Showing posts with label Food Review. Show all posts
Showing posts with label Food Review. Show all posts
Korang pernah dengar tak tentang My Delicacies? Aku selalu nampak kedai My Delicacies ni sebabnya selalu juga pergi lunch waktu hari bekerja di Busana MARA Mall. Kalau masuk ke Busana MARA Mall, kedai My Delicacies ni terletak betul-betul depan BB Bistro dan Mc Donald. Kalau korang nak tahu, My Delicacies diasaskan oleh Puan Suhaily Hamzah pada 9 Mei 2015 di Kuala Lumpur. Kemudiannya, pada tahun 2017, mereka telah membuka cawangan di Jakel Mall. Kini, My Delicacies mempunya 2 kedail, 2 kiosk dan promosi bergerak di sekitar Kuala Lumpur.




My Delicacies ditubuhkan untuk membantu suri rumah dan usahawan kecil yang mempunyai produk sendiri untuk mempromosikan produk mereka. Maksudnya, kalau ada antara korang yang mempunyai produk makanan sendiri dan tak tahu nak jual di mana? Tak payah risau, korang boleh letak di My Delicacies. Pada tahun 2017, My Delicacies mendapat kepercayaan dari MARA sebagai “BUYER” di KUD 2017. Dengan mandat dan kepercayaan yang diberikan ini, usahawan bumiputera boleh meletakkan produk mereka di ruang niaga My Delicacies untuk dipromosikan dan dijual kepada pelanggan.




Mesti ada antara kita yang tertanya-tanya kan? Apa manfaat yang akan diperolehi oleh para peniaga di luar sana? Sebenarnya, bila dah letak produk di My Delicacies, korang tak perlu risau. Mereka akan uruskan segalanya dari segi promosi dan juga jualan produk. Paling best, My Delicacies juga akan menjual produk-produk ini tak kira musim. Contohnya, kalau korang buat kuih raya, bukan time musim raya je dorang akan jual, malah sepanjang tahun. 


Kelebihan My Delicacies

  1. Produk akan dipromosikan selama 360 hari di semua kedai,kiosk sera booth bergerak MyDelicacies.
  2. Promosi berterusan media sosial.
  3. Networking dengan vendor-vendor lain.
  4. Khidmat nasihat mengenai production, penglabelan, pembungkusan serta marketing.





Perkhidmatan My Delicacies

  1. Membekalkan produk serunding daging tempatan yang dimasak secara tradisional menggunakan api kayu dan tembaga berkualiti.
  2. Menjual secara runcit dan borong
  3. Menyediakan dan membekalkan makanan tradisional,kuih raya,kerepek,dodol yang berkualiti dan sedap
  4. Menyediakan dan membekalkan produk makanan yang sedia dimakan
  5. Menyediakan perkhidmatan pembungkusan dan penghantaran ke lokasi yang berdekatan.
  6. Hot items di My delicacies: 
  • SAMBAL HITAM MENANGIS
  • SAMBAL KICAP
  • SAMBAL TEMPOYAK
  • SAMBAL IKAN MASIN.





Pendek kata, tak kira korang pemilik produk makanan sendiri ataupun pembeli tegar kuih-muih, korang boleh bertandang ke outlet My Delicacies yang terdekat. Jom kenali My Delicacies dengan lebih lanjut dengan menonton video ohsem kat bawah ni. Cekidout!





Untuk maklumat lanjut tentang My Delicacies, korang boleh kunjungi My Delicacies yang berhampiran ataupun kunjungi laman media sosial mereka untuk mengetahui promosi terkini!


LOKASI MY DELICACIES

Busana MARA, KL
PC 102,Busana Mara 232,Jalan Tuanku Abdul Rahman,50100 Kuala Lumpur

Jakel Square
Lot G.04, (Ground Floor) ,Signature A&B Lot 159, Jakel Square , Persiaran Capsquare Off Jalan Munshi Abdullah 50100 Kuala Lumpur.

Telefon:
014-220 9897

Facebook: 

Instagram: 

Email: 
mydelicacies17@gmail.com


Tertarik dengan tagline My Delicacies by Suri Niaga ni, "Hari Hari Rasa Raya". Sebabnya sekarang, tak perlu tunggu hari raya baru boleh nak makan kudapan dan kuih-muih yang terkenal time musim raya. Hari-hari biasa sepanjang tahun pun boleh dapat. So, boleh la pi singgah beli kudapan di My Delicacies nanti. Teringin nak makan tart nanas, kah!
Sudah jadi lumrah kot, tempat-tempat best dan tempat-tempat makan famous di negeri sendiri lebih popular dalam kalangan orang luar berbanding kita yang asal-usul dari negeri tersebut. Misalnya, di Kelantan. Roti Titab di Kopitiam Kita dan Teh Tarik Madu di Warung Pak Mat Pulau Pisang adalah antara topik yang hangat diperkatakan oleh orang ramai bila berkunjung ke Kelantan. Jujurnya, aku sendiri yang asal dari Kelantan tak pernah jejak kaki dan tak pernah try sendiri makan roti titab dan minum teh tarik madu sebelum ni.


Teh Tarik Madu di Warung Pak Mat Pulau Pisang


Jadi, untuk memenuhi keinginan dan tuntutan peribadi, aku akan ambil peluang untuk berkunjung sendiri ke lokasi-lokasi yang viral setiap kali balik kampung. Korang boleh baca kisah perkongsian aku ke Kopitiam Kita baru-baru ini kat sini.


Untuk perkongsian kali ini, aku excited nak cerita pengalaman pertama kali berkunjung ke Warung Pak Mat Pulau Pisang. Mesti korang pernah dengar kan tentang teh tarik madu berbuih yang viral tu? Hah, inilah tempatnya. Selain teh tarik madu, Warung Pak Mat Pulau Pisang juga terkenal dengan Sup Kepala Ikan Siakap.


Actually, aku tak tahu pun kedai ni buka pukul berapa sampai pukul berapa. Masa pergi hari tu, main terjah je. Kami sampai dalam pukul 4:20 petang. Rupa-rupanya, kedai dah nak tutup. Untuk pengetahuan korang, just in case korang plan nak datang ke sini, Warung Pak Mat Pulau Pisang mula beroperasi pada jam 7 pagi sehingga 4:30 petang setiap hari. Please take note ye! Nasib baik sempat order, kalau tak sempat order mahu kempunan. Kah! Dah alang-alang sampai, terus order teh tarik madu.


Teh tarik madu


Komen pasal teh tarik madu di Warung Pak Mat Pulau Pisang? Not bad! Aku suka teh ais yang pekat kaw-kaw macam ni. Manis sangat tak? Bagi aku, just nice sebab dia letak banyak ais. Dari segi harga macam mana? Agak berpatutan. Tak mahal mencekik darah sangat walaupun dah viral. Teh tarik madu dalam RM4 segelas.


Sebab kedai nak tutup, rushing jugak lah petang tu. Settle minum, terus berangkat ke Pantai Cahaya Bulan. Satu kesilapan aku, aku tak order Teh Tarik Madu Float. Actually, yang tu lagi mengancam dan lagi best. Sebabnya, dalam Teh Tarik Madu yang berbuih tu, dorang akan letak satu bongkah ais teh tarik madu. Fuh! Tempting gila bila tengok balik gambar tu di instagram. Menyesal tak order. Huwarggggghhh! Kena repeat ke nanti? Herm. Kalau korang ke sana, jangan lupa order yang tu.


Warung Pak Mat Pulau Pisang


Apapun, kalau korang plan nak ke Kelantan, jangan lupa singgah di Warung Pak Mat Pulau Pisang. Landmark dia di area Pantai Cahaya Bulan. So, lepas minum teh tarik madu boleh terus lajak ke Pantai Cahaya Bulan untuk makan colek atau ambil angin pantai. Enjoice!
Baru-baru ini, Ayamas Kitchen tampil dengan produk baru iaitu pes segera dan sos segera iaitu pes masak merah, pes Kurma dan sos Rendang (baca sini!). Terkini, pihak Ayamas Kitchen sekali lagi tampil dengan produk terbaru iaitu produk sedia-dimakan atau lebih dikenali sebagai Ready-To-Eat (RTE).



Ayamas Kitchen Ready-To-Eat Blogger Party


Untuk produk Ready-To-Eat (RTE), Ayamas Kitchen telah memperkenalkan tiga (3) menu utama iaitu Nasi Pilaf Ayam Mentega, Nasi Briyani Ayam Bukhara dan Nasi Kandar Ayam Masala. Dengan tagline "Mudah dan Lazat", produk RTE amat sesuai especialy untuk orang yang sibuk bekerja dan tiada masa untuk memasak. 


QSRT Glenmarie, Shah Alam


Bertempat di QSR Trading Glenmarie, Shah Alam kami diperkenalkan dengan produk RTE terbaru ini. Produk ini menawarkan hidangan yang berkualiti kepada pelanggan yang menginginkan sajian makanan lengkap dengan segera. Dalam setiap pack cukup lengkap dengan nasi, lauk dan sayur. Pendek kata, memang hidangan sempurna!


Easy and Delicious


Apa yang menarik tentang produk Ready-To-Eat ini adalah masa yang diambil untuk penyediaan adalah sangat singkat iaitu 4-5 minit sahaja. Kita hanya perlu tebuk bahagian penutup bekas RTE dengan garfu dan letakkan dalam microwave. Hanya dalam masa 4-5 minit, menu yang dipilih siap-sedia untuk dihidangkan. Mudah kan?


Hidangan menu Ready-To-Eat


Sempena majlis Ayamas Kitchen Ready-To-Eat Bloggers' Party, kami berkesempatan dan berpeluang untuk mencuba sendiri keenakan produk RTE. Ketiga-tiga menu yang kini berada di pasaran dhidangkan untuk dicuba. Kalau macam ni lah rasanya produk RTE, so kita tak ada masalah lagi bila nak travel jauh ke luar negara especially ke negara yang susah untuk dapatkan makanan halal. Bawa je produk RTE sebagai bekalan.


Nasi Pilaf Ayam Mentega


Antara hidangan yang sempat aku sendiri cuba adalah Nasi Pilaf bersama Ayam Mentega. Aku suka rasa Ayam Mentega. Memang padan disuaikan dengan Nasi Pilaf yang mengandungi kismis dan  dihidangkan bersama sayur kobis dan bunga kobis. 


Nasi Pilaf Ayam Mentega, Briyani Bukhara Ayam dan Nasi Kandar Ayam Masala


Jadi, kalau korang berminat untuk mencuba produk RTE ini, boleh dapatkan di semua Kedai Ayamas di seluruh Malaysia dengan harga serendah RM7.90 sahaja. Murah kan? Aku rasa produk Ready-To-Eat ni worth to buy sebabnya rasa dia yang sedap dan kuantiti yang banyak. Memang complete meals tak kira untuk breakfast, lunch ataupun dinner. Produk ni bukan sahaja untuk dimakan di rumah, di office, malah sesuai untuk dibawa ketika travel. Paling penting, korang kena simpan produk RTE ini dalam freezer untuk memastikan ia tahan lama. Then, bila nak masak just tebuk bahagian penutup dengan garfu dan panaskan dalam 4-5 minit sahaja dalam ketuhar (microwave).


Ayamas Kitchen Ready-To-Eat 

Bloggers' Party


Ayamas Kitchen Ready-To-Eat Bloggers' Party


Sedikit-sebanyak perkongsian tentang Ayamas Kitchen Ready-To-Eat Bloggers' Party yang kitroang pergi. Memang happening habis! Bukan saja berpeluang melihat dengan lebih dekat produk Ready-To-Eat, malah kami berpeluang untuk mencuba sendiri. Selain itu, kami berpeluang mendengar sendiri kata-kata daripada orang kuat Ayamas Kitchen berkaitan produk terbaru mereka.


Mr. Rafiq Moosa, Chief Operating Office, KARA Holdings Sdn. Bhd.


"Produk sedia-dimakan (Ready-To-Eat) telah lama mendapat tempat di hati pelanggan, khususnya generasi muda"

-Rafiq Moosa, Ketua Pegawai Operasi, KARA Holdings Sdn Bhd-



Lagi menarik, kami dipersembahkan dengan Product Demo dan Presentations Ayamas Kitchen RTE Range daripada kakitangan Ayamas sendiri. Sempoi betullah dorang semua ni. Dengan aksi silent acting, mereka memperkenalkan produk RTE dan kekuatan produk ini yang akan memenuhi kehendak dan keperluan pelanggan.


Product Demo & Presentation of Ayamas Kitchen RTE Range


5-minutes Ready-To-Eat Meals


Hidangan Ready-To-Eat 


Ingat dorang buat demo tu suka-suka ke? Hah, lepas tu kami pulak kena buat demo tentang produk RTE dalam masa 3 minit. Setiap kumpulan terdiri daripada 2 orang kena come-out with idea untuk promote produk RTE. Aku satu team dengan +Ahmad Fauzi Aryaan . Hahahahaha, dah macam buat silent comedy memasing kat situ. Overall, we've enjoyed the day!


Ready-To-Eat best!


Nah, memasing tak balik dengan tangan kosong. Selain plush toys untuk pemenang Most Creative RTE Presentation, kami juga diberikan produk RTE untuk dibawa pulang. So, bolehlah try masak di rumah ye dak? Hehehehe. Btw, thank you so much Ayamas for the invitation. See you when I see you!


Untuk info lanjut berkaitan produk Ayamas atau promosi terkini, korang boleh rujuk di FB Page Kedai Ayamas – Ayamas Roaster dan website www.kedaiayamas.com.
Kalau korang pernah baca artikel-artikel berkaitan DapurPB, mesti korang dah tahu kan apa menu-menu yang pernah aku kongsikan di blog? Bukan nak kata aku pandai masak, apatah lagi nak gelarkan diri seorang chef. Cuma, kadang-kadang aku memang suka memasak, suka explore macam mana nak hasilkan menu-menu favorite hasil air tangan sendiri. Dan paling penting, sekadar perkongsian untuk lelaki bujang di luar sana untuk mencuba sendiri menu-menu simple di dapur.



Biasanya, aku akan guna bahan-bahan mentah dan rempah-ratus kalau nak masak. Proses nak sediakan bahan ni paling lama untuk settle. Tapi, kalau dah sibuk, kesuntukan masa, memang kena guna alternatif lain. Antara trick yang aku gunakan untuk menjimatkan masa dalam menyediakan hidangan adalah dengan menggunakan pes. Seriously, tak payah nak sediakan banyak bahan dan tak perlu nak blend itu ini. Jimat banyak masa. Dan antara produk yang korang patut cuba adalah Pes Ayamas.


Aneka Pes dan Sos segera dari Ayamas Kitchen


Biasanya kita tahu, Kedai Ayamas adalah salah satu rangkaian jualan produk berasaskan ayam especially roasted chicken. Siapa sangka, sekarang Ayamas telah melancarkan aneka pes dan sos segera baharu menerusi jenama Ayamas Kitchen. 


Antara produk baharu yang dikeluarkan oleh Ayamas Kitchen adalah  sos rendang, pes masak merah pes kurma dan serbuk pati ayam. Pes segera yang padat dengan campuran rempah ratus asli ini semestinya akan memudahkan kita semua untuk memasak hidangan tradisional di rumah dengan cepat dan paling penting menjimatkan masa. So, memang kena dengan tagline mereka iaitu "Cepat, Mudah dan Lazat".



Bahan-bahan untuk Ayam Masak Merah


Pes segera ini merupakan rencah tumis yang boleh dicampur dengan air, stok atau santan, hirisan bawang, kentang atau tomato cincang, bagi menghasilkan kuah yang lazat. Pes segera ini sesuai untuk memasak aneka juadah seperti ayam, daging atau makanan laut dalam masa kurang 30 minit.



Cepat, Mudah dan Lazat


Resipi Ayam Masak Merah dari Ayamas

  1. Sediakan bahan-bahan seperti hirisan bawang besar, bawang merah, tomato, ketulan ayam yang digoreng separuh masak dan paling penting Pes Masak Merah dari Ayamas Kitchen
  2. Panaskan minyak dan masukkan Pes Masak Merah serta sedikit air (bergantung kepada kepekatan kuah yang dikehendaki)
  3. Tumis pes Masak Merah sehingga pecah minyak
  4. Masukkan Ayam yang digoreng separuh masak
  5. Masukkan hirisan bawang besar dan bawang merah. 
  6. Akhir sekali masukkan hirisan tomato dan siap sedia untuk dihidangkan


Ayam Masak Merah


Untuk dapatkan hasil masakan Ayam Masak Merah mengikut citarasa sendiri, korang boleh tambah sedikit garam atau gula secukup rasa. Untuk kuah pulak, korang boleh decide nak cair atau pekat. Dan, dalam masa 30 minit hidangan Ayam Masak merah siap-sedia untuk dihidangkan. Mudah kan? Selamat mencuba!



Pes Ayamas


Bukan Pes Masak Merah je ada, macam-macam lagi pes segera dan sos masakan yang ada dari Ayamas Kitchen. Korang boleh pilih menu kegemaran korang untuk dicuba!


Pes Kurma, Sos Rendang, Pes Masak Merah dan Pati Ayam



Ayam Masak Kurma


Rendang Ayam


Sempena majlis pelancaran produk baru Pes Segera dari Ayamas Kitchen ini, kami bersekesempatan dan berpeluang untuk mencuba sendiri hasil juadah yang disediakan menggunakan pes segera semasa Ayamas Kitchen Bloggers Party di QSRT Glenmarie, Shah Alam. 


Ayamas Kitchen Blogger Party


Nasi Impit dan Rendang Ayam


Nasi Beriani, Ayam Masak Merah dan Ayam Masak Kurma


Berita baik untuk korang semua! Sos rendang, pes kurma dan pes masak merah Ayamas Kitchen masing-masing dijual pada harga serendah RM2.80 setiap paket yang mengandungi 100 gram. So guys, kalau korang nak cuba, bolehlah dapatkan produk pes segera Ayamas Kitchen ini di semua rangkaian Kedai Ayamas seluruh negara. Paling best, produk ni juga bukan saja sesuai untuk digunakan di rumah, malah amat sesuai untuk dibawa ke mana-mana especially time travel di dalam atau ke luar negara.


Harga: RM2.80 setiap paket yang mengandungi 100 gram.


Untuk info lanjut berkaitan produk Ayamas atau  promosi terkini, korang boleh rujuk di FB Page Kedai Ayamas – Ayamas Roaster dan website www.kedaiayamas.com.
Kalau bab makan, aku tak memilih sangat. Dari gerai-gerai tepi jalan, restoran, sehinggalah buffet di hotel, semua jalan. Semenjak dua menjak ni, selera aku berubah dan terarah kepada burger. Dari KFC Zingger Double Down sehingga ke McD Spicy Korean Burger, semua aku layan. Dan baru-baru ini, aku jumpa lagi satu lokasi best untuk makan burger. Nak tahu di mana? Jom, aku kongsikan.


Burger Ayam Telur Berkeju atau Burger Ayam Rendang?

Lokasi yang aku maksudkan adalah Rasa Utara yang terletak di Berjaya Times Square. One thing aku suka tentang Rasa Utara adalah sebab lokasinya yang strategik. Mudah diakses especially dengan public transport iaitu monorail. Hanya turun di Stesen Imbi, terus sampai. Dulu, aku ingat ke hanya makanan utara je ada di Rasa Utara. Rupa-rupanya, more than that.


Lagi buat aku excited bila dapat tahu Rasa Utara pun ada menawarkan burger. Yeaha! My all time favorite. Tapi, konpius weh nak try burger mana satu. Rasa Utara ada dua pilihan burger iaitu Burger Ayam Rendang dan Burger Ayam Telur Berkeju. Kedua-duanya nampak mengancam. Herm, nak try yang mana satu nI?



Dinner di Rasa Utara bersmaa rakan bloggers


Memandangkan kami pergi makan ramai-ramai di Rasa Utara, so we've decided to order both burgers. Boleh share-share untuk rasa. Good idea! Bukan burger je kami order, pelbagai menu lain juga kitorang order. Maklumlah, dah lama tak lepak makan-makan macam ni. So guys, kalau korang nak buat reunion ke, gathering ke, I would like to recommend Rasa Utara. 


Rasa Utara, Berjaya Times Square


Rasa Utara terlerak di aras Ground Floor, Berjaya Time Square. Kedudukannya betul-betul sebelah Starbuck. Mudah nak cari. Paling penting, ruang makan di Rasa Utara sangat selesa. Kalau nak buat event ke apa, korang boleh buat reservation untuk tempat makan di aras atas.


Sirap Selasih Laici


Jenuh juga nak fikir menu apa yang nak order di Rasa Utara. Semua menu nampak mengancam. But, I go for burger first. Oh, Sirap Selasih Laici adalah antara minuman yang wajib korang cuba di Rasa Utara.


Burger Ayam Rendang

Biasa asyik makan rendang ayam dengan nasi lemak, lemang dan pulut kuning je. But, this time it's different. Kita cuba makan Burger Ayam Rendang special dari Rasa Utara. Ya Allah, rasanya umphhh dengan gigitan pertama. Ayam lembut, rasa rendang dia memang power. Sebiji burger dengan portion yang besar macam ni boleh share 2 orang. Believe me, the bun was so delicious! Sampai kitorang berebut nak makan roti, hahaha.


Burger Ayam Telur Berkeju


Next in line, we've tried Burger Ayam Telur Berkeju. Memandangkan aku suka gila dengan cheese, this one I can't ressist. Seriously, sedap yang amat. Dengan kepingan daging ayam, kepingan keju dan telur, so yummeh! 


Mesti korang tertanya-tanya kan? Apa lagi menu yang ada untuk dipesan kalau plan nak datang makan di Rasa Utara. Ok, kat sini aku nak share dan recommend beberapa menu yang patut korang cuba kalau datang makan di Rasa Utara.


Seleksi Menu di Rasa Utara



Karipap


Samosa Ayam


Satay Ayam


Set Ayam Goreng Cili Lagenda


 Set Nasi Rasa Utara


Nas Goreng Rasa Utara


Ayam Nyonya Pinang


Ikan Menari ( Sambal Nuklear & Sambal Kicap Hitam)


Sagu Gula Melaka dan Mango Pudding


Macam mana, mengancam ke tidak menu-menu di Rasa Utara. Honestly, aku sangat berpuas hati makan di sini. Rasa yang sedap, portion yang memadai dan paling penting, variasi seleksi hidangan yang ada. Really worth it!


Aku paling suka satay ayam. Sedap weh satay ayam di Rasa Utara. I think, after burger I'll go for satay ayam. Rasa macam nak repeat lagi makan kat sini. Lagipun, memang dah dekat dengan area office, hehe. Anyone wanna join me? Jom!


Selain daripada menu-menu yang sempat kami cuba, korang juga boleh order Mi Soto, Laksa Kedah dan macam-macam lagi hidangan mengikut citarasa masing-masing. Dari segi air minuman, Rasa Utara menyedikana pelbagai jenis minuman seeprti Teh Ais Cincai, Calamansi Asam Boi dan Sirap Bandung Cincau.



Good news guys! Sempena bulan Kemerdekaan yang ke-60 pada tahun ini, pihak Rasa Utara tampil dengan kempen Merdeka 60 Minit. Jadi, setiap hari dari jam 1-2 petang, korang boleh serbu Rasa Utara berdekatan korang untuk menikmati promosi hebat sempena Medeka 60 Minit!


MERDEKA 60 MINIT

Get a FREE drink of your choice when you purchase a Rice Meal or Noodle from us”.

Promotion period : 
15/8/2017-17/9/2017
1pm -2pm daily



Untuk maklumat lanjut tentang Rasa Utara atau promosi-promosi terkini, korang boleh rujuk:

Website:

Fecebook:

Instagram:


Selamat mencuba!

Siapa pernah makan sate tulang di Sate Tulang Senawang? Ini kali ke-dua aku singgah makan di Sate Tulang Senawang. First time singgah sini dengan team +Projek Travel beberapa tahun lepas. Dan tahun ni, lagi sekali singgah makan sate tulang dengan dorang sebab teringin nak makan. Maklumlah, lama dah tak makan. Alang-alang pergi beraya di rumah rakan blogger Izzati Ghafur +Izzati Ghafur (Seremban) dan Uncle Zuan (Senawang) baru-baru ni, so singgahlah makan sini jap. Seriously, memang berbaloi! 


Menikmati sate tulang bersama Founder Projek Travel, +Mawardi Yunus 


Ada orang tanya, "Best ke sate tulang?". Ada juga yang tanya, "Sate tulang tu tulang apa? Lepas tu memang makan tulang je ke? Takde isi la eh?". Ok, sebelum korang pening-pening fikirkan jawapan tuh, meh sini nak cerita sikit pasal sate tulang. At least boleh bagi gambaran kasar especially untuk korang yang plan nak pergi try makan sate tulang ni. 


Sate Tulang, Sate Ayam dan Sate Daging


Sate tulang ni sebenarnya sate yang diperbuat daripada ketulan ayam yang dipotong besar. Bentuk dia macam ayam BBQ, cuma bezanya ia dicucuk seperti sate. Korang jangan ingat, semua yang dicucuk tu adalah tulang semata-mata. No no no! Sebenarnya, banyak juga isi. Best juga, lagi-lagi untuk orang macam aku yang suka makan ayam. Oh lagi satu, kalau datang makan sini, bukan hanya sate tulang yang dijual. Mereka juga ada jual sate daging dan sate ayam. So kalau korang suka makan sate, hah bolehlah singgah sini untuk rasa kelainan. Sate Tulang Senawang ni adalah antara kedai sate yang terbaik di Negeri Sembilan, best satay in town orang kata! 

 
Satay Ayam dan Sate Daging RM1


Dari segi harga pula, bagi aku sate di sini agak berpatutan. Dengan saiz satay dan rasa yang ditawarkan pada harga RM1 secucuk untuk sate ayam dan sate daging, aku rasa ia cukup berbaloi. Rasanya memang sedap, bukan sahaja sate malah kuah kacangnya pun tip top. Marvelous!

Harga 

Sate Tulang RM1.80
Sate Ayam RM1.00
Sate Daging RM1.00


Sate Tulang RM1.80


Untuk sate tulang pulak, satu cucuk berharga RM1.80. Kami makan 2 cucuk sorang sebab dah kenyang makan di majlis open house raya rakan blogger. Rasa dia memang sedap, macam ayam BBQ. Seronok je makan, sebab rasa dia lain dari yang lain. Biasa makan sate, ada isi je kan? Kali ini, makan sate kita boleh kunyah-kunyah tulang. Paling best bila makan sate tulang ni dengan kuah kacang yang marvelous tu. Padu!



Betulke kena tunggu lama untuk makan sate tulang di sini?


Dari segi servis pulak, aku tak boleh nak komen panjang. Sebab time kitorang pergi tempoh hari, tak ramai sangat orang. Mungkin sebab musim raya. So, kami tak lama menunggu. Duduk kejap je. order air, kemudian dah dapat 10 cucuk sate daging, 5 cucuk sate ayam dan 8 cucuk sate tulang yang kami order. Orang kata, kalau datang makan sini selalunya ramai orang dan servis lambat. Dua kali aku datang sini, alhamdulillah okay je. So, untuk korang yang first time nak pergi makan sini, please standby ye. Maybe lambat, maybe korang kena tunggu lama. Sabar je lah ye! Bagi aku, nak tahu kedai makanan yang sedap, kena tengok ramai ke tak orang. Kalau ramai orang tu, maksudnya memang sedaplah tu. Dan teori ni memang tak pernah salah. Cubalah!


Amacam, korang tak teringin ke nak makan sate tulang? Kalau korang travel ke Negeri Sembilan atau berkunjung ke Senawang, bolehlah singgah sini. Highly recommended!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...