Showing posts with label #TSDAYOUT. Show all posts
Showing posts with label #TSDAYOUT. Show all posts
#TSDAYOUT merupakan event yang sentiasa dinanti-nantikan. Mana taknya, setiap event yang dikelola oleh Tourism Selangor sentiasa memberi kelainan dari segi pegalaman dan exposure especially dalam rangka mempromosi industri pelancongan di negeri Selangor. Lagi-lagi untuk aku yang sentiasa menanti-menantikan aktiviti outdoor. 


Untuk #TSDAYOUT kali ini, pihak Tourism Selangor telah menganjurkan satu aktiviti yang menarik dan boleh dikategorikan sebagai aktiviti EXTREME iaitu White Water Rafting di Sungai Selangor yang terletak di Hulu Selangor.


Untuk edisi kali ini, lebih kurang 30 orang peserta yang menyertai #TSDAYOUT White Water Rafting di Hulu Selangor yang terdiri daripada bloggers, media dan juga selebriti seperti Nazrif dan Mat Redho. Memang betul-betul happening kalau pergi ramai-ramai satu bus macam ni especially dengan my blogger friends yang gila-gila masuk air macam Khai, Khai Artzfar, Devi, Bella, Kanamni, Adam, Arfan, Norfanil dan ramai lagi. Ohsem! Jom tonton video ringkasan sepanjang TSDAYOUT White Water Rafting di Hulu Selangor




Frankly speaking, ini pengalaman pertama aku join aktiviti white water rafting. Kalau trekking, hiking, camping, itu dah selalu. Jadi kali ini, kita cari kelainan sikit. Walaupun hakikatnya, aku tak pandai berenang, wakakaka. Takpe, don't worry ok. Safety jacket kan ada, hehe.


Malas nak cerita panjang, apa kata korang tengok je gambar-gambar yang sempat dirakam sepanjang aktiviti white water rafting di Sungai Selangor, Hulu Selangor.



Antara peralatan keselamatan ang wajib dipakai untuk aktiviti white water rafting adalah safety helmet dan safety jacket. Oh lupa nak bagitahu, kat Hulu Selangor juga ada ditawarkan aktiviti tubing. Apa itu tubing? Tubing ni korang akan duduk atas pelampung dan biarkan diri dibawa arus. Main kayuh-kayuh dengan tangan je.



Selepas mendengar sesi taklimat daripada Mr Pie, selesai pakai safety equipments, dengan perasaan excited kami menaiki kenderaan pacuan empat roda untuk ke destinasi tempat aktivit white water rafting dan tubing bermula. Haa tengok, memasing excited nail Hilux. Awas, ini bukan pendatang asing tanpa izin ye, hehe.



Inilah lokasi tempat kami memulakan aktiviti white water rafting dan tubing. Dulu pernah datang ke sini untuk aktiviti birding bersama Majlis Daerah Hulu Selangor. Kali ni, bila dah dapat peluang untuk cuba pula aktiviti water rafting, memang excited habis. Maklumlah, first time katakan, hehe. Terima kasih Tourism Selangor.



Sebelum bermula, sambil-sambil tunggu aras air sungai naik sikit dan deras sikit, kami semua warming up dulu dengan satu game yang kaw kaw funny and happening. Game ni mudah je, guna paddle dan berdiri dalam bentuk circle. Bila instructor bagi arahan ke kanan, kita semua kena berlari ke kanan dan ambil paddle orang di sebelah kanan. Begitulah sebaliknya. Make sure paddle yang kita aim tu tak jatuh. Kalau jatuh? Means you are ELIMINATED!



Nampaknya, aras air belum lagi naik dan arus pun masih belum mencapai tahap yang diperlukan. Alang-alang tuh, dengar dulu tips and tricks daripada Mr Pie untuk sesi demonstrasi. Antara teknik yang kita perlu tahu untuk white water rafting adalah teknik mengayuh. Nak ke depan macam mana, ke kiri dan ke kanan macam mana. Satu lagi teknik penting adalah bila raft kita capsize, kita kena tahu macam mana teknik yang betul untuk membantu rakan-rakan naik balik atas raft. 



Amboih Kanmani, kusyuknye dengar briefing, hehe. Haa, inilah gelagat para peserta mendengar briefing dari Mr Pie. Dalam hati, masing-masing duk tanya, bila nak start ni. Bila paras air nak naik ni. Bila arus nak deras ni. Huh, tak sabar nak memulakan cabaran!



Selain aktiviti yang best di #TSDAYOUT ni, satu perkara lagi yang membuatkan aku selalu nak join aktiviti yang dianjurkan adalah sebab FRIENDSHIP. Bila join #TSDAYOUT ni, aku kenal ramai bloggers. Dan bila jumpa di #TSDAYOUT ni, hah inilah masanya untuk kami buat kecoh, chit-chat and have fun together. Nice to meet all of you my dear friends :-)



Actually, first round rafting memang agak frustrated. Sebabnya? Air cetek dan arus tak kuat. So, kami kena kayuh sepanjang jalan dan paling perit kena angkat raft di kawasan berbatu. Fuh, penat. We prayed hard to arrive the end point. Only one part yang best, part yang kami terjun 90 degree, ploooop dalam air, hahaha. Glup glup glup bunyinya. Silap landing daaa. But, it was fun!


Luckily, after first round, kami dikhabarkan arus semakin deras dan aras air dah mula naik. Yeah! We put smile on our faces. Lagi best, bila semua teammates nak buat one more round. Ya, let's do it together.



This round, masing-masing happy. Oyeah! Ini la yang kami nanti-nantikan. Feel cool and relax while enjoying the nature. 



My teammates, yang gila-gila, funny, ohsem dan gojes! Khai, Khai Artzfar, Devi, Bella, Kanmani, Adam. The best part, bila kami semua selamat, tak capsize time turun dari air terjun. The funny parts, bila first round orang lain semua selamat, tiba-tiba Bella sorang tercampak keluar dari raft. Seriously, it's so funny. The second round, semua selamat. Cumanya, masing-masing terpenyek dalam raft, hahaha. Best experience ever!



Ini pula aktiviti tubing. Jadi, kalau korang berminat nak santai-santai, layan perasaan sorang-sorang sambil dibawa arus, boleh cuba tubing. It's so RELAXING!



Tapi, kalau nak tahu apa itu TEAMWORK dan TEAM SPIRIT, you should try this. White water rafting yang pastinya menguji tahap ketahanan diri, mental dan fizikal.


Jom layan, moment-moment best yang sempat dirakam menggunakan ipod touch. Maaflah, gambar tak banyak sebabnya takde go-pro. Tips, kalau nak pergi white water rafting, better bawa go-pro. So, boleh snap gambar banyak-banyak dan buat recording. Kalau record part capsized tu lagi gempak! Cekidout...







INSTAGRAM WINNERS


Selain aktiviti tubing dan white water rafting, Tourism Selangor menerusi event #TSDAYOUT mengadakan satu contest mudah di instagram iaitu Best Photo Contest dengan hashtag: 
#DiscoverSelangor, 
#TerokaiSelangor, #TahunMelawatSelangor2015
#VisitSelangor2015 


Tahniah kepada semua pemenang yang bertuah. Antaranya Khai, Khai Artzfar, Devi dan Adam. Setiap seorang menerima wang tunai RM150. Wow, masyukk. Jadi, korang apa tunggu lagi. Next time, jom ramai-ramai join event #TSDAYOUT ok!



It's wrap! Thank you so much Tourism Selangor for the amazing acitivity. White water rafting, checked! What's next? Stay tuned! Harap-harap, dapat lagi peluang keemasan untuk join event #TSDAYOUT bersama Tourism Selangor.


Jadi, sesiapa yang berminat untuk mencuba aktiviti white water rafting atau tubing, boleh refer sedikit info yang ada di bawah. Semoga ia bermanfaat. Best ke tidak? Mestilah BEST! Belum cuba belum tahu.


Selangor River Expedition Package 
Minimum age: 7 years 
Maximum agae: 60 years 
Level:1-4 Price: RM180/pax 
Group size: Min 5 pax / Max 60 pax 
 
Untuk maklumt lanjut, boleh layari atau hubungi: 
Website: 
www.mdhs.gov.my 

Telefon: 
+603 6064 1155 / +603 6064 1331 

Email: 
perancangmdhs@yahoo.com 
nurulhudaahmad@yahoo.com


Untuk aktiviti lain yang pernah penaberkala join untuk #TSDAYOUT boleh KLIK SINI!


#TSDAYOUT : Escape Room Bandar Botanic, Klang menguji mental dan fizikal para bloggers. Mungkin ada yang masih tertanya-tanya apa itu TSDayOut? Secara ringkasnya, TSDayOut merujuk kepada Tourism Selangor Day Out yang dikelolakan oleh pihak Tourism Selangor untuk mempromosikan tempat-tempat menarik di sekitar negeri Selangor. Aktiviti-aktivi yang dianjurkan ini terbuka kepada bloggers. Untuk menyertai TSDayOut, bloggers hanya perlu mengisi butiran peribadi di website TSDayOut dan 20-30 bloggers (berdasarkan aktiviti yang dianjurkan) yang terpilih akan dimaklumkan menerusi e-mel jemputan untuk menyertainya. Untuk aktiviti-aktiviti yang pernah PB join bersama Tourism Selangor dan TSDayOut, boleh rujuk entri kat  sini.


Kalau rasa berminat untuk turut serta dalam aktiviti yang dianjurkan oleh pihak Tourism Selangor terutamanya TSDayOut di masa akan datang, boleh ikuti perkembangan semasa di laman media social seperti berikut:


Twitter

Facebook

Website


Untuk edisi kali ini, TSDayOut mengorak langkah untuk mencuba indoor game iaitu Escape Room. A real life challenge yang ditawarkan di Escape Room akan menguji minda, mental dan fizikal sesiapa sahaja yang ingin mencuba sesuatu yang baru. Objektif utama permainan Escape Game ni adalah untuk keluar daripada bilik yang berkunci dalam masa 45 minit.




Lokasi TSDayOut kali ini adalah bertempat di Escape Room Bandar Botanic, Klang. Landmark untuk Escape ni adalah betul-betul bertentangan dengan AEON Bukit Tinggi Shopping Centre. Kalau tak tahu jugak kat mana, mungkin boleh refer applikasi waze ataupun google map. Berikut dilampirkan alamat penuh Escape Room Bandar Botanic, Klang untuk rujukan semua.

No. 111-1, 1st Floor,
Jalan Mahogani 5, Bandar Botanic,
41200 Klang, Selangor
Tel: +603-3323 2213
Email: info_klang@escaperoom.com.my



Untuk kali ini, rata-rata bloggers yang hadir adalah rakan bloggers yang pernah PB  jumpa dan kenal. So, takde lah kekok sangat. Dan pastinya, keadaan dan suasana jadi makin meriah dan havoc!

Antara rakan bloggers yang turut serta untuk kali ini adalah MahaMahu, MawardiYunus, dan Khai Artzfar. Selain mereka, ramai lagi bloggers lain seperti Mira Cikcit, Putra, Faris, Miera, Kanmani, Belle, Irfan Chek dan ramai lagi lah kalau nak sebut.



Sebelum kami memulakan aktiviti, sempat lagi breakfast di Kafe Nenda. Pekena milo ais dan roti bom untuk alas perut. Nanti lapar kang, tak boleh fokus pulak nak main Escape Game kan? hehe.


Selepas selesai je breakfast, kami terus ke Escape Room untuk memulakan aktiviti. Sebelum tu, macam biasa ada sesi briefing. Rata-rata daripada kami semua adalah first timer yang nak cuba Escape Game, maka Mr Victor iaitu pengasas Escape Room di Malaysia cerita serba-sedikit mengenai Escape Room dan peraturan permainan.


Seterusnya, pembahagian kumpulan. Dan inilah ahli kumpulan kami yang ohsem yang terdiri daripada Kanmani, Faris dan Putra.


Ok, kami dah eksited untuk mencabar diri di Escape Room. Tapi, cuak pun ada takut gagal. Takpe, berjaya atau tidak keluar daripada bilik berkunci dalam masa 45 minit tak penting, yang penting pengalaman. Apapun, cuba jugaklah sehabis baik. Push the limit!



Untuk kumpulan kami, cabaran pertama adalah Prison Break. Apa yang menarik mengenai cabaran ni, sebelum dibawa masuk kitorang semua digari dan ditutup mata. Tu dia, dah macam banduan betul dah rasa time tuh. Haa, rujuk gambar kat atas. Team Zoey pun cuba bilik cabaran yang sama selepas team kami selesai.



Ini antara clue dan props yang ada dalam bilik Prison Break. Prison Break memerlukan kita selesaikan 6 puzzles dalam 2 bilik berasingan. 3 puzzles untuk bilik pertama, then cari kunci untuk buka lokap untuk ke bilik ke-2 dan menyelesaikan 3 lagi puzzles untuk bolos keluar. Mampukah kami selesaikan cabaran dalam masa 45 minit? Jeng jeng jeng.


Inilah banduan-banduan yang ditawan. Ya, kami akan cuba sehabis baik untuk selesaikannya. Walaupun sedikit cuak dengan keadaan yang agak gelap, kami watlek watpeace je, hehe. Akhirnya berjaya selesaikan cabaran ni dalam masa 40minit. 


Selesai je cabaran ni, kami cuba cabar diri kami untuk bilik cabaran yang paling susah iaitu Taken. Untuk cabaran kali ini, 4 bilik untuk diselongkar dan PB akui ia agak susah. Tapi, lepas struggle habis-habisan, dengan bantuan 3 talian hayat bagai, akhirnya kami berjaya menamatkan cabaran dalam masa 42minit. Ohsem! Dua-dua cabaran kami dapat bolos dengan bergaya, keh3.



Sementara berhenti rehat, kami makan tengah hari di Islamic Steakhouse, Bukit Tinggi, Klang. Isi perut sebentar selepas penat memerah otak menyelesaikan puzzles yang agak tricky dan susah. Tapu, tetap enjoy the games. Ini adalah menu yang PB cuba di Restoran Islamic Steakhouse iaitu set steak. Sodap bak ang. Boleh datang cuba makan western food kat sini. Omnomnom!


Selesai je lunch, kami teruskan dengan acara penyampaian hadiah dan majlis penutup. Siapakah yang bakal dinobatkan sebagai juara? Jeng jeng jeng. Dup dap dup dap.

2nd Runner Up

Team Zoey dan Renu


1st Runner Up

Team Mawardi dan Mira Cikcit


Champion

Team havoc! Faris - Kanmani - PB - Putra

Yeazzza. Akhirnya, kami dinobatkan sebagai juara. Thank you to all my team members. You are so awesome! Korang memang torbaik. 


Event TSDayOut kali ni disudahi dengan majlis penyampai hadiah kepada pemenang dan cenderahati kenang-kenangan kepada pihak penganjur iaitu Escape Room dan artis jemputan.


Selebriti undangan untuk TSDayOut kali ini adalah Zoey Rahman

Mr Victor menerima penghargaan daripada pihak Tourism Selangor


Tahniah jugak dicuapkan kepada semua pemenang instgram contest


We are the Champion!

Bersama Zoey

Bersama co-founder Escape Room, Mr Victor.


Amacam, menarik tak? Kalau rasa nak cuba Escape Room, boleh usha-usha cabaran mana yang korang nak try. So far, ada 7 cabaran yang menanti di Escape Room Bandar Botanic, Klang. Antara cabaran yang ada di sini adalah seperti kat bawah. Cekidout!

THE ABANDONED FACTORY

KUNG FU

SURGERY ROOM

PRISON BREAK

THE MYSTERIOUS ROOM

SLAUGHTER HOUSE

TAKEN


Hah, itu dia 7 bilik cabaran yang harus korang cuba. PB dah cuba Escape Room, korang bila lagi? Kalau nak join, boleh terjah Escape Room yang berdekatan dengan kawasan anda. 5 lokasi yang ada di Malaysia adalah seperti berikut:
  1. 1st Avenue Mall, Penang
  2. Bandar Botanic, Klang
  3. Berjaya Times Square
  4. Setiawalk Mall, Puchong
  5. Sutera Mall Johor



Are you up for a real life challenge?

Then challenge your senses with the latest real life interactive game craze from Japan where you have to escape a locked room within 45 minutes.

Monday-Friday
11AM-5PM - RM32
5PM-1AM - RM36

Saturday, Sunday and Public Holiday
11AM-1AM - RM36

Fees are based on per person per game


Website

Facebook

Twitter

Instagram


Akhir sekali, terima kasih kepada pihak Tourism Selangor dan Escape Room kerana menjemput PB untuk turut serta dalam aktiviti yang best dan ohsem ni. Semoga next time, dapat lagi join event TSDayOut untuk edisi seterusnya. Prison Break dan Taken sudahpun berjaya ditawan, hermm next time boleh cuba yang lain lagi. Dah rasa addicted nak cuba semua bilik-bilik di Escape Room yang lain. Jom!
#TSDayOut di Paradise Valley Broga, Semenyih ini merupakan #TSDayOut edisi pertama bagi tahun 2014. Ini kali ke-4 pb join #TSDayOut selepas FRIM Kepong, Skypark Subang dan Battlefield di Hulu Langat. Untuk cerita lebih lanjut pasal TSDayOut tahun lepas, 2013 boleh baca kat sini. Macam biasa, memang tak pernah menghampakan bila dapat join #TSDayOut. Aktiviti-aktiviti yang diadakan sepanjang hari pasti best dan menyeronokkan. Lagi-lagi, kali ni #TSDayOut bertemakan "extreme and scenery" di sekitar Paradise Valley Broga, Semenyih.


Mungkin ada yang masih tertanya-tanya apa itu #TSDayOut? Secara ringkasnya, #TSDayOut merupakan Tourism Selangor Day Out yang dianjurkan oleh pihak Tourism Selangor untuk mempromosi tempat-tempat menarik di sekitar negeri Selangor dan terbuka kepada bloggers. Untuk menyertai #TSDayOut, bloggers hanya perlu mengisi butiran peribadi di website dan 20-30 bloggers (berdasarkan aktiviti yang dianjurkan) yang terpilih akan dimaklumkan menerusi e-mel jemputan untuk menyertainya.


Nak tahu lebih lanjut, kena follow media social Tourism Selangor untuk #TSDayOut akan datang. Stay tune!

Twitter
Facebook
Website


Paradise Valley Broga, Semenyih

Paradise Valley merupakan salah satu eco farm resort yang terletak di Bukit Broga, Semenyih iaitu kira-kira 45 minit dari Kuala Lumpur. Kalau sesiapa yang pernah sampai di Bukit Broga tu, rasanya tiada masalah untuk sampai ke sini. Apa yang menarik kat sini? Dah tentu kedamaian yang jauh dari hiruk-pikuk kota dan pemandangan bukit-bukau yang indah.

Breakfast & Briefing

Setibanya kami di Paradise Valley, kami disambut oleh pihak resort. Memandangkan rata-rata daripada kami kali pertama tiba di sini, kami diberi briefing oleh Mr PJ serba-sedikit mengenai Paradise Valley. Sambil-sambil tu, ayuh kita breakfast ala-ala western dulu kumpul tenaga sebelum memulakan aktiviti lasak.

Kemudahan di Paradise Valley Broga

Paradise Valley menawarkan pelbagai kemudahan asas untuk aktiviti rekreasi. Pendek kata, memang sesuai untuk dijadikan lokasi pilihan bagi aktiviti team building, family day ataupun riadah bersama keluarga


Memandangkan struktur tanah di kawasan Paradise Valley berbukit-bukau, pihak pengurusan ada menyediakan kenderaan khas untuk membawa para pelawat ke sekitar resort. Selain itu, basikal juga disediakan untuk sesiapa yang berminat untuk melakukan aktiviti riadah dengan berbasikal.



Kemudahan awam seperti tandas dan sink juga disediakan di beberapa lokasi di sekitar resort. Memang terjaga rapi dan bersih. Antaranya di tempat wall climbing.

Inilah tempat kami breakfast. Memang terbaik bila tengok pemandangan kolam macam ni. Sejuk mata memandang. Kalau berminat untuk berkayak, kayak pun ada disediakan. Selain kayak, sukan polo air pun boleh diadakan dalam kolam ni. Amacam, menarik bukan?
 

Selain menawarkan aktivit outdoor, Paradise Valley juga menyediakan pakej penginapan. Dalam gambar tu, boleh nampak dorm dan camping tent. Apa yang menarik perhatian adalah camping tent. Bukan sebarang khemah (camping tent) biasa, tapi siap ada katil single 2 biji dan kipas. Memang canggih.

 
Antara pakej penginapan yang ditawarkan di Paradise Valley adalah seperti berikut:
Dorm (2 hari 1 malam)
RM118/pax
Peak season (Public Holiday/ School Holiday/ Weekend) RM138/pax
Pakej termasuk welcome drinks, dinner dan breakfast.
Aktiviti termasuklah flying fox, wall climbing, kayaking, Broga Hill atau Broga Waterfall
Check in 2p.m dan check out 12p.m


Camping Tent (2 hari 1 malam)
RM90/pax
Peak season (Public Holiday/ School Holiday/ Weekend) RM108/pax
Pakej termasuk welcome drinks, dinner dan breakfast.
Aktiviti termasuklah flying fox, wall climbing, kayaking, Broga Hill atau Broga Waterfall
Check in 2p.m dan check out 12p.m



Ini pula challet yang dibina di lereng-lereng bukit. Memang cantik pemandangan kat sini. Sesuai untuk bercuti dan rehat minda sambil beriadah. Dah dekat kalau pagi-pagi nak morning walk ataupun hiking ke Bukit Broga dan tengok sunrise.
Luxury Room (2 hari 1 malam)
RM150/pax
Peak season (Public Holiday/ School Holiday/ Weekend) RM190/pax
Pakej termasuk welcome drinks, dinner dan breakfast.
Aktiviti termasuklah flying fox, wall climbing, kayaking, Broga Hill atau Broga Waterfall
Check in 2p.m dan check out 12p.m


Ok, itulah sedikit-sebanyak info pasal pakej-pakej yang ada di Paradise Valley Broga. Mungkin boleh dijadikan rujukan kepada sesiapa saja yang bercadang nak organize team building ataupun family day. Jom, sambung story pasal #TSDayOut pulak. Apa yang telah kami cuba sepanjang sehari berada di sana? Zaaaasss, layan!


Warming Up & Safety Briefing

Sebelum memulakan aktiviti, kami dibahagikan kepada 4 kumpulan. Kemudian, dimulakan dengan warming up untuk regang-regangkan otot. Ye lah, nak buat aktivti lasak ni, tak boleh main redah je. Silap haribulan, nanti tak pasal-pasal terkehel kaki, terseliuh tangan, retak atau patah kat mana-mana anggota badan. Kan nanya. So, untuk langkah pencegahan, kita lakukan stretching yang diketuai oleh instruktor khas dan terlatih dari Paradise Valley.


 
We are team no.2!

Selesai sesi memanaskan badan, kami diberi taklimat keselamatan (safety briefing) terutama aktiviti yang melibatkan ketinggian. Antaranya mengenai alat keselamatan seperti harness dan safety helmet. Safety first!
 



Briefing saja tak cukup, instruktor siap tunjuk demo lagi macam mana cara nak pakai harness dan safety helmet dengan betul.Cayalah! Siap semua,ayuh get ready to climb the wall!
 


Kumpulan 1 dan 2 buat wall climbing, manakala kumpulan 3 dan 4 buat flying fox. Kemudian, dah selesai, switch aktivit bagi semua merasa. Jom, kita tengok aksi-aksi spiderman memanjat


Wall Climbing

Aktivit pertama, wall climbing. Cuak jugak nak buat, lagi-lagi sebab gayat (takut ketinggian).Tengok orang buat mudah, tapi bila sampai turn sendiri, hah terkial-kial jugak nak sampai atas. Apapun, tak cuba tak tahu kan? Jom try


Belayer: Belay On!
Climber: On belay!

Haa,macam tu lah lebih kurang skrip yang digunapakai antara climber dan belayer. Ini kali ke-3 try wall climbing. Pertama di Pulau Jerejak, kali ke-2 di OBS Lumut. Lama betul tak buat aktiviti lasak macam ni. Agak-agak sampai ke puncak ke tak? Jeng jeng jeng



Bila kat bawah, dongak ke atas macam rendah je. Tapi, bila panjat rasa macam tinggi la pulak, wakaka. Adeh. Selain perlukan kekuatan fizikal (kaki dan tangan), wall climbing juga perlukan kekuatan mental untuk atasi ketakutan pada ketinggian dan untuk struggle sampai ke puncak dan bunyikan loceng, 'kring kring kring".

 

Tengok adik ni buat pun boleh, tak kan abang-abang dan kakak-kakak tak boleh buat kan? Terima kasih untuk semangat anda! Syabas kerana berjaya sampai ke puncak. Terbaiklah adik ni, berani dan lasak!


 

Ok, giliran tuan punya badan pulak. Phewwww.Akhirnya sampai jugak ke puncak. Yahooooooo!


Flying Fox



Aktivti seterusnya adalah flying fox. Gerun tu memang gerun, tapi dah banyak kali buat flying fox sebelum ni.Jadi, dah lali dan kalis gayat. Kita redah sajaaaa!



Aksi Khai si budak pacak buat flying fox. Nak release tension, aktiviti macam ni memang sesuai. Bila mula je terbang, silalah jerit sekuat hati. Memang terbaik....  Dah settle wall climbing dan flying fox, perut pun dah berkeroncong, moh ler kita pi makan tengah hari dulu.


Lunch


Memang layan makan-makan sambil ditiup angin sepoi-sepoi bahasa. Aish, geram pulak tengok kayak-kayak yang warna-warni kat seberang sana. Semua excited nak berkayak di sebelah petang.

Abseiling

Aktiviti di sebelah petang diteruskan dengan abseiling atau dengan nama lain repelling. Kali ni, kita cuba buat abseiling 45 darjah. Cuak lah jugak. Bila main dengan ketinggian ni, takde benda yang tak cuak. Padahal seluruh tubuh badan dan cukup-lengkap dengan alat keselamatan. Macam-macam gaya, macam-macam ragam ada. Ada yang terjerit-jerit tak mahu turun sebab gayat, hahaha. Seriously, lawak. Kagum jugak, akhirnya semua berjaya buat. 
Cross Rope

Hujan dah renyai-renyai turun. Aktiviti seterusnya adalah cross rope. Aktiviti ni perlukan keseimbangan badan untuk meniti tali. Tapi, part paling susah adalah di tempat persilangan tu. Nak kena tukar kaki dari sebelah sini, nak kena pindah sebelah sana. Adeh, sampai cramp kaki dibuatnya. Setelah dua kali percubaan, akhirnya berjaya selesaikan cabaran ni. Ohsem!


Tension Travel


Dalam banyak-banyak aktivit, tension travel paling mudah. Sambil pejam mata pun boleh buat. Apa yang penting, kena pandai imbangkan badan dari terjatuh. Memandangkan hari dah hujan, semua basah kuyup. Masing-masing excited nak try walaupun hujan renyai-renyai.
Malangnya, hujan semakin lebat. Jadi, aktiviti kayak terpaksa dibatalkan. Lagi-lagi, guruh mula berdentum-dentam. Dah selesai minum petang, tibalah masa untuk #TSDayOut melabuhkan tirai. 
Prize Giving

Semua peserta #TSDayOut kali ini tidak pulang dengan tangan kosong. Semua pulang dengan goodies bag hasil pemberian pihak Tourism Selangor dan Paradise Valley Broga. Terima kasih kami ucapkan.

 Tourism Selangor: Dry bag, tumbler, pen drive
Paradise Valley Broga: T-shirt, nangka

 
Instagram Photo Contest

Credit Photo: Khai Azfar
  
Selain itu, keputusan untuk Instagram Photo Contest sepanjang #TSDayOut di Paradise Valley Broga juga diumumkan. Dengan tema "extreme and scenery", alhamdulillah instagram penaberkala turut dinobatkan sebagai pemenang. Semua pemenang menerima wang tunai RM100 setiap seorang. Terima kasih Tourism Selangor!


Jadi, sesiapa yang berminat nak berkunjung atau menginap di Paradise Valley Broga, bolehlah mendapatkan maklumat lanjut seperti yang tertera di bawah

Paradise Valley @ Broga, Semenyih
Lot 1742 & 1369, Jalan Tarun Broga,
43500 Semenyih, Selangor, Malaysia.

GPS Coordinate:
N 2.941'
E 101.91'

Tel: 
+6012--8890 036
+6011-1668 6186
 +6011-1668 6188

Email: 

Facebook: 

Website:



The Bloggers  

Inilah antara bloggers yang turut serta dalam #TSDayOut di Paradise Valley Broga. Kalau rasa nak join #TSDayOut jugak, jangan lupa register untuk #TSDayOut yang akan diadakan pada bulan June nanti. Mark your calendar :)
 
Credit Photo: Khai Azfar
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...