Showing posts with label #PenaBersantap. Show all posts
Showing posts with label #PenaBersantap. Show all posts
Nak makan waffle sedap seperti waffle yang tersohor di United Kingdom? Tapi, bila pula nak pergi United Kingdom kan? Don't worry, waffle yang famous di UK iaitu Wafflemeister kini dah ada di Malaysia.


Berita baik untuk semua penggemar waffle. Nak tahu apa yang special tentang Wafflemeister? Di mana lokasi Wafflemeister? Jom, aku kongsikan sedikit-sebanyak info berkaitan Wafflemeister. Alang-alang aku dah pun terjah Wafflemeister baru-baru ni, jadi meh nak share. Mana tahu kan, ada yang berminat nak pergi Jalan-Jalan Cari Makan di Wafflemeister. Cekidout!!!


Wafflemeister Bangsar

Address:
7, Jalan Telawi 3, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur, 
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

Phone: 
+60 3-2202 1817


First of all, aku nak share lokasi dulu. Wafflemeister terletak di Bangsar. Untuk memudahkan korang mencari lokasi Wafflemeister, korang just perlu waze sahaja, "Wafflemeister". Tak pun, korang boleh refer alamat seperti yang tertera di atas. Ok, lokasi dah tahu kan? Meh, nak share 9 fakta menarik tentang Wafflemeister Bangsar yang korang patut tahu.


1) Satu-satunya outlet Wafflemeister di Malaysia

Wafflemeister merupakan outlet waffle yang cukup terkenal di United Kingdom. Dan jangan terkejut, Wafflemeister Bangsar adalah satu-satunya outlet waffle original brand Wafflemeister yang ada di Malaysia. Wow kan?


Sejarah tentang Wafflemeister di dinding Wafflemeister Bangsar


Dulunya, outlet Wafflemeister ada di Suria KLCC. Tapi, sekarang sudah relocate ke lokasi baru iaitu di Jalan Telawi 3, Bangsar. Haaa, kalau ada yang tertanya-tanya kat mana Wafflemeister menghilang? Sudah tentu, sekarang mereka berpindah ke Bangsar. Sila war-warkan ye especially untuk pencinta waffle Wafflemeister. Jangan lupa datang ramai-ramai ke sini untuk mencuba sendiri waffle special made from Belgium with love!


Wafflemeister sesuai untuk gathering dan chit-chat. Cosy ambiance!


2) Waffle jenama dunia yang bertaraf antarabangsa

Wafflemeister merupakan jenama dunia yang bertaraf antarabangsa. Wafflemeister sememangnya jenama yang cukup sinonim dengan waffle. Dengan resepi istimewa dan terkenal, authentic handmade Belgian Liège Waffles menjadikan Wafflemeister berada di kelas yang tersendiri. Rasai sendiri waffle lazat bertaraf antarabangsa di Wafflemeister Bangsar, baru korang boleh tahu betapa power rasanya waffle kat sini.


Wafflemeister menawarkan waffle lazat bertaraf antarabangsa


3) Waffle dibuat dari doh yang diimport khas dari Belgium

Satu perkara yang menarik tentang Wafflemeister adalah dari aspek penyediaan waffle. Biasa kita lihat, waffle yang dijual di Malaysia kebanyakannya dibuat daripada adunan cecair. Berbeza dengan Wafflemeister, mereka menggunakan doh daripada Liège waffles yang handmade  daripada secret recipe keluarga yang berasal dari Beligium. Istimewanya pembuatan waffle di Wafflemeister, mereka import khas doh untuk membuat waffle dari Belgium ke Malaysia. Jangan terkejut, Wafflemeister merupakan satu-satunya outlet waffle di Malaysia yang mengimport terus doh waffle dari Belgium.


Doh yang diimport khas dari Belgium


Menggunakan doh untuk memghasilkan waffle sememangnya menjanjikan kelainan dari segi tekstur dan rasa waffle. Pendek kata, waffle di Wafflemeister ini cukup berbeza daripada waffle yang ada di pasaran. Adunan yang mengandungi "Pearl Sugars" menghasilkan lapisan karamel bila dibakar dan seterusnya menghasilkan waffle yang rangup di luar dan lembut di dalam. Itulah keunikan dan keistimewaan Liège Waffles berbanding Brussels Waffles yang dibuat dalam bentuk cecair especially yang mudah didapati dan dijumpai di Malaysia.


Jangan risau, bahan-bahan yang digunakan untuk menghasilkan doh waffle ini dijamin halal dan terdiri daripada bahan-bahan yang diluluskan. 



4) Menghidangkan 3 pilihan Belgian Chocolate

Untuk pelanggan di Wafflemeister, korang boleh pilih antara 3 jenis coklat yang ditawarkan untuk dinikmati bersama waffle iaitu Milk, Dark atau White Chocolate. Apa yang pasti, ketiga-tiga jenis coklat adalah dari Belgium. Cuba korang imagine, coklat favorite meleleh atas waffle siap-sedia untuk dinikmati. Walla!


5) Waffle Wednesday menawarkan diskaun 30%

Tak pernah tahu pasal Wafflemeister? Teringin nak try waffle di Wafflemeister? Jangan lepaskan peluang untuk merasai sendiri pengalaman menikmati waffle di Wafflemeister pada hari Rabu. Kenapa hari Rabu? Semestinya kerana adanya 'Waffle Wednesday'.


Untuk pengetahuan semua, Wafflemeister ada buat promosi untuk setiap hari Rabu dengan diskaun sehingga 30% untuk kesemua jenis waffle. Dengan syarat, while stock last! Haa, kalau nak try dan dapatkan waffle dengan harga diskaun, jangan lupa datang awal-awal.


Waffle Wednesday menawarkan diskaun sehingga 30%


6) Top 3 Waffle wajib cuba di Wafflemeister

Frankly speaking, this is my first time here. Jadi, kalau pergi mana-mana tempat makan untuk pertama kali, biasanya aku akan cuba order menu yang tersenarai sebagai the best seller!


Untuk waffle di Wafflemeister, kami dimaklumkan antara top 3 waffle paling laris di Wafflemeister adalah Dream team, Strawberry heaven dan Go banana.


Dream Team


Strawberry Heaven


Go Banana


Selain waffle Top 3 paling laris, ada beberapa jenis waffle lagi yang sempat kami try. Antaranya adalah Cream & Cookies dan Marsh mellow Surprise. Kalau yang pergi bersama anak-anak kecil, semestinya Marshmellow Surprise yang akan menjadi pilihan utama. But, believe me. Waffle kat sini tak terlampau manis. Still, you can eat with smiley face. And, the most important thing, I love it so much!


Cream & Cookies


Marshmellow Surprise


Selain aneka jenis Sweet Waffles yang ada, korang juga boleh cuba Sweet Crepes. Antara Sweet Crepes yang sempat kami cuba adalah Banofee, Nutella dan British Delight. Mana tahu ada yang kurang gemar waffle, usah khuatir sebabnya ada something special untuk anda. Korang ada pilihan alternatif iaitu crepes. Very soft and yummeh!


Banofee
Banana, Caramel, Ginger Biscuite, Cream


Nutella


British Delight
Strawberries, Dark/ Milk/ White Belgian Chocolate


7) Personal touch dengan ukiran nama atas plate

Part ni paling best. Bila waiter/ waitress datang nak hidangkan waffle di Wafflemesiter, korang akan tersenyum lebar. Kenapa? Kerana setiap plate yang dihidangkan untuk pelanggan akan diukir dengan nama masing-masing atas plate. So sweet! Dorang personalise setiap plate dengan nama customer. Secara tak langsung, kita rasa happy dan dihargai.




Nampak tak aku senyum lebar tu? Mana taknya, happy beb! First time nama sendiri ada atas plate. Sampai nak makan waffle pun berjaga-jaga takut terkena tulisan nama, hahaha. Dan semestinya, benda-benda macam ni instaworthy. Korang boleh snap gambar dan share di social media especially di instagram. Hah, kalau ada yang mencari lokasi untuk buat surprise birthday atau anniversary, sesuai sangat datang celebrate kat sini. Highly recommended!


Semanis-manis Belgian chocolate,  manis lagi senyuman saya buat awak 😍


8) Variasi Thick Shakes 

Bila datang ke Wafflemeister, jangan lupa order variasi Thick Shakes. Antara yang kami cuba adalah Chocolate, Vanilla dan Strawberry Shakes. Lagi satu yang special kalau korang nak cuba adalah Shake au Chocolat. Setiap Thick Shakes di Wafflemeister sangat sedap dan kaya dengan chocolate dari Belgium. Fuh! Nikmatnya tak terkata dengan sedutan pertama. Slurpppp!


Shake au Chocolat, Chocolate, Vanilla dan Strawberry Shakes


9) Menghidangkan kopi premium by Illy dan Gelato

Untuk peminat kopi yang setia, korang pun tak ketinggalan. Di Wafflemeister, siap ada kopi premium lagi. Kopi dan waffle, terpisah tiada. Memang kombinasi yang sangat ohsem. Perfect!


Wafflemeister - Port best untuk lepak santai


Selain kopi, satu lagi menu istimewa di Wafflemeister adalah gelato. Peminat ais krim atau gelato boleh pilih macam-macam perisa untuk dipadankan dengan waffle. Kebaboom! Waffle panas dan rangup, ais krim pula sejuk menyengat. Walaweh, meletup habis rasanya bila masuk mulut.


Soft drinks, Premium Coffee & Gelato


Aneka  perisa Gelato


Amacam, mengancam tak menu-menu di Wafflemeister? Kalau korang teringin nak cuba sendiri, bolehlah pergi Wafflemeister Bangsar. Takpun, boleh share artikel ni kepada kawan-kawan dan ajak join sekaki.


Facebook:

Instagram:


It's worth it to try! Sekian saja perkongsian aku untuk kali ini. 9 Fakta Menarik tentang Wafflemeister untuk pengetahuan korang semua especially untuk gang kaki makan dan food hunters!  Next lokasi makan-makan ke mana? Stay tuned ya. 
Sebenarnya, memang jarang aku pergi hi-tea kat mana-mana especially hotel. Kalau breakfast, lunch ataupun dinner, pernah la jugak kan. Kebetulan baru-baru ni, dapat jemputan dari +Ahmad Fauzi Aryaan, jadi tak nak lepaskan peluang yang ada untuk join sama. Nak juga merasa hi-tea di hotel bertaraf 5 bintang kan? Miahahaha. Meh nak share pengalaman menikmati hi-tea di Palace Of Golden Horses.


Hi-Tea Palace Of The Golden Horses


Jadi, sesiapa yang tengah mencari tempat best untuk hi-tea bersama insan tersayang, family, officemates ataupun kawan-kawan, bolehlah pilih Palace of The Golden Horses sebagai lokasi pilihan. Cosy ambiance, nice food and definitely a unique place to hangout. 


Palace of The Golden Horses

What's special about Grand Salon Lobby Lounge at Palace of The Golden Horses? Here, I would like to share a bit info about the place.
  1. 'Rotating Koi-Horse' design concept, one of the Legends of Palace
  2. Serves à la carte dishes, weekend Hi-Tea stands and all types of beverages
  3. Located at the Lower Ground Level
  4. Seating capacity of 72
  5. 3229 sqft

Grand Salon Lobby Lounge

Dulu, tertanya-tanya bangunan apa yang berbumbung hijau di tepi highway nak ke Putrajaya tu? Rupa-rupanya, itulah dia Palace of The Golden Horses. Pertama kali menjejakkan kaki ke sini, memang teruja. Walaweh! Lawa weh tempat ni. Excited jap!


The Heavenly Hi-Tea

Set-up untuk The Heavenly Hi-Tea kat sini memang kelas dan tersendiri. Diiringi dengan alunan muzik dan arca Koi-Horse yang berputar, menampakkan lokasi untuk hi-tea di sini unik dan lain daripada yang lain. Mesti korang tertanya-tanya kan, apa pula menu yang dihidangkan untuk The Heavenly Hi-Tea di Palace of The Golden Horses?


RM65 onwards nett/ 2 persons 

Hi-Tea di Palace of The Golden Horses bermula pada harga serendah RM65++ untuk set 2 orang. Buat masa ini, ada 3 set Hi-Tea yang dihidangkan iaitu Malay Set, Healthy Set dan English Set. So, korang boleh pilih mengikut citarasa dan kehendak masing-masing.


Malaysian Set

Untuk set pertama, kami dihidangkan dengan Malaysian Set. Macam biasa, kuih-muih tradsional melayu dihidangkan. So, kalau korang nak mak kuih-muih Melayu atau nak bawa kawan-kawan dari luar negara mencuba kuih-muih Melayu, memang dicadangkan untuk try Malaysian Set.


Healthy Set

Untuk yang pentingkan kesihatan dan jaga berat badan, maybe boleh cuba Healthy Set. Mostly hidangan dalam Healthy Set ni adalah daripada sayur-sayuran dan buah-buahan. Antaranya Avacao, Spinach and Yam.


English Set

Untuk set yang terakhir, kami try English Set. Ada macam-macam jenis roti dan pastri. Antara favorite aku untuk English Set adalah Banana with Peanut Butter. Seriously, best giler! 


3 choices for Hi-Tea Set

Okay, kalau nak tengok apa dihidangkan untuk ketiga-tiga set hi-tea boleh rujuk gambar di atas. Untuk Malaysian Set ada satay ayam, nasi lemak, kuih lapis, pau dan macam-macam lagi. Untuk Healthy Set ada sandwich, ada yam yang digoreng rangup di luar dan lembut di dalam, dan spinach with avacado. Dan untuk English Set pula ada scon, ada brownies, banana with peanut butter, tart dan cream puff! So, korang boleh pilih mana satu set yang menjadi pilihan dan favorite. Antara 3 set yang dihidangkan, aku prefer English Set. Yummeh!


Thank you Palace of The Golden Horses


Btw, thank you so much Fauzi sebab ajak pi Hi-Tea ke sini. Thank you juga untuk Shafina, PR Palace of The Golden Horses for a great food & hospitality. InshaAllah, panjang umur dan murah rezeki akan datang lagi ke sini. 


Kalau ada yang nak book untuk hi-tea di Palace of The Golden Horses, boleh refer info di bawah. Selamat mencuba!


Contact Details:
Phone: (+60)3-8946 4888 (Ext:3782)

Operating Hours:
Opens Daily: 9.00am - 12.00am

Website:
Bila orang tahu aku orang Kelantan, first topik yang keluar dari mulut dorang adalah, "makanan kat sana best-best, murah pulak tuh". Lepas tu, masing-masing duk cerita pergi makan situ, sana, sini. Soalan yang paling gabra aku nak jawab, nak tahu apa? Bila dorang start tanya, "pernah pergi tak makan situ?". "Apa lagi tempat makan best kat sana eh?". Alamak! Apa nak jawab kalau aku sendiri tak pernah pergi try, hahahaha. Kalau korang orang Kelantan dan mengalami simptom yang sama macam aku, don't worry. You're not alone! kah3


Lagi parah, bila officemate ramai yang suka pergi Kelantan. Sampai ada sorang brader ni, setiap tahun wajib cuti seminggu pergi bawak anak bini ronda-ronda pantai timur dan singgah di Kelantan. Bila dia tanya, "pernah makan roti titab di Kopitiam Kita?", "Dah try teh tarik madu Pak Mat Pulau Pisang?", "Sup Kepala ikan kat Warung Pak Mat dah try?". Fuh, aku surrender!Dia pulak ajar kita nak makan apa dan nak makan kat mana. Adoyai. Impressive!  




So, untuk mengelakkan soalan yang sama datang terjah, balik kampung baru-baru ni aku sempatlah try breakfast di Kopitiam Kita. Ini lah ye Kopitiam Kita yang orang luar duk cakap-cakap tu? Finally! Sampai juga akhirnya aku ke sini. Touched down je di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Pengkalan Chepa, on the way nak balik  ke Melor tu, singgah la makan di Kopitiam Kita kejap. Eksited molek nok oyak bui :)


Alamat: 
Kopitiam Kita, Taman Desa Jaya,
4357-A, Jalan Pengkalan Chepa,
15400 Kota Bharu,
Kelantan


Untuk korang yang first time datang Kota Bharu, Kelantan ataupun first time nak singgah sini. Kopitiam Kita adalah antara salah satu tempat yang korang wajib singgah especially untuk breakfast. Lokasi Kopitiam Kita kat mana? Boleh refer alamat kat atas tu haa. Kalau susah-susah sangat, korang search je guna waze. Gerenti sampai.


Breakfast di Kopitiam Kita


Jangan panik, kalau korang sampai di Kopitiam Kita tiba-tiba nampak penuh dan tak ada seat. Normal lah tu. Kalau dah namanya tempat tersohor, terkenal pulak dalam kalangan pelancong yang berkunjung ke Kelantan, maka bertabahlah tunggu turn. Kalau Pulau Pinang terkenal dengan roti canai dan roti bakar di Transfer Road, apa yang aku boleh katakan Kota Bharu terkenal dengan Roti Titab di Kopitiam Kita.

Roti Titab di Kopitam Kita

Jujurnya, inilah first time aku try Roti Titab. Sebelum ni asyik duk tengok orang post gambar di sosial media je. Fuh, bila dah ada depan mata tu. Ngap ngap ngap tanpa banyak cakap. Pada pendapat aku, gabungan roti bakar, telur goyang dan kaya sangat superb! Tak dapat imagine sebelum ni rasa telur masak separuh (telur goyang) makan dengan kaya macam mana rasanya. Tapi, bila dah try sendiri, perghhhh. Padu!


Milo Ais - Nasi Tumpang - Roti Titab


Selain Roti Titab, kat Kopitiam Kita ni macam-macam lagi ada. Kalau nak breakfast di Kota Bharu, Kelantan, Kopitiam Kita adalah antara tempat terbaik. Sebut saja nak makan apa, semuanya ada. Nasi tumpang, Nasi Air Dingin, Nasi Berlauk, Nasi Impit, Satay dan macam-macam lagi. Patutlah selalu ramai kat sini. Rupa-rupanya, macam-macam ada.


Jadi, untuk korang yang plan nak ke Kota Bharu, apa kata masukkan Kopitiam Kita dalam list korang. Alang-alang dah sampai tu, bolehlah pekena Roti Titab. Sedih kan? Dah nak habis 2016, tapi aku baru makan Roti Titab dan singgah makan di Kopitiam Kita, wakakaka. Balik next time, nak pi try teh tarik madu dan sup kepala ikan Pak Mat Pulau Pisang la pulak, hehe. Jom!
Baru-baru ni, aku dan rakan-rakan bloggers yang lain berpeluang untuk merasai sendiri pengalaman menikmati juadah istimewa di Campur Campur Kitchen, Cyberjaya. Actually, Restoran ini baru saja dibuka di aras Upper Ground, DPulze Shopping Centre, Cyberjaya. So, alang-alang korang pergi DPulze nanti atau ke Cyberjaya, bolehlah singgah di Campur Campur Kitchen. Belum cuba, belum tahu :)


Campur Campur Kitchen


Jadi, kat sini aku nak cuba rumuskan 5 fakta menarik tentang Campur Campur Kitchen, Cyberjaya dari pandangan peribadi aku sendiri selaku pelanggan di sini. Mana tahu kan, ada yang tercari-cari lokasi makan best di Cyberjaya dan nak tahu lebih lanjut mengenai pengalaman makan di Campur Campur Kitchen. So, here we go!


1. Sajian 3 negara iaitu Indonesia, Chinese dan Thai

Antara tarikan utama di Campur Campur Kitchen, Cyberjaya adalah hidangan yang disediakan adalah sajian dari 3 negara iaitu makanan Indonesia, Chinese dan Thai. Bab pilihan? Don't worry! Macam-macam ada. Kalau tak suka makanan Indonesia, boleh pilih makanan Chinese atau makanan Thai dan sebaliknya. Make your own choice. 


Kaunter Campur Campur Kitchen


2. Pilihan yang pelbagai pada harga berpatutan

Aku paling suka makan kat sini sebab ada pelbagai pilihan menu. Macam-macam ada. Seriously, rambang mata nak pilih. Dari menu appetizer, menu utama sehinggalah pencuci mulut, macam-macam ada. Paling penting, harga yang ditawarkan memang berpatutan. Jujurnya, banyak kalau aku nak senaraikan semua menu yang ada di Campur Campur Kitchen. Jadi, di kesempatan ini, meh aku shara antara menu-menu menarik yang ada di Campur Campur Kitchen.


French Toast with Honey (RM6.90)

Mee Goreng 

Chicken Wing With Tiga Rasa (RM12.90)

Chicken Boxing (RM12.90)

Curry Fish Boat (RM8.90)

Golden Hong Kong Seafood Fried Rice (16.90)

Fried Rice in Yong Xhau Style (RM8.90)

Bangkok Jazz Crabmeat Fried Rice In Lotus Leaf (RM11.90)

Set So Campur (RM14.90)

Overall, makanan kat sini memuaskan dan sedap. Aku prefer set So Campur. Range harga around RM14.90 sehingga RM16.90 dengan aneka jenis pilihan lauk-pauh. Set flying fish, ikan bakar, sambal petai dan lain-lain. Kalau tak nak makan makanan berat seperti nasi, masakan panas seperti mee goreng, roti bakar, chicken wings, chicken boxing dan macam-macam lagi.


3. Konsep Klasik, Nostalgik dan Hipster

Selain daripada makanan, satu lagi perkara yang korang akan suka tentang Campur Campur Kitchen adalah konsep restoran ini sendiri. Apa yang menarik? Pastinya konsep klasik, nostalgik dan hipster yang cuba dipamerkan. Mesti korang tertanya-tanya kan? Apa yang klasik? Apa yang nostalgik? Dan apa yang hipster?


Promotion boards yang menarik

Air dalam mentol

Klasik dan nostalgik sebabnya pinggan dan makan yang digunakan untuk menghidang makanan di sini adalah menggunakan pinggan besi dan kole besi. Korang ingat tak yang kita guna zaman dulu-dulu kat kampung? Haaa, tu la yang ada kat sini. Terimbau kat nenek tetiba, hahaha. Hipster pulak sebab ada satu minuman yang disediakan dalam gelas berbentuk mentol. Walaweh! Unik. Teruja kejap bila jumpa air macam ni. 


4. Dekorasi yang unik dan menarik

Bab dekorasi pulak tak payah cakap, memang unik, teratur dan menarik. Konsep yang cuba diketengahkan oleh Campur Campur Kitchen adalah konsep hiasan bercirikan tradisi dan nostalgia. Antara barang yang digunapakai dalam membuat dekorasi adalah wau, talam dan tampi.


Wau Bulan

Talam

Tampi

I was here!

Pendek kata, Campur Campur Kitchen ni memang sesuai untuk dijadikan lokasi bagi kaki fotography dan instagram. Banyak port-port yang menarik dan unik untuk berfoto dan diabadikan di akaun instagram, facebook dan blog masing-masing. Macam orang kat atas tu buat, keh3.


5. Penaberkala dah cuba menjamu selera di Campur Campur Kitchen, Cyberjaya

Ok, ini fakta terakhir yang patut korang tahu. Yes, penaberkala dan rakan-rakan blogger dah sampai ke sini. Hahhahahaha. Penting gila fakta ni, kuang kuang kuang. Ok, kat sini alang-alang tu, aku nak abadikan kenangan kat blog.

Minum Icy Green



Untuk korang yang bercadang nak try makan di Campur Campur Kitchen, Cyberjaya bolehlah tengok sedikit-sebanyak bingkisan video yang sempat aku rakam. So, ajaklah member, pakwe makwe atau family untuk terjah ke Campur Campur Kitchen. Selamat mencuba!


Video Campur Campur Kitchen, Cyberjaya




Alamat: 
Campur Campur Kitchen 
Lot UG 18, Upper Ground Floor,DPulze Shopping Centre,
Persiaran Multimedia,63000 Cyberjaya

Facebook: 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...