Pattaya Floating Market merupakan salah satu destinasi tarikan utama kalau bertandang ke Pattaya, Thailand. Orang kata, kalau travel  ke Thailand tapi tak pergi ke floating market, memang tak sah. Rasa macam tak lengkap. Sebab apa? Sebab kat sinilah macam-macam jenis makanan ada dijual. Sebut saja nak makan apa? Pulut mangga, somtam, ice cream kelapa  dan macam-macam lagi makanan Thai yang unik dan sedap, semuanya ada. Worth it to come and visit! Especially to all food hunters.




Salah satu destinasi tarikan utama pelancong kalau travel ke Thailand adalah floating market. In fact, tak kira sama ada di Bangkok, di Hatyai mahupun di Pattaya, ketiga-tiga floating market di Thailand ini mempunyai keunikan dan tarikan tersendiri. Macam aku pergi ke Hatyai baru-baru ini, sebenarnya semata-mata nak pergi merasai sendiri pengalaman di Hatyai Floating Market. Tapi, alang-alang dah sampai Hatyai, lajak pulak sampai ke Krabi. But, this time Pattaya. Thank you so much AirAsia. Yeay!




Buat masa ni, aku dah berjaya melawat dua floating market di Thailand serentak dalam masa satu minggu iaitu Hatyai Floating Market dan juga Pattaya Floating Market. Walaupun kedua-duanya mempunyai konsep yang sama iaitu floating market, tapi jelas ada perbezaan yang ketara.  Pattaya Floating Market jauh lebih besar, infrastruktur yang lebih tersusun dan lengkap berbanding Hatyai Floating Market. Herm, tinggal satu lagi tak  pergi iaitu Bangkok Floating Market. Orang kata, kat sana floating market dia lagi meriah dan paling besar berbanding di Hatyai atau Pattaya. One fine day, harap-harap akan sampai ke sana. InshaAllah.


 


Untuk perkongsian kali ini, aku akan fokuskan perkongsian tentang keistimewaan dan keunikan floating market di Pattaya. Next time, aku akan share pulak mengenai floating market di Hatyai. Here we go!




Oh, sebelum terlupa! Aku nak inform awal-awal untuk sesiapa yang berhajat nak datang ke Pattaya Floating Market, make sure korang ready dengan 200 Bath untuk entrance fee. Dah bayar entrance fee, kita semua akan dapat sticker sebagai pass masuk. Then, boleh lah start jalan-jalan dan menjelajah satu kompleks floating market. Kalau nak pengalaman lagi best, aku cadangkan korang cuba naik sampan dan pusing satu floating market sambil membeli-belah. But, yang ni kena bayar extra untuk perkhidmatan sampan yang mampu memuatkan sehingga 2-4 orang.




Untuk pengetahuan semua, keluasan keseluruhan kawasan Pattaya Floating Market adalah 100,000sqm. Pendek kata, memang besar la kawasan dia. Jenuh nak berjalan. Kalau nak datang, better datang pagi balik petang, hahaha. Lama sikit boleh ronda-ronda sambil shopping, baru berbaloi. Secara ringkasnya, Pattaya Floating Market terbahagi kepada 4 bahagian utama yang mana menjadi simbolik kepada 4 regions yang terdapat di Thailand iaitu North, Northern, Central dan South. Jadi, setiap regions akan menjual barang-barang dan makanan yang menggambarkan identiti regions tersebut. Unik kan?






Kalau datang sini, confirm korang akan kenyang sebabnya terdapat banyak makanan-makanan Thai dan buah-buahan yang dijual. Antara yang paling famous dan wajib cuba kalau dah sampai ke sini, tak lain tak bukan pulut mangga. Dengan harga hanya 50 Bath, korang boleh dapatkan sebekas pulut mangga. Gerenti tak cukuplah kalau beli satu, sebab memang kaw kaw sedap. Arghhh, tetiba rasa nak makan pulut mangga lagi. Gulp!




Selain itu, terdapat pelbagai jenis kedai cenderahati dan art galleries. So, kalau nak cari ole-ole, t-shirt I Love Pattaya, t-shirt Pattaya, pakaian dan kraftangan, di sini lah tempatnya.




Haaa, lagi satu jangan lepaskan peluang untuk menyaksikan cultural show yang diadakan pada waktu tengah hari. Apa show yang ada? Antaranya live band yang dipersembahkan dari atas sampan. Lagi satu, persembahan muzik dari seorang brader yang stylo dengan menggunakan gelas-gelas yang berisi air. Bijak brader ni guna konsep sains iaitu frekuensi bunyi dalam persembahan. Superb!




Seronok sebenarnya datang ke sini. Sambil jalan-jalan, sambil makan-makan. Alih-alih, eh tershopping sekali, hahaha. Walaupun hampir sesat, dek kerana banyak sangat jalan nak tuju, cabang ke kiri dan ke kanan dan beberapa jambatan di sana sini, finally I did it. Explore satu Pattaya Floating Market. Don't worry kalau sesat dalam tu. Pulanglah ke pangkal jalan dengan merujuk anak-anak panah yang berwarna merah dan hijau yang dah siap dilukis di atas lantai sepanjang jalan.



So guys, kalau ada plan nak travel ke Thailand, jangan lupa selitkan Pattaya sebagai salah satu destinasi anda. Dah sampai Pattaya, jangan lupa datang ke Pattaya Floating Market. Semoga perkongsian kali ini bermanfaat kepada korang semua especially kepada anda yang tengah merancang untuk ke Pattaya, Thailand.




PATTAYA FLOATING MARKET

Waktu Operasi:
10:00 pagi - 11:00 malam

Bayaran masuk:
200 Bath

Tour Package:
800 Bath
Harga pakej termasuk menaiki sampan keliling floating market, tiket masuk ke Magic show dan seping gambar.

Lokasi:
451/304 Moo 12, Sukhumit Road  Pattaya

INFO:
AirAsia kini menyediakan direct flight dari Kuala Lumpur - Pattaya 4 kali seminggu iaitu pada setiap hari Isnin, Rabu, Jumaat, dan Ahad. Untuk maklumat lanjut, boleh layari www.airasia.com



Perfect Weekend Getaway to Pattaya with


Bila dah lama tak makan pizza, salah satu perkara yang terlintas di fikiran pastinya Pizza Hut. Dari zaman sekolah, universiti, sampailah ke zaman berkerjaya ni, Pizza Hut antara restoran fast food yang berada dalam top list. Malas walk-in, just call 1-300-88-2525 untuk delivery. Then, bila bergelar blogger ni memang tak terkecuali untuk menjadi orang yang terawal mencuba sendiri pizza baru dari Pizza Hut. Yes, I feel so lucky. Thank you Pizza Hut Malaysia for the invitation to Blogger Party all this while. I'm really appreciate it. Kalau nak baca all about Pizza Hut on my blog, just click here. Sedikit-sebanyak kenangan dan perjalanan hidup bersama Pizza Hut. 


Ok, back to topic. This time, aku nak share satu lagi Blogger Party yang sempat aku join baru-baru ini. Bertempat di Pizza Hut Pavillion, Kuala Lumpur kami semua disajikan dengan 5 jenis Signature Series - BIG Pizza. Nak tahu pizza apa? Jom, cekidout!


Signature Series BIG Pizza Hut

Actually, inilah dia 5 jenis pizza yang telah kami makan pada malam kejadian. Antara 5 pizza yang dihidangkan, mana satu yang paling berjaya menarik perhatian dan memikat selera aku? Hah, nantikan jawapan di akhir cerita. Ceewah! Sebelum aku berceloteh panjang, better aku share dulu pasal harga. Ye lah, selalu post entri pasal tempat makan, ramai yang tanya, "berapa harga?". So, kali ini lebih baik aku share dulu harga Pizza Hut Signature Series - BIG sebelum korang tanya, hehehe.


SENARAI HARGA PIZZA HUT SIGNATURE SERIES - BIG
Veggie n' Salami RM19.90
Syok Sambal RM24.90
Fisherman's Catch RM19.90
Seriously Sriracha RM24.90
Barbecue Bang RM24.90



Macam mana? Murah ke tidak? Bagi aku, personally aku rasa harga ni memang murah kaw-kaw berbanding pizza di tempat-tempat lain. Dah la saiz besar, topping sedap, dapat pulak pada harga murah. Memang berbaloi-baloi. Terima kasih Pizza Hut sebab ambil berat dan menawarkan nilai hebat kepada pelanggan setia macam aku, muahahaha.

Kalau korang nak tahu, sebenarnya pihak Pizza Hut sedang melanjutkan promosi rangkaian Signature Series dengan promosi terbaru iaitu Signature Series - BIG. Bak kata mereka, kerana sambutan yang diterima amat menggalakkan, maka mereka teruskan lagi. Mana taknya kalau dah pizza berkualiti chef yang lazat dengan size yang lebih besar pada harga yang amat menjimatkan, sah sah lah dapat sambutan yang luar biasa. Sesuai dengan slogan yang diwar-warkan, "Saiz hebat, harga jimat". Cuma kali ini lebih special, sebabnya mereka memperkenalkan 2 inti baru iaitu Syok Sambal dan Veggie n' Salami



INFO
  • Pizza berkualiti pada harga yang berpatutan
  • Saiz 12 inci RM19.90 (Harga biasa RM36.90) JIMAT RM17 
  • Tambahan RM5 untuk add-ons iaitu segelas air berkarbonat dan semangkuk sup cendawan.
  • Keistimewaan Signature Series - BIG adalah menampilkan kerak nipis yang diuli dengan tangan, tampil dengan inti dari bahan-bahan berkualiti premium dan dibakar sehingga rangup dan lazat.

Seriously Sriracha


Fisherman's Catch


Syok Sambal


Veggie n' Salami


Barbecue Bang


Lepas main game tutup mata sambil teka nama pizza, game melukis dan teka jawapan serta makan kesemua pizza yang dihidangkan, aku rasa berkenan pulak kat pizza Syok Sambal. Memang kena dengan selera aku yang suka makan masakan pedas. Dengan sambal berapi dan inti kapsikum, tomato yang dipotong dadu berserta ikan bilis rangup, pizza ini pendek kata memang ummmphhhh!

Blogger Party: Signature Series -BIG

Kalau korang tak suka makan ikan bilis, don't worry. Especially untuk korang yang suka makan ayam, boleh try makan satu lagi pizza baru iaitu Veggie n' Salami. Ada kapsikum segar, bawang merah dan daging ayam salami dengan limpahan sambal dan sos BBQ. Not bad jugak yang ni.


So, apa tunggu lagi? Meh meh dapatkan segera pizza Signature Series - BIG di semua restoran Pizza Hut seluruh Malaysia yang berdekatan sekarang sehingga 2 November 2015.

SELAMAT MENCUBA!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...