Saturday, January 17, 2015

TEMPAT MENARIK DI KUCHING, SARAWAK

Semenjak dah besar panjang, macam susah nak berkumpul ramai-ramai dan pergi melancong bersama. Aku cuti, kau tak cuti. Kau cuti, aku tak cuti. Nak tunggu semua cuti serentak, time raya la jawabnya. Tapi, nak beraya kat kampung la pulak kan? Bila Air Asia memperkenalkan route baru dari Kota Bharu terus ke Kuching, maka kami satu keluarga plan untuk pergi jalan-jalan ramai-ramai satu keluarga. Sepakat beli tiket, set tarikh dan book dengan harga yang memang kaw-kaw murah time promosi. Alang-alang abang dah ada kat sana, boleh melancong sambil menziarah. Orang kata, "sambil menyelam, minum air". Rasanya, ini kali pertama kami sekeluarga travel ramai-ramai naik kapal terbang. Alhamdulillah, bukan mudah nak dapat peluang macam ni. Ini pun rezeki juga namanya.


Sebenarnya, ini kali ke-3 aku terbang ke Kuching. Pertama kali bersama Malindo Air dan kali ke-2 bersama Air Asia gara-gara nak tunaikan janji kepada anak buah kalau dia dapat 5A.Kali ke-3 ni pun bersama Air Asia dan kali ni paling best sebab pergi ramai-ramai. Kalau nak tengok destinasi-destinasi yang pernah aku pergi sebelum ni di sekitar Kuching, Sarawak, boleh baca kat sini. Untuk trip kali ke-3 ni, rasa excited nak share tempat-tempat menarik di Kuching, Sarawak terutamanya kepada sesiapa yang pasang hajat nak melancong ke Kuching bersama keluarga. Semoga bermanfaat.


Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching, Sarawak


Moment indah yang sempat dirakam ketika ketibaan kami di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching, Sarawak. Sebelum beredar dari airport, kami sekeluarga tak lepaskan peluang untuk bergambar. Bukan mudah nak gi jalan-jalan satu keluarga macam rombongan Mak Cik Kiah gini, haha. Family terbang dari Kota Bharu dan aku terbang dari Kuala Lumpur. Di Kuching, kami bertemu jua, ceewah! Walaupun ada yang cancel last minit, 2 tiket burnt atas sebab urusan kerja, kami teruskan juga percutian ni. Hah, yang cancel tu, sila gi lain kali ye, wakaka. 


Kalau ada yang travel bersendirian ke Kuching, don't worry. Kuching International Airport (KIA) ni agak selesa. Banyak tempat duduk dan keadaannya kurang padat. So, kalau nak lepak-lepak, nak rehat-rehat kat sini pun boleh sementara meneruskan perjalanan ke destinasi seterusnya.Tempat makan pun banyak dalam tuh. Ok, jom kita tengok destinasi-destinasi yang sempat kami sekeluarga pergi sepanjang percutian di Kuching, Sarawak selama 6 hari 5 malam bermula 9 Oktober 2014 sehingga 14 Oktober 2014.


Muzium Etnologi, Kuching


Destinasi pertama kami adalah ke Muzium Etnologi, Kuching. sekitar muzium ni, ada beberapa lagi muzium termasuklah Muzium Tekstil. Kat sini, kita belajar sejarah la sikit. Kalau nak tahu, Muzium Sarawak (Bangunan Lama) dibina pada tahun 1891 dan diperbesarkan seperti yang korang dapat lihat sekarang dalam tahun 1911. Asalnya, ia dibina untuk menyimpan dan mempamerkan seni kraftangan masyarakat pribumi tempatan dan koleksi binatang tempatan.


Bangunan ni dibina mengikut senibina Eropah. Di tingkat bawah muzium, tersimpan koleksi semulajadi dan spesimen fauna yang terdapat di Sarawak seperti reptilia, mamalia, burung dan lain-lain. Paling menarik, kerangka ikan paus dan buaya . Besar beb! Di tingkat atas pulak terdapat bahan etnografik seperti model rumah-rumah panjang, kraftangan, model perahu dan  senjata. Satu je yang tak best kat sini, kita tak boleh snap gambar, haha. Adeh! Tapi, curi-curi snap jugak, keh3.



Waktu Melawat
Isnin - Jumaat
9 pagi - 445 petang
Sabtu, Ahad dan Cuti Umum
10 pagi - 4 petang

Bayaran kemasukan
PERCUMA



Pasar Serikin, Sarawak


Hari ke-tiga kami di Kuching, banyak sikit tempat yang kami pergi. Alang-alang dah sampai Kuching, tak sah kalau tak datang shopping ke Pasar Serikin, Sarawak. Apa yang ada? Kalau di Kelantan ada Rantau Panjang dan Pengkalan Kubor. Kalau di Kedah ada Changlon. Kalau di Perlis ada Padang Besar. Maka, kalau datang Kuching, Pasar Serikin lah tempatnya. Pendek kata, tempat meniaga yang terletak di sempadan. Cuma kat sini, majoriti peniaga adalah dari Indonesia.


Kalau korang nak datang ke Pasar Serikin, make sure datang pada hari Sabtu dan Ahad sahaja. Jangan pulak pergi time weekdays. Silap haribulan, korang yang kena berniaga kat situ, krik krik krik. Antara barang yang dijual kat sini adalah kain sarung, pakaian, baju tshirt untuk dibeli sebagai ole-ole dan macam-macam lagi makanan dan barang-barang. Memang meriah!



Waktu beroperasi
Sabtu - Ahad
Mula beroperasi seawal jam 8 pagi pada hari Sabtu dan ditutup pada pukul 12 tengah hari pada hari Ahad



Gua Angin



Balik dari Pasar Serikin, kami singgah di Gua Angin. Destinasi santai-santai untuk berkelah dan singgah makan-makan memang sesuai kat sini. Memandangkan hari hujan, jadi tak dapat lah anak-anak buah nak mandi-manda sebab air agar deras. Kat mana Gua Angin? Meh nak cerita. Gua Angin terletak kira-kira 5 km di barat daya pekan Bau dan terletak bersebelahan dengan Sungai Sarawak. Menurut sejarah, Gua Angin mendapat namanya kerana terowong di dalam gua ini menjadi laluan angin bertiup yang keluar masuk dari satu pintu masuk gua ke pintu masuk yang lain.


Kalau korang minat aktivti caving/ jalan-jalan dalam gua, memang sesuai datang ke Gua Angin. Cuma kena lebih berhati-hati sebab laluan yang agak berlumut dan licin. Bentuk stalagtit, stalagmit dan formasi batu kapur pelbagai bentuk yang ada dalam Gua Angin dikatakan terhasil sejak 60 juta tahun yang lalu. Orang kata, ada bentuk yang macam kepala buaya dan ada juga rangka buaya! Tak sempat masuk hari tu, singgah makan-makan je.


Di luar Gua Angin pula, terdapat pondok Baruk dan sesuai untuk dijadikan tempat pelancong berehat. Di Baruk ni lah kami sekeluarga singgah makan. Selain berada di Baruk, kalau kena cuaca elok, boleh juga mandi-manda di Sungai Sarawak yang berhampiran. Terdapat kemudahan bilik bersalin disediakan khas untuk mereka yang mandi-manda. Ada tandas serta gerai makanan dan minuman berhampiran kat situ. Pendek kata, sesuai untuk berkelah bersama keluarga. Kami sekeluarga pun singgah makan ke situ sebelum meneruskan perjalanan ke Pantai Pasir Pandak. Nasib baik bawa bekal siap-siap dari rumah sebab kedai makan semua tutup.


Pantai Pasir Pandak

Dari Gua Angin menuju ke Pantai Pasir Pandak. Ini first time aku menjejakkan kaki ke Pantai Pasir Pandak. Cantik betul pantai nih, pesisir pantai pun bersih. Kalau korang nampak, kat belakang tu adalah Gunung Santubong. Antara aktiviti yang boleh dilakukan kat sini selain mandi-manda di pantai dan berjalan di pesisir pantai adalah makan-makan. Banyak gerai-gerai seafood dan restoran kat sini.


Kalau datang bersama anak-anak, antara kemudahan yang disediakan di Pantai Pasir Pandak adalah swimming pool untuk kanak-kanak. Kalau tak nak mandi di pantai, boleh mandi-manda di kolam renang yang disediakan.Lebih tenang dan lebih selamat.


Cat Museum | Muzium Kucing


Lokasi terakhir kami untuk hari ke-tiga adalah Cat Museum, Kuching. Satu lagi lokasi menarik untuk dikunjungi bersama keluarga bila berada di Kuching adalah Muzium Kuching (Cat Museum). Muzium ni memang penuh dengan macam-macam jenis kucing.Tak kira dalam bentuk lukisan, arca dan apa jua material seni yang semua berasaskan pelbagai spesies kucing. Muzium Kucing dibina pada tahun 1993 dan dikawal selia oleh Dewan Bandaraya Kuching Utara (DBKU).


Kat sini ada lebih kurang 2000 bahan pameran, artifak dan juga tugu berkaitan kucing dari serata dunia. Malangnya, kami sampai je muzium dah tutup. Adeh! Itu lah padahnya bila tak tengok dulu waktu operasi, haha. Kat sini boleh bawa kamera untuk snap gambar dengan bayaran serendah RM3-RM5. Untuk korang yang nak pergi melawat Cat Museum ni, better cek waktu operasi ni betul-betul ok!



Waktu beroperasi
Setiap hari
9:00 pagi hingga 5:00 petang



Warung Kak Darot, Kampung Stakan

Hari ke-empat kami di Kuching agak santai. Sebelah petang, kami ke salah satu warung yang menjual pelbagai jenis ABC dan Cendol. Mungkin, orang Sarawak sendiri pun tak tahu pasal tempat ni. Tapi, seriously ABC dan cendol kat sini best. Tak lain tak bukan di Warung Kak Darot yang terletak di Kampung Stakan. Warung ni terletak betul-betul tepi jalan. Kalau nampak banyak kereta parking tepi jalan, hah ye lah tuh.



"Don't judge a book by its cover". Hah, betul la tuh. Nampak je warung ni kecil, biasa-biasa. Mana taknya, diorang meniaga depan rumah je bhai. Tapi, orang yang datang makan dan minum kat sini punyalah ramai. Nak tahu kami order apa? Jom, cekidout!



Ini antara menu yang kami order. ABC special, Cendol biasa, Ice cream special tabur milo, Ice cream special tabur horlick dan cendol special tabur horlick. Fuh, memang mengancam! Nasib baik, kami sampai sempat lagi order. Next customer yang datang nak order, dah habis. Kalau kami yang kena macam tuh, tak ke kempunan? haha.


Riverside Superbowl

Sebelah malamnya pula kami ke Riverside Superbowl. Dulu pernah menginap di Riverside Majestic Hotel. Kalau tahu ada bowling kat sini dah datang, lol. Takpe, kali ni dah datang, singgah dan main bowling kat sini. Buat tournament bowling lawan adik-beradik, haha. Seronok. Mungkin next time boleh buat lagi ajak ramai-ramai buat family day.



Cat Statue

Hari ke-lima, kami ronda-ronda di sekitar bandar Kuching untuk singgah dan bergambar kenang-kenangan di tempat-tempat tarikan utama seperti Cat Statue



Kuching Waterfront

Seterusnya, kami jalan-jalan di sepanjang Kuching Waterfront. Gigih semua berjalan walaupun hari panas terik, haha. Ini namanya semangat melancong, lol.



Dewan Undangan Negeri Sarawak

Antara tarikan utama bila berjalan di sepanjang Kuching Waterfront adalah binaan Dewan Undangan Negeri Sarawak yang tersergam indah di seberang sungai.


Sarawak River Cruise

Lagi satu tarikan utama di Kuching Waterfornt adalah Sarawak River Cruise . Kat sini, korang boleh pilih nak naik cruise ataupun boat untuk menikmati panorama indah di sepanjang Sungai Sarawak.



Kedai Souvenir, Kuching Waterfront

Memandangkan hari terakhir di Kuchig, kami singgah di kedai souvenir untuk beli ole-ole. Kalau nak beli ole-ole macam keychain atau fridge magnet, satu kedai yang aku syorkan adalah beli di kedai aunty di tepi Sungai Sarawak. Kalau korang lintas jalan, korang akan nampak deretan kedai banyak-banyak. Tapi, kedai aunty ni duk di other side. Kat sini memang jauh lagi murah berbanding deretan kedai seberang jalan tuh.
 


Bot Tambang, Sarawak Waterfront

Ini first time naik bot tambang dari Sarawak Waterfront nak ke seberang sana untuk beli kek lapis. Bukan orang tua beria nak naik, tapi si budak kecik bernama Syakir Darwisy. Tambang RM1 seorang dan masa perjalanan tak sampai 5 minit. Snap gambar sekali, eh dah sampai? haha.



Kek Lapis Mira Cake House

Beria naik bot tambang 5 minit, ini lah tujuannya. Menapak sikit je, terus sampai di Mira Cake House. Kalau datang Sarawak, tak beli kek lapis Sarawak memang rasa tak lengkap percutian di Sarawak. Kalau suka kek lapis Sarawak yang basah, aku recommend beli kat sini. Lagi satu kedai yang popular adalah Kek Lapis Dayang Salhah 



Tarikan Utama di Kuching, Sarawak

Selesai borong kek lapis, kami singgah sebentar di tempat tarikan utama di Kuching, Sarawak. Tak lain tak bukan di bulatan yang ada adik-beradik kucing tu untuk bergambar kenang-kenangan.



Pasar Satok, Medan Niaga Kubah Ria

Sebagai penutup kunjungan kami di Kuching kali ini, kami singgah di Pasar Satok, Medan Niaga Kubah Ria. Kalau datang pagi, macam-macam kuih-buih dan makanan ada dijual di sini. Ala-ala macam pasar tani.


Tujuan utama kami ke sini dah tentu nak cari ikan terubuk masin. Antara makanan yang paling popular di Sarawak selain kek lapis adalah ikan terubuk. Kalau datang ke Kuching, tak beli ikan terubuk bawa balik ke semananjung memang tak lengkap. Jadi, lokasi terbaik untuk korang cari ikan terubuk murah adalah di Medan Niaga Satok


Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching, Sarawak

Inilah sedikit-sebanyak travelog kami sekeluarga bercuti di Kuching, Sarawak untuk disimpan jadi kenangan sampai bila-bila. Semoga perkongsian kali ini dapat membantu korang yang plan nak bercuti ke Kuching, Sarawak. Inilah antara tempat-tempat menarik di Kuching, Sarawak yang harus korang kunjungi.Sebelum berangkat pulang, sekali lagi bergambar kenang-kenangan di Kuching International Airport (KIA).



Jadi, kalau orang tanya apa kenangan manis tahun 2014? Antaranya adalah bila dapat bercuti bersama keluarga ke Kuching, Sarawak. Semoga di masa akan datang, kami dikurniakan kesihatan yang baik, umur yang panjang dan dimurahkan rezeki untuk melancong bersama. InshaAllah.





PASSPORT RM200 UNTUK 5 TAHUN

Kadar baru Passport Antarabangsa Malaysia sekarang RM200 untuk 5 tahun? Betul ke? Ya, betul lah tu. Pihak imigresen sudahpun buat kenyataan rasmi pada 15 Januari 2015. Kalau dulu, kadar Passport Malaysia Antarabangsa adalah RM100 untuk tempoh 2 tahun dan RM300 untuk tempoh 5 tahun. Sekarang, passport untuk tempoh 2 tahun telahpun dimansuhkan dan passport untuk tempoh 5 tahun pula dikurangkan kepada RM200 sahaja.





Rasanya, ini peluang terbaik untuk sesiapa yang nak renew passport ataupun untuk sesiapa yang plan nak pergi buat passport. Tak payah pening-pening fikir nak buat 2 tahun ataupun 5 tahun. Buat je untuk tempoh 5 tahun cuma dengan harga RM200.



SENARAI HARGA BARU
Untuk tempoh 5 tahun

Pemohon biasa (13 tahun - 59 tahun)
RM200

Warga emas (60 tahun ke atas)
RM100

Kanak-kanak (bawah 12 tahun)
RM100

Siswazah luar negara (bawah 21 tahun)
RM100

Jemaah haji
RM100

Orang kelainan upaya (OKU)
PERCUMA


TIPS
Jangan lupa, pastikan Kad Penganalan (IC) korang dalam keadaan baik (cip tak rosak) dan bawa bersama salinan kad pengenalan (fotostat) untuk mempercepatkan urusan semasa di Pejabat Imigresen. Kalau pergi ke UTC, pastikan pergi awal untuk mengelakkan tunggu lama. Elakkan pergi time hujung minggu.



I travel because I would rather see something once than read about it a thousand times!


Passport sudah ada
Apa tunggu lagi?
Jom travel

Jangan lupa kongsikan detik-detik manis percutian korang bersama @ProjekTravel di instagram dengan menggunakan hashtag #ProjekTravel


Jom, kita tengok tarikh-tarikh yang sesuai untuk travel
Apply cuti panjang untuk travel Klik sini
Cuti sekolah Klik sini


Apapun, selamat merancang percutian!





Monday, January 12, 2015

COCONUT SHAKE BEST DI MELAKA

Kalau orang tanya, "Kat mana coconut shake yang best di Melaka?" Rata-rata rakyat Malaysia akan jawab, "Coconut Shake Klebang". Ya, aku pun pernah try minum coconut shake di Klebang. Memang umphhh. Tak dapat dinafikan, memang sedap. Lagi menarik, kalau korang pergi ke sana siap boleh tengok ada drive-thru. Pergh, dah macam KFC dan McDonalds. Apa? Korang ingat anak tempatan tak boleh maju? Yang penting, produk terbaik, kualiti terjamin. Konpem meletup! Padahal bukak warung depan halaman rumah je.


Ok, kali ni aku nak berkongsi satu lagi tempat minum coconut shake yang best di Melaka. Nak tahu kat mana? Tak lain dan tak bukan Coconut Shake Batu Berendam. Pernah pergi ke tidak? Kalau korang belum pernah try, apa kata tanya orang-orang yang dah try sedap ke tidak. Aku malas nak gebang lebih. Sebab kat sini pun, not bad. Boleh tahan coconut shake dia. Sedap. Kalau lidah aku yang merasa ni menipu, maka jari aku yang menaip ni pun menipu jugak lah nampak gayanya, haha.



Di Coconut Shake Batu Berendam pun boleh tahan sesak orang beratur nak beli coconut shake. Bezanya kat sini dengan Klebang, kat sini takde drive-thru. Lagipun, gerai dia betul-betul tepi jalan. Mudah, alang-alang lalu-lalang pun orang boleh singgah, cuma park kereta tepi jalan. Tips dia, kalau korang nak minum kat situ, tak payah la gigih beratur yer. Korang pi je duduk, then order. Settle! Ramai-ramai yang gigih beratur tu sebab dorang nak take away. *belajar dari pengalaman sendiri,lol*



Waktu operasi Coconut Shake Batu Berendam? Alang-alang tu, mai nak share sikit info. Nanti, korang gigih pergi jauh-jauh nak try coconut shake, tutup pulak. Nanya beb! Kalau nak tahu, mereka beroperasi setiap hari, kalau hari Isnin hingga Sabtu bermula dari 9:30 pagi hingga 10:30 malam. Hari Ahad special sikit, untuk bungkus (take away) saja, dibuka dari  pukul 9:30 pagi hingga 4:00 petang.



Dari segi harga pulak, memang berpatutan. Coconut shake biasa RM2.50, Coconut Shake Special RM3.00 dan Coconut Shake Double Special RM3.50. Apa beza yang biasa, special dan double special? Hah, bezanya cuma bilangan scoop ice cream vanilla jenama Wall's. Special 1 scoop, double special 2 scoops. Pilih lah mana yang berkenan.


Apa lagi yang special di Coconut Shake Batu Berendam? Kat atas meja, akan ada satu jug air kelapa yang boleh korang refill secara percuma! Jadi, apa tunggu lagi. Kalau korang rasa nak try coconut shake terbaik di Melaka, selain daripada Coconut Shake Klebang korang boleh juga try Coconut Shake Batu Berendam.


Apapun, terima kasih kepada Amin, orang Melaka sejati sebab recommendkan tempat best ni pada kami semua. Selesai je bertandang ke Majlis Perkahwinan Adi dan Syida, terus kami bergerak ke sana. Lama betul tak jumpa dorang semua ni. Rindu family CJ7. Apapun, terima kasih Hanifi, Luqman, Safwan Diah dan Yuyue. Panjang umur, murah rezeki, kita jumpa lagi. 


Sebenarnya, tiga kali menjejakkan kaki ke Melaka masih belum cukup dan masih belum puas untuk aku selongkar apa lagi yang ada kat Melaka ni. So far, antara tempat-tempat menarik di Melaka yang boleh korang lawati, boleh baca di blogpost Tempat-tempat Menarik di Melaka.





Saturday, January 3, 2015

SAMBUTAN MAULIDUR RASUL 1436H/ 2015 DI PUTRAJAYA

Alhamdulillah, tahun ni berpeluang dan berkesempatan untuk turut serta dalam perarakan dan sambutan Maulidur Rasul 1436H / 2015M di Putrajaya. Ini pun namanya rezeki. Mana taknya, dalam beratus-ratus orang yang memohon, cuma 70 peserta lelaki dan 30 peserta perempuan dipilih untuk mewakili syarikat. Satu peluang untuk timba pengalaman baru.


Awal-awal pagi dah kejut housemate minta tolong hantar ke office. Terima kasih Fairul. Bertolak dari rumah seawal 4:00 pagi.  Breakfast di cafeteria. Berkumpul. Tepat jam 5:00 pagi bergerak ke Putrajaya dengan menaiki 3 buah bas. Sampai di Masjid Besi, Putrajaya dan solat subuh berjemaah. Kemudian, berkumpul di depan Palace of Justice mengikut kontinjen masing-masing tunggu masa untuk berarak dan berselawat. Berjalan sambil selawat sampai ke Masjid Putrajaya. Memory saved! Semua itu adalah pengalaman indah.  




Imam Besar Masjid Negara Kuala Lumpur, Tan Sri Syaikh Ismail Muhammad, dikurniakan Anugerah Perdana Maulidur Rasul sempena Majlis Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Kebangsaan 1436H/2015M di Masjid Putra, Putrajaya, hari ini.
Syaikh Ismail membawa pulang RM50,000 tunai, trofi dan sijil penghargaan.
Selain itu, lapan tokoh lain turut terpilih untuk menerima Anugerah Maulidur Rasul.
Mereka ialah Ahli Jawatankuasa Syariyyah (Fatwa) Majlis Hal Ehwal Islam Perak, Datuk Saleh Mad @ Ahmad; Juruacara Bahasa Arab Tilawah Al-Quran Peringkat Antarabangsa, Datuk Mahamud Abdul; Pensyarah Universiti Putra Malaysia, Profesor Madya Dr Hafidzi Mohd Noor dan Pensyarah Universiti Malaya yang juga penceramah terkenal Profesor Dr Sharifah Hayaati Syed Ismail.
Penerima lain termasuk Penolong Setiausaha Majlis Keselamatan Negara (MKN), Kolonel Mohd Sakri Hussin; penceramah bebas yang juga bekas vokalis nasyid kumpulan Raihan, Nazrey Johani; penceramah bebas, Muhammad Abdullah dan atlet paralimpik, Mohd Azlan Mat Lazin.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/21285?m=1#sthash.VytdFFlX.dpuf
Imam Besar Masjid Negara Kuala Lumpur, Tan Sri Syaikh Ismail Muhammad, dikurniakan Anugerah Perdana Maulidur Rasul sempena Majlis Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Kebangsaan 1436H/2015M di Masjid Putra, Putrajaya, hari ini.
Syaikh Ismail membawa pulang RM50,000 tunai, trofi dan sijil penghargaan.
Selain itu, lapan tokoh lain turut terpilih untuk menerima Anugerah Maulidur Rasul.
Mereka ialah Ahli Jawatankuasa Syariyyah (Fatwa) Majlis Hal Ehwal Islam Perak, Datuk Saleh Mad @ Ahmad; Juruacara Bahasa Arab Tilawah Al-Quran Peringkat Antarabangsa, Datuk Mahamud Abdul; Pensyarah Universiti Putra Malaysia, Profesor Madya Dr Hafidzi Mohd Noor dan Pensyarah Universiti Malaya yang juga penceramah terkenal Profesor Dr Sharifah Hayaati Syed Ismail.
Penerima lain termasuk Penolong Setiausaha Majlis Keselamatan Negara (MKN), Kolonel Mohd Sakri Hussin; penceramah bebas yang juga bekas vokalis nasyid kumpulan Raihan, Nazrey Johani; penceramah bebas, Muhammad Abdullah dan atlet paralimpik, Mohd Azlan Mat Lazin.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/21285?m=1#sthash.VytdFFlX.dpuf
Seramai 12,325 orang peserta telah turut serta dalam perarakan tahun ini yang terdiri daripada 140 kontinjen. Antara kontinjen yang mengambil bahagian adalah 68 agensi kerajaan, 33 badan berkanun, 13 swasta, 10 badan beruniform, 4 sekolah, 6 institut pengajian tinggi dan 6 badan bukan kerajaan. Memang meriah. Masing-masing dengan warna tema dan sepanduk tersendiri. Macam-macam pesen ada. Penuh warna-warni. Mabuk color kejap hari ni, lol. Dengan penuh semangat, kami semua berarak sambil berselawat sejauh 1.8km bermula dari hadapan bangunan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan melalui Persiaran Perdana menuju ke Masjid Putra.


 

Dalam sambutan Maulidur Rasul 1436H, selain majlis bacaan tilawah al-Quran dan ucapan daripada Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, ada juga majlis penyampaian anugerah Tokoh Maulidur Rasul 1436H. Antara individu yang dibobatkan sebagai Tokoh Perdana Anugerah Maulidur Rasul 1436H/2015 ialah Imam Besar Masjid Negara, Tan Sri Syaikh Ismail Muhammad. Beliau adalah anak kelahiran Dungun, Terengganu. Selain itu, 8 individu lain yang turut dinobatkan adalah seperti berikut:


Anugerah Maulidur Rasul 1436H/ 2015

Imam Besar Masjid Negara Kuala Lumpur, Tan Sri Syaikh Ismail Muhammad, dikurniakan Anugerah Perdana Maulidur Rasul sempena Majlis Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Kebangsaan 1436H/2015M di Masjid Putra, Putrajaya, hari ini.
Syaikh Ismail membawa pulang RM50,000 tunai, trofi dan sijil penghargaan.
Selain itu, lapan tokoh lain turut terpilih untuk menerima Anugerah Maulidur Rasul.
Mereka ialah Ahli Jawatankuasa Syariyyah (Fatwa) Majlis Hal Ehwal Islam Perak, Datuk Saleh Mad @ Ahmad; Juruacara Bahasa Arab Tilawah Al-Quran Peringkat Antarabangsa, Datuk Mahamud Abdul; Pensyarah Universiti Putra Malaysia, Profesor Madya Dr Hafidzi Mohd Noor dan Pensyarah Universiti Malaya yang juga penceramah terkenal Profesor Dr Sharifah Hayaati Syed Ismail.
Penerima lain termasuk Penolong Setiausaha Majlis Keselamatan Negara (MKN), Kolonel Mohd Sakri Hussin; penceramah bebas yang juga bekas vokalis nasyid kumpulan Raihan, Nazrey Johani; penceramah bebas, Muhammad Abdullah dan atlet paralimpik, Mohd Azlan Mat Lazin.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/21285?m=1#sthash.VytdFFlX.dpuf
Ahli akademik
Prof. Madya Dr. Sharifah Haayati Syed Ismail
Prof. Madya. Dr. Hafidzi Mohd. Noor
Datuk Saleh Mad
Datuk Mahamud Abdul

Penyanyi nasyid
Nazrey Johari

Pendakwah bebas
Muhammad Abdullah

Penolong Setiausaha Majlis Keselamatan Negara
Kolonel Mohd. Sakri Husin 

Atlet paralimpad
Mohd. Azlan Mat Lazim.



Jujurnya, ini kali pertama join perarakan dan sambutan Maulidur Rasul setelah berbelas tahun tak join. Last time rasanya waktu sekolah rendah dulu. Masa tu aktif join pasukan nasyid sekolah. Dulu ada buat blogpost pasal lagu-lagu nasyid mengenai Rasulullah S.A.W sempena Maulidur Rasul. Teks selawat pun ada sekali. Kalau nak boleh rujuk kat sini.


Sebagai refleksi diri, satu soalan aku tanya pada diri. "Aku ingat ke selawat kalau tak rujuk teks?". Jawapan jujur sebelum ini, masih lagi tergagap-gagap. Malu beb! Tapi hari ini, alhamdulillah dah ingat dan lancar. Ok la tuh, kira objektif melibatkan diri dalam perarakan Maulidur Rasul dah tercapai, hehe. Permulaan tahun baru 2015 yang baik. 


Konklusinya kat sini, aku join perarakan Maulidur Rasul ni bukannya nak suka-suka semata-mata. Aku yakin, orang yang duk kat rumah pun, ada yang jauh lebih baik. Yang selalu selawat ke atas baginda tanpa menunggu hari Maulidur Rasul. Cumanya, kali ini aku ambil pendekatan untuk mencuba sesuatu yang baru dan ambil pengalaman ini sebagai titik-tolak permulaan untuk berubah ke arah yang lebih baik. Dan, aku tahu bukan setiap orang berpeluang untuk join sambutan sebegini. Mungkin aku berjaya join tahun ni, tapi untuk tahun-tahun mendatang belum tentu. Syukur untuk peluang kali ni. Alhamdulillah!


Salam Maulidur Rasul
"Perpaduan Nadi Transformasi Negara"
Imam Besar Masjid Negara Kuala Lumpur, Tan Sri Syaikh Ismail Muhammad, dikurniakan Anugerah Perdana Maulidur Rasul sempena Majlis Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Kebangsaan 1436H/2015M di Masjid Putra, Putrajaya, hari ini.
Syaikh Ismail membawa pulang RM50,000 tunai, trofi dan sijil penghargaan.
Selain itu, lapan tokoh lain turut terpilih untuk menerima Anugerah Maulidur Rasul.
Mereka ialah Ahli Jawatankuasa Syariyyah (Fatwa) Majlis Hal Ehwal Islam Perak, Datuk Saleh Mad @ Ahmad; Juruacara Bahasa Arab Tilawah Al-Quran Peringkat Antarabangsa, Datuk Mahamud Abdul; Pensyarah Universiti Putra Malaysia, Profesor Madya Dr Hafidzi Mohd Noor dan Pensyarah Universiti Malaya yang juga penceramah terkenal Profesor Dr Sharifah Hayaati Syed Ismail.
Penerima lain termasuk Penolong Setiausaha Majlis Keselamatan Negara (MKN), Kolonel Mohd Sakri Hussin; penceramah bebas yang juga bekas vokalis nasyid kumpulan Raihan, Nazrey Johani; penceramah bebas, Muhammad Abdullah dan atlet paralimpik, Mohd Azlan Mat Lazin.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/21285?m=1#sthash.VytdFFlX.dpuf





KALENDAR CUTI UMUM TAHUN 2015

"Cuti Tahun Baru Cina bila eh? Cuti Raya Aidilfitri  pulak bila? Jap jap,cuti Raya Haji bila?" Hah, itu lah antara dialog-dialog yang terpacul keluar bila masuk je tahun baru. Bukan apa, sibuk bertanya tu sebab mudah nak plan beli tiket balik kampung, nak apply cuti, nak travel ke sana sini dan ada juga yang nak siap-sedia buat perancangan untuk hari-hari besar seperti bertunang, nikah, kahwin dan sebagainya.




Jom kita tengok senarai cuti-cuti umum untuk tahun 2015. Jadi, boleh lah plan apa yang patut. Setiap negeri, cutinya berbeza-beza. Pandai-pandailah tengok ye. Kalau cuti jatuh hari Sabtu tuh, sedih la sikit tak dapat cuti, adeh! Tempek kat sini besar-besar, mudah nak rujuk next time. Kalau orang google, "Kalendar Cuti Umum Tahun 2015", jumpa entri ni kira sedekah la,haha. Semoga bermanfaat!


KALENDAR CUTI UMUM TAHUN 2015

TarikhHari  CutiCatatan
1 JanKhamisTahun Baru 2015Kecuali  Johor, Kedah, Kelantan, Perlis, Terengganu
03 JanSabtuMaulidur Rasul
14 JanRabuKeputeraan YDB N. SembilanNegeri Sembilan
18 JanAhadKeputeraan Sultan KedahKedah
01 FebAhadHari Wilayah PersekutuanKuala Lumpur, Labuan, Putrajaya
03 FebSelasaHari ThaipusamKuala Lumpur, Putrajaya, Johor, Negeri Sembilan, Perak, Pulau Pinang, Selangor
19 FebKhamisTahun Baru Cina
20 FebJumaatTahun Baru Cina
04 MacRabuUlang Tahun Pertabalan Sultan TerengganuTerengganu
03 AprilJumaatGood FridaySabah & Sarawak
15 AprilRabuHari Melaka Bandaraya BersejarahMelaka
26 AprilAhadKeputeraan Sultan TerengganuTerengganu
01 MeiJumaatHari Pekerja
03 MeiAhadHari Wesak
07 MeiKhamisHari HolPahang
16 MeiSabtuIsrak dan MikrajKedah, Negeri Sembilan & Perlis
17 MeiAhadKeputeraan Raja PerlisPerlis
30 MeiSabtuHari Kaamatan (Pesta Menuai)Sabah & Labuan
31 MeiAhadHari Kaamatan (Pesta Menuai)Sabah & Labuan
01 JunIsninPerayaan Hari Gawai DayakSarawak
02 JunSelasaPerayaan Hari Gawai DayakSarawak
06 JunSabtuKeputeraan YDP Agong
18 JunKhamisAwal RamadanJohor, Kedah, Melaka
04 JulaiSabtuNuzul Al-QuranKelantan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Selangor, Terengganu, Kuala Lumpur, Putrajaya, Labuan
07 JulaiSelasaUlang Tahun Pengisytiharan Tapak Warisan DuniaPulau Pinang
11 JulaiSabtuHarijadi YDP Pulau PinangPulau Pinang
17 JulaiJumaatHari Raya Puasa/ Aidilfitri
18 JulaiSabtuHari Raya Puasa/ Aidilfitri
31 OgosIsninHari Kebangsaan/ Merdeka
12 SeptSabtuHarijadi YDP SarawakSarawak
16 SeptRabuHari Malaysia
24 SeptKhamisHari Raya Korban/ Haji/ Aidiladha
25 SeptJumaatHari Raya Korban/ Haji/ AidiladhaKelantan, Terengganu, Kedah, Perlis
03 OktSabtuHarijadi YDP SabahSabah
09 OktJumaatHarijadi YDP MelakaMelaka
14 OktRabuAwal Muharram
24 OktSabtuKeputeraan Sultan PahangPahang
10 NovSelasaHari DeepavaliKecuali Sarawak
11 NovRabuKeputeraan Sultan KelantanKelantan
12 NovKhamisKeputeraan Sultan KelantanKelantan
18 NovRabuHari Hol Almarhum Sultan IskandarJohor
22 NovAhadKeputeraan Sultan JohorJohor
27 NovJumaatKeputeraan Sultan PerakPerak
11 DisJumaatKeputeraan Sultan SelangorSelangor
24 DisKhamisMaulidur Rasul
25 DisJumaatHari Krismas
Rujukan : MySumber


Huh, kalau Kuala Lumpur bulan Januari takde cuti wooo. Nampaknya, bulan Februari dan bulan Mei agak best. Apapun, dah boleh start plan untuk arrange annual leave. Susun-susun jadual nak bercuti bila dan selitkan sikit-sikit aktiviti travel. Kerja-kerja juga, cuti jangan lupa. Ayuh, kita jadikan tahun 2015 lebih bermakna.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Re-design By dikbee | Powered By Blogger