#TSDAYOUT merupakan event yang sentiasa dinanti-nantikan. Mana taknya, setiap event yang dikelola oleh Tourism Selangor sentiasa memberi kelainan dari segi pegalaman dan exposure especially dalam rangka mempromosi industri pelancongan di negeri Selangor. Lagi-lagi untuk aku yang sentiasa menanti-menantikan aktiviti outdoor. 


Untuk #TSDAYOUT kali ini, pihak Tourism Selangor telah menganjurkan satu aktiviti yang menarik dan boleh dikategorikan sebagai aktiviti EXTREME iaitu White Water Rafting di Sungai Selangor yang terletak di Hulu Selangor.


Untuk edisi kali ini, lebih kurang 30 orang peserta yang menyertai #TSDAYOUT White Water Rafting di Hulu Selangor yang terdiri daripada bloggers, media dan juga selebriti seperti Nazrif dan Mat Redho. Memang betul-betul happening kalau pergi ramai-ramai satu bus macam ni especially dengan my blogger friends yang gila-gila masuk air macam Khai, Khai Artzfar, Devi, Bella, Kanamni, Adam, Arfan, Norfanil dan ramai lagi. Ohsem! Jom tonton video ringkasan sepanjang TSDAYOUT White Water Rafting di Hulu Selangor




Frankly speaking, ini pengalaman pertama aku join aktiviti white water rafting. Kalau trekking, hiking, camping, itu dah selalu. Jadi kali ini, kita cari kelainan sikit. Walaupun hakikatnya, aku tak pandai berenang, wakakaka. Takpe, don't worry ok. Safety jacket kan ada, hehe.


Malas nak cerita panjang, apa kata korang tengok je gambar-gambar yang sempat dirakam sepanjang aktiviti white water rafting di Sungai Selangor, Hulu Selangor.



Antara peralatan keselamatan ang wajib dipakai untuk aktiviti white water rafting adalah safety helmet dan safety jacket. Oh lupa nak bagitahu, kat Hulu Selangor juga ada ditawarkan aktiviti tubing. Apa itu tubing? Tubing ni korang akan duduk atas pelampung dan biarkan diri dibawa arus. Main kayuh-kayuh dengan tangan je.



Selepas mendengar sesi taklimat daripada Mr Pie, selesai pakai safety equipments, dengan perasaan excited kami menaiki kenderaan pacuan empat roda untuk ke destinasi tempat aktivit white water rafting dan tubing bermula. Haa tengok, memasing excited nail Hilux. Awas, ini bukan pendatang asing tanpa izin ye, hehe.



Inilah lokasi tempat kami memulakan aktiviti white water rafting dan tubing. Dulu pernah datang ke sini untuk aktiviti birding bersama Majlis Daerah Hulu Selangor. Kali ni, bila dah dapat peluang untuk cuba pula aktiviti water rafting, memang excited habis. Maklumlah, first time katakan, hehe. Terima kasih Tourism Selangor.



Sebelum bermula, sambil-sambil tunggu aras air sungai naik sikit dan deras sikit, kami semua warming up dulu dengan satu game yang kaw kaw funny and happening. Game ni mudah je, guna paddle dan berdiri dalam bentuk circle. Bila instructor bagi arahan ke kanan, kita semua kena berlari ke kanan dan ambil paddle orang di sebelah kanan. Begitulah sebaliknya. Make sure paddle yang kita aim tu tak jatuh. Kalau jatuh? Means you are ELIMINATED!



Nampaknya, aras air belum lagi naik dan arus pun masih belum mencapai tahap yang diperlukan. Alang-alang tuh, dengar dulu tips and tricks daripada Mr Pie untuk sesi demonstrasi. Antara teknik yang kita perlu tahu untuk white water rafting adalah teknik mengayuh. Nak ke depan macam mana, ke kiri dan ke kanan macam mana. Satu lagi teknik penting adalah bila raft kita capsize, kita kena tahu macam mana teknik yang betul untuk membantu rakan-rakan naik balik atas raft. 



Amboih Kanmani, kusyuknye dengar briefing, hehe. Haa, inilah gelagat para peserta mendengar briefing dari Mr Pie. Dalam hati, masing-masing duk tanya, bila nak start ni. Bila paras air nak naik ni. Bila arus nak deras ni. Huh, tak sabar nak memulakan cabaran!



Selain aktiviti yang best di #TSDAYOUT ni, satu perkara lagi yang membuatkan aku selalu nak join aktiviti yang dianjurkan adalah sebab FRIENDSHIP. Bila join #TSDAYOUT ni, aku kenal ramai bloggers. Dan bila jumpa di #TSDAYOUT ni, hah inilah masanya untuk kami buat kecoh, chit-chat and have fun together. Nice to meet all of you my dear friends :-)



Actually, first round rafting memang agak frustrated. Sebabnya? Air cetek dan arus tak kuat. So, kami kena kayuh sepanjang jalan dan paling perit kena angkat raft di kawasan berbatu. Fuh, penat. We prayed hard to arrive the end point. Only one part yang best, part yang kami terjun 90 degree, ploooop dalam air, hahaha. Glup glup glup bunyinya. Silap landing daaa. But, it was fun!


Luckily, after first round, kami dikhabarkan arus semakin deras dan aras air dah mula naik. Yeah! We put smile on our faces. Lagi best, bila semua teammates nak buat one more round. Ya, let's do it together.



This round, masing-masing happy. Oyeah! Ini la yang kami nanti-nantikan. Feel cool and relax while enjoying the nature. 



My teammates, yang gila-gila, funny, ohsem dan gojes! Khai, Khai Artzfar, Devi, Bella, Kanmani, Adam. The best part, bila kami semua selamat, tak capsize time turun dari air terjun. The funny parts, bila first round orang lain semua selamat, tiba-tiba Bella sorang tercampak keluar dari raft. Seriously, it's so funny. The second round, semua selamat. Cumanya, masing-masing terpenyek dalam raft, hahaha. Best experience ever!



Ini pula aktiviti tubing. Jadi, kalau korang berminat nak santai-santai, layan perasaan sorang-sorang sambil dibawa arus, boleh cuba tubing. It's so RELAXING!



Tapi, kalau nak tahu apa itu TEAMWORK dan TEAM SPIRIT, you should try this. White water rafting yang pastinya menguji tahap ketahanan diri, mental dan fizikal.


Jom layan, moment-moment best yang sempat dirakam menggunakan ipod touch. Maaflah, gambar tak banyak sebabnya takde go-pro. Tips, kalau nak pergi white water rafting, better bawa go-pro. So, boleh snap gambar banyak-banyak dan buat recording. Kalau record part capsized tu lagi gempak! Cekidout...







INSTAGRAM WINNERS


Selain aktiviti tubing dan white water rafting, Tourism Selangor menerusi event #TSDAYOUT mengadakan satu contest mudah di instagram iaitu Best Photo Contest dengan hashtag: 
#DiscoverSelangor, 
#TerokaiSelangor, #TahunMelawatSelangor2015
#VisitSelangor2015 


Tahniah kepada semua pemenang yang bertuah. Antaranya Khai, Khai Artzfar, Devi dan Adam. Setiap seorang menerima wang tunai RM150. Wow, masyukk. Jadi, korang apa tunggu lagi. Next time, jom ramai-ramai join event #TSDAYOUT ok!



It's wrap! Thank you so much Tourism Selangor for the amazing acitivity. White water rafting, checked! What's next? Stay tuned! Harap-harap, dapat lagi peluang keemasan untuk join event #TSDAYOUT bersama Tourism Selangor.


Jadi, sesiapa yang berminat untuk mencuba aktiviti white water rafting atau tubing, boleh refer sedikit info yang ada di bawah. Semoga ia bermanfaat. Best ke tidak? Mestilah BEST! Belum cuba belum tahu.


Selangor River Expedition Package 
Minimum age: 7 years 
Maximum agae: 60 years 
Level:1-4 Price: RM180/pax 
Group size: Min 5 pax / Max 60 pax 
 
Untuk maklumt lanjut, boleh layari atau hubungi: 
Website: 
www.mdhs.gov.my 

Telefon: 
+603 6064 1155 / +603 6064 1331 

Email: 
perancangmdhs@yahoo.com 
nurulhudaahmad@yahoo.com


Untuk aktiviti lain yang pernah penaberkala join untuk #TSDAYOUT boleh KLIK SINI!


Sokongan terhadap Palestin: Bermusim atau berterusan? Tiba-tiba soalan ini muncul di benak fikiran aku. Ye lah, masa Palestin kena bom, kita bangkit berhimpun di Dataran Merdeka dan lantang bersuara tanda protes. Kita boikot produk McD, Starbuck dan Nestle. Tapi bila lama-lama, kita senyap. Syiok woo dapat makan McD, minum Starbuck. Bila kena bom balik, kita bangkit balik. Ulang balik benda yang sama. Boikot! Dah aman sikit, kita buat-buat tidur macam tak ada apa-apa yang berlaku. Dah macam bermusim. Itu aku lah, orang lain tak tahu macam mana. Mungkin ada cara lain untuk terus bagi sokongan terhadap Palestin bukan secara bermusim, tetapi secara berterusan? Ya, aku dah temui jawapannya.


Saban tahun, kita dikejutkan dengan berita-berita sedih dan menyayat hati apabila saudara-saudara kita di Palestin mati dibom, ditembak,dan dibedil sesuka hati oleh rejim Zionis laknatullah. Hancur berkecai! Tidak kira usia dan jantina, budak kecik, wanita, orang tua, semua yang tidak berdosa dibunuh tanpa sebarang belas ihsan. Apa yang mampu kita buat di Malaysia? Berdoa di tikar sejadah? Menjadi keyboard worrior di laman media sosial, mencerca dan mencaci rejim zionis? Atau apa? Tepuk dada, tanyalah selera. Kat sini, aku nak kongsikan 4 cara mudah untuk membantu mereka di Palestin. Usaha ini bukan bermusim, ianya adalah usaha murni yang berterusan daripada pihak Aman Palestin.


1. Sumbangan bulanan secara tetap - autodebit

Lengkapkan borang dari pihak Aman Palestin untuk permohonan auto-debit bagi sumbangan bulanan secara tetap. Minima RM10 sebulan.


2. Sumbangan melalui SMS

Derma melalui SMS dengan menaip Palestin <jarak> nilai RM10/5/3/1 dan hantar ke 39111


3. Projek Pembiayaan Kemanusiaan Palestin
  • Muat turun borang dari laman web Aman Palestin: www.amanpalestin.net
  • Pilih tempoh komitmen kafalah: 1 tahun (12 bulan), 2 tahun (24 bulan), lain-lain
  • Nyatakan pilihan kafalah:
  1. Anak yatim RM150 sebulan
  2. Keluarga miskin RM100 sebulan
  3. Derma siswa RM50 sebulan

4. Tabung Pembangunan & Pemulihan Gaza
  • Lengkapkan borang penyertaan
  • Bank-in transfer sumbangan ke akaun Aman Palestin
  • Hantarkan bukti transaksi ke pejabat Aman Palestin atau melalui whatsapp, email atau faks
  • Terima sijil wakaf tunai khas daripada pihak Aman Palestin
  • Sumbangan boleh dilakukan sebanyak RM50 atau RM100

Alhamdulillah, selepas hadir ke Majlis Menandatangani MOU Rakan Korporat Aman Palestin bersama Duta Aman Palestin dan Kelab Blogger Ashaari yang diadakan pada 12 April 2015 bertempat di Hotel Bangi Putrajaya, aku kembali jadi celik mata dan celik hati untuk muhasabah diri. Manusia, kadang-kadang kita terleka. Fikirkan keseronokan sepanjang masa, sehingga lupa tanggungjawab terhadap ummah. At least, lepas pergi majlis bersama Aman Palestin, sedikit-sebanyak aku dapat gambaran sebenar apa yang berlaku kat sana melalui perkongsian kisah sebenar mereka yang telah pergi ke Palestin menghulurkan bantuan kemanusiaan.


Selain daripada perkongsian pengalaman, majlis menandatangani MOU antara Aman Palestin dan Hospital Az Zahrah serta sesi menandatangani kontrak Duta Aman Palestin iaitu Heliza Helmi dan Maulana, membuktikan komitmen berterusan Aman Palestin dalam misi menghulurkan bantuan dan membebaskan Palestin. Antara penaja-penaja lain yang turut komited berkolaborasi dengan Aman Palestin adalah UniKL, Bank Rakyat, PTS Publishing, dan Cosmoderm. Paling bangga, bila Kelab Blogger Ben Ashaari dibawah pimpinan abang Ben Ashaari dipilih sebagai blogger rasmi untuk Aman Palestin.


Maulana dan Heliza Helmi dilantik sebagai Duta Aman Palestin


MOU antara Aman Palestin dan Hospital Az Zahra



Ustaz Awang Suffian Awang Piut, Ketua Eksekutif Aman Palestin BHD
Bersama Rakan Korporat dan Duta Aman Palestin



Kelab Blogger Ben Ashaari dan Projek Travel


Oh lupa, lagi satu nak cerita pasal Majlis Pelancaran buku Diari Seorang Mujahidah hasil karya Heliza Helmi bersama Roziyah Mahamad. Dalam buku ini, tercatat setiap pengalaman dan kenangan mereka semasa menjadi sukarelawan di Syria. Kalau berminat nak beli, boleh rujuk instagram Heliza Helmi di @NurHelizaHelmi


Diari Seorang Mujahidah
 

Apapun, semoga sokongan kita terhadap Palestin tak akan pernah berhenti. Tak dapat buat semua, jangan tinggal semua. Setidak-tidaknya, kita mulakan dengan langkah kecil. Contohnya, menabung setiap hari untuk membuat sumbangan kepada Aman Palestin. Semoga usaha kita semua diberkati Allah, inshaAllah.

Untukmu Palestin


Sekali lagi, tahniah diucapkan kepada Kelab Blogger Ben Ashaari atas pengiktirafan ini. Semoga kita semua terus berusaha untuk sama-sama membantu Aman Palestin. Kami di Projek Travel menyokong penuh usaha Aman Palestin dan Kelab Blogger.


Notakaki: Pssst, nak bagitau, actually ni second time jumpa Abang Ben face to face. First time jumpa time event #AABCHangout di Escape, Times Square. Walaupun dah lama kenal di blog, sejak zaman universiti dulu-dulu lagi, tapi sekarang baru jumpa. Tiba-tiba rasa kecik bila duk sebelah dia, hahaha. The Rock Malaysia. Semoga berjumpa lagi

Buat pertama kalinya, pihak AirAsia mengadakan perjumpaan besar-besaran bersama bloggers seluruh Malaysia yang diberi nama #AABCHangout. AABC merujuk kepada AirAsia Bloggers Community yang disertai oleh pelbagai lapisan bloggers di Malaysia. Untuk sesi hangout pertama ini, AirAsia memilih Escape Room, Berjaya Times Square sebagai lokasi pertemuan untuk mecabar bloggers #UnlockTheFunAABC. Kalau tak tahu apa itu Escape Room, boleh klik sini. Jom tengok keseronokan sepanjang event #AABCHangout #UnlockTheFunAABC.


Ketibaan Bloggers dan Sesi pendaftaran

Ramai juga bloggers yang datang untuk event kali ni, kira-kira dalam 80 orang. Ada yang terbang jauh dari Sabah dan Sarawak Semua tiket flight pergi dan balik ditanggung beres oleh pihak AirAsia. Nice kan? Hah, sebab tu kami happy and proud to be AABC. Selain dapat pergi trip ke luar negara seperti mana yang aku share di entri ni, AABC juga berpeluang untuk join event AirAsia dan sekaligus menjadi antara orang yang terawal untuk tahu tentang promosi dan perkembangan terkini AirAsia. So, kengkawan yang belum join, jom join!


Team 11: Mahamahu - Mira Cikcit - penaberkala

Untuk event kali ini, kami dibahagikan kepada 18 team dan setiap team terdiri daripada 3/4 orang. Paling tak sangka, teammates semua memang bloggers yang dah lama kenal sejak dari zaman mula-mula nak up dulu lagi iaitu Food Blogger Malaysia iaitu Mahamahu dan Beuty Blogger Malaysia, Mira Cikcit.


Game stations: Tarik tali, draw & guess dan cari kunci

Antara games yang perlu kami selesaikan adalah tarik tali untuk tekan loceng, tutup mata untuk cari kunci dan game yang terakhir draw and guess. Selepas selesai ketiga-tiga tugasan ni, baru kami bergerak ke Escape Room untuk merungkai misteri Safari Jungle dan cuba untuk meloloskan diri dalam masa 45minit.


3 team terbaik berentap merebut kejuaraan #AABCHangout

After lunch, tibalah masanya untuk mengumumkan keputusan untuk cabaran #AABCHangout edisi #UnlockTheFunAABC. Rupa-rupanya, tiga team berkongsi points yang sama. Jadi, team manakah yang bakal menjadi champion?


Team pertama yang berjaya menyelesaikan puzzle dinobatkan sebagai JUARA!

Untuk lebih adil dan saksama, ketiga-tiga teams diberi satu puzzle terakhir untuk diselesaikan. Team yang paling cepat bagi jawapan yang betul, maka merekalah yang akan dinobatkan sebagai champion. Cuba teka team mana yang akan menang?


The Champion! Miera Nadhirah - Izzati - Dauz

Akhirnya, inilah pemenang yang ditunggu-tunggu. Tahniah diucapkan kepada Miera, Izzati dan Dauz kerana berjaya menjadi juara dan sekaligus membawa pulang hadiah berupa tiket penerbangan ke Cebu, Filipina. Fuuuyoooh! Pangako sayo la eh korang kat sana? hehe


The winners of the day!

Bukan itu je, lucky draw winners pun ada yang menang tiket penerbangan. Antaranya Lan Careno yang memenangi tiker penerbangan ke Cebu, Filipina dan seorang lagi blogger bertuah memenangi tiket ke India. Selain itu, blogger yang paling kreatif menghasilkan tag nama iaitu Joan telah berjaya memenangi tiket ke Hong Kong. Aku menang apa? Menaggung kekalahan, hehe. Tapi takpe, tak pulang dengan tangan kosong sebabnya ada menang lucky draw iaitu payung daripada Escape Room Malaysia, yeay! Thank you.

 
Pelancaran kempen AirAsia MAKNA - A Meaning of Life Campaign

Selesai upacara pembahagian hadiah, pihak AirAsia berkongsi tentang kempen yang sedang dilaksanakan oleh pihak AirAsia iaitu Kempen AirAsia MAKNA - A Meaning of Life. Kempen ini akan mengumpul dana untuk disalurkan kepada MAKNA (National Cancer Council of Malaysia) menerusi penjualan tshirt special limited edition yang akan dijual mulai April - June 2015 di Lembah Klang dan lokasi-lokasi terpilih. Jom, ramai-ramai pakat support!


Team Projek Travel bersama Ashman dan Ka Mei

Apapun, terima kasih kepada pihak AirAsia kerana sudi menjemput kami ke event #AABCHangout yang havoc ini. Semoga, di masa-masa akan datang, lebih banyak lagi event menarik dan happening yang bakal dibawakan oleh pihak AirAsia kepada AABC.


AirAsia Team!

Selain dapat bertemu dan beramah-mesra dengan pihak Air Asia, event #AABCHangout ini memberi peluang untuk kami para bloggers bertemu antara satu sama lain. Ada yang dah lama tak jumpa, ada yang baru jumpa, ada yang sentiasa jumpa. All in one place!


Reunion and throwback session!

Lagi best bila dapat buat sesi throwback bersama kengkawan blogger iaitu Amir Nawawi, Mira Cikcit dan Mek Onie. Dulu jumpa di event Astro Merdeka, sekarang jumpa di event #AABCHangout. Nah, tengoklah kami menggila wefie untuk tiru gaya tahun 2013, haha. Cepat betul masa berlalu, dah 2 tahun rupanya. Uikks, pasal ni pun masuk BlogRetis? haha. Thank you Bro Framestone for the write up.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...