Bila berbicara tentang minyak wangi, aku teringat tentang satu perumpamaan yang berbunyi, "Berteman dengan tukang minyak wangi kita akan ikut wangi, berteman dengan tukang minyak kita akan ikut bau minyak." Jadi, baru-baru ni aku berteman dengan Demeter Fragrance Library. Memang wangi satu badan bila sehari berdamping dengan Demeter. Pendek kata, sampai teringat-ingat sampai ke hari ini. Betullah orang kata, setiap wangian yang kita hidu tersimpan satu memori yang akan dirindu.


Di Demeter Fragrance Library, ia bukan sahaja menghimpunkan pelbagai jenis wangian. Malah, ia mengumpulkan segala ekspresi, memori dan emosi dalam satu botol. Bayangkan, setiap wangian ada kisahnya tersendiri. Setiap botol perfume yang dihasilkan ada inspirasi yang disebaliknya. Di sini juga aku ekspresikan diri aku dengan campuran beberapa wangian untuk menghasilkan perfume sendiri yang di dalamnya tersimpan kenangan indah merasai sendiri pengalaman menjadi perfumer. Walaupun beginner, tapi not bad. Dapat ilmu dan pengalaman baru.


Ekspresi, emosi dan memori

Lagi satu, kalau cakap pasal perfume, sebenarnya emosi kita boleh bertindak balas dengan baik bila kita menghidu sesuatu bau atau wangian. Kadang-kadang, ia dapat nengimbau kembali segala memori dan kenangan. Maka, dengan itu wujudnya Demeter Fragrance Library yang diilhamkan untuk mengumpul wangian yang penuh dengan emosi dan memori. Setiap botol perfume ada sentimental value yang tersendiri.


Cuba bayangkan kalau diberi wangian untuk diteka, agak-agak boleh teka dengan betul tak? Tempoh hari, ada lebih kurang 10 jenis wangian. Kami kena hidu dan teka nama dengan betul. Fuh, mencabar juga. Bila dah hidu banyak-banyak bau perfume, lepas tu mula lah rasa confuse mana satu yang sebenarnya lagi wangi, haha. Siapa pernah rasa macam ni? Kita gang! 

Lebih 300 wangian istimewa

Kini, Demeter Fragrance Library secara eksklusif sudahpun berada di Watsons Malaysia yang terpilih. Demeter adalah jenama yang popular hasil ilham perfumer yang berbakat besar dari USA iaitu Christopher Brosius sejak tahun 1996. Dari satu jenis wangian, kini susah ada lebih 300 wangian yang berbeza hasil inspirasi daripada pengalaman dan persekitaran semasa. Mesti korang tertanya-tanya, "Kenapa banyak sangat jenis wangian yang ada?" Tak lain dan tak bukan setiap wangian terselit emosi yang tersendiri. Setiap wangian akan bertindak balas dengan emosi kita dan membolehkan kita untuk memberikan ekspresi personal bila memakainya. Dan paling penting, ia mampu mengimbau memori. 


Apa yang istimewa tentang Demeter Fragrance Library? Selain dapat menyuntik perasaan gembira, dengan adanya produk seumpama ini, pengguna akan berasa lebih dihargai. Mana taknya, kita diberi kebebasan untuk memilih wangian kesukaan kita mengikut personaliti mazing-mazing. Personal touch yang ada dalam setiap botol perfume ini mampu member kepuasan bagi setiap orang yang mendapatkannya.


Demeter Perfume Library 101 Workshop


Pertama kali dalam hidup aku belajar ilmu baru dalam menghasilkan perfume sendiri mengikut citarasa sendiri semasa sesi workshop yang dianjurkan oleh pihak Demeter Fragrance Library bertempat di The Other Half tempoh hari. Memang teruja. Mana taknya, kami diberi masa 1 jam, peralatan yang cukup lengkap dan pati wangian yang pelbagai.




Untuk peringkat pertama, kami diberi lebih kurang 10 pati wangian untuk dicuba. Dengan botol 10ml, kami diberi peluang untuk ekspresikan emosi kami ke dalam botol perfume dengan gabungan wangian yang disukai. Macam aku, aku guna campuran Sweet Dream dan Mojito.




Selepas berpuas hati dengan trial version, kami diberi pula botol 30ml untuk menghasilkan perfume peribadi yang sebenar. Dengar kadar nisbah (ratio) 3:1 berbanding trial version tadi, maka terhasillah sebotol perfume brand sendiri yang diberi nama MOKA. Aku lagi teruja bila packaging siap tulis brand kita dan nama kita sendiri. Dah macam mimpi pulak rasa. Tup Tup ada brand perfume sendiri. Thank you so much Demeter Fragrance Library and Watsons for a great experience and fruitful session. Nak tahu lebih details cara penyediaan perfume? Boleh tonton video di bawah. Cekidout!

Video Perfume Workshop


6 Wangian Istimewa

Demeter Fragrance Library menawarkan 6 wangian klasik (classic scents) eksklusif di  outlet Watsons Malaysia iaitu  Crystal Rose, Sweet Baby, Baby Powder, Icelandic Aurora Something dan White Musk.


4 Wangian Limited Edition

Selain itu, Demeter Fragrance Library juga menghasilkan 4 lagi wangian istimewa eksklusif di Watsons Malaysia yang diinspirasikan daripada kebudayaan dan diversity di Malaysia. Limited edition Fragrance yang diberi nama The City Version ini merangkumi Penang, Melaka, Ipoh dan Kuala Lumpur.


Variasi Produk

Selain perfume, pelbagai jenis produk ditawarkan kepada pengguna di luar sana oleh Demeter Fragrance Library. Antaranya adalah hand creams, lip balms dan perfume yang dipasarkan dengan design yang unik dan menarik seperti produk MOOMIIN Figure Perfume. Sempena dengan Krismas dan cuti sekolah, produk seumpama ini memang sesuai untuk dihadihakan Kepada yang tersayang.




Kini di Watsons Malaysia


Paling menarik, Demeter Fragrance Library merupakan brand yang turut menjadi kesukaan selebriti terkenal di Korea dan Hollywood. Eksklusif di Malaysia, pihak Demeter Fragrance Library menawarkan perfume 30ml di outlet Watsons terpilih dan juga boleh didapati secara atas talian (online) di www.watsons.com.my


Trivia

Demeter Fragrance Library mempunyai rangkaian terbesar di Gangnam, Seoul. Komitmen Demeter Fragrance Library untuk memperluaskan empayar ke seluruh dunia ketara bila mereka telah berjaya membuka lebih kurang 300 stores hanya di Korea. Di bawah kepimpinan James Lee, mereka juga telah eksport ke lebih 20 negara dan dipasrkan di 350 outlets yang dibuka di seluruh Asia Pasifik termasuklah di Malaysia, Hong Kong, Taiwan, Thailand dan China.
Kalau korang mencari produk makanan tempatan dari serata negeri, datanglah ke Foodmarket™ Sri Permaisuri, Cheras. Seriously, first time aku masuk ke Foodmarket™, memang excited. Mana taknya, pelbagai produk makanan dari serata negeri ada. Paling best, packaging produk kat sini kemas dan cantik. Pendek kata, memang sesuai untuk bawa travel. Untuk korang yang rindukan makanan tempatan negeri masing-masing, datanglah ke Foodmarket™. Pasti jumpa produk makanan favorite korang. Macam aku, sah-sah lah rindu budu dan petai jeruk. Itu pun ada kat sini. Terbaik!




Sekarang, berlangsungnya Perlis Week bermula 12 Disember sehingga 16 Disember 2018 di gedung istimewa Foodmarket™. Apa yang aku suka tentang Foodmarket™ adalah mereka sentiasa segar dan tidak jemu dalam memperjuangkan tradisi dan produk makanan Melayu dari desa. Contohnya, untuk bulan Disember sempena penutup tirai 2018, Foodmarket™ memilih negeri yang terkecil di Malaysia dan terletak di utara Semenanjung Malaysia sebagai pilihan untuk diketengahkan iaitu Perlis. Negeri Perlis yang hanya mempunyai keluasan 821 km persegi ini jarang-jarang sekali dikenali melainkan ‘pelam harum manis’.

Negeri yang kecil ini sebenarnya mempunya pelbagai makanan tradisi yang menarik dan unik. Sekiranya ditanya kepada orang ramai, mungkin ramai yang tidak tahu malah mungkin tidak pernah mendengar atau merasainya.

Atas faktor ini Foodmarket™ dengan kerjasama Kerajaan Negeri Perlis, mereka telah melakukan persiapan hampir sebulan lebih bagi menjayakan program ‘Perlis Week’ di Foodmarket™ bermula pada 12 Disember hingga 16 Disember 2018. Program ini berjalan serentak di kedua-dua cawangan Foodmarket™ yang terletak di Bandar Seri Permaisuri, Cheras dan juga di Denai Alam, Shah Alam.






Program ‘Perlis Week’ ini telah dilancarkan dan disempurnakan oleh DYTM Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail pada 8 Disember 2018 di cawangan pertama mereka iaitu Foodmarket™ Bandar Seri Permaisuri.






Apa yang menarik ketika program ‘Perlis Week’ ini adalah pelbagai jenis produk makanan dibawakan khas terus dari Perlis ke Kuala Lumpur. Antaranya belacan madu Perlis, pekasam daging, acar rebung, buah jeruk Perlis, produk hasilan mangga harum manis dan macam-macam lagi. Jadi, kalau korang teringin nak cuba makanan dari Perlis, boleh cuba dapatkan terus dari Foodmarket™. Sekarang lebih mudah, tak perlu travel ke Perlis sekiranya teringin sangat nak beli produk makanan istimewa Perlis.




Walaupun program ini nampak ringkas dan mudah, sebenarnya banyak kajian dan usaha telah diletakkan bagi menjayakan program ini. Pasukan kreatif dari Foodmarket™ telah berkampung di Perlis selama seminggu semata-mata untuk menjelajah ceruk-ceruk pekan dan kampung bagi mencari produk-produk yang unik serta mempunyai nilai komersil yang boleh dibawa ke Kuala Lumpur. Selain itu, Perlis Week ini juga istimewa kerana telah temuramah orang-orang tua bagi mengenali kuih-muih serta makanan tradisi Perlis yang ada sebahagiannya sukar untuk didapati walaupun di negeri itu sendiri.




Semua usaha ini tak akan terhasil dengan jayanya tanpa bantuan sepenuhnya dari agensi-agensi Kerajaan Negeri Perlis khususnya dari Unit Perancang Ekonomi Negeri, FAMA Perlis dan LKIM Perlis. Perlis Week di Foodmarket™ bertuah keranah Ke Bawah Duli Tuanku Raja Muda Perlis dan Duli Tuanku Raja Puan Muda Perlis juga turut berkenan dan mencemar duli membantu tim Foodmarket™ sepanjang berada di negeri Perlis yang penuh dengan 1001 rahsia dan khazanah yang masih belum diterokai sepenuhnya ini. Semua dapatan ini telah didokumentasi dan boleh dilihat di Youtube Foodmarket™. Jadi, aku sangat kagum dengan keringat dan usaha yang telah dicurahkan oleh pihak Foodmarket™ dalam mempopularkan produk makanan tempatan. Good job!




Antara perkara menarik sepanjang menjalankan program ini, salah satunya adalah makanan yang tidak asing  utara termasuklah di Perlis iaitu laksa. Laksa Perlis tidak seperti laksa dari tempat-tempat lain. Laksa Perlis dihidang hanya dengan timun diracik halus, bawang besar dan daun selom serta diletakkan telur. Kuah laksa Perlis warnanya lebih cerah dan yang paling unik, laksa Perlis dimakan bersama-sama pulut udang. Actually, aku sendiri pun  baru tahu yang laksa Perlis akan hilang aslinya sekiranya menggunakan belacan lain melainkan ‘belacan madu Perlis’. Pastinya menu istimewa ini turut ada dan dihidangkan sempena ‘Perlis Week’ di Foodmarket™. So, kalau korang nak try pekena laksa Perlis, jangan lupa pakat mai ramai-ramai.



Pekasam juga antara makanan kegemaran orang-orang Perlis. Istimewanya pekasam Perlis menggunakan beras yang dihancur halus seperti serbuk, tidak seperti pekasam dari Kedah atau Perak. Ikan pekasam yang diperam dengan cara ini tidak hancur dan jika digoreng masih dalam bentuk seekor-seekor. Orang Perlis juga terkenal dengan pekasam daging. Pekasam daging selalunya digoreng bersama bawang besar, cili merah, daun kari dan orang Perlis suka juga tambahkan serai yang diracik untuk bau yang wangi. Pastinya pekasam-pekasam istimewa ini ada sepanjang ‘Perlis Week’ nanti. Video cara menyediakan masakan juga ada di Youtube dan juga di Instagram Foodmarket™.  Jujurnya, aku sangat suka pekasam ikan. Sekarang, excited nak try pekasam daging.


PRODUK MAKANAN PERLIS DI FOODMARKET™


1) Pekasam Ikan



2) Pekasam Daging



3) BelacanMadu Perlis



4) Serunding Ikan, Rendang Daging dan Ketupat



5) Jeruk Buah Perlis 



Jangan lepaskan peluang untuk ke Foodmarket™ dan dapatkan produk makanan istimewa dari Perlis. Sepanjang program ‘Perlis Week’, pelbagai kuih muih tradisi Perlis juga turut dijual dan eksklusif hanya ketika program ini berlangsung sahaja. Antaranya kuih dangai, pulut kucai, ubi nenas dan macam-macam lagi kuih muih yang pastinya wajib dicuba ketika program ini.

Semua warga Kuala Lumpur, terutamnya pencinta makanan tradisi serta ‘food connoisseur, jom sama-sama ke Foodmarket™ untuk sama-sama datang ke Foodmarket™ sempena Perlis Week. Macam-macam ada!

Info mengenai Foodmarket™

Foodmarket™ diasaskan pada tahun 2015 dengan permulaan sebagai kedai maya www.foodmarket.com.my dan pada Oktober 2017 atas permintaan ramai, kedai pertama Foodmarket™ dibuka di Bandar Seri Permaisuri. Foodmarket™ hanya memfokuskan kepada produk unik dan tradisi yang bercirikan Malaysia yang kebanyakannya telah diberi nafas baru dengan penambah baikan pembungkusan dan reka bentuk yang lebih menarik, moden dan chic.

Pelanggan Foodmarket™ rata-ratanya adalah dari warga kota, pelancong malah produk-produk dari Foodmarket™ menjadi pilihan ramai sosialit di Kuala Lumpur serta kerabat DiRaja. Produk-produk yang dibawa dititikberatkan keaslian tetapi dipersembahkan dalam bentuk yang lebih baik dalam kelas tersendiri, melangkaui apa yang ada dipasaran ketika ini.

Ketika ini terdapat hampir 500 jenis produk makanan tradisi seperti sambal, budu, cincalok, pekasam, tempoyak dan pelbagai hasilan desa, industri kecil dan sederhana serta produk artisan berada dibawah bumbung Foodmarket™.

Antara produk yang menarik minat aku yang ada di Foodmarket™ adalah budu, roti tongkat, petai jeruk dan pelbagai jenis sambal.






Kalau korang berhajat nak pergi sendiri ke Foodmarket™ , boleh lah berkunjung ke outlet mereka yang terdekat. Check it out! 


Alamat: 

FOODMARKET SERI PERMAISURI, CHERAS
Foodmarket, No 17 Jalan Dwitasik, 
Dataran Dwitasik, Bandar Seri Permasuri, 
Kuala Lumpur.

No Telefon: 
019-666.4889

FOODMARKET DENAI ALAM, SHAH ALAM
Foodmarket, 12 Jalan Elektron U16/H, 
Denai Alam, 47000 Shah Alam, 
Selangor

No Telefon: 
0192706003

Email: 
foodmarket.my@gmail.com 

Laman web: 

Instagram: 




Tahukah Anda? Foodmarket™


  • Cawangan pertama Foodmarket™ adalah di Bandar Seri Permasuri yang dibuka selepas dua tahun laman web Foodmarket dilancarkan.
  • Foodmarket™ telah menerima anugerah ‘Social Entrepreneur’ yang telah disampaikan oleh Perdana Menteri Malaysia oleh MDEC.
  • Kesemua produk yang ada di Foodmarket adalah Halal.
  • Setiap usahawan yang ingin meletakkan produk makanan mereka di situ perlu mempunyai keunikan dan ciri-ciri Malaysia.
  • Foodmarket menyediakan khidmat nasihat seperti pembungkusan dan penjenamaan sesebuah produk kepada usahawan yang memerlukan.

As a property investor or owner, we desire our property value to increase with a good and worthy value and there will be few touch ups to be done with the property in order for the property value to increase. Apart from getting SP Services to ensure the utilities are ready for the tenant or buyer to move in right away, renovations, repairs and maintenance is equally essential. It gives the buyer or tenant the bargaining power if the house is not properly maintained. Thus, losing the value. Whether it is for investment purpose or the demands of a family, these interior design strategies may help you to boost the value of your property when it is time to sell.

Stay away from fads and stay neutral

We suggest that interior design is a matter of subjectivity and it should also reflect the owner’s personality within the home. But that doesn’t mean you should not look at your home from a buyer’s perspective and see it as a product that is being sold in the future. Good interior design should be balanced with other elements and not decorated with many faddish items. If your property contains many faddish items, it may alienate some buyers. Focus of the interior design should be classic decor, with high-quality products and materials. 

Property’s target market consideration

You can redesign your home without needing so much cost but still have huge impact on it’s value. To ensure that any financial investment in a redesign is in line with your expected return, renovate in accordance with the location. 

Take Central Region for example, it has a unique property market that you can adapt to your surroundings; consider neighbourhood and the property value and to whom the house might appeal. Areas such as Queentown are good for families, Tanjong Pagar appeals to hippe and younger residents and Bukit Timah, Singapore’s most exclusive neighbourhood, perfect for high net worth individuals.

Consult real estate agent if necessary around your area before investing in a large - scale improvement projects. They can advise you of what features buyers are looking for, this is to ensure you only carry out beneficial upgrades for yourself and your future buyers. 

Bathrooms and kitchens upgrade

Both bathroom and kitchen are two upgrades that often have biggest effect on securing better valuation. Even small and simple changes like changing the tiles can make a huge difference to buyers’ perception of the room. Go for the extra mile and design a spa-like bathroom with well-positioned mirrors and lighting that is similar to the hotels can instantly boost with quality of your home’s finish and in some cases, its value. Investing in a power shower with a stylish glass enclosure can make your home desirable yet practical. 

Declutter

Never underestimate of organised and clean house when it comes to pushing the property value upwards. Decluttering your home’s interior design is essential when selling your property because it creates the calm vibes. Improving your storage is a great way to declutter your space and make it more appealing to potential buyers. Get imaginative, inventive and clever to utilise wasted space for wardrobes, cupboards and drawers. 


Make the most of natural light

Natural light flooding in the room makes the look larger, generate energy and lift the mood of potential buyers when they are viewing property. If your windows look out onto a natural setting, consider increasing the size, offering more visibility. Use light colour walls and sheer curtains for the windows to increase the lighting of the room. 

Scrutinize small details

While you may focused on larger design issues when renovating your property, don’t miss out the smaller details. Stylish light fittings, including plug sockets, it can enhance the interior of any home, but small touches like these are often overlooked. Same goes for door handles and having properly measured curtains, which can add a luxury feel to your interiors. When you are conducting viewings, consider the other senses. While the house must look great for potential buyers, freshly brewing coffee or a cake baking in the oven are great ideas when potential buyers are viewing your property. It makes the house smell homely and inviting. All these small details will make your property stand out from the crowd. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...