Pertama kali aku tahu tentang brand JONLIVIA apabila aku tengok member-member Blogger duk pakai untuk aktiviti sport dan travel. The first thing that came into my mind, "Oh, this brand is for women only". Rupa-rupanya, bila aku buka website JONLIVIA untuk check, baru aku tahu JONLIVIA merupakan brand universal yang menjual pakaian sukan untuk lelaki mahupun perempuan. Sedar tak sedar, aku pun dah ada sehelai BlazePants jenama JONLIVIA untuk aktiviti sukan harian. Jujurnya, aku sangat suka dengan material yang digunakan untuk membuat BlazePants, lain dari yang lain dan paling penting berkualiti tinggi dengan ciri fungsi yang optimum!




Baru-baru ini, aku berpeluang untuk turut serta di malam kemuncak Slimplezy Challenge tajaan JONLIVIA. Selain mengenali dengan lebih dekat tentang brand JONLIVIA, ini juga pertama kali aku lihat dan kenal founder JONLIVIA. Sangat muda, sangat energetik!




Kalau korang nak tahu, ini lah dia orang kuat di sebalik jenama JONLIVIA. Perkenalkan, Mr Jon Lai selaku Founder & Managing Director JONLIVIA. Sekalung tahniah diucapkan kepada Mr Jon Lai dan seluruh team JONLIVIA kerana berjaya menghasilkan produk terbaru mereka iaitu BlazePants Brightening Series. 



Untuk tahun 2018, JONLIVIA tampil dengan satu lagi produk baru iaitu skincare-fitness fusion pants yang mempunyai fungsi 3-in-1. Nak tahu apa kelebihan pants ni berbanding pants sebelum ini atau pants dari jenama luar? Here we go!

  1. Membakar kalori dengan kadar 4 kali lebih cepat
  2. Memberikan perlindungan UV sehingga 50%
  3. Memutihkan dan melembapkan kulit



Hari ini dalam sejarah bila JONLIVIA mengeluarkan produk fitness pants pertama yang diperbuat daripada White Rose Brightening Technology. Beratus-ratus kelopak bunga ros digunakan untuk menghasilkan material yang boleh menghasilkan bau yang wangi dan paling penting mengeluarkan kandungan vitamin dan minerals untuk memutihkan kulit. Pendek kata, JONLIVIA fitness pants yang terbaru ini iaitu BlazePants bukan sahaja dapat membakar lebih daripada 2000 kalori, malah dapat  membantu memutihkan kulit dan melembapkan kulit dari sinaran UV.




Sempena dengan majlis pelancaran BlazePants Brightening Series, JONLIVIA berjaya mengumpulkan sehingga seribu orang bertempat di Boulevard, Ground Floor of Paradigm Mall. Antara yang menarik tumpuan adalah event Slimplezy Challenge Finale dan first giveaway dari pihak JONLIVIA yang menghadiahkan Blazebelt secara PERCUMA kepada pelanggan setia mereka. Kami pun tak lepaskan peluang. Nah, seorang satu dapat produk dari JONLIVIA. Thank you :)




Selain peragaan produk pakain sukan dari JONLIVIA, mereka juga ada memperagakan bag yang tengah trendy sekarang iaitu THULE. Acara kemuncak pada malam itu adalah majlis penyampaian hadiah kepada semua pemenang Slimplezy Challenge. 


Slimplezy Challenge 

  • Event yang ditaja khas oleh JONLIVIA
  • 20 peserta dipilih untuk menjalani sesi latihan high-intensity dan cabaran untuk menurunkan berat badan dan mengamalkan gaya hidup sihat
  • Program ini dianjurkan selama 1.5 bulan




The Grand Prize Winner berjaya menurunkan berat badan sebanyak 3.8kg dalam masa 1.5 bulan. Pemenang berjaya membawa pulang hadiah wang tunai dan tiket penerbangan pergi dan balik tajaan AirAsia. Best kan? Selain dapat sihatkan tubuh badan, mereka juga berpeluang untuk reward diri sendiri dengan travel secara percuma. Tahniah!




By the way, congratulations to all the winners! Agak-agak, untuk next season ada tak Slimplezy Challenge untuk lelaki? Kalau ada, nak try join lah, hehehe. Apapun, semoga aktiviti sihat macam ni sentiasa diteruskan dan mendapatkan sokongan padu semua pihak dari semasa ke semasa. Tahniah buat JONLIVIA kerana berjaya menjadi peneraju utama untuk Slimplezy Challenge kali ini.


Untuk maklumat lanjut berkaitan JONLIVIA, bolehlah kunjungi website ataupun laman Facebook dan Instagram mereka. Cekidout!


Website: 

Facebook: 

Instagram: 
Dalam artikel sebelum ini iaitu "Detik-detik Manis 2017", aku ada berkongsi kenangan manis especially tentang travel ke beberapa destinasi di luar negara. Antaranya ke Melbourne, Osaka, Jakarta, Palembang, Singapore, Luang Prabang dan Macau. Ya, semuanya dalam satu tahun iaitu 2017. Bila share serba-sedikit pengalaman tentang travel ke destinasi-destinasi tersebut, ramai yang bertanya, "Macam mana boleh travel ke banyak tempat dalam masa satu tahun?", "Macam mana simpan duit sampai boleh travel ke banyak destinasi?", "Ada tak tips jimat untuk travel?" dan macam-macam lagi. 


Jadi, di kesempatan ini aku nak share serba sedikit tentang pengalaman aku sekaligus cuba menjawab persoalan yang diajukan oleh rakan-rakan di sosial media. To be honest, I'm not a rich person! Kalau ikutkan duit gaji bulanan, memang tak mampu untuk travel keliling dunia. Macam orang selalu cakap, "Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan". Memandangkan aku suka travel, maka aku cari jalan macam mana nak travel dalam bajet yang terhad. Dan salah satu caranya, #Tips1 aku join contest especially contest berkaitan travel ataupun contest yang menawarkan hadiah-hadiah pakej percutian, tiket flight dan sebagainya. Alhamdulillah, untuk tahun 2017 aku menang fully sponsored trip ke Melbourne, tiket flight ke Luang Prabang dan fully sponsored trip ke Macau untuk buat bungey jump. Get it? Dengan hanya mencuba nasib join contest, aku dapat save bajet untuk travel ke 3 destinasi idaman. Percayalah, rezeki tak pernah salah alamat. "Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia tiada siapa yang tahu!"


Traveloka Fly & Win CNY Challenge


Time aku scroll facebook, aku nampak sekarang ni ada satu contest baru yang sedang berlangsung iaitu Fly & Win CNY Challenge yang dianjurkan oleh Traveloka. First thing first, aku tengok hadiah-hadiah yang ditawarkan. Walaweh! Sangat menarik perhatian. Nak tahu apa hadiah dia? Tiket flight dan tempat penginapan ke Seoul, Phuket dan Langkawi. Selain itu, 2 pemenang bertuah juga akan menerima travel voucher dari Traveloka bernilai RM1000. Fuh!


So guys, especially korang yang first time nak join contest ataupun korang yang kaki contest, apa kata korang pakat join contest ni. Aku dah baca syarat-syaratnya. Memang mudah je! Korang tak perlu perah idea, tak perlukan kreativiti, tak perlukan modal wang ringgit pun. Just spend your time playing game on facebook. Ya, betul. Hanya perlua main game di facebook dan kumpul point paling tinggi untuk menang. Mudah kan?




Traveloka Fly & Win CNY Challenge ini terbuka untuk semua warganegara Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas. Tempoh peraduan berlangsung dari 22 Januari 2018 sehingga 28 Februari 2018. Cepat-cepat join untuk rebut peluang menang hadiah percutian dari Traveloka dengan hanya menyertai CNY 2018 contest.


Jujurnya, ini antara contest paling mudah yang aku pernah jumpa dan menawarkan hadiah paling lumayan. Memang rugi kalau siapa yang tak join. Korang hanya perlu follow langkah-langkah berikut:


  1. Buka laman web Traveloka CNY 2018 contest
  2. Baca arahan permainan dan mula bermain
  3. Tekan anak panah untuk bermula
  4. Sentuh skrin telefon dan pastikan kapal terbang sentiasa terbang untuk kekal dalam permainan dengan mengelakkan daripada terlanggar sebarang halangan
  5. Kumpul seberapa banyak Traveloka Ang Pows untuk mendapatkan points


TIPS:

  • 1 point untuk setiap kali kapal terbang berjaya melepasi halangan
  • 10 point untuk satu Traveloka Ang Pow
  • Hati-hati dengan halangan layang-layang dan belon udara - sangat tricky
  • Pastikan kapal terbang berada di tengah untuk memudahkan pergerakan mengutip Traveloka Ang Pow dan mengelakkan diri dari terkena halangan dari bahagian atas atau bawah
  • Stay focus and consistent. Enjoy the game :)


Tiga (3) pemenang utama dengan skor paling tinggi akan menerima hadiah Cabaran Traveloka Fly & Win CNY dan akan diumumkan sebagai pemenang CNY 2018 Contest! 

Pemenang Hadiah Utama
Percutian selama 6 Hari 5 Malam ke Seoul, Korea (penerbangan & penginapan) untuk 2 orang

1st Runner Up
Percutian selama 5 Hari 4 Malam di Phuket (penerbangan & penginapana) untuk 2 orang

2nd Runner Up
Percutian 4 hari 3 Malam di Langkawi (penerbangan & penginapan) untuk 2 orang.

Kategori Share di Facebook Cabaran Traveloka Fly & Win CNY
Dua (2) baucer Traveloka bernilai RM1000 untuk setiap pemenang


So guys, apa tunggu lagi. Jom join! Aku pun dah start main game ni. So far, skor tertinggi rekod peribadi 155. Jom, sama-sama kita tingkatkan personal score. Mudah-mudahan ada antara kita yang bakal diumumkan sebagai pemenang. All the best!


Okay, sambung lagi pasal tips macam mana nak travel banyak tempat dengan bajet yang terhad. Selain join contest, #Tips2 aku juga selalu hunting tiket flight murah. Salah satu website yang aku guna untuk dapatkan harga tiket flight paling murah untuk destinasi yang nak dituju adalah Traveloka. Selain tiket flight, Traveloka juga ada menyediakan perbandingan harga untuk hotel. Korang pun boleh cuba, klik je website https://www.traveloka.com/en-my/ ataupun boleh install aplikasi Traveloka di Google Play atau Apple Store.



See the world together

Tips seterusnya, #Tips3 travel secara berkumpulan. Berkumpulan maksud aku bukanlah satu bas (30 orang). Kalau ada 2-4 orang pun dah cukup. At least, kos untuk penginapan (2 orang/bilik) dan kos untuk pengangkutan (4 orang/kereta) boleh dikongsi. So, jimatlah kos kat situ. Betul tak? Tapi kena ingat, pastikan gang travel korang sekepala. Jangan pula sorang nak naik feri, sorang nak naik kapal selam. Nanya nanti!


Antara Bali, Phuket, Siem Reap dan Bagan, mana satu yang korang rasa paling best?


Last tips, #Tips4 plan your trip! Macam aku, selalu tengok kalendar dan gunakan cuti weekend yang  jatuh sekali dengan public holiday (long weekend). Book tiket flight awal-awal, dan plan trip sebaiknya. InshaAllah, cuti Thaipusam dan Federal minggu depan, aku akan ke Bali buat kali ke-2. Tapi, kali ni aku pergi berdua dengan rakan blogger. I can't wait for my long holiday! Ambil cuti 3 hari je, tapi I got my long holiday (8 hari). Actually, aku pernah ke Phuket dan Siem Reap bertiga dengan gang travel. Sama juga, time tu aku apply cuti yang ada weekend dan public holiday, hehe. Cuma, so far tak berkesempatan lagi nak pergi ke Bagan. One of my dream destination! Maybe, next time.




My next plan is for CNY public holiday. Korang dah ada plan belum? Kalau belum, boleh check apps atau website Traveloka. Sekarang ni, Traveloka ada buat promosi sempena Chinese New Year. Dengar kata, ada diskaun untuk tiket flight dalam negara mahupun ke luar negara. Kalau korang nak info lebih lanjut, boleh refer kat bawah!


Coupon codes to get 15% OFF!
GONGXIDOM for domestic flights
GONGXIINT for international flights

Domestic: 
15% OFF, up to RM35 (min. spend RM120)

International: 
15% OFF, up to RM50 (round-trip only)



Rasanya, itu saja tips macam mana nak travel dalam bajet yang terhad. Mungkin, lain orang lain caranya. Apa yang aku share ni adalah berdasarkan pengalaman peribadi. Kalau korang rasa berguna, bolehlah cuba buat ye. Semoga untuk tahun 2018, kita semua berpeluang untuk travel ke lebih banyak destinasi. So guys, where is your next destination?





Nah, untuk korang yang belum ada idea nak ke mana untuk holiday. Ni antara beberapa destinasi pilihan untuk korang pilih sempena cuti Chinese New Year nanti. I've been to Luang Prabang, Laos. It's amazing! Dan aku sarankan korang ke sini at least once. Nature and culture at its best! 


Selamat merancang percutian dan happy travelling!
Kalau orang tanya, "Ke mana destinasi paling best untuk weekend getaway?". Salah satu cadangan yang dapat aku berikan adalah Melaka! Selain terkenal dengan tempat-tempat bersejarah, Melaka juga terkenal dengan tempat-tempat makan yang best. Nak tahu destinasi menarik di sekitar Melaka? Boleh baca artikel yang pernah aku kongsikan di sini: Tempat-tempat menarik di Melaka


Antara tempat makan best pula, korang boleh cuba Coconut Shake ataupun Kuih Keria Antarabangsa. Dua benda ni memang cukup sinonim dengan Melaka. Pendek kata, kalau korang ke Melaka, tapi tak pekena Coconut Shake dan Kuih Keria memang tak sah. Dan untuk perkongsian kali ini, aku nak share satu lagi lokasi best untuk korang lepak santai. Kat mana? Semestinya di Mango Float Royale Melaka yang terletak di Sungai Putat, Batu Berendam.


Mango Float Royale Melaka (MFRM)


Trip ke Melaka kali ini cukup berbeza dengan trip-trip sebelum ini. Biasanya, kalau ke Melaka kami akan singgah lepak minum coconut shake. Kalau bukan di Coconut Shake Klebang, kami pergi ke Coconut Shake Batu Berendam. Kali ini, kami cuba sesuatu yang baru, lain dari yang lain. Pernah minum mangga susu kan? Hah, lebih kurng lah. Cuma Mango Float ni lebih special. Apa yang special? Hah, kenalah baca sampai habis.


Jus Mangga asli  segar yang dikisar 


Korang nak tahu kan apa yang special tentang Mango Float Royale Melaka ni? Okay, firstly Mango Float kat sini menggunakan buah mangga segar yang dikisar dan dijadikan kordial. Kemudian, dibancuh dalam ketulan ais yang dihancurkan halus. So, memang sebati bak ang! Rasa sejuk dan rasa mangga yang fresh memang sebati. Bukan terlebih ais atau terkurang ais. Cun cun saja!


Jus mangga dengan hirisan buah mangga dan ais krim vanilla Wall's


Then, bukan jus mangga biasa-biasa dengan ketulan buah mangga macam tempat-tempat lain. Kat sini lagi special. Mango Float Royale Melaka dihidangkan dengan jus mangga bersama ketulan buah mangga dan satu scoop ais krim vanilla Wall's. Fuh! Memang sedap.


Kaunter layan diri - servis yang cepat dan efisien


Biasanya, kalau tempat yang tengah viral macam ni mesti ramai orang kan? Lepas tu, mesti lama kena tunggu dan beratur time nak beli? Jangan risau! Kalau korang datang sini, tak perlu beratur lama sangat. Sebabnya, servis dorang memang tip-top. Dorang dah pack siap-siap. Korang hanya perlu beratur, bayar dan balik. Settle! Kalau nak minum kat situ pun boleh.


Dari segi harga macam mana? Cuma RM5.50 segelas. Bagi aku, sama je dengan harga Mangga Susu yang dijual di KL ni. Cuma, kat sini lagi special sebab ada ais krim vanilla, hehe. Memang berbaloi-baloi!


Harga: RM5.50 segelas


Nak take-away boleh, nak minum kat situ pun boleh. Kat sini, konsep dia macam food court. Korang boleh order di mana-mana gerai dan makan kat situ. Haritu, kami order keropok lekor cheezy dan cendawan goreng chezzy. Seriously, sedap gila weh. Biasanya duk makan cheezy wedges, ni first time dapat try keropok lekor dan cendawan goreng cheezy. Gandingan mantop!


Cendawan Goreng Cheezy


Keropok Lekor Cheezy


Macam mana? Korang terliur tak tengok? hahaha. Ha, kalau nak try, sila pergi sendiri ye. Tak ada servis delivery pintu ke pintu. So guys, kalau korang ke Melaka, jangan lupa singgah di Mango Float Royale Melaka. Jangan order 1, order 2 terus alang-alang datang dari jauh kan? hehehe.


Mango Float Royale Melaka


Kalau korang plan nak pergi, boleh refer alamat di bawah! Ataupun, just waze Mango Float Royale Melaka. Ramai orang tanya, Sungai Putat area mana? To make it easy, Sungai Putat ni terletak di Batu Berendam. 


Alamat:
Mango Float Royale Melaka,
Kampung Sungai Putat,
75350 Batu Berendam, Melaka

Instagram:

Facebook:


Oppps! Lupa nak inform. Mulai tahun ni, pihak Mango Float Royale Melaka ada sediakan food truck untuk korang yang tak dapat datang ke gerai dorang di Sungai Putat. Dengar khabar, food truck mereka akan berlegar-legar di kawasan Klebang. Kalau korang nampak food truck warna oren, tulis MFRM besar-besar tu, hah singgahlah beli kalau nak try. 
Alhamdulillah. Kita masih dipanjangkan usia menghela nafas lega untuk menikmati hidup di tahun 2018. Semalam, 2017 sudahpun melabuhkan tirainya. Dan hari ini, tahun 2018 membuka tirainya dengan 365 halaman baru yang terbentang luas untuk kita tulis dan isi dengan pelbagai warna, pelbagai cerita,  suka dan duka. 


Untuk coretan ringkas penutup 2017 dan pembukaan 2018, aku terpanggil untuk berkongsi detik-detik manis yang berlaku dalam hidup aku sepanjang 2017.


1) Trip ke Melbourne, Australia


Aku sangat teruja untuk pembukaan tirai 2017 apabila diumumkan sebagai pemenang hadiah utama untuk contest instagram yang dianjurkan oleh Blackmores Malaysia. Hadiah berupa pakej percutian (fully sponsored) ke Melbourne,  Australia untuk menyaksikan Australian Open. Bukan itu sahaja,  malah diberikan duit poket sebanyak RM1500.

Helicopter ride to Yarra Valley

Selepas menang pakej percutian ke London pada tahun 2016, ini adalah pengalaman hebat yang seterusnya untuk aku ingat sampai bila-bila. Antara highlights yang dapat aku kongsikan sepanjang trip ke Melbourne,  Australia adalah:
  1. Peluang menjejakkan kaki di bumi Australia dan explore Melbourne dengan lebih dekat
  2. Layanan VIP daripada pihak Blackmores
  3. Peluang menyaksikan tournament tenis secara langsung sempena Australian Open
  4. Pengalaman pertama menaiki helikopter untuk trip ke Yarra Valley
  5. Semua duit belanja yang diberikan dihabiskan untuk beli ole-ole untuk family dan sahabat. Kerana rezeki itu lebih manis kalau dikongsi bersama. 


2) Trip ke Osaka, Kobe dan Kyoto


Bila dah start travel ke destinasi lain seperti China, Thailand, Indonesia, Vietnam, Cambodia, Macau, London dan Melbourne, terdetik juga dalam hati untuk buat winter trip ke negara yang ada salji. Alhamdulillah, pada Februari 2017 impian tercapai untuk merasai sendiri pengalaman dihujani salji di negara matahari terbit, iaitu Jepun.

Osaka Castle

Destinasi yang kami pilih adalah Kansai yang merangkumi Osaka, Kobe dan Kyoto. Selain dapat pengalaman main snow buat pertama kali, trip ini best sebab kami dapat teroka sendiri public transport (train) ke tempat-tempat menarik, observed tentang cara hidup orang Jepun dan inilah titik-tolak kepada aku simpan impian untuk explore Jepun di masa akan datang especially ke Tokyo dan Hokkaido. 

Terima kasih Raini Travel kerana telah menguruskan tiket flight, penginapan dan cadangan itinerari untuk kami menikmati winter trip ke Osaka,  Kobe dan Kyoto. 


3) Trip ke Singapore


Walaupun dah pergi ke negara-negara lain, honestly aku tak pernah sampai ke Singapore. Sekali lagi, terima kasih Raini Travel kerana telah merealisasikan impian aku untuk menjejakkan kaki ke Kota Singa dengan menganjurkan Day Trip bersama Bloggers.

Hello Singapore!

Trip kali ini cukup meriah dengan kehadiran rakan bloggers yang lain. Walaupun trip ini cuma sehari, namun ia cukup bermakna. Kami sempat untuk singgah hampir ke semua tempat tarikan di Singapore. 


4) Hot air balloons


Salah satu destinasi idaman adalah Cappadocia, Turkey. Memang dah ada dalam bucket list nak tengok belon udara panas yang bebas berterbangan di ruang udara. Siapa sangka,  tiba-tiba dapat peluang untuk mencuba sendiri menaiki belon panas. Walaupun belon udara ini terikat (tathered), tapi cukuplah untuk dijadikan pengalaman merasai sendiri terbang dengan belon udara panas. Untuk baca pengalaman aku, boleh baca sini!

Tathered Hot Air Balloon ride

Semoga untuk masa-masa akan datang , aku akan dapat peluang untuk menikmati view dari belon udara panas yang sebenar. Jom, sama-sama kita kejar mimpi!


5) Trip ke Palembang


Walaupun ini kali ke-dua berkunjung ke Palembang, tetapi perasaan excited masih sama. Kali ini tujuan berbeza, dengan gang yang berbeza iaitu bersama rakan-rakan #TeamCIMB untuk menghadiri majlis perkahwinan Aryaan.

Aryan's Weeding @ Palembang

Ini kali pertama aku menghadiri majlis perkahwinan di luar negara. Jadi, dapatlah peluang belajar tentang adat dan budaya masyarakat luar. Sangat menarik! 


6) Birthday suprised


I think I'm too old for this! But, it's a moment to be remembered. Thank you guys! Bukan sekali, bukan dua kali, tetapi untuk tahun 2017 ada tiga kali birthday surprised. Setiap tahun, ada je plan dorang buat birthday surprise. Terharu beb. Aku doakan korang semua sentiasa dimurahkan rezeki. Amin

Housemates: Faisal, Danish dan Fairul


Projek Travel: Fuad, Yazid, Mawardi, Dikbee, Fauzi Aryaan, Mek Onie, Potia, Khai


Staycation @ VE Hotel & Residence

Selain daripada family tercinta, inilah antara insan-insan yang dihantar untuk menceriakan hari-hari aku. Terima kasih kerana selalu ada, tidak kira ketika susah mahupun senang. Semoga ukhwah yang terjalin ini akan kekal hingga ke akhir hayat. Love you guys!


7) Trip ke Luang Prabang & Vang Vieng


Tahun 2017 dalam sejarah bila buat pertama kali kami team Projek Travel plan trip ke luar negara beramai-ramai. Bukan mudah tau nak kumpul ramai-ramai macam ni. Akhirnya, kami berjaya untuk merealisasikan trip ke Luang Prabang dan Vang Vieng, Laos.

Vang Vieng, Laos

Trip ni berbeza dari trip-trip kami yang lain sebelum ini. Bukan sponsored trip, bukan FAM trip dan bukan guna perkhidmatan mana-mana travel agent. Dari tiket flight, penginapan, duit belanja dan itinerari semuanya kami buat sendiri.

Kuang Si Waterfall, Luang Prabang, Laos

Luang Prabang sangat kaya dengan keindahan alam especially Kuang Si Waterfall dan kaya dengan warisan budaya. Vang Vieng pula sangat indah dengan pemandangan sawah padi dam bukit-bukau. Pendek kata, trip kali ini terarah kepada back to nature dan appreacite the culture! 


8) Trip ke Jakarta


Finally, sampai juga di Jakarta, Indonesia. Actually,  trip ni dua dalam satu. First, memang plan nak pergi jalan-jalan di Jakarta. Secondly, memang nak menghadiri majlis perkahwinan Ferlan iaitu sahabat #ASEANDay.

Ferlan's Weeding @ Jakarta

Seperti trip ke Palembang, trip ke Jakarta hampir sama. Belajar adat dan budaya perkahwinan masyarat Java. Dalam masa yang sama, sempat explore tempat-tempat menarik di sekitar Jakarta. First time travel ke luar negara solo. Nasib baik ada rakan blogger dan rakan-rakan #TeamCIMB di Jakarta. Thank you guys! 


9) Trip ke Macau


I've no plan for year end trip. Alhamdulillah, rezeki join contest Instagram #AirAsiaCrazyJump,  aku terpilih sebagai salah seorang pemenang. Yeah, another sponsored trip to Macau.

Malaysia Team for #AirAsiaCrazyJump

Pengalaman ke Macau buat kali ke-dua cukup berbeza dan adventurous! Aku bukan ke Macau sekadar untuk travel suka-suka. Malah, dengan misi yang lebih besar iaitu untuk melakukan bungee jump yang tertinggi di dunia (233m). Terima kasih AirAsia, AJ Hackett dan Macau Tower untuk peluang keemasan ini.

World's highest bungee jump (233m)

Aku tak pernah letak untuk buat bungee jump dalam bucket list. Tapi, bila peluang datang bertandang, never say no.  Just do it! Seriously, selepas join #AirAsiaCrazyJump, aku rasa lebih confident untuk menyahut apa jua cabaran dalam hidup. Kenangan paling manis untuk tahun 2017. 


10) Ayam Goreng McD Party


Sebagai penutup tirai 2017, aku menang satu lagi contest Instagram anjuran McDonald's Malaysia. Hadiah dia apa?  Hadiah dia dapat buat Ayam Goreng McD Party untuk 20 paxs. Alhamdulillah, rezeki family. Boleh bawa mak, mak saudara, sepupu, adik-beradik dan anak-anak buah untuk merasai ayam goreng McD, nugget, pineapple pie dan McFlurry.


Family gathering #AyamGorenMcDParty

Walaupun majlis simple, tapi cukuplah untuk mencipta kenangan bersama family tersayang sebelum melabuhkan tirai 2017. Terima kasih kepada McDonald's Malaysia especially kepada semua krew McDonald's Kok Lanas. 

Pssst! Btw, thank you juga kepada Amir Nawawi dan Mawardi Yunus kerana tolong memeriahkan video boomerang dan melayakkan aku menang untuk contest ni. Nanti aku belanja McD ye, kah!


Sekian sahaja coretan untuk penutup tahun 2017. Terima kasih kepada semua insan-insan yang sentiasa ada bersama sepanjang tahun ini. Semoga tahun 2018 ini pelbagai detik-detik manis yang akan kita kecapi bersama, inshaAllah. 


Akhir kata, Selamat Tahun Baru 2018 kepada semua pembaca blog penaberkala.com!  Terima kasih kerana sentiasa memberi sokongan dan inspirasi  kepada blog ini untuk terus bernafas.


Thank you 2017. Dear 2018, please be nice to me 😍
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...