GERANGANMU

/
14 Comments

GERANGANMU merupakan poem hasil nukilan time boring2 yg tak berapa nk jadik..Actually, poem ni ak anta utk satu pertandingan kat UTP pada April 2009..tp xde rejeki..dpt certiface pun dh kira OK la..by the way, this poem ak dedicate kat smua pemuda-pemudi harapan bangsa, agama dan negara especially to all my frens and readers! hopefully, whoever you are, wherever you are, whatever condition you are, don't you ever try to take THIS KIND OF THING as your final solution to solve your problem! Don't play-play haaa



GERANGANMU

Nukilan: Penaberkala


Namamu amat kusegani

Seantero dunia engkau dikenali;

Kuasamu amat kutakuti

Emosi fantasi engkau takluki;

Pengaruhmu amat kugeruni

Tak kira usia engkau miliki.


Dulu….

Engkaulah raja di hati

Pengubat penyakit segenap segi

Bidang perubatan engkaulah penyeri;

Namun kini….

Engkaulah durjana yang dibenci

Dihina…. Dicerca…. Dikeji….

Dilabelkan najis saban hari

Martabatmu kian hina, dipandangan kini.


Namamu indah bila didendang

Kodein…. Syabu…. Morfin….. Heroin…

Marijuanan… Kokain….Ice…Cannabis…. …

Berkumandang siulan di sana sini

Umpama dewa dewi memiliki sakti;

Namun hakikat engkaulah musuh

Ibarat gunting dalam lipatan

Memberi fantasi, mimpi yang tak pasti

Membunuh mangsamu tanpa peduli.


Kuasamu hebat untuk ditandingi

Umpama virus melanda diri

Sukar dihalang payah dirawat;

Tanpa iman dan jati diri

Pasti ada yang sujud padamu

Demi ganjaran AIDS dan HIV;


Pengaruhmu sungguh luar biasa;

Pertama kali untuk mencuba

Kedua kali ingin merasa

Pabila acap kali alah bisa tegal biasa jadinya;

Bila kau tiada di sisi, hidup jadi merana

Bak pungguk rindukan bulan

Ibarat cacing kepanasan

Pencintamu pasti tak keruan;

Itulah geranganmu bergelar DADAH!


Engkaulah musuh anak bangasaku,

Engkaulah musuh utama negaraku,

Bencikanmu menjadi perjuanganku,

Mencegahmu sepanjang zaman.


Wahai pemuda juga pemudi,

Ayuhlah bangkit semaikan bakti,

Bulatkan tekad kebalkan jati diri,

Padamu terletak kuasa sakti,

Mematahkan serangan si najis dadah,

Hari ini, esok dan selamanya.


“Belia benci dadah”

bebaskan diri dari belenggu DADAH!

:::nota kaki:::
ROKOK pun sejenis DADAH gak. Anda pilih, SENGSARA atau BAHAGIA? Keputusan di tangan anda. Tepuk dahi, tanya lah akal. Tak kira jenama apa pun rokok anda, bahaya tetap bahaya. Asap yg berbunga-bunga di udara bukan sekadar membahayakan si perokok sahaja, malah perokok pasif (orang sekeliling) lebih besar menerima impaknya. Kalau tak sayang diri sendiri pun, sayanglah orang di sekeliling anda.

"Don't break my heart!" Iklan tv yg cukup berkesan dalam menyampaikan mesej dan memaparkan kesan-kesan merokok di samping menyemarakkan semangat 1 Malaysia! Cina India Melayu, semuanya ada.

penaberkala starting to write

"when voice become visible, muteness become readable"





You may also like

14 comments:

  1. anyway, poem tue best jagk..
    xda rezeki lgi nuar nak menang kan?
    hehhee.. keep on trying, until u success..
    insyaALLAH :)

    ReplyDelete
  2. penat je saye taip comment yang best tadi. tapi tetiba je takleh post. :(
    takpe2. taip lainlah:

    AWESOME!
    anda tak menang di pertandingan nilaian manusia biasa yang tak nampak peom anda amat bagus.

    anda menang di hati sendiri, setuju?

    ReplyDelete
  3. hazwan arif:
    hak3,katakan YA pada DIDIH
    btul2..housemate ak pandai buat dadih
    tiap2 minggu makan dadih
    DADIH addict

    ReplyDelete
  4. atin marzuki:
    xde rezeki kot..xde ilmu sgt sal poem2 ni
    main sedap nk karang je
    xpe la xmenang
    yg penting hati puas bila dapat berkarya
    thanx for the morale support!

    ReplyDelete
  5. norashikin rahmat:
    thanx!
    erm betul kot,menang di hati sdr pon kira ok la
    sekadar berkarya

    ReplyDelete
  6. encik penaberkala, check diz out:
    http://nenanora.blogspot.com/
    blog baru, tapi just for penulisan poem je.

    ReplyDelete
  7. norashikin rahmat:
    owrite,already check it
    poem nukilan sendiri ke?

    ReplyDelete
  8. a'aa...kan ada tulis kat bawahnya: originally blablabla.

    menconteng hal yang tak difahami adalah satu kepuasan. hehe. ok ke?

    ReplyDelete
  9. owh,baru perasan..ok gak la poem2 tuh
    at least ada value (keagamaan) dlm poem
    klu sy hal duniawi je,haha..ish3
    mengarut dan meraban tak tentu hala
    tapi kita kongsi minat yg sama
    suka menulis poem
    apepun yg penting kita hepi!
    :)

    ReplyDelete
  10. merokok membahayakan kesihatan... jangan susahkan orang lain... lu orang sakit isap rokok, lu orang susahkan orang... orang lain sakit sebab sedut asap rokok lu, pun lu susahkan orang... pesanan untuk perokok semua...

    ReplyDelete
  11. Zulkifli Bin Sa'don:
    klau dh tabiat mmg ssh nk tinggalkan
    jd, better tak payah try
    klu yg sdh terjebak, moga-moga cari jalan penyelesaian utk stop
    pasal isu rokok kita tak leh salahkan perokok secara terus, tp cuba sedarkan mereka dgn cara sebetulnya

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...