Tuesday, July 22, 2014

Buffet Ramadhan di Grand Millennium Kuala Lumpur : The Mill Cafe

Buffet Ramadhan di Grand Millennium Kuala Lumpur : The Mill Cafe pada tahun 2014 bertemakan "Nikmati Juadah Balik Kampung". Di minggu-minggu terakhir bulan Ramadhan ni, mesti ramai yang nak organize event iftar untuk department/office ataupun majlis berbuka bersama keluarga dan sahabat handai. Apa kata, acu cuba try test The Mill Cafe di Grand Millennium Kuala Lumpur. Nak tahu apa yang best? Jom, layan foto-foto dan cerita kami di sana tempoh hari.


Nikmati Juadah Balik Kampung


Hotel Grand Millennium ni, memang tak jauh dengan Pavilion. Jadi, jangan bimbang kalau malas nak hadap traffic jem sebab ada jalan alternatif dengan menaiki monorail dan turun di stesen Bukit Bintang. Menapak sikit je dah sampai.


Sempena dengan tema "Nikmati Juadah Balik Kampung", dekorasi di lobi hotel Grand Millennium pun semestinya mengikut tema. Hah, tengok siap ada replika rumah kampung di ruang lobi. Bukan calang-calang, siap ada staff yang berpakaian chef duk tunggu tetamu yang hadir.  Periuk belanga bagai di sekeliling rumah pun ada. Ohsem!


Menu Buka Puasa di The Mill Cafe, Grand Millennium KL 

Rata-rata hotel di Kuala Lumpur menampilkan konsep ala kampung. Apa keistimewaan dan kelebihan di The Mill Cafe, Grand Millennium Kuala Lumpur? Kalau nak tahu, salah satu faktor penarik kat sini adalah cempedak goreng. Siapa suka makan cempedak goreng? Memang menusuk baunya. Makan la sampai lebam,selagi mampu.

 

Ini antara station pertama yang kami singgah iaitu kuih-muih tradisional. Sebut saja kuih apa, cempedak goreng, kuih lapis, agar-agar, semua ada kat sini. Seterusnya, station kuali besar. Kat sini pun macam-macam ada macam telur ikan, paru-paru, ayam berempah, sotong goreng kunyit, burung puyuh, ketam, dan udang. Lagi satu yang special kat sini adalah Oven Baked Lemongrass Whole Sea bass fish.



Menu paling hot sepanjang Ramadhan adalah Roasted Baby Lamb (kambing panggang) bersama nasi beriani. Memang mencuri perhatian kalau datang kat sini. Tengok chef Laurent duk kusyuk potong kambing untuk para tetamu.


Kami berbesar hati sebab dapat jumpa dengan Executive Chef di The Mill Cafe, Grand Millennium Kuala Lumpur sendiri iaitu Mr Laurent Lherisson. Ce tengok, dia siap posing dengan baby lamb lagi bila nak snap gambar. Sporting habis la chef! If you read this sir, I just want to say you are awesome! Nice to meet you.
 


Nak tahu menu apa paling laris di The Mill Cafe, Grand Millenium KL? Dah sah-sah kambing panggang. Sekejap je dah licin. So, kalau datang ke sini, especially kepada kaki makan kambing cepat-cepat la ye beratur pi ambil kambing panggang dan nasi beriani dulu. Lepas tu, ikut suka hati korang lah nak makan apa pun.



Apa lagi special? Dah tentu sup kambing mamak dan tomyam seafood. Peminat kambing, boleh try sup kambing mamak kat sini. Kalau yang tak makan kambing, jangan bimbang tomyam seafood ada untuk korang. Nak try dua-dua pun boleh, takde hal!



Ada ke yang diet tak makan nasi time berbuka puasa? Takpe takpe, roti pun ada.Gebu-gebas roti kat sini. Cicah sup kambing ke, cicah tomyam seafood ke, memang torbaikkkk!



Untuk station western, kat sini ada Tumeric Beurre Blanc Fish Fillet, Lamb Slice in rosemary sauce, black pepper chicken, dan penne pasta.



Time korang duk sibuk-sibuk ambil juadah tu, senyum-senyum lah sikit kat chef-chef yang ada. Haa, dorang pun sporting. Ajak bergambar pun tak salah, hehe.



Aneka makanan melayu macam satay ayam dan satay daging juga dhidangkan. Untuk station indian food, ada lamb masala, chicken vandaloo, briyani rice, vegetable dhall, chana masala, roti naan dan hara bara kebab. 



Kat sini paling special, hara bara kebab. So, jangan lupa try! Masa kami berbuka puasa, Chef Ishak datang bawa kebab special punya untuk kami try. Terima kasih Chef Ishak! Memang sedap  kebab ni. Walaupun dah kenyang, gagahkan diri juga untuk try.



Untuk peminat sushi, oyster dan udang,  ini syurga bagi korang. Makanlah sepuas-puasnya. Memang berbaloi. First time dapat try otak-otak ala nyonya yang dalam mangkuk tu. Perghhh, sedap! Biasa tak suka makan otak-otak, tapi yang ni rasa dia lain macam sedap. Habis jugak semangkuk. Gang vegetarian pun tak ketinggalan, macam-macam fruits dan salad ada.



Pencuci mulut, kami disajikan dengan macam-macam buah-buahan tempatan. Dah rasa macam balik kampung pun ada. Mana taknya, buah salak ada, rambutan ada, jambu air ada, buah naga, mangga dan tembikai. 




Personally, kalau pergi kat mana-mana hotel, tertarik dengan dessert. Apa pulak yang ada kat sini? Jom kita terjah. Selain chocolate fountain dan buah-buahan, ada macam-macam kek dan cookies. Kek special kat sini adalah kek lapis cempedak.  Kena cuba! Kat sini memang famous dengan cempedak, hehe. Bahagian penyejuk tekak pulak ada jeli kelapa. Apple Cinnamon Crumble, kopi cream cake, tiramisu dan mango pudding pun ada. Huh, semua taruk sebab terliur :)


 

Kat bahagian minuman pulak, macam-macam air dihidangkan. Ada juice, ada soya cincau dan ada air barli. Kat sebelah tu bukan model soya cincau ye walaupun pakai baju belang-belang hitam putih, itu my schoolmate and university-mate. Kecik betul dunia. Boleh terjumpa kat sini. Satu department kot dorang datang serbu The Mill Cafe, Grand Millennium. Nak tahu best ke tak makan kat sini, boleh la tanya Amirah Ali,haha.


Tarikan Istimewa di The Mill Cafe, Grand Millennium KL

Apa lagi tarikan istimewa di The Mill Cafe? Kalau time berbuka puasa tu, selain azan berkumandang, beduk jugak diketuk. Dah macam kat kampung zaman dulu-dulu. Penuh nostalgia.


Untuk menunaikan solat maghrib, boleh pergi ke surau Grand Millenium hotel yang terletak di tingkat 3. Lif pun tak jauh dari The Mill Cafe.


Sementara menjamu selera, semua tetamu dihiburkan dengan live band. Bukan  modern band, tapi tradisional punya band. Bukan lagu rancak ye, lagu yang penuh gemersik.



Ini antara juadah yang sempat pena rasa. Apa yang best kat sini, kambing panggang dia langsung tak berbau. Rasanya, orang tak suka makan kambing pun boleh makan kot kat sini. Rasa macam makan daging lembu je. Untuk dessert pula, kek lapis cempedak memang rare! Lain daripada yang lain. Jeli kepala pun not bad, sejuk je tekak. 



Apapun, terima kasih diucapkan  kepada Sharmila for having us here. Not to forget, I would like to thanks Halim Brothers and kak Miera Nadhirah who invited me to be here. First time to be here. Excited la jugak, lagi-lagi bila Sharmila introduce the dishes one by one dan berkenalan dengan chef-chef. Sambil makan-makan, banyak benda kami share. Cerita pasal makan, travel, isu semasa dan macam-macam lagi. Walaupun baru first time kenal, tapi tak kekok nak berborak dengan dorang. Sempoi! Btw, nice to meet all of you and hopefully to see you around in the near future.


Jadi, to all my readers, sesiapa yang plan nak pergi berbuka puasa di The Mill Cafe, Grand Millennium hotel bolehlah buat tempahan dan rujuk promosi minggu terakhir bulan Ramadhan kat bawah ni.


 Break your fast at The Mill
29 June - 28 July 2014
  • Buffet dinner - served daily from 7pm-10pm
  • RM108++ per person (adult)
  • RM54++ per person (children) - Age 5-12
  • Complimentary for children below 4 years of age
  • Prices are subject to 10% service charge and 6% government tax

Early bird special at RM86.20++ available from 9-27 June 2014
 
Untuk beli vouchers atau reservation, boleh hubungi 03-2117 4163 ataupun e-mel mill@grandmillenniumkl.com


Alamat
106 Jalan Bukit Bintang,
55100 Kuala Lumpur

Telefon
03- 2117 4888

Fax
03-2142 1441

E-mel
enquiry@grandmillenniumkl.com

Website





Monday, July 21, 2014

Iklan Raya Aidilfitri RTM 2014 : Ini Baru Raya!

Iklan Raya Aidilfitri RTM 2014 : Ini Baru Raya! agak lain dari yang lain. Plot cerita yang disampaikan agak up-to-date dan mengikut trend terkini. Memang kena atas batang hidung sendiri, wakaka. Dah tengok ke belum? Kalau belum tengok, baik tengok sekarang. Layan!!!


 Iklan Raya Aidilfitri RTM 2014 : Ini Baru Raya!

  


Amacam, dah tengok Iklan Raya Aidilfitri RTM 2014 : Ini Baru Raya? Ada yang terasa ke? Gua pun terasa beb. Kalau time raya, semenjak ada smartphone ni asyik nak belek-belek telefon je. Sedar-sedar, dah habis kunyah biskut raya sebalang, oppps. Raya tahun ni, agak-agak nak kena sediakan bakul macam ni ke? lol.


Lawak-lawak jugak, tapi jom sama-sama kita ambil iktibar daripada mesej yang cuba disampaikan kepada kita semua.


Daripada Iklan Raya Aidilfitri RTM 2014, apa yang kita dapat belajar daripada TVC ni adalah:
  1. Kepulangan anak-anak ke kampung time raya memang menggembirakan mak ayah di kampung. So, moh ler kita balik kampung, Ho ho ho balik kampung, hati girang.
  2. Gadjet macam smartphone, tab dan ipad terpisah tiada. Tapi, time raya macam ni kenalah berpada-pada ye dak? Kalau masing-masing buat hal sendiri, tak syok jugak. Tapi, kalau ambil gambar ramai-ramai sekeluarga, ok jugak. Boleh simpan buat kenangan.
  3. Dulu lain, sekarang lain. Betul tuh, dulu masing-masing berborak, sekarang masing-masing sibuk berwhatsapp, berinstagram, bertweet dan berfacebook. Aku la tuh, kah3. Korang pun sama,kan kan kan? Tak payah nak bajet bagus.
  4. Time cuti raya ni, buatlah apa yang patut. Tangkap ayam kampung ke, cari buluh lemang ke, bakar lemang ke, masak rendang ke, kutip kelapa ke, mesti syok dan meriah kalau buat ramai-ramai anak-beranak.
  5. Haaa, lagi satu point penting, jangan lupa abadikan memori raya bersama keluarga tercinta dengan selfie secara berjemaah. Dulu lain, sekaran lain. Sekarang kan lebih mudah dengan adanya monopod/selfie stick,keh3.

Iklan Raya Aidilfitri RTM 2014

Terbaik kan Iklan Raya Aidilfitri RTM 2014 : Ini Baru Raya? Mesej simple dan bermakna untuk kita semua especially yang kaki gadjet, hoho. Korang mampu nak seflie pakai benda alah tuh? wakaka  





Buffet Ramadhan di The Royale Bintang Kuala Lumpur

Buffet Ramadhan di The Royale Bintang Kuala Lumpur adalah salah satu tarikan menarik untuk buffet ramadhan di sekitar Kuala Lumpur selain di Impiana Hotel KLCC atau JW Marriot Hotel


Mungkin ada yang tercari-cari hotel mana yang best untuk mengadakan iftar bersama rakan sepejabat mahupun sahabat handai. Jadi, salah satu tempat yang disyorkan adalah The Royale Bintang Kuala Lumpur. Jom, ikuti cerita kami berbuka puasa di The Royale Bintang Kuala Lumpur.


Buffet Ramadhan di The Royale Bintang Kuala Lumpur
 '
Kebanyakan hotel di Malaysia menyediakan buffet Ramadhan citarasa ala kampung sempena bulan Ramadhan ni. Ye lah, masing-masing rindu nak balik kampung, rindu masakan kampung especially masakan mak. Lagipun, nak balik kampung jauh nun di sana. Pilihan citarasa kampung yang ada macam ni memang sesuai lah untuk mengubat rindu paling tidak.


Sempena bulan Ramadhan 2014, sesiapa yang plan nak berbuka puasa di hotel dan teringin nak makan juadah selera kampung, Buffet Ramadhan 2014 Ala Kampung Di Royale Bintang Kuala Lumpur adalah pilihan tepat. Dengan aneka juadah iaitu lebih 100 jenis sajian yang disajikan untuk semua pelanggan yang hadir. Info lanjut, boleh rujuk poster kat bawah ni.


Kalau nak tahu, seperti hotel-hotel lain, The Royale Bintang Kuala Lumpur menawarkan promosi menarik sepanjang bulan Ramadhan bermula dari jam 7 petang hingga 10.30 malam setiap hari bermula bermula 02 July 2014 hingga 25 July 2014.


Menu Isitmewa di The Royale Bintang Kuala Lumpur


Aneka juadah, lebih 100 jenis hidangan disediakan kepada para tetamu. Konsep ala kampung pasti membangkitkan selera sesiapa saja yang bertandang.



Ini antara rakan bloggers yang sama-sama hadir ke majlis iftar di The Royale Bintang Kuala Lumpur. Tengok gelagat Mawardi Yunus, Tengku Syukri, Fauzi Aryan dan Faizal duk kusyuk snap gambar menu-menu yang mengancam di sana.

 

Antaranya, ada aneka kerabu yang disajikan. Kerabu perut, kerabu ayam dan macam-macam lagi. Rambang mata nak pilih yang mana satu.



Hah, ini pun nampak mengancam. Ikan-ikan yang sedang menunggu untuk disantap! Adeh, tak tertahan menengoknya.



Kuih-muih tradisional, kek dan biskut pun ada bermacam-macam jenis kat sini. Pilih je mana yang berkenan yang rasa nak telan. Konpem, puas hati.


Hari kemarau memang tak sah kalau tak pekena air batu campur (ABC). Dengan bermacam-macam bahan yang ada, silalah buat ABC ikut kreativiti masing-masing. Sempoi!





Lokasi buffet Ramadhan di The Royale Bintang Kuala Lumpur adalah di tingkat 1. Naik je tangga dari lobi hotel, terus jumpa. Don't worry, tak sesat punya.



Nak tahu susunan tempat duduk macam mana? Hah, kat sini ada disertakan gambar susunan tempat duduk untuk tetamu. Kemas dan teratur, yang penting selesa.



Untuk makluman semua, pihak hotel menyediakan surau di tingkat 2 untuk semua muslimin dan muslimat menunaikan solat Maghib selepas berbuka puasa. So, don't worry.


 Majlis Berbuka Puasa Bersama 
Pertubuhan Rahoma Darul Fakir Malaysia


Sebenarnya, pena ke sana untuk Majlis Berbuka Puasa Bersama Pertubuhan Rahoma Darul Fakir Malaysia. Jemputan ini daripada kak Akma Omar menerusi rakan blogger, Tengku Syukri. Apapun, terima kasih banyak-banyak atas jemputan ini.



Seronok bila tengok adik-adik semua mengukir senyuman kegembiraan bila diraikan dalam majlis berbuka puasa macam ni. Tiba-tiba teringat balik kenangan masa buat program bersama anak-anak yatim di Rumah Penyayang Bestari, Kuala Langat dulu.

 



Syabas diucapkan kepada pihak The Royale Bintang Kuala Lumpur di atas usaha murni menjayakan program macam ni. Semoga program macam ni dapat diteruskan di masa-masa yang akan datang.




Selesai majlis berbuka, adik-adik dihiburkan dengan persembahan dan sesi soal-jawab kuiz. Macam-macam soalan ditanya, sape-sape yang berjaya jawab diberikan hadiah. Masing-masing eksited berebut nak jawab. Macam-macam keletah ada.



Paling mencuri perhatian, adik-adik ni semua siap buat persembahan nasyid kepada semua tetamu yang hadir. Bravo!


Inilah antara moment-moment yang menyentuh hati dan perasaan. Kegembiraan yang dizahirkan sepanjang majlis berlangsung, senyum tawa yang dapat disaksikan dengan jelas. Mungkin detik ini merupakan saat bahagia bagi mereka.


Rakan Bloggers

 
Selain meraikan adik-adik Pertubuhan Rahoma Darul Fakir Malaysia, iftar ramai-ramai macam ni dapat mengumpulkan kami bloggers untuk berbuka puasa bersama-sama. Food blogger Hazman Fadzil pun ada. Kalau nak tahu, ini first time pena jumpa kak Akma Omar face to face. Masih malu-malu nak bersembang, kikiki. Sebelum ni, kenal di facebook dan blog saja. Apapun, terima kasih sekali lagi untuk jemputan kali ini.


notakaki: Maaflah, cerita ni agak basi, tapi kena publish juga untuk berkongsi pengalaman berbuka puasa bersama adik-adik dari Pertubuhan Rahoma Darul Fakir Malaysia. Tanda kenang-kenangan dan memori untuk masa depan, hehe


Memory saved!





Sunday, July 20, 2014

Iklan Raya Aidilfitri PETRONAS 2014 : Ke Pangkuan Bonda

Iklan Raya Aidilfitri PETRONAS 2014 menampilkan tema Ke Pangkuan Bonda. Saban tahun, iklan Raya PETRONAS memang mencuri perhatian setiap lapisan masyarakat di Malaysia. Masih ingat hasil karya arwah Yasmin Ahmad untuk beberapa siri iklan Raya PETRONAS beberapa tahun sudah? Jalan cerita dan mesej yang nak disampaikan memang terkesan ke hati para penonton. Namun, setelah pemergian beliau, kita dapat tengok trend iklan pun kian berubah. Apapun, sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah kepada arwah.




Berbalik kepada Iklan Raya PETRONAS 2014, konsep tahun 2014 lebih ke arah video klip. Dengan berlatar belakangkan lagu Suasana Hari Raya, iklan kali ini menampilkan suasana kemeriahan dan kegembiraan keluarga dalam membuat persiapan raya dan menyambut hari lebaran di kampung bersama bonda dan ayahanda tercinta. Walaupun tanpa sepatah dialog dalam TVC kali ni, namun mesej yang cuba disampaikan tentang kemeriahan beraya di kampung halaman jelas dalam penyampaiannya. Apapun jom kita layan video kat bawah ni:


Iklan Raya Aidilfitri PETRONAS 2014: Ke Pangkuan Bonda






Jadi, sesiapa yang masih ada ayahanda dan bonda, jom sama-sama kita ambil kesempatan untuk pulang ke pangkuan mereka sementara mereka masih ada. Bila dah berkumpul adik-beradik tuh, hah jangan lupa ambil gambar ramai-ramai seisi keluarga untuk disimpan tanda kenang-kenangan. Ingat, masa yang berlalu tidak boleh diulang kembali. Hargai detik yang ada.


Tertarik dengan mesej penting yang cuba untuk disampaikan dalam Iklan Raya Aidilfitri PETRONAS 2014 Ke Pangkuan Bonda.

Kenangan semalam.
Mengisi makna hari ini.
Membawa harapan hari esok





Friday, July 18, 2014

Pesawat MH17 Hilang Di Ruang Udara Ukraine

Pesawat MH17 hilang di ruang udara Ukraine? Terkejut bila buka Astro Awani dan menonton berita terkini mengenai MH17. Kini persoalan sudahpun terjawab bila pesawat MH17 yang teputus hubungan dengan bilik kawalan disahkan ditembak jatuh di ruang udara Ukraine.


Tragedi MH370 masih lagi terngiang-ngiang, ditambah pula dengan tragedi MH17. Apakah semua ini? Di saat seluruh mata dunia tertumpu kepada keganasaan nazi Israel meratah rakyat Palestin, satu lagi berita yang agar perit untuk diterima oleh jutaan rakyat Malaysia.



Kat sini, disertakan beberapa fakta mengenai Tragedi MH17 yang diperoleh dari Astro Awani:
  • Pesawat MAS dilaporkan terhempas di Ukraine berhampiran sempadan Rusia.
  • Pesawat dikatakan jenis Boeing 777 membawa 295 penumpang dan anak kapal. 
  • 280 penumpang dan 15 anak kapal
  • Andaian pesawat mungkin ditembak di zon konflik antara Rusia dan Ukraine.
  • Laporan dari Agensi Berita Rusia Interfax lapor pesawat dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur
  • Tweet dari MAS mengesahkan perhubungan dengan penerbangan MH17 terputus di ruang udara Ukraine
  • Malaysia Airlines sah terima notifikasi ATC Ukraine tentang kehilangan perhubungan pada 1415GMT
  • Seluruh operasi Malaysia Airlines diletakkan dalam status "Red Zone"
  • Ukraine dakwa pesawat MH17 terhempas akibat ditembak
  • Pihak Ukraine nafi bertanggungjawab menembak MH17

Ini antara fakta berita mengenai pesawat MH17 hilang di ruang udara Ukraine yang diperoleh setakat ini. Mungkin esok lusa, ada berita terkini yang lebih sahih bakal menyusul. Apapun, semoga keluarga mangsa penumpang dan anak kapal bertabah dengan apa yang berlaku. Takziah saya ucapkan.





Tuesday, July 15, 2014

Iklan Raya Aidilfitri TM : Kisah Man dan Adik

Iklan Raya Aidilfitri TM : Kisah Man dan Adik memang mencuit perasaan sesiapa saja yang menonton. Korang sudah tengok ke belum? Kalau belum tengok, hah alang-alang dah singgah kat sini apa kata korang ambik masa 5 minit untuk tengok video iklan Raya Aidilfitri daripada TM yang kreatif dan menghiburkan. Macam biasa, setiap kali musim perayaan, pasti ada iklan-iklan yang menarik perhatian untuk ditonton.


Kali ini, pb rasa terpanggil untuk share pasal Iklan Raya Aidilfitri TM. Bukan apa, bila tengok je video iklan ni, dah rasa macam tengok short filem. Short and simple, but sweet. Kalau nak tahu, ini tahun ke-2 pihak TM mengekalkan watak yang sama dalam pembikinan iklan Raya Aidilfitri iaitu Man, Adik dan mak dan ayah mereka. Memang menghiburkan. Jom layan!!!



Iklan Raya Aidilfitri TM 2013 : Man

Kalau Iklan Raya Aidilfitri TM 2013, watak utamanya adalah Man. Dalam video ni kita boleh tengok macam mana Man belajar berpuasa, tahan lapar dan dahaga. Sampaikan tengok iklan air pun boleh terliur, tengok ayam hidup pun boleh nampak ayam panggang, kah3. Part kantoi dengan cikgu nak minum air paip dan kantoi dengan adik time curi-curi masuk daput hidu makanan antara scene yang mencuit hati. Menggamit memori zaman kita semua kecik-kecil dulu, hehe.


  



Iklan Raya Aidilfitri TM 2014 :Adik

Tapi, Iklan Raya Aidilfitri TM 2014 pula menampilkan adik sebagai watak utama. Kali ni, boleh tengok adik yang degil-degil manja. Biasalah, budak-budak baru nak membesar, ada nakalnya sikit-sikit. Rasanya iklan ni menarik bukan hanya watak adik yang cute dan comel, tapi juga gaya penyampaian dan jalan cerita yang cuba disampaikan agak berkesan dan sampai ke hati penonton 




Dah tengok? Macam filem pendek kan? Siap ada sambungan lagi dari iklan tahun 2013. Stylo mylo! Jadi, sesiapa yang belum tengok lagi video Iklan Raya Aidilfitri TM : Kisah Man dan Adik, boleh la tengok sendiri. Agak-agak, tahun depan siapa pulak jadi watak utama? Adakah Man dan Adik bakal dapat adik baru? wakakakaka. Apapun, syabas kepada pihak TM atas kreativiti dalam berkarya sempena Hari Raya Aidilfitri.


Moral of the story dalam video kat atas ni, nak mendidik anak bukan hanya dengan cara kekerasan atau marah-marah. Kadang-kadang, dengan cara nasihat dengan penuh kasih sayang, tunjuk contoh dan teladan yang baik, ia mampu mendidik anak-anak untuk lebih faham dan tahu erti kehidupan.   





Sunday, July 13, 2014

Le Geo Art Restaurant Setiawangsa: Galeri Seni atau Restoran?

Le Geo Art Restaurant: Galeri Seni atau Restoran? Kalau ada yang tanya macam ni, jawapannya adalah kedua-duanya. Restoran pun ya, galeri seni pun ya. Pendek kata, dua dalam satu (2 in 1). Kalau tempoh hari pb bawa korang intai-intai sebuah restoran yang macam istana di Al-Qasr, kali ini jom kita tengok pula apa yang menarik di Le Geo Art Restaurant.

 Le Geo Art Restaurant: Galeri Seni atau Restoran?

Kalau nak tahu, konsep Le Geo Art Restaurant adalah lain dari yang lain. Kebanyakan restoran yang pernah kita semua pergi masing-masing menekankan aspek menu dan hidangan yang ditawarkan kepada pelanggan. Tapi, kat sini kita boleh tengok bila seni dan makanan bergabung. Le Geo Art Restaurant menawarkan Asian & Western Flavors, Vegetarian, Art Gallery, dan Catering.




Hiasan Menarik di Le Geo Art Restaurant




Pertama sekali, bila sampai sila cek signboard dulu. Nanti tak pasal-pasal tersilap restoran pulak. Actually, ni first time sampai sini dan first time tahu kewujudan Le Geo Art Restaurant. Cantik juga logo dan tulisan yang digunakan kat sini. Ada seni orang kata.




Nak tahu ada seni ke takde seni, tengok kat bahagian luar restoran pun dah tahu. Susunan yang kemas dan teratur. Kalau nak santai kat bahagian luar, makan-makan sambil borak-borak boleh duduk kat sini especially yang smoking sebab kat sini open area. 


Nampak kat dinding sana? Hah, itulah antara koleksi seni yang dipamerkan kat sini. Jadi, untuk semua kaki seni atau pelukis tanah air, kalau rasa nak jual hasil lukisan atau hasil seni korang, boleh display kat sini untuk dijual. Maklumat lanjut boleh hubungi owner Le Geo Art Restaurant.




Jom, kita terjah pulak kat bahagian dalam restoran. Ini di sudut tepi dinding sebelah kiri pintu masuk. Hasil-hasil seni anak tempatan yang dipamerkan untuk dijual. Seat yang agak besar dan selesa. Lighting pun cantik. Memang sesuai kalau nak berselfie ke, bercamwhore ke, wakaka.




Di sebelah kanan pintu masuk pulak ada seat yang boleh bersila. Feeling-feeling orang Jepun makan sambil bersila. Kalau ada function atau event, tempat ni akan dijadikan stage. So, sesiapa yang berhajat nak organize event atau party, boleh masukkan Le Geo Art Restaurant dalam list untuk dipertimbangkan. 




Settle tinjau tempat duduk, jom tengok bahagian kitchen dan kaunter makanan pulak. Menu-menu semua ditulis di papan hitam. Nampak dah macam dalam bilik darjah sekolah rendah kan? Siap tulis dengan kapur lagi. Sebenarnya, inilah nilai seni yang cuba ditonjolkan. Kalau letak label macam restoran-restoran lain, takde la uniknya. Kan?




Hah, ini bahagian menyediakan minuman. Konsep bar terbuka macam ni menarik. Kita boleh tengok gaya dorang sibuk duk sediakan air. Sibuk benor cik akak tu sampai kita snap gambar pun dia tak sedar, keh3.




Nah, kita selfie 360 darjah dari semua sudut. Amacam, menarik kan Le Geo Art Restaurant? Kalau nak rasa keseronokan makan dalam galeri seni, bolehlah bertandang ke sini.


Menu Istimewa di Le Geo Art Restaurant

Duk jeling-jeling tengok lukisan kat dinding, selfie sana-sini, kalau tak makan tak panggil masuk restoran kan? Baik pergi ke muzium seni, kikiki. Hah, kat sini ada macam-macam menu istimewa. Boleh pilih nak makan menu dari barat, menu dari timur atau apa-apa saja. Antara menu yang disediakan di Le Geo Art Restaurant ada kat bawah ni. Jom layan....


Atas: Cheese Roll Sausage, Smoked Chicken Sandwich
Bawah: Deep Fried Otak-otak, Deep Fried Russet Potato with Spring Onions


Atas: Nasi Lemak, Portugal Chicken Rice
Bawah: Nasi Lemak Ayam Rendang, Cheese Baked Chicken Chop Rice


Atas: Spicy Chicken Fried Noodle, Fried Noodle Mushroom
Bawah: White Sauce Chicken Slice Spaghetti, Tom Yam Fried Rice


Italy Omelette


Untuk minuman pulak, macam-macam jenis minuman ada. Pilih je mana yang berkenan. Antara yang best untuk dicuba adalah Lemon Sea Coconut, Lime Juice, Homemade strawberry & lemon, Ginger tea, Espresso dan banana shake.



Dalam banyak-banyak menu yang ada, menu paling best tak lain tak bukan Italy Omellete. Kalau pergi sana, jangan lupa untuk cuba Deep Fried Otak-otak, White Sauce Chicken Slice Spaghetti, dan juga Cheese Baked Chicken Chop Rice. Haaa,yang ni dah menambat hati dan tunas rasa.


Rakan Bloggers di Le Geo Art Restaurant

Kalau nak tahu, pb bukan keseorangan pergi ke Le Geo Art Restaurant. Kali ni pergi bersama rakan-rakan bloggers. Terima kasih untuk jemputan ye Faris dan Poji dan memperkenalkan tempat ni. Memang terbaik. Boleh juga merasa dan makan di restoran yang unik ni. Next time, boleh pergi lagi.



Kusyuk benor pakat duk bersila dan pilih menu. Ini dia dua blogger hot MY dan Abam Pap Pap Pap Tu kusyuk pilih menu ke berlakon je lebih? keh3.



Ini pulak gadis-gadis ayu yang turut join. Siapa lagi kalau bukan deejay radio EwanFM (Lia Omey), Maryam dan Iday


Paling penting, dapat jumpa housemate time pergi skodeng burung di Kuala Kubu Bharu iaitu abam photographer kita Faris El-Azhar dan Fakhrul Islam.



Inilah kemeriahan makan beramai-ramai. Dah jadi macam reunion gang trip ke Perak pulak dah jadinya. Apapun, jutaan terima kasih kami ucapkan kepada semua chef, crew dan pihak pengurusan Le Geo At Restaurant di atas layanan yang penuh mesra. Sehingga kita ketemu lagi di lain masa.


Lokasi Le Geo Art Restaurant

Restoran ni terletak di Jalan Jelatek, atau lebih tepat berdekatan dengan stesen LRT Setiawangsa. Kalau nak naik public transport, tak jauh nak menapak dari stesen LRT Setiawangsa ke Le Geo Art Restaurant. Alamat penuh ada kat bawah ni: 

Alamat:
1-G, Jalan Jelatek 1,
Jelatek Business Centre,
54200 Kuala Lumpur

Apa-apa maklumat terkini boleh dapatkan di laman facebook Le Geo Art Restaurant ataupun untuk sebarang pertanyaan, boleh lah hubungi di talian atau e-mel yang tertera kat bawah ni:

Telefon:
03-4266 6983

E-mel:
legeo.artrestaurant@gmail.com

Facebook:





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Re-design By dikbee | Powered By Blogger