanje nie..hehehe..hebat la pena aka khairul anuar..
    u always done ur best..two thumbs up...and a plause for u

    ReplyDelete
  19. Bravo!!50 pound tuh..penuh troli kalu shopping..ngangaga

    Tahniah skali lg..bro!proud of u..!:)

    ReplyDelete
  20. brO,

    Congratulations!


    Miss Dill.

    ReplyDelete
  21. hahahaha
    dah ko xsuruh
    tuduh diorang xamik plak
    duit tak ada
    lagi nak suruh pi penang
    adess

    P/S : Aarif Rahman @ Aarif Lee :- Bruce Lee My Brother

    ReplyDelete
  22. Mia Liana:
    agak best la, last minute punya keje
    dan hasilnya cukup menggembirakan :)

    ReplyDelete
  23. FIFIEY LYCHEE MARATION:
    trima kasih fifiey
    tu dio, ore qlate jange cepat mengaloh,hehe

    tok balik qlate, masih di penang
    sedang praktikal, mid of jan 2011 baru balik

    ReplyDelete
  24. amirah:
    boleh sangat la, baru RM10 tuh
    saya blanja cik mirah bayar,kah3

    ReplyDelete
  25. Ummi Hanie:
    tu pasal, no 2 adalah paling serasi kot
    3 kali dh semuanya no 2

    ReplyDelete
  26. Cik Su:
    tenkiu ciksu
    tu je lah yg terbaik,alhamdulillah

    ReplyDelete
  27. S.U.F.E.E.N.A.N:
    thanks kak, especially for your words and motivation
    kat msia ni klu shopping blh la 1/4 troli je,haha

    ReplyDelete
  28. hans:
    actually ad la gambar, cuma dlm kamera lain
    tak mintak lg dgn tuan empunya kamera

    xpe bro, jumpa next time ak blanja sundea cone mcD satu,kah3

    ReplyDelete
  29. sundae cone?
    aku leh beli 10
    mc flurry je aku layan
    hahaha

    P/S : Aarif Rahman @ Aarif Lee :- Bruce Lee My Brother

    ReplyDelete
  30. hans:
    janji yg murah2 takpe bro, klu ada rezeki blh kasik lebih
    klu janji lebih2 takut tak tunaikan susah lak nnt,haha

    ReplyDelete
  31. tahniah bro..uhuks...dh terlambat nak wish gud luck... :( neway tahniahhhh taww... :) heheheh...great job

    ReplyDelete
  32. FeeZ~Hafizah~cucuatokaji:
    its ok, appreaciate that
    thanks feez

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...