MEN'S 3M SPRINGBOARD OLIMPIK 2012 : YEOH KEN NEE

/
17 Comments

 Perjuangan atlet Malaysia untuk memburu pingat di temasya Olimpik 2012 London masih belum berakhir. Sebentar tadi baru saja tamat separuh akhir 3m papan anjal (buruk gila sebutan dalam bahasa).Ok, tukar,3m springboard. Atlet Malaysia yang layak ke separuh akhir ini adalah tidak lain tidak bukan Yeoh Ken Nee.

Untuk peringkat separuh akhir, 18 penerjun mengambil bahagian untuk menghabiskan 6 terjunan pelbagai disiplin. 

Jom, kita tengok perjalanan Yeoh Ken Nee dalam semi-final 3m springboard.

ROUND 1


ROUND 2


ROUND 3


ROUND 4


ROUND 5

ROUND 6


 


Berdasarkan keputusan yang dicatatkan oleh Yeoh Ken Nee di peringkat separuh akhir, nampaknya beliau berjaya melayakkan diri ke pentas akhir. Walaupun berada di tempat tercorot antara 12 penerjun yang bakal beraksi di pentas final, namun ia satu pencapaian yang membanggakan.

Terjunan ke-2 dan ke-3 telah menyelamatkan beliau untuk terus beraksi di pentas final kerana dapat mencatat mata yang agak tinggi. Namun, terjunanan terakhir agak merosot kerana hanya mampu mendapat 60++ points. Pheww,nasib baik masih layak ke final.

Apapun, tahniah diucapkan kepada Yeoh Ken Nee.

All the best in the finall 3m springboard!

Keputusan akhir 3m springboard Olimpik London 2012, kita update nanti ye.....

Untuk live streaming final 3m springboard boleh klik link di sini -> Official Olympic Channel


notakaki : hoh, hebat betul penerjun-penerjun nih. Macam-macam style ada. Aku tengok pun dah rasa sakit urat. Apa yang jelas, terjunan mereka memang awesome. Macam jarum peniti je jatuh dalam air. So, memang susah nak expect siapa yang bakal menang pingat walaupun favorite terarah kepada atlet dari China. Apapun, dapat beraksi di pentas final untuk atlet Malaysia, sudah cukup baik. Tapi,kalau mampu menang pingat,itu lagi terbaik. 

UPDATE

Keputusan akhir 3m men's springboard Olimpik London 2012

Penerjun Malaysia,Yeoh Ken Nee menduduki tangga ke 10 dengan pungutan mata 437.45 daripada 12 peserta yang berentap di peringkat akhir

1 Russian Federation ZAKHAROV Ilya555.90
2 People's Republic of China QIN Kai541.75
3 People's Republic of China HE Chong524.15
4 Germany HAUSDING Patrick505.55
5 United States of America DUMAIS Troy498.35
6 Mexico CASTILLO HUERTA Yahel492.70
7 Australia WARREN Ethan488.95
8 Ukraine KVASHA Illya462.25
9 Great Britain MEARS Chris439.75
10 Malaysia YEOH Ken Nee437.45
11 Canada DESPATIE Alexandre413.35
12 Spain ILLANA GARCIA Javier371.60       


You may also like

17 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...