Showing posts with label PENALENCONG. Show all posts
Showing posts with label PENALENCONG. Show all posts
Mencari kelainan untuk bercuti bersama keluarga atau teman-teman? Sudah bosan menginap di hotel bertaraf 5 bintang, resort-resort mewah, chalet-chalet di tepi pantai atau homestay? Cubalah  pula menginap di Glamping, Lost World of Tambun, Perak. Sebagai penutup tirai 2016, kami team +Projek Travel telah mencuba sendiri pengalaman Glamping. Best ke tidak? Jom, ikuti perkongsian pengalaman kami sepanjang percutian singkat selama 2 hari 1 malam di Lost World Of Tambun.




Untuk pengetahuan semua, glamping boleh didefinisikan sebagai "glamorous camping" iaitu camping gaya modern dan mewah. Pendek kata, glamping menawarkan pengalaman camping yang selesa dan eksklusif. Kalau dulu-dulu, kita camping dalam khemah iglu atau pasang khemah guna kanvas dengan kayu atau buluh. Sekarang, tent dah pasang siap. Dulu tidur beralaskan lengan dan tanah rata, sekarang siap ada katil berserta tilam dan bantal empuk. Fuh, memang lain dari yang lain. Apa yang sama? We're close to nature!


Fasiliti Glamping 



Bila kami pergi glamping di Lost World of Tambun baru-baru ni, ramai yang tanya, "Best ke glamping?" Untuk menjawab persoalan tu, meh aku share apa yang best tentang glamping ni. First and foremost, fasiliti yang disediakan memang cukup lengkap seperti hotel. Apa yang ada? Untuk satu tent, boleh memuatkan sehingga 4 orang. Dalam tu disediakan 1 katil king dan 2 katil single. Paling penting, tilam dan bantal empuk. Syiok gila tidur!



Selain itu, kami dibekalkan dengan set mandian, tuala, air mineral dan kunci bilik mandi. Kat sini bilik mandi hanya khas untuk orang yang ambil pakej glamping. Cuma satu la ye, so far bilik mandi jauh sikit. Kena menapak sikit sebab toilet dan bilik mandi baru belum siap. But don't worry, aku boleh gerenti tandas dan bilik mandi yang disediakan sekarang memang bersih dan selesa.


Night View @ Glamping Lost World Tambun


Aktiviti glamping ni best bila kita rasa dekat dengan nature. Waktu malam, boleh lepak-lepak dalam tent sambil borak-borak dengan member-member. Kalau bawa family, boleh spend lebih masa dengan family. Quality time with them! Pendek kata, glamping ni bukan saja sesuai untuk anak-anak muda, malah sesuai juga untuk yang dah berkeluarga.



Jujurnya, ini first time aku glamping. Dengan fasiliti yang cukup lengkap, termasuk dengan kipas, memang cukup selesa. Kalau macam ni lah keadaan camping, memang nak repeat lagi. Bukan camping macam zaman pengakap, zaman kadet polis lagi dah, hahaha. Macam ni punya camping, memang bertaraf 5 juta bintang. 




Glamping di Lost World of Tambun memang seronok. Mesti korang tanya, "Bosan tak? Macam takde orang je kawasan tu? Tak takut ke?" Dan macam-macam lagi lah persoalan yang orang akan tanya bila sebut pasal camping. But, believe me! Glamping ni lain dari yang lain. Memang tak bosan sebab bila korang rasa bosan, boleh pergi jalan-jalan ke Theme Park. Then, tak perlu takut sebab ada pengawal yang jaga. So, soal keselamatan, jangan risau. 



Pasal nyamuk pun jangan risau. Walaupun berada dalam kawasan hutan dan tepi batu kaput yang dipanggil niddle stone, satu nyamuk pun tak ada dalam tent kami. Satu sebab kipas disediakan. Then, pihak Lost World of Tambun siap tanam serai wangi di sekeliling tent. 


Experience a 5-Billion star hotel.

What is Glamping?
Fancy sleeping under the star but without the fuss of pitching a tent? Introducing Glamping – a fusion of simple luxuries and camping. For those experience seekers who want to experience the positive aspects of camping without the “uncomfortable” negatives. Here’s your chance to sleep under the stars in style.




Bab tempat tidur dan katil, memang selesa. Sekali tidur, rasa malas nak bangun, hahaha. Macam ni lah keadaan dalam tent dengan satu katil king.


Back to Nature

Staycation seperti glamping membawa kami semua dekat dengan alam sekitar. Bila bangun pagi, ditemani dengan kicauan unggas dan burung. Keadaan pada waktu siang dan malam sangat tenang. Pendek kata, percutian kami kali ni cukup berbeza dari biasa. Kalau sebelum ni, buka tingkap bilik hotel nampak bangunan konkrit. Apa yang best untuk kali ini, buka je tetingkap khemah, nampak kehijauanan.






Kemudahan Bilik Mandi dan Tandas

Untuk bilik mandi dan tandas, kami perlu berjalan kaki lebih kurang 5 minit dari tapak glamping. Kalau korang penakut nak pergi tanda waktu tengah malam, memang kena ajak kawan teman, hahahaha. Bilik mandi dan tandas memang dalam hutan. Tapi jangan risau. Kawasan tandas terang-benderang dan keadaan bilik mandi & tandas bersih.







Pakej Glamping Lost World Of Tambun

Pakej Glamping Lost World of Tambun bermula serendah RM388 untuk 2 orang dewasa. Untuk tambahan, iaitu orang ke-3 dan ke-4, hanya perlu tambah RM108. Maksudnya, kalau korang sewa 1 tent iaitu untuk 4 orang, kos dia makin murah. Pakej cukup lengkap termasuk pass masuk ke theme park untuk 2 hari dan juga sarapan.




4 pax (2 Adults + 2 Child)
Includes:
1 King Bed 2 Single Beds
Buffet Breakfast at Garden Terrace for 4
Theme Park Entrance 2 Adult +2 Child for 2 days (worth RM 452)
Power Socket
Towels
Toiletries
Fan
RM 488

2 pax (2 Adults)
Includes:
1 King Bed
Buffet Breakfast at Garden Terrace for 2
Theme Park Entrance 2 Adult (worth RM 240)
Power Socket
Towels
Toiletries
Fan
RM 388

Add-on for 3rd person adult / child
Includes:
Single Bed
Towel
Toiletries
Theme Park Entrance for 2 days
RM108


Lost World of Tambun


Apa yang best kalau datang Glamping di Lost Word Of Tambun? Jom, tengok apa aktiviti-aktiviti best yang telah kami buat sepanjang bercuti di Lost World Of Tambun. Boleh baca di Aktiviti Menarik di Lost World of Tambun


Untuk booking/ reservation, boleh contact Lost World Hotel Reservation:

Telefon:
05-5408801/02

Email: 
lwhreservation@sunway.com.my

*Tents are subject to availability upon reservation.
Ada yang merancang untuk pergi bercuti ke Lost World of Tambun? Pergi lah, tak rugi pun kalau pergi bercuti bersama keluarga ataupun kawan-kawan ke sana. Macam-macam ada. Kalau nak tahu, Lost World of  Tambun merupakan salah satu theme park yang terkenal di Malaysia iaitu terletak di Ipoh, Perak. Satu lagi theme park yang ada di Perak adalah Bukit Merah. Jujurnya, ini kali pertama aku sampai di Lost World of Tambun. Time belajar kat Tronoh dulu 5 tahun, tak sempat nak datang bersuka-ria kat sini, lol. Dah nak masuk 2017 baru sampai ke sini, hahaha.




Nak tahu sebab apa aku datang sini? Semestinya sebab excited dengan tarikan terbaru yang ada kat sini iaitu Glamping. Untuk perkongsian kali ini, aku nak share aktiviti-aktiviti yang menarik sepanjang kami Glamping di Lost World of Tambun. Mungkin korang boleh susun schedule cantik-cantik dan spend masa secukupnya untuk aktiviti-aktiviti macam ni. Walaupun percutian singkat, hanya weekend getaway untuk 2 hari 1 malam, tapi memang best dan puas hati. Jom tengok apa yang best kalau korang datang glamping di Lost World of Tambun! 


1. Naik buggy keliling Lost World of Tambun


Salah satu kelebihan Glamping di Lost World of Tambun adalah perkhidmatan buggy. Dari pintu masuk sampailah ke tapak glamping, kami semua dihantar dengan menaiki buggy. Untuk aktiviti-aktiviti lain di sekitar theme park atau Hotspring, kita boleh request buggy untuk hantarkan. Best kan? 


2. Boga Cruise



Tapak Glamping terletak di Lost World Adventure Park. Antara aktiviti yang korang boleh cuba adalah Boga Cruise. Perjalanan Boga Cruise mengambil masa lebih kurang 30 minit. Selain daripada cruise, ada juga aktiviti lain seperti kayak, flying fox dan macam-macam lagi. So, sesiapa yang suka nature, memang best. Sambil naik cruise, sambil layan pemandangan gua batu kapur di sekitar Lost World of Tambun.


3. Gua Datok / Picasso Cave 



Untuk korang yang aktif dan lasak pula, korang boleh cuba untuk caving di Gua Datok atau dikenali juga sebagai Picasso Cave. Gua Datuk merupakan antara gua batu kapur yang tertua di Perak. Dekat sini, korang boleh tengok struktur stalaktit dan stalagmit serta menguji tahap kekuatan mental dan fizikal dalam menaiki dan menuruni anak-anak tangga. Amacam, ada bran? Gerenti basah kuyup mandi peluh!


4. Lost World Crystal Spa


Untuk korang yang nak manjakan diri di spa dan sauna, boleh datang ke Lost World Crystal Spa. Dekat sini ada pakej spa dan sauna. Paling menarik, sauna kat sini tak guna bara api atau heater elektronik macam sauna-sauna di tempat lain. Sauna kat sini guna wap daripada air panas (hotspring) yang asli. Bila masuk, fuh memang panas. Keluar je dari bilik sauna tu, terus rasa sejuk dan segar. Highly recommended untuk korang yang nak relax dan refresh.


5. BBQ Dinner


Untuk aktiviti glamping, korang boleh request untuk dinner atau BBQ. Tapi, untuk aktiviti BBQ dinner ni, korang akan dikenakan caj tambahan. Pakej glamping hanya menawarkan penginapan untuk 2 hari 1 malam, tiket masuk ke theme park dan breakfast. Untuk dinner atau BBQ especially untuk korang yang merancang nak buat aktiviti team building atau family day dengan pakej glamping, bolehlah consider untuk add-on pakej BBQ dinner ni. Memang santai dapat makan di bawah pancaran sinaran bulan dan bintang. Sempoi!


6. Petting Zoo


Camping dalam hutan boring? Glamping di tempat-tempat lain membosankan? Tetapi tidak di Lost World of Tambun. Pada waktu malam, boleh habiskan masa untuk melawat petting zoo yang menempatkan pelbagai spesies haiwan seperti hamster, burung, arnab, kura-kura, ular, dan macam-macam lagi. Waktu operasi Petting Zoo adalah sehingga jam 10:00 malam. Kalau korang rasa bosan duk santai di tapak glamping, boleh menapak ke Petting Zoo ataupun request buggy untuk hantarkan ke sana. 


Hamster

Burung tu siap boleh cakap lagi


7. Lost World Hotsprings


Jangan lepaskan peluang untuk merasai sendiri pengalaman mandi-manda di Lost World Hotsprings. Kami pergi waktu malam sebab hotsprings tutup jam 11 malam. Jadi, untuk mengisi masa yang terluang, kami ramai-ramai turun ke Hotsprings. Seriously best!



Berapa bayaran nak masuk ke Lost World Hotsprings? Jangan risau, kalau dah ambil pakej Glamping, tak payah bayar. Korang akan dapat 2 days access to all theme park termasuklah hotsprings. Best kan? Kalau tak puas lagi berendam air panas waktu malam tu, haa korang boleh sambung keesokan harinya pulak. Mandilah sampai puas hati!





Port paling best di Lost World Hotspirngs ni adalah dalam gua ni. Wap dia kemain panas. Tapi kena ingat, hanya boleh masuk dalam tu hanya untuk 5 minit je. Jangan lebih pulak. Nanti kang pengsan dalam tu sebab dehydrated. Keluar daripada gua yang macam sauna ni, korang akan jumpa infinity pool.





8. Fire Dance Performance


Benda wajib korang patut tengok kalau dah sampai di Lost World of Tambun adalah tengok fire dance performance. Show kat sini memang gempak gila. Bukan setakat main lambung-lambung kayu api, tapi siap main sembur-sembur api dari mulut. Paling tak tahan tu, siap jolok kayu yang berapi dalam mulut, dalam seluar, sampai mati api, hahahaha. Aku yang duk tengok pulak yang rasa ngeri. Brader yang duk buat show tu, watlek wat peace je. Terbaik!




9. Lost World Theme Park


Bila dah sampai di Lost World of Tambun, rugi pulak kalau tak mandi-manda di water theme park. Mission accomplished! Kami dah try semua gelongsor yang ada kat sini. Tips dia mudah je, kalau untuk slide tu, korang kena pakai baju jersi dan seluar tight. Untuk gelongsor yang guna pelambung, don't worry! Pakai track suite biasa pun boleh lepas. Enjoy the ride :)



Selain water theme park, pakej glamping juga termasuk dengan rides lain di theme park. Antara rides yang korang wajib cuba adalah Adventure Express, Giddy Galleon dan Lupe's Adventure. At least korang kena try once in a lifetime. Mula-mula je takut, lepastu ok je. Enjoy! Cuma kalau yang takut mabuk tu, standby plastik untuk muntah siap-siap, hehehehe. 


10. Haunted Chambers



Nak test kekuatan vocal? Hah, korang boleh cuba masuk ke Haunted Chambers. Dengan bayaran RM10 seorang, korang akan masuk ke rumah hantu. Huisshhh, macam-macam jenis hantu ada. Get ready untuk terpekik-terlolong dan terkejut beruk sampai membuatkan kau menjerit terkejut tanpa sedar, lol.


11. Animals Show


Plan nak datang Lost World of Tambun bersama family atau anak-anak? Jangan lepaskan peluang untuk menyaksikan animal show yang akan bermula jam 3:30 petang. Animal show ini akan berlangsung selama 1 jam dan show ini memang interaktif dan menghiburkan.



Kalau korang bernasib baik, korang akan dipilih untuk membantu staff Lost World of Tambun membuat persembahan. Haa, cuba tengok blogger +Ahmad Fauzi Aryaan tengah buat apa tu? Macam-macam gelagat comel haiwan seperti burung dan serval cat. Nak tengok macam mana dorang bagi makan untuk harimau pun ada. Seriously, aku enjoy tengok show kat sini. Fun and interactive!


12. Catopia


Untuk peminat kucing, korang patut singgah di Catopia. Kat sini macam-macam jenis kucing ada. Paling best, kucing kat sini memang besar-besar. Setiap orang hanya diberi masa selama 15 minit untuk tengok dan pegang kucing-kucing comel dan gebu ni secara dekat. But, perlu ingat. Jangan angkat kucing ni sesuka hati. Bukan apa, takut kucing tu jatuh dan tercedera. Kan nanya! Sebelum dan selepas masuk pun kena sanetize tangan. Memang dorang jaga betul-betul kebajikan dan keselamatan kucing-kucing kat sini.


13. Dulang Tea House


Tapak glamping tak jauh dari Dulang Tea House. Kalau nak minum petang, boleh menapak ke Dulang Tea House. Apa yang menarik kat sini? Personally, aku suka konsep yang diketengahkan kat sini. Antaranya mengekalkan konsep kedai kopi lama-lama. Tengoklah, siap guna meja jahit lama jadi meja, bangku lama dan televisyen zaman dulu-dulu. Memang nice!



Dari segi menu pula, macam-macam menu klasik ada. Nak tahu apa yang ada di Dulang Tea House? Antaranya kopi kampung, roasted rice tea, roti tumbuk, roti bakar dan roti bakar chicken curry. Makanan kat sini bukan calang-calang, memang sedap, Dihidangkan dengan pinggan mangkuk zaman dulu-dulu yang besi tu, memang mengimbau memori betul. 



Selain suasana yang best, menu yang best, lokasi kat sini memang cantik. Bayangkan keadaan kedai kopi di dalam gua. Unik kan? Siap diterangi dengan neon-neon lagi. The best spot untuk swafoto mahupun bergambar bersama teman dan taulan.



Terima kasih Kak Mazian sebab menerima kehadiran kami ke Lost World of Tambun. Memang best! Macam-macam info pasal Lost World of Tambun kami dapat termasuklah pakej glamping yang terbaru di sini. So, kalau korang plan nak pergi glamping di Lost World of Tambun, boleh baca kat sini: Glamping di Lost World of Tambun.


14. Ipoh Street


Lagi satu benda best nak buat di Lost World of Tambun adalah jalan-jalan di Ipoh Street. Jangan risau, tak perlu naik kereta, naik bas nak pergi Ipoh Street. Hanya dalam theme park tu je. Apa yang ada? Macam-macam gerai ada. Nak makan, nak minum, semua ada. Paling best, cantik untuk begambar.


15. Lost World Tin Valley


Last but not least, tempat wajib yang korang patut singgah adalah di Lost World Tin Valley. Seperti yang sedia maklum, Tambun, Ipoh ni memang terkenal dengan aktiviti mendulang bijih timah. So, kalau korang datang ke sini, jangan lupa singgah bergambar dengan gajah dan aktivit mendulang bijih timah. Tempat ni tak jauh dari lokasi glamping atau Lost World Adventure Park.


Glamping @ Lost World of Tambun

Selain daripada aktiviti-aktiviti yang disenaraikan di atas, benda paling penting korang kena cuba di Lost World of Tambun adalah glamping. This is my first time experiencing glamping. Honestly, I love it! Nak tahu cerita tentang pegalaman kami glamping, boleh baca kat sini: Glamping di Lost World of Tambun!


Pssst! Kalau korang pun nak cuba glamping kat sini, boleh book awal-awal sebelum penuh. Cepat book sebelum terlambat! Pergi ramai-ramai, lagi syiok. Satu tent boleh memuatkan sampai 4 orang.


Experience a 5-Billion star hotel.

What is Glamping?
Fancy sleeping under the star but without the fuss of pitching a tent? Introducing Glamping – a fusion of simple luxuries and camping. For those experience seekers who want to experience the positive aspects of camping without the “uncomfortable” negatives. Here’s your chance to sleep under the stars in style.


Untuk booking/ reservation, boleh contact Lost World Hotel Reservation:

Telefon:
05-5408801/02

Email: 
lwhreservation@sunway.com.my

*Tents are subject to availability upon reservation.
Kalau travel di Asia Tenggara, antara negara yang paling menambat hati adalah Indonesia dan Thailand. Mungkin kerana 2 negara ini bukan sekadar negara serumpun dengan Malaysia, malah mempunyai seribu satu tarikan. Memang banyak tempat-tempat menarik untuk diteroka. Kalau cakap pasal Thailand, pastinya bab makanan yang tiada tolok bandingnya. Murah dan sedap! Kalau cakap pasal Indonesia pulak, sudah pasti destinasi-destinasi percutian yang cantik dan menarik.




Salah satu impian aku adalah untuk travel ke bumi Aceh. Seperti yang kita semua tahu, pada tahun 2004 bumi Aceh ibarat dilanda kiamat kecil ekoran daripada tragedi tsunami. Detik 26 Disember 2004 menjadi detik bersejarah buat warga Aceh khususnya dan penduduk dunia amnya. Tragedi tsunami yang maha dahsyat itu telah mengorbankan lebih kurang 230,000 nyawa. Bukan setakat itu, malah tsunami yang melanda Aceh juga turut melanda beberapa negara jiran lain termasuklah negara kita Malaysia. Jadi, ini menjadi daya penarik untuk aku sendiri menjejakkan kaki di bumi Aceh. Yang dulunya seringkali merusuh, kemudian dilanda tsunami dahsyat dan kini bangkit menjadi sebuah wilayah yang aman tenteram dan menjadi salah satu destinasi percutian pelancong asing.





Dalam proses planning untuk travel ke Aceh, aku ada baca sedikit-sebanyak tentang tempat-tempat menarik di sekitar Aceh. So, sambil duk buat homework tentang Aceh, aku randomly tweet untuk tanya pendapat dan pengalaman rakan-rakan di twitter. So, ini lah antara perkongsian menarik yang mereka kongsikan. Btw, thank you so much untuk kawan-kawan yang sudi meluangkan masa dan share experience mereka tentang Aceh. Untuk memudahkan korang cari info dan gambaran ringkas tentang Aceh, aku letak kat sini untuk rujukan semua. Tips Penting Untuk Ke Aceh yang mesti korang tahu. Semoga bermanfaat!


1. Melawat Muzium Tsunami

Ini antara cadangan yang diusulkan untuk sesiapa saja yang berhajat nak berkunjung ke Aceh. Jangan lupa, untuk singgah di Muzium Tsunami Aceh. Seriously, tak lengkap kalau datang ke Aceh tapi tak sempat singgah di sini. Macam-macam sejarah dan gambar semasa tragedi tsunami pada 26 Disember 2004 yang lalu ada disimpan di sini. Worth it! Untuk pengetahuan korang, masuk ke Muzium Tsunami ni adalah percuma!








2. Mencuba Jus Alpukat dan Kopi Solong

Selain melawat tempat peninggalan tragedi tsunami, ada juga yang mencadangkan untuk cuba sendiri jus alpukat di Aceh. Ya, Indonesia memang terkenal dengan jus alpukat. Kalau korang ke mana-mana destinasi percutian di Indonesia, jangan lupa order dan cuba sendiri jus alpukat. Satu lagi kena try kopi solong. Ada yang kata kopi kat Aceh ni best. Hah, jangan lupa letakkan dalam bucket list korang kalau nak travel ke Aceh.


3. Explore Pulau Sabang atau dikenali sebagai Pulau Weh

Seterusnya, bila sampai di Banda Aceh, jangan lupa untuk pergi explore Pulau Sabang atau dikenali sebagai Pulau Weh oleh warga tempatan. Antara pulau yang tercantik dan best untuk aktiviti snorkeling dan diving. Pulau Weh ni boleh ronda-ronda naik motosikal. Perjalanan dari Banda Aceh ke Sabang atau Pulau Weh kena naik feri/ bot.


4. Mengunjui Zero Kilometer Indonesia

Bila sampai di Sabang atau Pulau Weh, jangan lepaskan peluang untuk mengunjungi Zero Kilometer Indonesia. Orang tempatan panggil Nul Kilometer. Tempat ini merupakan salah satu tarikan pelancong kerana di sinilah titik mula Indonesia. Untuk pengetahuan korang semua, di sinilah titik paling Barat Indonesia bermula. Menarik bukan?






5. Ziarah Masjid Baiturrahman

Bila dah sampai Banda Aceh, tak lengkap rasanya kalau tak melawat Masjid Agung Baiturrahman. Sebuah masjid putih yang utuh berdiri walaupun gelombang tsunami tinggi menjulang dan menghempap rumah-rumah kediaman dan bangunan-bangunan di sekitarnya. Besarnya kuasa Allah, sehinggakan ramai yang berlindung di Masjid Baiturrahman selamat daripada bencana tsunami dan paling memberi kesan adalah masjid ini utuh berdiri sehingga ke hari ini. Subhanallah!







6. Sewa motosikal untuk jalan-jalan di sekitar Pulau Sabang/ Pulau Weh

Tips paling penting untuk explore Pulau Sabang / Pulau Weh adalah dengan menyewa motosikal. Memandangkan struktur jalan di sana agak bersimpang-siur dan berbukit, perjalanan dengan motosikal adalah lebih cepat dan selamat. Pendek kata, explore satu Pulau Weh dengan motosikal akan menjanjikan satu pengalaman baru yang bermakna.







7. Mengunjugi Kapal Di Atas Rumah dan Kapal Apung

Selain Muzium Tsunami dan Masjid Baiturrahman, antara peninggalan tragedi tsunami yang patut kita kunjungi di Banda Aceh adalah Kapal Di Atas Rumah dan Kapal Apung. Kapal Di Atas Rumah menurut sejarahnya telah menyelamatkan 59 nyawa manakala kapal apung pula telah dihanyutkan oleh ombak tsunami dari Pelabuhan Ulee Lheue ke tengah Banda Aceh lebih kurang 5 kilometer. 








8. Paling singkat 4 hari 3 malam

Memandangkan penerbangan AirAsia dari Kuala Lumpur ke Aceh dan dari Aceh ke Kuala Lumpur hanya sekali sehari iaitu penerbangan di awal pagi, dinasihatkan kalau korang bercadang nak ke Aceh paling tidak pun 4 hari 3 malam. So, untuk 2 hari pertama tu boleh spend time di Pulau Sabang/ Pulau Weh sama ada untuk snorkeling, diving atau jalan-jalan keliling pulau. Hari ke-3 pulak boleh spend masa untuk melawat Banda Aceh especially tempat-tempat peninggalan tsunami. So, untuk hari ke-empat just standby untuk flight balik ke Kuala Lumpur. 


9. Sewa homestay atau hotel?

Sebenarnya, untuk trip ke Aceh kali ini kami buat kerja gila. Tak book apa-apa homestay atau hotel sama ada di Pulau Weh atau Banda Aceh. Kami main terjah je. Untuk pengetahuan korang, homestay atau chalet di Pulau Weh agak banyak. Cuma depends on preference masing-masing. Kalau korang nak buat aktiviti snorkeling better stay di kawasan Iboih sebab jaraknya lagi dekat. Kalau tak kisah, kat pekan Sabang pun banyak homestay. Di Banda Aceh pulak, banyak hotel-hotel bajet boleh disewa dengan hanya walk-in. But, to be safe, especially time peak sesson, aku nasihatkan korang book awal-awal tak kira melalui agoda.com ataupun booking.com. 


10. Makanan Halal

Jangan risau, makanan halal di Aceh sangat mudah. Mana taknya, sememangnya majoriti rakyat Aceh adalah Muslim. So, bab makan tak payah risau. Sediakan duit secukupnya untuk mencuba masakan orang Aceh. Antara menu yang popular adalah Mee Razali, Mee Abah, Gulai Aceh, Es Teler, Es Jeruk. Kopi Aceh, Kopi Sulong dan Jus Alpukat. 


Sampai di sini saja untuk perkongsian serba ringkas tentang tips penting untuk ke Aceh. Nantikan perkongsian pengalaman aku dan kawan-kawan meneroka Aceh selama 3 hari 2 malam dalam artikel selanjutnya. Ada apa-apa persoalan tentang Aceh boleh ajukan di ruangan komen. InshaAllah, aku akan ceritakan dengan lebih terperinci dalam perkongsian yang akan datang. Untuk korang yang pernah pergi ke Aceh, bolehlah juga sama-sama share pengalaman masing-masing kat sini. Mungkin, lain orang lain pengalamannya. Sama-sama kita berkongsi info untuk rujukan akan datang.


Kepada korang yang plan nak ke Aceh, selamat mengembara! Aceh adalah destinasi yang best untuk dikunjungi. Orangnya baik-baik, makanan pun sedap-sedap, dan pastinya kembara korang ke bumi Aceh pastinya akan meninggalkan seribu satu makna. Belajarlah dari sejarah bumi Aceh, bagaimana mereka bangkit setelah diuji dengan hebat. Never lose hope, you'll never know what tomorrow will bring! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...