AIDILADHA 2009

/
21 Comments
Memaknakan Aidiladha


Seperti sedia maklum, 10 Zulhijjah setiap tahun, umat Islam akan menyambut Hari Raya Aidiladha atau dengan nama glamornya,Hari Raya Korban kerna adanya ibadah korban time perayaan ni ataupun Hari Raya Haji sebab musim orang buat haji time ni.


Tarikh ni, iaitu 10 Zulhijjah setiap tahun tak akan berubah walaupun seribu tahun akan datang lagi untuk sambutan seumpama ini,ingat tuh. Cuma yang berbezanya tarikh dan hari dalam kalendar Masihi je. Tahun ni ianya jatuh pada tanggal 27 November 2009. Tahun depan? Haa, rajin-rajinlah cek kalendar 2010.


Sambutan Aidiladha sekitar perkampungan aku masih lagi meriah. Ramai yang buat korban dan mengambil bahagian dalam ibadah ini. Tapi tahun ni, aku tidak berkesempatan untuk menonton ibadah korban secara live! Sempat makan2 je,hehe. Klau tak, blh gak snap-mensnap gambar lembu disembelih untuk tambah koleksi. Apepun, sambutan kali ini cukup bermakna. Alhamdulillah, kami di pantai timur ni diberi kesempatan untuk menunaikan ibadah korban kali ini dengan cuaca yang agak cerah dan tidak hujan.Tapi hari ni, hujan dah start balik.Huh, sejuk2!


KOLEKSI KISAH KORBAN

Koleksi masam-masin sepanjang 3 hari raya korban ni. tiada pengorbanan yang besar-besar pun. Hnya pengorbanan entah hape2 yang memenuhi diari hidupku.
Semoga pengorbanan sebenar bakal ku temui suatu hari nanti,pergh!


KORBAN 1


Solat sunat aidiladha
Bangun pagi, gosok gigi, sejuk woo mandi awal pagi. Satu pengorbanan kecil maybe,haha. Jam kul 815pagi dh turun dari rumah untuk ke masjid berdekatan, takde selera nk bersarapan. Sampai2 kat masjid, guess what? Huh, tok imam dah angkat takbir. Rasa dh awal turun dari rumah,hak3. Nasib baik aku tak mudah give up, terus meluru masuk ke masjid. Hah, sempat gak solat sunat Aidiladha. Klu tak kempunan nk tunggu next year plak. Entah jumpa, entah tidak dengan Aidiladha akan datang. Apepun, tahun ni dh sempat. Klu lewat sikit je lagi, konfem melepas!

Korban sebenar Aidiladha
Sebaik saje selesai solat sunat Aidiladha, upacara sembelihan diadakan. Tahun ni, 2 org abang aku dan sorang kakak aku amek bahagian di lokasi berbeza. Tapi, aku duk kat rumah je,huhu. Kali ini, aku jadi penunggu rumah! Tapi, kat sini takde lah sampai ada lembu yg terlepas dan kena kejar,hak3. Tapi abang aku yg korban kat Rantau Panjang famous jap. Malam tuh, muka dia terpampang kat tv. Masuk berita Astro Awani dan TV3. Untung gak korban dalam banjir, msk tv free2,haha.

Nur kasih
Huh, malam tuh lepas maghrib gi rumah nenek. Kenduri akiqah anak saudara aku, Adam Danial. Jam hampir pukul 9, kakak aku ajak balik. Masing-masing bawa diri untuk pulang ke rumah. Tepat jam 9 malam, semua tercongok depan tv. Fuh, punctual plak ye bab-bab camni. Ni, Nur Kasih punya penangan. Abis terlompong depan tv. Satu famili lagi, hebat-hebat. Credit to Khabir Bhatia. Aku pun tertarik ngan cite die. Pendekatan baru yg digunakan dlm cite melayu. Nice story, nice presentation! Sape-sape yang tak tgk cite ni, ayuh tengok cepat2. Best gak jalan cite die. Ape kaitan ngan hari raya korban? adala unsur2 pengorbanan di situ. herm, besar kan pengorbanan Nur untuk Adam serta pengorbanan Aidil untuk adikya Adam.


Ahmad Adam Danial


KORBAN 2

Akiqah
Hari raya ke-2, buat makan2 sikit sempena akiqah anak buah. Akiqah lagi? Kali ni untuk Syafiq Danish plak. Ye lah, time cuti lah nak kumpul rmai2 untuk buat makan2. Byk menu yg terhidang menggoda selera I,huh. Sambal bilis pedas kow2, daging masak kicap, sup gear box, daging gulai, telur masin, sup perut (orang johor panggil babat, baru tau), ulam + budu, papadom, kek span, puding roti, dah2, glup2 telan air liur ni,hak3. Hatta, nasi 3 kali kot ari tuh,haha. Sory ye cik anem, tak sampai hati nk upload picture, takut u kempunan nnt! sape suruh tak balik raya kn,haha


Ahmad Syafiq Danish


Kunjungan sahabat
Berbesar hati sebenarnya terima kunjungan sahabat lama, kawan time skolah menengah (classmates) ke teratak kecil ni. Thanx kat mB, cik madu dan nick adik-beradik sbb sudi datang jauh2. Kat mB, bsr sungguh pengorbananmu, dari Pasir Mas lagi tuh. Sampai pancit tayar motor, kesian2. Nick and da geng plak, sampai terperangkap dek kerna jam di jalanan. Berkat kegigihan mereka, akhirnya sampai gak! Lain kali datang plak, jangan serik,hoho


cik madu - mB - nick


KORBAN 3

Futsal
hari raya ke-3, memang dah takde mood raya. Korban pun dah takde. Kat Kelantan ni, hari raya pertama je kebanyakannya buat korban. Hari-hari lain just buat makan-makan je. So, aktiviti seterusnya adalah futsal bersama kengkawan skolah menengah dulu. Oleh kerana semua kawan-kawan dari seluruh jajahan di Kelantan ni turun, Pasir Puteh, Kuala Krai, Jeli, Tanah Merah, Pasir Mas, Kota Bharu, Bachok, Pengkalan Chepa, aku pun turun skali la. Ambil kesempatan nk jumpa kengkawan lama. Pejam celik, pejam celik, dah 3 tahun kami berpisah dari skolah lama dan membawa haluan msg2. Wlau tak pandai main, ak buat pandai je. Rembat je bola yg datang kat kaki,hak3. Bukan susah pun kan.

terima kasih kepada organizer encik mB kita. terima kasih gak kepada yang datang:
gjoe-payeh-mamat-pecak-amir-mat jek-limi-padil-amiruddin-nije-syahir-miyuk-pijie-iqbal-mat yo-najib-dll (tak igt dh sape lg)


sekian saja coretan 3 hari di hari raya korban. mood skang kenyang perut lepas pekene nasi sepinggan, air secawan. hujan-hujan ni, mood makan naik mendadak,huhu. Esok nak pi main boling plak. mintak2 cuaca cerah dan mengizinkan untuk keluar ke KB. Hujan oh hujan, rehat jap esok sehari! Izinkan aku merayap jap esok


:::soklancepumas:::
kenapa time-time hujan cam gini perut asyik lapar jew? adoi, mulut punya pasal, perut kenyang membutal,kesian kat usus kena keje overtime nak hadam segala jenis macam makanan yang dilantak! apepun, yang penting perut kenyang suka hati


future drummer maybe?


You may also like

21 comments:

  1. heeee (^_____^)v

    DILARANG MEMPAMERKAN GAMBAR LAUK-PAUK OK!

    haha...sengaja nak menjeleskan sayo ;( tapi jangan risau, era kebuluran dah berakhir, cafe dah dibuka and tadi dah keluar jalan2 cari makan kat shah alam...

    membedal kfc n abc lalala~

    sedeynyo xleh balik kelate. sedeynyo xleh join gi rayo rumoh awok taun ni (padahal tak penah sampai pun lagi haha~) sedeynyo xleh join gi main bolim.

    ;((
    kenyang perut senang hati lala :P

    ReplyDelete
  2. minat juga citer yg aku berlakon tu kan?
    hebat tu aku berlakon?
    siap kaki patah lagi dengan kena tawan dek pengganas
    adam = aku
    hahaha

    ReplyDelete
  3. tak sampai lagi aku ke rumah mung.. hmm.. iA, nnt mung nak mendirikan masjid, aku usahakan untuk sampai.. hikhik~

    ReplyDelete
  4. kam jd femes jap klu ak g umh mg dop pkai bju krng..haha...
    tol gak kte nifi a.k.a beliamuda 2, t mg nk dirikn msjd, akan ku usahakn sungguh2 utk smpai jua..hehe..
    btw,get ready ntk bolim esk..mg kne ajr ak tuh..hehe
    kek msk dh tp xingt nk wt topping n garnash..haha..pdn mke..=]

    ReplyDelete
  5. haha tahu takpe. perut lapar memanjang.

    Aku sokong korban bgs sembahyang raya tu. aku pun spesies yg bgn lambat gak, sekali nak kena bgn pagi kan. huh, ssh gila.

    Nur Kasih pun kira korban eh? hhahahhahahahha!

    ReplyDelete
  6. wanufara89:
    huh,amaran keras nampak!
    takpe, next year jemput la dtg ye
    best wo main bolim td,hoho

    ReplyDelete
  7. hans:
    lol, msk bangkul angkat sdr,hak3
    ko buat pngakuan kat sini, nnt rmai la peminat serbu nak sign
    tp, frankly to say cite die mmg best

    ReplyDelete
  8. nifi a.k.a beliamuda:
    haha,bereh2..nok tunggu hok tu takut lmbt la boh..calon xdop lg
    marila bila2 free, time rayo taun2 depe ko, roger je!

    ReplyDelete
  9. whitedaisy:
    eleh,alasan je tuh xnk dtg..
    klu pkai suit cooking lg femes,haha

    cik whitedaisy, i tunggu nasi minyak u dulu la ye!

    hampeh, pi saje, main tak..
    btw, kek td mmg besh..tq ya

    ReplyDelete
  10. cikTi:
    aah,ore qlate..
    cikTi ore qlate gak ke?
    salam perkenalan, ada masa singgah2 la ye sini

    ReplyDelete
  11. YobSumo:
    perut lapar perlukan belaian time2 perayaan nih

    haha, spesies gak eh bgn lambat
    tidow itu bagus utk kesihatan!

    ak xde korban ape2 pun sal Nur Kasih
    cuma cite tuh je byk kisah2 pengorbanan. bgs utk ditonton!

    ReplyDelete
  12. tol gak,xterpikir plop nk pkai suit cooking...hehe..
    tp klu pkai suit cooking, alamtnye kitchen umh mg 2 jd hk milik ak..
    tbe2 bley jd menantu dop bertauliah..haha..

    len kali lh ye..
    mmg dop reti lasum pn nk men td..
    malu ko sep2 mg..
    sep2 mg kn terer..strike sokmo..huhu..

    haha..sory,kek kosong je td...
    btw,t wedding ceremony mg..
    insyaallah la dpt kek comey..hehe

    ReplyDelete
  13. whitedaisy:
    menantu tak bertauliah ke bibik? hak3

    xpe,len kali kena main doh. tok rok jadi manager je.

    yes, ada org nk sponsor kek. untung gak ada kawan camni..igt tuh,jgn buat2 lupa lak. buat sedap2

    ReplyDelete
  14. bibik??uish..sensitif 2...hehe

    len kali???insyaallah..hehe..
    tp buat mse nie syok jd manager ag...
    btw, kne amk mg jd jurulatih neh..hehe

    sponsor kek??hehe..insyallah...dop janji tuh..klu ak bukak kedai kek dh mse kenduri nsi mnyk mg 2 bley la..hehe...klu dop,tempah kedai len je la..hehe..

    ReplyDelete
  15. whitedaisy:
    bereh,ak jd juruletih!
    ikut la nk sponsor hom mano pon, tak kesah..tp hok buat sdr ok lg

    ReplyDelete
  16. wanufara89:
    hoho,tiada niat di hati nk buat org deki2!

    ReplyDelete
  17. hahah
    berkali kala jer kut aku angkat bakul
    haha
    betul2
    citer dia best

    ReplyDelete
  18. selamat hari raya korban...
    hehhee, lmbat yer baru wish kan?
    maaf yer, xsmpat nk berblog bila dah kat rumah... hehe

    ReplyDelete
  19. atinmarzuki:
    lewat bena ni wish, kiro hok taun depan ko gano ni,hak3
    apepun, tq
    slamat hari raya gak
    epy oliday ye!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...