WA DALAM BURUAN POLIS

/
20 Comments
Wa mau kasi tau sama lu, yang wa sikalang dalam buruan polis. Lu olang panik tak kalau lu berada dalam buruan polis. Kalau wa, memang wa rasa panik sikalang. Nak kemana-mana pun susah, rasanya sungguh terbatas. Nak keluar pun kena tengok masa-masa yang sesuai je, takpun waktu malam.

Hah, apa yang lu pikir?

Lu olang jangan salah paham plak terhadap wa. Wa bukan buat jenayah besar. Wa bukan ALONG, tapi wa suka tolong-tolong. Wa bukan pencuri, perompak, perogol mahupun ahli militan.

Untuk tidak mengeruhkan keadaan, mai sini wa nak story. Wa memang dalam buruan polis, tapi dalam kondisi tertentu sahaja. Sikalang kalau wa berada di jalan raya, memang wa diburu pakcik, makcik, abang, kakak yang berjenama POLIS.

Sebab apa? Sebab sikalang wa tengah darurat
1) Lesen wa dah tamat tempoh, 29 June lagi
2) Road tax motosikal wa dah tamat tempoh, 15 Julai tempoh hari

Jadi, sikalang kalau wa naik motor wa, memang betul-betul jadi buruan. Double wanted plak tuh. Tapi, kalau wa naik kete, satu kesalahan je lah.





mungkin ini akan berlaku kalau tidak bernasib baik



Alhamdulillah, sikalang wa masih bernasib baik. Sudah 2 kali wa terlepas dari sekatan mahupun surat jemputan. Ikuti kisah suka dan duka untuk tempoh kebelakangan ini:


BERANI KERANA BENAR, TAKUT KERANA SALAH

Time balik kerja 14 Julai 2010 yang lalu, wa baru perasan yang lesen sudah lama tamat tempoh,. Dah berkulat pun. Selama ni, ternyata wa naik motor tanpa lesen yang sah. Jadi, nak balik kerja tu, bukan main gementar. Baru perasan, betullah orang kata, "berani kerana benar, takut kerana salah". Maka, keadaan sikalang wa memang bersalah, jadi wa takut la. Walaupun ini bukan jenayah yang besar, tapi perasaan diburu itu tetap ada. Siapa yang tidak segan kalau ditahan pak polisi, tambahan lagi kalau bernasib baik diberi warkah berlagu pilu. Tapi nasib wa sungguh baik hari itu, sekatan tempat biasa sebelum sampai ke flat tempat kami menginap tiada. Huh, lega sungguh rasanya. Lepas je kawasan wanted tu, wa siap bernyanyi lagi atas motor,hoho. Alhamdulillah



RELA DALAM KETERPAKSAAN

17 Julai 2010, iaitu semalam. Seharian dari pagi sampai petang duduk rumah je, rasanya seperti tahanan. Tapi tak ape, duduk dalam rumah pun ada aktiviti. Selain online segala mak nenek yang ada kat internet (facebook, friendster, formspring, gmail, gtalk, youtube, blog), sempat jugak berkemas rumah, sapu sampah, mencuci bilik mandi dan tandas (latihan dan persiapan sebelum kahwin). Boleh tahan la, sampai berpeluh seperti beriadah. Malamnya baru keluar nak pi makan. Walaupun lesen dah mati, tambahan plak road tax dah mati, maka semakin berat la rasa nak naik motor. Apa nak buat, perut dah lapar, kenderaan lain tiada, beranikan diri menanggung risiko untuk keluar makan. Terpaksalah rela apa yang mungkin berlaku. Alhamdulillah, sekali lagi terselamat.




kalau naik kereta, hati-hati dengan hadlaju. Kalau tak bertemu jodoh dengan kemalangan, bertemu jodoh dengan penskodeng berlesen besar.




dengan abang-abang yang naik kuda putih pun jangan lu olang main-main, silap haribulan dapat warkah berlaku pilu. Diolang yang berbaju putih ni, memang pakar bab-bab trafik, pantang silap sikit. Sebab tu ada slogan "Hati-hati di jalan raya"




Kalau ada sekatan mengejut macam ni, memang panik. Kalau naik kete tak pakai seat belt, bila ada sekatan seumpama ini mula lah kalut. Pastu adalah sampai yang nak belit tali keledar kat kepala. Kalau naik motor tak pakai helmet, mulalah buat u-turn buat-buat silap direction. Kenderaan berobesiti seperti lori dan trailer, awal-awal lagi buat gathering kat tepi jalan.



Dalam keadaan macam ni la mula nak bertanya GOOGLE, apakah tindakan yang akan diambil jika bernasib baik berjumpa pak polisi. Rupanya, kalau terserempak, abis gak la dalam RM300 (minimum) untuk kedua-dua kesalahan jika disabit bersalah (sah-sah bersalah).


Untuk rujukan bersama:

KADAR KOMPAUN MINIMUM UNTUK KESALAHAN JALANRAYA DI BAWAH AKTA PENGANGKUTAN JALAN 1987 DAN AKTA MAJLIS LESEN KENDERAAN BERMOTOR 1987



1. Gagal mengesahkan perubahan bertulis ke atas maklumat pendaftaran [Seksyen 12(2) APJ 1987] = RM 150.00

2. Gagal menukar hakmililk dalam tempoh 7 hari daripada tarikh ditukar. [Seksyen 13 APJ 1987] = RM 100.00

3. Gagal mempamerkan pendaftaran nombor plat atau nombor plat yang digunakan tidak mengikut spesifikasi yang sepatutnya. [Seksyen 14 APJ 1987] = RM 100.00

4. Cukai jalan tamat tempoh (tiada insuran/kenderaan dirampas) [Seksyen 23(1) APJ 1987]
i. Cukai jalan tamat tempoh (dengan insuran) = Rm150.00
ii. Tamat tempoh lebih daripada 1 bulan (pemandu dan empunya) = Rm150.00
iii. Kenderaan Awam dan Kenderaan Barangan (pemandu dan empunya) = Rm150.00
iv. Motosikal = Rm150.00

5. Riding on running boards and obstruction of driver [Seksyen 47 APJ 1987] = RM 100.00

6. Meletak kenderaan menyebabkan menghalang lalulintas [Seksyen 48 APJ 1987] = RM 100.00

7. Salah guna dua tayar motosikal [Seksyen 49 APJ 1987] = RM 150.00

8. Memegang kenderaan yang sedang bergerak [Seksyen 49(2) APJ 1987] = RM 150.00

9. Tidak memiliki lesen vokasional yang sah (lesen tamat tempoh) [Seksyen 56(1) APJ 1987] = RM 150.00

10. Gagal untuk menunjukkan sijil insuran dan lesen memandu [Seksyen 58(1) APJ 1987] = RM 150.00

11. Menggunakan pembahagi jalan [Seksyen 70 APJ 1987] = RM 150.00

12. Meletak kenderaan barang atau kenderaan awam di kawasan larangan [Seksyen 70 APJ 1987] = RM 150.00

13. Mengambil dan menurunkan penumpang/memunggah barang di kawasan larangan [Seksyen 72(1) APJ 1987] = RM 150.00

14. Gagal mengikut arahan dan tanda lalulintas [Seksyen 79(2) APJ 1987] = RM 150.00

15. Tidak mematuhi syarat permit (kenderaan barangan) [Seksyen 19(3) CVLB Akta 1987] = Rm150
i.Tidak mempamerkan lesen = Rm150
ii. Beroperasi di luar kawasan = Rm150
iii. Membawa barang yang tidak dibenarkan = Rm150

16. Tidak mematuhi syarat permit (Kenderaan Awam) [Seksyen 19(3) CVLB Akta 1987]
i. Tidak mempamerkan jadual = Rm150
ii. Tidak mempamerkan lesen = Rm150
iii. Panduan pelancung tidak dipaparkan = Rm150
iv. Membawa penumpang yang tidak (bas sekolah/bas kilang) = Rm150
v. Penumpang berlebihan (bas mini/teksi) = Rm150
vi. Mengambil penumpang di kawasan yang dilarang = Rm150
vii. Beroperasi di luar kawasan dan perjalanan sepatutnya = Rm150

17. Keadaan Kenderaan [Seksyen 20(2) CVLB Akta 1987]
i) Gagal mengekalkan kenderaan di dalam keadaaan baik = Rm150
ii. Kesalahan Teknikal Serius - brek, setereng, sambungan dll = Rm150

Untuk keterangan lanjut, bolehlah kunjingi http://forum.lowyat.net/topic/211023



dari lubuk hati paling dalam berkata:

"sekarang duk rumah je laa, lesen mati, road tax pun mati, tuan je hidup lagi"

"bukan tak nak renew lesen, bukan tak nak renew road tax dan insurans, tapi gaji pertama belum masuk"

"kemarau pertama baru je selesai, kemarau ke-dua plak yang melanda. Tunggu hujan tidak kunjung tiba, kering kontang la macam ni"
MAKSUDNYA : Perbelanjaan pertam baru selesai (pembayaran bil elektrik, streamyx, bil air dan sewa rumah), sekarang kena plak berbelanja untuk kali ke-2 (lesen, road tax, insurans). Tunggu gaji pertama tak masuk lagi, sengkek la macam ni.


Tangan dah gatal-gatal, adakah ini petanda nak dapat duit?
Bukan kot, ini petanda mood blogging sudah kembali, tengok entri dah berjela macam laporan tahunan Polis dan JPJ.


You may also like

20 comments:

  1. phew....mcm sedang menuntut undang2 jalan raya lak...hehe...
    sila perbaharui lesen dan road tax anda!..peace!..^^

    p/s: aiyyaa...sejak bila lu jd sama mcm itu olang cina?...haha..:p

    ReplyDelete
  2. ada hikmahnya tu...tengok en khairul dh memperkasakan diri utk ke alam rumahtangga...hak2

    * cpt2 renew lesen ya

    ReplyDelete
  3. entri mcm apek..
    muke mcm apek doh haha

    ReplyDelete
  4. aku jadi pelik bila beliau inform elaun first tak masuk lagi. bila mau masuk ni? nak ajak ke mari nanti. Geng Penang dan Celesticos Tribe.

    ReplyDelete
  5. Bintun Sazali:
    undang2 yg perlu tau, klu nk langgar boleh tp dompet kena tebal la,haha

    orite, akan renew tp tak tau bila

    wa jadi cam olang cina semenjak hali-hali wa dikelilingi olang cina kat sini maaa

    ReplyDelete
  6. amirah:
    memang ada hikmah
    yang tu satu, haha
    satu lg weekend ni la paling banyak tidur,haha
    qada habis
    yg pentive saving

    ReplyDelete
  7. Hazwan Arif:
    wa apek celup je maaa
    tp ada gak olang mau cakap cina ngan wa tempoh hari

    ReplyDelete
  8. beliamuda:
    maaf la boh xleh join hari ni
    hujung bulan ni kot baru masuk
    jgn bimbang, lambat laun smp gak kat sana
    sg sedim, tunggu kami

    ReplyDelete
  9. tunggu apa lagi?
    gi lah renew cepat2
    bukan lama pun buat benda tu


    den nak kongsi video yang mampu buat ekau muda 10 tahun dari usia sebenar selepas menontonnya

    p/s : Lagu Waka Waka versi terbaru..Shakira Kalau Tengok Nih Confirm Nangis

    ReplyDelete
  10. hans:
    tak sempat lg nk pi renew
    dompet pun tgh nipis,haha
    minggu ni kot

    haha, berbelit telinga den mendongarnya..not bad la waka waka versi tamil

    nice one bro

    ReplyDelete
  11. panjang wehhh... bercinta nak baca.. huhu

    ReplyDelete
  12. tangan gatal2 nk pelempang org ha2...

    adoi...pnjg nye die punye undang2. mcm surut keexcitedan s nk amik lesen ha3

    gi2 la renew nuh!

    ReplyDelete
  13. suffian:
    lama tak update blog, terpanjang la plak,haha
    tq singgah

    ReplyDelete
  14. farhan ali:
    ye kot, klu ade yg dekat-dekat dh kena pelempang ni
    yg jauh pun boleh, PJJ (pelempang jarak jauh) haha

    sbb lama kan tak update, apa salahnya pnjg
    utk rujukan bersama :)

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...