9 CABARAN ATAU DUGAAN

/
12 Comments
Hari selasa yg penuh dengan liku-liku hidup. Perjalanan sehari yang dirasakan agak lama tetapi menarik, menakjubkan (hiperbola)

SITUASI 1
Bangun awal-awal pagi, berperang dengan nafsu tidur. Liat nak bangun, sebab apa? Suasana yg sejuk dan nyaman. Sudah lama bumi Tronoh tidak mandi pagi, tiba-tiba pagi ni basah jugak ia disiram air dari langit.Alhamdulillah, susasana yg nyaman, cuaca yg baik. Boleh jadi alasan nak ponteng lab ni sebab hujan,hak3

SITUASI 2
Kena print lab report utk dihantar. Untuk menjimatkan masa, butang PRINT ditekan dan ditinggalkan. Kemudian beredar utk mandi-manda. Dengan girang ambil lab report utk bind, tgk2 page kosong. Pekejadah print jadi kosong. Rupa-rupanya, nasi sudah menjadi bubur, printer abis dakwat plak dah. Membazir kertas (pencemaran alam). Refill dakwat, tertumpah plak. Hitam legam tangan. Terima seadanya!

SITUASI 3
Bersemangat pergi lab utk buat experiment last semester ni. Ada member tuh, siap bawa lab coat nk gi lab utk viva padahal dia takde lab,haha. Perform abis. Malang tidak berbau, lab demo plak takde. Alahai, terpaksa buat experimen lain utk habiskan juga lab. Tunggu turn group lain abis dulu baru buat, cobaan!!!

SITUASI 4
Cuaca kul 2 agak cerah, kurang terik. Suam-suam kuku sahaja. So, pergi kelas naik motor. Dengan bangga, park dekat parking berdekatan poket D. Dengan slumber dek, matikan enjin terus bergegas ke kelas. Semangat la konon. Sampai setengah jalan, baru kusedari kunci motor tak amnil. Adoyai, apakah ini? Berpatah balik la jawabnya. Best gak exercise tengah hari buta.

SITUASI 5
Kena submit assignment, tapi tak tahu katne. Pergi ke blok 4 dengan yakin dan konfiden. Sampai je blok 4, tiba2 dapat kol menyatakan bahawa tmpt sebenarnya adalah blok 21. Dekatkan jaraknya? Best gak joging kat academic complex. Cergas gila hari ni, macam lipas kudung.

SITUASI 6
Pateri circuit untuk projek, terkena pateri panas. Best, macam kena ais je!

SITUASI 7
Order makanan utk santapan pada pukul 615 petang. Budget pukul 715 camtuh dah siap kot. Bukan susah, kuew teow goreng dan telur matsa saja. Kul 730, dgn perasaan happy nk melahap, tengok2 masih tak ada apa yg diorder. Herm, suka je hati time tuh. Senyum je dalam hati! Taknak menghampakan tekak yg dh kering, perut yg kosong dan berkeroncong, MILO ais satu! Itulah, satu-satunya santapan seharian suntuk utk hari ini!

SITUASI 8
Meeting kul 815malam. Try mencuba nasib order sekali lagi kat kafe lain utk makan. Agak2, sebelum meeting projek kul 9 dapatlah makan dulu. Rupanya, banana fruit two times. Apa yg dipesan (bihun plak kali ni, tp still bersama telur mata kucing), tak dapat jugak. Pasrah je lah. Perut kosong ke meeting seterusnya.

SITUASI 9
Abis meeting kul 11. Semua kafe sudah tutup. Terkebil-kebil mata melihatnya, merintih simpati perut dibuatnya. Lantas, terus balik bilik, luahkan kat sini. Takde sape nk share, kongsi kat sini je lah. Terima kasih kepada yg simpati, ada yg bagi TWISTIES, ada yg offer MAGGI, MUSHROOM SOUP, dan FIBER BISCUIT. Tapi, malu-malu kucing nak terima offer,haha. Tengah lapar nih. Inilah nasib sepanjang hari ini.

THE END

Denga apa yg berlaku sehari ini, bolehlah dikatakan aku hari ini BAGAI JATUH DITIMPA TANGGA, TERKENA TAHI AYAM MONNE plok

Adakah ini semua CABARAN ataupun DUGAAN?

Apa plak yg akan berlaku seleapas ini?
Adakah aku tidur nnt......
....akan mengigau pergi ke kafe?
...mengigau berjalan menuju ke academic complex?
....mimpi makan MCD dan pizza hut
ataupun
.....Mimpi buruk?

sekian utk hari selasa yg agak terseksa
menanti rabu yg dirindu



You may also like

12 comments:

  1. siannye nuar
    jatuh kena tangga,pastu terpijak lak taik ayam
    xpe2
    Allah bagi kite dugaan
    untuk menyedarkan kita
    ramai lagi yg lebih malang
    >_<"

    ReplyDelete
  2. Ya Allah,
    bnyk sgguh dugaan idop,

    saba j lah,.

    lain kali keno masok sdiri kot,.
    haha,.

    bowok bekal gi skoloh,.

    ReplyDelete
  3. hm~
    coz u had a bad day, u taking one down,
    u sing a sad song just to turn it around~ -daniel powter-

    encik pena, jgn sedih, sbb bila tgk2 balik, kdg2 diri kita yang banyak cuai dan rasa ok denga apa yang kita dah biasa buat.

    pernah dengar lagu 'welcome to my life' by simple plan?

    ReplyDelete
  4. sedak nua..ak paham haha..

    cis ada gak watak ak kat cite malang ko??walaweiii...haha

    pape pn, semuga suma ni ada pengajaran dan hikmahnya..amin..

    ReplyDelete
  5. duranian:
    haha,xde ape2 la kamil
    ak trima seadanya
    best gak kdg2 jadi gini
    senyum sendiri ak smalam,hak3

    ReplyDelete
  6. cikTi:
    bawak bekal?haha,nice
    takpun cari org gaji tolong masak

    ReplyDelete
  7. norashikin rahmat:
    haha,cobaan kdg2 hidurkan hati
    kdg2 perlu keluar dari zon selesa
    kena rasa susah sikit2
    pernah dgr lagu tuh, best gak

    ReplyDelete
  8. ELf:
    paham? bagus2
    jom makan mlm nih
    watak mu tuh nakal gak,hak3
    sumbat molep

    ReplyDelete
  9. hari yg padat , sgt bertuah, dpt tmbh pengalaman dalam satu hari drpd xbuat ap2 kan..

    perut yg lapar lak dpt mengingatkan kita pd org2 susah, yg mgkin belum mkn hr ni

    rasany berjln2 dlm kmpus utp dh mcm acara merentas desa....jauh tul.. :)

    ReplyDelete
  10. saje nk uji diri lps cuti sminggu kot,haha

    lapar tuh pasti, yg penting duit poket tak abis semalam

    haha,merentas desa? turun 1kg berat badan

    ReplyDelete
  11. rasanya dugaan hidup budak 3rd yr 1st sem chemy mmg cmtu kot

    mkn sekali sehari kire alhamdulillah la tu (dgn keadaan cafe yg tak best lg tu..)

    bila mlm lapar gile2...tido cepat2 << sedih pulak tulis cmni. heh.

    ReplyDelete
  12. along rufaidah:
    haha,nasib kita sem ni lain sikit
    kena buat family day CJ7 ni nk release sikit2

    pasal makan tuh, kesian plak bunyinya..haha..maggi je lah pelengkap menu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...