Showing posts with label Food Review. Show all posts
Showing posts with label Food Review. Show all posts
Nak makan waffle sedap seperti waffle yang tersohor di United Kingdom? Tapi, bila pula nak pergi United Kingdom kan? Don't worry, waffle yang famous di UK iaitu Wafflemeister kini dah ada di Malaysia.


Berita baik untuk semua penggemar waffle. Nak tahu apa yang special tentang Wafflemeister? Di mana lokasi Wafflemeister? Jom, aku kongsikan sedikit-sebanyak info berkaitan Wafflemeister. Alang-alang aku dah pun terjah Wafflemeister baru-baru ni, jadi meh nak share. Mana tahu kan, ada yang berminat nak pergi Jalan-Jalan Cari Makan di Wafflemeister. Cekidout!!!


Wafflemeister Bangsar

Address:
7, Jalan Telawi 3, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur, 
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

Phone: 
+60 3-2202 1817


First of all, aku nak share lokasi dulu. Wafflemeister terletak di Bangsar. Untuk memudahkan korang mencari lokasi Wafflemeister, korang just perlu waze sahaja, "Wafflemeister". Tak pun, korang boleh refer alamat seperti yang tertera di atas. Ok, lokasi dah tahu kan? Meh, nak share 9 fakta menarik tentang Wafflemeister Bangsar yang korang patut tahu.


1) Satu-satunya outlet Wafflemeister di Malaysia

Wafflemeister merupakan outlet waffle yang cukup terkenal di United Kingdom. Dan jangan terkejut, Wafflemeister Bangsar adalah satu-satunya outlet waffle original brand Wafflemeister yang ada di Malaysia. Wow kan?


Sejarah tentang Wafflemeister di dinding Wafflemeister Bangsar


Dulunya, outlet Wafflemeister ada di Suria KLCC. Tapi, sekarang sudah relocate ke lokasi baru iaitu di Jalan Telawi 3, Bangsar. Haaa, kalau ada yang tertanya-tanya kat mana Wafflemeister menghilang? Sudah tentu, sekarang mereka berpindah ke Bangsar. Sila war-warkan ye especially untuk pencinta waffle Wafflemeister. Jangan lupa datang ramai-ramai ke sini untuk mencuba sendiri waffle special made from Belgium with love!


Wafflemeister sesuai untuk gathering dan chit-chat. Cosy ambiance!


2) Waffle jenama dunia yang bertaraf antarabangsa

Wafflemeister merupakan jenama dunia yang bertaraf antarabangsa. Wafflemeister sememangnya jenama yang cukup sinonim dengan waffle. Dengan resepi istimewa dan terkenal, authentic handmade Belgian Liège Waffles menjadikan Wafflemeister berada di kelas yang tersendiri. Rasai sendiri waffle lazat bertaraf antarabangsa di Wafflemeister Bangsar, baru korang boleh tahu betapa power rasanya waffle kat sini.


Wafflemeister menawarkan waffle lazat bertaraf antarabangsa


3) Waffle dibuat dari doh yang diimport khas dari Belgium

Satu perkara yang menarik tentang Wafflemeister adalah dari aspek penyediaan waffle. Biasa kita lihat, waffle yang dijual di Malaysia kebanyakannya dibuat daripada adunan cecair. Berbeza dengan Wafflemeister, mereka menggunakan doh daripada Liège waffles yang handmade  daripada secret recipe keluarga yang berasal dari Beligium. Istimewanya pembuatan waffle di Wafflemeister, mereka import khas doh untuk membuat waffle dari Belgium ke Malaysia. Jangan terkejut, Wafflemeister merupakan satu-satunya outlet waffle di Malaysia yang mengimport terus doh waffle dari Belgium.


Doh yang diimport khas dari Belgium


Menggunakan doh untuk memghasilkan waffle sememangnya menjanjikan kelainan dari segi tekstur dan rasa waffle. Pendek kata, waffle di Wafflemeister ini cukup berbeza daripada waffle yang ada di pasaran. Adunan yang mengandungi "Pearl Sugars" menghasilkan lapisan karamel bila dibakar dan seterusnya menghasilkan waffle yang rangup di luar dan lembut di dalam. Itulah keunikan dan keistimewaan Liège Waffles berbanding Brussels Waffles yang dibuat dalam bentuk cecair especially yang mudah didapati dan dijumpai di Malaysia.


Jangan risau, bahan-bahan yang digunakan untuk menghasilkan doh waffle ini dijamin halal dan terdiri daripada bahan-bahan yang diluluskan. 



4) Menghidangkan 3 pilihan Belgian Chocolate

Untuk pelanggan di Wafflemeister, korang boleh pilih antara 3 jenis coklat yang ditawarkan untuk dinikmati bersama waffle iaitu Milk, Dark atau White Chocolate. Apa yang pasti, ketiga-tiga jenis coklat adalah dari Belgium. Cuba korang imagine, coklat favorite meleleh atas waffle siap-sedia untuk dinikmati. Walla!


5) Waffle Wednesday menawarkan diskaun 30%

Tak pernah tahu pasal Wafflemeister? Teringin nak try waffle di Wafflemeister? Jangan lepaskan peluang untuk merasai sendiri pengalaman menikmati waffle di Wafflemeister pada hari Rabu. Kenapa hari Rabu? Semestinya kerana adanya 'Waffle Wednesday'.


Untuk pengetahuan semua, Wafflemeister ada buat promosi untuk setiap hari Rabu dengan diskaun sehingga 30% untuk kesemua jenis waffle. Dengan syarat, while stock last! Haa, kalau nak try dan dapatkan waffle dengan harga diskaun, jangan lupa datang awal-awal.


Waffle Wednesday menawarkan diskaun sehingga 30%


6) Top 3 Waffle wajib cuba di Wafflemeister

Frankly speaking, this is my first time here. Jadi, kalau pergi mana-mana tempat makan untuk pertama kali, biasanya aku akan cuba order menu yang tersenarai sebagai the best seller!


Untuk waffle di Wafflemeister, kami dimaklumkan antara top 3 waffle paling laris di Wafflemeister adalah Dream team, Strawberry heaven dan Go banana.


Dream Team


Strawberry Heaven


Go Banana


Selain waffle Top 3 paling laris, ada beberapa jenis waffle lagi yang sempat kami try. Antaranya adalah Cream & Cookies dan Marsh mellow Surprise. Kalau yang pergi bersama anak-anak kecil, semestinya Marshmellow Surprise yang akan menjadi pilihan utama. But, believe me. Waffle kat sini tak terlampau manis. Still, you can eat with smiley face. And, the most important thing, I love it so much!


Cream & Cookies


Marshmellow Surprise


Selain aneka jenis Sweet Waffles yang ada, korang juga boleh cuba Sweet Crepes. Antara Sweet Crepes yang sempat kami cuba adalah Banofee, Nutella dan British Delight. Mana tahu ada yang kurang gemar waffle, usah khuatir sebabnya ada something special untuk anda. Korang ada pilihan alternatif iaitu crepes. Very soft and yummeh!


Banofee
Banana, Caramel, Ginger Biscuite, Cream


Nutella


British Delight
Strawberries, Dark/ Milk/ White Belgian Chocolate


7) Personal touch dengan ukiran nama atas plate

Part ni paling best. Bila waiter/ waitress datang nak hidangkan waffle di Wafflemesiter, korang akan tersenyum lebar. Kenapa? Kerana setiap plate yang dihidangkan untuk pelanggan akan diukir dengan nama masing-masing atas plate. So sweet! Dorang personalise setiap plate dengan nama customer. Secara tak langsung, kita rasa happy dan dihargai.




Nampak tak aku senyum lebar tu? Mana taknya, happy beb! First time nama sendiri ada atas plate. Sampai nak makan waffle pun berjaga-jaga takut terkena tulisan nama, hahaha. Dan semestinya, benda-benda macam ni instaworthy. Korang boleh snap gambar dan share di social media especially di instagram. Hah, kalau ada yang mencari lokasi untuk buat surprise birthday atau anniversary, sesuai sangat datang celebrate kat sini. Highly recommended!


Semanis-manis Belgian chocolate,  manis lagi senyuman saya buat awak 😍


8) Variasi Thick Shakes 

Bila datang ke Wafflemeister, jangan lupa order variasi Thick Shakes. Antara yang kami cuba adalah Chocolate, Vanilla dan Strawberry Shakes. Lagi satu yang special kalau korang nak cuba adalah Shake au Chocolat. Setiap Thick Shakes di Wafflemeister sangat sedap dan kaya dengan chocolate dari Belgium. Fuh! Nikmatnya tak terkata dengan sedutan pertama. Slurpppp!


Shake au Chocolat, Chocolate, Vanilla dan Strawberry Shakes


9) Menghidangkan kopi premium by Illy dan Gelato

Untuk peminat kopi yang setia, korang pun tak ketinggalan. Di Wafflemeister, siap ada kopi premium lagi. Kopi dan waffle, terpisah tiada. Memang kombinasi yang sangat ohsem. Perfect!


Wafflemeister - Port best untuk lepak santai


Selain kopi, satu lagi menu istimewa di Wafflemeister adalah gelato. Peminat ais krim atau gelato boleh pilih macam-macam perisa untuk dipadankan dengan waffle. Kebaboom! Waffle panas dan rangup, ais krim pula sejuk menyengat. Walaweh, meletup habis rasanya bila masuk mulut.


Soft drinks, Premium Coffee & Gelato


Aneka  perisa Gelato


Amacam, mengancam tak menu-menu di Wafflemeister? Kalau korang teringin nak cuba sendiri, bolehlah pergi Wafflemeister Bangsar. Takpun, boleh share artikel ni kepada kawan-kawan dan ajak join sekaki.


Facebook:

Instagram:


It's worth it to try! Sekian saja perkongsian aku untuk kali ini. 9 Fakta Menarik tentang Wafflemeister untuk pengetahuan korang semua especially untuk gang kaki makan dan food hunters!  Next lokasi makan-makan ke mana? Stay tuned ya. 
Sebenarnya, memang jarang aku pergi hi-tea kat mana-mana especially hotel. Kalau breakfast, lunch ataupun dinner, pernah la jugak kan. Kebetulan baru-baru ni, dapat jemputan dari +Ahmad Fauzi Aryaan, jadi tak nak lepaskan peluang yang ada untuk join sama. Nak juga merasa hi-tea di hotel bertaraf 5 bintang kan? Miahahaha. Meh nak share pengalaman menikmati hi-tea di Palace Of Golden Horses.


Hi-Tea Palace Of The Golden Horses


Jadi, sesiapa yang tengah mencari tempat best untuk hi-tea bersama insan tersayang, family, officemates ataupun kawan-kawan, bolehlah pilih Palace of The Golden Horses sebagai lokasi pilihan. Cosy ambiance, nice food and definitely a unique place to hangout. 


Palace of The Golden Horses

What's special about Grand Salon Lobby Lounge at Palace of The Golden Horses? Here, I would like to share a bit info about the place.
  1. 'Rotating Koi-Horse' design concept, one of the Legends of Palace
  2. Serves à la carte dishes, weekend Hi-Tea stands and all types of beverages
  3. Located at the Lower Ground Level
  4. Seating capacity of 72
  5. 3229 sqft

Grand Salon Lobby Lounge

Dulu, tertanya-tanya bangunan apa yang berbumbung hijau di tepi highway nak ke Putrajaya tu? Rupa-rupanya, itulah dia Palace of The Golden Horses. Pertama kali menjejakkan kaki ke sini, memang teruja. Walaweh! Lawa weh tempat ni. Excited jap!


The Heavenly Hi-Tea

Set-up untuk The Heavenly Hi-Tea kat sini memang kelas dan tersendiri. Diiringi dengan alunan muzik dan arca Koi-Horse yang berputar, menampakkan lokasi untuk hi-tea di sini unik dan lain daripada yang lain. Mesti korang tertanya-tanya kan, apa pula menu yang dihidangkan untuk The Heavenly Hi-Tea di Palace of The Golden Horses?


RM65 onwards nett/ 2 persons 

Hi-Tea di Palace of The Golden Horses bermula pada harga serendah RM65++ untuk set 2 orang. Buat masa ini, ada 3 set Hi-Tea yang dihidangkan iaitu Malay Set, Healthy Set dan English Set. So, korang boleh pilih mengikut citarasa dan kehendak masing-masing.


Malaysian Set

Untuk set pertama, kami dihidangkan dengan Malaysian Set. Macam biasa, kuih-muih tradsional melayu dihidangkan. So, kalau korang nak mak kuih-muih Melayu atau nak bawa kawan-kawan dari luar negara mencuba kuih-muih Melayu, memang dicadangkan untuk try Malaysian Set.


Healthy Set

Untuk yang pentingkan kesihatan dan jaga berat badan, maybe boleh cuba Healthy Set. Mostly hidangan dalam Healthy Set ni adalah daripada sayur-sayuran dan buah-buahan. Antaranya Avacao, Spinach and Yam.


English Set

Untuk set yang terakhir, kami try English Set. Ada macam-macam jenis roti dan pastri. Antara favorite aku untuk English Set adalah Banana with Peanut Butter. Seriously, best giler! 


3 choices for Hi-Tea Set

Okay, kalau nak tengok apa dihidangkan untuk ketiga-tiga set hi-tea boleh rujuk gambar di atas. Untuk Malaysian Set ada satay ayam, nasi lemak, kuih lapis, pau dan macam-macam lagi. Untuk Healthy Set ada sandwich, ada yam yang digoreng rangup di luar dan lembut di dalam, dan spinach with avacado. Dan untuk English Set pula ada scon, ada brownies, banana with peanut butter, tart dan cream puff! So, korang boleh pilih mana satu set yang menjadi pilihan dan favorite. Antara 3 set yang dihidangkan, aku prefer English Set. Yummeh!


Thank you Palace of The Golden Horses


Btw, thank you so much Fauzi sebab ajak pi Hi-Tea ke sini. Thank you juga untuk Shafina, PR Palace of The Golden Horses for a great food & hospitality. InshaAllah, panjang umur dan murah rezeki akan datang lagi ke sini. 


Kalau ada yang nak book untuk hi-tea di Palace of The Golden Horses, boleh refer info di bawah. Selamat mencuba!


Contact Details:
Phone: (+60)3-8946 4888 (Ext:3782)

Operating Hours:
Opens Daily: 9.00am - 12.00am

Website:
Mencari tempat makan yang best di Shah Alam? Untuk penggemar makanan berasaskan grill dan barbeque ataupun steamboat, boleh consider satu restoran yang terkenal di Shah Alam iaitu D'Kayangan Grill & Barbeque Steamboat. Kalau korang mencari tempat makan steamboat yang murah dan best, inilah jawapannya. Datang ramai-ramai bersama family atau kawan-kawan, lepak santai makan kat sini. Best! Kalau nak take away atau plan nak makan steamboat kat rumah pula, boleh pergi AK Noodles Express. Dan kalau nak try ABC Special di Shah Alam, boleh terjah Frado ABC.




Untuk perkongsian kali ini, aku nak share pengalaman makan steamboat di D'Kayangan Grill & Barbeque Steamboat, Shah Alam. Ini first time aku makan-makan sini. Actually, kami ada photoshoot Bloggers Malaysia 2017 di Kaio Studio. So, settle semua sesi photoshoot, kitorang ramai-ramai pergi terjah D'Kayangan untuk dinner. Apa yang best kat sini?




Dari segi harga dan pilihan, memang berbaloi makan di D'Kayangan. Cuma, kalau korang plan nak datang ramai-ramai, better call dan make reservation untuk pastikan ada seat. Ye lah, kalau pergi time weekend misalnya, takut tak ada seat pulak. Nak selamat, better book awal-awal.




Antara juadah yang dihidangkan di D'Kayangan adalah aneka jenis bebola dan seafood. Sotong, ikan, udang, ketam, semua ada. Macam-macam bentuk, macam-macam colour ada. Just name it! Selain daripada aneka jenis bebola untuk steamboat, D'Kayangan juga ada menyajikan ikan, udang, sotong, daging yang diperap, ikan yang diperap dan ayam yang diperap untuk grill & barbeque.




Jujurnya, aku suka makan steamboat. Dan benda paling best bila dapat ambil macam-macam jenis bebola ikan, sotong, udang, ayam, ketam dan macam-macam jenis lagi. Lepas tu, letak dalam kuah tomyam atau kuah sup. Makan pula dengan sos BBQ atau sambal yang pastinya umphhhhh!




Bukan setakatr kuah tomyam dan kuah sup yang ada, nak bakar-bakar pun boleh. Ambil ikan, sotong, udang, kerang, ketam, lepastu grill & barbeque sekejap. Lepas tu cicah dengan sambal kicap atau air asam. Perghhh, padu!




Jangan bimbang pasal makanan kalau datang ke D'Kayangan. Selain steamboat, grill & barbeque, mereka juga ada menyediakan juadah lain seperti mee goreng, kambing golek, nasi goreng dan macam-macma lagi.



Untuk peminat maggi atau aneka jenis mee, dont worry. Ada pelbagai seleksi untuk dipilih mengikut selera masing-masing. Nak rebus telur pun boleh. Just take as much as you want. Tapi, kena ingat! Jangan sampai membazir. Setiap gram makanan yang korang ambil tapi tak habis, nanti kena bayar extra. Hah, jangan tamak sangat ok! Ambil setakat kemampuan korang boleh telan.




Salad dan sayur yang ada kat sini pun memang fresh. Biasanya, kalau makan yong tau fu, kita letak kangkung je. Tapi, bila dapat makan steamboat kat sini, amekaw! Macam-macam jenis salad dan sayur ada. Terbaik!




Tarikan utama di D'Kayangan berbanding tempat lain adalah kambing golek. Biasanya, kalau pergi makan time buffet Ramadan je boleh jumpa kambing golek macam ni, Tapi tidak kalau datang bertandang ke D'Kayangan. Mereka ada menyajikan kambing golek kepada semua pelanggan. Amacam, berbaloi ke tidak? 




Overall experience aku makan kat sini, memang berpuas hati. Dari segi seleksi makanan yang ada, dari segi service dan hidangan yang disediakan, memang berbaloi-baloi. So, kalau korang mencari lokasi makan yang best, especially penggemar steamboat, bolehlah letak D'Kayangan dalam senarai pilihan. Kat bawah ni, aku share beberapa info berkaitan harga, waktu operasi dan alamat D'Kayangan untuk rujukan semua. Selamat mencuba!


Setiap Jumaat, Sabtu & Ahad (Termasuk Cuti Umum)
DEWASA - RM33.00
KANAK - KANAK (5 - 11 Tahun) - RM18.00


Setiap Isnin - Khamis (Tidak Termasuk Cuti Umum)
DEWASA - RM28.90
KANAK - KANAK (5 - 11 Tahun) - RM12.00


'Sunday Family Day' - Setiap Ahad 11.00 Pagi - 3.00 Petang
DEWASA - RM22.90
KANAK - KANAK (5 - 11 Tahun) - RM9.90



Waktu Operasi D'Kayangan Grill & BBQ Steamboat
Isnin - Sabtu : 5.00 Petang - 1.00 Pagi
Ahad : 12.00 Tengah Hari - 12.00 Tengah Malam



Alamat D'Kayangan Grill & BBQ Steamboat
Sri Acappella Servis Apartment Rest. 
D’Kayangan,Sri Acapella Servis Appartment. 
No. 1, JLN Lompat Tinggi 13/33m Seksyen 13, 
40400 Shah Alam




Untuk maklumat lanjut, sila layari :

Facebook Page Rasmi:

Instagram



Untuk pertanyaan atau tempahan, bolehlah hubungi: 
012-2971091
017-5076274
03-55234979

Email:
dkayangan_steamboat@yahoo.com.my
Biasanya kan, kalau nak makan steamboat kita pergi restoran atau kedai makan dan makan ramai-ramai kat sana. Tak kira lah bersama family atau kawan-kawan. Kalau tak pergi ramai-ramai, memang tak seronok dan tak meriah makan steamboat. Betul tak? Masalahnya, kadang-kadang tak semua orang available time kita nak pergi tu. Kalau dapat buat steamboat kat rumah dan makan ramai-ramai kan best. Ada ke?


Jawapannya memang ada. Untuk korang yang mencari steamboat untuk take away dan plan nak buat makan-makan kat rumah, boleh singgah di AK Noodles Express. Baru-baru ni, aku dan kawan-kawan blogger singgah di AK Noodles Express yang terletak di Tropicana City Mall. Apa yang special steamboat kat sini? Kalau nak tahu, AK Noodles Express terkenal sebagai tempat nak dapatkan "the best fishball in town!"




Ada yang masih belum tahu tentang AK Noodles House atau AK Noodles Express? Meh, nak certia sikit latar belakang tentang AK Noodles House ni. AK Noodles telah ditubuhkan oleh Restoran Ah Koong yang menjual bebola ikan buatan sendiri sejak tahun 1987. Fuh, lebih berusia dari umur aku sendiri, keh3. Produk bebola ikan keluaran AK Noodles diproses setiap hari dengan menggunakan ikan parang dan ikan tongkol segar di bawah piawaian kebersihan yang ketat.




Produk ikan yang dihasilkan oleh AK Noodles akan dihantar ke setiap cawangan dalam masa yang singkat supaya dapat menawarkan produk yang segar kepada pelanggan. Kalau pergi Palembang, korang perlu try makanan popular dan terkenal kat sana iaitu pempek. Kalau kat Malaysia, boleh dikatakan AK Noodles terkenal dengan bebola ikan yang segar dan sedap. Setakat ini, AK Noodles mempunyai 6 cawangan iaitu di lokasi seperti berikut:


  1. Johor Bahru City Square
  2. 1 Utama Shopping Centre, Petaling Jaya
  3. Tropicana City Mall, Petaling Jaya
  4. Main Place, USJ 21
  5. Evolve Concept Mall, Ara Damansara
  6. DC Damansara City Mall, Kuala Lumpur



Baru-baru ni, kami try Set Special Steamboat yang ditawarkan untuk dibawa pulang (Takeaway) di AK Noodles Express. Tapi, memandangkan ada special event kat sana, kami makan kat situ Sebenarnya, pakej ni hanya boleh dibawa pulang (takeway). Untuk korang yang mencari pakej steamboat untuk takeaway, boleh singgah di AK Noodles Express yang menawarkan 2 pilihan set iaitu Set 5 orang dengan harga RM149.90 (plus GST RM158.90) dan Set 8 orang dengan harga RM239.90 (plus GST RM254.30). Nak tengok apa yang ditawarkan untuk Set Special Steamboat ni? Boleh tengok gambar-gambar yang sempat snap tempoh hari. Cekidout!!!



Set 5 orang - RM149.90 (plus GST RM158.90)
Set 8 orang - RM239.90 (plus GST RM254.30)


Yong tau fu

Vege ball

Mackarel Fish

Vege roll & fish dumpling

Prawn


Apa yang special steamboat dari AK Noodles Express? Seriously, sangat fresh dan sedap, Pekena pula dengan kuah tomyam dan kuah kari special. Memang umphhhhh! Kalau korang tak percaya, boleh lah pi singgah di cawangan AK Noodles yang terdekat dengan korang. Overal experience aku suka dengan steamboat dan kuah yang ditawarkan Kena dengan selera dan citarasa aku. Memang sedap dan berbaloi-baloi.


Untuk maklumat lanjut pasal Steamboat takeaway di AK Noodles Express boleh rujuk facebook dan website AK Noodles. Selamat mencuba!


Facebook Page :

Website :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...