Monday, June 16, 2014

#REDHotAirAsia : Taylor Swift dan Air Asia

Baru-baru ni, kecoh satu Asia Tenggara bila Taylor Swift datang ke Indonesia, Filipina, Singapore dan Malaysia. Dengan aura selaku pemenang GRAMMY Award sebanyak tujuh kali dan gelombang merah, #RedHot , ramai peminat fanatik di 4 negara merebut peluang keemasan untuk tengok persembahan Taylor Swift secara live di lokasi-lokasi berkenaan sepanjang The Red Tour berlangsung.


4 June 2014 Jakarta
6 June 2014 Manila
9 June 2014 Singapore
11 June 2014 Kuala Lumpur
12 June 2014 Singapore 


Air Asia selaku official airline untuk terbangkan Taylor Swift ke lokasi-lokasi berkaitan telah menganjurkan official launch flight rasmi Taylor Swift. Secara tak langsung, sebagai salah seorang Air Asia Bloggers Community (AABC), PB dapat jemputan untuk menghadiri Red Hot Party sempena majlis pelancaran yang diadakan. Terima kasih Air Asia. Jom kita tengok moments indah sepanjang event berlangsung di Mandarin Oriental, KLCC.
 

Red Hot Party


Antara blogger-blogger yang turun padang untuk memeriahkan event malam tu adalah Eazy, Amir Nawawi, Khai, Faizal, Fauzi, Mawardi Yunos, Tengku Syukri dan Beki. Selain tu, ada juga Yana Yassin, Pen Merah, Nani dan ramai lagi. Memang meriah bila ramai-ramai berkumpul macam ni.



Apa yang best, bila dapat selfie secara berjemaah di photobooth. Power jugak kalau ada photobooth macam ni, boleh selfie puas-puas. Snap dan print sesedap rasa, lol



Sebelum majlis pelancaran bermula, masing-masing tak lepaskan peluang untuk bergambar bersama Taylor Swift. Walaupun props, jadi la dari takde kan? keh3.Apapun, memang happening.


Hi Taylor Swift. Welcome to Malaysia!


Kehadiran Yasmin Hani selaku pengacara untuk majlis pelancaran memeriahkan lagi suasana Red Hot Party. Dengan gelombang merah, dress code merah untuk semua tetamu yang hadir menjadikan keadaan lagi hangat dari biasa.

 


Majlis pelancaran flight rasmi Taylor Swift diterajui oleh Puan Airin Omar. Nampak replika flight Air Asia yang terpampang gambar Taylor Swift tu? Hah, itulah flight khas yang direka khas untuk penerbangan Taylor Swift sepanjang The Red Tour.


Selepas majlis pelancaran, ada sesi lucky draw dan kuiz. Macam-macam hadiah menarik ada. Ada yang menang t-shirt Taylor Swift, ada yang menang backstage pass dan tiket konsert, ada jugak yang menang tiket flight return ke Jakarta dan Singapore. Memang torbaik. Gua pun menang jugak, MENANGgung kekalahan, wakaka. Tahniah kepada semua pemenang bertuah pada malam tu.


Taylor Swift In Malaysia

Pada 11 June 2014, dengan rasminya Taylor Swift tiba di Kuala Lumpur sempena RED Tour dengan menaikai Taylor Swift Airbus A320. Akhirnya, apa yang kita semua tengok replika tempoh hari, kini dah ada depan mata. Real. Ohsem! 





Rasanya, sesiapa yang berkesempatan pergi konsert Taylor Swift tempoh hari, mesti puas hati kan? Lagi-lagi die hard fan Taylor Swift. Kegembiraan korang bersama Taylor Swift bukan berakhir kat situ je, ada lagi info yang menarik yang nak dikongsikan kat sini. Cekidout!


Replika Air Asia Taylor Swift

Sempena RED Tour, Air Asia menawarkan peluang keemasan untuk memiliki model replika Air Asia Taylor Swift terutama kepada die-hard fan Taylor Swift.


Nak simpaln replika macam ni? Tapi bukan saiz gedabak macam kat atas tu lah, saiz dan harga boleh refer kat bawah:

Size 1:100 
RM130/unit

Size 1:400 
RM107/unit

*Harga tak termasuk caj penghantaran


So, untuk sesiapa yang berminat, boleh buat tempahan melalui e-mel (redhot@airasia.com) Air Asia berserta butir-butir peribadi seperti Nama, No. Telefon, E-mel, Alamat dan Model yang nak order.



Contest #RedHotAirAsia

Selain replika, korang juga boleh menangi hadiah eksklusif Taylor Swift dan Air Asia merchandise dengan hanya berkongsi gambar kapal terbang Air Asia Taylor Swift di Instagram ataupun di twitter dengan hashtag #redhotairasia


Kalau nak tahu, kapal terbang khas, Air Asia A320 ni akan terbang merentasi benua ke beberapa bandar-bandar utama dunia termasuklah 88 destinasi merentasi 22 negara. Jadi, tak mustahil korang akan terserempak di mana-mana dan selfie bersama untuk merebut peluang menangi hadiah eksklusif. Selamat mencuba dan all the best!


Tarikh tutup penyertaan: 22 June 2014



Apapun, jom layan lagu Taylor Swift, keh3.





Saturday, June 14, 2014

Al-Qasr Cyberjaya : Authentic Arabic Cuisine

Dah lama tak update blog, memandangkan mood rajin datang bertamu, maka jomlah kita layan dia baik-baik sebelum berlalu pergi,lol. Ok, kali ni nak heret semua kawan-kawan yang suka makanan Arab ke sebuah restoran yang tersergam indah di Cyberjaya yang diberi nama Al-Qasr.


Pernah pergi? Kalau tak pernah pergi ataupun tak pernah tahu pun pasal kewujudan restoran ni di Cyberjaya, molek benarlah. Scroll down entri ni, baca dan cuci mata tengok gambar-gambar yang sempat dirakam kat sana. Honestly, memang terpegun dan excited dek keunikan Restoran Al-Qasr.


Restoran Al-Qasr, Cyberjaya

Kalau nak tahu, landmark untuk Restoran Al-Qasr adalah berdekatan dengan Akademi KRU di Cyberjaya. Kalau nak alamat penuh, boleh rujuk di bahagian akhir entri ni. Sebelum terjah apa yang menarik dalam restoran ni, jom kita intai-intai dulu bahagian luar Restoran Al-Qasr.


Al-Qasr bermaksud selamat datang ke istana


Pintu utama ke Restoran Al-Qasr

Malas nak masuk makan kat dalam restoran, nak duduk kat bahagian luar pun boleh. Ada seats disediakan. Tapi, nak syok lagi, better masuk makan kat dalam. Baru boleh feeling makan-makan di Istanbul.


Dekorasi 

Faktor utama yang menjadi daya tarikan PB untuk berkunjung ke sini tak lain tak bukan keunikan dan kecantikan interior design Restoran Al-Qasr. First time tengok gambar restoran ni, terus terkinja-kinja rasa excited nak gi bertandang ke sana. Mesti ada yang tertanya-tanya, apa yang istimewa sangat? Nah, boleh tengok sendiri dekorasi yang artistik seolah-olah berada di Timur Tengah.














Amacam, cantik ke tidok? Kalau tak puas hati lagi dengan gambar-gambar yang ada kat atas nun, boleh pi terjah sendiri Restoran Al-Qasr di Cyberjaya. Tengok sendiri baru puas hati. Nak buat photoshoot pun takde hal, memang lawo.


Apepun, terima kasih diucapkan kepada rakan blogger yang memperkenalkan tempat yang ohsem ni. Tempat yang cantik, makanan yang sedap. Memang berbaloi-baloi. Nak tahu siapakah mereka?






Menu Istimewa

Pergi restoran yang gah macam ni,  tak kan nak tengok hiasan semata-mata kan? Tak kenyang bhai. Apa kata kita cuba menu-menu istimewa kat sini. Lagipun, dah lama tak makan makanan Arab. Jom tengok apa yang telah kami ngaaap di Restoran Al-Qasr.


Arabic Bread

Ini namanya roti Arab. PERCUMA untuk semua pelanggan restoran Al-Qasr. Gebu dan sedap dimakan begitu saja. Dari tempat duduk di meja makan, boleh nampak cara tukang masak duk buat roti Arab. Nak tengok video cara buat roti Arab ni, boleh klik sini http://instagram.com/p/oLXvN8zP9x/


Spicy Mandi Chicken

Kita selaku pelanggan, kalau nampak restoran yang mewah dah tentu kata harga makanan pun mewah kan? Skeptikal! Sebenarnya, tidak benar untuk Restoran Al-Qasr. Restoran mewah, makanan sedap tapi harga still berpatutan macam restoran-restoran lain. Contohnya macam Spicy Chicken Mandi ni, portion yang agak besar dan boleh makan untuk 2-3 orang. Harga berpatutan. Memang puas hati.


Musakhan Chicken

Ni first time try Musakhan Chicken. Salah satu menu yang ditawarkan di Restoran Al-Qasr. Uniknya menu ni, ada roti di bahagian bawah, ada ayam dimasak bersama bawang dan ditutup dengan roti di bahagian atas. Rasa dia memang lain dari yang lain. Harus dicuba!


Lamb Kebab

Memandangkan chicken kebab sudah habis, kita tukar kepada lamb kebab. Ini seriously sedap. Tak rasa langsung bau kambing. Perapan dia pun, memang umpppph. Selain daripada menu ni, kami juga diberi sup kambing untuk dicuba. Torbaikkk!



Blurpppp.3 orang makan, 3 hidangan utama memang kenyang habis. Mungkin next time, boleh pergi lagi untuk try menu-menu lain. Kalau pergi berbuka puasa ke, dinner kompeni ke, makan-makan dengan member kat sini ke next time, syok jugak. InshaAllah, kalau murah rezeki dan dipanjangkan umur akan sampai untuk kali ke-2 dan seterusnya.


Lensa Kamera


Walaupun baru setahun beroperasi, tapi Restoran Al-Qasr dah terpampang di majalah Nona. Sekilas pandang, memang tak expect pun photoshoot ni dibuat dalam sebuah restoran. Memang betul-betul exclusive!


 Di Sebalik Tabir

Biasanya, kalau restoran Arab di Malaysia, kebanyakannya adalah hak milik orang-orang Arab. Kami pun fikir benda yang sama. Ingat kan Al-Qasr ni milik orang Arab. Rupanya tekaan kami meleset sama sekali. Restoran ni anak Melayu, anak tempatan yang punya. Kagum!


 Encik Sulaiman Bin Abdullah
Director

Kebetulan time kami bertandang, owner Restoran Al-Qasr ada bersama. Sempat kami berborak panjang mengenai restoran ni. Macam-macam soalan kami tanya, daripada ilham dekorasi sehinggalah ke pemilihan tukang masak.



Encik Sulaiman ni lulusan Civil Engineering dan merupakan seorang civil engineer. No wonderlah memang hebat bab-bab senibina ni. Nampak jelas, memang teliti setiap ukiran yang ada dan diselitkan dengan kalimah-kalimah suci.


Dari segi tukang masak pulak, memang dia pilih dengan teliti. Siap ada sesi pemilihan. Chef yang dibawa khasnya dari Yaman untuk pemilihan diberi bahan-bahan yang ada untuk memasak menu-menu terpilih. Fuuh, dengar dia cerita memang rasa kagum. Bukan mudah nak set up business macam ni. Perlu perancangan yang hebat dan perlaksaan yang penuh teliti. Dan lagi mengejutkan, ini merupakan outlet ke-dua selepas pembukaan restoran yang pertama iaitu Marhaba. Semoga business terus maju jaya!

Teknik Memasak Tradisional

Lepas syok-syok berbual, kami dipelawa untuk masuk ke kitchen. Tengok teknik memasak dan chef-chef yang sedang bekerja memang satu peluang keemasan. Terima kasih untuk peluang yang diberikan. Bukan mudah nak dapat peluang macam ni lagi-lagi restoran eksklusif.



Kat sini kami dapat tengok cara hidangan disediakan dan peralatan memasak yang digunakan. Dari pemanggang, pembakar roti sehinggalah tempat memasak nasi mandi. Paling teruja bila tengok tempat memasak nasi, ala-ala macam perigi yang penuh bara api. Perghhh, memang unik. First time tengok depan mata. Pengalaman yang berharga!

Info

Kalau rasa nak try masakan Arab di Restoran Al-Qasr, boleh la berkunjung ke Cyberjaya. Kat sini disertakan alamat penuh untuk sesiapa saja yang berhajat nak ke sana.

Al-Qasr,
Lot B Street Mall,
Jalan Persiaran Multimedia,
63000 Cyberjaya, 
Selangor Darul Ehs

Facebook:

No telefon:
03-8322 2220
011-1570 8721
012-313 3184
 
Marhaba Cyberjaya,
G008, Cyberjaya Commercial Center,
Jalan Multimedia,
63000 Cyberjaya,
Selangor Darul Ehsan 
 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Re-design By dikbee | Powered By Blogger