EM MUDBALL MAKING

/
27 Comments
Seperti yang dijanjikan, sedikit-sebanyak perkongsian mengenai EM MUDBALL MAKING ingin dikongsi dan dicatatkan di sini buat bacaan umum dan rujukan bila perlu. Apa sebenarnya MUDBALL? Kalau yang dah tahu, baguslah. Bagi yang tak tahu, boleh la baca kalau nak tahu sedikit sebanyak pasal MUDBALL ni.


Jangan salah faham plak, MUDBALL ni bukan sukan/permainan seperti NETBALL, VOLEYBALL mahupun FOOTBALL. MUDBALL ni jugak bukan sejenis makanan macam FISHBALL yang selalu kita makan tuh. MUDBALL ni tanah liat berbentuk bulat (sfera) seperti bola. EM MUDBALL plak maksudnya EFFECTIVE MICROORGANISMS MUDBALL.

TEORI

What is EM MUDBALL?

Bak kata mat salleh "E.M. is an abbreviation for EFFECTIVE MICROORGANISMS Microorganisms are tiny units of life that are too small to be seen with the naked eye and they exist everywhere in nature. Microorganisms are crucial for maintaining the ecological balance. They carry out chemical processes that make it possible for all other organisms including humans to live. There are friendly guys of the microbial worlds known as beneficial microorganisms and a not so friendly group called pathogens that are harmful and capable of producing disease, decay and pollution."

The EM Mud balls are useful as one of the environmental solutions towards reducing water pollutants and thus improving water quality in our rivers and drains. The fermentation emitted from the mud balls will alleviate or destroy the ammonia nitrogen found in human effluents and sewerage leakages into the water system.

The EM technology uses naturally occurring microorganisms to purify water which in turn will revive aquatic life.
It is currently being used in more than 130 countries. EM technology is widely used to purify water and sewage, and improve recycled water.

EM Technology® was constructed by Dr Teruo Higa, former Professor of Ryukyu University, Okinawa,Japan. EM mud balls contain a consortium of “good” microbes and are known for being able to stop algae growth, break down sludge, suppress pathogens and control ammonia levels in drains and streams.


The mud balls are made from a mixture of red earth, bran and molasses. After being packed together in balls, they need to be dried for one to two weeks and results can normally be seen after three months of introducing them in polluted waters.



Biru mata hitamku bila skiping omputeh. Maksudnya, EM MUDBALL ni berfungsi sebagai salah satu penyelesaian terhadap pencemaran air. Pendek kata, dengan adanya EM MUDBALL nih, kita boleh la nak kurangkan pencemaran air, meningkatkan kualiti air di sungai/parit/longkang di mana jua kita berada demi kemaslahatan hidup bermasyarakat. Kandungan/komposisi yang ada dalam MUDBALL akan terurai dan bertindak untuk memusnahkan AMMONIA, NITROGEN yang dijumpai dalam sumber air/ takungan air.


Masih tak jelas apa itu EM MUDBALL. Bagi kawan-kawan yang merancang untuk ambil major ENVIRONMENT nanti untuk final year ataupun tengah INTERNSHIP under HEALTH, SAFETY AND ENVIRONMENT (HSE) department, untuk rujukan lanjut bolehlah layari link yang disertakan di sini untuk rujukan lanjut. Semoga bermanfaat!

For the first time, I got an opportunity to join this event, MUDBALL MAKING. So, from that I learn a few things about MUDBALL. Nice experience to share. Before this, a few companies around Free Industrial Zone (FIZ), Bayan Lepas conduct this event as their CSR program towards communities. As example, Agilent Technologies. Refer this link for more info: Agilent Technologies.

Besides Agilent Technologies, companies like Osram, Robert Bosch, Dell, IDT, Fairchild Semconductor, STEC, Motorola, AMD, Knowles, Western Digital, Blaupunkt, Dynacraft Industries, Eng Teknologi and MOX are involved in the project


On 2nd October 2010, it's AMD turn to make the MUDBALL. AMDiers scheduled to throw the MUDBALLS along the MOX RIVER on this 30th October 2010. A month from now!



PENGALAMAN

Lenguh jari-jemari nak taip kot omputeh, back to topic. Pegalaman membuat MUDBALL buat kali pertama. Paling istimewa, kali pertama baru tahu wujudnya MUDBALL atas muka bumi ni. Sepanjang belajar subjek HSE di universiti, tidak pernah tersentuh pasal isu ini. Mungkin ini teknologi baru dan masih belum dimasukkan di dalam silibus pendidikan.


REGISTRATION

Pendaftaran seawal pukul 800 pagi di lobi. Lebih kurang 120 peserta sukarelawan mengambil bahagian. Diberi t-shirt hijau percuma beserta kupon makan tengah hari dan satu nombor cabutan bertuah.



EM MUDBALL MAKING PROCESS

Proses menggaul komposisi untuk membuat adunan MUDBALL iaitu Rice husk, Caly soil, EM liquid dan air.


Usaha gigih kakitangan sukarelawan dalam menyiapkan adunan untuk proses MUDBALL MAKING dimulakan. Cecair hitam tuh bukan air longkang, tapi EM liquid yang memainkan peranan paling penting dan menghidupkan fungsi sebenar MUDBALL.


Adunan yang sudah siap-siaga untuk digentel menjadi bentuk bola tenis. Kondisi adunan hendaklah tidak terlalu lembik (kurang mampat bila digetel) ataupun tidak terlalu keras (mudah merekah bila digetel). Makanya, adunan hendaklah mengikut piawaian yang betul dan tahap kekerasan yang sedang-sedang saja.


EM MUDBALL

Setelah berjam-jam menggetel sambil dihiburkan dengan pelbagai rentak irama dan lagu, maka inilah hasilnya. Tampak macam biskut raya, tapi inilah rupa MUDBALL yang sebenar. Saiz yang bersesuaian adalah sebesar BOLA TENIS sahaja, jangan plak tibai buat sebesar BIJI GULI ataupun sebesar BOLA SEPAK.


KENANGAN "MUDBALL MAKING"

Gelagat riang-ria para volunteers dalam acara bermain selut


Mudball Making Day
830am-1230noon

Mudball making day bukan setakat bermain selut dan kotoran, malah pelbagai aktiviti menghiburkan diadakan seperti kuiz dan lucky draw.



Jumpa lagi di acara kemuncak pada 30 Oktober nanti
MUDBALL THROWING


MEMORI SAVED


You may also like

27 comments:

  1. pernah buat jugak masa praktikal kt Bosch Penang April lps...buat utk MOX river jgk..
    nice experience walaupun mudball busuk! =)

    ReplyDelete
  2. kesan mmbuat mudball agak besar untuk aku...

    ReplyDelete
  3. err...lmbt paham plak asis arinie..

    mudball itu utk ape ye ?
    maaf...kpala sikit srabut juga...haha

    ReplyDelete
  4. eVy-D-YaNa:
    oo, intern kat BOSH ka? patut pun
    betul la, penang buat MUDBALL 6 bulan sekali. tp currently about 13-15 componies je yg join

    busuk? sebab tuh dia bagi mask suh pakai

    ReplyDelete
  5. SZ:
    yup, mmg menarik..but need to know the result la
    if not mistaken, the founder is from Japan

    ReplyDelete
  6. Hazwan Arif:
    boleh jadi kenanangan sepanjang hayat tuh

    ReplyDelete
  7. Ummi Hanie:
    untuk atasi pencemaran air sungai/longkang/parit
    MUDBALL akan bertindakbalas dgn mikroognaisma utk pulihkan kualiti air dari bakteria dan rendahkan kandungan Ammonia

    ReplyDelete
  8. tapi masa ktorg buat tu xdpt pn mask..
    xdisediakan kot sbb semua operator kilang pn kena buat...

    habes bau busuk tu masuk ofis...nk dkt smggu baru hilang bau tu...isk3~

    but then, it's ok..at least ada jgk contribute to nature.. =)

    ReplyDelete
  9. eVy-D-YaNa:
    ooo, patut pun. kami nasib baik organizer sediakan mask and gloves.
    kat sini kantin je yg kotor, abis lumpur,haha

    yup, at least ada usaha utk itu

    ReplyDelete
  10. satu penyelidikan yg bagus utk mengatasi pencemaran air kt sungai, tasik, lombong. Hebat demo kawe respek.

    ReplyDelete
  11. 2 tahun lepas ak penah dgr mudball.. sbb ramai org gune utk kolam yg tersumbat..tp ade kursus yg diaorg wt kat phg..ak xpenah lak tgk pic.bru jer tgk kat blog ko.heheee

    ReplyDelete
  12. Ummi Hanie:
    agak menarik la, ni teknologi dari Jepun, Dr Teruo Higa

    ReplyDelete
  13. shameel Iskandar:
    tu la, klu berkesan boleh la apply utk semua sungai/parit
    kawe join buat jah, belajar sikit2

    ReplyDelete
  14. darkbatman:
    okla, at least dh tau benda ni wujud..
    ak baru je tau, kebetulan berpeluang plak join..terbaik gak la,haha

    ReplyDelete
  15. good info. thanks for sharing.







    keluarkan 1 degree utk aku. haha

    ReplyDelete
  16. green:
    welcome bro
    thanks for reading



    degree cetak sendiri boleh la,haha

    ReplyDelete
  17. haih.banyaknye update..
    bru bole bace betul bile dh lps prktikal neh haih..

    ReplyDelete
  18. farhanimradziah:
    oo, dh abis praktikal ka? patut pun lama menyepi

    update byk sbgai pengganti quiz/test/exam,haha

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...