Header Ads Widget

Potatoes USA Penaja Utama Maraton TwinCity 2022

Siapa kat sini join Maraton TwinCity 2022 baru-baru ni? Sebenarnya, aku rasa kecewa sebab tak sempat nak join. Nak balas dendam punya pasal, aku dah register 2 maraton untuk bulan September dan Oktober 2022 nanti. Let's get back to the track! Btw, kalau korang nak tahu, Potatoes USA merupakan penaja utama untuk acara maraton TwinCity 2022. Biasanya kalau Potatoes USA jadi penaja, gerenti event tu best sebab banyak makanan berasaskan kentang yang diberikan secara percuma kepada semua peserta. Aku pernah join towerthon di Menara TM dulu. Breakfast makan mashed potato dan smoothies, selepas tamat towerthon pun dapat makan mashed potato dan smoothie lagi. Memang puas hati. Aku yakin, untuk event Maraton TwinCity 2022 baru-baru ni pun mesti lagi happening!


Kentang merupakan sayur yang penuh berkhasiat dan dapat membekalkan tenaga, serat, kalium dan Vitamin C yang boleh meningkatkan prestasi sukan di samping membantu membekalkan tenaga kepada ahli sukan dan mereka yang menjalani gaya hidup aktif. Hasil penemuan kajian baru-baru ini mendapati bahawa kentang mengandungi nutrien yang boleh membawa manfaat kepada individu yang suka melakukan aktiviti kecergasan, pelari maraton dan juga ahli sukan secara umum.


Potatoes USA telah memainkan peranan sebagai penaja utama Maraton Twincity 2022 baru-baru ini. Khemah penaja telah didirikan di tempat acara untuk menempatkan beberapa petugas yang tekun menghidangkan produk kentang A.S. kepada kira-kira 4,000 peserta larian separuh maraton dan juga maraton penuh.


Kentang lenyek A.S. telah dihidangkan untuk membantu pelari mengembalikan tenaga dan nutrien yang diperlukan selepas menamatkan larian maraton. Di samping itu, bahan pendidikan mengenai khasiat dan tenaga yang dibekalkan kentang untuk meningkatkan prestasi sukan juga diedarkan di acara tersebut.


Tuan Yang Terutama Duta Amerika Syarikat ke Malaysia, En. Brian D. McFeeters, 61 tahun, telah menyertai acara half-marathon (larian 21km). “Saya sukacita untuk melihat Potatoes USA turut serta sebagai penaja maraton ini dan gembira untuk mendapat tahu bahawa kentang adalah pilihan makanan sihat, dengan kandungan kalium, Vitamin C dan serat yang tinggi – amat sesuai untuk mengembalikan tenaga selepas larian,” ujar En. Brian. “Mungkin sekarang, rakyat Malaysia boleh makan lebih banyak kentang seperti kami di A.S.,” sambung beliau.


Dengan menamatkan larian dengan masa 2 jam 27 minit yang sungguh hebat, Brian menunjukkan bahawa menerusi diet dan bekalan tenaga yang secukupnya, beliau masih boleh menewaskan ramai rakyat Malaysia lebih muda dalam acara half-marathon, walaupun sudah bergelar warga emas. Jadual yang sibuk tidak menghalang beliau untuk bersenam dengan kerap dan mengamalkan diet yang sihat, dengan bantuan kentang A.S.


Max Lim, 51 tahun, seorang penulis di KL yang memang minat berlari dan merupakan peserta tegar dalam kebanyakan acara maraton. “Sebagai pelari, saya suka kentang A.S. yang penuh dengan khasiat pemakanan yang memastikan saya mempunyai cukup tenaga untuk larian saya. Kentang sungguh mudah dihadamkan dan mengurangkan rasa lapar semasa larian yang panjang dan meletihkan. Tambahan lagi, sajian kentang lazat dan boleh disediakan dengan pelbagai cara –dengan kentang A.S. yang serba guna, resipi memang tiada hadnya,” ujar Max.


Pelari Kelly Chin, 45 tahun, berkata beliau suka makan Kentang A.S untuk mendapatkan bekalan karbohidrat, kerana kentang merupakan alternatif yang lebih sihat. “Kentang adalah salah satu bahan yang mesti ada di dapur saya, untuk digunakan untuk menyediakan pelbagai sajian yang padat dengan nutrien dan penuh dengan tenaga. Kentang membantu membekalkan tenaga untuk senaman dan larian saya,” jelasnya.


Pelbagai kajian yang dijalankan sepanjang tempoh 40-50 tahun lepas juga menunjukkan bahawa karbohidrat ialah makronutrien utama bagi mengekalkan dan menambah baik prestasi sukan. Menurut Nutrition Today, sebuah jurnal A.S., didapati bahawa diet yang seimbang dengan makanan semula jadi berkualiti seperti kentang yang padat dengan nutrien mungkin paling sesuai untuk meningkatkan prestasi fizikal atlet elit dalam acara yang memerlukan daya tahan.


Fakta penting tentang ubi kentang

26 gram karbohidrat
Kentang ialah karbohidrat berkualiti yang penuh dengan nutrien, penting untuk mencapai prestasi fizikal dan mental yang optimum, sebagai sumber tenaga utama bagi otak dan otot. Oleh kerana bekalan karbohidrat badan kita adalah terhad dan mungkin kehabisan – walaupun dengan hanya satu sesi senaman berat dan/atau berpanjangan – amat penting untuk menggantikan karbohidrat yang telah digunakan.

620 Milligram Kalium
Kentang saiz sederhana (148g) berserta kulit membekalkan lebih banyak kalium berbanding pisang, dan tidak mengandungi lemak, garam dan kolesterol. Kentang ialah makanan terbaik untuk membantu fungsi otot, kardiovaskular dan sistem saraf dalam acara yang memerlukan daya tahan tinggi.

30% nilai Vitamin C harian
Kentang merupakan sumber Vitamin C yang baik, untuk membantu menguatkan sistem imun dan menghasilkan kolagen (sejenis tisu otot yang penting).

3 gram protein berasaskan tumbuhan
Protein ialah komponen otot dan nutrien penting bagi meningkatkan prestasi.

2 gram serat (7% nilai harian)
Serat membantu mengawal glukosa darah dan meningkatkan kepuasan (rasa kenyang), iaitu kita rasa kenyang lebih lama.

110 Kalori untuk Tenaga
Lebih mudah dihadamkan dan lebih padat dengan tenaga berbanding sayur popular lain, kentang adalah pilihan yang baik untuk membekalkan tenaga dalam acara maraton.


Berdasarkan nutritious facts yang terkandung dalam ubi kentang, jadi tak hairanlah ubi kentang sekarang telah menajdi pilihan para atlet dan golongan yang mengamalkan gaya hidup yang sihat dalam jadual pemakanan mereka. Personally, aku suka makan ubi kentang. Selain rasanya yang sedap, kita boleh jadi lebih kreatif untuk mengolah ubi kentang dalam menghasilkan pelbagai jenis menu yang sihat dan berkhasiat. So guys, kalau korang nak start jaga makan, boleh start dengan menu-menu berasaskan ubi kentang. Selain dimakan untuk membekalkan tenaga sebelum aktiviti sukan, ubi kentang juga boleh diambil selepas aktiviti untuk re-fuel energy.

Jom, sama-sama kita amalkan gaya hidup yang sihat!

Post a Comment

1 Comments

  1. Menarik, kentang sumber tenaga buat pelari dan ahli sukan.. kita pun guna kentang USA ni.. bior mahal tapi bagus..

    ReplyDelete