Setiap kali waktu lunch, kalau abang dan akak kat office ajak pergi makan, mesti aku excited nak follow. Sebab aku yakin, orang yang dah lama berkerja kat sini pasti dah tahu selok-belok tempat-tempat makan yang best di sekitar KL. Memandangkan aku ni pun, boleh tahan fanatic bab-bab makan ni, inilah peluangnya. Jadi, secara tak langsung kami tubuhkan team jalan-jalan cari makan, hahaha. 


Boleh rujuk perkongsian aku dalam episod-episod sebelum ni ye. Cewah, dah macam rancangan kat TV pulak dak? Apapun, korang layan je lah eh. Mana tahu boleh jadi rujukan untuk korang cari tempat-tempat makan best di sekitar KL. Aku yakin, mesti ada antara kita-kita semua ni, tak pernah pun singgah makan kat kedai-kedai yang aku ceritakan ni walaupun mereka wujud dah bertahun-tahun lamanya di sekitar KL.


Episod 1:

Episod 2:

Episod 3:


Ok, sekarang kita berada di Episod 4 : Makanan Arab paling murah di KL! Bab MURAH dan SEDAP, memang aku sangat concern dalam perihal makan-makan. Tapi, semestinya SEDAP comes first la. Kalau SEDAP, tapi MAHAL pun sanggup. Kalau MURAH dan SEDAP, itu BONUS. Tapi, kalau MAHAL tapi TAK SEDAP, bye bye la jawabnya. Pendek kata, lokasi yang aku pergi kali ni jatuh dalam kategori WAJIB SINGGAH sebabnya MURAH dan SEDAP!




Ada ke peminat tegar makanan Arab kat sini? Nasi Arab ke, Nasi Mandy ke, Shawarma ke, haa sebut apa lagi makanan Arab yang korang suka. Semuanya ada di Restoran Suria ni. Lokasi kat mana? Kalau dari Busana MARA, korang pergi terus je. Lepas office Sendayu Tinggi, lepas Tune Hotel, korang akan jumpa Makanan Arab Suria Restaurant! Kedai dia Nampak buruk je, kecik je dari luar. Kat depan tu, first korang akan nampak ayam dan kambing tengah duk dipanggang di bahagian depan kedai. Don't worry, ada ruang makan kat dalam tuh. Masuk je buat macam rumah sendiri.



First time aku sampai sini pun, agak terkejut. First impression, "hah, macam ni je kedai dia?". But then, bila masuk. Wow! Haa, betullah orang kata, "don't judge a book by its cover". Betul sangat lah tu. Restoran Suria ni ibarat kat luar rumah pangsa, kat dalam kondominium beb. Tak percaya? Sat na, aku share gambar kat dalam restoran pulak untuk tontonan umum especially untuk korang yang tak pernah sampai.




Haaa, macam mana agak-agak bila tengok kat dalam macam ni. Ya Allah, bersih dan tak seperti yang aku bayangkan, hahaha. Siap ada aircond lagi. Fuh, dah macam makan kat hotel 5 bintang *ok, ini propa*. But, seriously sangat sangat selesa.



Mula-mula, macam biasalah kita tenung dulu menu fikir nak order apa. Tapi, tak payah fikir panjang la ye. Meh aku share terus apa yang patut korang order kalau first time nak try. First, mandy chicken yang sememangnya sangat sangat murah kat sini. Hanya RM7 sepinggan! Kalau korang nak advance sikit, boleh order mandy lamb dengan harga RM13 sahaja. Kenapa SAHAJA? Cuba korang pergi makan di kedai makanan Arab yang lain, aku yakin belum tentu korang akan dapat dengan harga ni. Kalau ada restoran yang ada jual pada harga yang sama atau lebih murah dari sini, please let me know. Aku nak terjah ke sana pulak.


 Chicken mandy RM7

 Beef mandy RM13

So far, dah 2 kali aku makan kat sini. First time pergi order nasi mandi kambing dan kali ke-2 order nasi mandi ayam pulak. So, dah try dua-dua. Rasa dia memang sedap especially sup dia dan sambal. Kami siap minta extra sambal lagi. Banyak lagi menu-menu lain yang best dan harus aku try next time.


Tips jimat: Order milo ais RM2.50 atau the ais RM2.50. Harga minuman lain agak mahal. So, kalau nak lunch bawah RM10, still boleh dapat di Restoran Suria dengan hidangan chicken mandy plus milo/teh ais. 

So guys, aku sarankan korang pergi try makanan Arab kat Restoran Suria ni. MURAH dan SEDAP. Kalau pergi sekali, konpem rasa nak datang lagi. Apapun, selamat mencuba. Nanti share ye experience korang kalau dah pergi try. Oh lagi satu, kalau ada port makan yang best-best lagi di KL, jangan lupa bagitahu, hehehe.
Berita baik untuk peniaga-peniaga online ataupun pemilik business busana tanah air. Kalau teringin nak pasarkan produk, tapi tak cukup modal nak buka butik sendiri, sekarang ni ada satu peluang terbaik untuk anda semua. Butik vendor terbesar Pret A Porter bakal membuka ruang niaga seluas 7000 kaki persegi dengan anggaran mampu memuatkan seramai 70 vendor di G Village Desa Pandan.




Butik tersebut bukan sahaja tertumpu kepada pakaian muslimah, malah terbuka kepada semua pakaian kasual lelaki dan wanita. Dengan konsep "Ready To Wear", semestinya Pret A Porter akan menjadi "one stop centre" untuk pencinta fesyen untuk mendapatkan pakaian dengan fesyen terkini. Pendek kata, Pret A Porter bukan saja lokasi tumpuan untuk vendor dari pelbagai label dan jenama, malah turut menjadi lokasi tumpuan untuk pencinta fesyen untuk membeli-belah.


Ok, jom kita tengok 10 info menarik mengenai Pret A Porter.

  1. Menyediakan ruang kepada usahawan baru yang ingin meluaskan perniagaan dengan kos rendah di mana Pret A Porter akan menyediakan staf, menjalankan promosi, iklan dan sebagainya.

  2. Pihak vendor tidak perlu memikirkan soal kos-kos promosi dan pasaran produk kerana ianya ditanggung oleh pihak Pret A Porter.

  3. Pret A Porter turut menerima penyertaan pelbagai vendor dari dalam dan luar negara termasuklah vendor dari Amerika Syarikat, Turki dan Netherland yang telah bersetuju untuk menjadi vendor butik tersebut.

  4. Ia dijangka dapat meningkatkan daya saing kepada peniaga tempatan dengan adanya produk dari dalam dan luar negara, pelbagai jenama di bawah satu bumbung.

  5. Walaubagaimanapun, pihak Pret A Porter akan memberi lebih keutamaan kepada peniaga-peniaga tempatan dengan pelbagai sokongan lain.

  6. Telah melantik artis terkenal iaitu Lufya Omar sebagai duta atau jurucakap butik tersebut dalam rangka mempromosikan butik Pret A Porter

  7. Lufya dan beberapa artis terkenal yang bakal diumumkan dalam masa terdekat turut bersetuju untuk menjadi vendor di butik Pret A Portal.

  8. Dijangka akan memulakan operasi sepenuhnya pada Mac dan bakal membuat pelancaran secara besar-besaran pada April 2016.

  9. Butik berkeluasan 7000 kaki persegi itu juga dijangka menarik sekitar 300,000 penduduk di sekitar Ampang dan Kuala Lumpur.

  10. Pret A Porter turut menyediakan pekej ruang niaga serendah RM50 bergantung kepada terma dan syarat.




Jadi, kalau rasa berminat untuk menjadi salah satu vendor di Pret A Porter, boleh ajukan sebarang pertanyaan dengan menghubungi talian +60126474508 (Suci) atau  +60173911491(Lyna). Kalau ada kenal mana-mana kenalan yang sedang mencari butik vendor untuk memasarkan produk mereka, jangan lupa tolong war-warkan ye. Apapun, semoga maju jaya kepada semua vendor yang terlibat dalam pembukaan butik vendor terbesar di Kuala Lumpur iaitu di Pret A Porter. All the best! 
Pernah tak, bila tengok orang berniaga, korang terdetik dalam hati nak berniaga. Bila orang dah ada business sendiri, korang rasa berminat untuk ada business sendiri. Lepas tu, mula lah korang berangan-angan, "syoknya kalau ada business sendiri". Tapi, bila nak start buat business, tiba-tiba korang tak jumpa punca. Tak tahu dari mana nak mula. Mungkin kita belum bersedia atau kita takut nak mulakan langkah pertama? Entah. Aku pun sedang mengalami benda yang sama. Minat ada, semangat ada, tapi jalan belum jumpa. One fne day, maybe :)


Dalam aku duk termenung tu, aku terfikir pasal Mak Cun. Eh, tetiba pulak fikir pasal Mak Cun ni ape kes? hahaha. Korang kenal tak Mak Cun? Alah, yang dalam drama bersiri TV3 tu, watak lakonan Erma Fatima. Haaa, kalau korang nak berniaga, atau nak bergelar so call "usahawan", better korang tengok cerita Mak Cun ni. Kenapa? Sebab dari situ, kita dapat tengok macam mana Mak Cun berhempas-pulas nak berniaga jual produk sampai berjaya. Walaupun hanya berbekalkan produk bedak sejuk, namun business Mak Cun still berjaya. Mungkin bedak sejuk tu apalah sangat kan? Tapi, kalau kena cara, bedak sejuk pun jadi laris.


Mesti korang cakap, "alah, tu dalam drama je beb. Ko jual tahi hidung pun laku kalau dah namanya lakonan. Bukan real pun". Tapi, bagi aku menerusi drama dan jalan cerita dalam Mak Cun, aku dapat ambil beberapa tips yang cuba disampaikan. Ya, kadang-kadang hiburan yang muncul depan mata kita, bukan sekadar untuk kita berhuha-huha je. Kadang-kadang, kena celik sikit mata, buka sikit akal fikiran, ambil mesej yang terselit. Dan dari cerita Mak Cun inilah, aku rasa tersuntik semangat untuk start business sendiri. Lagi-lagi, bila pergi tengok pementasan teater muzikal Mak Cun di Instana Budaya baru-baru ni. Jadi, kalau nak tahu apa mesej yang ada dalam naskhah Mak Cun. boleh baca perkongsian kat sini. Happy reading :)




Rentitan dari kejayaan tayangan drama bersiri di TV3, naskhah Mak Cun menapak lebih jauh dengan pementasan teater muzikal Mak Cun di Panggung Sari, Istana Budaya. Walaupun hanya ditayangkan 9 episod di kaca TV, namun sambutan luar biasa yang diterima dan impak kepada penonton membakar semangat pengarah drama dan teater terkenal tanah air iaitu Erma Fatima untuk pergi lebih jauh. Aku tak sempat nak tengok kesemua 9 episod di TV, tapi sekali-sekala aku tengok, dapatlah aku faham karakter dan perjalanan hidup Mak Cun. Aku setuju, Mak Cun bukan karya "lawak bodoh", tapi sarat dengan mesej dan nasihat untuk sama-sama kita renungkan. Akan datang, siri drama Mak Cun di TV3 akan kembali. Haaaa, stay tuned! Dan kunci kejayaan naskhah Mak Cun semestinya terletak pada mesej yang disampaikan yang berjaya sampai ke hati penonton walaupun dengan lawak jenaka dan lakonan yang santai.




Sebenarnya, aku betul-betul rasa bertuah bila berkesempatan menonton sendiri Teater Muzikal Mak Cun di Istana Budaya bersama gang Projek Travel. Antara barisan pelakon yang menjayakan pementasan teater kali ini adalah Erma Fatima, Nora Danish, Datuk Rahim Razali, Balkish Semundur Khan dan dua pelakon baharu yang menyertai karya berkenaan iaitu Ungku Ismail dan Dafi. Di babak-babak akhir pementasan, penonton dikejutkan dengan penampilan istimewa Dato' Fauziah Ahmad Daud (Ogy). Riuh satu pentas bila kak Ogy muncul. Tahukah anda? Mak Cun ni sebenarnya watak rekaan semata-mata? Hebat kan kuasa Mak Cun, sampai ramai orang minat dengan karakter Mak Cun. 




Di kesempatan ini juga, aku nak ucapkan sekalung tahniah kepada semua tenaga produksi dan para pelakon yang menjayakan teater muzikal Mak Cun. Dalam banyak-banyak teater yang pernah aku tengok di Istana Budaya, teater kali ni buat aku tergelak non-stop. Memang betul-betul lawak, dengan penyampaian mantap dari barisan pelakon handalan dan paling penting, sarat dengan mesej. Meh nak share, beberapa mesej yang sempat aku grab dari pementasan teater muzikal Mak Cun untuk sama-sama kita renungkan dan praktikkan dalam kehidupan kita sehari-hari. Semoga bermanfaat :)


1) Angan-angan itu percuma. Kenapa perlu takut untuk berangan?

Jadilah macam Mak Cun, walaupun hanya jual bedak sejuk, tapi cita-cita dia sampai nak pergi jual bedak sejuk ke Europe memang wow! Mungkin, kalau benda ni berlaku di alam realiti, ada yang bergelak ketawa atau memperlekehkan bila dengar angan-angan macam Mak Cun ni. Betul tak? Ya, memang susah nak tutup mulut manusia yang suka merendah-rendahkan impian orang lain. Yang penting, kita kena berusaha sampai berjaya dan sekaligus tutup mulut-mulut yang banyak bunyi tadi.


Persoalannya? Kenapa kita takut untuk pasang angan-angan? Takut kena gelak? Takut ditertawa? Abaikan semua tu. Angan-angan itu kan percuma. Yang penting, angan-angan perlu disulami dengan usaha yang berterusan dan semangat yang kental. Contohi Mak Cun, dengan sebulat tekad, akhirnya dia berpeluang memasarkan produk dia sampai ke UK hasil kemenangan dalam program yang dianjurkan pihak MARA. Kelas kau Mak Cun!





2) Belajar kuasai bahasa Inggeris untuk pergi lebih jauh

Lagi satu isu yang dibangkitkan dalam naskhah Mak Cun adalah penguasaan Bahasa Inggeris. Ya, dalam realiti kehidupan seharian pun berlaku. Bila kita mula bertatih dan slow-slow nak cuba untuk bercakap dalam Bahasa Inggeris, terus diejek, dicerca, ditertawa dan diusik. Sampai bila? Sampai bila satu tahap, kita menyesal sebab tak dapat berbahasa Inggeris sebab dulunya malu dengan orang sekeliling? Rasanya, mungkin time tu kita sudah terlambat.


Bila ada peluang, just grab. Buang malu tu untuk belajar sampai mahir dan mampu kuasai Bahasa Inggeris. Bukan untuk berbangga atau meninggi diri, tapi untuk pergi lebih jauh. Percayalah, dunia hari ini amat mementingkan penguasaan Bahasa Inggeris. Dalam naskhak Mak Cun, kita dapat tengok Mak Cun dan orang-orang kampung ramai-ramai dating ke kelas Bahasa Inggeris Pak Akob. "Kalau tak dipecahkan ruyong, manakan dapat sagunya". Macam tu jugaklah kalau nak dapatkan sesuatu ilmu atau kemahiran. Yang penting, kena usaha.



3) Jangan lupa asal-usul


Bila dah berjaya, jangan lupa asal-usul. Hak ni, point paling penting untuk kita praktikkan dalam kehidupan kita. Dalam kisah Mak Cun, kita dapat tengok watak Aton (Nora Danish) yang mula hanyut dengan dunia dia sendiri bila jumpa pasangan Mat Salleh. Fasih berbahasa Inggeris tak salah, tapi bila lupa Bahasa sendiri itu yang salah. Itu realiti yang cuba disampaikan dalam naskhah Mak Cun. Apa yang cuba disampaikan, bila mahir berbahasa Inggeris, jangan sampai lupa Bahasa sendiri. Sampai cakap pun pelat manglish (Melayu + English), hahaha. Seriously, part ni dalam teater yang paling lawak.






4) Abaikan orang yang tak suka apa yang kita buat

Seperti dalam kisah Mak Cun, Manisa (Ummie Aida) adalah orang yang paling tak suka dengan apa jua yang Mak Cun buat. Buat itu, tak kena. Buat ini, tak kena. Mesti ada je yang tak kena. Kadang-kadang, apa yang Manisa buat, membangkitkan kemarahan Mak Cun. Siap tabor fitnah dan mengada-adakan cerita. Ya, macam tu jugak realiti hidup kita seharian. Dalam apa jua yang kita buat, pasti akan ada segelintir orang yang tak suka dengan apa yang kita buat. Pendek kata, kita tak mampu nak puaskan hati semua orang. "Never please anybody, yet we never please anyone". So, let them be. Yang penting, kita buat apa yang kita suka, capai apa yang kita mahu, tak kacau hidup orang, inshaAllah kita akan bahagia. 




5) Butakan mata, pekakkan telinga, cekalkan hati untuk berjaya

Last but not least, pesanan untuk diri sendiri dan kawan-kawan semua, "Butakan mata, pekakkan telinga, dan cekalkan hati untuk berjaya". Melalui watak Mak Cun, macam mana dia boleh berjaya dengan angan-angan dia, dia tak peduli apa yang orang fikirkan dan apa yang orang kata. Dia buat kerja dia sampai dia berjaya. Itulah tips yang paling berguna untuk berjaya. Nilai yang paling menyuntik semangat untuk kita semua berjaya dalam apa jua yang kita buat.


Pernah dengar tentang cerita katak pekak yang nak panjat pokok?

A frog decided to reach the top of a tree.
All frogs shouted,
"It's impossible, it's impossible"
Still the frog reached the top.
How?
Because he was deaf!
And he thought everyone was encouraging him to reach the top.


Konklusi kat sini, buat je lah apa yang kita nak. Anggap je lah apa jua yang orang kata tu sebagai penguat semangat.




Rasanya, cukuplah kot 5 mesej yang dapat aku kongsikan menerusi naskhah Mak Cun. Mungkin banyak lagi mesej-mesej yang cuba disampaikan. Korang boleh tengok menerusi drama bersiri Mak Cuk yang kini diulang-tayang di TV3. Ambil mesej-mesej positif yang cuba disampaikan sebagai pemangkin semangat untuk lebih berjaya dan motivasi diri.



Nota Kaki: Interpretasi teater Mak Cun ini adalah daripada pandangan dan pendapat peribadi. Apa yang ditulis di sini adalah pandagan daripada kacamata penulis sendiri. Apa yang baik, ambillah sebagai penyuntik semangat dan apa yang tak baik tu, abaikan je lah ye. Semoga bermanfaat!
Tak tahu nak ke mana time weekend? Nak buat game outdoor dengan cuaca sekarang, memang tak lah kan. Panas terik, bahang menyengat dek kerna fenomena el-nino, jadi kami pilih untuk lakukan aktiviti indoor. Apa aktiviti indoor yang best di Kuala Lumpur? Haa, salah satu aktiviti indoor yang best dan wajib cuba di Kuala Lumpur ni adalah di Breakout NU Sentral. Actually, Breakout Malaysia ada 2 outlet di KL iaitu di Avenue K dan NU Sentral. So, pilihlah lokasi yang berdekatan dengan korang. Kami pilih NU Sentral memandangkan majoriti member-member nak lepak di NU Sentral. Sempena Anniversary Projek Travel ke-2, kita acah-acah buat team building sekali dengan gang bloggers kat sini.




Korang dah pernah main Breakout? Kalau tak pernah try, apa kata ajak member-member dalam 4-5 orang, pergi try main. Alang-alang datang melepak di NU Sentral atau KL Sentral, singgah di Breakout di tingkat 4 NU Sentral. Seriously, kalau dah try main sekali, konpem nak cuba lagi untuk bilik-bilik cabaran yang lain. Addicted sebab seronok sangat. Walaupun berasap kepala otak nak solve puzzle dan cari jawapan untuk keluar dari bilik cabaran dalam masa 45 minit, tapi tetap enjoy. Time ni lah sel-sel otak mula berhubung, hahaha. Ok, kali ni meh nak share experience kami pergi Breakout last weekend.





So far, ada 6 bilik cabaran untuk dicuba di Breakout NU Sentral iaitu [1] The War for Rembrandt, [2] Dreadnaught, [3] The Testament of Tesla, [4] Materia Medica, [5] Terraform dan [6] The Secret of Hocus. Cuba teka kami cuba bilik mana satu? Dah pasti bilik cabaran yang terbaru iaitu Terraform.


Meh nak story sikit pasal Terraform. Terraform ni berkisarkan sekumpulan angkasawan yang buat kajian di planet Marikh untuk mengkaji persamaan kimia yang sesuai untuk menyesuaikan manusia untuk hidup di Marikh. Tapi, selepas 3 bulan 'hyper-sleep", krew tersedar dan mencari jalan untuk mencari jalan keluar. Objektif untuk Terraform ni adakah untuk evacuate dari ruang angkasa untuk pulang ke Bumi. Mampukah mereka pulang? Hah, itu bergantung kepada "teamwork" dan "creativity" setiap watak yang bermain dalam Breakout. Yang penting, setiap orang kena mainkan peranan masing-masing. Ini menjadikan Breakout ni istimewa berbanding Escape Room. Sebabnya, setiap daripada kita seolah-olah berada dalam filem dengan watak masing-masing. Korang kena try sendiri kalau nak tahu best ke tidak. 



TERRAFROM
After a collision with a stray asteroid, the Moon is slowly edging towards Earth. This alarming phenomenon is disrupting the gravitational force on Earth and will prove to bring impending doom to life on Earth. As a group of astronauts dispatched into Mars’ orbit, your primary objective is to analyze and create a suitable chemical equation to allow humans to breathe on Mars. While waiting for the analysis, your crew has gone into hyper-sleep for 3 months, but are awakened by a sudden impact on your space station. The unprecedented scenario forces you and your crew to make the inevitable and difficult decision to evacuate while abandoning years of research on Mars, along with the possible solution to human extinction.
Difficulty level: 4/5




For the first timer, don't worry. Tak payan bimbang, tak payah takut nak main Breakout. Sebelum game start, kita semua akan diberi penerangan tentang syarat permainan, apa yang perlu kita buat, dan watak apa yang kita pegang. Make sure, tanya je fasilitator yang bertugas tu kalau tak faham. Secara ringkasnya, setiap orang  kena pilih watak masing-masing. Ada 8 characters semua dengan kuasa imuniti masing-masing (boleh rujuk gambar).


Contohnya, lightbriger akan bawa torchlight sepanjang game berlangsung. Ye lah, kat dalam bilik cabaran, memang gelap dan perlukan bantuan torchlight untuk cari klu-klu dan jawapan. In case buntu atau stuck tak boleh nak proceed, boleh jual torchlight untuk dapatkan 1 hint. Persoalannya, sanggupkah nak bergelap? hahahaha. Haa, kat situ kena buat pilihan yang bijak.




Watak timebender pulak akan pegang jam untuk monitor masa 45 minit. Kuasa imuniti timebender ni, kalau dalam masa 45minit dah nak habis, dia boleh serahkan jam tu untuk claim extra 5 minit.


Scholar pulak kena tahu klu-klu yang berkaitan dengan bilik cabaran. Setiap level puzzle, ada tahap difficulties yang berbeza iaitu easy, medium, hard ataupun physical.


Lockmaster pulak watak yang bertanggungjawab untuk pegang kunci. So, in case ada pintu yang terkunci, hanya lockmaster saja yang dapat bukak pintu tu. Melainkan, pintu yang ada pin nombor, Hah, kalau yang tu kita kena solve puzzle dan find out the pin number.



Untuk game Terraform haritu, aku pilih untuk pegang watak Oracle. Bila pegang watak Oracle ni, berat sikit tanggungjawab dia. Kita akan dibekalkan satu album gambar. Dalam tu ada lebih kurang 10 keping gambar yang berkaitan dengan klu-klu dalam bilik cabaran. Dalam masa 2 minit, kita kena cuba ingat. Then, kita kena perhati betul-betul tempat yang ada objek dalam gambar tadi bila masuk dalam bilik cabaran nanti. Sebabnya, di situlah ada klu-klu berkaitan dan jawapan untuk menjayakan misi Terraform.




Ini antara angkasawan-angkasawan yang menyahut cabaran Terraform. Nak tahu tips and tricks pasal Terraform, korang kena tanya dorang, hahaha. Tak aci lah kalau aku share kat sini kan. Nanti, mudah la korang nak lolos dalam masa 45 minit. Apa kata korang pergi cuba sendiri. Yang penting, "teamwork" dan "sacrifice" kena ada kalau nak berjaya dalam cabaran Terraform.

Hint: Control room! Oppps




Terima kasih sahabat bloggers yang sudi luangkan masa untuk main Breakout last weekend especially team Projek Travel. Memang enjoy gila duk dalam tu. First time aku jumpa tempat, bila ada masalah nak kena selesai, kita masih mampu duk gelak-gelak sambil solve problem, hahaha. Kat sini juga aku belajar erti "teamwork" yang sebenar. Alangkah best kalau dalam hidup pun boleh buat macam ni. Once again, thank you Yazid, Khai, Uzu, Badin, Mawardi dan Amir. Next time kita repeat lagi ye!


Jadi, kalau korang mencari aktiviti indoor best di Kuala Lumpur ataupun cari aktiviti yang sesuai untuk team building company, aku cadangkan korang datang ke Breakout. Ya, tak payah pergi jauh. Jimat masa, jimat duit. Kat NU Sentral ni je. Haa, kat sini boleh tengok boss ke, staff ke, siapa-siapa je lah yang panjang akal dan boleh think out of the box untuk selesaikan cabaran macam ni. It's not easy, but it's fun! Enjoy :)



Thank you BreakoutMy for great hospitality!


Website:

Instagram:
#BreakoutMY
#AStoryPlayedByYou

Mencari lokasi menarik untuk majlis keraian di Kuala Lumpur? Mencari lokasi untuk majlis perkahwinan? Mencari lokasi untuk majlis reunion? Mencari lokasi untuk majlis private? Ya, Felda Villa Kuala Lumpur ada jawapannya. If you are searching about Felda Villa Kuala Lumpur, this is the right answer that you're looking for. Jom, meh nak share serba-sedikit mengenai Felda Villa Kuala Lumpur. Semoga, apa jua yang terkandung dalam perkongsian kali ini, sedikit-sebanyak dapat membantu anda di luar sana untuk membuat keputusan dan pertimbangan memilih Felda Villa Kuala Lumpur sebagai lokasi pilihan untuk majlis keraian.


Felda Villa Kuala Lumpur mula beroperasi pada tahun 2007. Kalau nak tahu, Felda Villa ni merupakan business pertama yang diuruskan oleh pihak D'Saji Restaurant & CafĂ©. Objektif utama penubuhan Felda Villa ini tak lain tak bukan untuk mewujudkan service fine-dining dan semi-fine dining yang halal. Selain itu, Felda Villa Kuala Lumpur ini juga turut menampilkan elemen-elemen eksklusif untuk kesemua pelanggan yang mengimpikan suasana majlis istimewa seperti sambutan ulangtahun, perkahwinan, reunion, gathering dan macam-macam majlis lain dengan konsep taman atau garden.









Salah satu tarikan utama di Felda Villa adalah Wakaf atau pondok kayu yang dibina dengan menggunakan kayu Bilion atau Iron Wood. In fact, kayu jenis ini merupakan kayu paling kukuh di dunia. Ciri eksklusif lain yang turut ada di Felda Villa adalah mini waterfall, sungai buatan, kolam ikan, pintu gerbang yang berkonsepkan Bali dan lain-lain lagi.




Apa lagi yang menarik di Felda Villa Kuala Lumpur? Kat sini, disediakan 4 buah banglo mewah dan eksklusif yang dilengkapi dengan penghawa dingin untuk dijadikan lokasi istimewa bagi private function. 4 buah banglo yang dimaksudkan adala [1] Persada Mutiara, [2] Persada Intan, [3] Persada Kristal dan [4] Persada Delima.


Felda Villa Kuala Lumpur juga menyediakan private suites yang dilengkapi dengan private bathroom, surau dan dewan tetamu untuk kegunaan para pengantin atau apa jua kegunaan untuk majlis-majlis isitmewa.


Bukan setakat itu, Felda Villa Kuala Lumpur cukup lengkap menyediakan segala fasiliti untuk kegunaan sepanjang majlis berlangsung seperti  LCD TV dan skrin putih untuk tujuan lintas-langsung.





Untuk pengetahuan semua, setiap hari Isnin sehingga Khamis, para tetamu akan dapat menikmati suasana yang aman dan romantik bersama keluarga, teman dan taulan serta orang tersayang dengan persembahan daripada artis jemputan yang akan menghiburkan semua dengan lagu-lagu lama dan baru.



Pendek kata, Felda Villa Kuala Lumpur merupakan salah satu lokasi strategik yang cukup lengkap dengan pelbagai fasiliti untuk menjayakan apa jua majlis. Jadi, tidak hairanlah pihak Felda Villa telah berjaya melaksanakan pelbagai majlis gilang-gemilang di sini untuk badan-badan kerajaan, bankers, majlis persendirian, kerabat di-Raja dan juga selebriti. Bila dapat tahu semua ini, baru kita yakin Felda Villa ni bukan calang-calang tempat. Apa yang penting, sevice tip top dan dapat puaskan hati semua pelanggan seperti yang mereka inginkan.







Pelbagai pakej yang ditawarkan untuk anda di luar sana bagi menjayakan majlis keraian di Felda Villa Kuala Lumpur. Untuk tahu lebih lanjut, boleh rujuk pihak Felda D'Saji di website atau laman Facebook. Kalau ada sebarang persoalan dan kemusykilan, anda juga boleh tinggalkan sebarang persoalan di ruangan komen. InshaAllah, saya akan bantu setakat mana yang saya tahu.


Website:


Facebook:




Apapun, semoga segala perancangan untuk menjayakan majlis yang diinginkan terlaksana. Buatlah pilihan yang bijak dan pilihlah service yang menjanjikan kualiti terbaik. All the best!
Restoran Tajudin Nasi Beriani merupakan salah satu restoran Nasi Beriani yang terkenal di Kuala Lumpur. Macam mana aku boleh try nasi beriani ni? Actually, sejak masuk kerja since 2012 sampailah tahun 2015, ada seorang akak kat office selalu belanja nasi beriani ni sekali setahun setiap kali bonus. Satu office dia belanja. Makan ramai-ramai kat pantry. Seronok! Tapi, mulai tahun ni sampai tahun mendatang, takde dah. Akak tu dah resign hujung tahun lepas. Nasi beriani tu tetap ada, cuma kena pi beli sendiri, muahaha. Apapun, semoga akak sentiasa sihat walafiat dan bahagia di samping keluarga tercinta. Amin.




Nak lepaskan rindu nak makan nasi beriani ni, gigih pergi ke Restoran Tajudin Nasi Beriani yang terletak berhampiran dengan Central Market time lunch hour. Alang-alang pergi tempeh souvenir di Central Market, lepas tu singgah makan tengah hari. Harga macam mana? Sangat sangat murah. Satu pinggan nasi beriani dengan seketul ayam goreng berempah, papadom satu paket dan teh o ais cuma RM8. Harga murah, rasa sedap, memang berbaloi-baloi. Konpem akan repeat lagi makan kat sini. 




Sebenarnyua, ni pengalaman first time aku datang makan kat kedai dia sendiri. Biasa tapau makan kat office je. Dah tau tempat, boleh la selalu datang nanti. Siapa pernah try makan nasi beriani kat sini? Apa komen anda? Sedap kan? Jadi, kepada kawan-kawan yang teringin nak cuba nasi beriani di Restoran Tajudin, alang-alang lalu-lalang area Jalan Hang Kasturi atau pergi jalan-jalan di Central Market, apa kata singgah dan try makan sini. Alamat penuh seperti di bawah. Selamat mencuba!


Restoran Tajudin Nasi Beriani
No 8, Jalan Hang Kasturi,
50000 Kuala Lumpur

Dibuka setiap hari dari jam 6 pagi ke 6 petang
Sekarang ni, kat Malaysia dah muncul demam Dilwale. Selepas sekian lama dunia Bollywood agak sendu, sekarang Shah Rukh Khan dan Kajol kini kembali beraksi untuk filem Dilwale dan sekaligus menjadi fenomena. Teringat balik zaman-zaman Dil To Pagal Hai, Kuch Kuch Hota Hai, dan seangkatan dengannya.  


Sumber: India.Com


Korang dah pergi tengok ke belum filem Dilwale di cinema? Aku belum berkesempatan nak pi tengok. Amacam, best ke tak? Ramai yang duk kata "worth it" dan "nak repeat lagi". Wow! Ini membuatkan aku makin tak sabar nak gi tengok ni. Memandangkan tak gi tengok lagi filem Dilwale ni, so aku layan je kat youtube dulu. Terjumpa video pembikinan muzik video untuk part of filem Dilwale bagi lagu Gerua. One word, "AMAZING".


Filem Bollywood macam Dilwale ni bukan saja berkarya tentang cerita dan watak, malah mempromosikan tempat-tempat menarik, Seriously, tempat yang dorang pergi untuk buat penggambaran ni memang lawa. Bukan teknik CGI bagai, it's REAL! Sampai Iceland tu dorang terjah. Salute! Kalau nak tengok, boleh tengok kat bawah ni. Jom layan...



Muzik video Gerua filem Dilwale




Di Sebalik Tabir pembikinan muzik video Gerua filem Dilwale




Ok, bila tengok video Gerua ni. Makin eksited nak tengok filem Dilwale. Dah macam pergi melancong dah aku tengok lokasi penggambaran filem ni. Lawa amat! Dah dah, jom pi book tiket tengok Dilwale, hahahaha.


Soalan cepu emas: Kenapa Kajol makin lawa, Shah Rukh Khan makin segak bergaya? Dorang ni tak tua-tua eh? hahahaha. Apapun, gandingan Shah Rukh Khan dan Kajol dalam filem Bollywood adalah gandingan yang paling mantap.
Maggie Kambing sedap kat mana? Kalau korang tengah mencari-mencari tapi still tak jumpa lagi jawapan, nah Maggie kambing sedap ada di MMA Santai Corner. Kat mana tu, ? Korang waze je, "MMA Santai Corner". Sampai situ, park kereta, menapak sikit dan cari gerai D'Laila Mee Udang.


Char kuey teow ketam dah pernah try. So, teringin jugaklah nak try Maggie kambing pulak. Hermmm, dah lama teringin nak makan. Dari tahun lepas lagi (padahal tahun 2016 baru masuk 4 hari, muahaha), Alhamdulillah, sempena tahun baru ni dah lepas hajat nak makan Maggie Kambing. Omnomnom! Terima kasih +Ahmad Fauzi Aryaan dan +Mawardi Yunus Next time, kita pi try bubur nasi special pulak ye.



Oh, sebelum bercerita panjang pasal Maggie kambing special ni, meh nak cerita sikit pasal D'Laila Mee Udang. Actually, D'Laila Mee Udang ni bukan je jual mee udang semata-mata. Macam-macam menu lagi ada kat sini. Ikan patin masak lemak tempoyak ada, telur mayong ada, masak lemak cili padi ada, asam pedas ada, dan macam-macam lagi. Kalau nak tahu lebih lanjut, korang boleh baca story yang pernah aku tulis sebelum ni.

KLIK

KLIK


Back to topic! Sebenarnya gigih pergi ke MMA Santai Corner sebab nak try bubur nasi special di D'Laila Mee Udang. Tapi malangnya, kak Laila tak start jual lagi bubur nasi. Kempunan! Untuk menghilangkan kehampaan, apa lagi. Order Maggie Kambing special. First time dalam hidup ni nak makan Maggie Kambing. Biasa duk makan kambing bakar, kambing golek, Nasi Beriani Kambing je. Hah, kali ni try Maggie Kambing pulak.




Tu dia! Maggie kambing sudah sampai. Siap dengan straw haa dia bagi. Macam makan sup gear box pun ada. Cayalah! Semangkuk besar ni, boleh share 2 orang (bajet nak jaga makan, padahal baru lepas bedal pulut manga dan somtam, keh3). Melainkan, korang makan banyak, memang satu mangkuk tu cun cun cukup! wakakaka. Maggie Kambing memang umphhh! Lain dari yang lain. Kuah dia pun sedap, aku suka. Kambing tok sah cakap lah, memang favorite. Bila bergabung, meletop kebaboom.  




Nah, kita zoom in sikit kasik kecur liur. So, kalau korang nak try Maggie kambing special ni, bolehlah pakat pergi ke D'Laila Mee Udang yang terletak di MMA Santai Corner, Nilai. Gerenti puas hati, macam-macam ada kat situ. Tak nak makan Maggie kambing, boleh try Mee Udang. Yang penting, masakan kak Laila yummeh! Datang sekali, memang konpem nak repeat lagi. Kalau ada yang plan nak pergi bersama family atau teman dan taulan, boleh refer alamat kat bawah. Selamat mencuba.


D'Laila Mee Udang

Alamat:
MMA Santai Corner
Jalan BBN 1/1F, Bandar Baru Nilai,
71800 Nilai, Negeri Sembilan

Waktu Operasi:
5:00 petang - 12:00 malam

Harga tiket ERL lebih mahal dari harga tiket kapal terbang? Ya, memang betul. Kalau beli tiket AirAsia atau Rayani Air time promosi, contohnya dari Kuala Lumpur ke Kota Bharu sehala, baru RM40++.Tapi, bila tengok harga tiket ERL yang dikuatkuasakan kenaikan bermula 1 Januari 2016 baru-baru ni menjadi RM55 sehala (ERL Ekspress) dari KL Sentral ke KLIA / KLIA2. Pergh, dahsyat.


Sama juga dengan harga tiket ERL Transit dari mana-mana stesen ERL ke KLIA / KLIA2, semuanya mengalami kenaikan. Bila ini berlaku, garu-garu kepala tempat yang tak gatal memikirkanya. Adeh! Pendek kata, kalau nak travel banyak sikit kena spend untuk tambang ERL pergi airport, sob3.



KADAR TAMBANG BARU ERL EKSPRESS





KADAR TAMBANG BARU ERL TRANSIT 





Sebenarnya, aku ada berkongsi tentang kadar tambang baru ERL ke KLIA / KLIA2 di Projek Travel. Kalau nak tahu info lebih lanjut, boleh klik sini. Setidak-tidaknya, kita boleh merancang perjalanan dan perbelanjaan untuk setiap trip percutian nanti. Nak jimat naik bus, nak cepat naik ERL. Dua-dua pilihan ada pro and cons. So, buatlah pilihan yang bijak.


Jadi, kalau yang tetap setia dengan ERL walaupun perlu bayar lebih dengan kenaikan harga yang mendadak, kat sini aku nak share 7 tips jimat menaiki ERL ke KLIA / KLIA2. Tips ni takde lah hebat mana pun. Cuma berkongsi cara, bagaimana nak save duit dalam menggunakan perkhidmatan ERL. Tips ini merangkami kedua-dua kaedah, sama ada ERL Ekspress mahupun ERL Transit.



7 TIPS JIMAT MENAIKI ERL KE KLIA / KLIA2

1. Beli tiket ERL Ekspress untuk pergi balik (return)

Jimat RM10 dengan pembelian tiket pergi balik (return) dari KL Sentral ke KLIA/KLIA2. Instead of beli tiket sehala ERL Ekspress dari KL Sentral ke KL Sentral, apa kata beli untuk tiket pergi balik (return). For your info, validity untuk tiket ERL adalah sebulan dari tarikh pembelian.

2. Manfaatkan faedah kelayakan istimewa

Jimat 30% dengan pembelian tiket sehala ERL transit untuk warga emas (senior citizens) dan OKU. Tips ini hanya valid untuk warga emas dan pemegang kad Orang Kurang Upaya (OKU) sahaja. Korang yang sihat walafiat, sila abaikan ye.

3. Beli tiket ERL menerusi website atau apps 

Jimat 10% bila pembelian tiket secara online atau menerusi apps ERL. Kalau nak jimat, instead of beli tiket ERL di kaunter stesen ERL, boleh buat pembelian terus secara online ataupun menggunakan apps.


4. Jangan beli tiket di kaunter, beli tiket di kiosk yang disediakan 

Jimat 10% bila pembelian tiket di kiosk. Kalau korang perasan, setiap stesen ERL ada kaunter untuk pembelian tiket dan juga kiosk layan diri. Untuk jimat, belilah tiket menggunakan kiosk yang disediakan kalau tak dapat beli secara online atau gunakan apps.

5. Pilih Touch N' Go untuk menikmati diskaun

Go for cashless. Daripada guna cash beli tiket di kaunter, satu lagi pilihan yang ada adalah menggunakan Touch N' Go. Jimat 10% bila guna kad Touch 'n Go semasa tempoh promosi. Tips ini agak efficient dan praktikal sebab lebih jimat masa tak payah nak queue.

6. Optimumkan penggunaan kad kredit 

Untuk yang ada kad kredit, jangan lepaskan peluang untuk mengoptimumkan penggunakan kad kredit sekaligus menikmati diskaun untuk membeli tiket ERL. Jimat sehingga 20% bila menggunakan kad kredit tertentu semasa tempoh promosi 

7. ERL Transit di satu stesen ERL

Last but not least, kalau semua cara kat atas tak dapat buat, bolehlah cuba cara ni. Cuma kalau nak buat, kena korbankan sedikit masa, sebab kena transit di satu stesen ERL sebelum terus ke KLIA / KLIA2. Apa yang best, cara ni paling menjimatkan bagi ERL Transit. Kalau ERL Ekspress tips jimat boleh praktikkan kaedah 1-6.

Contoh:

Kes 1: ERL Transit dari Bandar Tasik Selatan (BTS) ke KLIA / KLIA2
Kos : BTS ke KLIA / KLIA2 RM38.40

Kes 2: ERL Transit dari Bandar Tasik Selatan (BTS) ke Putrajaya | Putrajaya ke KLIA / KLIA2
Kos : BTS ke Putrajaya RM8 + Putrajaya ke KLIA  KLIA 2 RM9.40 = RM17.40

Penjimatan: RM38.40 - RM17.40 = RM21.00

Instead ambil direct ERL Transit dari Bandar Tasik Selatan (BTS) ke KLIA/KLIA2, why not kita ambil dua transit iaitu dari BTS ke Putrajaya (RM8), stop sekejap di Putrajaya dan beli tiket dari Putrajaya ke KLIA/KLIA2 (RM9.40). So, kalau total up kos tambang berjumlah RM17.40. Kalau direct ERL Transit BTS ke KLIA/KLIA2 akan dikenakan tambang sebanyak RM38.40. Nampak berapa banyak penjimatan yang mampu kita buat? Yes, it's around RM21.



Ok, dah panjang membebel kat sini. Semoga perkongsian kali ni bermanfaatlah kepada semua especially untuk korang yang first time nak naik ERL. Jadi, kalau ada apa-apa nak tanya pasal ERL, boleh drop komen. Mana yang tahu, aku tolong bantu jawabkan. Mana yang aku tak tahu, terus berhubung dengan yang pakar di KLIA Ekspress
Rezeki tahun baru 2016 bila diumumkan sebagai salah seorang pemenang Top 6 #FabulousMelaka Instagram Photo Contest. Contest ini telah dianjurkan oleh Tourism Melaka sempena Melaka Tourism Week 2015. Lebih kurang 250 penyertaan diterima sepanjang contest berlangsung. Boleh cek hashtag #FabulousMelaka untuk gambar-gambar penyertaan.


Untuk contest kali ni, aku join agak last minute. Tu pun, hasil dorongan +Mawardi Yunus So, agak kalut juga lah untuk mencari gambar-gambar berkaitan negeri Melaka dalam arkib gambar. Akhirnya, berjaya submit 6 gambar sebagai penyertaan contest #FabulousMelaka sekaligus support contest yang dianjurkan. Tak tahannya, sambil duk lepak kedai makan bersama +Dik bee dan +Ahmad Fauzi Aryaan , sambil kalut join contest, hahahaha. Sempoi!


Macam biasa, bila join contest, menang kalah itu belakang kira. Itu semua adat dalam bertanding. Apa yang penting, kita cuba dan kalau ada rezeki menang, itu bonus. Bak kata orang tua-tua, "untung sabut timbul, untung batu tenggelam". Macam tu juga lah bila setiap kali kita join contest.


Memang bersyukur sangat-sangat bila dapat call daripada pihak Tourism Melaka yang mengatakan salah satu gambar yang dihantar terpilih sebagai Top 6. Lagi mendebarkan, tak tahu placing sebab dorang nak umumkan pada malam sambutan tahun baru. Memandangkan jauh nak pi Melaka, so tarik diri awal-awal untuk hadir ke majlis penyampaian hadiah. Finally, bila dorang umumkan di Instagram, baru tahu dapat hadiah saguhati sekaligus dapat wang tunai RM100. Tahniah kepada semua pemenang yang berjaya merangkul kejuaraan (RM500), Tempat ke-dua (RM300), Tempat ke-tiga RM200 dan 3 pemenang saguhati masing-masing dapat RM100. Ole-ole tahun baru 2016, Alhamdulillah!




Alang-alang dah bukak cerita pasal contest #FabulousMelaka ni, meh nak share semua gambar penyertaan yang telah aku submit untuk contest kali ni. Dan misi 2016, semestinya kalau boleh nak join sebanyak mungkin contest yang ada, dan kalau ada rezeki nak menang seberapa banyak yang boleh. Amin.


Entry 1 : Bustel Klebang, Melaka
A photo posted by MoKA [nuar] (@penaberkala) on

Entry 2 : Padang Pasir, Klebang
A photo posted by MoKA [nuar] (@penaberkala) on
Entry 3 : Philea Resort & Spa, Melaka
A photo posted by MoKA [nuar] (@penaberkala) on

Entry 4 : Melaka Nyonya Village Restaurant
A photo posted by MoKA [nuar] (@penaberkala) on

Entry 5 : Cendol Menara Jam, Melaka
A photo posted by MoKA [nuar] (@penaberkala) on

Entry 6 : Kincir Angin, Bandar Hilir, Melaka
A photo posted by MoKA [nuar] (@penaberkala) on

Sebenarnya, instagram ni banyak manfaat kalau pandai gunakannya. Untuk tahun 2015, Alhamdulillah Instagram @penaberkala berjaya merangkul hadiah wang tunai mencecah ribuan ringgit dari contest-contest yang dianjurkan. Orang kata, "sambil menyelam, minum air". Harap-harap, untuk tahun 2016 lebih banyak rezeki yang menanti.
A photo posted by MoKA [nuar] (@penaberkala) on
Last but not least, HAPPY NEW YEAR 2016 kepada semua readers dan followers! Semoga tahun 2016 ini, kita sama-sama kecapi lebih banyak kejayaan dan merealisasikan lebih banyak impian. All the best!
MIKA Series merupakan produk untuk lelaki dan perempuan. Pertemuan bersama Zoey Rahman selaku duta produk MIKA Series baru-baru ini memberi sedikit sebanyak info terperinci dan keyakinan untuk menggunakan produk MIKA Series. Dalam sharing session yang diadakan antara Zoey dan blogggers semasa majlis makan malam bersama Projek Travel di Kontiki, The Federal Hotel KL, Zoey berkongsi tips macam mana untuk menggunakan produk MIKA Series dan bercerita tentang kelebihan dan keistimewaan setiap produk yang dikeluarkan oleh MIKA Series.


Bersama Zoey Rahman selaku duta produk MIKA Series



MIKA SERIES
Created for perfection


Kalau nak tahu, setakat ini terdapat 5 rangkaian produk yang dikeluarkan oleh MIKA Series. Antaranya MIKA Bright, MIKA Lipz, MIKA Black Mask, MIKA Whitening Cleansing Gel dan MIKA Whitening Repairing Essence. Fuh, complete! Dari produk yang boleh diminum sehinggalah kepada produk penjagaan kulit.  


MIKA Bright, MIKA Lipz dan MIKA Black Mask


MIKA LIPZ

MIKA Lipz merupakan pelembap bibir yang sesuai untuk lelaki dan perempuan. MIKA Lipz diperkaya dengan bahan semulajadi seperti Argan Oil, Sweet Almond Oil, Avocado Oil, Mint Oil, Mini Ha,  Bees Wax, dan Natural Tech Vaseline. MIKA Lipz sesuai untuk bibir sensitive, perokok, membaiki tekstur bibir, merawat bibir kering dan merekah dan juga untuk mencerahkan bibir secara semulajadi.


Actually, aku ni seorang yang mudah sangat mengalami masalah bibir kering dan merekah. Lagi-lagi bila cuaca panas terik. Lagi teruk, ada masa tu bibir sampai berdarah. Sebab geram tengok bibir tengah menggelupas, jadi gatal tangan pi tarik. Aduih, memang pedih. Then, try lah guna MIKA Lipz. So far, sekarang dah ok. Takde dah masalah bibir kering, merekah atau berdarah. Aman hidup, hahaha. Pakai MIKA Lipz takde lah bibir jadi merah macam pakai lipstick tu. That's why produk ni sesuai digunakan untuk lelaki dan juga perempuan.


MIKA BRIGHT
Radiance & Healthy

Seterusnya, produk MIKA Series yang aku guna adalah MIKA Bright. MIKA Bright tu apa? MIKA Bright ni hanya minuman (dalam sachet) yang boleh diminum terus. Tak perlu bancuh dengan air bagai, just koyak plastic then boleh terus minum. Rasa dia memang best. Ada rasa anggur dan tak muak nak minum. Biasa aku minum pada waktu pagi sebelum breakfast.


MIKA Bright memang mudah untuk diamalkan setiap hari


MIKA Bright diadun daripada 100% bahan semulajadi yang berkualiti tinggi dan terdiri daripada makanan Sunnah seperti kurma, madu, habbatus sauda dan delima selain mengandungi anggur hitam, acai berry, guarana, green tea serta pati sarang burung.


Cara pemakanan amat amat simple. Hanya perlu koyak dan minum 1-2 sachet 1 hari iaitu 1 sachet pada waktu pagi sebelum sarapan dan 1 sachet pada waktu malam sebelum tidur. Untuk kesan terbaik dan optima, pengguna dinasihatkan tidak mengambil kafein dan alcohol serta perlu minum air yang banyak. Awas! Perlu ingat, perubahan dan kesan setiap orang adalah berbeza. Ada yang cepat mendapat kesan dan ada juga yang lambat. Semuanya bergantung kepada  genetic dan hormon dalam badan setiap individu.


Kelebihan mengamalkan MIKA Bright:
  • Membantu membina system ketahanan tubuh secara maksima
  • Meningkat dan menambahhkan tenaga
  • Melancarkan system pencernaan dalam badan
  • Meningkatkan daya penglihatan dan fikiran
  • Meningkatkan metabolism
  • Mengawal dan mengurangkan gula serta kolestrol
  • Anti kanser serta melawan penyakit
  • Anti bakteria dan kulat
  • Mengawal tekanan darah
  • Merawat masalah dalaman lelaki dan wanita serta mempunyai 1001 khasiat yang lain
  • Membantu mengimbangi dan menangani masalah berat badan
  • Memberi tenaga dan rasa mudah kenyang
  • Menstabilkan glukosa dalam darah
  • Membantu melambatkan kadar penyerapan karbohidrat selain mengikat dan menurunkan kolestrol dengan adanya Psylium Husk dalam MIKA Bright
  • Kaya dengan stem cell dan collagen yang dapat membantu mengekalkan keremajaan dari dalam
  • Memelihara dan memperbaharui sel kulit (menghilangkan kulit kusam) dan masalah jerawat/ jeragat/ memudarkan kesan parut
  • Mengandungi bahan aktif yang membantu menegang dan menganjalkan kulit (anti penuaan)
  • Mencerahkan kulit secara semulajadi

MIKA BLACK MASK
Peel off mask

MIKA Black Mask yang mempunyai cooling effect yang sangat best


MIKA Black Mask pula merupakan gel yang mampu membuka liang pori dan membuang sel-sel kulit mati, menjadikan kulit licin dan bersih. MIKA Black Mask juga mempunyai ciri-ciri penghidratan yang membuat kulit menjadi sihat secara semulajadi dan berseri. 


MIKA Black Mask yang mudah untuk dibuang

Jujurnya, produk MIKA Black Mask ni memang best bila guna. Pertama, sebab bila kita sapu di muka, kita akan rasa sejuk (cooling effect). Memang selesa bila pakai. Then, bau dia memang harum, bau the hijau. Last but not least, mengikut pengalaman aku sendiri bila pakai produk ni, memang cepat kering kat muka dan paling best sangatr sangat mudah nak buang. Tak rasa sakit dan tak ambil masa yang lama nak bersihkan muka.


MIKA WHITENING
Fair & Flawless Natural Skin


Dan sekarang, aku menggunakan 2 lagi produk keluaran MIKA Series iaitu MIKA Whitening. Untuk set penjagaan kulit muka MIKA Whitening, dia dating dengan 2 jenis produk iaitu Cleansing Gel dan juga Repairing Essence. Macam guna MIKA Black Mask, kalau guna Cleansing Gel memang best sebab ada cooling effect juga. Muka memang akan rasa fresh!


Set MIKA Whitening


Set MIKA Whitening iaitu set penjagaan kulit wajah yang diperkaya dengan bahan semulajadi seperti Argan Oil, Apple Stem Cell, Aloe Vera, Almond Oil, Green Tea, Collagen dan Mini Ha. MIKA Whitening dijamin dapat merawat, mencerah tanpa kesakitan dan pengelupasan serta sesuai digunakan untuk lelaki dan juga perempuan.


2 langkah mudah dan berkesan menggunakan produk MIKA Whitening

1. Cleansing Gel - mencuci sambal merawat
  • Mencuci, merawat serta menghilangkan kesan jerawat/ jeragat.
  • Mengurangkan kerengsaan kulit dan anti-virus
  • Membaiki sel kulit mati
  • Melembap, mencerah dan mengurang kedutan & menegangkan wajah
2. Repairing Essence - rawatan mendalam (sesuai untuk malam dan siang)
  • Melembap dan melembutkan kulit
  • Membaiki dan memperbaharui sel kulit, anti-bakteria, anti-radang dan kerengsaan
  • Mempercepatkan pertumbuhan sel kulit baru
  • Mencerah, mengurangkan kedutan serta menganjalkan wajah


Jadi, untuk korang yang berminat untuk mencuba produk MIKA Series, maybe untuk atasi masalah kulit muka ke, bibir merekah ke, ataupun nak mencari produk minuman untuk kesihatan yang sesuai untuk diri, aku cadangkan korang boleh cuba produk ni. Kadang-kadang, kita guna certain produk, tak sesuai dengan kita, so inilah masanya untuk mencuba produk yang lain. Kalau nak tahu lebih lanjut pasal MIKA Series, atau nak order untuk beli, boleh direct contact MIKA Series. Kalau tak tahu nak contact siapa, just drop comment and I'll assist accordingly.


Untuk info lanjut, boleh layari:

Website

Instagram
#MIKASeries

Facebook
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...