Showing posts with label #PenaBersantap. Show all posts
Showing posts with label #PenaBersantap. Show all posts
Sempena bulan Ramadan yang bakal kunjung tiba, aku nak share tentang pakej istimewa berbuka puasa di Grandmama's Pavilion KL. Jujurnya, ini first time aku berkunjung ke Restoran Grandmama's. Ingat ke ada satu je outlet Grandmama's di Malaysia. Rupa-rupanya, Grandmama's sudah ada 4 outlet iaitu di Pavilion KL, Intermark Mall, KLIA dan Genting Highlands. Tetapi, untuk pakej istimewa sempena Bulan Ramadan tahun ini, hanya ada di outlet Grandmama's Pavilion KL dan Intermark Mall sahaja.


Perghhh...Sedap! Jom Lobster!


Tagline untuk hidangan istimewa sempena Ramadan di Grandmama's tahun ini adalah "Perghhh...Sedap! Jom Lobster!". Biasanya, kalau pergi ke buffet-buffet Ramadan atau berbuka puasa di hotel-hotel, pastinya kambing golek akan jadi perhatian kan? Lain pula dengan konsep yang diketengahkan oleh pihak Grandmama's. Kal ini, mereka bawakan lobster sebagai hidangan utama. 




First impression bila dapat tahu tentang Restoran Grandmama's? Benda pertama yang terlintas di fikiran, restoran ni mesti hidangkan masakan kampung dan resipi asli turun-temurun. Bila sampai sana, terpampang tagline Grandmama's "Flavours of Malaysia". Jadi, betullah sangkaan aku sebelum ini. Grandmama's memang cukup terkenal dengan menu tempatan yang disukai oleh seluruh rakyat Malaysia. So, excited juga lah. Maklumlah, first time nak try makan di Restoran Grandmama's.




Bagi korang yang datang ke Pavilion KL, jangan lupa untuk singgah di Grandmama's yang terletak di tingkat 6. Salah satu tarikan yang ada di outlet Pavilion KL adalah mural seorang nenek yang sedang menunggang motosikal dengan penuh gaya dan stylo. Apa lagi? Terus snap photo untuk disimpan sebagai kenang-kenangan.


Grandmama's Pavilion KL


Grandmama's memperkenalkan dua menu utama sebagai sajian utama sempena Ramadan tahun ini iaitu Lobster Curry Hot Pot dan Lobster Masak Merah. Kalau ditanya, "Lobster mana satu yang best?". Bagi pendapat aku, aku lebih suka makan Lobster Curry Hot Pot. Dengan ketulan isi lobster yang segar, kuah kari yang pekat dan kaw, memang Perghhhhhh... Sedap! Sesuai dengan tagline, hahaha. 



Lobster Curry Hot Pot



Lobster Masak Merah


Bagi korang yang tak berapa gemar makan kari, don't worry! Ada lagi satu pilihan lain iaitu Lobster Masak Merah. Dua jenis masakan yang berbeza, Grandmama's memberi pilihan kepada pelanggan untuk memilih menu kegemaran. Pemilihan lobster yang besar dan segar menjadikan menu lobster di Grandmama's akan menjadi tumpuan untuk berbuka puasa.




Untuk menu berbuka puasa kali ini, kita boleh pilih sama ada nak order Set A untuk 2-3 pax atau Set B untuk 4-5 pax. Kesemua set akan dihidangkan bersama kuih-muih, kurma, nasi putih, keropok ikan dan sambal belacan. Pendek kata, memang complete set! Selain diberi pilihan untuk kita tentukan jenis masakan bagi lobster, kita juga boleh pilih lauk-pauk yang nak kita order bagi Set A dan Set B dari senarai menu Sedap Dishes Category A dan Category B. Jom, kita tengok senarai Sedap Dishes yang ada.


Hidangan Lobster Masak Merah

Sedap Dishes

Untuk Set A, kita akan dihidangkan dengan lobster dan 3 menu pilihan dari senarai Sedap Dishes. Untuk Set B pula, kita akan dihidangkan dengan lobster dan 5 menu pilihan dari senarai Sedap Dishes. Jadi, terpulang kepada kita semua nak order apa. Yang penting, menu-menu dari Grandmama's memang sedap-sedap.



Set A dengan pilihan Lobster Curry Hot Pot


SET A (RM238+)
Lobster Curry Hot Pot atau Lobster Masak Merah
3 Sedap Dishes
Category A - Pilih 2 menu
Category B - Pilih 1 menu


Set B dengan pilihan Lobster Masak Merah


SET B (RM388+)
Lobster Curry Hot Pot atau Lobster Masak Merah
5 Sedap Dishes
Category A - Pilih 3 menu
Category B - Pilih 2 menu


Antara menu-menu yang ada dalam senarai untuk melengkapkan hidangan Set A dan Set B adalah seperti berikut:





Sedap Dishes Category A


FISH

  1. Deep Fried Fish Fillet With Mayonnaise Sauce
  2. Assam Pedas Fish Fillet
  3. Pepper Salt Fish Fillet
  4. Sweet & Sour Fish Fillet


CHICKEN
  1. Deep Fried Spice Chicken
  2. Ayam Masak Merah
  3. Sweet & Sour Chicken
  4. Curry Chicken
  5. Deep Fried Chicken Drumstick
  6. Burung Puyuh With Homemade Chili Sauce


BEEF
  1. Black Pepper Sauce Beef with Cashew Nuts
  2. Beef Rendang


BEANCURD
  1. Sun Kong Beancurd
  2. Braised Beancurd With Minced Meat
  3. Steamed Beancurd With Dried Shrimp




Sedap Dishes Category B

  1. Lo Han Style Mixed Vegetables
  2. Paku Sambal Belacan
  3. Fried Baby Sweet Potato Lefs With Garlic
  4. Stir Fried Kailan
  5. Pak Choy With Oyster Sauce
  6. Foo Yong Fried Eggs
  7. Plain Fried Eggs

Selain menu utama dari Sedap Dishes dan Lobster, Grandmama's juga menawarkan menu-menu lain untuk add-on. Kalau korang rasa nak order lauk-pauk lain yang tiada dalam senarai Sedap Dishes, korang boleh order menu-menu yang ada dalam senarai add-ons.




Add-Ons

*Terhad untuk 1 add-on bagi setiap set*

  1. Seafood Curry Hot Pot (RM49+)
  2. Fish Head Curry Hot Up (RM32+)
  3. Homemade Tomato Chili Prawns (RM36+)
  4. Sea Bass with Chili Lime / Sweet & Sour Sauce (RM52+)





Untuk minuman dan pencuci mulut pula, pihak Grandmama's menawarkan minuman isitimewa iaitu Coconut Ice Blended, Bandung Sagu dan Lin Chee Kang. Pilihan aku untuk kali ini adalah Coconut Ice Blended dan Lin Chee Kang. Seriously, sedap gila Coconut Ice Blended dekat sini. Selain itu, Lin Chee Kang di Grandmama's agak unik sebabnya siap ada telur puyuh.


Dessert & Drinks


Coconut Ice Blended (RM13.90+)


Lin Chee Kang (RM8.90+)


Overall, pengalaman pertama kali menjamu selere di Grandmama's Pavilion KL sangat berpuas hati. Menu yang ditawarkan sangat banyak dan menu yang dihidangkan memang kena dengan selera kita sebagai rakyat Malaysia. So guys, kalau korang mencari tempat berbuka puasa sepanjang bulan Ramadan kali ini untuk berbuka puasa bersama rakan-rakan atau family, bolehlah pilih Grandmama's. Tapi kena ingat, menu istimewa berbuka puasa ni hanya ada di Grandmama's Pavilion KL dan Grandmama's Intermark Mall sahaja. 


Outlet Grandmama's




Kalau korang plan nak buat reservation dan berbuka puasa di Grandmama's, berikut disertakan alamat outlet Grandmama's dan contact details untuk dihubungi. Promosi hidangan istimewa ini akan bermula pada 17 May 2018 sehingga 14 Jun 2018.


GRANDMAMA'S (Pavilion KL)

Lot 6.01.02, Level 6, Pavilion KL, 
168 Jalan Bukit Bintang, 
55100 Kuala Lumpur.

Tel: 03-2143 9333
Fax: 03-2143 9222

Email: 
grandmamapkl@gmail.com


GRANDMAMA'S (Intermark Mall)

Lot G-12, Intermark Mall, 
348 Jalan Tun Razak, 
50400 Kuala Lumpur.

Tel: 03-2181 2839
Fax: 03-2181 2839

Email: 


Biasanya, kalau nak makan di hotel mesti duk fikir mahal. Ye lah, tempat condusive, menu pula disediakan oleh chef yang berpengalaman, lagi-lagi di hotel bertaraf 5 bintang. Tetapi, selepas aku pergi makan di Sunway Putra Hotel Kuala Lumpur, semua tanggapan aku sebenarnya salah. Rupa-rupanya, harga makanan di hotel bertaraf 5 bintang ni jauh lebih murah berbanding makanan di restoran-restoran hipster di luar sana. Siapa sangka, dengan serendah RM25 aku dapat menikmati menu ala carte special berserta dessert dan secawan teh/kopi.  




Kalau korang yang jenis suka jalan-jalan cari makan especially time lunch atau dinner, aku cadangkan korang boleh cuba untuk datang makan di Coffee House, Sunway Putra Hotel Kuala Lumpur. Bermula 1 Mac 2018 sehinggah 31 Disember 2018, mereka ada menawarkan promosi  hebat iaitu 8 menu ala carte istimewa pada harga serendah RM25 nett! Yes, nett. No tax, no GST!


8 menu ala carte yang dihidangkan di Coffee House, Sunway Putra Hotel Kuala Lumpur merangkumi hidangan tempatan dan juga hidangan antarabangsa. Pilihan yang disediakan sememangnya memenuhi citarasa. Kalau korang suka makan Western Food, maybe boleh order chicken chop. Kalau korang suka makan local food, boleh try order nasi goreng. Jom kita tengok menu-menu ala carte yang disediakan sempena promosi kali ini. Cekidout!


Asian Cuisine


Untuk Asian Cuisine, ada 4 menu ala carte yang dihidangkan termasuklah 1 menu special untuk vegetarian. Dalam banyak-banyak menu, aku pilih  Indonesian Fried Rice with Malinja Crackers. Sedap gila nasi goreng ni. Walaupun nampak simple, tetapi rasa dia memang umphhh. Padu! Untuk korang yang tak suka makan nasi, maybe boleh try Mee Kari.


1) Indonesian Fried Rice with Malinja Crackers


2) Vegetable Curry Tauhu with Jeera Pulou Rice


3) Fish Tikka with Naan Bread


4) Curry Noodle with Cockles

Western Cuisine

Untuk Western Cuisine pula, ada 4 menu ala carte istimewa yang ditawarkan. Menu pilihan aku semestinya Trio Mushroom's Spaghetti with Garlic Bread dan Grilled Chicken Chop with Mashed Potato. Kalau korang pergi makan ramai-ramai, better korang order 1 menu untuk 1 orang. Then, korang boleh share-share. Jujurnya, spaghetti tu memang creamy dan sedap. Highly recommended! Chicken chop tu pula dihidangkan dengan sos blackpepper yang umppph dan mashed potato yang sedap. Kalau aku pergi makan lagi kat sini, seriously aku akan order these 2 dishes. Sedap weh! Dua lagi pilihan yang ada adalah sandwich dan pizza.


1) Trio Mushroom's Spaghetti with Garlic Bread


2) Sunway Putra Club Sandwiches 


3) Grilled Chicken Chop with Mashed Potato


4) Margherita Pizza


Bukan sekadar sedap, setiap menu ala carte juga dihidangkan bersama satu slice kek dan secawan teh atau kopi pada harga serendah RM25. So, bagi aku memang berbaloi-baloi. Just in case korang rasa nak add-on fresh fruit drinks, harga yang ditawarkan sangat berpatutan, serendah RM5.


Cake of the day


Mix fruits


Tea


Semua menu ala carte istimewa ini disajikan khas oleh Executive Chef Sunway Putra Hotel Kuala Lumpur iaitu Rossham Rosli. Dengan pengalaman lebih 28 tahun dalam industri kulineri di dalam dan di luar negara, no wonder hidangan yang ditawarkan di sini sangat sedap dan kena dengan citarasa kita orang Malaysia.


Set ala carte ini akan dihidangkan setiap hari bermula dari jam 11 pagi sehingga 10 malam di Coffee House yang terletak di tingkat 9 Sunway Putra Hotel Kuala Lumpur.




Selain set promosi ala carte, korang juga boleh mencuba menu ala carte special yang lain seperti Nasi Lemak Goreng Berapi, Angel Hair Golden Pasta with Soft Shell Crab, Mongolian BBQ Fried Noodles, Carbmeat Sandwich, Lobster Noodle Cantonese Style dan banyak lagi. Harga untuk satu hidangan ala carte bermula dari RM25 sehingga RM39. Di sini juga ada menyediakan set Hi-Tea dari jam 2 petang sehingga 6 petang pada harga RM55 untuk 2 orang.




Coffee House Sunway Putra Hotel Kuala Lumpur juga menghidangkan buffet untuk breakfast dan menyediakan pakej buffet istimewa untuk festive season seperti Chinese New Year, Valentine Dinner, Buffet Ramadan dan Krismas.


Kalau korang nak mencuba sendiri hidangan istimewa di Coffee House Sunway Putra Hotel Kuala Lumpur, korang boleh buat reservation di 03-4040 9988 atau emel kepada spkl.dine@sunwayhotels.com


Untuk maklumat lanjut tentang promosi-promosi terkini di Sunway Putra Hotel Kuala Lumpur, jangan lupa klik pautan ke website, like facebook dan follow instagram mereka. Cekidout!

Website:

Facebook:

Instagram:

Siapa sangka, kali ini aku berpeluang untuk merasai sendiri juadah istimewa Sri Lanka. Sebelum ini, kita cukup dekat dengan menu-menu dari India, Jepun, Korea, dan western yang mudah untuk didapati di mana-mana restoran atau hotel. Namun, tak mudah untuk kita dapatkan makanan asli dari Sri Lanka. Memandangkan nak travel ke Sri Lanka tak tahu bila, jadi dapat cuba menu istimewa dari Sri Lanka di KL pun dah cukup bermakna. Nak tahu apa menu istimewa Sri Lanka yang aku try di Essence Restaurant, Sheraton Imperial Kuala Lumpur Hotel? Jom, cekidout!




Jangan tak percaya! Ini first time aku merasa juadah dari Sri Lanka. Curious jugak nak tahu, apa menu istimewa orang-orang Sri Lanka? Apa rasa dia? Dan, paling takut, lidah kita orang Melayu ni boleh ke terima masakan Sri Lanka? Surprisingly, yes I love it. Jujurnya, menu masakan Sri Lanka ni banyak persamaan dengan masakan Melayu. Cuma, apa yang berbeza adalah dari segi nama dan olahan rasa. Mungkin, ini adalah salah satu kesan asimilasi dan pertukaran budaya antara Sri Lanka dan Malaysia sejak berpuluh-puluh tahun dahulu.


Essence Restaurant, Sheraton Imperial Kuala Lumpur Hotel


Sempena dengan sambutan Hari Kebangsaan Sri Lanka, Essence Restaurant di Sheraton Imperial Kuala Lumpur Hotel menampilkan Chef Siva dari Aliyaa Restaurant untuk menyajikan juadah istimewa dari Sri Lanka untuk "A Taste of Sri Lankan Feast" bermula 6-11 Februari 2018.


Selain sambutan Hari Kebangsaan Sri Lanka yang ke-60, sambutan ini juga sempena meraikan 60 tahun hubungan diplomatik antara Sri Lanka dan Malaysia. Dengan penampilan istimewa Chef Siva ke Essence Restaurant, Sheraton Imperial Kuala Lumpur Hotel, beliau akan menyajikan pelbagai hidangan istimewa dari Sri Lanka kepada semua tetamu yang datang sebagai tambahan kepada menu lain yang ada untuk Essence's International Buffet spread.


A Taste of Sri Lankan Feast


Jangan terkejut kalau nampak menu Sri Lanka ada yang sama dengan makanan kita di Malaysia. Contohnya Sting Hoppers yang kelihatan seakan-akan putu mayam. Cuma, cara nak makan berbeza. Kalau kita makan putu mayam dengan gula melaka atau kelapa parut. Tapi, sting hoppers ni dipadankan dengan soothi yang kelihatan seakan-akan kuah masak lemak ataupun dimakan bersama lauk-pauk yang lain. Antara menu lain yang kami cuba adalah seperti berikut:

1) Murungal Peratal
2) Ladie Finger
3) Brinjal Moju
4) Kothu Roti
5) Aliyaa’s Signature Crab Curry
6) Mutton Poal Poriyal
7) Negombo Style Prawn Curry
8) Sting Hoppers
9) Soothi


Dalam kesemua menu yang ada, aku cuba Kothu Roti. Rasanya memang sedap, ada rasa macam murtabak. Bukan hanya dapat rasa, malah Chef Siva siap buat demonstrasi masakan macam mana nak sediakan Kothu Roti. Mengikut cerita, Khotu Roti merupakan antara street food yang famous di Sri Lanka. So, kalau korang ke Sri Lanka nanti, jangan lupa cuba Khotu Roti. Bahan utama adalah sayur-sayuran dan masakan berlauk (kari ayam, seafood, dan lain-lain). Dari street food, sekarang Khotu Roti dah jadi authentic dish di restoran dan hotel.


Selain itu, aku suka Mutton Poal Poriyal dan Negombo Style Prawn Curry. Kedua-dua menu ni mempunyai rasa yang sedap. Aku memang suka masakan yang spicy, and these two dishes suit me very well! Masakan Sri Lanka ni agak spicy (pedas lepas kita makan) dan tidak terlalu banyak rempah-ratus macam Indian food. So, aku suka dan dah jatuh cinta dengan menu masakan Sri Lanka yang dihidangkan.


Jaffna Style Crab


Menu utama yang kami rasa adalah Jaffna Style Crab. First sekali, sebab ia ketam, jadi memang wow! My favorite! Isi ketam yang padat dan pejal dimasak pula dengan kari, memang umphhhhh! Seriously, kuah kari dia best. Tak banyak rempah dan tak terlalu pedas, ia sesuai dimakan dengan apa jua juadah termasuklah nasi mahupun appam. Mesti korang nak tahu kan. Appam macam mana pulak?


Hoppers / Appam bersama seeni sambal dan pol sambal


Appam ni kalau masakan Melayu kita macam lempeng. Cuma, appam atau hoppers ni ia agak crispy. Dan lagi satu, bentuknya pun unik. Dihidangkan mengikut acuan kuali. Kalau lempeng, biasanya kita akan makan dengan susu, gula atau sambal bilis. Appam/ Hoppers pun sama. Ia dimakan bersama pelbagai jenis sambal, atau gula perang.


Hoppers/ Appam


Selain dimakan dengan aneka jenis sambal, appam/hoppers juga sedap dimakan dengan telur mata. Dan aku suka makan appam dengan campurkan sambal, sambal kelapa dan gula perang. Kombinasi semua ni akan beri rasa masam, manis dan pedas. Pergh! Memang sedap. Overall, aku suka dengan menu-menu yang dhidangkan.


Kami cukup bertuah kerana menu Sri Lanka ini disediakan oleh chef yang berpengalaman luas dalam masakan Sri Lanka dari Aliyaa Restaurant yang merupakan penerima anugerah "Kuala Lumpur's award Sri Lankan Restaurant". Terima kasih kepada Chef Siva, Aliyaa Restaurant dan Sheraton Imperial Hotel kerana menghidangkan menu-menu yang terbaik.


Sri Lankan Curry Crab


Harga untuk bufet ini bermula dari RM143 untuk dewasa dan RM71.50 untuk kanak-kanak. Ia sangat berbaloi kerana bukan mudah nak cari maskaan Sri Lanka. Dan aku yakin, ia akan memberikan korang pengalaman baru dan menjanjikan sesuatu yang berbeza dalam menikmati hidangan terbaik Sri Lanka.


So guys, kalau berminat untuk mencuba sendiri menu istimewa Sri Lanka, boleh berkunjung ke Essence Restaurant di Sheraton Imperial Kuala Lumpur Hotel dari 6-11 Februari 2018 ataupun terus  ke Aliyaa Restaurant.


Untuk sebarang tempahan dan pertanyaan bolehlah menghubungi mereka seperti berikut:

Hotel Sheraton Imperial Kuala Lumpur

Alamat:
Jalan Sultan Ismail, Chow Kit, 50250 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Telefon: 
60327179900

Fax: 
60327179999

Website: 
Dulu, kalau time lunch memang buntu. Tak tahu nak pergi lunch mana, makan apa. Walaupun office sebelah Sogo KL dan banyak tempat-tempat makan yang best. Tapi, bila hari-hari duk repeat benda yang sama, memang rasa boring. Sometimes, tekak ni nak juga makan sesuatu yang baru. Nasib baik, sekarang Sogo KL dah fully renovated. Macam-macam outlet F&B yang best-best mula beroperasi di Sogo KL. Dan, sebagai orang yang berkerja di area Sogo KL, aku sangat happy. Yes, sekarang dah banyak tempat makan yang best-best boleh rotate time lunch hour. Haha!



Salah satu outlet yang menjadi favorite aku sekarang adalah Street Churros! Dah lama mengidam nak try makan Street Churros ni. Memandangkan outlet yang lain jauh, maka hasrat nak try tu tertangguh. Finally, Street Churros kini dibuka di Sogo KL. Apa lagi, terus pergi try. Thank you to my colleague yang introduce Street Churros to me, Nicole & kak Suraya. Frankly speaking, I'm loving it! Dan sekarang, kalau time lunch memang sekali-sekala akan singgah dan makan kat sini.




Untuk pengetahuan korang, Street Churros berasal dari Korea Selatan. Jangan terkejut kalau kat sana, Street Churros ni ada di merata-rata tempat. Sebabnya, Street Churros memang cukup terkenal. No wonder, kini Street Churros semakin melebarkan jenamanya dan dinobatkan sebagai rangkaian kafe churros terbesar di dunia. Di Malaysia sahaja, Street Churros dah ada 7 outlet termasuk Street Churros Sogo KL.




Aku suka Street Churros berbanding churros yang lain kerana ia disediakan secara segar (fresh) dan dihidangkan panas-panas kepada customer. Maksudnya, bila kita order, baru dorang buat dan goreng. Personally, bagi aku standard kualiti churros di Street Churros adalah yang terbaik yang pernah aku cuba. Selain menawarkan churros yang sedap, Street Churros juga mempunyai variasi menu dengan harga yang berpatutan.




Untuk outlet Street Churros di Sogo KL, ia menampilkan dekorasi yang minimalis. Walaupun ruang untuk dine-in tak besar, namun ia nampak eksklusif. Kebanyakan orang suka take-away, tapi aku lebih prefer dine-in. Lebih selesa dan boleh lepak santai sambil menikmati churros panas-panas.




Mungkin korang yang first time tahu pasal brand Street Churros ni nak tahu menu mana yang best kan? Ye lah, sebelum pergi ke outlet, mesti kena research dulu tengok mana yang best. Bukan apa, takut terpinga-pinga di kaunter time nak order, hehe. Sebab semuanya memang nampak menggiurkan. Ok, di kesempatan ni meh nak share apa menu-menu yang patut korang cuba bila berkunjung ke outlet Street Churros.

Seleksi Menu di Street Churros


1) Street Churros




Street Churros adalah main signature di outlet Street Churros. Terdapat 3 perisa Churros yang ditawarkan iaitu cinnamon, coklat dan keju. Top Seller kat sini adalah cinnamon churros. Dengan harga RM5.90 setiap satu, Street Churros adalah antara menu yang popular untuk first-timer yang ingin mencuba churros. Antara churros cinnamon, churros coklat dan churros keju, mana satu favorite korang? Bagi aku, aku suka churros cinnamon dan churros keju!




Korang perasan tak bentuk Street Churros ni unik? Selain jadi trademark kepada logo Street Churros, bentuk ini juga sebenarnya simbolik kepada bentuk ladam kuda (kaki kuda). Paling penting, churros berbentuk macam ni sangat mudah untuk dinikmati. Dan semestinya insta-worthy! Satu Street Churros boleh jadi bentuk macam ladam kuda. Bila digabungkan 2 Street Churros, jadilah bentuk love. Menarik kan? hehe


Btw, time korang order Street Churros, boleh juga add-on dipping sauce dengan harga RM1.90 setiap satu. Ada dipping sauce perisa coklat, cream cheese, butterscotch dan blueberry.

2) Ice-Cream Churros




Kalau nak kelainan, boleh try Ice-Cream Churros. Antara perisa ais krim yang ditawarkan di Street Churros adalah perisa vanilla. Tempoh hari, kami sempat try Churros 'swiss cheese' ais krim iaitu blueberry cheese. Harga biasa adalah RM7.90 dan untuk Ice-Cream Churros dengan add-on 'topping' pula berharga RM8.90. Antara topping yang ada adalah chocolate cheese, blueberry cheese dan butterscotch cheese. Churros yang dihidangkan adalah sama dengan bentuk Street Churros, cuma versi kecil. Bayangkan, churros yang panas-panas dimakan bersama ais krim yang sejuk. Pergh, padu beb!


3) Stick Churros




Pilihan seterusnya yang ada di Street Churros adalah 'Stick Churros'. Harga untuk satu cup Stick Churros adalah RM9.90. Kalau nak order, korang boleh pilih untuk mix dua perisa. Sama ada nak cinnamon dan keju, atau keju dan coklat, atau cinnamon dan coklat, terserah kepada korang.


4) Filling Churros




Lagi satu yang agak tempting bila tengok adalah "Filling Churros". Special tentang 'filling churros' ni, ia dihidangkan dengan dimasukkan secara terus filling berperisa "coklat", "cream cheese" ataupun "korean strawberry". Harganya adalah RM7.90 untuk setiap satu. Canggih betul outlet Street Churros dilengkapi dengan segala mesin moden termasuklah mesin untuk filling churros.


5) Churro Fries




Kalau tanya aku, mana yang paling sedap? Aku prefer 'Churros Fries'. Bentuk dia ala-ala macam 'french fries. Teruja bila dapat rasa churros yang seakan-akan macam fries. Kalau nak order, korang boleh pilih flavor 'sour-cream and onion flavor', tomato ataupun seaweed. Harga untuk 1 cup churros fries adalah RM7.90. And my favorite definitely seaweed churros fries!


Variasi Minuman di Street Churros


1) O'MY Mango atau O'MY Coconut




Untuk sesiapa yang suka ice-blended atau Shake, boleh order O'MY Mango atau O'MY Coconut. Harganya adalah RM9.90. Kedua-dua O'MY shake dihidangkan bersama 'whipping cream'. Antara coconut dan mango, aku prefer O'MY Coconut. Sangat sedap okay! Paling penting, O'MY Coconut ni rasanya lebih sedap jika dibandingkan dengan coconut shake. Yummeh!


2) Coffee Latte




Untuk peminat coffee tegar, korang boleh order Cafe Latte, Caramel Macchiato atau Spanish Latte. Kopi di Street Churros memang sedap. Harga untuk hot café latte (panas) adalah RM7.90 dan cold café latte (sejuk) adalah RM8.90. Harga untuk hot Caramel Macchiato atau Spanish Latte (panas) adalah RM8.90 dan cold Caramel Macchiato atau Spanish Latte (sejuk) adalah RM9.90.


3) Non-Coffee




Mungkin ada antara kita yang kurang gemar minum coffee. Don't worry, di Street Churros, korang boleh order Green Tea, Chocolate atau Milk Tea. Harganya pula hanya RM7.90 untuk minuman panas (hot) dan RM8.90 untuk minuman sejuk (cold).


4) Fruit ADE




Pilihan terakhir yang korang ada untuk minuman di Street Churros adalah Fruit ADE dengan pilihan Lemonade, Passionfruit dan Korean Citron. Harganya cuma RM7.90. Minuman ni sangat sesuai untuk korang yang tak suka coffee ataupun minuman berasaskan susu. Fruit ADE adalah pilihan terbaik. Dan paling penting, it's refreshing your day!


Macam mana? Menarik tak menu-menu yang ada di Street Churros? Semoga sedikit-sebanyak membantu korang semua yang merancang untuk mencuba sendiri the best churros in town di Street Churros. Kalau nak pergi dengan family atau lepak santai dengan kawan-kawan, boleh cuba order pakej combo. Antara set combo yang ada adalah seperti berikut:


SET A
Street Churros + Latte (RM11.90)

SET B
Filling Churros + Latte (RM13.90)

SET C
Stick Churros + Latte (RM15.90)

MY TREASURE BOX 
Set ini sangat sesuai untuk family/ rakan-rakan. Dalam satu My Treasure Box akan ada 10 mini churros bersama 4 dipping sauce ataupun 8 mini filling churros. Harganya adalah RM32.90 bagi setiap box. 


:::Tips:::
Untuk rasai keenakan Street Churros yang sebenar especially for take-away, kena makan dalam tempoh 2 jam. Kalau simpan lama-lama, nanti dah tak panas dan fresh. Lagi best, kalau makan right after order di kaunter (dine-in).


Mesti ada yang tertanya-tanya, kat mana lagi ada outlet Street Churros selain dari Sogo KL? Untuk memudahkan urusan korang mencari churros terbaik ni, nah aku sertakan semua lokasi yang ada outlet Street Churros untuk rujukan bersama.


(1) One Utama Mall
Lot LG319A Lower Ground Floor
1Utama Shopping Centre
Bandar Utama
03-76810710

(2) IOI City Mall
LG-66A Lower Ground Floor IOI City Mall,
IOI Resort City
Putrajaya
03-89592110

(3) Sky Avenue
Lot No T2-12
Level T2 Sky Avenue
Genting Highlands Resorts
03-61013110

(4) Berjaya Times Square
Lot LG-36 
Lower Ground Floor
Berjaya Times Squarr
Jalan Imbi 
Kuala Lumpur
03-21106210

(5) MyTOWN
Lot No B1.046 
Basement 1 Floor
MyTOWN Shopping Centre 6
Taman Maluri Cheras
Kuala Lumpur
03-92011099

(6) Empire Shopping Gallery
LK02A
Lower Ground Floor
Empire Shopping Gallery
Subang Jaya
03-56121055

(7) SOGO KL (outlet terbaru)
LG-L4
Kompleks Sogo
Jln Tunku Abdul Rahman
Kuala Lumpur
03-22028898


GIVEAWAY #PENABERKALAxSTREETCHURROS




Untuk menghargai semua pembaca di blog penaberkala.com terutama yang menetap di Klang Valley/ Kuala Lumpur, dengan ini aku nak buat simple giveaway. . 5 pembaca bertuah akan dipilih untuk menerima 2 keping voucher 20% diskaun bagi setiap pembelian di outlet Street Churros SOGO KL. 




Syarat penyertaan mudah je. Share artikel ni di facebook dengan status atau komen di Instagram atau hanya perlu drop komen di bawah!

"Saya nak try (1) churros pilihan dan (2) minuman pilihan di Street Churros Sogo KL kerana ..... (tidak lebih 30 patah perkataan)


5 pemenang bertuah akan mendapat 2 keping voucer diskaun 20% untuk setiap orang dari Street Churros Sogo KL. Seorang pemenang utama pula akan menikmati Street Churros secara PERCUMA bersama saya di Street Churros Sogo KL. Apa tunggu lagi? Jom pakat join ramai-ramai. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 11 Februari 2018. Good luck!


Untuk maklumat lanjut tentang Street Churros dan promosi-promosi terkini, boleh follow mereka di Facebook atau Instagram dan juga boleh rujuk website Street Churros!

Facebook: 

Instagram: 

Website: 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...