#CERPENTWITTER

/
17 Comments
"Kaifahaluka ya Aiman?", sapa Uztaz Amirul. "Ana rafali ya ustaz. Eh silap, ana bil khair", jawab Aiman

Kau kata,demi cinta,lautan api sanggup kau renangi. Gunung berapi sanggup kau daki.Tapi,kenapa time buncit kau lari?

Awan mendung berarak kelabu, hujan turun mata pun mula lah nak kuyu. Aish

Kenapa perempuan suka marah-marah? PMS la tuh. Ye ke? Kalau lelaki? PMS jugak, tapi Psyco Man Syndrom!

Man, pepatah apa yg hampir sama dengan "bapak borek anak rintik?" Oh,mudah je tu,"bapa kencing berdiri,anak kencing berlari.

Kalau anak berlari, bapak berdiri. Habistu, cucu-cucu camne plak? Oh, mungkin lari berganti-ganti la kot

Di barisan paling dpn,kerusi b'kiuk.Oh,x mengapa,mngkin dia nk betulkn kdudukan.Malangnya,semerbak bau menusuk lubang hidung

".... Dalam Botol tu apa cikgu? Kicap ke, budu ke, sos cili?,tanya Aril kepada Cikgu Luna."Oh, itu tajuk movie la anak".Adoi!

Eh, KB MALL yang mana satu ye? Oh, KB MALL yg kereta terjun eskelator, cubaan bunuh diri tu lah

Ajis,knapa muka ko berkerut je ak tengok dari td.Banyak masalah ke?, tnya Bijan.Ajis slumber jwb,taklah,ak duk thn berak ni"

Malang sungguh nasibnya. Dah la berseorangan, tersadung tangga, berselerakan plak tuh chicken chop yg dibawanya 

A:Buat apa ko nk kalut?x kan lari gunung dkejar.
B:Sape kata? Mesti la kalut, gunung tu ada puncak.Klu x daki,mana nk sampai.

Slps kejadian cubaan bunuh diri semalam,kerajaan tlh mewajibkan smua orang pakai bag payung terjun sblm msk bangunan tinggi

Kambing mengembek,ayam berkokok,harimau mengaum,tp ko menganjing? Pehal?Nanti,ramai yg naik menyampah wlaupun ko bkn sampah

Dr Mutusami makin bsmangat m'bri kuliah bl Mail terangguk-angguk di barisan dpn.Lantas tkejut bl air liur mula meleleh keluar

Hujan di luar nampak di mata,hujan di hatiku tiada siapa yang tahu.Kerana apa? Kerana tiada dalam sejarah hujan melanda hati  

BOSS:Minah,Sabtu ni blh xdtg kerja overtime.I byr 3X ganda.
MINAH:Xbleh bos,ada hal.
BOSS:Hal apa?
MINAH:Panggung sabtu
BOSS:^-^

Aku tak nampak kau, kau pun tak nampak aku? Pelik ni. Oh, ye lah. Malam ni kan EARTH HOUR

Bunyi deruman smkin kuat,lantas ak intai ke luar tingkap mlalui tirai kamar bilik.Oh,xde apa2.Jiran sblh b'dengkur rupanya. 

Sayangkan ank,tangan-tangankan,sayangkan isteri tinggal-tinggalkan.Hatta,byk kes penderaan dan penceraian berlaku sana-sini

Megat dgn megahnya msuk ke 7E utk m'beli SLURPEE.Xcukup 1,5 gelas dia baham.Smpai d kaunter bayaran,alamak dompet t'tinggal! 

@AmirMaliki666 lalu di dpn koperasi.Tiba2 t'dengar suara @kyrOoamin,"Kajang pak malau,kajang b'lipat,kajang koperasi 10sen 4" 

Tuut tuuut."No yg anda dail,sudah tiada dlm..".Teet,tekan butang merah.Kring kring. "Weh, napa ko miskol aku?"Aik,bkn ke...

...Laa, patut la letak.Tu ringtone aku la weh" Diam membisu. "Ko buat ringtone mcm org takde otak.Kasik la lagu Maher Zain ke


A:Eh,ramainya pelanggan.Siap bratur panjang lg.Bisnes apa tu?
B:Biasalah.Bisnes toilet awam 30sen mmg laris kat RNR mcm ni :) 

"Ayang,dh 830 mlm ni.Jom candle light dinner",kata suami."Hawat gatal sgt mlm ni?Romantik smacam je?,balas isteri

"Brapa harga kerepek ni pakcik?"tnya Nora."Hok tu seriya tigo,"balas Pak Abu. Lantas Nora mengambil 3 bungkus,hulurkan RM1 ^_^

KL:Eh,ular la.Lari2.
QLATE:Katok la,bahayo tu.
KL:Ular,bkn katak.
QLATE:Ho doh,katok la.Gapo lg?
KL:Ular,x fhm2 ke?
QLATE:pahceroh

Buah-buah skang,smua mahal-mahal.Tak sama mcm dulu. Apple,Blackberry,Blueberry,takde ratus/ribu x dpt nk merasa,"keluh Pak Cu

Jangan sampai orang dah tinggal arwah, ko baru sibuk-sibuk nak menghargai orang. Hargailah mereka sementara ada di depan mata :)

TAMMAT


Himpunan 30 tweets setakat ini yang disumbangkan untuk #cerpentweeter hasil repekan time free-free @penaberkala di twitter

Untuk baca lebih banyak tweet-tweet yang best, bolehlah search dan usha sendiri #cerpentweeter di twiter



Tahniah buat bro @Ajami Hashim atas inisiatif wujudkan ruangan #cerpentweeter yang sempoi dan mampu menggeletek hati. Agak menarik dan menghiburkan! Tak kira tengah stress ke, letih ke, sedih ke, suka ke, banyak tweet-tweet yang ada di ruangan #cerpentweeter mampu buat aku tersenyum.



Kawan-kawan yang ada twitter, jangan lupa tweet-tweet di sini -> @penaberkala


Selamat bertweet kepada semua kawan-kawan yang baru ada tweeter terutama housemates

Kepada bekas housemate merangkap roomate dulu pun, selamat bertweet jugak lah,haha @saif_azli




You may also like

17 comments:

  1. tak tahu plak ada cerpen twitter ni. menarik jua.

    ReplyDelete
  2. baca waktu stress terus boleh buat ketawa:)) eh, how about the girl yg cubaan bunuh diri di qlate tu? dh ok skrg?i just read tru the online news...

    ReplyDelete
  3. Tak kering gusi membacanya... :D

    p/s1: Pasal chicken chop tu rasa sedih je membacanya, huhuhu...

    p/s2: Pasal pantun di koperasi tu pula tak boleh tahan... :P

    p/s3: Pasal kerepek dan ular pula, tersengih-sengih di sini membacanya...
    (seriya tigo tu seringgit tiga puluh sen bukan?)

    Hilang resah di hati malam ini.. :)

    ReplyDelete
  4. gue baru tau ada cerpen twitter..
    ehheheee

    ReplyDelete
  5. shameel Iskandar:
    agak menarik, lebih menarik bila cabaran utk hasilkan cerpen dengan hanya 140 aksara
    nk baca pun best sbb pendek-pendek

    ReplyDelete
  6. FIFIEY LYCHEE MARATION:
    lama fifiey menyepi, thanks for reading
    pasal girl tu, xsure camne kondisi dia skang
    hope, everthing ok la
    jangan plak ada cubaan ke-2 di bangunan wisma,nanya

    ReplyDelete
  7. Jamal Ali:
    trima kasih bro sudi baca repekan kat sini
    saja-saja utk hilang stress

    betul tuh, seriyo tigo tu maksudnya RM1.30 bukannya RM1 utk 3 benda

    ReplyDelete
  8. mie:
    baru ada kot, bulan mac baru beroperasi kat twitter

    ReplyDelete
  9. Cik Cammy Lia:
    nak yg lebih lucu dan lawak, boleh cari kat twitter
    memang banyak yg best-best,haha
    tak kering gusi dibuatnya

    ReplyDelete
  10. salam singgah..#cerpen twitter mmg menghiburkan.. sungguh lawak...

    ReplyDelete
  11. darkbatman:
    tu dia, sampai berbelit lidah tu,haha

    ReplyDelete
  12. { finieViolet}:
    terima kasih singgah
    salam kenal

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...