THE POCKET ROCKET MAN

/
23 Comments

 Tadi sempat tengok live Men's sprint Olimpik London 2012 di youtube. Atlet kebanggan negara, Azizul Hasni Awang, anak kelahiran Terengganu atau lebih dikenali sebagai "the pocket rocket man" beraksi di Heat ke-5 menentang DMITRIEV Denis dari Russia. Malangnya, our pocket rocket man kalah tipis kerana sedikit ketinggalan sebelum tiba di garisan penamat.

Fuh, hampa...

Masihkah ada harapan untuk beliau beraksi di suku akhir olimpik?


Yes, masih ada peluang kalau beliau mampu menang dalam final repechages. 

Final repechages maksudnya, kesemua pelumba yang kalah dalam setiap heat (Heat 1-6) akan bersaing dalam dua kumpulan, Heat 1 3 orang manakala Heat 2 3 orang. Pemenang untuk kedua-dua heat tadi akan mara untuk mengisi dua kekosongan untuk ke suku akhir. 
*Gigih google menatang apa maksud repechages,lol*


 Dengan semangatnya tunggu untuk acara final repechages. Untuk heat 1, pelumba dari German layak ke suku akhir. 

Heat 2, hah tiba masa untuk the pocket rocket man untuk beraksi. Dia diundi untuk bearada di posisi pertama untuk memulakan perlumbaan. Mengikut analisa sepanjang heat 1-heat 6, yang start dulu macam susah nak menang dalam sprint. Huh, berdebor jugak aku nak tengok.

Race dimulakan. Di peringkat awal permulaan, Azizul berada di posisi ke-2. Diapit oleh dua pelumba dari Jepun dan Venezuela di depan dan belakang. Huish,bahaya ni kalau tak sempat nak meloloskan diri dari kepungan.

Separuh perlumbaan, our pocket rocket man terus memecut laju. Saingan sengit diberikan. Dub dab dub dap aku tengok gaya dia kayuh basikal dengan penuh kesungguhan. Beliau kayuh mati-matian, dan akhirnya seiring dengan pelumba dari Venezuela sampai di garisan penamat.

Aku nampak macam dia sampai dulu. Tapi, the pocket rocket man tak yakin selagi result rasmi tak dipaparkan di skrin.

Akhirnya....


Itu lah dia, gaya roket terhasil (rujuk gambar atas sekali) tanda kegembiraan apabila beliau berjaya mengisi slot terakhir untuk beraksi di suku akhir.

Tahniah, nelang demo

All the best "the pocket rocket man"

5th August 2012, 11pm (Malaysia) .Catch our pocket rocket man in HEAT 1
Men's Sprint : Kenny (GB) vs Azizul Hasni Awang (MAS)

Pray for him to qualify to the next level 


KEPUTUSAN PENUH

Men's Sprint
Menyaksikan pelumba Malaysia, the pocket rocket man (Azizulhasni Awang) hanya mampu bersaing di suku akhir bilamana ditewaskan dalam kedua-dua pusingan oleh pelumba tuan rumah, Great Britain, Kenny Jason.

QUARTER FINAL (HEAT 1)
107 Great Britain KENNY Jason
Winner
Winner
Winner
Winner

137W Malaysia AWANG Azizulhasni
Defeated
Defeated
Defeated
Defeated




Men's Keirin
The pocket rocket man, Azizulhasni Awang seperti dijangka layak ke pentas akhir Keirin di Olimpik London 2012. Walaupun di peringkat separuh akhir diberi tentangan hebat, namu beliau masih lagi mampu untuk mendapat tempat terbaik untuk layak ke peringkat akhir.

FIRST ROUND (HEAT 3)
198 France BOURGAIN MickaelQ
2137 Malaysia AWANG AzizulhasniQ
379 Colombia PUERTA ZAPATA Fabian HernandoR
464 Canada VELOCE JosephR
586 Czech Republic SPICKA DenisR
6123 Greece VOLIKAKIS ChristosR

SECOND ROUND (HEAT 1)
1105 Great Britain HOY ChrisQ
2137 Malaysia AWANG AzizulhasniQ
3142 Netherlands MULDER TeunQ
4176 Trinidad and Tobago PHILLIP Njisane Nicholas-
595 Spain PERALTA GASCON Juan-
6123 Greece VOLIKAKIS Christos-

FINAL ROUND
Menyaksikan satu-satunya atlet Asia, kecil-molek bersaing bersama-sama 5 pelumba lain dari Eropoh pastinya membuat semua penonton teruja. Dengan penuh harapan, sokongan diberikan. Namun, belum tiba masanya untuk atlet negara meraih sebarang pingat di Olimpik London 2012. Apapun, harapan yang tidak berbelah-bahagi kepada our pocket rocket man untuk terus berjaya di temasya akan datang.
All the best in your future!

1 Great Britain HOY Chris
2 Germany LEVY Maximilian
3 New Zealand van VELTHOOVEN Simon
3 Netherlands MULDER Teun
5 Australia PERKINS Shane
6 Malaysia AWANG Azizulhasni





































You may also like

23 comments:

  1. fuuuuhhhhhhhh!!
    macam cite hindustan, last minit baru menang. semoga semua atlit kita success. :-)

    ReplyDelete
  2. Untunglah, ada Astro.

    Harap ThePocketRocketMan dapat bawa balik pingat untuk Malaysia.

    ReplyDelete
  3. umm, aku sempat tengok kelayakan pertama je, huhuuu malam ni suku akhir mesti tengok! hahaa

    ReplyDelete
  4. blog-tips-kurus:
    tu pasal, kita yang nengok ni berdebor lebih
    harap-harap malam ni dia menang lagi

    ReplyDelete
  5. beliamuda:
    tengok kat youtube je boh
    official channel olimpik
    yeah, moga ada kilauan pingat di track basikal

    ReplyDelete
  6. padin:
    jom tengok live malam ni, pukul 11 malam
    semoga layak ke next stage

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  17. uxtsnwxzw
    http://www.bootslovesnow.com/ アグ
    http://www.paylessjp.com/ アグ
    http://www.bootcityjp.com/ ugg
    http://www.bootsforsalejp.com/ ugg ムートン
    http://www.jpbootshoes.com/ アグ サンダル

    hbcewfofb
    ugg モカシン
    ugg クラシックミニ
    アグ
    アグ
    ugg ムートン

    wgnxelpek
    [url=http://www.jpbootsshop.com/#gawrofdln]アグ モカシン[/url]
    [url=http://www.jpbootsale.com/#stxieeday]ugg ネイビー [/url]
    [url=http://www.bootssnowjp.com/#fhewrmhzs]ugg 新作 [/url]
    [url=http://www.bootsforsalejp.com/#vhssaqcyb]ugg[/url]
    [url=http://www.bootsforcheapjp.com/#tkbaaayom]ugg[/url]

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...