HOLIDAY

/
22 Comments
sudah lama tidak update blog,
dulu aku tinggalkan blog dengan kepeningan,
kini aku kembali dengan senyuman, fewwitt

ke mana aku pergi?
pergi mencipta satu memori
pengalaman indah yang tidak dijual mahupun boleh dibeli di pasaraya berdekatan ataupun stokis-stokis berhampiran

cuti semester ni merupakan cuti terpendek kerana perlu pulang ke kampus terchenta awal atas urusan tertentu (skang dah di kampus). selain tu, cuti ini merupakan cuti semester yg terakhir bagiku kerana untuk sesi pembelajaran next year, no more semester break (long holiday). sebab? perlu kerja untuk timba pengalaman, aplikasikan apa yg dipelajari selama ini, praktikkan segala ilmu yg ada di dada dan cari duit lebih. semua ni orang panggil LATIHAN INDUSTRI aka INTERNSHIP or INDUSTRIAL TRAINING! so 8 bulan, start JUN 2010 - JAN 2011 kita keje puas-puas sampai naik muak. Lagi 6 bulan belajar, sabaw2! Keep focusing on goal.

so, di kesempatan yang ada nih, apa lagi
cuti yang diberikan digunakan sebaik mungkin dan dimanfaatkan sepenuhnya
selain aktiviti rutin yg sentiasa diamalkan semasa cuti2 yg sudah iaitu RTM bak kata beliamuda iaitu REHAT, TIDUR, MAKAN, cuti kali ini dimeriahkan lagi dgn aktiviti yg best2
bolim + futsal + layan movie + camping + picnic


HOLIDAY EPISOD 1

holiday bersama teman dan taulan satu batch waktu sekolah menengah dolu2
lokasi di Pantai Melawi pada tanggal 11-12 Disember 2009
Cerita ini sudah basi, tapi masih segar dalam fikiran
Byk benda yang menghalang untuk post entri ni
akhirnya.....


upacara menghidupkan bara api


apa yang penting? kerjasama


inilah mangsa malam tuh, ayam bakar. macam2 rupa ada, perang keemasan, kuning kelangsatan dan jugak hitam kearangan! rupa tak penting, yang penting perut kenyang dan rasa sedap


kali pertama pergi camping ada yang bawak desktop. memang canggih manggih la. aku respek member aku sorang ni, amir yg susah payah bawak desktop ke tapak camping. at least ada hiburan masa BBQ dan peneman waktu berjaga malam. ada yang tak tidur sampai pagi sebab asyik bermain PES2010. sambil berBBQ, ada gak yg buat tournament PES. Ini adalah sebahagian scene2 yg penuh kekusyukan


sedang asyik bermain PES, ada yang diserang hendap. plurp, buyi yang cukup syahdu. rupa-rupanya sebijik telur ayam dilenyek ke atas kepala saudara pokjatt,hak3. semua yg ada bertempiaran lari dan ada gak yg kena mangsa tepung seperti di atas! perang bermula menghangatkan suasana malam hari dan berakhir dengan mandi-manda di pantai di malam buta


dalam peperangan itu, ada gak pihak yg berkecuali. tipsnya mudah saja, duduk atas tilam utk selamatkan diri daripada serangan hendap. sekali tengok 3 orang nih macam DO RE MI pun ada, ZAM ZAM ALA KAZAM..bawa kami ke PASIR BERDENGUNG


setelah perut kekenyangan, peperangan diisytiharkan tamat, upacara memasang khemah pun bermula utk tidur time. 3 khemah berjaya dipasang dan diatur dengan penuh sistematik. syok gak tidur dalam khemah tepi pantai, first time. nice experience! ada yg tidur awal, ada yg layan movie 2012, ada yg tak tidur lepas tuh sebab asyik bermain PES


jam loceng berbunyi menandakan masa tidur telah tamat dan subuh perlu ditunaikan. mata segar-bugar melihat ketenangan pantai dan kesyahduan alunan ombak. mata yag dicelik, tak terpejam dah. klu kat rumah, konpem smbg tidur balik lepas solat. tp, di kesempatan nih ambil masa utk ronda2 tepi pantai smabil melihat matahari terbit,ceewah


dalam perjalanan jumpa sebuah ISTANA. mungkin ini peninggalan nenek moyang agaknya,hak3. rupa-rupanya, ISTANA PASIR nih adalah hasil penat lelah adik-adik yg menginap kat resort berhampiran. kreatif gak budak2 nih


ada yg meronda-ronda, ada gak yg tak puas-puas lagi main game. kali ni, game fighting plak dah. adoi, hantu game rupanya budak2 nih


tak ronda, tak main game, mana selebihnya? sambung tidur la. syok apa tidur tepi pantai pagi-pagi. angin sepoi-sepoi bahasa, alunan ombak plak lemah-gemalai. lena lagi skali la jawabnya!


dalam ronda-ronda di tepian pantai, menunggu nak snap picture matahari naik, kamera sudah di tangan,apa lagi jari pun galak menekan butang. snap-menyenap berlaku dengan rancaknya. ni beberapa koleksi yang mampu dirakam dalam memori kamera.











akhirnya, dapatlah snap matahari terbit. biasanya, bangun tidur matahari dah tercacak kat atas kepala,hak3



balik ronda-ronda, layan plak PES. Pastu layan plak video yg world record pasal weird-weird things tuh. macam2 ragam manusia ada, yg manusia nak jadi binatang, bercucuk sini-sana, manusia berbulu, rambut terpanjang, kuku terpanjang, orang tergemuk, macam-macam lagi ada sementara nak tunggu breakfast. breakfast cukup mudah, beli nasi bungkus kat warung berdekatan jek. syok gak nasi kerabu, nasi lemak, nasi berlauk di tepi pantai



perut kenyang, masa nak packing plak. ada yang amek peluang nak mandi-manda buat kali terakhir sebelum pulang. lepas tuh, khemah diturunkan menandakan waktu tidur sudah berakhir dgn rasminya. selepas selesai semuanya, semua bersiap sedia utk pulang ke destinasi masing-masing. tapi, pukul 130ptg ada futsal plak kat REAL 7. Tapi, aku terpaksa berundur lebih awal sebab ada sambungan holiday episod ke 2. sorry kawan2, aku tak sempat pergi main futsal!

thanx to Iqbal yg handle camping nih dan semua yg hadir. semoga utk masa mendatang, pelbagai aktiviti lagi dapat kita jalankan selain futsal dan match bola sepak yg sudah menjadi rutin!

proud to be BATCH SPM06 MRSM JELI
walau dah 3 taun bawa haluan masing-masing, namun ukhwah yg terbina tetap gah terjalin
semoga persahabatan berkekalan hingga akhir hayat


TRULY GREAT FRIENDS ARE HARD TO FIND, DIFFICULT TO LEAVE AND IMPOSSIBLE TO FORGET



HOLIDAY EPISOD 2


Percutian diteruskan ke Pantai Irama, Bachok. Sebab itu, terpaksa tinggalkan teman dan taulan lebih awal kerana ada temu janji yang penting.


picnic bersama kaum keluarga. time kecik-kecik dulu, selalu gak datang sini. tapi, dah besar ni, jarang plak picnic-picnic bersama family. so, peluang yg ada nih, rugi plak tak join untuk meraikan dan bergembira bersama anak-anak buah tersayang


kasik can kat mereka yang nak kenal erti kemasinan air ombak. gelak gak aku bila tengok reaksi muka mereka bila tertelan air laut. kesian lagi bila masuk air laut dlm mata, menjerit kepedihan,hak3. haru-biru bila main baling pasir smp masuk mata.adoi, mcm2 la budak2 nih


antara penemuan di tepian pantai. apakah ini? rupa-rupanya, inilah gerangan OBOR-OBOR. raut wajahnya tak ubah seperti plastik yg cair terbakar. namun, di sebalik rupanyan itu, terselit 1001 bahaya. klu kena tuh, tak tahu lah apa jadi


sekian saja coretan percutian kali ini
kini percutian berakhir
great holidaay for this time!


perjuangan mesti diteruskan,
amanah mesti dilaksanakan,
tanggungjawab mesti dipikul,
pengalaman mesti diraih,
ilmu mesti ditimba,
new day, new spirit
go for it!





You may also like

22 comments:

  1. wow..best gler..
    tol2, proud to be batch spm06 mrsm jeli...hehe..
    t manage la plop event ntk semua...
    klu ag rmai yg dpt hadir,ag best..huhu

    ReplyDelete
  2. cuti sakan nampak encik pena
    hahaha
    best2
    sekejap pun cuti tapi manfaatkan betul2 nih

    ReplyDelete
  3. pata melawi,.
    pata irama,.
    behi weh yo dderak pata,..

    ReplyDelete
  4. bestnyo nuar!!!
    aku ingatkan g bertapa dlm gua..
    di tepian pantai rupenye.. ces, aku jeles!!

    lamonyo x jupo amir..
    seli pom..

    kim slm la blako..haha..

    ReplyDelete
  5. to cik biol : akk ni usha gambo ker, akk usha orang dalam gambo tu? haa cakap! cakap! haha =P

    1st : tak sangka batchspm06! igt da 23. haha.
    ops. nvm

    2nd : tak sangka ada org bawak desktop! kalo laptop bole cy jugak. haha. hebatlah!

    ReplyDelete
  6. ern, wah best yer,
    tepi pantai agi, da lama xg pantai,
    kna ajak family pg nih..hehehe

    ReplyDelete
  7. best giler cuti..ni mmg betul2 memanfaatkan masa cuti..xpe yg penting enjoy..hehe

    ReplyDelete
  8. Cik Biol:
    gambor2 main snap-snap je tuh..
    cantik sbb ciptaanNya memang sungguh indah di pandangan mata kita

    ReplyDelete
  9. whitedaisy:
    memang best..
    klu nk camping rmai2,susah kot campur
    upcoming event maybe GRAND DINNER utk semua,insyaAllah

    ReplyDelete
  10. cik madu ♥:
    kena la holiday sakan
    holiday last kan,biasalah
    make it interesting and meaningful!

    ReplyDelete
  11. hans:
    agak ar,cuti sakan kali nih
    cuti kejap pun,cam puas hati jek

    ReplyDelete
  12. k e r e p e k t e m p e:
    haha,desktop mmg ak pun salute
    klu laptop blh tahan lagi,hak3
    tp yg ko punya xpdc hebat lg,tringin ak nk join

    ReplyDelete
  13. cikTi:
    haha,nasib gi 2 tempat jah
    tok dey nk gi pata2 lain
    pata irama koho maju leni
    pata melawi jah mundur siket

    ReplyDelete
  14. sabariah:
    tok jupo gua,jupo pata jah
    xpo,japang besh lagi,kan tgh winter loni
    tok soh jeles2,hak3

    ReplyDelete
  15. tirah watif:
    aah kan tirah,btul gak tuh..kena tnya cik biol apa jawapannya,hak3

    masih muda lagi,br 20 kot

    tu la pasal, unexpected thing gi camping, desktop la..takpe,buat record baru

    ReplyDelete
  16. atinmarzuki:
    best2..pegi la time cuti2 nih
    gi berpicnic bersama family
    makan karipap, minum kopi tepi pantai ptg2 nih, syok gak

    ReplyDelete
  17. ~AmyLiana8886~:
    mmg cuti plg bermanfaat kali nih
    btul tuh, yg penting enjoy

    ReplyDelete
  18. nifi a.k.a beliamuda:
    agak best la..first time dlm hidup camping tepi pantai

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...