Showing posts with label TRAVEL. Show all posts
Showing posts with label TRAVEL. Show all posts

Monday, November 28, 2016

TRAVEL MEWAH ATAU TRAVEL MURAH? SEMUA ADA DI TOURISTGUIDE.COM.MY

Setiap orang mengimpikan percutian yang hebat. Tak kira untuk seorang diri, bersama keluarga mahupun bersama sahabat handai. Namun, tak semua destinasi percutian yang diidam-idamkan dapat dicapai dengan mudah. Ada yang perlukan masa bertahun-tahun, ada pula yang hanya perlukan perancangan sekelip mata. Persoalannya, cukupkah bajet (sumber kewangan) yang ada dalam merealisasikan destinasi percutian yang dihajati?


Rentetan daripada kekangan yang timbul bila kita berbicara soal percutian atau travel, maka wujudlah satu platform khas untuk kaki travel merealisasikan impian mereka. Mencari pakej travel mewah? Atau mencari pakej travel murah? Atau kedua--duanya, semuanya bakal terjawab di TouristGuide.com.my


Tanggal 24 November 2016, maka dengan rasminya website TouristGuide.com.my dilancarkan. Dengan kehadiran dif-dif kehormat dari Tourism Malaysia, artis undangan iaitu Akim Ahmad, rakan media dan bloggers, detik bersejarah pelancaran website rasmi TouristGuide.com.my berlangsung dengan gilang-gemilang dan jayanya. Kudos to Team Tourist Guide. Finally, after 5 years berhempas-pulas membangunkan Tourist Guide, kini sudah tiba masanya untuk mereka mengorak langkah ke hadapan seiring dengan trend terkini iaitu pemasaran atas talian (online).


Westin Hotel Kuala Lumpur menjadi saksi majlis bersejarah pelancaran TouristGuide.com.my. Kini, dengan rasminya website yang menyediakan perkhidmatan seperti booking hotel, booking flight dan pakej percutian ke destinasi terbaik dunia dalam satu platform dibuka untuk akses kepada umum.



Dengan pendaftaran secara percuma, ahli TouristGuide.com.my boleh menikmati tawaran hebat termasuklah diskaun sehingga 75% ke destinasi pilihan. Selain itu, ahli berdaftar boleh mengumpul mata ganjaran untuk menebus percutian secara percuma. Amazing right? Jadi, better pergi daftar cepat-cepat. Lagi awal korang register, lagi cepat dapat collect point dan berpeluang untuk tebus percutian percuma. Kalau masih ragu-ragu, boleh baca 12 fakta menarik mengenai TouristGuide.com.my untuk bantu korang lebih faham tentang konsep yang cuba diketengahkan.


12 Fakta Mengenai TouristGuide.com.my
  1. TouristGuide.com.my mula ditubuhkan sejak tahun 2011
  2. Memilih perkhidmatan online tourism dan travelers club sebagai core business
  3. Misi utama adalah untuk membina jaringan terbesar di dunia untuk traveler dean moto "Build World's Largest Travel Network"
  4. Fokus utama adalah dalam bidang pelancongan melibatkan destinasi tempatan dan luar negara
  5. Memperkenalkan pendaftaran keahlian Travel Club tanpa sebarang bayaran (Free membership)
  6. Bekerjasama dengan syarikan penerbangan (airlines), hotel dan tour operators di Malaysia dan serata dunia
  7. Menyediakan platform khas untuk memberikan tawaran hebat termasuklah hotel booking, flight booking, travel packages dan lain-lain perkhidmatan berkaitan pelancongan (tourism)
  8. Setiap ahli berdaftar akan diletakkan dalam jaringan (network) khas dan berpeluag untuk mengumpul mata ganjaran (points) untuk menikmati pakej percutian pada harga yang berpatutan, lebih murah dan percuma mengikut terma dan syarat
  9. Menyajikan tawaran hebat (travel deals) dengan diskaun sehingga 75%
  10. Mensasarkan pendaftaran ahli sebanyak 100,000 orang di Malysia sebelum melebarkan sayap ke luar negara
  11. TouristGuide.com.my adalah jaringan sosial traveler (network hierarchy) yang tidak memerlukan ahli berdaftar untuk mencari ahli baru seperti MLM
  12. Life-time membership dan setiap ahli berdaftar layak untuk mengumpul mata ganjaran bagi menebus percutian percuma 


Pengenalan Tentang TouristGuide.com.my




Maskot TouristGuide.com.my


Sempena pelancaran TouristGuide.com.my, mereka juga telah memperkenalkan maskot untuk Tourist Guide. Wow, memang menarik character yang mereka tampilkan.



Agak-agaklah kan, apa nama yang sesuai untuk 2 maskot yang diperkenalkan oleh pihak TouristGuide.com.my ni? Dengar cerita, mereka masih belum bagi nama untuk maskot ni. Apa kata korang tolong suggest, hehehehe.

By the way, sekarang ini pihak TouristGuide.com.my ada mempromosikan beberapa pakej istimewa dengan harga gila-gila murah. Masih tak ada plan untuk kalendar travel next year? Jom, kita usha-usha pakej hebat yang ditawarkan buat masa ini. Cekidout!!!


Pakej Percutian Murah Dari TouristGuide.com.my

Pakej ke Kerala

Pakej ke Hong Kong

Pakej ke Mauritius

Pakej ke Maldives

Pakej ke Taj Mahal


Jujurnya, aku teringin nak ke India. Cumanya, belum tentu destinasi mana yang patut dikunjungi dulu. Ye lah, India kan besar. Banyak tempat menarik untuk dilawati di India termasuklah Taj Mahal, Kerala, Ladakh danc lain-lain. I think, this is the best time to search for my next destination. Hopefully, everything goes well. 


Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi pihak pengurusan TouristGuide.com.my di alamat seperti berikut:

Infinity Vacation Sdn. Bhd. (1141826-T)
Suite A-25-3A, Sentral Business Park,
Jalan TKS 1, Taman Kajang Sentral,
43000 Kajang, Selangor, Malaysia

Toll Free:
1800-38-3338

Direct line:
+603-87342802

Email:
contact@touristguide.com.my

Website:

Instagram:

Facebook:





Monday, September 26, 2016

TIPS PENTING UNTUK KE ACEH

Kalau travel di Asia Tenggara, antara negara yang paling menambat hati adalah Indonesia dan Thailand. Mungkin kerana 2 negara ini bukan sekadar negara serumpun dengan Malaysia, malah mempunyai seribu satu tarikan. Memang banyak tempat-tempat menarik untuk diteroka. Kalau cakap pasal Thailand, pastinya bab makanan yang tiada tolok bandingnya. Murah dan sedap! Kalau cakap pasal Indonesia pulak, sudah pasti destinasi-destinasi percutian yang cantik dan menarik.




Salah satu impian aku adalah untuk travel ke bumi Aceh. Seperti yang kita semua tahu, pada tahun 2004 bumi Aceh ibarat dilanda kiamat kecil ekoran daripada tragedi tsunami. Detik 26 Disember 2004 menjadi detik bersejarah buat warga Aceh khususnya dan penduduk dunia amnya. Tragedi tsunami yang maha dahsyat itu telah mengorbankan lebih kurang 230,000 nyawa. Bukan setakat itu, malah tsunami yang melanda Aceh juga turut melanda beberapa negara jiran lain termasuklah negara kita Malaysia. Jadi, ini menjadi daya penarik untuk aku sendiri menjejakkan kaki di bumi Aceh. Yang dulunya seringkali merusuh, kemudian dilanda tsunami dahsyat dan kini bangkit menjadi sebuah wilayah yang aman tenteram dan menjadi salah satu destinasi percutian pelancong asing.





Dalam proses planning untuk travel ke Aceh, aku ada baca sedikit-sebanyak tentang tempat-tempat menarik di sekitar Aceh. So, sambil duk buat homework tentang Aceh, aku randomly tweet untuk tanya pendapat dan pengalaman rakan-rakan di twitter. So, ini lah antara perkongsian menarik yang mereka kongsikan. Btw, thank you so much untuk kawan-kawan yang sudi meluangkan masa dan share experience mereka tentang Aceh. Untuk memudahkan korang cari info dan gambaran ringkas tentang Aceh, aku letak kat sini untuk rujukan semua. Tips Penting Untuk Ke Aceh yang mesti korang tahu. Semoga bermanfaat!


1. Melawat Muzium Tsunami

Ini antara cadangan yang diusulkan untuk sesiapa saja yang berhajat nak berkunjung ke Aceh. Jangan lupa, untuk singgah di Muzium Tsunami Aceh. Seriously, tak lengkap kalau datang ke Aceh tapi tak sempat singgah di sini. Macam-macam sejarah dan gambar semasa tragedi tsunami pada 26 Disember 2004 yang lalu ada disimpan di sini. Worth it! Untuk pengetahuan korang, masuk ke Muzium Tsunami ni adalah percuma!








2. Mencuba Jus Alpukat dan Kopi Solong

Selain melawat tempat peninggalan tragedi tsunami, ada juga yang mencadangkan untuk cuba sendiri jus alpukat di Aceh. Ya, Indonesia memang terkenal dengan jus alpukat. Kalau korang ke mana-mana destinasi percutian di Indonesia, jangan lupa order dan cuba sendiri jus alpukat. Satu lagi kena try kopi solong. Ada yang kata kopi kat Aceh ni best. Hah, jangan lupa letakkan dalam bucket list korang kalau nak travel ke Aceh.


3. Explore Pulau Sabang atau dikenali sebagai Pulau Weh

Seterusnya, bila sampai di Banda Aceh, jangan lupa untuk pergi explore Pulau Sabang atau dikenali sebagai Pulau Weh oleh warga tempatan. Antara pulau yang tercantik dan best untuk aktiviti snorkeling dan diving. Pulau Weh ni boleh ronda-ronda naik motosikal. Perjalanan dari Banda Aceh ke Sabang atau Pulau Weh kena naik feri/ bot.


4. Mengunjui Zero Kilometer Indonesia

Bila sampai di Sabang atau Pulau Weh, jangan lepaskan peluang untuk mengunjungi Zero Kilometer Indonesia. Orang tempatan panggil Nul Kilometer. Tempat ini merupakan salah satu tarikan pelancong kerana di sinilah titik mula Indonesia. Untuk pengetahuan korang semua, di sinilah titik paling Barat Indonesia bermula. Menarik bukan?






5. Ziarah Masjid Baiturrahman

Bila dah sampai Banda Aceh, tak lengkap rasanya kalau tak melawat Masjid Agung Baiturrahman. Sebuah masjid putih yang utuh berdiri walaupun gelombang tsunami tinggi menjulang dan menghempap rumah-rumah kediaman dan bangunan-bangunan di sekitarnya. Besarnya kuasa Allah, sehinggakan ramai yang berlindung di Masjid Baiturrahman selamat daripada bencana tsunami dan paling memberi kesan adalah masjid ini utuh berdiri sehingga ke hari ini. Subhanallah!







6. Sewa motosikal untuk jalan-jalan di sekitar Pulau Sabang/ Pulau Weh

Tips paling penting untuk explore Pulau Sabang / Pulau Weh adalah dengan menyewa motosikal. Memandangkan struktur jalan di sana agak bersimpang-siur dan berbukit, perjalanan dengan motosikal adalah lebih cepat dan selamat. Pendek kata, explore satu Pulau Weh dengan motosikal akan menjanjikan satu pengalaman baru yang bermakna.







7. Mengunjugi Kapal Di Atas Rumah dan Kapal Apung

Selain Muzium Tsunami dan Masjid Baiturrahman, antara peninggalan tragedi tsunami yang patut kita kunjungi di Banda Aceh adalah Kapal Di Atas Rumah dan Kapal Apung. Kapal Di Atas Rumah menurut sejarahnya telah menyelamatkan 59 nyawa manakala kapal apung pula telah dihanyutkan oleh ombak tsunami dari Pelabuhan Ulee Lheue ke tengah Banda Aceh lebih kurang 5 kilometer. 








8. Paling singkat 4 hari 3 malam

Memandangkan penerbangan AirAsia dari Kuala Lumpur ke Aceh dan dari Aceh ke Kuala Lumpur hanya sekali sehari iaitu penerbangan di awal pagi, dinasihatkan kalau korang bercadang nak ke Aceh paling tidak pun 4 hari 3 malam. So, untuk 2 hari pertama tu boleh spend time di Pulau Sabang/ Pulau Weh sama ada untuk snorkeling, diving atau jalan-jalan keliling pulau. Hari ke-3 pulak boleh spend masa untuk melawat Banda Aceh especially tempat-tempat peninggalan tsunami. So, untuk hari ke-empat just standby untuk flight balik ke Kuala Lumpur. 


9. Sewa homestay atau hotel?

Sebenarnya, untuk trip ke Aceh kali ini kami buat kerja gila. Tak book apa-apa homestay atau hotel sama ada di Pulau Weh atau Banda Aceh. Kami main terjah je. Untuk pengetahuan korang, homestay atau chalet di Pulau Weh agak banyak. Cuma depends on preference masing-masing. Kalau korang nak buat aktiviti snorkeling better stay di kawasan Iboih sebab jaraknya lagi dekat. Kalau tak kisah, kat pekan Sabang pun banyak homestay. Di Banda Aceh pulak, banyak hotel-hotel bajet boleh disewa dengan hanya walk-in. But, to be safe, especially time peak sesson, aku nasihatkan korang book awal-awal tak kira melalui agoda.com ataupun booking.com. 


10. Makanan Halal

Jangan risau, makanan halal di Aceh sangat mudah. Mana taknya, sememangnya majoriti rakyat Aceh adalah Muslim. So, bab makan tak payah risau. Sediakan duit secukupnya untuk mencuba masakan orang Aceh. Antara menu yang popular adalah Mee Razali, Mee Abah, Gulai Aceh, Es Teler, Es Jeruk. Kopi Aceh, Kopi Sulong dan Jus Alpukat. 


Sampai di sini saja untuk perkongsian serba ringkas tentang tips penting untuk ke Aceh. Nantikan perkongsian pengalaman aku dan kawan-kawan meneroka Aceh selama 3 hari 2 malam dalam artikel selanjutnya. Ada apa-apa persoalan tentang Aceh boleh ajukan di ruangan komen. InshaAllah, aku akan ceritakan dengan lebih terperinci dalam perkongsian yang akan datang. Untuk korang yang pernah pergi ke Aceh, bolehlah juga sama-sama share pengalaman masing-masing kat sini. Mungkin, lain orang lain pengalamannya. Sama-sama kita berkongsi info untuk rujukan akan datang.


Kepada korang yang plan nak ke Aceh, selamat mengembara! Aceh adalah destinasi yang best untuk dikunjungi. Orangnya baik-baik, makanan pun sedap-sedap, dan pastinya kembara korang ke bumi Aceh pastinya akan meninggalkan seribu satu makna. Belajarlah dari sejarah bumi Aceh, bagaimana mereka bangkit setelah diuji dengan hebat. Never lose hope, you'll never know what tomorrow will bring! 





Tuesday, May 24, 2016

TRAVEL BERSAMA TC BOY TUNA PILIHAN TERBAIK!

Biasanya kalau pergi travel, bekalan makanan apa yang korang bawa? Kebanyakan orang akan bawa roti, mee segera, biskut, tuna, sardin, sambal ikan bilis, makanan segera dan macam-macam lagi. Especially bila kita travel ke luar negara di mana destinasi yang agak susah untuk dapatkan makanan halal. Jadi, alternatif membawa bekalan makanan dari rumah (tanah air) adalah strategi paling tepat untuk dijadikan alas perut ketika di tempat orang. Persoalannya, makanan apa yang korang selalu bawa kalau travel? Meh, aku kongsikan sikit pengalaman dan cerita aku. Korang pun, kalau ada cerita nak share, bolehlah share di ruangan komen :P


Travel with TC Boy


Berdasarkan pengalaman peribadi aku sendiri especially semasa travel ke Macau last year, aku pernah bawa stok makanan yang agak banyak. Memandangkan trip ke Macau time tu memang tak ada perancangan langsung, so a bit blurr. Since tak familiar dengan tempat-tempat makanan halal di Macau, jadi aku siap-sedia bawa bekalan makanan secukupnya. Takut benor kebulur, hahaha. Antara makanan yang aku bawa adalah roti Gardenia, biskut peanut butter, maggi hot cup tom yam dan Cadburry wafer bar. Hah, itu cerita di Macau tahun lepas.




Baru-baru ni, time trip ke Pulau Perhentian, Terengganu pun aku sempat bawa makanan untuk bekalan kat sana. Tak kira lah, ke luar negara atau dalam negara, bekalan makanan time travel mesti kena bawa. Maybe dah jadi habit kot. Bukan apa, sebab bila dah sampai kat destinasi yang dituju, in case of emergency ke apa, time kita lapar at least ada benda untuk dijadikan kudapan. Kan? So, lebih baik "sediakan payung sebelum hujan". Hah, jangan kata abang tak payung. Kalau travel dengan abang, abang akan make sure perut sentiasa kenyang, muahahahaha.



5 pilihan produk TC Boy


Mesti korang nak tahu kan apa yang aku bawa time trip ke Pulau Perhentian hari tu? Nin dia, aku bawa set TC Boy Tuna. Sesuai dengan tagline TC Boy, "The Best Choice For Tuna", aku bersependapat TC Boy Tuna adalah antara produk plihan terbaik untuk di bawa ke mana-mana.


Jadi, kalau korang nak travel ke mana-mana nanti, aku suggest korang beli produk TC Boy untuk dijadikan bekalan ketika travel. Antara 5 pilihan produk TC Boy yang ada di pasaran adalah seperti berikut:
  1. TC Boy Tuna With Chili Padi
  2. TC Boy Tuna - Ketulan Dalam Minyak Zaitun Extra Virgin
  3. TC Boy Tuna - Chunky Flakes In Vegetables Oil
  4. TC Boy Sandwich Delite - Tuna In Mayonnaise 
  5. TC Boy Sardines In Tomato Sauce

Sedikit info yang dapart aku kongsikan berkaitan produk TC Boy Tuna adalah ia tiada bahan perasa MSG. Lagi best, produk TC Boy ni kaya dengan khasiat penting seperti Omega 3, Protein, Kalsium dan rendah lemak (Low Fat). Paling penting, produk TC Boy ini mempunyai sijil Halal dari JAKIM, So, usah ragu-ragu lagi untuk pilih TC Boy sebagai produk pilihan. Produk ni bukan baru, sejak 1991 lagi TC Boy sudahpun berada di pasaran. 


Rasanya, cukup la kot sedikit-seabnyak info berkaitan TC Boy. Now, jom kita tengok apa yang boleh kita buat dengan produk TC Boy ni kalau bawa time travel atau di mana-mana saja. Cekidout!!!


1) Biskut vs TC Boy Tuna Chili Padi

Ini cerita kami di Pulau Perhentian tempoh hari. Biasalah kalau dah duk pulau, perut asyik merengek je mintak diisi. Nasib baik dah siap-siap bawa bekalan untuk keadaan genting macam ni, hehe. Mungkin korang pun boleh buat benda sama kalau pergi travel ke mana-mana. Ambil biskut dan makan bersama TC Boy Tuna Chili Padi. Sebagai seorang yang gemar makanan pedas, I love this so much. Makan pula time lapar macam ni, memang licin dikerjakan. Omnomnom!


TC Boy Tuna Chili Padi with biscuits


2) TC Boy Tuna untuk breakfast

Kami stay di Mohsin Chalet yang terletak di Pulau Perhentian Kecil. Pakej yang kami ambil termasuk sekali dengan breakfast. Fuh, lega sikit tak payah kalut-kalut cari makanan di tempat lain. But, still bawa TC Boy bersama ke cafe. Dengan penutup tin yang mudah dibuka, produk TC Boy Tuna ni memang mudah untuk di bawa ke mana-mana. Tak perlu masak pun takpe. Boleh dimakan begitu saja.


Nasi goreng with TC Boy Tuna Chili Padi

Sandwich elite - Tuna with Mayonnaise

TC Boy Tuna with Mayonnaise


3) Salad TC Boy Tuna

Kalau kat rumah pulak, kita boleh gunakan produk TC Boy untuk masak menu-menu istimewa yang cepat dan ringkas berasaskan tuna. Contohnya, baru-baru ni, aku malas nak keluar makan. So, nak cepat just ambil satu tin TC Boy Tuna - Ketulan Dalam Minyak Zaitun Extra Virgin untuk dijadikan salad. Ambil kubis purple, kubis, mayonis, dressing dan cili. Tambah susu low fat sikit, tup tup dah jadi salad tuna. Memang ringkas dan cepat untuk menu makna malam. Kalau tak habis, boleh simpan letak dalam peti ais untuk breakfast pulak. 


Salad TC Boy Tuna


4) TC Boy Sardine pedas berapi

Last but not least, TC Boy Sardine in tomato sauce. As usual, aku ni jenis yang suka makan pedas. So, kalau nak masak memang akan ada unsur-unsur pedas yang luar biasa, hahaha. Meh nak kongsikan resepi ringkas untuk TC Boy Sardine Pedas Berapi!

Bahan-bahan
  • Bawang putih
  • Bawang merah
  • Bawang besar
  • Limau nipis
  • Lada
  • TC Boy Sardine in Tomato Sauce
  • Gula dan garam

Resepi mudah TC Boy Sardines in Tomato Sauce

Cara-cara
  • Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau
  • Masukkan TC Boy Sardine
  • Perah limau nipis
  • Masukkan gula dan garam secukup rasa
  • Masukkan bawang besar dan biarkan sehingga sedikit layu
  • Masukkan lada yang dihiris
  • Siap untuk dihidangkan


TC Boy Sardines Pedas Berapi


Inilah hasilnya! Istimewa dari dapur bujang bersama TC Boy. Amacam, mengancam ke tidak? Nak makan dengan nasi putih pun boleh, nak makan dengan roti pun boleh. Bergantung kepada selera tekak masing-masing.


Menu ringkas makan malam


Memandangkan waktu malam dan malas nak makan nasi, so kita makan dengan telur mata dan roti je. Fuh, pedas menangis tapi sedap. Yummeh. Nak try, boleh la cuba ye. Selamat mencuba!


Untuk keterangan lanjut tentang TC Boy, boleh rujuk :

Website:

Facebook





Friday, April 15, 2016

AMNAHOME MENAWARKAN HOMESTAY TERBAIK DI LUAR NEGARA

AmnaHome menawarkan homestay terbaik di luar negara. Dengan menyediakan hampir 40 buah homestay yang terletak di bandar-bandar utama dan dekat dengan tempat-tempat menarik yang menjadi tumpuan para pelancong seperti di Kuala Lumpur, London, Tokyo, Melbourne, Auckland, Amsterdam dan Perth menjadikan pengalaman bercuti lebih bermakna. Dengan tagline "Beyond Homestay", AmnaHome menjanjikan suasana penginapan seperti di rumah sendiri walaupun hakikatnya kita berada di tempat orang. 




Walaupun homestay mereka terletak di lokasi yang strategik iaitu berdekatan dengan tempat-tempat menarik, namun AmnaHome tetap menawarkan harga yang berpatutan. Jadi, jika ditanya apakah impian aku? Semestinya, aku mengimpikan untuk bercuti bersama AmnaHome ke destinasi percutian terbaik dunia. Tidak kiralah ke Amsterdam, Aukland, Perth ataupun ke mana saja destinasi sekalipun, asalkan dapat menginap di AmnaHome. Tak salahkan berangan? Kerana angan-angan itu kan percuma, hehe.


Somethings are just not worth missing
Experience the world in a whole new way
There's a reason
Why we do the things we do
Time dissapears and
Seeing the world
Becomes only a dream
Whatever your destination
It's waiting for you
All you have to do
Is stop waiting.

Yes, now I'm doing this to chase my dream!


AmnaHome merupakan salah satu penaja utama untuk majlis Sepetang Bersama Blogger 2016 (SBB2016). Sempena SBB2016, apa yang menarik dan mencuri tumpuan para peserta sudah semestinya peraduan yang dianjurkan oleh AmnaHome iaitu "Percutian Impian Bersama AmnaHome" / "My Dream Holiday with AmnaHome" yang menawarkan hadiah menarik iaitu pakej percutian. Jadi, demi mengejar impian dan cita-cita, aku cuba gigihkan diri untuk merncuba nasib dan turut serta dalam peraduan kali ini. Bak kata orang tua-tua, "untung sabut timbul, untung batu tenggelam". Apapun, kita cuba buat sehabis baik. 


Hadiah Utama

  • Percutian 4 Hari 3 Malam ke Amsterdam/ Paris (September 2016) untuk 2 orang
  • Tiket penerbangan pergi dan balik dari Kuala Lumpur ditanggung sepenuhnya oleh pihak AmnaHome


Hadiah Ke-Dua

  • Percutian 4 Hari 3 Malam ke Aukland (September 2016) untuk 2 orang
  • Tiket penerbangan pergi dan balik ditanggung sendiri oleh pemenang


Hadiah Ke-Tiga

  • Percutian 4 Hari 3 Malam ke Perth (September 2016) untuk 2 orang
  • Tiket penerbangan pergi dan balik ditanggung sendiri oleh pemenang


Amacam, menarik tak hadiah yang ditawarkan? Fuuuuh, menggeletar beb nak taip ni. Jadi, untuk menyahut cabaran ini, peserta dikehendaki memuat naik video 15 saat di instagram berkaitan "Percutian Impian Bersama AmnaHome". Kat bawah ni, aku sertakan beberapa penyertaan yang telah aku hantar untuk tontotan semua. Sampai pergi office, ada orang tanya, "Awak ni buat advertising untuk AmnaHome ke?". Terkesima kejap dengar pertanyaan macam tu. Terus aku menafikan, "Eh, tak lah. Saya cuma join peraduan. Mana tahu, ada rezeki boleh menang trip free ke oversea". Haaa, sekarang officemates pun dah tahu pasal AmnaHome, hehehe. Ok, cekidout my videos kat bawah! Enjoy :)


PERTH

"Percutian Impian Bersama AmnaHome"

Salah satu destinasi impian adalah Perth, Australia. Bulan lepas, ada dipelawa sahabat blogger Yazid untuk join beliau ke Perth. Memandangan masa tidak mengizinkan, jadi terpaksa batalkan hasrat. So, impian masih tinggal impian. Bila dapat tahu AmnaHome pun ada di Perth, rasanya impian ni hampir subur kembali. Semoga panjang umur, murah rezeki dapat menjejakkan kaki ke Perth.


Semalam sambil makan cendol duk borak-borak dengan @yazidizzat pasal trip dia ke Perth, Australia last month. Tanya dia stay mana. Just nak tahu the best place to stay in Perth. Mana tahu, satu hari nanti nak ke sana ke kan? Boleh buat rujukan. Ye lah, Perth is one of my dream holiday destination. As far as I know, one of the best, strategic place to stay in Perth is AmnaHome. Why? . • Reasonable, only at $135 per night • 1 Bedroom • 1 Queen Bed & Airflow Bed (Based on request) • Can accommodate up to 4 adults • Cooking facilities provided except rice cooker • Walking distance to Perth CDB • 3-5 minutes walk to Swan River • Free CAT bus Stop Nak tahu apa lagi yang best mengenai AmnaHome? Wait for next episodes. Stay tune! Follow: @amnahome Visit: Amnahome.com Pssst! Tempat menarik di Perth boleh check sini -> #PTxPerth #AmnaHomeSBB2016 #SBB2016 #AmnaHome #AmnaHomeOfficial #AmnaHomeHomestay #ProjekTravel #PTxPerth #DenaihatiNetwork #Denaihati
A video posted by MoKA [nuar] (@penaberkala) on



AMSTERDAM

"Percutian Impian Bersama AmnaHome"

Destinasi impian seterusnya adalah Amsterdam. Kenapa Amsterdam? Jujurnya, Amsterdam sepatutnya tersenarai dalam travel bucket list last year, 2015. Pernah dapat offer letter dari salah sebuah syarikat penerbitan majalah travel untuk Europe Tour. Antara destinasinya adalah Amsterdam, London, Paris dan beberapa lokasi lagi. Tapi, janji tinggal janji. Betullah orang kata, "rezeki ni kadang-kadang yang dah nak masuk mulut pun boleh jatuh ke tanah". Jadi, kita redha je lah. Simpan balik impian tu kemas-kemas untuk masa akan datang. Bila AmnaHome membuka peluang macam ni, semestinya kena manfaatkan sebaiknya Mudah-mudahan ada rezeki. Amin


Dah tengok video sebelum ni? Rasanya, rata-rata dah tahu kan serba-sedikit mengenai @amnahome AmnaHome merupakan rangkaian homestay di 7 lokasi percutian terbaik dunia dengan menawarkan hampir 40 buah homestay. Salah satunya terletak di Leidsegratch, Amsterdam. Percutian Impian Saya bersama AmnaHome semestinya untuk ke Amsterdam *insert mood berangan* 😁 Kenapa? Dah tentu sebab lokasi AmnaHome yang strategik. Dekat dengan shopping area dan restoran Halal. Mudah sikit nak merayap, hehehe. See! Penjaga Alvin & The Chipmunks pun tahu AmnaHome kat mana. Dekat je. Hehehe. Nak tahu lokasi-lokasi lain lagi? Stay tune 😍 Follow: @amnahome Visit: Amnahome.com #AmnaHomeSBB2016 #SBB2016 #AmnaHome #AmnaHomeOfficial #AmnaHomeHomestay #ProjekTravel #Amsterdam #Denaihati #DenaihatiNetwork @DenaihatiNetwork
A video posted by MoKA [nuar] (@penaberkala) on



TOKYO

"Percutian Impian Bersama AmnaHome"

Ingat, bukan setakat Perth dan Amsterdam. Tokyo pun merupakan salah satu destinasi impian aku. Macam AmnaHome juga, bukan setakat di Perth dan Amsterdam, malah di Tokyo, Jepun pun ada. Kenapa nak pergi sangat ke Tokyo? Aku sangat kagum dengan kemajuan yang dikecapi di Jepun. Aku juga teruja nak belajar cara hidup dan meneliti gaya hidup dari kacamata aku sendiri. Walaupun mata aku sepet, orang gelarkan aku Jepun, tapi sepatah haram pun aku tak faham bahasa Jepun, hahaha. Nak buat video ni pun, gigih google cari maksud. Bahasa bukan penghalang, Jepun tetap menjadi salah satu destiansi idaman.





Tips Sebelum Travel

Antara perkara paling penting sebelum travel adalah buat homework especially mencari tempat penginapan yang strategik dengan tempat-tempat menarik. Paling penting, mestilah pada harga yang berpatutan.




Lokasi Utama AmnaHome



Berikut merupakan lokasi utama AmnaHome buat masa ini. Akan datang, AmnaHome akan melebarkan sayap ke Paris dan Kanada.





Kenapa perlu pilih AmnaHome?



Secara tuntas dan ringkas, 4 sebab utama kenapa korang perlu pilih AmnaHome berbanding hotel-hotel lain? Cekidout!!!

Percutian Impian Bersama AmnaHome Destinasi dah tahu kan kat mana? Sekarang, meh nak cerita 4 sebab utama kenapa perlu pilih AmnaHome. 1) Lokasi yang strategik Homestay AmnaHome terletak berdekatan dengan tempat-tempat menarik. Walking distance ke public transport dan city centre. 2) Value for money Hak ni paling penting. Harga yang berpatutan, tapi servis yang ditawarkan tip top! 3) Satisfaction Dengan lokasi strategik dan harga berpatutan, semestinya menjamin kepuasan untuk semua. Bilik tidur, ruang tamu, kitchen semua ada. Complete! 4) Feel like at home! Walaupun kita berada jauh di perantauan, tapi tetap rasa macam berada kat rumah sendiri. Mana taknya, sewa satu homestay, boleh duk ramai-ramai satu family. Baru syiok. Ok, sampai sini je lah perkongsian video untuk kali ni. Sampai sudah kita di episod terakhir Percutian Impian Bersama @amnahome Untuk tonton semua video, boleh klik link di profil IG. Bye! AMNAHOME Beyond homestay 😍 Follow: @AmnaHome Visit: amnahome.com #AmnaHomeSBB2016 #SBB2016 #AmnaHome #AmnaHomeOfficial #AmnaHomeHomestay #Denaihati #DenaihatiNetwork #ProjekTravel
A video posted by MoKA [nuar] (@penaberkala) on


AMNAHOME


Are you looking for affordable place to stay? Yes, I recommend this. Mungkin ada yang tengah plan nak pergi bercuti ke luar negara bersam keluarga, molek benarlah pilih AmnaHome. Kalau travel seorang dua, takpe lah nak book bajet hostel atau hotel. Tapi, bila dah travel ramai-ramai, disyorkan untuk stay di homestay untuk menjimatkan kos. Lagi-lagi homestay yang menawarkan harga yang berpatutan dan lokasi yang strategik seperti AmnaHome.


Berikut aku kongsikan beberapa foto yang diambil dari laman facebook AmnaHome untuk rujukan dan tontotan semua. Nak tengok foto-foto yang lain ataupun info lebih lanjut, boleh follow dan ikuti perkembangan Amnahome di laman media sosial.


Aukland CDB





33/35Wellington Street, Perth 6000


$135 per night
1 Bedroom
1 Queen Bed & Airflow Bed (Based on request)
Can accomodate up to 4 adults
Cooking facilities provided except rice cooker
Walking distance to Perth CDB
5 minutes walk to Swan River
Free CAT Bus Stop


76/143 Adelaide Terrace, Perth 6000


$135 per night
1 Bedroom
1 Queen Bed & Airflow Bed (Based on request)
Can accomodate up to 4 adults
Cooking facilities provided except rice cooker
Walking distance to Perth CDB
3 minutes walk to Swan River
Free CAT Bus Stop


60 Siddely Street, Docklands Melbourne 3008


2 Bedrooms
2 Queen Bed & 1 single/ Airflow Bed
TV
Cooking facilities
Dining Table
Sofa
Private covered parking
3 minutes walk to tram station


470 St Kilda Road, Melbourne 3000


$165 per night
2 Bedrooms apartment
1 Queen bed
2 Single beds
TV
Cooking facilities
Dining Table
Sofa
Private covered parking



AmnaHome.com provide homestay in London, Kuala Lumpur and Perth. Their properties are close to central business district and at affordable price.


Homestay services

Strategic Location
Homestay are located in central business distric.

Value for Money
Price are affordable compare to others.

Welcome Home
Where memories are created and joy never ends.

Its about YOU
Your experience and satisfaction are our priority.


Amna Home - Beyond Homestay

Kuala Lumpur
Amsterdam
Auckland
London
Tokyo
Melbourne
Perth

Coming soon
Paris
Canada


Kesimpulannya, nak homestay yang murah, selesa, dekat dengan tempat-tempat menarik dan to feel like at home, boleh la book AmnaHome. Kalau ada member-member yang tanya tempat penginapam murah di luar negara terutamanya destinasi yang dinyatakan tadi, jangan lupa suggest AmnaHome. Macam mana nak book? Boleh refer info kat bawah ye. Selamat bercuti!



Facebook

Instagram
@amnahome

Google Plus
+AmnaHome 

Reservation
+61 402 966 473





Monday, April 4, 2016

TEAM BUILDING PROJEK TRAVEL DI KLANA RESORT SEREMBAN

Sebenarnya, dah lama plan nak buat team building dengan gang +Projek Travel . Nak kumpul ramai-ramai, nak buat aktiviti outdoors sama-sama. Cuma, tak pernah ada masa yang sesuai dan tak tahu lokasi yang best. Akhirnya, impian selama ni terlaksana di Klana Resort Seremban yang cukup terkenal sebagai resort in the city yang dilengkapi dengan pelbagai kemudahan untuk aktiviti team building.


Tak hairanlah kalau Klana Resort Seremban ni menggunakan tagline "My Team building Destination". Memang bertepatan dengan apa yang mereka tawarkan dan bersesuaian dengan tujuan kami bertandang ke sini semata-mata nak merasai sendiri pengalaman aktiviti team building. Jujurnya, bukan mudah nak kumpul kesemua admin Projek Travel 8 orang pada satu-satu masa. At last, dapatlah berkumpul bersama +Mawardi Yunus , +Ahmad Fauzi Aryaan , +Khai Artzfar , +Dik bee dan +Mek Onie. Inipun dah cukup bertuah dapat berkumpul sehingga 6 orang. Cuma +potia casadelarossa dan +zulhilmitempoyak yang tak dapat join atas sebab-sebab tertentu. Apapun, semoga ada lagi peluang dan kesempatan macam ni di masa akan datang.




Jadi, kalau ada yang bercadang untuk organize team building atau family day tak kira untuk aktiviti pejabat, aktiviti bersama member-member ataupun bersama keluarga, maybe boleh pilih Klana Resort Seremban sebagai destinasi pilihan terutama sekali kepada warga Seremban khususnya, dan warga Negeri Sembilan amnya. Orang-orang KL pun boleh jugak kalau nak datang sini. Memang tak jauh mana pun. Cuma mengambil masa lebih kurang 45 minit. Boleh jadi alternatif lain selain Port Dickson dan Melaka, #DekatJe!   


Ok, mesti korang nak tahu kan. Apa sebenarnya yang best di Klana Resort Seremban? Untuk perkongsian kali ini, aku nak share sedikit-sebanyak pengalaman percutian kami 2 hari 1 malam kat sana. Semoga bermanfaat la ye untuk korang yang plan nak datang sini. Tak pun, maybe boleh letak dalam bucket list dulu untuk next trip/ staycation. Jom, aku ceritakan apa yang best di Klana Resort Seremban. Meh, baca betul-betul. Pasni boleh share kat member-member/ family pulak kalau ada yang bertanya.


1. Lokasi Klana Resort Seremban

First of all, mestilah kena tahu lokasi. Kat mana Klana Resort Seremban? Jawapannya, berdekatan dengan Taman Tasik Seremban. Alaaa, tempat yang aku pergi last year dan berjaya jadi Juara treasure hunt tu, keh3. Kenangan manis kat Seremban tu, sampai sekarang terpahat dalam ingatan (baca sini). Nak mudah lagi, korang boleh search guna waze je "Klana Resort Seremban". In case waze tunjukkan jalan ke "Allson Klana", yakinlah anda berada di jalan yang lurus. Betul la tu. Itu nama lama dia, sekarang dah tukar nama jadi Klana Resort Seremban. Satu lagi yang ada kat Negeri Sembilan adalah Klana Beach Resort di Port Dickson. Jadi, jangan konpius ye.



KLANA RESORT SEREMBAN
PT 4388 Jalan Penghulu Cantik
Taman Tasik Seremban,
70100 Seremban, Negeri Sembilan 




Bab parking pulak jangan bimbang. Parking lot kat sini memang luas dan mencukupi untuk semua pengunjung. Tak payah nak tawaf dua tiga kali baru nak jumpa tempat nak parking. Kat sini, siap boleh pilih-pilih port lagi nak parking kat mana, hehe. Melainkan memang ada majlis perkahwinan atau event besar-besar. Haa, yang tu maybe penuh sikit. Bertabahlah!




Sebenarnya, aku tak expect pun Klana Resort Seremban ni cantik macam ni sekali. Ingat ke resort biasa-biasa je. First impression, macam sunyi-sepi dan biasa-biasa je. Rupa-rupanya, betullah orang kata 'Don't judge a book by its cover". Bila masuk je di ruang lobi, memang cukup meriah. Baru aku nampak apa yang menarik kat sini. Nak tahu apa yang menarik? Jom layan gambar-gambar yang sempat kami rakam sepanjang berada di sana.




Siapa kata kat Seremban ni takde resort yang best? Ni ha, kami dah jumpa satu. Seriously, memang best. Sangat meriah dengan students, penjawat awam dan swasta yang datang untuk mengadakan program team building. Jelas, sangkaan aku awal-awal tadi tu meleset sama sekali. Ni baru masuk ruang lobi, belum lagi tengok segenap ruang sudut yang lain. Nak tahu apa lagi yang menarik? Jom, follow perjalanan kami di sini.




Sementara menunggu staff Klana Resort Seremban iaitu Ms Rani dan Encik Aided,  kami lepak-lepak dulu sambil minum kopi. Kalau nak tahu, mereka berdua la yang akan handle kami selama 2 hari 1 malam kat sini terutamanya untuk aktiviti team building nanti. Tengok, masing-masing sibuk dengan gajet. Nama pun blogger kan? Ye lah, time trip macam ni lah nak rekod video, nak snap gambar, nak cari info dan akhir sekali nak share kepada readers di blog. Orang kata, "sambil menyelam minum air". Pendek kata, sambil bercuti, sambil cari bahan-bahan untuk artikel di blog.


2. Kemudahan dan Fasiliti

Memandangkan ini pertemuan kali pertama kami, team Projek Travel bersama pihak Klana Resort Seremban, jadi inilah peluang terbaik untuk berbincang dengan lebih lanjut mengenai pengisian program kami nanti. Bertempat di Bilik Seri Meranti 3, kami sempat berborak-borak sambil tanya apa lagi yang best dan menjadi tarikan utama di Klana Resort Seremban.





Rupa-rupanya, selain menjadi lokasi utama untuk team building bagi syarikat/ institusi dan sekolah, Klana Resort Seremban juga menjadi lokasi pilihan untuk conference, mesyuarat dan majlis perkahwinan. Wow, not bad! Macam-macam ada kat sini. Definitely, complete!




Antara kemudahan dan fasiliti yang ada di lobi Klana Resort Seremban adalah tempat simpanan bagasi (drop & collect luggage) yang betul-betul terletak di sebelah reception counter. Lagi best, kat sini ada menyediakan perkhidmatan sewa basikal. Kalau ada yang minat cycling, boleh la sewa untuk pergi ronda-ronda ke Taman Tasik Seremban sambil makan angin.




Di sebelah malam pula, pihak Klana Resort Seremban ada menyediakan ruangan live screening untuk perlawanan bola sepak dan juga live band di pentas utama. Kami pun sempat lepak-lepak santai sambil dengar orang nyanyi malam tu. Best juga, terhibur dengan lagu-lagu yang didendangkan sebagai halwa telinga.




3. Aktiviti Team building

The best part about Klana Resort Seremban definitely team building activities. Awal-awal pagi lagi kami keluar bilik hotel untuk ativiti team building. Excited! Nak tahu apa aktiviti yang best? Jom layan!


Klana Resort Seremban
My Team building Destination


Rappelling


Lower Ropes


I'm ready for High Ropes activities!


Muka cuak sebab gayat, tapi still pose :P


Titi gantung, ewah


Nampak mudah, tapi seriously agak mencabar


Amacam, ada gaya spiderman tak? wakakaka


Laser Zone - Elak-elak dari terkena tali


Teambuilding at Klana Resort Seremban - Checked!


Overall, pengalaman buat aktiviti team building kat sini memang best especially part aktiviti extreme yang mencabar keupayaan diri seperti rappelling, flying fox, low ropes dan high ropes. Selain itu, ada juga beberapa games di station lain yang semestinya menuntut kerjasama antara ahi kumpuln untuk selesaikan setiap misi yang diberikan. Yang peting, kami enjoy :)


4. Swimming Pool terbesar di Seremban

Untuk percutian bersama keluarga, semestinya swimming pool akan menjadi tempat tumpuan. In that case, I believe you'll satisfy with their swimming pool. Dengar kata, swimming pool di Klana Resort Seremban adalah swimming pool terbesar di Seremban. No wonder lah siap ada polo air dan boleh buat water rafting dalam swimming pool.




Memang cukup menenangkan bila berada di kawasan swimming pool ni. Dilengkapi dengan swimming pool untuk kanak-kanak dan dewasa, pemandangan kat sini memang menyejukkan mata yang memandang dan amat mendamaikan. Kalau dapat berenang, lagi syiok!




Kolam renang untuk dewasa dengan kedalaman 5 kaki sesuai untuk bermain polo air dan juga water rafting. Amacam, menarik kan? Kalau nak tahu, water rafting ni merupakan salah satu modul yang ada untuk aktiviti team building. Aktiviti macam ni memang memerlukan kerjasama antara ahli kumpulan dari segi nak buat raft sampailah nak kayuh sama-sama merentasi swimming pool. Cool!



5. Harga berpatutan

Ada yang tanya, "Ok tak rate untuk pakej percutian di Klana Resort Seremban?" Jawapan aku, sangat sangat berbaloi. Especially untuk promosi cuti sekolah. Klana Resort Seremban menawarkan pakej percutian keluarga serendah RM188 termasuk breakfast. Jadi, jangan lupa untuk check agoda.com ataupun laman media sosial Klana Resort Seremban (Facebook/ Instagram) untuk promosi hebat.


Kenapa aku cakap sangat-sangat berbaloi? Kat sini aku sertakan beberapa view yang menarik di sekitar Klana Resort Seremban yang semestinya menjanjiikan staycation yang bermakna.


Pemandangan dari tingkat atas menghadap swimming pool


Pilihan bilik yang pelbagai jenis mengikut citarasa dan keinginan


Family room yang menghadap swimming pool


Family room yang mampu menampung 2 orang dewasa dan 2 orang kanak-kanak


Pemandangan dari swimming pool yang memukau

Dalam banyak-banyak tempat, aku suka lepak-lepak di swimming pool. Sebabnya rasa macam tenang je lepak-lepak kat situ. Dengan cuaca yang panas terik, dapat pulak berendam dalam swimming pool, memang menyegarkan.



6. BBQ Buffet Dinner, Selera Coffee House


Selain aktiviti team building dan kemudahan-kemudahan lain yang disediakan, tempat makan di Klana Resort Seremban juga tidak kurang hebatnya. Di Selera Coffee House, terdapat pelbagai jenis masakan kampung untuk buffet lunch dan juga set ala-carte. Selain itu, pada hari Sabtu setiap minggu, Selera Coffee House ada menyediakan pakej BBQ buffet dinner.




Apa yang menarik di BBQ Buffet Dinner di Klana Resort Seremban? Sudah tentu 20 jenis sos pelbagai warna dan pelbagai rasa. Kami dah cerita panjang di blog Projek Travel. Kalau nak tahu details lanjut, boleh baca di artikel BBQ Buffet Dinner, Klana Resort Seremban.





7. Japanese Buffet Lunch, Yuri Japanese Restaurant

Selain BBQ Buffet Dinner, kami juga berpeluang untuk mencuba sendiri makanan Jepun di Yuri Japanese Restaurant. Untuk buffet lunch, hanya setiap hari Ahad. Jadi, kalau korang pencinta makanan Jepun atau mengidam nak makan makanan Jepun, bolehlah plan datang ke sini pada hari Ahad.  Pelbagai seleksi makanan Jepun disediakan yang pastinya sedap-sedap dan memikat selera. Aku pun tak lepaskan peluang try apa yang ada. Yummeh!


Untuk cerita lanjut mengenai Yuri Japanese Restaurant, boleh baca perkongsian kami kat sini: Japanese Buffet Lunch! Apapun, jom layan apa yang best tentang buffet lunch di Yuri Japanese Restaurant ni.

Pelbagai seleksi makanan Jepun


Yuri Japanese Restaurant - Checked!


Fresh Oyster


Sushi bar dan salad bar


Pengalaman makan di sini pun tak kurang hebatnya. Macam-macam makanan Jepun ada di depan mata. So, kalau tak berpeluang ke Jepun lagi buat masa sekarang, tak payahlah berkecil hati. Datang je sini, dah macam berada di negara Jepun. Dengan dekorasi, interior design dan menu-menu yang disediakna, persis dah macam berada di Jepun. *Mood berangan*


Rasanya, sampai di sini je lah perkongsian tentang 7 perkara yang mesti korang tahu mengenai Klana Resort Seremban untuk dijadikan sebagai rujukan buat masa sekarang. Semoga dengan info-info yang ada ni, dapatlah korang plan untuk percutian bersama keluarga atau meancang untuk pilih destinasi terbaik untuk team building. Kalau ada nak tahu apa-apa lagi info, just drop comment ye. Nak tahu dengan lebih terperinci tentang Klana Resort Seremban dengan lebih jelas? Apa kata tengok video yang sempat kami rakam sepanjang berada di sana. Enjoy :)


Video Klana Resort Seremban







Host

Videographer

Crews

Producer



KLANA RESORT SEREMBAN

Alamat:
KLANA RESORT SEREMBAN
PT 4388 JALAN PENGHULU CANTIK
TAMAN TASIK SEREMBAN
70100 SEREMBAN, NEGERI SEMBILAN


Tel:
06 7667888 ext 3181 or 3005


Fax:
06 7667999


Email:
info@klanaresort.com.my





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Re-design By dikbee | Powered By Blogger