#DapurPB : Kuew Teow Goreng

/
2 Comments
Hollla! Hujung minggu kalau tak tahu nak pergi mana, tak tahu nak buat apa, makan-makan la jawabnya. Malas nak keluar makan kat luar, cuba olah resepi-resepi baru di dapur. Apa kata kali ni, kita kasik Kuew Teow Goreng. Best jugak kalau dapat makan pagi-pagi buat sarapan. Tak pun, buat makan malam. Jom try!



Bahan-bahan Kuew Teow Goreng


  1. Kuew teow
  2. Bawang besar, bawang merah, bawang putih - dimayang/dikisar
  3. Lada kering - dikisar
  4. Ayam - dipotong dadu
  5. Udang
  6. Bebola ikan
  7. Telur
  8. Sawi
  9. Kicap
Cara-cara memasak Kuew Teow Goreng
 
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawar merah dan bawang putih yang dimayang (nak kisar pun boleh) hingga naik bau. 
  2. Masukkan lada kering yang dah dikisar tadi. Tambahkan air dan biarkan seketika hingga sebati.
  3. Dah belek-belek facebook seketika, hah masukkan lauk pauk pulak. Taruk la apa yang ada. Untuk resepi kali ni, kita masukkan ayam, udang dan bebola ikan.
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Nak tunggu lauk-pauk yang dimasukkan tadi masak, boleh pi sambung usha-usha facebook balik.
  5. Dah reply komen-komen member di facebook, masukkan bahan utama iaitu kuew teow. Kalau suka mee/bihun, hah tukar je ikut citarasa sendiri.
  6. Kacau dan kacau sehingga sebati. Test la sikit, masin ke tawar ke. Time ni pandai-pandai modified.
  7. Bila nampak kuew teow dah nak masak, masukkan sayur. Tak nak letak sawi,taugeh pun boleh. 
  8. Bila sayur dah kecut sikit, maksudnya dah boleh ready nak angkat.
  9. Nak sedap lagi, boleh letak talur 1-2 biji untuk kasik umphhh.

Pssst, macam mengarut je resepi ni,wakaka. Itu yang unik. Korang tak kan dapat resepi macam ni dari mana-mana majalah masakan Siap bagitau suruh cek facebook bagai, lol.



Kuew Teow Goreng siap untuk dihidangkan 



Nak sedap lagi, hidangkan kuew teow goreng bersama cili yang dipotong nipis, bawang goreng, daun sup dan daun bawang yang dihiris. Konpem, terangkat! Nak lagi power, letak asam limau.


Hah, amacam. Menarik tak bila dah letak semua perkakas yang ada. Makan dengan telur mata kerbau memang cun. Selamat menjamu selera dan selamat berhujung minggu.


Notakaki: Sekian saja entri santai untuk kali ini. Macam seronok pulak dah buat segmen #DapurPB nih. Walaupun baru je bertatih masuk dapur, tapi bila tengok sambutan untuk entri Rendang Ayam dan Ayam Goreng Kunyit yang agak memberangsangkan, maka kita proceed lah. Ni pun kira ilmu jugak kan? Ilmu mengenyangkan perut, kih3.


You may also like

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...