Minggu ni agak sibuk dan stress. Macam-macam persediaan perlu dibuat sebelum lecturer/ supervisor dari universiti datang menjengah ke host company untuk final presentation pada 23 Disember 2010 nanti. So, sekarang agak sibuk bergelumang dengan report-report dan logbook yang tertunggak.


Kadang-kadang, stress dan tekanan perasaan boleh dirawat dengan gelak ketawa. Jangan gelak sorang-sorang, jiwa namanya. Adanya kawan-kawan yang agak nakal dan sengal boleh membuat kita ketawa. At least, hilang sikit kerut di dahi, lebar sikit senyum di bibir. Walaweh, hilang stress wooo bila ada yang buat lawak dan buat onar,haha.


Hidup kita sebenarnya indah. Ada suka, duka, tawa dan tangis. Tapi, part suka itu yang best, terutama part SITCOM. Tahu apa itu SITCOM? Aku baru tau lepas tanya member aku tadi,haha


SITCOM itu maksudnya SITUATION COMEDY. Sorry la deh, ambo baru tau.

A situation comedy, often shortened to sitcom, is a genre of comedy that features recurring characters in a common environment such as a home or workplace, accompanied with jokes as part of the dialogue. Such programs originated in radio, but today, sitcoms are found almost exclusively on television as one of its dominant narrative forms.

Excited nak tau maksud sebenat SITCOM, mujur ada wikipedia. Hidup 20 taun tak tau apa maksud SITCOM, adoiiiii. Tak tau nak kata apa. Pandai sebut, gheti dengar, tak tahu maksud. Berat nanang!

A situation comedy may be recorded before a studio audience. Some also feature a laugh track.

Tapi, SITCOM aku ngan member-member tak sempat nak record-record. Mai la aku record kat sini jap. Semoga SITCOM ni dapat la aku ingat balik kalau-kalau tengah stress dan sedih,haha.

As opposed to stand up comedy and sketch comedy, a situation comedy has a storyline and ongoing characters in, essentially, a comedic drama. The situation is usually that of a family, workplace, or a group of friends.

Apa yang berlaku, bukan kami rancang.Kejadian berlaku secara spontan dan kebetulan. Dan, SITKOM kami jatuh dalam kategori GROUP OF FRIENDS.

Ok, baru INTRO. Lek lu, ni baru nak masuk cerita.



SITKOM 1 : ROTI APA?

Di TESCO X. Si A ingin membeli roti untuk sarapan keesokan harinya. Dalam proses pencarian, terjumpa sebungkus roti. Di sebelah, terdapat seorang gadis, penjual roti beruniform putih lengkap.

Si A : Ni roti apa?
Gadis : Jeling-jeling manja (bajet nak ngorat dia ke?)

Si A : Owh, ok (patut pun jeling semacam, terpampang sticker tulis roti sardin. Aiyooo. Sah-sah la minah tu bengang,adoi)

Si A mula rasa bersalah dan malu-malu kucing. Cover-cover! Jalan laju-laju nak pi bayar. Opppps, mana kaunter?

Gadis : Bayar kat depan ye!

Si A : 0ooo, bayar kat depan ye? Ok, tq. (Adoi, tersentak seketika. Sekali lagi dapat malu)

Pesanan buat semua, jangan ringan sangat mulut untuk bertanya, buruk padahya. Malu bertanya sesat jalan, tapi baik sesat dulu daripada menanggung malu free macam ni,haha


SITKOM 2 : SERBUK MANGGA YANG PEDAS

Waktu makan tengah hari, Si A bersama kawan-kawannya Si B dan Si C. Masing-masing ambil juadah untuk disantap. Si A dan Si B mengambil pencuci mulut, buah mangga dipotong halus RM1 sebungkus. Si B dan Si C mengambil tempat untuk makan.

Si A ke kaunter untuk mengambil serbuk asam boi, makan mangga dengan asam boi baru syok.
Si B : Eh, Si A buat apa tuh? Ambil apa?

Si C : Owh, dia pi ambil serbuk asam boi.
Si B : Alamak! (terkedu dan terkesima seketika)

Si A ke meja makan untuk duduk bersama menikmati makan tengah hari. Si B tiba-tiba bangun dari tempat duduk dan berlalu pergi.
Si C : Hahahaha (gelak jahat, kaw-kaw punya)

Si A : Nape weh?
Si C : Si B silap ambil serbuk letak dalam buah mangga dia. Hahaha

Si A: Hahahah. Dia ambil serbuk lada sulah? (yakin meneka)

Si C : Aah

Si A dan Si C gelak berdekah-dekah. Si B datang dengan muka slumber. Makan juga walaupun dalam terpaksa. Kesian pun ada, tapi nak buat macam mana dah nasib badan kan.

Sape-sape berminat, boleh la try lepas ni. Kombinasi baru untuk dicuba!

Mangga bersama lada sulah dan serbuk asam boi


SITKOM 3 : HAI JAMILAH!

Si A, Si B dan Si C pulang dari kerja. Singgah sebentar di KFC untuk dinner bersama sebelum pulang ke rumah.

Boring-boring tunggu giliran ketika beratur, terbitlah perbualan sengal antara mereka

Si A : Sampai kat kaunter, ko cakap Hye Jamilah

Si C : Mana kau tau nama dia?

Si A : Tu, ada kat skrin. (Cuba imagine kat kaunter KFC, tengok skrin kat mesin cashier: I'm Jamilah!)

I'm Jamilah
Agak-agak, apa rasional dia letak nama cashier?

Si C gelak terpaksa. Sengal jugak kawan Si C rupanya. Si B asyik leka melihat papan iklan menu. Konfius nak X-meal ke meal biasa.

Sekian!


Banyak lagi nak taip, tapi masa tidak mengizinkan. Simpan tenaga untuk taip report dan logbook. Esok mau submit,hoho. Dalam busy nak siapkan report dan logbook pun, sempat lagi update blog, adeii. Apa nak jadi? ish3. Kena pi tutup switch modem internet jap.