TAMING YOUR TAMPER

/
14 Comments


kalau citer pasal marah, sape yg lebih cenderung utk marah, lelaki ke perempuan?
marah tak kenal jantina, ikutla lelaki ke, perempuan ke, kalau dh nak marah tuh, marah jugak.
tapi awas, marah itu ada batasannya, jgn plak sampai berlebih-lebihan.
hakikatnya, marah berskala mengikut keadaan. klu teruk, maka marahnya umpama letusan gunung berapi dan ledakan gempa bumi.
tapi tidak dinafikan, ada jugak golongan yg bersederhana dan rasional dlm mengawal kemarahannya, namun peratusannya amat kecil.


marah tak kenal usia, baby pun blh jadi pemarah!

sape tak pernah marah selama dia hidup?
kita sebagai manusia, mmg tak blh lari dari persaan marah, klu yg tak pernah tuh, takde perasaan la kot. ataupun, die terlalu sempurna sehingga tiada sifat marah dlm diri (ade ke org kita camni?).

setiap permasalahan sudah tentu ada solusinya. begitu jugak dgn marah. kat bawah ni ada tips yg dibaca dari Readers Digest, bagaimana kita nk control/hilangkan marah.

TAMING YOUR TAMPER
Poorly managed anger can damage your health, work and your relationships. Here's how to get your anger under control:

EXERCISE
physical exertion can help for brief, short-term anger, says Dr Sarah Edelman, psychologist and author of Change Your Thinking

WRITE A LETTER
explain your anger in words - you don't have to send it

COOL OFF
In an acute angry stage, it's a good idea not to confront the person straightaway

DON'T THROW A TANTRUM
it's a popular myth that venting anger is always the best strategy. Venting can cause more problems than it solves. It can impair good relationships and it's not good role-modelling for kids

COMMUNICATE
slow down and think about what you want to say. Explain that you feel angry about something rather than acting aggressively. Listen carefully to the other person before you respond

USE HUMOUR
if you think of co-worker as a "dirt bag", visualise them as a bag of dirt going about their day

SEEK ALTERNATIVES
if the daily commute provokes uncontrollable road rage, consider different transport forms or a job closer to home

PROS AND CONS
ask yourself, "Is the anger achieving anything, or is it just hurting me?". Some people are reluctant to let anger go because they see that as a victory to the other person

PROBLEM-SOLVE
ask yourself "Is there anything I can do about this problem?". If not, move on

ACCEPTANCE
Recognise that some things in life just aren't fair. Sometimes we have to accept that injustice ia as part of life

tuntasnya, utk kawal marah, ada 10 tips yg diberi. sudah pasti, byk lg tips yg ada, depends pada diri sendiri. mungkin utk kita selaku muslim, berwuduk salah satu caranya. tp, dari sumber yg dibaca, antara tips yg diberi adalah seperti berikut:

  1. latihan fizikal/ senaman - klu marah tuh, pergilah joging keliling kampung/padang, haha. takpun, pergi tumbuk dan sepak pokok pisang pun ok!
  2. penulisan - tulis surat cinta kot, takpun tulis kat blog (rmai org buat camni skang). tp kena la berwaspada, jgn guna perkataan kesat dan liat. nnt, become worst! kita hilang marah, org len plak jadi marah dan naik hantu
  3. sejukkan hati - masuk dlm peti pun hati belum dpt sejuk. mungkin susah nk lupakan kemarahan, apa yg blh cuma tenangkan fikiran, lupakan sekejap apa yg berlaku. tidur ke, makan ke, lagi berfaedah
  4. tahan kemarahan - sekali harung nk marah tuh, susah nk tahan. klu yg panas baran tuh, klu dah marah naik kaki tangan dan segala macam. tapi, org yg sabar blh kontrol keadaan seumpama ini. langkah terbaik, tinggalkan tempat kejadian/ tempat yg meletuskan kemarahan itu
  5. komunikasi - cari org yg dpt jadi org tgh yg blh dipercayai, jgn tersalah cari org yg batu api, nnt makin parah. selesaikan masalah dgn slow talk. better way, dgr penjelasan dan fikir dgn rasional
  6. lawak jenaka - time nk marah tuh, wak lawak sikit. tukar bahasa kesat/ muka ketat kepada lawak jenaka dan muka sinis. barulah rasa marah dpt dikurangkan, kdg2 nk marah pun tak jadi dek kerna nk tergelak (pernah buat dan terbukti berkesan,haha)
  7. cari alternatif - tak de cara yg sesuai, cari la alternatif lain. kreatif sikit nk hilangkan marah, layari facebook ke,friendster ke, hak3. bukan da, alternatif di sini bermakna cari inisiatif utk selesaikan masalah!
  8. timbang tara - pikir dalam-dalam bagaimana setiap tindakan kita tuh membawa baik ke buruk. kalau kempen kitar semula, fikir dulu sebelum buang, tapi kempen anti kemarahan blhla jadi fikir dulu sebelum buat. sebab apa, marah ni macam2 blh berlaku dan mcm2 benda blh terkeluar dari mulut yg berapi. so, awasi setiap tindak-tanduk dan kata2, terlajak perahu blh diundur.
  9. cari penyelesaian - lepas tuh, cuba selesaikan masalah dan singkirkan kemarahan dlm diri. lepas semua jadi reda, jumpa ke then mintak maaf. part ni plg susah, sbb masing2 ada ego yug melambung2 dan masing2 rasa diri serba betul. so, toleransi dan menglah adalah jln terbaik
  10. terima dgn seadanya - apapun g berlaku slps itu, selepasa semua kembali normal, terima apa yg berlaku dgn hati terbuka. kerna, setiap yg berlaku ada hikmahnya. terselit di celah2 kesulitan yg kita alami. jadikan apa yg berlaku sebagai pangajaran. yang baik dijadikan teladan, yg buruk dijadikan sempadan!


p/s : point-point tu boleh pakai, tapi huraian tu kalau yang takleh nak pakai jangan plak ambek,haha. Huraain ikut suka hati, but hopefully it'll be useful :)


DEALING WITH OTHER PEOPLE'S RANGE
  • first of all, don't tolerate abuse
  • if someone is angry but not hostile, validating their perspective can help diffuse the situation
  • for example, say "I can understand why you feel that way and it must be upsetting"
  • this approach does not mean you are taking responsibility for their anger
  • however, if you have done something to provoke anger, saying "sorry" can work wonders
semoga kita dpt kawal emosi dengan penuh toleransi dan rasional, insyaAllah

____________________________________________________________

lama dah tak marah orang, haha. klu time skolah dulu, ada gak marah2 nih. di kesempatan ni, berkaitan dgn topik marah, sama-samalah kita berubah, menukar amarah menjadi ramah!

kepada sesiapa yg pernah dimarahi, maaf byk2, dari hujung rambut ke hujung kaki. mana tau kan, kejadian lepas masih ada lagi sekelumit perasaan dendam dan luka yg masih belum reda. jadi, sekali lagi ampun maaf dipinta tidak kira di mana jua anda berada.

jauhi siondrom ini!

entri yg dh berkulat
5 disember 2009

ada apa2 tips lain yg blh digunapakai kalau sedang marah?



You may also like

14 comments:

  1. lorh. ngape lama sangat simpannye? hmm.. btw, marah itu merugikan. jadi jangan marah2. senyum aje :) apekah perkara yang buat anda marah to the max? haha. sila jwb :P

    ReplyDelete
  2. ^^
    bila saya marah dia
    saya pejamkan mata
    dan jauhkan diri
    untuk sesaat dua
    dan bila saya pandang arah dia
    dia hanya senyum pada saya
    dan dari situ
    saya tahu
    mengapa dia bergelar kawan saya!
    ^^

    dedicate to : pinky winky


    hahaha.

    ReplyDelete
  3. cara lain? ade.

    menyelam sambil minum air. telan banyak2, nnti2 sejukla hati tu :)

    takpun,

    mai secawe!

    ReplyDelete
  4. owh,yg biasa sy buat adalah write a letter.rupanya byk lg cara lain.nice!tenkiu penaberkala :D

    ReplyDelete
  5. norashikin rahmat:
    lama simpan?biasa la,suka peram lama2,haha..actually xde masa nk post

    marah to the max? stakat ni xde lg smp tahap tuh. marah kecil-kecilan ada ler..

    ReplyDelete
  6. tirah watif:
    bagus2,org marah pun die masih tersenyum
    untung dpt kawan camtuh

    ReplyDelete
  7. wanufara:
    haha, kembung la perut minum air byk2 cik anem oi

    ReplyDelete
  8. ~kuyam~:
    welkom
    write letter? letter ape tuh,hak3..
    btw, mcm2 cara ada as long as marah kita reda

    ReplyDelete
  9. nak marah gak
    argh!!!!
    hak2
    cuti dh hbs kot
    cnfirm la mrh

    ReplyDelete
  10. orang yang jarang marah, bila dia marah, meletup habis. huhu~

    ReplyDelete
  11. jarang marah2 ni..xnak rosakkan mood, bebankan jiwa raga...maintain cool ja
    jiwa pon senang

    kalau terasa marah, senyap ja xpon tido..bgn2 mood kembali mcm biasa ;)

    ReplyDelete
  12. duranian:
    haha,relax2
    cuti dh abis pun
    selamat menempuh hari2 yg mencabar mulai esok

    ReplyDelete
  13. nifi a.k.a beliamuda:
    betul tuh
    rajin dh jupo ore gini,haha

    ReplyDelete
  14. amirah:
    yup,stuju2..
    haha,tido mmg cara terbaik

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...