Saturday, February 28, 2015

KEUNIKAN PEMENTASAN MEK MULUNG: PUTERA CAHAYA BULAN DI ISTANA BUDAYA

Tanggal 27 Februari 2015, Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) dengan kerjasama Grup Teater AKRAB mencatat sejarah apabila berjaya mengangkat seni persembahan Mek Mulung berjudul Putera Cahaya Bulan ke pentas berprestij bertaraf dunia iaitu di Istana Budaya


Walaupun dunia semakin maju dan zaman semakin canggih, namun seni budaya nenek moyang tetap dipelihara dan dipulihara. Bertepatan dengan pengisytiharan tahun 2015 sebagai Year Of Festival, Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan menjadikan produk sini sebagai salah satu tarikan pelancong.


Kalau dulu pergi Kunming, China tengok persembahan "Dynamic Yunnan", baru-baru ini pergi Bali, Indonesia tengok "Bali Agong", ada juga terdetik dalam hati, "Kalau di Malaysia, apa persembahan yang kita tonjolkan kepada pelancong?". Hari ini, pb sudah temui jawapan bila mana kita di Malaysia sudah ada persembahan kebudayaan dan kesenian tradisional "Mek Mulung" yang diangkat ke pentas berprestij dengan skala yang lebih besar. Walaupun banyak lagi karya seni yang boleh diangkat ke pentas antarabangsa, langkah permulaan ini cukup baik untuk mengiktiraf teater tradisional ke peringkat lebih tinggi. Mungkin satu hari nanti, kita mampu mengetengahkan satu produk pementasan (karya khas) bertaraf antarabangsa setanding dan sehebat Dynamic Yunnan dan Bali Agung kepada semua pelancong dalam dan luar negara.


Arja Lee memeang watak sebagai Putera Cahaya Bulan


Eiiii mana jatuh berjalan kita berjalan, jalan eiii nak menuju setana anjung setana, setana eiii
Jauh lagi dan masuk berlari masuk, masuk eiii sampai dekat dah duduk merendah duduk...

Itulah antara bait-bait lagu dalam persembahan pembukaan teater tradisional Mek Mulung. Kalau nak tahu, karya Mek Mulung diiktiraf sebagai teater tradisional warisan negeri Kedah yang  kini sudahpun mencecah usia lebih 500 tahun.




Persembahan Mek Mulung di Istana  Budaya cuma berlangsung selama 2 hari iaitu pada 28 Februari 2015 (Sabtu, 8:30 malam) dan 1 Mac 2015 (Ahad, 3:00 petang). Jadi, jangan lepaskan peluang untuk menjadi orang pertama menyaksikan pementasan teater tradisional Mek Mulung di Istana Budaya. Orang-orang Kedah, pakat mai ramai-ramai noh.



Tenaga produksi Mek Mulung terdiri daripada 43 orang Kumpulan Mek Mulung Seri Mahawangsa JKKN, 5 orang pelakon undangan daripada Kumpulan Teater AKRAB,  4 orang Pemuzik Undangan daripada Kumpulan Teater Akrab, Pemuzik Istana Budaya (10 orang), Teknikal & Kreatif (13 orang) dan pengurusan produksi (5 orang).


Antara watak dalam Mek Mulung: Putera Cahaya Bulan adalah Putera Cahaya Bulan, Nang Mara, Awang Selamat, Awang Pengasuh, Edeng, Epong, Gergasi, Amad dan Sena. Dalam banyak-banyak watak, pb paling suka dengan watak Awang Pengasuh, Awang Selamat, Edeng dan Epong. 4 watak yang disebut memang memainkan peranan penting dalam menghidupkan persembahan dengan suntikan humor. Good job. Tahniah kepada semua!


Putera Cahaya Bulan dan Nang Mara


Shamsun Nadia sebagai Nang Mara


Untuk yang berminat untuk menyaksikan pementasan teater tradisional Mek Mulung - Putera Cahaya Bulan, boleh dapatkan tiket berharga RM23, RM53 dan RM83 dengan melayari www.airasiaredtix.com ataupun dengan hanya membeli di kaunter tiket box-office di Istana Budaya. 10% diskaun untuk warga emas, Orang Kelainan Upaya (OKU) dan pelajar. Make sure, korang yang pelajar bawa student card untuk dapatkan diskaun.


SINOPSIS MEK MULUNG: PUTERA CAHAYA BULAN

 Permulaan cerita dimulakan dengan Puteri Nang Mara yang mendapat mimpi


Nang Mara menyuruh Inang untuk memanggil Putera Cahaya Bulan untuk menceritakan tentang mimpi itu


Putera Cahaya Bulan meminta bantuan Awang Selamat dan Awang Pengasuh untuk mencari tukang tilik dan mentafsir mimpi Nang Mara


Awang bertemu dengan gadis sengau dalam perjalanan mencari rumah tukang tilik


Awang membawa Wak bertemu Putera Cahaya Bulan. Wak mentafsir mimpi Nang Mara bahawasanya Gergasi dalam proses nak menculik Nang Mara dari arah utara.





Putera Cahaya Bulan mengarahkan seluruh penduduk berkawal di arah utara untuk menghalang Gergasi dan kuncu-kuncunya daripada masuk ke negeri mereka


Gergasi berjaya membunuh Putera Cahaya Bulan dengan menggunakan hikmat sakni seruling. Kebetulan, pada masa yang sama Putera Cahaya Bulan terlupa membawa bersama rotan tujuh saktinya.


Edeng dan Epong menemui keranda emas yang dihanyutkan menongkah arus. Bagaimana Edeng dan Epong dapat menyelamatkan Putera Cahaya Bulan dan apakah hubungan mereka? Part ni paling lawak, seriously sakit perut gelak terbahak-bahak.


Mampukah mereka menyelamatkan Puteri Nang Mara dari kejahatan Gergasi?

Apakah nasib Gergasi selepas itu?

Sama-sama saksikan pementasan hebat Putera Cahaya Bulan di Istana Budaya






Friday, February 27, 2015

KEDAI WAJIB SINGGAH DI MMA SANTAI CORNER

Aku ni pantang kalau orang ajak dua benda:
  1. Kalau ajak pergi makan
  2. Kalau ajak pergi berjalan
Sejak dari zaman belajar dulu, sampailah ke sekarang, kalau orang ajak dua benda ni, memang susah nak tolak. Kasik la exam dekat ke, penat ke, letih ke, kerja banyak ke, kalau selagi boleh skip aku skip apa yang tengah aku hadap dan laksanakan ajakan member-member. Gigih!


Baru-baru ni, member-member Projek Travel ajak pergi makan di MMA Santai Corner, Nilai. Mak aih, jauh benor nak gi makan sampi ke Nilai? Dah habis terjah ke kedai-kedai makan di area Kuala Lumpur dan Selangor? LOL. Tapi tak apa, sebab aku dah pernah pergi makan kat sana sebelum ni dan memang berbaloi, aku teruskan juga hasrat murni mereka nih. Jalan-jalan cari Makan edisi weekend!


Kalau korang pergi ke MMA Santai Corner di Nilai, korang wajib singgah satu kedai makan ni. Kalau korang tak singgah, memang rugi wooo.Nak tahu kedai mana? Nah, kedai ni!


TIPS: Cari guna waze MMA Santai Corner



Amboih! Meleleh air liur nampak. Ini namanya Mee Udang. Mee nya mana? Biasanya orang makan mee, belek-belek cari udang. Tapi, kalau korang datang makan kat sini, korang akan belek-belek cari mee di sebalik udang. Bak kata pepatah, "ada mee di sebalik udang". Eh!


Ok, kalau nak tahu apa keistimewaan mee udang kat sini, boleh usha-usha apa yang pernah aku kongsikan dalam blogpost yang lepas. Cekidout!

D'Laila Mee Udang

D'Laila Claypot

Cuma kali ini, bukan hanya mee udang. Ada banyak lagi menu-menu best yang ada. Dulu D'Laila Mee Udang, sekarang kedai kak Laila dah makin maju. Tu dia, sekarang dah ada lagi satu brand D'Laila Claypot. Apa menu yang best di D'Laila Claypot? Meh nak story-mory sikit.




Antara menu yang menjadi tarikan utama di D'Laila Claypot ni adalah Asam Pedas, Asam Tempoyak, Lomak Cili Api dan juga kari. Pergh, meleleh beb bila aku tengok sign board ni. Menu favorite aku tak lain tak bukan masak lomak cili api.


Kalau datang makan kat sini, korang boleh pilih nak makan apa. Ayam, daging salai, udang, sotong, ikan patin dan macam-macam lagi seafood segar untuk dimasak dengan 4 jenis masakan tradisi utama tadi. Pilih je nak makan asam pedas ke, asam tempoyak ke, kari ke ataupun lomak cili api. Nak menu lagi 'rare", boleh cuba telur ikan mayong. Nak tengok apa yang kami makan? Jom, layannnn!


Set nasi bersama telur masin, ulam dan sambal belacan


Ikan patin salai lomak cili api bersama rebung


Patin asam tempoyak


Asam pedas telur ikan mayong



Udang dan Lokang Masak Lomak Cili Api bersama Nanas


Sebenarnya, aku tak makan ikan patin. Jadi, aku try je semua kuah-kuah yang ada. Semua sedap, kena dengan lidah aku. Tapi, antara semua menu yang ada, aku paling suka udang + lokang masak lemak cili api bersama nanas tuh. Uish, sedap sampai nak hirup mangkuk woo. Actually, ni first time juga aku try makan telur ikan mayong. Perghh, boleh tahan jugak rasanya. Sedap!


Jadi, kepada sesiapa yang teringin nak makan ikan patin, tak pun masak lomak cili api atau asam pedas atau telur ikan mayong, aku cadangkan datanglah makan di kedai kak Laila ni. Masakan dia memang tip top. Aku jamin, kalau korang dah try pi makan sekali, konpem korang rasa nak repeat lagi. Lagi-lagi mee udang dia. Torbaikkk. Next time, kalau aku pergi lagi, aku nak try daging salai masak lomak cili api. Gulp!



Apapun, terima kasih kepada kak Laila sebab sudi layan kitorang datang makan-makan. Lagi satu aku suka bila datang sini, sikap Kak Laila yang peramah. Walaupun dia dah masuk surat khabar bagai, dia tetap mesra dengan kami semua (cececece,nak sign!). Pendek kata, boleh ajak bersembang. Siapa share lagi macam mana perjalanan dia memulakan perniagaan, jatuh bangun dia dalam perniagaan dan nasihat-nasihat untuk kitorang ingat dalam hidup ni. Terima kasih kak! Aku harap business kak Laila makin maju dan semoga Kak Laila maintain peramah dengan semua customer yang datang. 


Untuk yang berhajat nak gi makan di D'Laila Mee Udang atau D'Laila Claypot, make sure korang contact dulu Kak Laila tanya apa yang korang nak makan tu ada ke tak. Nanti, takde lah frust menonggeng kalau datang dari jauh, bila sampai apa yang dihajati tak kesampaian. So, better call atau whatsapp dulu tanya. Ok? 


D'Laila Claypot

Alamat:
MMA Santai Corner
Jalan BBN 1/1F, Bandar Baru Nilai,
71800 Nilai, Negeri Sembilan

Waktu Operasi:
5:00 petang - 12:00 malam

Phone No:
017-2253337

Facebook:





Monday, February 23, 2015

REZEKI ITU BUKAN APA YANG KITA NAK, TAPI APA YANG KITA DAPAT

Pernah tak, korang nak makan nasi ayam, tapi pergi-pergi cari nasi ayam, semua kedai tutup ataupun dah habis dijual. Yang ada, cumalah nasi goreng tak pun mee goreng. Nak tak nak. kenalah makan sebab perut dah lapar sangat. Itulah namanya rezeki. Kadang-kadang, apa yang kita nak, kita tak dapat. Tapi, apa yang kita dapat itulah sebenarnya rezeki untuk kita. Tak dapat hari ini, bukan bererti kita tak kan dapat selama-lamanya. Mungkin esok, mungkin lusa, kita akan dapat apa yang kita nak. Cuma, masa yang akan menentukan cepat atau lambat. Apa yang penting, jangan mudah berputus asa dan teruskan berusaha. Begitu juga dengan analogi nasi ayam tadi, kalau kita tekad nak makan, esok lusa kita akan pergi lagi cari di kedai-kedai berdekatan sampai kita dapat. Ye dak?


Cerita pasal rezeki, memang ajaib. Kadang-kadang, rezeki itu datang dari arah yang tak disangka-sangka. Tapi perlu ingat, sebelum rezeki itu datang menjemput, kita dulu yang perlu berusaha menjemputnya. "Yang bulat takkan datang bergolek, yang pipih takkan datang melayang". Berkaitan dengan rezeki, rasa terpanggil nak cerita tentang hobi aku semenjak dua menjak ni iaitu menyertai contest. Sebenarnya, contest ni mekanisma dia cukup mudah. Buat apa yang disuruh mengikut terma dan syarat, last sekali berserah kepada rezeki. Kalau bernasib baik menang, kalau kurang bernasib baik kalah. Bak kata pepatah, "untung sabut timbul, untung batu tenggelam". Macam tu lah lebih kurang. Dari situ, aku nampak jelas rezeki itu tiada siapa yang tahu melainkan Dia.


Tahun 2014 memang manis untuk dikenang. Macam-macam aku dapat. Kalau disenaraikan, lebih daripada 10 contest aku menang. Pendek kata, secara puratanya ada lah dalam sebulan satu. Kalau rezeki lebih, dapat dua atau tiga. Tapi, pencapaian ni bukan untuk dibanggakan. Apatah lagi nak riak. Aku akur, ada lagi orang-orang yang aku kenal yang jauh lagi hebat, rezekinya lebih dahsyat. Macam-macam mereka dapat sekaligus mendorong aku sedikit-sebanyak untuk mencuba. Nampaknya, permulaan 2015 pun tak kurang hebatnya, Alhamdulillah. Boleh baca perkongsian sebelum ni di entri ini untuk rezeki pertama tahun 2015. Ok, kali ini rasa nak berkongsi pulak tentang contest dari Ambank



Untuk contest Ambank pun sama dengan contest sebelum ni iaitu contest di Instagram. Contest berlangsung selama 5 minggu dengan 5 tema yang berlainan iaitu:
  1. #LifeGetsFun (12-18 Dec 2014)
  2. #GiveALittle (19-25 Dec 2014)
  3. #NewYearPowPow (26 Dec 2014 - 8 Jan 2015)
  4. #TrueByAmbank (9-15 Jan 2015
  5. #WhatsInMyFridge (16-22 Jan 2015)

Bila shortlisted sebagai top 10 untuk tema #LifeGetsFun minggu pertama tu, memang excited gila. Daripada beratus-ratus penyertaan yang ada, bila dishortlisted sebagai top 10, itu pun dah jadi satu kebanggaan. Tapi, nak mengharap menang tu, takde la sangat. Nanti, kecewa tak pasal-pasal, frust menonggeng, haha. Nak sedapkan hati, hantarlah segala details yang diperlukan dengan secebis harapan biarlah menang. Bisik hati, "syoknye kalau dapat menang go-pro".


Akhirnya, dapat panggilan daripada pihak penganjur time lunch hour. Berdebar-debar nak jawab. Bukan senang-senang nak menang ni, siap kena jawab 2 soalan dengan betul. Lepas eh ah eh ah terkial-kial teka jawapan, alhamdulillah akhirnya disahkan menang sebagai pemenang tempat ke-2. Syukur! Walaupun berhajat nak menang go-pro, tapi benda lain yang dapat, tetap kena bersyukur. Itulah namanya rezeki.



Satu majlis penyampaian hadiah telahpun diadakan di Sin & Sensibility Restaurant yang terletak di Sentul. Sempat juga lah bertemu mata dan chit-chat dengan winners yang lain. Ada yang baru kenal, ada yang dah kenal macam missyblurkit, jeff dan mrjhan.



Oh lupa nak bagitahu, spaghetti carbonara di Sin & Sensibility ni sedap. Terima kasih kepada housemate, Danish yang sudi teman ke majlis prize giving ceremony. Takde lah rasa bosan sangat kalau pergi sorang-sorang, wakaka. Nak tahu aku menang apa? Kat bawah ni ada senarai pemenang-pemenang yang lain untuk contest Ambank yang telah dianjurkan kali ini. Cekidout!!!







Apapun, terima kasih kepada pihak penganjur dan AmBank kerana memilih penyertaan aku sebagai salah seorang pemenang untuk contest kali ini.



Dan inilah dia salah seorang pemenang hadiah utama, Go-Pro berserta wang tunai RM50 iaitu Missyblurkit. Actually, dia pun seorang blogger dan dah beberapa kali jumpa time food review. Kebetulan, kitorang menang untuk tema minggu pertama, haha. Tapi, ONG dia lebih sikit la. Maybe sempena CNY tahun ni :) Apapun, tahniah diucapkan. Enjoy with your new toy. Aku menang instax camera dan cash RM50. Ok lah kan, siapa nak bagi? hehe



Walaupun aku tak menang apa yang aku hajati iaitu Go-pro, tapi aku tetap happy dengan apa yang aku dapat. Sebabnya, most of the contests yang aku join adalah sekadar suka-suka. Dan kalau menang, itu adalah bonus dan mungkin rezeki untuk aku. Sebab aku percaya, kalau join beratus-ratus contest sekalipun, satu pun tak menang, itu namanya takde rezeki. Lagi satu, kalau berangan nak menang grand prize, tapi cuma dapat consolation prizes or what so ever, itu namanya rezeki yang dah tertulis untuk kita. Moral of the story, jangan mudah putus asa dan bersyukurlah dengan apa yang kita dapat.


Aku yakin, "rezeki itu bukan apa yang kita nak, tapi apa yang kita dapat". Alhamdulillah, aku bersyukur untuk segala nikmat dan rezeki yang aku dapat selama ini. Rezeki itu sifatnya mencukupi, tak terlebih dan tak terkurang. Sekian saja perkongsian untuk kali ni. Semoga sedikit-sebanyak dapat memberi semangat untuk korang-korang di luar sana turut sama menyertai contest-contest yang berlambak-lambak ada di social media. Peluang ada di mana-mana, terserah kepada kita untuk memanfaatkan ataupun tidak. 

Be creative, Be optimist!



::NotaKaki: :
Ini kali ke-dua terlepas Go-Pro. Mungkin belum rezekinya lagi. Kali pertama, terlepas grand-prize dan dapat ipod touch. Kali ini, terlepas grand prize dan dapat instax camera. InshaAllah, kalau ada rezeki, mana tahu satu hari nanti tiba-tiba dapat Go-Pro pulak kan? hehehe.





Friday, February 20, 2015

PASTRY CROWN PIZZA YANG PERTAMA DI MALAYSIA HANYA DI SINI

"Eh, tak best la makan pizza. Topping kat tengah sikit je, roti kat tepi banyak"

"Membazir la makan pizza. Roti kat tepi tawar, tak best makan. Makan yang tengah je lah"


Ini antara monolog dalaman aku bila berdepan dengan mana-mana pizza. Tak kira jenama D, jenama T, jenama P, mahupun jenama Pizza Hut. Tapi, bila Pizza Hut memperkenalkan pizza baru mereka iaitu Pastry Crown dengan topping hebat #CrazyMashUp, aku rasa inilah pizza yang aku cari selama ni. Nak makan pizza, dalam masa yang sama nak makan pastri yang enak di bahagian tepi? Pastry Crown di Pizza Hut ada jawapannya. Aku suka style pizza macam ni lebih-lebih lagi bila pizza seumpama ini merupakan yang pertama dilancarkan di Malaysia.Tak payah pilih, "nak makan pizza ke nak makan pastri?" Order je Pastry Crown Pizza, dapat kedua-dua. Fair enough!



Sempena sambutan Tahun Baru Cina, Pizza Hut mengadakan satu majlis makan-makan bersama bloggers untuk memperkenalkan Pastry Crown yang baru dilancarkan. Menjadi antara orang yang terawal merasai dan menikmati kehebatan rasa Pastry Crown Pizza dengan topping yang hebat, memang satu pengalaman yang cukup bermakna. Mungkin ada yang tertanya-tanya, "apa beza Pastry Crown Pizza dengan pizza-pizza lain sebelum ni?" Jawapannya mudah, rasa lebih hebat dan enak. Kalau tak percaya, ce try pergi sendiri beli sebiji dan makan. Belum cuba belum tahu, ye dak?



Keunikan Pastry Crown adalah kombinasi lapisan inti manis dan lazat berserta kerak keju tiga rasa yang dilapisi dengan pastri mentega garing keemasan. Orang yang suka makan pastri dan keju macam aku, memang kena dengan selera dan citarasa. Mungkin ada yang berpendapat, "Eh, manislah pastri kat tepi tuh". Jangan bimbang, rasa manis pastri boleh diseimbangkan dengan rasa hebat gabungan limpahan ketulan meatloaf ayam, bawang, nanas, capsicum merah, keju mozzarella dan sos istimewa BBQ Tennesse. Kalau rasa tak padan juga dengan kombinasi yang ada, boleh request sos cili atau tabur blackpepper untuk rasa yang lebih umphhhh.



Pastry Crown Pizza ini hanya boleh didapati di outlet Pizza Hut seluruh Malaysia bermula 28 Januari 2015 sehingga 31 Mac 2015. Jadi, kalau tak nak  kempunana, boleh la pergi try di Pizza Hut berdekatan dengan anda. Kalau malas nak terjah outlet Pizza Hut, boleh je buat pesanan melalaui talian 1-300-88-2525 untuk khidmat delivery.



Tahu tak apa ni? Tak lain dan tak bukan Yee Sang iaitu sejenis salad mentah yang popular bagi masyarakat Cina sempena sambutan Tahun Baru Cina. First time try Yee Sang, hermmm not bad.



Actually, ni first time aku berpeluang untuk main lambung-lambung Yee Sang. Walaupun hakikatnya aku tak pandai pegang chopstick, slumber badak je buat-buat terror. So, azam tahun baru ni, sempena tahun Kambing nak belajar makan guna chopstick. Mudah sikit nak sepit hidung dan telinga orang yang degil, wakaka. Don't laugh! Aku menang pertandingan sepit guli guna chopstick ok malam tu, haha. Oh, sebelum terlupa jangan lupa cekidout liputan daripada Media Hiburan berkaitan Pizza Hut's Pastry Crown Pizza Bloggers Party di sini.


Bukan itu saja, malah majlis makan-makan kami dimeriahkan lagi dengan kehadiran artis terkenal tanah air iaitu Marsha Milan. Cantik bergaya dengan berbaju merah mak ngah, memang mengikut tema Tahun Baru Cina, hehe.



Tak meriah rasanya majlis makan-makan kalau takde member-member bloggers. Turut hadir bersama dan makan semeja adalah blogger Fauzi Aryaan yang menang best dress dan blogger Budak Pacak, Khai Artzfar.



Bukan tu je, ramai lagi rakan bloggers yang hebat-hebat datang bersama memeriahkan majlis makan-makan sempena CNY ni. Antaranya food blogger hebat Malaysia, Hazman Fadzil dan MahaMahu. Then, Cik Lily Putih, Kifly Mallly, Nani Isa, Nazlan, Ruby dan Yana Yassin pun ada. Memang havoc habis kalau ada dorang nih. Jadi, kalau korang nak buat event makan-makan sempena CNY ni, apa kata korang pilih Pizza Hut sebagai lokasi untuk makan besar. Nak yang tempat tak crowded, boleh try pergi ke outlet Pizza Hut terbaru iaitu di Pizza Hut Quill City Mall (tingkat 2) yang berdekatan dengan stesen monorail Medan Tuanku.


Muka happy kekenyangan


Mana tak kenyang kalau dah hirup mushroom soup yang creamy


Tambah lagi aneka juadah dalam Pizza Platter


Dan penutup dengan Oven Baked Cookie Sundae


Apapun, terima kasih Pizza Hut Malaysia untuk seguni buah oren melengkapkan lagi CNY tahun ini


Untuk sesiapa yang tak sabar-sabar nak try Pastry Crown Pizza yang baru di Pizza Hut, anda hanya perlu tambah RM6 untuk upgrade dari pizza biasa dan menikmati Pastry Crown Pizza. Selain tu, korang juga boleh dapatkan Pastry Crown Pizza ni dalam kombo Huts Delight Meal atau Big Double Box.




Promosi istimewa sempena CNY, korang boleh dapatkan Big New Year Box (hidangan untuk 3-4 orang) pada harga istimewa iaitu RM47.90 (dengan penjimatan sebanyak RM11.80). Apa yang korang akan dapat? Boleh rujuk gambar kat atas tu iaitu Piza Pastry Crown (saiz biasa), 6 ketul drummet New Orleans, garlic bread, 6 ketul spicy chicken fingers dan 2 sup cendawan. Volah!

Delivery
1 300 88 2525

Facebook
Twitter
Instagram





Tuesday, February 3, 2015

ROMANTIKA CINTA DI SOI TWENTY THREE

Pacific Regency Hotel Suites Kuala Lumpur terletak di Jalan P. Ramlee dan berhampiran dengan KL Tower. Hotel ini memang dekat dengan KL's Golden Triangle. Pendek kata, within walking distance dengan Bukit Bintang dan kemudahan public transport seperti monorail. Untuk pengunjung yang menggunakan public transport, stesen terdekat untuk ke Pacific Regency Hotel Suites Kuala Lumpur adalah stesen monorail Raja Chulan. Manakala untuk yang drive, landmark utama yang boleh dituju adalah KH Tower ataupun KL Tower.



Untuk majlis makan-makan, antara lokasi yang disyorkan di Pacific Regency Hotel Kuala Lumpur adalah di SOI Twenty-Three yang terletak di aras 23. Susuan atur dan tatarias di dalam SOI Twenty-Three agak simple dan bersahaja tetapi manampakkan nilai-nilai elegan dan eksklusif. 


Antara menu utama yang menjadi pilihan ramai di SOI Twenty-Three adalah SOI Appetizer Platter, tomyam udang, green curry seafood dan pandan chicken. Dalam banyak-banyak menu yang pb try, green curry seafood merupakan antara menu yang paling sedap dan berjaya menambat selera. So, kalau datang makan-makan di SOI Twenty-Three, pb recommend korang try green curry seaffod. Memang umphhh!

 
SOI Appetizer Platter


Prawn Tom Yam


Green Curry Seafood


Pandan Chicken


Di sebalik menu-menu utama yang menjadi pilihan ramai, kejayaan SOI Twenty-Three menggondol beberapa anugerah seperti Malaysia's Best Restaurants 2006, Malaysia's Best Restaurants 2008, Malaysia's Best Restaurants 2010, dan menyertai The KL International Gourmet Festival 2005 dan 2016 meletakkan SOI Twenty-Three antara restoran terbaik di Kuala Lumpur.



Dengan konsep semi-buffet dengan menu utama seperti pan seared of wild barramundi, grilled fillet of beef and oven baked marinated chicken breast hasil sentuhan dan cipta rasa Chef Zairul Effendi, kini pihak SOI Twenty-Three tampil dengan promosi terbaru iaitu Splendors of Love. Jadi, para suami, boleh lah ajak para isteri. Para isteri, bolehlah ajak para suami. Dan yang belum kahwin, cepat-cepat kahwin, eh! Nanti boleh sama-sama datang raikan cinta di SOI Twenty-Three dengan menu istimewa.


SOI Twenty-Three Valentine's Day Special Offers
Splendors of Love


Just sit back and relax dengan set up meja makan yang penuh elegant dan dekorasi yang penuh mempersona hasil kombinasi style Asian dengan warna merah terang dan putih mewujudkan suasana yang romantis sempena Valentine’s Day. Nak lagi menarik dan menggamit memori, jangan lupa untuk request seat di tepi tingkap untuk menyaksikan keindahan pemandangan KL City sementara menjamu selera di samping insan tersayang.


Menu

Romance
Soup
Roasted pumpkin cream soup with toasted foccacia crouton


Lovely Forever
Main Course
 Terdapat 3 pilihan menu utama untuk dipilih


 Pan seared of wild barramundi with sweet & sour tomatoes, potato chips and raspberry vinaigrette


Grilled fillet of beef with green peppercorn, truffle mashed potatoes, buttered vegetables and poached pear


Oven baked marinated chicken breast with mushroom fricassee, truffle garlic mashed potato, buttered vegetables and poached pear


Yes.. I Do
Dessert

Morello cherry cake, lime torte and strawberry mascarpone truffle


Dan menu penutup pada malam itu adalah dessert yang memukau perhatian ramai. Dengan platting yang cukup menarik, props yang siap berasap-asap dan rasa yang mengasyikkan, memang superb! You should try this.


Jadi, sesiapa yang berminat untuk mencuba menu-menu istimewa di SOI Twenty-Three, bolehlah rujuk maklumat yang disertakan. Tak kiralah nak datang lunch ke, dinner ke, ataupun meraikan hari bahagia.


Lokasi
Pacific Regency Hotel Suites,
Level 9 Executive Office (Opposite KL Tower's front entrance)
KH Tower, Jalan Punchak,  Off Jalan P. Ramlee,
50250 Kuala Lumpur

Tel
03-2332 7777

Fax
03-2031 4715

Website

GPS Coordinate
N3 09.179 E101 42.326

Waze
Search "Pacific Regency Hotel"




SOI Twenty-Three Valentine's Day Special Offers
Splendors of Love

Price is RM430++ per couple, inclusive of a stalk of rose, a box of chocolate praline and a glass of Prosecco, a Polaroid photo and complimentary photo to Luna Bar’s Party. For reservations, please call +603 2332 7777 ext 6804 or email at fnbadmin@pacific-regency.com.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Re-design By dikbee | Powered By Blogger