Showing posts with label #PenaBersantap. Show all posts
Showing posts with label #PenaBersantap. Show all posts

Saturday, March 18, 2017

HI-TEA DI PALACE OF THE GOLDEN HORSES

Sebenarnya, memang jarang aku pergi hi-tea kat mana-mana especially hotel. Kalau breakfast, lunch ataupun dinner, pernah la jugak kan. Kebetulan baru-baru ni, dapat jemputan dari +Ahmad Fauzi Aryaan, jadi tak nak lepaskan peluang yang ada untuk join sama. Nak juga merasa hi-tea di hotel bertaraf 5 bintang kan? Miahahaha. Meh nak share pengalaman menikmati hi-tea di Palace Of Golden Horses.


Hi-Tea Palace Of The Golden Horses


Jadi, sesiapa yang tengah mencari tempat best untuk hi-tea bersama insan tersayang, family, officemates ataupun kawan-kawan, bolehlah pilih Palace of The Golden Horses sebagai lokasi pilihan. Cosy ambiance, nice food and definitely a unique place to hangout. 


Palace of The Golden Horses

What's special about Grand Salon Lobby Lounge at Palace of The Golden Horses? Here, I would like to share a bit info about the place.
  1. 'Rotating Koi-Horse' design concept, one of the Legends of Palace
  2. Serves à la carte dishes, weekend Hi-Tea stands and all types of beverages
  3. Located at the Lower Ground Level
  4. Seating capacity of 72
  5. 3229 sqft

Grand Salon Lobby Lounge

Dulu, tertanya-tanya bangunan apa yang berbumbung hijau di tepi highway nak ke Putrajaya tu? Rupa-rupanya, itulah dia Palace of The Golden Horses. Pertama kali menjejakkan kaki ke sini, memang teruja. Walaweh! Lawa weh tempat ni. Excited jap!


The Heavenly Hi-Tea

Set-up untuk The Heavenly Hi-Tea kat sini memang kelas dan tersendiri. Diiringi dengan alunan muzik dan arca Koi-Horse yang berputar, menampakkan lokasi untuk hi-tea di sini unik dan lain daripada yang lain. Mesti korang tertanya-tanya kan, apa pula menu yang dihidangkan untuk The Heavenly Hi-Tea di Palace of The Golden Horses?


RM65 onwards nett/ 2 persons 

Hi-Tea di Palace of The Golden Horses bermula pada harga serendah RM65++ untuk set 2 orang. Buat masa ini, ada 3 set Hi-Tea yang dihidangkan iaitu Malay Set, Healthy Set dan English Set. So, korang boleh pilih mengikut citarasa dan kehendak masing-masing.


Malaysian Set

Untuk set pertama, kami dihidangkan dengan Malaysian Set. Macam biasa, kuih-muih tradsional melayu dihidangkan. So, kalau korang nak mak kuih-muih Melayu atau nak bawa kawan-kawan dari luar negara mencuba kuih-muih Melayu, memang dicadangkan untuk try Malaysian Set.


Healthy Set

Untuk yang pentingkan kesihatan dan jaga berat badan, maybe boleh cuba Healthy Set. Mostly hidangan dalam Healthy Set ni adalah daripada sayur-sayuran dan buah-buahan. Antaranya Avacao, Spinach and Yam.


English Set

Untuk set yang terakhir, kami try English Set. Ada macam-macam jenis roti dan pastri. Antara favorite aku untuk English Set adalah Banana with Peanut Butter. Seriously, best giler! 


3 choices for Hi-Tea Set

Okay, kalau nak tengok apa dihidangkan untuk ketiga-tiga set hi-tea boleh rujuk gambar di atas. Untuk Malaysian Set ada satay ayam, nasi lemak, kuih lapis, pau dan macam-macam lagi. Untuk Healthy Set ada sandwich, ada yam yang digoreng rangup di luar dan lembut di dalam, dan spinach with avacado. Dan untuk English Set pula ada scon, ada brownies, banana with peanut butter, tart dan cream puff! So, korang boleh pilih mana satu set yang menjadi pilihan dan favorite. Antara 3 set yang dihidangkan, aku prefer English Set. Yummeh!


Thank you Palace of The Golden Horses


Btw, thank you so much Fauzi sebab ajak pi Hi-Tea ke sini. Thank you juga untuk Shafina, PR Palace of The Golden Horses for a great food & hospitality. InshaAllah, panjang umur dan murah rezeki akan datang lagi ke sini. 


Kalau ada yang nak book untuk hi-tea di Palace of The Golden Horses, boleh refer info di bawah. Selamat mencuba!


Contact Details:
Phone: (+60)3-8946 4888 (Ext:3782)

Operating Hours:
Opens Daily: 9.00am - 12.00am

Website:





Saturday, November 26, 2016

WAJIB SINGGAH DI KELANTAN : ROTI TITAB, KOPITIAM KITA

Bila orang tahu aku orang Kelantan, first topik yang keluar dari mulut dorang adalah, "makanan kat sana best-best, murah pulak tuh". Lepas tu, masing-masing duk cerita pergi makan situ, sana, sini. Soalan yang paling gabra aku nak jawab, nak tahu apa? Bila dorang start tanya, "pernah pergi tak makan situ?". "Apa lagi tempat makan best kat sana eh?". Alamak! Apa nak jawab kalau aku sendiri tak pernah pergi try, hahahaha. Kalau korang orang Kelantan dan mengalami simptom yang sama macam aku, don't worry. You're not alone! kah3


Lagi parah, bila officemate ramai yang suka pergi Kelantan. Sampai ada sorang brader ni, setiap tahun wajib cuti seminggu pergi bawak anak bini ronda-ronda pantai timur dan singgah di Kelantan. Bila dia tanya, "pernah makan roti titab di Kopitiam Kita?", "Dah try teh tarik madu Pak Mat Pulau Pisang?", "Sup Kepala ikan kat Warung Pak Mat dah try?". Fuh, aku surrender!Dia pulak ajar kita nak makan apa dan nak makan kat mana. Adoyai. Impressive!  




So, untuk mengelakkan soalan yang sama datang terjah, balik kampung baru-baru ni aku sempatlah try breakfast di Kopitiam Kita. Ini lah ye Kopitiam Kita yang orang luar duk cakap-cakap tu? Finally! Sampai juga akhirnya aku ke sini. Touched down je di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Pengkalan Chepa, on the way nak balik  ke Melor tu, singgah la makan di Kopitiam Kita kejap. Eksited molek nok oyak bui :)


Alamat: 
Kopitiam Kita, Taman Desa Jaya,
4357-A, Jalan Pengkalan Chepa,
15400 Kota Bharu,
Kelantan


Untuk korang yang first time datang Kota Bharu, Kelantan ataupun first time nak singgah sini. Kopitiam Kita adalah antara salah satu tempat yang korang wajib singgah especially untuk breakfast. Lokasi Kopitiam Kita kat mana? Boleh refer alamat kat atas tu haa. Kalau susah-susah sangat, korang search je guna waze. Gerenti sampai.


Breakfast di Kopitiam Kita


Jangan panik, kalau korang sampai di Kopitiam Kita tiba-tiba nampak penuh dan tak ada seat. Normal lah tu. Kalau dah namanya tempat tersohor, terkenal pulak dalam kalangan pelancong yang berkunjung ke Kelantan, maka bertabahlah tunggu turn. Kalau Pulau Pinang terkenal dengan roti canai dan roti bakar di Transfer Road, apa yang aku boleh katakan Kota Bharu terkenal dengan Roti Titab di Kopitiam Kita.

Roti Titab di Kopitam Kita

Jujurnya, inilah first time aku try Roti Titab. Sebelum ni asyik duk tengok orang post gambar di sosial media je. Fuh, bila dah ada depan mata tu. Ngap ngap ngap tanpa banyak cakap. Pada pendapat aku, gabungan roti bakar, telur goyang dan kaya sangat superb! Tak dapat imagine sebelum ni rasa telur masak separuh (telur goyang) makan dengan kaya macam mana rasanya. Tapi, bila dah try sendiri, perghhhh. Padu!


Milo Ais - Nasi Tumpang - Roti Titab


Selain Roti Titab, kat Kopitiam Kita ni macam-macam lagi ada. Kalau nak breakfast di Kota Bharu, Kelantan, Kopitiam Kita adalah antara tempat terbaik. Sebut saja nak makan apa, semuanya ada. Nasi tumpang, Nasi Air Dingin, Nasi Berlauk, Nasi Impit, Satay dan macam-macam lagi. Patutlah selalu ramai kat sini. Rupa-rupanya, macam-macam ada.


Jadi, untuk korang yang plan nak ke Kota Bharu, apa kata masukkan Kopitiam Kita dalam list korang. Alang-alang dah sampai tu, bolehlah pekena Roti Titab. Sedih kan? Dah nak habis 2016, tapi aku baru makan Roti Titab dan singgah makan di Kopitiam Kita, wakakaka. Balik next time, nak pi try teh tarik madu dan sup kepala ikan Pak Mat Pulau Pisang la pulak, hehe. Jom!





Wednesday, August 3, 2016

5 FAKTA MENARIK : CAMPUR CAMPUR KITCHEN, CYBERJAYA

Baru-baru ni, aku dan rakan-rakan bloggers yang lain berpeluang untuk merasai sendiri pengalaman menikmati juadah istimewa di Campur Campur Kitchen, Cyberjaya. Actually, Restoran ini baru saja dibuka di aras Upper Ground, DPulze Shopping Centre, Cyberjaya. So, alang-alang korang pergi DPulze nanti atau ke Cyberjaya, bolehlah singgah di Campur Campur Kitchen. Belum cuba, belum tahu :)


Campur Campur Kitchen


Jadi, kat sini aku nak cuba rumuskan 5 fakta menarik tentang Campur Campur Kitchen, Cyberjaya dari pandangan peribadi aku sendiri selaku pelanggan di sini. Mana tahu kan, ada yang tercari-cari lokasi makan best di Cyberjaya dan nak tahu lebih lanjut mengenai pengalaman makan di Campur Campur Kitchen. So, here we go!


1. Sajian 3 negara iaitu Indonesia, Chinese dan Thai

Antara tarikan utama di Campur Campur Kitchen, Cyberjaya adalah hidangan yang disediakan adalah sajian dari 3 negara iaitu makanan Indonesia, Chinese dan Thai. Bab pilihan? Don't worry! Macam-macam ada. Kalau tak suka makanan Indonesia, boleh pilih makanan Chinese atau makanan Thai dan sebaliknya. Make your own choice. 


Kaunter Campur Campur Kitchen


2. Pilihan yang pelbagai pada harga berpatutan

Aku paling suka makan kat sini sebab ada pelbagai pilihan menu. Macam-macam ada. Seriously, rambang mata nak pilih. Dari menu appetizer, menu utama sehinggalah pencuci mulut, macam-macam ada. Paling penting, harga yang ditawarkan memang berpatutan. Jujurnya, banyak kalau aku nak senaraikan semua menu yang ada di Campur Campur Kitchen. Jadi, di kesempatan ini, meh aku shara antara menu-menu menarik yang ada di Campur Campur Kitchen.


French Toast with Honey (RM6.90)

Mee Goreng 

Chicken Wing With Tiga Rasa (RM12.90)

Chicken Boxing (RM12.90)

Curry Fish Boat (RM8.90)

Golden Hong Kong Seafood Fried Rice (16.90)

Fried Rice in Yong Xhau Style (RM8.90)

Bangkok Jazz Crabmeat Fried Rice In Lotus Leaf (RM11.90)

Set So Campur (RM14.90)

Overall, makanan kat sini memuaskan dan sedap. Aku prefer set So Campur. Range harga around RM14.90 sehingga RM16.90 dengan aneka jenis pilihan lauk-pauh. Set flying fish, ikan bakar, sambal petai dan lain-lain. Kalau tak nak makan makanan berat seperti nasi, masakan panas seperti mee goreng, roti bakar, chicken wings, chicken boxing dan macam-macam lagi.


3. Konsep Klasik, Nostalgik dan Hipster

Selain daripada makanan, satu lagi perkara yang korang akan suka tentang Campur Campur Kitchen adalah konsep restoran ini sendiri. Apa yang menarik? Pastinya konsep klasik, nostalgik dan hipster yang cuba dipamerkan. Mesti korang tertanya-tanya kan? Apa yang klasik? Apa yang nostalgik? Dan apa yang hipster?


Promotion boards yang menarik

Air dalam mentol

Klasik dan nostalgik sebabnya pinggan dan makan yang digunakan untuk menghidang makanan di sini adalah menggunakan pinggan besi dan kole besi. Korang ingat tak yang kita guna zaman dulu-dulu kat kampung? Haaa, tu la yang ada kat sini. Terimbau kat nenek tetiba, hahaha. Hipster pulak sebab ada satu minuman yang disediakan dalam gelas berbentuk mentol. Walaweh! Unik. Teruja kejap bila jumpa air macam ni. 


4. Dekorasi yang unik dan menarik

Bab dekorasi pulak tak payah cakap, memang unik, teratur dan menarik. Konsep yang cuba diketengahkan oleh Campur Campur Kitchen adalah konsep hiasan bercirikan tradisi dan nostalgia. Antara barang yang digunapakai dalam membuat dekorasi adalah wau, talam dan tampi.


Wau Bulan

Talam

Tampi

I was here!

Pendek kata, Campur Campur Kitchen ni memang sesuai untuk dijadikan lokasi bagi kaki fotography dan instagram. Banyak port-port yang menarik dan unik untuk berfoto dan diabadikan di akaun instagram, facebook dan blog masing-masing. Macam orang kat atas tu buat, keh3.


5. Penaberkala dah cuba menjamu selera di Campur Campur Kitchen, Cyberjaya

Ok, ini fakta terakhir yang patut korang tahu. Yes, penaberkala dan rakan-rakan blogger dah sampai ke sini. Hahhahahaha. Penting gila fakta ni, kuang kuang kuang. Ok, kat sini alang-alang tu, aku nak abadikan kenangan kat blog.

Minum Icy Green



Untuk korang yang bercadang nak try makan di Campur Campur Kitchen, Cyberjaya bolehlah tengok sedikit-sebanyak bingkisan video yang sempat aku rakam. So, ajaklah member, pakwe makwe atau family untuk terjah ke Campur Campur Kitchen. Selamat mencuba!


Video Campur Campur Kitchen, Cyberjaya




Alamat: 
Campur Campur Kitchen 
Lot UG 18, Upper Ground Floor,DPulze Shopping Centre,
Persiaran Multimedia,63000 Cyberjaya

Facebook: 





Thursday, June 23, 2016

RAMADHAN MAGICAL NIGHTS | BUFFET RAMADAN DI PULLMAN PUTRAJAYA LAKESIDE

Lain daripada yang lain, itulah yang dapat diungkapkan bila berkunjung ke Pullman Putrajaya Lakeside. Untuk kali ini, Pullman Putrajaya Lakeside tampil dengan konsep yang sangat berbeza untuk buffet Ramadan bagi tahun 2016. Actually, ini kali ke-2 aku menjejakkan kaki ke sini. First time pergi dinner di B's Restaurant (klik sini) pada tahun 2014. Time flies so fast, now 2016 and I was here again but for Ramadhan Magical Nights.




Lokasi untuk Buffet Ramadan di Pullman Putrajaya Lakeside adalah di Clock Tower Courtyard. Dengan tema "Ramadhan Magical Nights", macam-macam ada. Selain ratusan juadah yang tersedia, pelbagai aktiviti menarik turut disediakan especially untuk kanak-kanak dan keluarga seperti kids entertainment, muzik tradisional dan live performances. Kalau datang sini, gerenti anak-anak suka. Mana taknya, siap ada the tallest man in the city, hehe.






Untuk meringkaskan cerita dan merumuskan pengalaman kami semua semasa berkunjung ke Pullman Putrajaya Lakeside tempoh hari, lebih baik korang semua tengok bingkisan yang telah kami rakam untuk tontonan anda semua. Enjoice :)


Video Ramadhan Magical Nights
Buffet Ramadan di Pullman Putrajaya Lakeside



Macam mana, menarik ke tidak? Menarik kan? Jujurnya, suasana berbuka puasa di Pullman Putrajaya Lakeside ni sangat meriah dan seronok. Mana taknya, kawasan buffet yang ada seluas alam. Berjalan ke sana, ke sini, macam-macam gerai makanan ada. Just choose what you want to eat. Memang heaven!




Cakap pasal tempat duduk dan seat arrangement, don't worry. Memang selesa dan teratur. Cuma, kalau nak ambil makanan tu, kena menapak sikit. Contohnya, bahagian dessert ditempatkan dalam satu bilik khas, then part buah-buahan di bawah khemah khas. Untuk live station pula ada di bahagian khemah yang lain dan minuman dan makanan-makanan lain ada di khemah yang berbeza-beza. Semuanya di sekitar Clock Tower Courtyard. Just explore the food ok! Nak tengok apa menu-menu yang dihidangkan? Here we go!


Skewer

Sate ayam dan sate daging

Nasi impit dan kuah kacang


Memang tak sah kalau takde sate kan? Yaa, time bulan Ramadan ni, memang selalu jumpa sate di mana-mana buffet Ramadan. Apa yang best di buffet Ramadan Pullman Putrajaya Lakeside ni adalah bukan saja ada sate, malah skewer pun ada. This is one of my favorite! 


Sotong, udang dan ketam bakar

Ikan yang besar amat! Gulp

Port yang paling ramai beratur, ce teka station mana? Sah sah la tempat kambing panggang dan BBQ Seafood. Kat sini, ada macam-macam seafood segar yang dibakar seperti udang, sotong dan ketam. Ikan yang bersaiz besar tu pun ada. Fuh, tengok pun terkejut. So, kalau datang sini, jangan lupa serbu Seafood BBQ ye dan kambing panggang.


Roti pita

Bihun/ Mee/ Kuew teow sup

Mee kari

Gado Gado

Selain menu tradisi kegemaran rakyat Malaysia yang mencecah sehingga 300 jenis juadah, banyak lagi menu antarabangsa lain yang terhidang. Ada hidangan Turkish dan sebagainya. Antara makanan-makanan yang disediakan adalah mee kari, aneka jenis sup, gado gado dan banyak lagi. One of the most interesting part about this Ramadhan Magical Nights is their desserts corner. Sampai kelabu mata nak pilih yang mana satu. So many choices. Tak percaya? Meh tengok sendiri.


Aneka jenis kek dan pastri

Puding pelbagai perisa dan warna

Kuih-muih tradisional

Chocolate station

Puding buah-buahan

Ais Batu Campur

Pop corn


Berbaloi ke tak kalau datang untuk buffet Ramadan kat sini? Yes, berbaloi sebab hidangan yang disediakan sangat-sangat banyak dan semestinya akan menepati citarasa setiap orang yang datang. Time-time gini, mesti ramai yang cari tempat buffet Ramadan yang best di sekitar Putrajaya dan Kuala Lumpur kan? Nah, ini salah satu cadangan terbaik untuk berbuka puasa bersama family atau kawan-kawan atau rakan sepejabat (kompeni). 


Buffet Ramadan di Pullman Putrajaya Lakeside

Ramadhan Magical Nights
7 Jun 2016 - 3 Julai 2016
7 malam - 10:30 malam

Harga
Dewasa RM169 nett
Kanak-kanak (4-10 tahun) RM130 nett


So, kalau berminat dan nak cuba sendiri pengalaman menikmati 300 juadah di Ramadhan Magical Nights, bolehlah buat tempahan. Untuk tempahan melebihi 10 orang, korang akan berpeluang untuk menerima penginapan semalam di Deluxe Room, Pullman Putrajaya Lakeside.


Untuk tempahan:

No telefon:
03-8890 0000

Email:
magicalramadhan@pullmanputrajaya.com

Alamat:
Pullman Putrajaya Lakeside,
No. 2, Jalan P5/5, Presint 5,
62200 Putrajaya,
Wilayah Persekutuan,
Malaysia

Website:


Nak tengok menu-menu yang best di Ramadhan Magical Nights di Pullman Putrajaya Lakeside, boleh tengok video ni. Cekidout!!! Akhir kata, selamat mencuba :)





NOTA KAKI: Jangan lupa untuk ikuti perkongsian menarik tentang menu-menu istimewa di lokasi-lokasi terbaik sempena Buffet Ramadan di instagram @penaberkala ataupun search hashtag #PenaBersantap dan #25PilihanRamadanPT





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Re-design By dikbee | Powered By Blogger