Showing posts with label TRAVEL. Show all posts
Showing posts with label TRAVEL. Show all posts
Bila jadual harian terlampau ketat. Dari 9 pagi hingga 6 petang, pergi kerja balik kerja. Bila rutin harian terlampau padat. Ulang-alik buat benda yang sama. Nak apply cuti pun tak sempat untuk vacation/ travel. Sampai satu tahap, kita akan rasa 'stress' dan bosan menghadap benda-benda yang sama. Jadi, dah tiba masanya kita perlukan staycation. Idea untuk weekend getaway dengan menginap dan tenangkan fikiran di mana-mana lokasi adalah langkah yang bijak. 


Baru-baru ini, aku ada terbaca tentang infografik berkaitan 5 sebab kenapa kita perlukan staycation. Memandangkan sekarang kita duk bercerita tentang staycation, apa salahnya aku share dengan korang semua. Mesti ada yang nak tahu kan? At least, dapat bagi korang idea untuk memecahkan kebuntuan dari terperangkap dalam kesibukan rutin harian. Jom, cekidout!


5 Sebab kenapa kita perlukan staycation?


1. Keluar dari rutin harian

Bila hari-hari menghadap rutin harian dan buat benda yang sama, kita akan stress dan bosan. Jadi, jalan terbaik untuk keluar dari rutin harian adalah dengan staycation. Pergi je ke mana-mana destinasi. Tak semestinya jauh, dekat pun boleh asalkan dapat alami dan rasai surrounding yang berbeza. Barulah idea bernas boleh datang. Macam kami team Projek Travel, baru-baru ini kami menginap di V E Hotel & Residence yang terletak di Bangsar South, KL.




2. Belanja tak besar

Apa beza vacation dan staycation? Kalau vacation, kita kena beli tiket flight, fikir pasal transportation, book accommodation dan fikir aktiviti-aktiviti dan tempat-tempat menarik di sekitar destina yang kita pergi. Sebaliknya,  staycation tak perlu semua itu. Kita pergi dan menginap. Mostly, fokus untuk aktiviti indoor je. Macam di V E Hotel & Residence, kami diberi dua pilihan sama nak pilih apartment dengan One bedroom Executive (RM392+ per night) atau apartment dengan Two bedroom Executive (RM488+ per night). Boleh duduk seramai mana yang kita nak, takde limit dan bergantung kepada keselesaan masing-masing. Yang penting, cukup lengkap. Siap ada kitchen untuk memasak.





3. Just packing sikit-sikit

Staycation ni tak perlu pening-pening dan serabut fikir nak bawa apa. Tak perli risau takut-takut tertinggal barang-barang penting. Sebabnya, kebiasaan destinasi staycation adalah tak jauh sangat. So, kalau tertinggal barang tu, buat-buat pejam mata je. Kalau lokasi tu sangat dekat, pendek kata boleh patah balik ambil semula. Macam kami di V E Hotel & Residence, memang dekat sangat lah dengan rumah. Dari Cheras ke Bansar South, hanya ambil masa lebih kurang 30 minit je. 


Apa yang perlu bawa? Bawa je barang keperluan seperti pakaian tidur, swimming suite (in case plan nak swimming), kasut sukat (in case nak pergi gym), makanan (in case nak masak dan makan-makan), laptop (wajib sebab boleh online dengan adanya free wi-fi) dan paling penting bawa diri, hahahaha! The rest, just enjoy the staycation.





4. Tak perlu bersesak

Staycation membolehkan kita spend banyak masa indoor dan buat aktiviti-aktiviti macam lepak santai, makan-makan, swimming dan sebagainya. Jadi, dah tentu tak akan alami sebarang kesesakan lalu-lintas ataupun kena bersesak-sesak dengan orang ramai atau pelancong lain. Jadi, kita boleh chill and relax je sepanjang masa. Boleh tenangkan fikiran dan buat apa yang kita suka. Refresh!





5. Latihan pengembaraan

Orang kata, staycation ni seolah-olah persediaan kepada vacation yang sebenar. Jadi, sebelum kita mula merancang perjalanan/ travel yang lebih jauh, kita biasakan diri dengan travel dekat-dekat. Especially, staycation dengan kawan-kawan. Time ni la korang nak kenal lebih dekat kawan-kawan korang sama ada sesuai ke tak nak pergi travel sama-sama nanti. Kalau dah staycation dekat-dekat pun dah buat banyak onar, banyak cekadak, takde maknanya nak jadikan travel partners untuk pergi jauh-jauh. Betul tak? So, nak pergi travel/ vacation, pilihlah travelmates yang satu kepala, sama-sama boleh toleransi dan sporting. Baru bermakna trip yang korang pergi.





Untuk perkongsian kali ini, aku nak share tentang pengalaman kami untuk Staycation di V E Hotel & Residence Bangsar South, Kuala Lumpur. Walaupun hanya menginap selama 2 hari 1 malam, macam-macam aktiviti kami buat termasuklah aku sendiri kena prank birthday dengan budak-budak ni. Hampeh betul! Ok, jom kita tengok apa yang best di V E Hotel & Residence Bangsar South.


Prank Birthday


Patutlah masing-masing beria ajak pergi staycation di V E Hotel & Residence. Rupa-rupanya dorang dah plan nak buat prank birthday. Adoyai! Apapun terima kasih semua yang susah-susah sediakan pavlova dan brownies. So guys, kalau korang plan nak prank birthday sape-sape atau nak celebrate anniversary ke apa, hah boleh la buat surprise macam ni.




Staycation Projek Travel


Sebenarnya, dah lama kami tak buat weekend getaway dan staycation bersama. Kalau dulu, merata kami pergi. Sampai ke Melaka, ke Perak dan lain-lain kami pergi. Akhirnya, di V E Hotel & Residence juga kami bertemu balik. Actually, time staycation lah kami bincang idea-idea fresh untuk Projek Travel. Sambil duk santai-santai, sambil-sambil tu juga kami brainstorm. 




Kitchen Cukup Lengkap


Tak lengkap staycation di sebuah apartment tanpa fully equipped kitchen. Hah, kat sini pun mudah nak masak-masak. Dilengkapi dengan dapur memasak, oven, peti ais dan kettle. Oh selain kitchen, washing machine juga disediakan. So, tak payah nak hantar baju ke laundy. Boleh basuh sendiri di apartment yang disewa. Mudah!




Tempat Lepak Santai


Nak sembang-sembang, nak borak-borak, boleh datang ke cafe yang terletak berhampiran dengan swimming pool. So, boleh la lepak santi di sini. 




Swimming Pool


Jangan lupa, kalau datang staycation bawa sekali pakain mandi (swimming suite). Hah, macam kami kat sini, sempatlah juga singgah swimming sekejap. Nice view from the top! Nampak bangunan-bangunan di sekitar Bangsar South. 




The Straits Estate


Kalau menginap di sini, korang akan dapat makan pagi (brekafast) percuma. Semasa kami stay tempoh hari, dapatlah merasa hidangan brekafast buffet di The Straits Estate. Seriously, menu sarapan kat sini memang banyak pilihan. Tip top!








Gimnasium 24 Jam


Untuk orang yang pentingkan fitness dan kaki gym, jangan risau. Kalau datang menginap di sini, rutin harian korang untuk pergi gym tak akan tergendala. Gimnasium di sini dibuka 24 jam dan dilengkapi dengan pelbagai alat. Aku pun sempat pergi berlari atas thread mile dan angkat dumbell. Acah-acah je, sambil meninjau sendiri kemudahan gym yang disediakan. 






2-Bedrooms Apartment


Apartment yang kami stay adalah 2-Bedrooms yang dapat memuatkan sehingga 5-6 orang. Apa yang best tentang apartment ini adalah setiap bilik dilengkapi dengan TV LCD. Di ruang tamu pula dilengkapi dengan set sofa dan juga TV LCD untuk lepak-santai. Overall, penginapan di sini sangat best. Tilam, bantal dan comforter memang buatkan kita macam malas nak bangun, hahaha. Selesa!








Apapun,  terima kasih V E Hotel & Residence Bangsar South untuk penginapan yang sangat selesa. Dan sebelum terlupa, di kesempatan ini saya nak ucapkan selamat Ulangtahu yang pertama buat V E Hotel & Residence. Semoga, untuk tahun ini dan tahun-tahun mendatang, lebih maju dan lebih sukses!


Untuk pengetahuan korang semua, V E Hotel & Residence merupakan bangunan kediaman dan hotel. Mempunyai 337 bilik hotel dan 95 buah kediaman yang dilengkapi dengan pelbagai kemudahan. Antara senarai kemudahan yang ada di V E Hotel & Residence untuk kegunaan pelanggan yang menginap adalah seperti berikut:

  • 24 Jam gimnasium, sauna & bilik persalinan
  • Concierge 24-jam
  • Sarapan pagi percuma di The Straits Estate
  • Akses WiFi percuma
  • Tempat letak kereta percuma
  • Gymnasium kolam renang infiniti & kolam renang untuk kanak-kanak
  • Santapan di dalam bilik
  • Kemudahan mesyuarat dan acara menampung sehingga 2,000 tetamu
  • Bar tepi kolam
  • Anju Spa
  • Servis ulang-alik dalam kawasan Bangsar South

Rate

One bedroom Executive: 
RM392+ per night

Two bedroom Executive: 
RM488+ per night


Video Staycation V E Hotel & Residence Bangsar South, Kuala Lumpur




Untuk korang yang mencari destinasi staycation di Kuala Lumpur, salah satu cadangan yang korang boleh pertimbangkan adalah di V E Hotel & Residence. Jadi, kalau nak tahu lebih lanjut, boleh rujuk laman media sosial seperti instagram dan facebook ataupun hubungi nombor dan emel yang tertera.


Alamat:
V E Hotel & Residence,
Bangsar South City,
No. 8, Jalan Kerinchi,
59200 Kuala Lumpur.

Nombor Telefon:
+603 2246 2888

Laman Web:

E-mel:
info@vehotel.com

Facebook:

Instagram:
Dulu, aku pernah share experience staycation di Capsule by Container Hotel, KLIA2 (klik sini). Jadi, untuk korang yang plan nak overnight di airport especially sebelum flight awal pagi, boleh consider untuk book Capsule by Container Hotel, KLIA2.


Kali ni, aku nak share satu lagi lokasi best untuk stay di Kuala Lumpur. Yang penting, korang boleh stay pada harga yang murah tetapi selesa seperti stay di hotel 4-5 bintang. Teruja nak share experience staycation kami di Riccarton Capsule.  Mesti korang tertanya-tanya, apa beza capsule di KLIA2 berbanding Riccarton Capsule? Ok, meh nak cerita.   



Reception Counter Riccarton Capsule Titiwangsa, Kuala Lumpur


First of all,  jumlah unit capsule di Riccarton Capsule ni lebih banyak berbanding di Capsule KLIA2. Jadi, tak perlu risau takut fully book. Kalau di KLIA2, biasanya selalu penuh dan peluang nak stay sangat tipis especially untuk walk-in customer. Sebaliknya, untuk walk-in customer di Riccarton Capsule buat masa ini, memang akan ada capsule yang kosong. Ye lah, lagipun Riccarton Capsule baru dibuka kepada umum. Tapi, just in case kalau capsule penuh sekalipun, korang boleh book bilik hotel biasa di bangunan yang sama. Riccarton Capsule Hotel menyediakan Capsule di aras 1 dan 2 manakala bilik hotel di aras 3 dan 4. 


Sambutan di Twitter


Baru-baru ini, aku ada buat shout out di twitter untuk share experience stay di Riccarton Capsule. Tak sangka, ramai yang teruja dengan konsep yang diketengahkan oleh Riccarton Capsule. Paling penting, ramai yang baru tahu tentang kewujudan Riccarton Capsule. Lagi terkejut, gambar kami turut viral apabila dikongsikan di FB page Backpckerz. Untuk pengetahuan korang, dulu kalau nak menginap dalam capsule macam ni, paling dekat pun ada di Penang. Sekarang, hanya di Kuala Lumpur. That's why, ramai yang excited. Masing-masing pakat nak try merasai sendiri pengalaman menginap di dalam capsule.




Lokasi Riccarton Capsule


Riccarton Capsule terletak di Wisma Q Titiwangsa di Jalan Pahang. Stesen LRT paling dekat adalah LRT Sentul Timur atau LRT Sentul, Kemudian, boleh ambil Grab Car, Uber atau teksi untuk ke Riccarton Capsule. Kalau korang drive sendiri, hanya perlu waze "Riccarton Capsule".


Riccarton Capsule Hotel, Kuala Lumpur

Staycation di Riccarton Capsule


Pengalaman pertama stay di Riccarton Capsule memang mengujakan! Dengan ruang capsule yang unik, dilengkapi dengan panel hi-tech, tilam dna bantal empuk, fasiliti lengkap, semestinya menjadikan Riccarton Capsule sebagai salah satu lokasi pilihan untuk dijadikan sebagai perfect staycation di Kuala Lumpur. Jom kita tengok, suasana dan keunikan yang akan korang rasai apabila stay di Riccarton Capsule. Mana tahu, ada antara korang berhajat nak datang kan? So, inilah antara benda yang korang boleh expect!


Katakan tidak pada claustrophobia iaitu fobia terhadapa ruang sempit


12 capsules dalam satu ruang


Capsule tingkat atas


Capsule tingkat bawah


Ciri keselamatan auto-gate untuk setiap capsule


Kemudahan meja dan wi-fi percuma disediakan


Ruang yang luas dan selesa untuk bekerja


Satu ruangan bilik dilengkapi dengan 12 capsules iaitu single capsule dan double capsule dengan sususan kiri dan kanan serta atas dan bawah. Lighthing dalam capsule sangat sempurna bila kita boleh selaraskan cahaya biru atau cahaya putih mengikut pilihan masing-masing. Fungsi auto-lock untuk pintu capsule pula amat canggih dan menjamin keselamatan. 


Dengan menyentuh "access card" di panel luar capsule untuk membuka pintu dan menekan button "un-lock door" dari bahagian dalam, pintu capsule boleh diakses dengan selamat. Oh, lagi satu. Untuk yang nak sambung buat kerja guna laptop, meja ada disediakan di bahagian tepi dalam capsule, Wi-fi percuma dan tv LCD pun disediakan. Cuma perlu siap sedia dengan earphone atau head-phone masing-masing. Pendek kata, cukup lengkap! 

Capsule Single dan Capsule Double

Ada orang tanya, "Kalau nak stay 2 orang boleh ke dalam capsule?". Ya, jawapan dia memang boleh. Dengan syarat, korang book Double Capsule. Kalau untuk seorang, korang hanya perlu book Single Capsule. Bergantung kepada keperluan korang, sama ada nak yang single (seorang) atau double (berdua). Boleh tengok perbezaan ruang dan interior design untuk single capsule dan double capsule seperti di bawah.


Single Capsule - Penginapan untuk seorang


Double Capsule - Penginapan untuk 2 orang


Fasiliti Lengkap di Riccarton Capsule


Selain tempat tidur yang selesa dan capsule yang dilengkapi dengan teknologi canggih (hi-tech), Riccarton Capsule Hotel juga dilengkapi dengan fasiliti lengkap. First time menginap di sini, memang aku rasa cukup berpuas hati dengan keselesaan dan kemudahan yang ditawarkan. Jujurnya, aku rasa lebih selesa menginap di sini berbanding di Capsule by Container, KLIA2. Mesti korang nak tahu kan. Apa fasiliti yang disediakan di Riccarton Capsule? Jom, cekidout!!!


Access card dan locker untuk menyimpan kasut


Locker untuk menyimpan bag


Panel  hi-tech dilengkapi dengan international plug dan USB port


Water dispenser, tandas dan bilik mandi


Workstation


Shuttle Riccarton Capsule


Tidak kira sama ada korang student, backpacker, solo traveller, rombongan sekolah/ universiti, jalan-jalan bersama family ataupun lawatan kerja ke Kuala Lumpur, Riccarton Capsule Hotel memang sesuai untuk dijadikan tempat penginapan. Jimat dan berbaloi! Selain terletak di lokasi yang agak strategik, Riccarton Capsule juga menyediakan fasiliti yang cukup lengkap.


Pssst! Kalau nak mandi tu, better bawa kain/ seluar basahan memandangkan bilik mandi di aras 1 dan 2 (Capsule) hanya ada tirai. Walaupun bilik mandi diasingkan lelaki dan perempuan, konsep bilik mandi adalah sama macam hostel. Korang kena share bilik mandi. Polisi di sini, sebelum masuk tidur dalam Capsule, selepas check-in korang kena mandi dulu. Then, baru boleh masuk ke dalam capsule. Part kebersihan dan keselamatan di sini, memang boleh puji. Kalau rasa tak selesa dengan konsep sharing bilik mandi macam ni, korang ada alternatif lain untuk book bilik hotel di aras 3 dan 4 yang mana memang menjanjikan bilik yang lebih privacy dan selesa.


Video Staycation Riccarton Capsule


Sebagai tanda kenang-kenangan dan sebagai rujukan korang yang berhajat nak datang ke Riccarton Capsule, aku ada rakam video. Sorry la, video tak gempak pun. Noobies katakan, hehehe. Korang layan je lah eh, kah3!





Riccarton Capsule Hotel
Titiwangsa, Kuala Lumpur


A futuristic accommodation at Riccarton Capsule, Jalan Pahang Titiwangsa, Kuala Lumpur

Good news to all travellers out there. Currently, they're having a special promotion for May 2017. Book your capsule for a unique staycation as low as RM37.50 per night per pax (Until 25 May 2017)

Normal rate:
Single Capsule RM75
Double Capsule RM140

Facilities:
- Free shuttle van from HKL, IJN, Tawakkal Hospital, KLCC and PWTC
- Free high speed TM unifi wi-fi
- Free parking
- Self-laundry
- Cold & hot drink vending services
- Airport pickup
- Free drinking water
- Free locker

Distance:
- Nearby to Mc Donalds
- 1.5 KM to PWTC and Sunway Putra Mall
- 2.5 KM to KLCC

Overall, sangat selesa. Highly recommended to all travellers and backpackers. It's cheap and convenience 

So, untuk korang yang plan nak travel ke KL, boleh masukkan Riccarton Capsule in your bucket list.

A new brand boutique capsule hotel in KL. Stay differently!




Pilihan Bilik di Riccarton Capsule Hotel


CAPSULE SINGLE
RM75

CAPSULE DOUBLE 
RM140

STANDARD ROOM 
RM170

DELUXE DOUBLE ROOM 
RM200

DELUXE SUITE ROOM 
RM250

DELUXE FAMILY ROOM 
RM335

  • All rates are subject to change without prior notice
  • Waktu Check-in - 3 P.M.
  • Waktu Check-out  - 12 P.M.
  • Untuk late check-out, hanya dibenarkan sehingga 1 P.M. dan selepas waktu yang dibenarkan, akan dikenakan caj separuh harga sehingga 6 P.M. 


Alamat:
Hotel Riccarton Capsule
Wisma Q Titiwangsa,
Persiaran Titiwangsa 1,
Jalan Pahang, 53000 KL.


Facebook:


Website;


Booking
+603-4031 5000
Tahukah anda? Negeri yang kaya dengan "nature" dan pulau-pulau yang cantik bertaraf dunia di Malaysia adalah Terengganu. Antara pulau yang menjadi tarikan utama pelancong tidak kira dari dalam atau luar negara adalah Pulau Perhentian. Dan, pastinya setiap orang ada simpan angan-angan untuk bercuti ke sana tak kira bersama family atau sahabat handai. Untuk perkongsian kali ini, aku akan kongsilan sedikit-sebanyak info berkaitan Pulau Perhentian, aktiviti-aktiviti yang menarik untuk dilakukan sepanjang berada di Pulau Perhentian dan juga pakej murah dan berbaloi untuk ke Pulau Perhentian bersama Perhentiankravers!


Pulau Perhentian, Terengganu


Pulau Perhentian, pulau peranginan terkemuka dunia!


Percutian serta pengembaraan yang pasti anda tidak dapat lupakan di sebuah pulau peranginan terkemuka di Terengganu, Malaysia sepanjang musim ini. Kerana apa? Kerana keindahan pulau dan keajaiban laut biru di Pulau Perhentian menanti anda!


Tawaran bercuti untuk orang ramai terutamanya kepada pelancong dari dalam negara kini terbuka kepada setiap individu, keluarga mahupun badan korporat di Pulau Perhentian, Terengganu, Malaysia dan dibawakan khas oleh pakar pengendali percutian di Pulau Perhentian iaitu Perhentiankravers Travel & Tours Sdn. Bhd. Destinasi percutian yang ditawarkan akan meliputi Pulau Perhentian Kecil dan Pulau Perhentian Besar. Pakej yang disediakan oleh Perhentiankravers adalah Pakej 3 hari 2 malam Pulau Perhentian.


Pakej percutian yang ditawarkan oleh Perhentiankravers akan pastinya menjadi sebuah kenangan manis yang tidak mungkin dapat dilupakan oleh para pengunjung setelah berseronok menikmati keindahan alam serta ketenangan laut Cina Selatan yang terbentang luas dan aman serta dipenuhi dengan pelbagai hidupan laut yang berwarna-warni serta pemandangan yang memukau di sepanjang percutian mereka.


Perhentiankravers juga telah berusaha dengan jayanya dalam mengatur tentatif program yang menarik serta bersesuaian kepada para pengunjung yang hadir. Ini bagi memastikan percutian para pengunjung tidak disia-siakan dan dimanfaatkan dengan sebaiknya bermula dari langkah pertama pengunjung memijakkan kaki mereka di pantai berpasir putih dan lembut di Pulau Perhentian.


Percutian bermakna bersama Perhentiankravers


Bagi keselesaan dan ketenangan para pengunjung dalam merancang percutian mereka, Perhentiankravers telah menyediakan beberapa jenis pakej yang mana para pengunjung boleh membuat pilihan mengikut kepada cita rasa, kesesuaian dan “budget” masing-masing. Bagi Perhentiankravers, semua orang mampu untuk merasai percutian idaman mereka. Di samping itu juga, Perhentiankravers boleh mengatur sebarang percutian atau program secara “taylor-made” megikut kehendak dan kesesuaian sendiri.


Bersama Perhentiankravers, para pengunjung akan dilayan dengan baik. Bermula dari proses tempahan sehinggalah pengunjung tiba di Jeti Kuala Besut untuk menaiki bot bagi memulakan perjalanan ke Pulau Perhentian, semuanya akan dikawal selia oleh pihak Perhentiankravers.


Bot Laju Perhentiankravers


Perjalanan menaiki bot laju mengambil masa 20-30 minit


Untuk pengetahuan semua, bot laju Perhentiankravers adalah satu-satunya bot di Pulau Perhentian yang dicat dan dihias seumpama ini. Sudah pasti, para pengunjung akan berasa teruja sebaik sahaja melihat bot jerung ini datang menghampiri Jeti Kuala Besut untuk mengambil mereka dan membawa para pengunjung ke Pulau Perhentian. Dengan kekuatan enjin 250 kuasa kuda, para pengunjung akan meluncur laju membelah lautan dan akan tiba di Pulau Perhentian dalam tempoh masa 20–30 minit sahaja.


Setibanya di Pulau Perhentian, pengunjung akan dibantu oleh “crew” Perhentiankravers bagi proses check-in dan penyimpanan barang sementara menunggu waktu check-in di resort mahupun chalet mengikut pakej yang diambil.




40 minit pendakian ke Kincir Angin


Khusus kepada para pengunjung terutamanya golongan anak muda dan belia, pada hari pertama Perhentiankravers telah mengisi tentatif program dengan menuju ke salah sebuah destinasi popular di Pulau Perhentian iaitu mendaki ke kincir angin. Pendakian ini akan mengambil masa sekitar 40 minit untuk ke puncak dan 40 minit untuk menuruni bukit. Perhentiankravers juga menyediakan khidmat “guide” iaitu sebagai penunjuk arah dan juga bagi membantu sebarang kesulitan atau masalah sekiranya berlaku.


Perhentiankravers begitu menitik beratkan keselamatan para pengunjung sewaktu melakukan sebarang aktiviti yang mana bagi pendakian ini Perhentiankravers menyediakan set “first aid kit” yang lengkap beserta dengan “walkie-talkie” bagi memudahkan komunikasi antara pengunjung dengan “guide” sekiranya berlaku sebarang kesulitan yang tidak diingini. Aktiviti ini menggunakan sedikit kekuatan fizikal dan mental. Namun, sebaik sahaja para pengunjung tiba di puncak, segala penat dan lelah pasti akan hilang begitu sahaja dek kerana pemandangan yang begitu indah serta kenikmatan dibuai angin bayu pada ketinggian 150 meter dari aras paras laut. Berikut adalah pemandangan dari lokasi kincir angin.




Selepas mengikuti pendakian ke kincir angin yang berakhir sekitar jam 4.00 petang, para pengunjung bebas untuk melakukan sebarang aktiviti lain seperti mandi pantai, berkayak dan lain-lain lagi.


Kincir Angin, Pulau Perhentian


Aktiviti snorkeling di Perhentian Kecil dan Perhentian Besar 


Hari kedua berada di Pulau Perhentian adalah hari yang sangat dinanti-nantikan oleh kebanyakan para pengunjung yang datang bercuti bersama Perhentiankravers. Ini kerana hari kedua adalah hari para pengunjung akan dibawa untuk aktiviti snorkeling di 5 tempat snorkelling di sekitar Pulau Perhentian Kecil dan Perhentian Besar. Ya, pastinya para pengunjung akan berasa sangat teruja untuk merasai sendiri pengalaman snorkeling di salah satu lautan terbuka yang penuh misteri dengan keindahan alam yang mungkin tidak pernah mereka lihat atau saksikan sebelum ini.


Aktiviti snorkelling ini bermula dari jam 10.30 pagi hingga ke pukul 5.00 petang yang mana Perhentiankravers juga telah menyediakan hidangan makan tengahari buat para pelanggan ketika berehat sebentar di Kampung Nelayan.


Mandi-manda di Pulau Perhentian


Dilengkapi peralatan snorkeling dan jaket keselamatan


Dalam keterujaan untuk bermandi-manda di laut, Perhentiankravers begitu menitik beratkan soal keselamatan para pengunjung. Para pengunjung akan disediakan dan diberikan dengan kelengkapan snorkelling yang selengkapnya supaya keselamatan mereka terjamin di samping dapat menikmati keseronokan snorkelling pada tahap semaksima yang mungkin.


Aktiviti snorkeling di Pulau Perhentian


Perkhidmatan Snorkeling Guide ke Turtle Point dan Shark Point


Di samping itu, Perhentiankravers juga menyediakan perkhidmatan “snorkelling guide” profesional yang akan memantau serta melayan para pengunjung sepanjang trip. “Snorkelling guide” yang bertugas juga merupakan “underwater photographer” yang mana mereka akan merakam gambar kenangan-kenagan para pengunjung ketika snorkelling di Pulau Perhentian.


Antara tempat snorkelling yang bakal dikunjungi oleh para pengunjung adalah seperti berikut :

  1. Turtle Beach atau Tiga Ruang
  2. Turtle Point
  3. Shark Point
  4. Kg Nelayan (rehat/solat/makan tengahari)
  5. Lighthouse
  6. Romantic Beach


Aktiviti Menarik di Pulau Perhentian


1.“Fish feeding” di Turtle Beach

Snorkeling & Fish feeding


2. Berenang secara dekat bersama penyu di “Turtle Point”

Turtle point


3. Aksi mendebarkan antara “snorkelling guide” berhadapan dengan jerung di Shark Point.

Shark Point


4. Kampung Nelayan di mana para pengunjung di bawa untuk berehat dan makan tengahari.




5. Lompatan dari ketinggian 10 meter di Lighthouse

Light house

Bagi pengunjung yang inginkan sesuatu yang ekstrim, bolehlah mencuba lompatan gaya bebas dari puncak Light House setinggi 10 meter. Di sini juga merupakan salah satu tempat yang mempunyai “coral” yang tercantik di Pulau Perhentian.


6. Tempat snorkelling di Romantic Beach

Romantic Beach


Port terakhir snorkeling adalah di Romantic Beach. Di sini, para pengunjung dapat berehat sambil bermandi-manda dengan air di paras pinggang dan keadaan laut yang tenang. Romantic Beach ini juga terkenal dengan rumah kepada “Nemo” dan “Baby Stingray”.


Seusai sahaja dari aktiviti snorkelling, keseronokan serta pengalaman indah para pengunjung tidak terhenti di situ sahaja. Malah, para pengunjung boleh mengambil kesempatan untuk menikmati pemandangan matahari terbenam (sunset view) yang sungguh mendamaikan dan berlatar belakangkan langit dan lautan seluas saujana membiru kekuningan emas.


Pemandangan matahari terbenam di pantai Coral Bay.


Bergantung kepada pakej yang diambil oleh para pengunjung, Perhentiankravers juga ada menyediakan hidangan Barbeque sebagai juadah istimewa makan malam di Pulau Perhentian.


Barbeque yang dihidangkan terdiri dari pelabagai menu hidangan laut segar.


Setelah selesai makan malam, bagi para pengunjung yang masih merasakan malam masih muda untuk pulang tidur berehat, apa kata anda cuba merasai sendiri pengalaman suasana malam yang lebih meriah dengan berjalan ke Long Beach. Di sini, terdapat pelbagai hiburan muzik dan persembahan api yang di adakan. Untuk pengetahuan semua, Long Beach begitu terkenal sebagai satu-satnya “Night Life & Beach Party” di Pulau Perhentian.


Suasana kemeriahan persembahan api di Longbeach.


Pada hari ke-tiga pula, kebiasaannya para pengunjung sudah bersiap sedia untuk meninggalkan Pulau Perhentian dan pulang menuju ke destinasi masing-masing. Kepada pengunjung yang berhasrat untuk melanjutkan percutian mereka dan masih ingin mencuba aktiviti-aktiviti lain yang ada di Pulau Perhentian seperti “scuba diving”, Perhentiankravers juga boleh aturkan aktiviti mengikut kehendak pelanggan.


Perhentiankravers menyediakan 3 kali dalam sehari bagi perjalanan bot penumpang dari Pulau Perhentian ke Jeti Kuala Besut. Waktu perjalanan bot penumpang adalah pada :

  1. 8.00 pagi
  2. 12.00 tengahari
  3. 4.00 petang




Setibanya kembali di Jeti Kuala Besut, para pengunjung berkesempatan untuk membeli-belah barangan cenderamata yang dijual di sepanjang jeti. Bagi pengunjung yang pulang menaiki bas, Perhentiankravers menyediakan kawasan rehat atau “lounge” di ruang pejabat Perhentiankravers yang terletak berhampiran dengan jeti sementara menunggu ketibaan bas


Secara keseluruhannya, Perhentiankravers menjanjikan sesuatu yang tidak dapat dilupakan oleh para pengunjung apabila bercuti di Pulau Perhentian iaitu pengalaman yang begitu menakjubkan. Rata-rata pengunjung memberikan maklum balas yang mengujakan seperti mereka tidak pernah terbayang akan keindahan Pulau Perhentian dapat menandingi mana-mana keindahan destinasi pelancongan di luar negara terutamanya negara kejiranan.


Perhentiankravers menjanjikan “value for money” kepada para pengunjung yang disayangi. Musim bagi percutian di Pulau Perhentian bermula pada bulan Februari hingga Oktober dan selebihnya ditutup kerana angin monsoon yang melanda kawasan Pantai Timur setiap hujung tahun. Oleh kerana operasi di Pulau Perhentian adalah terhad, Perhentiankravers menasihatkan kepada bakal pengunjung untuk membuat tempahan seawal mungkin bagi mengelakkan dari kekecewaan terutamanya bilik penginapan penuh.


Sebarang tempahan bolehlah hubungi :
019-9100986 (Pejabat Perhentiankravers)

Emelkan tempahan anda ke :
hai.perhentiankravers@gmail.com


Untuk maklumat lanjut dan berita terkini mengenai Perhentiankravers, sila ke laman facebook dan instagram Perhentiankravers.

Facebook:

Instagram:


So guys, kalau korang tengah mencari Pakej Murah Ke Pulau Perhentian, tidak kira pakej Pulau Perhentian untuk 2 orang, Pakej Perhentian berkumpulan atau pakej honeymoon, bolehlah rujuk Perhentiankravers kerana mereka memang cukup terkenal dengan Pakej Bajet Pulau Perhentian. Selamat bercuti!  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...