BIOMALAYSIA & ASEAN BIOEKONOMI 2015 DI PWTC

/
0 Comments
Semenjak dah habis belajar ni, rasa macam lama pulak tak attend conference ataupun exhibition. Tup tup, dapat tahu Malaysia akan menjadi tuan rumah untuk BioMalaysia & ASEAN BioEconomy Conference and Exhibition 2015 bertempat di Putra World Trade Centre (PWTC), Kuala Lumpur bermula pada 17 Ogos 2015 sehingga 19 Ogos 2015.


Themed “ASEAN Bioeconomy : Biodiversity to Wellness”


Meh nak story sikit. Objektif utama penganjuran conference & exhibition seumpama ini adalah sebagai platform untuk membuka peluang business dan partnership kepada negara-negara ASEAN khususnya dan dunia amnya. Memandangkan pada tahun ini Malaysia merupakan tuan rumah untuk persidangan negara-negara ASEAN 2015, jadi pihak MOSTI dan BioTechCorp telah berkolaborasi untuk mengadakan BioMalaysia 2015 dengan melibatkan negara-negara serantau dalam berkongsi kemahiran dan kemajuan biotechnology.




Cuma, tahun ni berbeza dengan tahun lepas. Penganjuran BioMalaysia 2015 membawa kelainan bila mana satu pembaharuan telah dibuat dengan menggabungkan sekali ASEAN BioEconomy sebagai elemen penting dalam event kali ini. Dengan skop yang lebih luas, program ini dijangkakan akan dapat menggalakkan perkembangan positif dalam industri berasaskan bio dan sekaligus memacu kemajuan ekonomi serantau.


Setidak-tidaknya, dengan adanya BioMalaysia & ASEAN Bioeconomy ini, ia akan menjadi satu platform khas untuk mempertemukan profesional-profesional dalam industri bio di  rantau ASEAN. Penganjuran event macam ni yang diadakan setiap tahun secara konsisten dan berterusan secara tak langsung akan meningkatkan pencapaian dalam melahirkan idea-idea fresh, penyelesaian yang praktikal, kolaborasi yang efektif untuk dunia dan paling penting memajukan industri bioteknologi di Malaysia. So, korang yang berada dalam bidang yang berkaitan dengan bio ni, WAJIB datang tau. Ajak semua gang-gang datang sekali.




Selain conference dan exhibition, macam-macam lagi pengisian yang ada seperti  Bio Career, Bio Shopper, Business Matching, Products & Service dan juga siri presentations & launches. Pendek kata, memang berbaloi la kalau datang. Fokus topik pula adalah berkaitan BioMedical, Bioeconomy, BioIndustry dan AgBiotech.



Bio-based technology mampu untuk menjadi game changer dalam menangani kemelut ekonomi di rantau ASEAN. Untuk tahun 2015, dijangkakan seramai 10,000 orang pengunjung akan datang dengan penyertaan lebih kurang 250 exhibitors termasuklah international pavilion dari Gulf Cooperation Council (GCC) yang terdiri daripada multi-national Corporations (MNCs), government bodies dan agencies


INFO
GCC is a political and economic alliance of six Middle Eastern countries: Saudi Arabia, Kuwait, the United Arab Emirates, Qatar, Bahrain, and Oman




Dengan penyertaan Small and Medium Enterprises (SMEs) dari 10 negara ASEAN iaitu Malaysia, Brunei Darussalam, Cambodia, Indonesia, Lao PDR, Myanmar, Singapore, Thailand, Vietnam dan The Philippines, exhibitors akan tampil dengan showcase yang pastinya mampu buat korang semua teruja. Antaranya the best and most innovative products & services dan juga menyediakan peluang untuk busines yang mampu meningkatkan taraf ekonomi.


Seiring dengan matlamat untuk meletakkan Malaysia sebagai Bioeconomy powerhouse di masa akan datang, BioMalaysia & ASEAN BioEkonomi adalah titik mula untuk segalanya. Fokus untuk this year adalah tentang wellness and healthcare – the different phases of looking after the wellbeing of the rakyat.


So gais, jangan lepaskan peluang keemasan ini. Ramai speakers hebat-hebat from various successful international companies yang akan berkongsi ilmu, success stories, tips dan pengalaman sepanjang conference berlangsung. Cekidout!!!







Untuk keterangan lanjut berkaitan BioMalaysia & ASEAN BioEkonomi Conference & Exhibition 2015, boleh terus berhubung dengan Sekretariat BioMalaysia 2015 di biomalaysia@myevents.com.my atau di talian 03-5891 6679. Jangan lupa untuk melawat website BiotechCorp di www.biomalaysia.com.my dan www.biotechcorp.com.my untuk maklumat lanjut berkaitan program.




About BiotechCorp

BiotechCorp is the lead development agency under the purview of Ministry of Science, Technology and Innovation (MOSTI), acts as a central contact point providing support, facilitation and advisory services for biotech and life sciences companies in Malaysia.

BioNexus Status companies are international and Malaysian biotech companies that qualify for fiscal incentives, grants and guarantees administered by BiotechCorp. For further details, visit www.biotechcorp.com.my.

Bioeconomy Transformation Programme (BTP) is a platform provided by the Malaysian government for the private sector to channel and maximise commercial opportunities in bio-based industries.

The BTP is designed as a Transformation Programme based on biotechnology‘s potential to cut across various industries and transform Malaysia into a high income, inclusive and sustainable nation.

Through the BTP, Bioeconomy will benefit the society and nation through breakthroughs in agricultural productivity, discoveries in healthcare and the adoption of sustainable industrial processes, having the effect of both enriching our society and nation through wealth creation besides securing our future. For further information, visit www.bioeconomy.my.


You may also like

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...