Showing posts with label FOODREVIEW. Show all posts
Showing posts with label FOODREVIEW. Show all posts
Tahun lepas, aku ada share serba-sedikit tentang MY Delicacies di blog. Kalau korang tak pernah baca atau tak pernah tahu tentang MY Delicacies sebelum ini, boleh baca sini > MY Delicacies. MY Delicacies bukan asing lagi bagi aku. Disebabkan lokasi kiosk dan shoplot MY Delicacies di Busana MARA dekat dengan office, memang selalu singgah sini. Kalau time lunch, kadang-kadang singgah sini untuk dapatkan kudapan, lepas tu letak di workstation. Seriously, memang excited bila tengok banyak kudapan, biskut raya, kerepek dan macam-macam lagi. Pendek kata, semua ada macam one stop centre untuk beli kudapan. Paling best, biskut raya atau kudapan di sini bukan bermusim, tetapi MY Delicacies menjualnya sepanjang tahun.




Memandangkan bulan Ramadan sudahpun bermula dan musim perayaan akan berkunjung tiba. Satu inisiatif pihak MY Delicacies adalah membuka satu shoplot baru yang lebih besar dan selesa di Busana MARA bagi memenuhi kehendak pelanggan. Memulakan operasi pada tahun 2015, kini MY Delicacies semakin mendapat sambutan hebat dari vendors dan para pelanggan. Jadi, tak hairanlah kalau tengok MY Delicacies semakin berkembang maju dan sukses. Tahniah!


BACAAN YASIN DAN DOA SELAMAT


Sempena majlis perasmian pembukaan shoplot MY Delicacies dan pelancaran produk baru di MY Delicacies Busana MARA, aku berpeluang dan berkesempatan untuk turut serta menghadiri majlis bacaan Yasin dan doa selamat. Kalau nak tahu, shoplot MY Delicacies ni terletak berdekatan dengan SUBWAY iaitu di kaki lima di Busana MARA menghala ke bangunan MARA.





Alhamdulillah, settle majlis bacaan yasin dan doa selamat, majlis diteruskan dengan majlis pelancaran produk baru di MY Delicacies dan juga kempen terbaru. Nak tahu kempen apa? Hah, korang kena baca la perkongsian aku kat sini. Cekidout!


KIOSK MY DELICACIES, BUSANA MARA

Kalau tahun lepas, aku bercerita tentang beli kudapan di Kiosk MY Delicacies di Busana MARA, kali ini aku nak bercerita tentang shoplot baru MY Delicacies di Busana MARA. Kiosk ni terletak betul-betul di depan Mc Donald, shoplot pula terletak tak jauh dari Kiosk MY Delicacies. So, don't worry. Kalau sampai di Busana MARA, korang jalan-jalan je di Ground Floor, confrim boleh jumpa. Percayalah, kalau korang datang sini tak akan menyesal. Sebabnya? Macam-macam ada. Bukan sekadar biskut raya dan kudapan, malah pelbagai jenis sambal sepert sambal hitam pun ada.








SHOPLOT MY DELICACIES


Kalau tak jumpa shoplot MY Delicacies di Busana MARA, korang jalan je menghala ke Bangunan MARA. Confrim, akan jumpa. Apa yang menarik, outlet MY Delicacies ni lebih besar, lebih selesa especially untuk para pelanggan untuk membeli-belah.




Lagi satu keistimewaan membeli-belah di MY Delicacies, mereka menyediakan samples untuk testing. So, korang boleh rasa dulu, pastikan betul-betul sedap, then baru beli. It's fair right? Tak nak lah, nanti bila dah beli, bawa balik rumah, try makan terapi rasanya mengecewakan. It'll never happen di MY Delicacies. Kat sini juga, aku dah jumpa biskut favorite aku yang sedap iaitu Biskut Makmur. Yummeh!




KEMPEN KAD RAYA 


Sejajar dengan pelancaran produk biskut raya sempena hari raya yang bakal kunjung tiba, pihak MY Delicacies juga telah melancarkan Kempen Kada Raya buat yang tesayang. Macam mana tu? Kalau korang berminat nak dapatkan kad raya ni, korang hanya perlu membuat pembelian RM30 ke atas di MY Delicacies. Kemudian, korang boleh dapat kad raya dan serahkan kepada pihak MY Delicacies untuk proses penghantaran secara percuma. Menarik kan? Korang yang dah lama tak hantar kad raya, boleh lah datang sini untuk buat kejutan kepada mak ayah di kampung, sahabat-handai yang dah lama tak bersua dan sanak-saudara. Tahukah anda? Saat menerima kad raya, itulah saat yang bermakna untuk seseorang. Nampak simple je kan? Tapi, di situlah terbitnya kegembiraan.




IMPIAN PUAN SUHAILY HAMZAH


Impian founder MY Delicacies iaitu Puan Suhaily Hamzah adalah untuk membantu semua usahawan-usahawan kecil dan sederhana dalam memasarkan produk mereka. Bukan mudah, nak memasarkan produk tanpa ilmu pemasaran. Jadi, kepada korang yang dah ada produk, tetapi masih buntu nak jual kat mana, jualan pun tak pulang modal, satu alternatif yang korang ada adalah bekerjasama dengan MY Delicacies. Korang boleh letak produk untuk dijual di MY Delicacies.




Pada tahun 2017, My Delicacies mendapat kepercayaan dari MARA sebagai “BUYER” di KUD 2017. Dengan mandat dan kepercayaan yang diberikan ini, usahawan bumiputera boleh meletakkan produk mereka di ruang niaga My Delicacies untuk dipromosikan dan dijual kepada pelanggan. Bila dah letak produk di My Delicacies, korang tak perlu risau. Mereka akan uruskan segalanya dari segi promosi dan juga jualan produk. Paling best, My Delicacies juga akan menjual produk-produk ini tak kira musim. Contohnya, kalau korang buat kuih raya, bukan time musim raya je dorang akan jual, malah sepanjang tahun. 







Kelebihan My Delicacies
  1. Produk akan dipromosikan selama 365 hari di semua kedai,kiosk sera booth bergerak MyDelicacies.
  2. Promosi berterusan di media sosial.
  3. Networking dengan vendor-vendor lain.
  4. Khidmat nasihat mengenai production, penglabelan, pembungkusan serta marketin



Perkhidmatan My Delicacies
  1. Membekalkan produk serunding daging tempatan yang dimasak secara tradisional menggunakan api kayu dan tembaga berkualiti.
  2. Menjual secara runcit dan borong
  3. Menyediakan dan membekalkan makanan tradisional,kuih raya,kerepek,dodol yang berkualiti dan sedap
  4. Menyediakan dan membekalkan produk makanan yang sedia dimakan
  5. Menyediakan perkhidmatan pembungkusan dan penghantaran ke lokasi yang berdekatan.
  6. Hot items di My delicacies:
    • SAMBAL HITAM MENANGIS
    • SAMBAL KICAP
    • SAMBAL TEMPOYAK
    • SAMBAL IKAN MASIN.

HARI HARI RASA RAYA


Memang kena dengan tagline MY Delicacies, 'Hari Hari Rasa Raya", mereka menjual semua produk especially biskut raya bukan hanya di musim raya, malah sepanjang tahun. Jadi, korang tak payah nak mengidam biskut raya, tak payah tunggu misum raya macam biasa, sekarang setiap hari boleh beli.








SERUNDING DAGING TEMPATAN

Selain kudapan dan kuih-muih raya, satu lagi produk yang mendapat sambutan adalah Serunding Daging Tempatan. Kalau korang nak dapatkan Serunding Daging Tempatan, fresh dari Kampung Laut, Kelantan boleh dapatkan di MY Delicacies. Rasanya memang umphhhh! Sedap. Bulan-bulan puasa ni, memang wajib ada lah untuk berbukap uasa dan bersahur.





Kalau korang teringin nak dapatkan kudapan, biskut raya atau serunding daging tempatan, bolehlah berkunjung ke MY Delicacies. Sekarang mudah, tak payah nak gi banyak kedai untuk beli semua yang kita nak. Singgah MY Delicacies je, semua ada. Jimat masa, jimat tenaga. Untuk maklumat lanjut tentang My Delicacies, korang boleh kunjungi My Delicacies yang berhampiran ataupun kunjungi laman media sosial mereka untuk mengetahui promosi terkini!




LOKASI MY DELICACIES


Busana MARA, KL
Busana Mara 232,Jalan Tuanku Abdul Rahman,50100 Kuala Lumpur


Jakel Square
Lot G.04, (Ground Floor) ,Signature A&B Lot 159, Jakel Square , Persiaran Capsquare Off Jalan Munshi Abdullah 50100 Kuala Lumpur.


Facebook: 


Instagram: 


Email: 
mydelicacies17@gmail.com
Sempena bulan Ramadan yang bakal kunjung tiba, aku nak share tentang pakej istimewa berbuka puasa di Grandmama's Pavilion KL. Jujurnya, ini first time aku berkunjung ke Restoran Grandmama's. Ingat ke ada satu je outlet Grandmama's di Malaysia. Rupa-rupanya, Grandmama's sudah ada 4 outlet iaitu di Pavilion KL, Intermark Mall, KLIA dan Genting Highlands. Tetapi, untuk pakej istimewa sempena Bulan Ramadan tahun ini, hanya ada di outlet Grandmama's Pavilion KL dan Intermark Mall sahaja.


Perghhh...Sedap! Jom Lobster!


Tagline untuk hidangan istimewa sempena Ramadan di Grandmama's tahun ini adalah "Perghhh...Sedap! Jom Lobster!". Biasanya, kalau pergi ke buffet-buffet Ramadan atau berbuka puasa di hotel-hotel, pastinya kambing golek akan jadi perhatian kan? Lain pula dengan konsep yang diketengahkan oleh pihak Grandmama's. Kal ini, mereka bawakan lobster sebagai hidangan utama. 




First impression bila dapat tahu tentang Restoran Grandmama's? Benda pertama yang terlintas di fikiran, restoran ni mesti hidangkan masakan kampung dan resipi asli turun-temurun. Bila sampai sana, terpampang tagline Grandmama's "Flavours of Malaysia". Jadi, betullah sangkaan aku sebelum ini. Grandmama's memang cukup terkenal dengan menu tempatan yang disukai oleh seluruh rakyat Malaysia. So, excited juga lah. Maklumlah, first time nak try makan di Restoran Grandmama's.




Bagi korang yang datang ke Pavilion KL, jangan lupa untuk singgah di Grandmama's yang terletak di tingkat 6. Salah satu tarikan yang ada di outlet Pavilion KL adalah mural seorang nenek yang sedang menunggang motosikal dengan penuh gaya dan stylo. Apa lagi? Terus snap photo untuk disimpan sebagai kenang-kenangan.


Grandmama's Pavilion KL


Grandmama's memperkenalkan dua menu utama sebagai sajian utama sempena Ramadan tahun ini iaitu Lobster Curry Hot Pot dan Lobster Masak Merah. Kalau ditanya, "Lobster mana satu yang best?". Bagi pendapat aku, aku lebih suka makan Lobster Curry Hot Pot. Dengan ketulan isi lobster yang segar, kuah kari yang pekat dan kaw, memang Perghhhhhh... Sedap! Sesuai dengan tagline, hahaha. 



Lobster Curry Hot Pot



Lobster Masak Merah


Bagi korang yang tak berapa gemar makan kari, don't worry! Ada lagi satu pilihan lain iaitu Lobster Masak Merah. Dua jenis masakan yang berbeza, Grandmama's memberi pilihan kepada pelanggan untuk memilih menu kegemaran. Pemilihan lobster yang besar dan segar menjadikan menu lobster di Grandmama's akan menjadi tumpuan untuk berbuka puasa.




Untuk menu berbuka puasa kali ini, kita boleh pilih sama ada nak order Set A untuk 2-3 pax atau Set B untuk 4-5 pax. Kesemua set akan dihidangkan bersama kuih-muih, kurma, nasi putih, keropok ikan dan sambal belacan. Pendek kata, memang complete set! Selain diberi pilihan untuk kita tentukan jenis masakan bagi lobster, kita juga boleh pilih lauk-pauk yang nak kita order bagi Set A dan Set B dari senarai menu Sedap Dishes Category A dan Category B. Jom, kita tengok senarai Sedap Dishes yang ada.


Hidangan Lobster Masak Merah

Sedap Dishes

Untuk Set A, kita akan dihidangkan dengan lobster dan 3 menu pilihan dari senarai Sedap Dishes. Untuk Set B pula, kita akan dihidangkan dengan lobster dan 5 menu pilihan dari senarai Sedap Dishes. Jadi, terpulang kepada kita semua nak order apa. Yang penting, menu-menu dari Grandmama's memang sedap-sedap.



Set A dengan pilihan Lobster Curry Hot Pot


SET A (RM238+)
Lobster Curry Hot Pot atau Lobster Masak Merah
3 Sedap Dishes
Category A - Pilih 2 menu
Category B - Pilih 1 menu


Set B dengan pilihan Lobster Masak Merah


SET B (RM388+)
Lobster Curry Hot Pot atau Lobster Masak Merah
5 Sedap Dishes
Category A - Pilih 3 menu
Category B - Pilih 2 menu


Antara menu-menu yang ada dalam senarai untuk melengkapkan hidangan Set A dan Set B adalah seperti berikut:





Sedap Dishes Category A


FISH

  1. Deep Fried Fish Fillet With Mayonnaise Sauce
  2. Assam Pedas Fish Fillet
  3. Pepper Salt Fish Fillet
  4. Sweet & Sour Fish Fillet


CHICKEN
  1. Deep Fried Spice Chicken
  2. Ayam Masak Merah
  3. Sweet & Sour Chicken
  4. Curry Chicken
  5. Deep Fried Chicken Drumstick
  6. Burung Puyuh With Homemade Chili Sauce


BEEF
  1. Black Pepper Sauce Beef with Cashew Nuts
  2. Beef Rendang


BEANCURD
  1. Sun Kong Beancurd
  2. Braised Beancurd With Minced Meat
  3. Steamed Beancurd With Dried Shrimp




Sedap Dishes Category B

  1. Lo Han Style Mixed Vegetables
  2. Paku Sambal Belacan
  3. Fried Baby Sweet Potato Lefs With Garlic
  4. Stir Fried Kailan
  5. Pak Choy With Oyster Sauce
  6. Foo Yong Fried Eggs
  7. Plain Fried Eggs

Selain menu utama dari Sedap Dishes dan Lobster, Grandmama's juga menawarkan menu-menu lain untuk add-on. Kalau korang rasa nak order lauk-pauk lain yang tiada dalam senarai Sedap Dishes, korang boleh order menu-menu yang ada dalam senarai add-ons.




Add-Ons

*Terhad untuk 1 add-on bagi setiap set*

  1. Seafood Curry Hot Pot (RM49+)
  2. Fish Head Curry Hot Up (RM32+)
  3. Homemade Tomato Chili Prawns (RM36+)
  4. Sea Bass with Chili Lime / Sweet & Sour Sauce (RM52+)





Untuk minuman dan pencuci mulut pula, pihak Grandmama's menawarkan minuman isitimewa iaitu Coconut Ice Blended, Bandung Sagu dan Lin Chee Kang. Pilihan aku untuk kali ini adalah Coconut Ice Blended dan Lin Chee Kang. Seriously, sedap gila Coconut Ice Blended dekat sini. Selain itu, Lin Chee Kang di Grandmama's agak unik sebabnya siap ada telur puyuh.


Dessert & Drinks


Coconut Ice Blended (RM13.90+)


Lin Chee Kang (RM8.90+)


Overall, pengalaman pertama kali menjamu selere di Grandmama's Pavilion KL sangat berpuas hati. Menu yang ditawarkan sangat banyak dan menu yang dihidangkan memang kena dengan selera kita sebagai rakyat Malaysia. So guys, kalau korang mencari tempat berbuka puasa sepanjang bulan Ramadan kali ini untuk berbuka puasa bersama rakan-rakan atau family, bolehlah pilih Grandmama's. Tapi kena ingat, menu istimewa berbuka puasa ni hanya ada di Grandmama's Pavilion KL dan Grandmama's Intermark Mall sahaja. 


Outlet Grandmama's




Kalau korang plan nak buat reservation dan berbuka puasa di Grandmama's, berikut disertakan alamat outlet Grandmama's dan contact details untuk dihubungi. Promosi hidangan istimewa ini akan bermula pada 17 May 2018 sehingga 14 Jun 2018.


GRANDMAMA'S (Pavilion KL)

Lot 6.01.02, Level 6, Pavilion KL, 
168 Jalan Bukit Bintang, 
55100 Kuala Lumpur.

Tel: 03-2143 9333
Fax: 03-2143 9222

Email: 
grandmamapkl@gmail.com


GRANDMAMA'S (Intermark Mall)

Lot G-12, Intermark Mall, 
348 Jalan Tun Razak, 
50400 Kuala Lumpur.

Tel: 03-2181 2839
Fax: 03-2181 2839

Email: 


Biasanya, kalau nak makan di hotel mesti duk fikir mahal. Ye lah, tempat condusive, menu pula disediakan oleh chef yang berpengalaman, lagi-lagi di hotel bertaraf 5 bintang. Tetapi, selepas aku pergi makan di Sunway Putra Hotel Kuala Lumpur, semua tanggapan aku sebenarnya salah. Rupa-rupanya, harga makanan di hotel bertaraf 5 bintang ni jauh lebih murah berbanding makanan di restoran-restoran hipster di luar sana. Siapa sangka, dengan serendah RM25 aku dapat menikmati menu ala carte special berserta dessert dan secawan teh/kopi.  




Kalau korang yang jenis suka jalan-jalan cari makan especially time lunch atau dinner, aku cadangkan korang boleh cuba untuk datang makan di Coffee House, Sunway Putra Hotel Kuala Lumpur. Bermula 1 Mac 2018 sehinggah 31 Disember 2018, mereka ada menawarkan promosi  hebat iaitu 8 menu ala carte istimewa pada harga serendah RM25 nett! Yes, nett. No tax, no GST!


8 menu ala carte yang dihidangkan di Coffee House, Sunway Putra Hotel Kuala Lumpur merangkumi hidangan tempatan dan juga hidangan antarabangsa. Pilihan yang disediakan sememangnya memenuhi citarasa. Kalau korang suka makan Western Food, maybe boleh order chicken chop. Kalau korang suka makan local food, boleh try order nasi goreng. Jom kita tengok menu-menu ala carte yang disediakan sempena promosi kali ini. Cekidout!


Asian Cuisine


Untuk Asian Cuisine, ada 4 menu ala carte yang dihidangkan termasuklah 1 menu special untuk vegetarian. Dalam banyak-banyak menu, aku pilih  Indonesian Fried Rice with Malinja Crackers. Sedap gila nasi goreng ni. Walaupun nampak simple, tetapi rasa dia memang umphhh. Padu! Untuk korang yang tak suka makan nasi, maybe boleh try Mee Kari.


1) Indonesian Fried Rice with Malinja Crackers


2) Vegetable Curry Tauhu with Jeera Pulou Rice


3) Fish Tikka with Naan Bread


4) Curry Noodle with Cockles

Western Cuisine

Untuk Western Cuisine pula, ada 4 menu ala carte istimewa yang ditawarkan. Menu pilihan aku semestinya Trio Mushroom's Spaghetti with Garlic Bread dan Grilled Chicken Chop with Mashed Potato. Kalau korang pergi makan ramai-ramai, better korang order 1 menu untuk 1 orang. Then, korang boleh share-share. Jujurnya, spaghetti tu memang creamy dan sedap. Highly recommended! Chicken chop tu pula dihidangkan dengan sos blackpepper yang umppph dan mashed potato yang sedap. Kalau aku pergi makan lagi kat sini, seriously aku akan order these 2 dishes. Sedap weh! Dua lagi pilihan yang ada adalah sandwich dan pizza.


1) Trio Mushroom's Spaghetti with Garlic Bread


2) Sunway Putra Club Sandwiches 


3) Grilled Chicken Chop with Mashed Potato


4) Margherita Pizza


Bukan sekadar sedap, setiap menu ala carte juga dihidangkan bersama satu slice kek dan secawan teh atau kopi pada harga serendah RM25. So, bagi aku memang berbaloi-baloi. Just in case korang rasa nak add-on fresh fruit drinks, harga yang ditawarkan sangat berpatutan, serendah RM5.


Cake of the day


Mix fruits


Tea


Semua menu ala carte istimewa ini disajikan khas oleh Executive Chef Sunway Putra Hotel Kuala Lumpur iaitu Rossham Rosli. Dengan pengalaman lebih 28 tahun dalam industri kulineri di dalam dan di luar negara, no wonder hidangan yang ditawarkan di sini sangat sedap dan kena dengan citarasa kita orang Malaysia.


Set ala carte ini akan dihidangkan setiap hari bermula dari jam 11 pagi sehingga 10 malam di Coffee House yang terletak di tingkat 9 Sunway Putra Hotel Kuala Lumpur.




Selain set promosi ala carte, korang juga boleh mencuba menu ala carte special yang lain seperti Nasi Lemak Goreng Berapi, Angel Hair Golden Pasta with Soft Shell Crab, Mongolian BBQ Fried Noodles, Carbmeat Sandwich, Lobster Noodle Cantonese Style dan banyak lagi. Harga untuk satu hidangan ala carte bermula dari RM25 sehingga RM39. Di sini juga ada menyediakan set Hi-Tea dari jam 2 petang sehingga 6 petang pada harga RM55 untuk 2 orang.




Coffee House Sunway Putra Hotel Kuala Lumpur juga menghidangkan buffet untuk breakfast dan menyediakan pakej buffet istimewa untuk festive season seperti Chinese New Year, Valentine Dinner, Buffet Ramadan dan Krismas.


Kalau korang nak mencuba sendiri hidangan istimewa di Coffee House Sunway Putra Hotel Kuala Lumpur, korang boleh buat reservation di 03-4040 9988 atau emel kepada spkl.dine@sunwayhotels.com


Untuk maklumat lanjut tentang promosi-promosi terkini di Sunway Putra Hotel Kuala Lumpur, jangan lupa klik pautan ke website, like facebook dan follow instagram mereka. Cekidout!

Website:

Facebook:

Instagram:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...