Apa pakej Internet untuk International Roaming terbaik di luar negara?

/
6 Comments

Siapa kat sini guna smartphone tapi masih lagi guna prepaid/postpaid tanpa subscribe internet? Sila angkat tangan, yeah give me five. Kalau takde wifi, baru kalut nak subscribe data plan…


Pernah tak korang online, bukak internet (data plan) tapi lupa nak tutup. Nak dijadikan cerita, korang tak sedar dah lebih limit, ataupun dah lebih tarikh subscription (expired), atau lebih parah lagi tak terperasan bila masa entah tekan butang on data plan sampai internet terbuka berjam-jam? Tup tup sedar, menggelabah tutup cepat-cepat, tapi 'nasi sudah menjadi bubur'. Ce teka apa jadi…


Jeng jeng jeng

Dah tentu la kalau guna prepaid, berdezup kredit habis licin. Kalau guna postpaid, berdezap bil melambung tinggi. Hehehehe. Nak selamat? Memang kena behati-hati. Takpun, tukar je ke postpaid yang sekali dengan data plan untuk internet.

Source: http://blogs.earthlink.net/

Itu baru senario kalau tragedi berlaku di Malaysia. Bayangkan,benda yang sama berlaku ketika korang pergi melancong ke luar negara atau kena outstation atas urusan kerja ke seberang laut.. Herm.. Nanya bhai. Silap haribulan, balik Malaysia terus kena declare bankrupt sebab tak mampu nak bayar bil telefon,lol. Ye lah, time travel lah nak update facebook,nak post gambar kat instagram, nak tweet,nak post video di keek dan paling penting,nak update blog. Hah,nampak tak kepentingan internet di mana jua kita berada?


Sebenarnya,aku ada jugak google pasal pakej internet untuk international roaming paling murah. Mana tahu kan, suatu hari nanti nak pi travel ke luar negara ke. Ceeewah.. So, jumpa lah satu pakej istimewa dari DiGi. Mai nak share, apa kelebihan yang ada pada pakej International Roaming yang ditawarkan oleh pihak DiGi. Cekidout!!!

Perantauan Antarabangsa (International Roaming)


Untuk pengetahuan korang la ni ye, mana tau ada yang plan nak fly ke oversea ke kan dalam masa yang terdekat ni. Kalau nak tau, DiGi ada menawarkan pakej internet international roaming, 3 pakej ditawarkan. Boleh layan internet 24jam tanpa henti, tweet/instagram/facebook sampai lebam. Kalau pergi atas urusan kerja, don't worry, unlimited internet access di perantauan membolehkan kerja settle, terima dan hantar e-mail tanpa masalah.

Pakej DiGi
Roam Abroad at RM32/Day 
Roam Abroad at RM36/Day 
Roam Abroad at RM56/Day

Terms and Conditions:
1. This promotion is only available for DiGi Postpaid™ susbcribers.
2. Unlimited Internet Roaming is not applicable for video streaming & VoIP.

Pakej RM32/day maksudnya, dia dah set banyak mana pun penggunaan kita, bayaran cuma RM32. Tapi, kalau guna sikit, caj akan dikenakan mengikut kadar yang ditetapkan  mengikut pakej yang ditawarkan macam kat bawah ni:


 Data usage kurang 3MB
 RM10.66/MB with 10kb charging block for RM32/day
 RM12/MB with 10kb charging block for RM36/day
RM18.66/MB with 10kb charging block for RM56/day


Contohnya, korang plan trip ke Korea. Masa kat sana, boleh tahu operator mana yang akan provide internet mengikut pakej yang kita pilih. Mungkin, kalau nak beli simcard di destinasi yang kita pergi, belum tentu mahal atau murah. So, salah satu langkah persediaan, boleh guna DiGi. Harga pun dah tahu, unlimited pulak tuh. Syiok wooo...



Kalau nak baca kisah benar pasal roaming di luar negara, boleh baca kisah blogger ni pergi Thailand. Klik sini Azlan Mahmud


Nak tahu lebih lanjut lagi, boleh baca info-info penting yang lain di Digi.com.my/roaming



INFO PENTING PENGGUNAAN INTERNET


Internet Activity 1MB 2MB
Emails (without attachment) 10 emails 100 emails
Emails (with attachment) 1 email 5 - 10 emails
Web-browsing 5 minutes 45 - 60 minutes
Sending photos that were taken using a smartphone camera 3 - 5 photos 30 - 50 photos
Downloading .MP3 files None 2 - 3 .MP3 files

Tahukah anda? 1MB tu cuma boleh hantar 10 email, 3-5 gambar. Patutlah aku subscribe 50MB sehari laju je habis. Maklumlah, bila buka whatsapp download gambar lagi, browsing webpage/blog lagi, terus capai limit.. hermm. Lepas ni better subscribe unlimited internet package. Lebih berbaloi terutama time kena attend event/trip


TIPS ROAMING DI LUAR NEGARA

The following are some pointers to ensure that you have a better roaming experience when you travel:-
  • Activate International Roaming on your mobile phone.
  • Check to see if the country that you are visiting supports DiGi International Roaming.
  • For DiGi Postpaid™ customers: Make sure that you do not leave any outstanding bills unpaid before going overseas. This is to avoid service interruptions while roaming.
  • For DiGi Prepaid™ customers: Make sure that you have at least RM10 of talktime credit before going overseas. You can still receive calls as long as you have enough talktime credit to accommodate the charges for receiving calls while roaming.
  • Save the DiGi Customer Service Helpline number (+6016 2211 800) on your mobile phone. It may come in handy while you are roaming overseas.
  • Make use of the *128# Info Access Quick Menu to get more information on your account’s credit balance, credit limit and more.
  • Make use of DiGi’s *111* Voice Call service to enjoy cheaper call rates.
  • Not a fan of call-back services? Use Prepaid/Postpaid Roaming Direct Dial to make calls quickly and easily at standard rates.
  • Pack a universal charger to suit different plug points in different countries.

Semoga perkongsian ini bermanfaat kepada semua pembaca yang memerlukan info ini

Selamat melayari internet sambil merantau di negeri orang :)


Disclaimer: This is a sponsored post 


You may also like

6 comments:

  1. sehari pun dah berpulu ringgit fuyoooo

    ReplyDelete
  2. memang slalu travel juga...
    tapi dinegara luar ada juga line yang bersesuaian...
    berbaloi juga dengan digi ni..
    boleh try nanti
    ehhehehe

    ReplyDelete
  3. Khairul Zamri:
    kalau betul-betul nak guna internet, memang berbaloi sebab unlimited
    klu nak guna pakej yang offer kat sana, tak tahu lagi rate semua camne kan
    mungkin, ini boleh jadi salah satu pilihan bila merantau

    ReplyDelete
  4. mie:
    pilihan di tangan anda,hehe
    orang yang merantau macam bro tau la kan mana mahal mana murah

    ReplyDelete
  5. gila murah nya pakej dia..aha
    celaka betul

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...