Cuti hujung minggu (weekend) atau Public Holiday tak tahu nak hangout ke mana? Apa kata korang cuba pergi ke IRDKL Mall Shah Alam. Jujurnya, ini first time aku tahu pasal kewujudan IRDKL Mall Shah Alam. Bukan sekadar mall biasa, IRDKL Mall adalah entertainment hub yang terletak di Shah Alam. Menghimpunkan pusat hiburan di bawah satu bumbung, IRDKL Mall Shah Alam merupakan salah satu tarikan terbaru di Shah Alam especially untuk korang yang berada di Shah Alam, Klang dan sekitarnya. 


Lokasi IRDKL Shah Alam
Sekysen 16, Avenue 2, Shah Alam, Selangor


Mesti korang tertanya-tanya kan? Apa yang best di IRDKL Mall Shah Alam? Berbaloi ke pergi IRDKL Shah Alam? Ok, bagi aku sangat best! Berbaloi-baloi pergi sebab sangat convenience. Nak parking mudah, tak payah nak bersesak-sesak dengan orang ramai macam di mall-mall lain, dan paling penting, semuanya ada di bawah satu bumbung. Nak karaoke, nak tengok wayang, nak main game, nak try VR 9D dan sebagainya, semuanya ada. Memang highly recommended untuk korang yang nak hangout bersama family dan rakan-rakan.


Virtual 9D Arcade


Antara tarikan yang paling aku excited nak cuba bila pertama kali menjejakkan kaki di IRDKL Mall Shah Alam adalah permainan Virtual Reality (VR) 9D. Permainan Virtual Reality 9D yang menjanjikan pengalaman yang cukup berbeza. Siapa pernah cuba VR 9D? Seriously, korang perlu cuba at least once in a lifetime. Kalau nak cuba permainan VR 9D paling terbaik di Malaysia, korang boleh cuba di IRDKL Mall Shah Alam. Tengoklah, canggih gila tempat dia. Aku paling suka design kerusi di VR 9D Room ni. Unik kan? Sangat futuristic! Paling best, siap ada efek gegaran dan kita akan rasa seolah-olah berada dalam situasi sebenar seperti dalam video.



Pertama kali mencuba permainan VR 9D


Oh ya, untuk permainan VR 9D ni korang boleh pilih apa jua video yang ada dalam durasi 5 minit - 15 minit bergantung kepada video yang dipilih. Di IRDKL Mall Shah Alam, ada lebih kurang 53 video. Hari tu, aku pilih video yang ada ride di theme park. Gila scary! Dah macam betul-betul berada di theme park. Seriously, best,!

Harga VR 9D:
RM13 / 2 games

Tarikan di IRDKL Mall Shah Alam


Tarikan di IRDKL Mall Shah Alam


Bukan hanya ada 9D Virtual Excitement, IRDKL Mall Shah Alam juga menyediakan hiburan lain seperti berikut:

  1. Family Karaoke
  2. TSR Cinemax
  3. British pool
  4. Children Arcade
  5. Digital Darts

Food Court IRDKL Mall Shah Alam


Food Court di IRDKL Mall Shah Alam


Selain itu, IRDKL Mall dilengkapi dengan Food Court, Carpark dan Conference Hall. Jadi, kalau nak datang ke IRDKL Mall, tak payah risau tentang parking, memang bangunan IRDKL Mall siap ada parking bertingkat. Very convenience! Nak makan pun tak payah risau, siap ada food court yang meyediakan harga yang berpatutan. Aku sempat lunch di food court. Siap order nasi goreng kampung. Memang tak mengecewakan langsung. Sedap! Harga berpatutan dan berbaloi!


Waktu Operasi:
Isnin - Ahad : 10 pagi


IRDKL Land Sdn. Bhd.


IRDKL Mall Shah Alam meruapakan pusat hiburan keluarga yang dimiliki sepenuhnya oleh syarikat hartanah IRDK Land Sdn Bhd. Ia merupakan salah satu property di bawah IRDK Land Group Of Companies. IRDKL Mall Shah Alam dibina dengan menyediakan perkhidmatan yang merangkumi hiburan untuk keluarga seperti Karaoke, Wayang (TSR Cinemax), Virtual Arcade Games, Digital Dart, British Pool dan Children Arcade.

Kemudahan Awam:
Wifi Percuma
Surau


Digital Darts


Aku pernah sekali main Digital Darts di NU Sentral. Memang best! Tapi sekarang dah tutup pulak. So guys, kalau korang teringin nak try permainan dart, boleh cuba di Digital Darts Arena yang terletak di tingkat 10 & 13. Di IRDKL Mall, ada disediakan 7 mesin digital darts. Bukan sahaja boleh main secara solo, malah korang boleh kalau plan nak buat tournament atau pertandingan dengan 4 pemain lain pada satu-satu masa.


Digital Dart


Video Simulator


Selain permainan darts, di sini juga ada menyediakan permainan video simulator. Antara game yang menarik adalah car racing. Dilengkapi dengan video yang real di paparan screen yang cukup besar dan efek gegaran, ia memberi pengalaman yang cukup berbeza. Dengan harga serendah RM10, korang boleh try untuk merasai sendiri pengalaman bermain Video Simulator yang seolah-olah berada dalam kereta lumba yang sebenar.


Arcade


Children Arcade Games


Nak bawa anak jalan-jalan dan have some fun? Boleh singgah di Children Arcade Games yang terletak di Tingkat 13. Children Arcade Games menyediakan pelbagai permainan untuk anak-anak. Bukan itu saja, di sini juga ada pelbagai games  untuk orang dewasa seperti game tembak, game racing motor dan racing kereta serta banyak lagi. Purata harga untuk setiap game adalah RM3.00. Menarik kan? 


Children Arcade Games


Sistem bayaran di sini agak berbeza dengan sistem bayaran di arcade games di tempat-tempat lain. Di sini tak perlu beli token untuk main games. Korang hanya perlu dapatkan prepaid kad dan reload untuk mencuba sebanyak mungkin games yang korang suka.


Prepaid Card untuk Arcade


TSR Cinemax


Actually, kami ke sana untuk tengok movie yang baru keluar masa tu iaitu filem 'Abang Long Fadil 2'. Siapa sangka, dalam mall yang macam ni ada panggung wayang yang diberi nama TSR Cinemax. Untuk pengetahuan korang, TSR Cinemax dilengkapi dengan projektor 4K dengan bahagian atas garisan Harkness, teknologi audio Dolby Atmos, Auromax, DTSX, Klipsch yang pasti memberi impak dan kesan bunyi khas semasa menonton wayang. Kualiti video dan audio di TSR Cinemax memang setanding dengan cinema yang terkemuka lain di Malaysia.


TSR Cinemax tampil berbeza dengan senarai makanan yang dijual di kaunter. Tak sama dengan cinema lain. TSR Cinemax menghidangkan nugget tempura, burger dan hot dog. Harga pula memang sangat murah dari mana-mana cinema yang pernah korang pergi, Nugget Tempura yang 15 ketul cuma berharga RM12 sahaja. Popcorn pun sedap especially caramel popcorn. Just in case korang nak datang tengok movie di TSR Cinemax, korang boleh install aplikasi TSR Cinemax di Google Play Store untuk tengok schedule filem yang ditayangkan dan beli tiket secari online.


TSR Cinemax

Karaoke Keluarga - Melody


Untuk kaki karok, korang boleh try singgah di Melody iaitu pusat karaoke keluarga di tingkat 12 dan 15. Apa yang special tentang pusat karaoke di IRDKL Mall Shah Alam? Setiap bilik karaoke dilengkapi dengan kedap bunyi dan pencahayaan yang cantik. Harga bermula RM25/jam untuk satu bilik.


Family Karaoke

TSR Conference Hall


Kalau ada yang mencari dewan untuk disewa tak kira untuk wedding atau apa jua event, boleh book TSR Conference Hall yang berada di tingkat 16-17 di IRDKL Mall Shah Alam. Dewan TSR ni sangat tersergam indah dan mewah dengan hiasan lampu yang warna-warni dan sangat cantik. Harga kos untuk menyewa TSR Conference Hall ini dianggarkan lebih kurang RM25,000.


Selain itu, TSR Conference Hall juga turut menyediakan VVIP Lounge untuk mereka yang ingin meraikan vip-vip atau event pelancaran produk atau apa jua event yang bersesuaian pada harga bermula RM2000 - RM3000. Di sini juga ada disediakan surau untuk kemudahan para pengunjung.



VVIP Lounge


TSR Conference Hall


Kapasiti 1000-2000 paxs untuk susunan round table dan 2000 paxs untuk theater


Experience pertama kali menjejakkan kaki ke IRDKL Mall Shah Alam memang penuh dengan perasaan teruja. So, kalau ada orang tanya, kat mana tempat best nak hangout kalau pergi Shah Alam? One of the best place to recommend is IRDKL Mall Shah Alam especially for those who want to play games, karaoke or movie session with family and friends. So guys, kalau nak pergi ke IRDKL Mall Shah Alam, boleh dapatkan info lanjut seperti yang dikongsikan di bawah!


Alamat:
IRDKL Mall, Shah Alam 
No.1, Jalan Serai Wangi M 16/M, 
Alam Avenue 2, Seksyen 16, 
40000 Shah Alam, 
Selangor Malaysia.

Untuk maklumat lanjut mengenai IRDKL Mall, Shah Alam, sila layari:

Website:

Facebook:

Instagram:

atau, untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi: 

Telefon: 
(+603) 5522 2229

Email: 
enquiry@irdklmall.com
Pernah dengar tak tentang Warriors Challenge? Kalau nak tahu, Warriors Challenge 2016 merupakan acara larian berhalangan ala tentera yang pertama kali dianjurkan di Malaysia. Tahun lepas, aku dah join. Ramai yang tanya, "Best ke join Warriors Challenge?" Dan jawapan aku mudah je, "It's awesome!" 


Berita baik untuk korang semua especially yang tak sempat join last year. Warriors Challenge 2017 kini kembali. Pastinya lebih menarik dan lebih mencabar. Korang dah get ready nak join? Jom jom! Ramai-ramai kita register. The more, the merrier! Di kesempatan ini juga, aku terpanggil untuk share pengalaman aku sendiri dalam menyertai Warriors Challenge 2016 pada tahun lepas. Apa yang menarik? Cekidout!!!


Dimulakan dengan face painting (celoreng)


Warrior Challenge 2017 dianjurkan oleh Persatuan Veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM), dengan penganjuran bersama Universiti Pertahanan Malaysia (UPNM), disokong penuh Kementerian Pertahanan Malaysia dan Angkatan Tentera Malaysia. Program ini turut mendapat tajaan AffinBank Group dan Genting Malaysia sebagai penaja utama.


Warriors Challenge merupakan acara perlumbaan bertemakan ketenteraan yang telah masuk tahun kedua penganjuran. Untuk tahun ini, Warriors Challenge akan berlangsung pada 11 November 2017 (Sabtu) bertempat di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM). Pelancaran program ini akan dirasmikan oleh Yang Berhormat Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, Menteri Pertahanan Malaysia.


Monkey Bars


Program ini merupakan acara rintis dalam perlumbaan halangan yang bertemakan ketenteraan di Malaysia dan terbuka kepada semua golongan masyarakat yang ingin menguji ketahanan fizikal & mental diri mereka dalam merasai cabaran bercirikan latihan ketenteraan.


Objektif program ini adalah untuk memberi peluang terutamanya kepada orang awam merasai sendiri pengalaman menyertai latihan ketenteraan yang tidak dapat diperolehi di mana-mana. Especially untuk golongan belia, Warriors Challenge ini diharapkan dapat memupuk kesedaran terhadap pengorbanan atau sumbangan para anggota tentera kepada negara tercinta.


Rock Climbing


Untuk Warriors Challenge 2017, cabaran yang akan dilalui oleh setiap peserta adalah terdiri daripada enam cabaran utama iaitu:
  1. Larian di atas Jet Float yang memerlukan para peserta berlari di atasnya sejauh 100 meter dan berkemungkinan mereka akan jatuh ke dalam tasik. 
  2. Perlumbaan berhalangan yang perlu menghadapi 10 halangan yang disediakan sepanjang 2 kilometer perlumbaan. 
  3. Pendakian Bukit Besi sejauh 3.5 kilometer 
  4. Untuk ke puncak Bukit Besi, para peserta perlu melakukan Rock Climbing 
  5. Mengakhiri perlumbaan dengan cabaran keenam iaitu memikul 20 kilogram beg pasir atau 25 kilogram kayu balak (log) ke garisan penamat.

Bawa log seberat 25KG 


Kalau Suzai boleh buat, takkan korang tak boleh kan? hehehe. Power betul Fashion Blogger ni.


Overall, pengalaman menyertai Warriors Challenge tahun lepas sangat best. Walaupun ini kali pertama event ini diadakan, namun ia tetap berjalan dengan lancar. Sambutan daripada peserta pun memang cukup menggalakkan. Tua, muda, tak kira jantina dan peringkat umur, semua turut serta. Kalau orang tanya, cabaran mana paling mencabar? Bagi aku, mendaki ke Bukit Besi. Ya Allah, memang menguji ketahanan mental dan fizikal. Part paling best? Dah tentu cabaran berhalangan ala tentera. Bila lagi nak merasa jadi macam askar kan? hehe. Kalau tak ada aral melintang, tahun ni pun memang rasa nak join.


Make sure join ramai-ramai satu gang, baru meriah!


Warriors Challenge bukan hanya sekadar medan untuk menguji tahap kekuatan mental dan fizikal, malah menjadi platform terbaik dalam usaha bagi membantu pihak Persatuan Veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM) mengutip dana Tabung Pahlawan 2017. Untuk setiap penyertaan, sebahagian kutipan yuran akan disalurkan kepada dana tabung bertujuan membantu anggota veteran ATM yang kurang bernasib baik, balu dan anggota perkhidmatan lain yang memerlukan perhatian.


Warriors Challenge 2016 - Challenge Accepted!


Jadi, untuk korang yang berminat untuk turut serta dalam Warriors Challenge 2017, bolehlah start register dari sekarang sebelum tarikh tutup penyertaan. Yuran penyertaan untuk Warriors Challenge adalah RM90 bagi individu dan RM550 bagi sebuah pasukan yang terdiri daripada tujuh (7) orang ahli. Setiap peserta juga perlulah berumur dari 18 tahun hingga 60 tahun. Nak jimat, better register ramai-ramai (berkumpulan). Ada gang lagi best join Warriors Challenge. Meriah!


Macam mana nak daftar Warriors Challenge 2017? Mudah saja, pendaftaran boleh dilakukan secara atas talian melalui laman sesawang, www.warriorschallenge.com.my. Untuk setiap peserta yang berdaftar, korang akan menerima sebuah beg, sehelai baju, dan pingat penyertaan selepas menamatkan cabaran. Apa tunggu lagi? Jom, pakat ramai-ramai kita register. See you there!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...