CONTEST AKU BERPUISI : PUSINGAN AKHIR

/
6 Comments

65 penyertaan
13 ke peringkat akhir
3 pemenang akan diumumkan
5 puisi pilihan oleh penganjur turut akan dipilih
Keseluruhannya, 8 puisi terbaik bakal diumumkan 
Jom layan baris ayat untuk kesemua 13 puisi yang terpilih
Sambungan untuk setiap puisi, sila klik nama penulis


Alhamdulillah, puisi bendera nukilan penaberkala pun turut serta terpilih ke pusingan akhir
Agak teruja sebab daripada banyak-banyak penyertaan, terpilih jugak untuk bersaing di peringkat akhir
Menang kalah belakang kira, terpilih top 13 pun sudah besar maknanya
Bak kata penganjur, "semuanya telah melakukan yang terbaik"
Apapun, all the best kepada semua peserta di peringkat akhir

Puisi Di Peringkat Akhir : Contest Aku Berpuisi 

 

Panorama alam
Indahnya
Tidak pernah aku bayangkan
Bagaimana alam seabad akan datang
Masih adakah pohon-pohon hijau
Yang sentiasa sujud dan patuh kepadaMu?
Atau hanya ada hutan-hutan batu
Yang keras
Yang bewarna-warni
....................
Berpuisikah aku andainya ucapku terlafas
nescaya tiada satu yang tertinggal
sekiranya Ia menyiksa manusia atas lakunya
sehingga tempoh masa yang ditentukan
ketahuilah tiada terlambat dan terdahulu
walau sesaat pun tidak mungkin bagi-Nya.
................. 


Aku Masih Di Sini,
Berlabuh Di Dinding Waktu,
Masih Menyala Api,
Puntung Usia Ini Kian Pendek....
................ 


.................
Berus kayu terlerai dari genggaman
Butiran air jernih menghempas ke tanah; basah
Punah lah karya cantingan kehidupan
Coretan yang tadi nya separa sudah
Telah pun benar-benar sudah
Noktah 



Wahai Sang Kumbang...
Tatkala Kau bertaut pada mawar yang berduri
Janganlah Kau sesekali mematahkan duri-duri itu
Kerana duri itulah perisai baginya dan pengawal dirinya
Sebaliknya Kau pagarkanlah ia dengan hiasan takwa kepada penciptanya
....................... 


Dia si anak Palestina
Mencicip kata selembut biduanda
Bertebaran mereka dibumi Palestina
Demi menuntut sebuah bela
Demi mecari satu kata
Tiada lain tiada yang tiada
Itulah dia Fisabilillah
....................


teramat indah
lebah mendebunga kembang
kembang kembung jadi buah
mengandung zuriat penerus diri
hidup bebas di belantara
cagar alam nan ria 
.......................


Arjuna dengan tintanya
dicoreti daerah akal yang lemah..
cerah dan berhikmah
.......................



Tiba aku ditempat yang sunyi.. 
Hanya dengusan dan hembusan yang dapat ku dengari.. 
Mengganggu ketenangan perjalanan ku ini.. 
Menuju pulang asal usul sendiri..
....................... 


......................
lagakmu.
persis seorang pemimpin berkuku besi.
memerintah manusia seperti hamba abdi.
sedang kau cuma kuli macam kami.
duduk bekerja dalam negeri sendiri.
beza cuma kau duduk di kerusi.


Bukan diminta untuk jadi begini
Apatah lagi untuk menjadi kuli
Niat hanya untuk berbakti
Tetapi semua ini takdir sudah illahi
............................


Satu rasa tersulam dusta
Kepastian sebuah puncak harapan
Daya tewas di tengah gelanggang
Menjadi taruhan di mata pemilik
Sedangkan pagi masih mentah
Menggamit sejuta serpihan gubahan
Sebuah melodi duka dan lara
Antara sayang, benci, dan dendam.
..........................


.............
Apa salah bendera?
Bila sanjung kau kibar
Bila naik hantu kau bakar
Bila bangga kau pacak
Bila naik angin kau pijak
................



notakaki : Amacam? Ada komen? Jom usha-usha puisi di atas, agak-agak mana yang paling best? Setiap orang pasti ada pilihan sendiri. Lagipun, pemahaman terhadap puisi itu sendiri adalah subjektif. Aih, kalau aku jadi juri pun pening jugak nak pilih. Memandangkan puisi peserta lain lagi hebat, jadi takde la aku taruh harapan tinggi melangit sangat untuk menang kali ini. Kalau menang, aku anggap itu satu penghargaan, kalau kalah ini bukan penyebab untuk aku berhenti daripada terus berpuisi. 


psst, berdebar tunggu result macam tunggu result exam,LOL



KOLEKSI PUISI-PUISI HEBAT

Sahabat Contest Aku Berpuisi

  1. 'Ainun Qalbi
  2. Ahmad Humairi
  3. Aimie amalina
  4. ANGIN ANGAN
  5. ArepChePha
  6. Atiqah
  7. Atiqah
  8. Azrina Abu Bakar
  9. Bella
  10. Bisikan Pujangga Gelita
  11. Comek
  12. Dearly I D A / Pot
  13. fairus
  14. farra
  15. fuad ansari
  16. Hanjila
  17. Hans
  18. Ina
  19. Jamal Ali
  20. Kak Nida
  21. Kakzakie
  22. KhaiRuLe171
  23. kueh bakar
  24. leeya abdul
  25. Lia-De-Pinky-Leo
  26. MAISHARAH
  27. Maizatul Suraya
  28. mariah
  29. misya mialen
  30. mr kay
  31. ms. jana
  32. muhamadsufian89
  33. Muhammad Syahir Al-'Assya
  34. Muslimah Optimis
  35. Na'im Nikmat
  36. Nana Miyuki
  37. Noorhidayah binti Salehhudin
  38. Norgadis Labuan
  39. Nur Suhada
  40. nuraini
  41. nuraini
  42. Nurul Ain Zubaidah Bt Mohd Khalid
  43. Penaberkala
  44. peNulis SeNjA
  45. PeRmAtA bIrU
  46. puteraduyong
  47. puteri
  48. Qamarguyz
  49. s a r
  50. sakinah siddiq
  51. Sang Pencinta
  52. sekamar rindu
  53. sEtAnGGi SyurGA
  54. Shaker
  55. si para para
  56. Siti Muthiah
  57. Suhami Ahmad
  58. SuhaNa
  59. susuchan
  60. SYAF
  61. ummu
  62. waN Mohd Salim
  63. Woofer Storm
  64. yangbaik
  65. Zwan Sabri


You may also like

6 comments:

  1. wahh...ramainya peserta.good luck semua =)

    suka juga dengan puisi,tapi kadang2 kekeringan idea.

    ReplyDelete
  2. beautiful_rose:
    time idea banyak tuh la sesuai untuk tulis puisi
    tp kadang-kadang bizi, tak sempat jugak nk menulis, adeiii

    ReplyDelete
  3. Hans:
    thanks bro
    btw, tenkiu invite ak join kontest ni dulu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...