Bila berbicara tentang minyak wangi, aku teringat tentang satu perumpamaan yang berbunyi, "Berteman dengan tukang minyak wangi kita akan ikut wangi, berteman dengan tukang minyak kita akan ikut bau minyak." Jadi, baru-baru ni aku berteman dengan Demeter Fragrance Library. Memang wangi satu badan bila sehari berdamping dengan Demeter. Pendek kata, sampai teringat-ingat sampai ke hari ini. Betullah orang kata, setiap wangian yang kita hidu tersimpan satu memori yang akan dirindu.


Di Demeter Fragrance Library, ia bukan sahaja menghimpunkan pelbagai jenis wangian. Malah, ia mengumpulkan segala ekspresi, memori dan emosi dalam satu botol. Bayangkan, setiap wangian ada kisahnya tersendiri. Setiap botol perfume yang dihasilkan ada inspirasi yang disebaliknya. Di sini juga aku ekspresikan diri aku dengan campuran beberapa wangian untuk menghasilkan perfume sendiri yang di dalamnya tersimpan kenangan indah merasai sendiri pengalaman menjadi perfumer. Walaupun beginner, tapi not bad. Dapat ilmu dan pengalaman baru.


Ekspresi, emosi dan memori

Lagi satu, kalau cakap pasal perfume, sebenarnya emosi kita boleh bertindak balas dengan baik bila kita menghidu sesuatu bau atau wangian. Kadang-kadang, ia dapat nengimbau kembali segala memori dan kenangan. Maka, dengan itu wujudnya Demeter Fragrance Library yang diilhamkan untuk mengumpul wangian yang penuh dengan emosi dan memori. Setiap botol perfume ada sentimental value yang tersendiri.


Cuba bayangkan kalau diberi wangian untuk diteka, agak-agak boleh teka dengan betul tak? Tempoh hari, ada lebih kurang 10 jenis wangian. Kami kena hidu dan teka nama dengan betul. Fuh, mencabar juga. Bila dah hidu banyak-banyak bau perfume, lepas tu mula lah rasa confuse mana satu yang sebenarnya lagi wangi, haha. Siapa pernah rasa macam ni? Kita gang! 

Lebih 300 wangian istimewa

Kini, Demeter Fragrance Library secara eksklusif sudahpun berada di Watsons Malaysia yang terpilih. Demeter adalah jenama yang popular hasil ilham perfumer yang berbakat besar dari USA iaitu Christopher Brosius sejak tahun 1996. Dari satu jenis wangian, kini susah ada lebih 300 wangian yang berbeza hasil inspirasi daripada pengalaman dan persekitaran semasa. Mesti korang tertanya-tanya, "Kenapa banyak sangat jenis wangian yang ada?" Tak lain dan tak bukan setiap wangian terselit emosi yang tersendiri. Setiap wangian akan bertindak balas dengan emosi kita dan membolehkan kita untuk memberikan ekspresi personal bila memakainya. Dan paling penting, ia mampu mengimbau memori. 


Apa yang istimewa tentang Demeter Fragrance Library? Selain dapat menyuntik perasaan gembira, dengan adanya produk seumpama ini, pengguna akan berasa lebih dihargai. Mana taknya, kita diberi kebebasan untuk memilih wangian kesukaan kita mengikut personaliti mazing-mazing. Personal touch yang ada dalam setiap botol perfume ini mampu member kepuasan bagi setiap orang yang mendapatkannya.


Demeter Perfume Library 101 Workshop


Pertama kali dalam hidup aku belajar ilmu baru dalam menghasilkan perfume sendiri mengikut citarasa sendiri semasa sesi workshop yang dianjurkan oleh pihak Demeter Fragrance Library bertempat di The Other Half tempoh hari. Memang teruja. Mana taknya, kami diberi masa 1 jam, peralatan yang cukup lengkap dan pati wangian yang pelbagai.




Untuk peringkat pertama, kami diberi lebih kurang 10 pati wangian untuk dicuba. Dengan botol 10ml, kami diberi peluang untuk ekspresikan emosi kami ke dalam botol perfume dengan gabungan wangian yang disukai. Macam aku, aku guna campuran Sweet Dream dan Mojito.




Selepas berpuas hati dengan trial version, kami diberi pula botol 30ml untuk menghasilkan perfume peribadi yang sebenar. Dengar kadar nisbah (ratio) 3:1 berbanding trial version tadi, maka terhasillah sebotol perfume brand sendiri yang diberi nama MOKA. Aku lagi teruja bila packaging siap tulis brand kita dan nama kita sendiri. Dah macam mimpi pulak rasa. Tup Tup ada brand perfume sendiri. Thank you so much Demeter Fragrance Library and Watsons for a great experience and fruitful session. Nak tahu lebih details cara penyediaan perfume? Boleh tonton video di bawah. Cekidout!

Video Perfume Workshop


6 Wangian Istimewa

Demeter Fragrance Library menawarkan 6 wangian klasik (classic scents) eksklusif di  outlet Watsons Malaysia iaitu  Crystal Rose, Sweet Baby, Baby Powder, Icelandic Aurora Something dan White Musk.


4 Wangian Limited Edition

Selain itu, Demeter Fragrance Library juga menghasilkan 4 lagi wangian istimewa eksklusif di Watsons Malaysia yang diinspirasikan daripada kebudayaan dan diversity di Malaysia. Limited edition Fragrance yang diberi nama The City Version ini merangkumi Penang, Melaka, Ipoh dan Kuala Lumpur.


Variasi Produk

Selain perfume, pelbagai jenis produk ditawarkan kepada pengguna di luar sana oleh Demeter Fragrance Library. Antaranya adalah hand creams, lip balms dan perfume yang dipasarkan dengan design yang unik dan menarik seperti produk MOOMIIN Figure Perfume. Sempena dengan Krismas dan cuti sekolah, produk seumpama ini memang sesuai untuk dihadihakan Kepada yang tersayang.




Kini di Watsons Malaysia


Paling menarik, Demeter Fragrance Library merupakan brand yang turut menjadi kesukaan selebriti terkenal di Korea dan Hollywood. Eksklusif di Malaysia, pihak Demeter Fragrance Library menawarkan perfume 30ml di outlet Watsons terpilih dan juga boleh didapati secara atas talian (online) di www.watsons.com.my


Trivia

Demeter Fragrance Library mempunyai rangkaian terbesar di Gangnam, Seoul. Komitmen Demeter Fragrance Library untuk memperluaskan empayar ke seluruh dunia ketara bila mereka telah berjaya membuka lebih kurang 300 stores hanya di Korea. Di bawah kepimpinan James Lee, mereka juga telah eksport ke lebih 20 negara dan dipasrkan di 350 outlets yang dibuka di seluruh Asia Pasifik termasuklah di Malaysia, Hong Kong, Taiwan, Thailand dan China.
Kalau korang mencari produk makanan tempatan dari serata negeri, datanglah ke Foodmarket™ Sri Permaisuri, Cheras. Seriously, first time aku masuk ke Foodmarket™, memang excited. Mana taknya, pelbagai produk makanan dari serata negeri ada. Paling best, packaging produk kat sini kemas dan cantik. Pendek kata, memang sesuai untuk bawa travel. Untuk korang yang rindukan makanan tempatan negeri masing-masing, datanglah ke Foodmarket™. Pasti jumpa produk makanan favorite korang. Macam aku, sah-sah lah rindu budu dan petai jeruk. Itu pun ada kat sini. Terbaik!




Sekarang, berlangsungnya Perlis Week bermula 12 Disember sehingga 16 Disember 2018 di gedung istimewa Foodmarket™. Apa yang aku suka tentang Foodmarket™ adalah mereka sentiasa segar dan tidak jemu dalam memperjuangkan tradisi dan produk makanan Melayu dari desa. Contohnya, untuk bulan Disember sempena penutup tirai 2018, Foodmarket™ memilih negeri yang terkecil di Malaysia dan terletak di utara Semenanjung Malaysia sebagai pilihan untuk diketengahkan iaitu Perlis. Negeri Perlis yang hanya mempunyai keluasan 821 km persegi ini jarang-jarang sekali dikenali melainkan ‘pelam harum manis’.

Negeri yang kecil ini sebenarnya mempunya pelbagai makanan tradisi yang menarik dan unik. Sekiranya ditanya kepada orang ramai, mungkin ramai yang tidak tahu malah mungkin tidak pernah mendengar atau merasainya.

Atas faktor ini Foodmarket™ dengan kerjasama Kerajaan Negeri Perlis, mereka telah melakukan persiapan hampir sebulan lebih bagi menjayakan program ‘Perlis Week’ di Foodmarket™ bermula pada 12 Disember hingga 16 Disember 2018. Program ini berjalan serentak di kedua-dua cawangan Foodmarket™ yang terletak di Bandar Seri Permaisuri, Cheras dan juga di Denai Alam, Shah Alam.






Program ‘Perlis Week’ ini telah dilancarkan dan disempurnakan oleh DYTM Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail pada 8 Disember 2018 di cawangan pertama mereka iaitu Foodmarket™ Bandar Seri Permaisuri.






Apa yang menarik ketika program ‘Perlis Week’ ini adalah pelbagai jenis produk makanan dibawakan khas terus dari Perlis ke Kuala Lumpur. Antaranya belacan madu Perlis, pekasam daging, acar rebung, buah jeruk Perlis, produk hasilan mangga harum manis dan macam-macam lagi. Jadi, kalau korang teringin nak cuba makanan dari Perlis, boleh cuba dapatkan terus dari Foodmarket™. Sekarang lebih mudah, tak perlu travel ke Perlis sekiranya teringin sangat nak beli produk makanan istimewa Perlis.




Walaupun program ini nampak ringkas dan mudah, sebenarnya banyak kajian dan usaha telah diletakkan bagi menjayakan program ini. Pasukan kreatif dari Foodmarket™ telah berkampung di Perlis selama seminggu semata-mata untuk menjelajah ceruk-ceruk pekan dan kampung bagi mencari produk-produk yang unik serta mempunyai nilai komersil yang boleh dibawa ke Kuala Lumpur. Selain itu, Perlis Week ini juga istimewa kerana telah temuramah orang-orang tua bagi mengenali kuih-muih serta makanan tradisi Perlis yang ada sebahagiannya sukar untuk didapati walaupun di negeri itu sendiri.




Semua usaha ini tak akan terhasil dengan jayanya tanpa bantuan sepenuhnya dari agensi-agensi Kerajaan Negeri Perlis khususnya dari Unit Perancang Ekonomi Negeri, FAMA Perlis dan LKIM Perlis. Perlis Week di Foodmarket™ bertuah keranah Ke Bawah Duli Tuanku Raja Muda Perlis dan Duli Tuanku Raja Puan Muda Perlis juga turut berkenan dan mencemar duli membantu tim Foodmarket™ sepanjang berada di negeri Perlis yang penuh dengan 1001 rahsia dan khazanah yang masih belum diterokai sepenuhnya ini. Semua dapatan ini telah didokumentasi dan boleh dilihat di Youtube Foodmarket™. Jadi, aku sangat kagum dengan keringat dan usaha yang telah dicurahkan oleh pihak Foodmarket™ dalam mempopularkan produk makanan tempatan. Good job!




Antara perkara menarik sepanjang menjalankan program ini, salah satunya adalah makanan yang tidak asing  utara termasuklah di Perlis iaitu laksa. Laksa Perlis tidak seperti laksa dari tempat-tempat lain. Laksa Perlis dihidang hanya dengan timun diracik halus, bawang besar dan daun selom serta diletakkan telur. Kuah laksa Perlis warnanya lebih cerah dan yang paling unik, laksa Perlis dimakan bersama-sama pulut udang. Actually, aku sendiri pun  baru tahu yang laksa Perlis akan hilang aslinya sekiranya menggunakan belacan lain melainkan ‘belacan madu Perlis’. Pastinya menu istimewa ini turut ada dan dihidangkan sempena ‘Perlis Week’ di Foodmarket™. So, kalau korang nak try pekena laksa Perlis, jangan lupa pakat mai ramai-ramai.



Pekasam juga antara makanan kegemaran orang-orang Perlis. Istimewanya pekasam Perlis menggunakan beras yang dihancur halus seperti serbuk, tidak seperti pekasam dari Kedah atau Perak. Ikan pekasam yang diperam dengan cara ini tidak hancur dan jika digoreng masih dalam bentuk seekor-seekor. Orang Perlis juga terkenal dengan pekasam daging. Pekasam daging selalunya digoreng bersama bawang besar, cili merah, daun kari dan orang Perlis suka juga tambahkan serai yang diracik untuk bau yang wangi. Pastinya pekasam-pekasam istimewa ini ada sepanjang ‘Perlis Week’ nanti. Video cara menyediakan masakan juga ada di Youtube dan juga di Instagram Foodmarket™.  Jujurnya, aku sangat suka pekasam ikan. Sekarang, excited nak try pekasam daging.


PRODUK MAKANAN PERLIS DI FOODMARKET™


1) Pekasam Ikan



2) Pekasam Daging



3) BelacanMadu Perlis



4) Serunding Ikan, Rendang Daging dan Ketupat



5) Jeruk Buah Perlis 



Jangan lepaskan peluang untuk ke Foodmarket™ dan dapatkan produk makanan istimewa dari Perlis. Sepanjang program ‘Perlis Week’, pelbagai kuih muih tradisi Perlis juga turut dijual dan eksklusif hanya ketika program ini berlangsung sahaja. Antaranya kuih dangai, pulut kucai, ubi nenas dan macam-macam lagi kuih muih yang pastinya wajib dicuba ketika program ini.

Semua warga Kuala Lumpur, terutamnya pencinta makanan tradisi serta ‘food connoisseur, jom sama-sama ke Foodmarket™ untuk sama-sama datang ke Foodmarket™ sempena Perlis Week. Macam-macam ada!

Info mengenai Foodmarket™

Foodmarket™ diasaskan pada tahun 2015 dengan permulaan sebagai kedai maya www.foodmarket.com.my dan pada Oktober 2017 atas permintaan ramai, kedai pertama Foodmarket™ dibuka di Bandar Seri Permaisuri. Foodmarket™ hanya memfokuskan kepada produk unik dan tradisi yang bercirikan Malaysia yang kebanyakannya telah diberi nafas baru dengan penambah baikan pembungkusan dan reka bentuk yang lebih menarik, moden dan chic.

Pelanggan Foodmarket™ rata-ratanya adalah dari warga kota, pelancong malah produk-produk dari Foodmarket™ menjadi pilihan ramai sosialit di Kuala Lumpur serta kerabat DiRaja. Produk-produk yang dibawa dititikberatkan keaslian tetapi dipersembahkan dalam bentuk yang lebih baik dalam kelas tersendiri, melangkaui apa yang ada dipasaran ketika ini.

Ketika ini terdapat hampir 500 jenis produk makanan tradisi seperti sambal, budu, cincalok, pekasam, tempoyak dan pelbagai hasilan desa, industri kecil dan sederhana serta produk artisan berada dibawah bumbung Foodmarket™.

Antara produk yang menarik minat aku yang ada di Foodmarket™ adalah budu, roti tongkat, petai jeruk dan pelbagai jenis sambal.






Kalau korang berhajat nak pergi sendiri ke Foodmarket™ , boleh lah berkunjung ke outlet mereka yang terdekat. Check it out! 


Alamat: 

FOODMARKET SERI PERMAISURI, CHERAS
Foodmarket, No 17 Jalan Dwitasik, 
Dataran Dwitasik, Bandar Seri Permasuri, 
Kuala Lumpur.

No Telefon: 
019-666.4889

FOODMARKET DENAI ALAM, SHAH ALAM
Foodmarket, 12 Jalan Elektron U16/H, 
Denai Alam, 47000 Shah Alam, 
Selangor

No Telefon: 
0192706003

Email: 
foodmarket.my@gmail.com 

Laman web: 

Instagram: 




Tahukah Anda? Foodmarket™


  • Cawangan pertama Foodmarket™ adalah di Bandar Seri Permasuri yang dibuka selepas dua tahun laman web Foodmarket dilancarkan.
  • Foodmarket™ telah menerima anugerah ‘Social Entrepreneur’ yang telah disampaikan oleh Perdana Menteri Malaysia oleh MDEC.
  • Kesemua produk yang ada di Foodmarket adalah Halal.
  • Setiap usahawan yang ingin meletakkan produk makanan mereka di situ perlu mempunyai keunikan dan ciri-ciri Malaysia.
  • Foodmarket menyediakan khidmat nasihat seperti pembungkusan dan penjenamaan sesebuah produk kepada usahawan yang memerlukan.

As a property investor or owner, we desire our property value to increase with a good and worthy value and there will be few touch ups to be done with the property in order for the property value to increase. Apart from getting SP Services to ensure the utilities are ready for the tenant or buyer to move in right away, renovations, repairs and maintenance is equally essential. It gives the buyer or tenant the bargaining power if the house is not properly maintained. Thus, losing the value. Whether it is for investment purpose or the demands of a family, these interior design strategies may help you to boost the value of your property when it is time to sell.

Stay away from fads and stay neutral

We suggest that interior design is a matter of subjectivity and it should also reflect the owner’s personality within the home. But that doesn’t mean you should not look at your home from a buyer’s perspective and see it as a product that is being sold in the future. Good interior design should be balanced with other elements and not decorated with many faddish items. If your property contains many faddish items, it may alienate some buyers. Focus of the interior design should be classic decor, with high-quality products and materials. 

Property’s target market consideration

You can redesign your home without needing so much cost but still have huge impact on it’s value. To ensure that any financial investment in a redesign is in line with your expected return, renovate in accordance with the location. 

Take Central Region for example, it has a unique property market that you can adapt to your surroundings; consider neighbourhood and the property value and to whom the house might appeal. Areas such as Queentown are good for families, Tanjong Pagar appeals to hippe and younger residents and Bukit Timah, Singapore’s most exclusive neighbourhood, perfect for high net worth individuals.

Consult real estate agent if necessary around your area before investing in a large - scale improvement projects. They can advise you of what features buyers are looking for, this is to ensure you only carry out beneficial upgrades for yourself and your future buyers. 

Bathrooms and kitchens upgrade

Both bathroom and kitchen are two upgrades that often have biggest effect on securing better valuation. Even small and simple changes like changing the tiles can make a huge difference to buyers’ perception of the room. Go for the extra mile and design a spa-like bathroom with well-positioned mirrors and lighting that is similar to the hotels can instantly boost with quality of your home’s finish and in some cases, its value. Investing in a power shower with a stylish glass enclosure can make your home desirable yet practical. 

Declutter

Never underestimate of organised and clean house when it comes to pushing the property value upwards. Decluttering your home’s interior design is essential when selling your property because it creates the calm vibes. Improving your storage is a great way to declutter your space and make it more appealing to potential buyers. Get imaginative, inventive and clever to utilise wasted space for wardrobes, cupboards and drawers. 


Make the most of natural light

Natural light flooding in the room makes the look larger, generate energy and lift the mood of potential buyers when they are viewing property. If your windows look out onto a natural setting, consider increasing the size, offering more visibility. Use light colour walls and sheer curtains for the windows to increase the lighting of the room. 

Scrutinize small details

While you may focused on larger design issues when renovating your property, don’t miss out the smaller details. Stylish light fittings, including plug sockets, it can enhance the interior of any home, but small touches like these are often overlooked. Same goes for door handles and having properly measured curtains, which can add a luxury feel to your interiors. When you are conducting viewings, consider the other senses. While the house must look great for potential buyers, freshly brewing coffee or a cake baking in the oven are great ideas when potential buyers are viewing your property. It makes the house smell homely and inviting. All these small details will make your property stand out from the crowd. 
Setiap kali ada MAHA, mesti berduyun-duyun orang pergi. Tak kira golongan belia, bujang mahupun yang dah berkahwin, semua tak nak lepaskan peluang untuk pergi. Ada yang datang bersama kawan-kawan, ada juga yang datang bersama keluarga dan anak-anak. Kadang-kadang, aku tertanya-tanya, "Kenapa sambutan MAHA sentiasa meriah setiap kali dianjurkan?', "Berbaloi ke berpusu-pusu pergi MAHA?" dan macam-macam lagi soalan yang terjah ke benak fikiran aku. Bila aku pergi sendiri, baru aku tahu kenapa ramai yang sanggup datang ke sini. Actually, ni kali ke-3 aku pergi ke MAHA. Nak tahu kenapa? Jom, baca perkongsian aku untuk kali ini eksklusif dari MAHA 2018!




Ada lagi yang belum tahu tentang MAHA? Untuk korang yang first time dengar, MAHA merujuk kepada Malaysia Agriculture, Horticulture & Agrotourism. Acara yang dianjurkan dua tahun sekali ini bertemakan "Makanan Kita, Masa Depan Kita". MAHA merupakan acara untuk showcase tentang pertanian dan hortikultur yang terbesar di Malaysia dengan tarikan pengunjung seramai 3.5 juta orang. Untuk MAHA 2018, ia berlangsung selama 11 hari bermula 22 November 2018 sehingga 2 Disember 2018 bertempat di MAEPS, Serdang. Jadi, sempena cuti sekolah dan hujung minggu ni, kalau tak ada plan ke mana-mana, bolehlah bawa family ke MAHA 2018. Memang berbaloi-baloi!




Sebelum aku bercerita panjang tentang MAHA 2018, aku nak cerita dulu 5 sebab kenapa orang sanggup datang ke MAHA yang dianjurkan di MAEPS, Serdang setiap tahun dianjurkan.

1. Pameran agriculture, horticulture dan agrotourism terbesar di Malaysia
2. Parking hanya RM5
3. Perkhidmatan FREE shuttle/tram yang sistematik disediakan untuk pengunjung
4. FREE entrance! Tidak dikenakan sebarang tiket masuk untuk dewasa / kanak-kanak
5. Harga makanan/minuman dan barang yang dijual amat berpatutan

Aku rasa, kerana 5 sebab di atas ramai yang sanggup berpusu-pusu bawa anak-anak ke MAHA 2018. Kebetulan, time cuti sekolah pulak tu. Semestinya, ibu bapa nak bawa anak-anak jalan-jalan sambil memberi pendedahan kepada anak-anak. Pendek kata, event MAHA 2018 adalah acara untuk keluarga tak kira peringkat umur yang tak memerlukan kos yang tinggi. Cuma perlu bayar parking dan semuanya FREE. Melainkan, nak beli makanan dan minuman ataupun barang keperluan yang dijual oleh para usahawan. Itupun dijual pada harga yang sangat berpatutan. Paling penting, bila datang MAHA 2018, banyak ilmu boleh belajar especially berkaitan ilmu pertanian dan agro. It's a fun learning process!


TIPS KE MAHA 2018

Sedikit tips untuk korang yang merancang untuk ke MAHA 2018, korang boleh masuk ke Laman Tiba 2 sebab kat situ ada parking yang dekat dengan pintu masuk. Untuk memudahkan urusan keluar nanti, better korang stand-by touch & go card. Parking hanya RM5 per entry! Kemudian, menapak sikit untuk ke Laman Tiba 2 dan tunggu tram. 




Kawasan MAEPS, Serdang ni memang luas. Kalau nak berjalan, pendek kata basah kuyup la korang. Jangan risau, sempena MAHA 2018, mereka menyediakan perkhidmatan tram secara PERCUMA. Yang penting, korang kena tengok maps yang disediakan dan tahu ke lokasi mana dulu yang korang nak tuju. Pastikan tanya crew yang terlibat tram mana korang perlu naik untuk ke lokasi yang korang nak tuju. Untuk perkongsian kali ini, meh nak share lokasi mesti singgah di MAHA 2018!


Macam kami tempoh hari, kami sampai lebih kurang jam 9 pagi, terus tunggu tram di Laman Tiba 2 untuk ke Hall A. Kat situ banyak exhibition booth especially dari MADA. MADA merupakan salah satu agensi di bawah Kementerian Pertanian Dan Industri Asas Tani yang bertanggungjawab sebagai agensi peneraju bagi Kluster Agro pelancongan sempena MAHA 2018. Nak tahu apa yang menarik di Hall A? Jom, cekidout!
.

KLUSTER AGRO PELANCONGAN


Sempena MAHA 2018, pihak MADA membawa Kampung Pulau Pisang ke Hall A MAEPS, Serdang. Kalau korang nak tahu, Kampung Pulai Pisang merupakan sebuah kampung yang terletak di daerah Kubang Pasu, Kedah Darul Aman. Ini salah satu pakej AgroTourism yang ada di Kedah. Kampung Pulau Pisang ni memang famous dengan keunikan seni bina rumah melayu sebagai lokasi yang menawarkan Pakej Inap Desa (Homestay) dengan berlatar belakangkan sawah padi.


Selain merasai sendiri pengalaman seolah-olah berucuti di Kampung Pulau Pisang, terdapat pelbagai aktiviti menarik yang dianjurkan untuk para pengunjung. Antara aktiviti subkluster di bawah Agro Pelancongan yang terdapat di sini adalah Charuk Pelanduk, Wakaf Mahsuri, Warong Ulu Sedaka, Gelanggang Pantai Merdeka, dan Pelantaq Gunung Keriang.




1) Charuk Pelanduk



Charuk Pelanduk adalah sebuah kampung yang terletak di Sik, Kedah dan merupakan hentian setempat bagi pengunjung yang ingin mendapatkan pelbagai produk kraftangan. Sempena MAHA 2018, Charuk Pelanduk dipilih sebagai subkluster Agro Art & DIY (Do It Yourself). Di sini, para pengunjung berpeluang untuk tengok demonstrasi penghasilan kertas daripada serat nenas dan juga jerami yang dihasilkan oleh usahawan tempatan. Antara aktiviti lain yang turut diadakan adalah mewarna seramik dan batik. Aktiviti seumpama ini semestinya dapat memberi pendedahan kepada anak-anak dan generasi sekarang tentang kraftangan.




2) Wakaf Mahsuri


Langkawi, Kedah pula sememangnya terkenal dengan kisah lagenda Mahsuri. Jadi, sebagai ikon kecantikan, Wakaf Mahsuri dipilih sebagai Subkluster Health & Beauty dengan menawarkan pelbagai perkhidmatan dan rangkaian produk kecantikan dan kesihatan daripada sumber semulajadi seperti beras, madu kelulut, propolis, herba dan Jewel of Borneo. Paling best, kat sini juga ada perkhidmatan urut kaki. Sesuai la, lepas lenguh jalan-jalan di MAHA 2018, singgah sekejap sini untuk urut kaki di Wakaf Mahsuri.



3) Gelanggang Pantai Merdeka

Kalau ke Kedah, tak lengkap rasanya kalau tak singgah di Pantai Merdeka. Siapa ada dalam lirik lagu dalam tempat ni. Pantai Merdeka terletak di daerah Kuala Muda, Kedah. Ia merupakan pusat peranginan dan perkelahan bagi penduduk setempat. Aku pun pernah ke sini, kemudian boleh naik bot untuk ke Tanjung Dawai. Actually, boleh juga kalau nka pergi ke Telok Nipah dan Kampung Pulau Sayak especially untuk kaki pancing. 




Di MAHA 2018, Gelanggang Pantai Merdeka dipilih sebagai subkluster Hobby & Recreation kerana menjadi tempat pilihan keluarga bagi tujuan riadah dan rekreasi di hujung minggu. Kalau datang sini, bolehlah imbau balik kenangan dan memori manis zaman kanak-kanak. Antara aktivit yang ditawarkan kepada para pengunjung di Kampung Pulau Pisang adalah  permainan tradisional seperti permainan congkak, getah atas para, serta dam aji gergasi.



Kat sini juga ada Petting Zoo. Pendek kata, kalau tak sempat nak bawa anak-anak ke Zoo, bawa je mereka ke MAHA 2018 dan singgah di Hall A. Lebih tepat, singgah di Kampung Pulau Pisang yang dikelola oleh pihak MADA untuk tengok sendiri dengan lebih dekat ayam, arnab, kambing, turkey dan beberapa jenis haiwan reptilia seperti ular dan iguana. Bukan anak-anak je excited, mak pak pun boleh excited sama, hehe!


4) Pelantaq Gunung Keriang




Satu lagi lokasi AgroTourism yang menjadi tumpuan di Kedah adalah Gunung Keriang. Ia terkenal kerana kecantikan sebuah bukit di tengah-tengah sawah padi. Dengan ketinggian 217.92m, Gunung Keriang kelihatan gah dan turut dikenali sebagai warisan geologi unik dan menjadi lokasi pilihan bagi pelbagai program berunsurkan kebudayaan dan kesenian. Bertepatan dengan ciri unik dan tarikan tersendiri,  Pelantaq Gunung Keriang juga dipilih sebagai subkluster AgroCulture semoena MAHA 2018 yang menyajikan pelbagai persembahan kebudayaan masyarakat Malaysia.




Selain persembahan kebudayaan, di sini juga berlangsungnya sesi demonstrasi dan aktiviti menarik seperti pertandingan memancing botol, pertandingan dam haji dan sebagainya. Dalam sehari, pelbagai aktiviti disusun atur untuk para pengunjung. Jadi, jangan lepaskan peluang untuk datang berhibur sambil belajar tentang kebudayaan, keseniaan dan pertanian di sini.




5) Warong Ulu Sedaka




Kalau lapar dan dahaga, jangan risau. Di Kampung Pulau Pisang ni ada Warong Ulu Sedaka yang menjual aneka juadah yang pastinya akan menggamit nostalgia. Antara makanan tradisional dan minuman yan cukup sinonim dengan negeri Kedah seperti peknga, laksa dan pulut pekasam ada dijual di sini. Selain itu, minuman seperti nira nipah dan aneka perisa ais krim seperti teh tarik pun ada. Warong Ulu Sedaka adalah simbolik kepada perkampungan yang mengetengahkan makanan tradisi dan dipilih sebagai subkluster Lepak Santai.

LAMAN PADI

Selain exhibition booth seperti di Kampung Pulau Pisang di Hall A, korang juga mesti singgah di Laman Padi. Ini salah satu tarikan terbaik yang ada di MAHA 2018. Di sini, korang akan belajar dari A hingga Z tentang padi. Siap ada sawah padi betul, kerbau untuk membajak, orang main bola sepak dalam lumpur dan macam-macam lagi. Sesuai untuk bawa anak-anak belajar tentang pertanian especially mengenai padi dan beras. Paling penting, merasai sendiri pengalaman sebenar berada di kampung yang mempunyai sawah padi. Nyaman!




Siapa sangka, ada sawah padi di bandar kan? Hanya di MAEPS, Serdang! Selain ada sawah padi, kat sini juga ada Galeri Padi yang lengkap dengan informasi berkaitan industri beras negara. Laman padi merupakan antara highlight yang aku patut kongsi dengan semua pembaca. Sebabnya, banyak ilmu yang dapat ditimba di sini. Dari segi proses penanaman padi, alat-alat yang digunakan untuk membajak dan menuai, sehinggalah ke ancaman kepada pokok padi iaitu siput godang, semuanya diceritakan di sini. Jenis-jenis beras pun ada ditunjukkan, siap boleh rasa sehingga 16 jenis beras yang berbeza. Menarik!


Peralatan untuk membajak dan menuai padi

Kitaran hidup Siput Gondang

Variati beras di Malaysia

16 jenis beras di Malaysia dengan variasi dan rasa berbeza

Spot paling menarik untuk bergambar di Laman Padi

Proses menghasilkan makanan tradisi Kedah iaitu Serabai

Kami bertuah sebab dapat try kuih tradisional orang Kedah iaitu Serabai. Sempat tengok mak cik duk buat Serabai dan siap boleh rasa lagi. Sedap betul. Pekena pula dengan serawa durian. Fuh, sedap bak ang! 

PAVILION NEGERI

Lokasi seterusnya yang patut korang singgah adalah Pavilion Negeri, Di sini, korang boleh merasai sendiri pengalaman berada di semua negeri di Malaysia. Ada rumah tradisional Perlis, rumah tradisiona Kedah, rumah tradisional Terengganu, rumah tradisional Kelantan dan lain-lain lagi.




Tapak Pavilion Negeri merupakan salah satu tempat terbaik untuk dilawati sekiranya korang rasa teringin untuk melancong ke seluruh Malaysia dalam masa sehari. MADA serta beberapa agensi lain dari Kedah diberi tanggungjawab untuk menjayakan aktiviti yang terdapat di Pavilion Negeri Kedah dan Perlis. Pendek kata, kalau pergi sehari memang tak cukup nak cover semua tempat di MAHA 2018. No wonder, ramai yang sanggup ambil cuti semata-mata nak datang ke MAHA. Kalau korang nak pergi, plan betul-betul tempat mana yang nak dituju. Itupun nasib baik MAHA 2018 beroperasi sehingga 10 malam setiap hari.

AGROTRADE 1



Untuk korang yang nak shopping, lokasi yang mesti korang singgah adalah di Agrotrade. Ada dua hall iaitu Agrotrade 1 dan Agrotrade 2. Hari tu kami sempat masuk ke Agrotrade 1 di mana ramai usahawan-usahawan MADA mempamerkan barangan jualan mereka untuk MAHA 2018 kali ni. Selain itu, terdapat banyak lagi produk tempatan seperti Sambal Hitam Pahang @minz_sambal_hitam dan sambal @percikwangi




Salah satu booth yang paling aku suka adalah Booth Kerepek Bronis. Apa yang menarik, mereka menjual Kerepek Bronis yang dihasilkan daripada Brownies tetapi dinipiskan seakan-akan kerepek yang bila dimakan dapat dirasa rangupnya. Tetapi masih mengekalkan rasa brownies. Ada pelbagai perisa antaranya coklat dan teh tarik. Kalau datang MAHA 2018, singgahlah beli. Memang sedap!


Selain tu ada banyak lagi usahawan-usahawan lain yang menjual bahulu panas, dodol, produk mi kering, rempah, jus dan macam-macam lagi. Semuanya adalah produk di bawah usahawan MADA dan produk usahawan tempatan. Harga standard, kalau bernasib baik siap dapat harga promosi lagi!


Amacam, tak teringin ke nak pergi sendiri ke MAHA 2018? Apapun, kalau korang plan nak ke MAHA 2018, jangan lupa juga untuk singgah ke 3 lokasi lagi iaitu:

1) Empire Makanan

Sesuai untuk korang yang nak feeling Jalan-jalan Cari Makan (JJCM) seluruh Malaysia dalam masa satu hari. Aneka juadah dari seluruh negeri ada dijual di sini. Hari tu, aku sempat pekena nasi dagang. Ya allah, sedapnya. Lepas gian nak makan nasi dagang, terubat rindu kat kampung halaman.



2) Miracle Garden

Then, jangan lepaskan peluang untuk singgah bergambar di Miracle Garden iaitu Laman Florikultur. Aneka jenis bunga dan sayur-sayuran ada kat sini. Rumah Hobbit pun ada kalau korang teringin nak bergambar. FREE entry, tak perlu nak bayar tiket masuk macam FLORIA tu. Cukuplah nak masuk bergambar, OOTD demi sekeping instagram, hehe.



3) Tapak Jualan

Banyak sebenarna tapak jualan. Di setiap lokasi ada tapak jualan. Di Laman Nanas, di Hall A, Hall B, Agrotrade dan kawasan-kawasan sekitar MAEPS. Kalau niat nak shopping, bawa troli siap-siap. Kurang sikit penat nak bawa barang banyak-banyak, hehe. Selamat membeli-belah!



Untuk mengetahui lebih lanjut tentang MADA dan MAHA 2018, korang boleh follow:

Instagram: 

Hashtag: 
#madamabeles #ourfoodourfuture #MAHA2018 #AgroPelancongan

Instagram: 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...