Ephyra Treasure Hunt 2014 sudahpun berjaya dianjurkan oleh pihak Ephyra dengan kerjasama Denaihati Network pada 24 May 2014 (Sabtu) bertempat di Putrajaya. 27 bloggers, 7 kereta dan 7 kumpulan bersaing untuk merebut hadiah keseluruhan bernilai RM5,000. Wow, memang gempak habis.Paling best, kitorang semua tak tahu siapa ahli kumpulan sehinggalah diumumkan pada hari pendaftaran.Suspen betul, nak susun strategi pun tak dapat, wakaka.


Macam mana boleh terjebak join? Sebenarnya, bila tengok poster timbul kat timeline facebook terus register. Takut terlepas macam Sepetang Bersama Blogger 2014 (SBB) dulu. Tak sempat register, tup tup dah full house. Tak ke frust menunggeng? Jadi, untuk Ephyra Treasure Hunt ni, tak mahu sejarah berulang. Belajar dari kesilapan, ceeewah. Daftar cepat-cepat, berharap agar dapat. 


Sebenarnya, lama juga tunggu e-mel maklum balas atau jemputan, tapi tak dapat-dapat. Ingat ke memang dah tak dapat sebab penyertaan adalah terhad. Watlek, watpeace je walaupun dalam hati penuh berharap nak join. Then, beberapa hari sebelum event, dapat confirmation dari blogger otai selaku wakil Denaihati Network. Yeazzza, akhirnya dapat jugak turut serta bersama 27 bloggers  yang lain. Eksited! Lompat bintang pat puloh pat kali *warming up*.

Presint 10, Putrajaya

Bertolak dari Bandar Tasik Selatan (BTS) ke Putrajaya lebih kurang jam 830 pagi dengan menaiki ERL. Terima kasih brader Izzue Islam yang sudi tumpangkan dari Putrajaya Sentral untuk ke Presint 10, Putrajaya. Dekat pukul 900 pagi baru sampai kat sana. Kalau nak tahu, seawal jam 830 pagi lagi, masing-masing dah semangat dan terpacak di tempat pendaftaran iaitu di Puspanitapuri Presint 10, Putajaya.



Selesai taklimat ringkas daripada organizer iaitu wakil dari team Denaihati Network, dah isi borang semua, kami diberi t-shirt rasmi Ephyra, makanan dan minuman untuk breakfast. Akhir sekali, kami dibahagikan kepada 7 kumpulan. Tak dilupakan, paling penting sepaket Ephyra setiap seorang untuk diminum sebelum breakfast dan melaksanakan tugasan pertama. Nak tahu apa tugasan pertama? Jom layan... Cabaran kini bermula! Dan PB dipilih untuk menyertai Team 3.



Task 1
Instavideo - Minum Ephyra


Tugasan pertama adalah merakam instavideo untuk tunjuk bagaimana cara minum Ephyra. Mudah je caranya, 180ml air, sepaket Ephyra, goncang dan minum. Semudah A,B,C. Jujurnya, ini kali pertama PB try Ephyra. Mantap juga rasanya, perisa Oren tapi penuh berkhasiat. Yang susahnya, nak cari idea untuk buat video dengan kreatif dan menarik. Nak tahu macam mana gaya instavideo penaberkala bersama Ephyra buat pertama kali? Jom terjah sini, http://instagram.com/p/oXNneMTP74/ Kalau teringin nak tengok video-video team Acai Beri, boleh terjah hashtag #EphyraTeam3 di instagram.



Selepas breakfast dan selesai tugasan pertama, ada sesi taklimat ringkas bersama pengasas Ephyra iaitu Puan Amiza. Nak tahu apa yang menarik? Kesemua 7 kumpulan yang join Ephyra Treasure Hunt tadi kini diberi nama baru untuk setiap kumpulan berdasarkan ingredients Ephyra. Brilliant! Paling tidak, kami semua aware dengan ramuan semulajadi yang ada dalam Ephyra.

#EphyraTeam1
Astaxanthin

#EphyraTeam2
Glutathion

#EphyraTeam3
Acai Beri

#EphyraTeam4
Gam Akasia

#EphyraTeam5
Tomato
#EphyraTeam6
Marigold
#EphyraTeam7
Acerolla


INFO
9 ramuan semulajadi Ephyra terdiri daripada kolagen terhidrolisis ikan laut dalam, L-Glutathion, Astaxanthin, Acai Beri, Acerolla Ceri, Marigold Flower Extract, Acacia Gum, Superberi dan Serbuk Tomato

Selepas sesi group photo, Treasure Hunt bermula dengan klu yang pertama berbunyi, "Bota di Perak, Sungai Petani di Kedah". Ce teka kat mana destinasi yang ingin dituju? Kalau nak  tahu, destinasi check point pertama adalah ke Taman Botani, Putrajaya.

Taman Botani, Putrajaya


Sebelum sampai ke checkpoint pertama, group kami Acai Beri dah mula start selfie. Ye lah, nak score point dengan share gambar di social  media seperti twitter, facebook dan  instagram dengan hashtag #EphyraTreasureHunt , #Ephyra , #EphyraTeam3. Nasib baik semua team members sporting. Memang havoc dorang ni, brader Daud, kak Diana dan Aina.


Task 2
Nama spesies pokok

Untuk tugasan ke-2, kami perlu menjawab semua soalan berdasarkan nama-nama pokok dan spesies pokok yang ada di sekitar Taman Botani, Putrajaya. Berdasarkan nombor pokok yang diberi, kami kena berikan nama saintifik dan ada juga kena berikan nama tempatan pokok tersebut. Memang berlari-lari anak la mencari pokok berkenaan. Siap tugasan ni, baru dapat klu untuk ke checkpoint seterusnya.


Klu seterusnya ni membawa kami ke tempat membeli tiket kapal terbang, ke-dua dan bukan yang pertama, dan mereka sedang menunggu di Starbucks. Fikir punya fikir, rupanya next checkpoint kami ke KLIA2.


Exit Bangi Highway

Dalam perjalanan kami ke KLIA2, kami perlu usha-usha di sepanjang highway takut-takut ada terserempak dengan billboard Ephyra. Ada satu tugasan yang perlu diselesaikan kat situ. Nak tahu apa?

Task 3
Selfie

Inilah dia tugasan yang perlu diselesaikan iaitu selfie dengan billboard Ephyra. Ini memang lawak, berhenti tepi jalan, turun selfie dan terloncat-loncat tepi highway. Terima kasih yang duk hon-hon tuh, kami anggap itu sebagai tanda sokongan walaupun ini memang kerja gila,wakakaka. Slumber dek je duk selfie tengah panas terik. Korang ada bran nak buat camni? Ce try  



Ni la gaya beberapa cubaan melompat untuk mendapatkan gambar yang lain dari yang lain. Alang-alang nak post kat social network, kena jadi kreatif sikit. Mana tahu dapat extra mark ke kan? LOL



Inilah hasil selfie kami di billboard Ephyra. Nasib baik bro Daud bawak monopod time nih. Semua dapat interframe dalam gambar yang "rare" nih.  Kalau tak join treasure hunt ni, konpem tak kan singgah tepi jalan ambil gambar macam ni. Selesai je task 3, kami menuju ke KLIA2.


KLIA 2



Inilah dia gerangan jejaka-jejaka hangat Malaya sedang menunggu ketibaan kami di Starbucks KLIA2. Bro Eizil, Shakiddo, Anarm, dan Melastik Bintang. Bukan main banyak dorang dera bagi tugasan yang mencabar di KLIA2. Lepas satu, satu  tugasan yang perlu diselesaikan. Kalau fikir balik, mau tergelak pun ada. Macam mana eh boleh buat semua tugasan kat sana? Hermmm.Ini namanya semangat berpasukan, susah senang kami hadap semua. Cabaran disahut satu persatu, cuma masalah line internet je yang membantutkan proses. Jenuh jugak cari port untuk upload gambar dan instavideo. 


Ini antara kompilasi gambar-gambar yang diambil dengan monopod di sekitar KLIA2 untuk menyelasaikan tugasan yang diberi dan juga untuk perkongsian di media sosial.


Task 3
Signage KLIA2

Tugasan pertama di KLIA adalah selfie di signage KLIA2. Bukan main ramai orang bergambar kat situ, sampai kena beratur tunggu turn. Terima kasih encik monopod kerana telah memudahkan urusan kami sepanjang treasure hunt berlangsung. Settle selfie, kami siapkan soalan teka-taki berdasarkan nama-nama kedai yang ada di Level 2 dan Level 3 KLIA2. Mudah je, refer directory, touch sana, touch sini, tak payah jalan-jalan, hehe.


Task 4
Foreigner

Tugasan seterusnya adalah snap gambar bersama seorang pelancong asing. Gigih kami semua memburu pelancong yang lalu-lalang di KLIA2. Akhirnya, dapatlah tangkap sorang mamat ni dari Itali.


Task 5
Instavideo - Lelaki berbaju biru

Kemudian, kena rekod video duk cerita pasal Ephyra kepada seorang lelaki berbaju biru. Nasib baik jumpa brader ni duk sorang-sorang main handphone. Lepas pujuk-rayu suruh berlakon kejap, dia sanggup walaupun tersiput-sipu malu. Thank you brader Manchester City! Nah ni video dia:


Task 6
Instavideo - Perempuan berbaju turquoise

Lepas lelaki, sekarang giliran mencari seorang perempuan berambut panjang dan berbaju warna turquoise. Part ni agak mencabar sebab boleh kira dengan jari berapa kerat je pakai baju warna ni. Keliling KLIA2 kami pusing cari mangsa. Akhirnya jumpa dengan akak ni bersama family dia. Nasib baik dia sporting. Power lah kak Diana siap speaking berbelit lidah explain pasal Ephyra. Ce tengok sini:
http://instagram.com/p/oXloW9zP5Q/


Task 7
Instavideo - Cheer

Memandangkan tugasan di KLIA2 berakhir jam 230 petang, jadi tugasan terakhir yang sempat kami selesaikan adalah group cheer di depan 3 orang pelancong. Nak reka cheer satu hal, nak cari 3 orang penonton yang sudi tengok pulak satu hal. Memang lagi mencabar dari yang tadi. Terima kasih kepada gadis-gadis cun yang sudi jadi penonton team Acai Beri. Mai tengok dorang siap tepuk tangan lagi:




Sebelum beredar dari KLIA2, kita wefie dulu seround bersama semua peserta Ephyra Treasure Hunt yang ohsem, sempoi dan happening! Kasik gegar satu KLIA2. Amacam, banyak tak cabaran kena buat? Alah bisa, tegal biasa.


Task 8
Kuiz

Dalam perjalanan ke Petronas untuk solat dan makan tengah hari, kami diberi satu lagi tugasan. Kali ni kena jawab beberapa soalan pasal Ephyra dan English puzzle. Sambil makan nasi ayam, sambil makan ais krim McD,sambil tu lah kami bincang jawapan. Multitasking betul, haha.


Jom Heboh, Putrajaya

Lokasi terakhir kami adalah ke Booth Ephyra di Jom Heboh, Putrajaya. Sepatutnya kena naik shuttle bus, tapi sebab masalah parking, semua team terus menghala ke lokasi. Tapi, still masalah yang sama. Kami park je di tempat yang berdekatan dan menapak. Dekat tak dekat, dalam 20 minit jugak berjalan kaki. Sempat lagi singgah possing di jambatan Putrajaya. Stylo Mylo!



Tibalah kami ke tugasan terakhir iaitu Blind Soccer. Kali ni, duta Ephyra iaitu Norman Hakim dan Memey Suhaiza pun turut serta untuk memeriahkan suasana di booth Ephyra.




Task 8
Blind Soccer

Untuk tugasan ni, perlawanan kalah mati dan team yang menang dapat point. Team Acai Beri menentang team Tomato. Power kak Diana berjaya score goal dan mengalahkan team Tomato. Salute! Persaingan memang sengit, lama juga dorang berhempas-pulas nak menjaringkan gol dalam keadaan mata tertutup.Lagipun, kak Lily dan Nani bukan calang-calang orang untuk dikalahkan. Last but not least, setiap team kena persembahkan group cheer kat  depan Norman dan Memey. Fuuuh!




Sementara menunggu keputusan, hilangkan debaran, jom kita bergambar dengan duta Ephyra, Norman Hakim. First time jumpa pelakon Gerak Khas.




Keputusan Ephyra Blogger Treasure Hunt 2014

Tibalah di kemuncak, saat-saat yang dinantikan iaitu keputusan Ephyra Treasure Hunt 2014. Team Acai Beri dah set target, at least dapat nombor 3. Itulah salah satu pembakar semangat untuk kami semua berusaha bersungguh-sungguh untuk setiap cabaran. Adakah kami berjaya mencapai target? Jom, kita tengok keputusannya. Jeng jeng jeng


Tempat ke-3
Tomato
RM800 + Produk Ephyra

Tempat ke-2
Acai Beri
RM1200 + Produk Ephyra

Juara
Glutathion
RM2000 + Produk Ephyra


Alhamdulillah, akhirnya kami diumumkan selaku pemenang tempat ke-dua. Memang semua happy sebab target dapat nombor 3. Tiba-tiba diumumkan dapat nombor 2, jadi kira rezeki la ni. Syukur!
 


Tahniah juga kepada team Astaxanthin, Gam Akasia, Marigold dan Acerolla. Walaupun tak dapat 3 tempat teratas, tetapi semua tidak balik dengan tangan kosong. Semua dapat hamper produk  Ephyra yang bernilai RM150. 




Kalau nak tahu cerita mereka sepanjang Ephyra Treasure Hunt, boleh usha-usha blog dorang. Jom terjah!

#EphyraTeam3 - Acai Beri


Di kesempatan ni, mai nak ucapkan jutaan terima kasih kepada semua teammates yang ohsem iaitu Daud, Aina dan Diana. Korang memang rawks!



Tahniah diucapkan kepada organizer, team Denaihati Network dan Ephyra untuk penganjuran treasure hunt yang hebat. Semoga event sebegini dapat diteruskan lagi di masa akan datang. Pendapat PB, mungkin next time boleh anjurkan event seumpama ini kepada pengguna setia Ephyra yang bertuah. Tak pun, buat acara sukan ke pulak, mesti meriah kan?


Event ni best sebab dapat kenal lebih ramai blogger dan pada masa yang sama dapat merapatkan ukhwah dalam kalangan blogger. Tak kira yang baru kenal atauapun yang dah lama kenal, bila ada event macam ni dapat berkumpul kembali ramai-ramai dan bikin suasana jadi meriah. Tanpa mengira blogger baru atau lama, masing-masing tak lepaskan peluang untuk berkenalan antara satu sama lain. Ini lah salah satu sebab komuniti blogger kita kuat.


Apakah itu EPHYRA ?

Alang-alang duk cerita pasal Ephyra, kat sini mai nak bagi sedikit-sebanyak info pasal Ephyra. Secara ringkasnya, Ephyra adalah produk minuman kesihatan terhangat dipasaran dengan 100% terbukti keberkesanannya.

Ephyra sesuai untuk semua tak kira lelaki ataupun wanita, Kanak-kanak (4 tahun keatas), Ibu menyusu dan hamil (6 bulan ke atas) dan juga kepada mereka yang pentingkan kecantikan, kesihatan luar dan dalam

EPHYRA dirumus khas untuk kecantikan dan kesihatan yang bermula dari dalam. Ia mengandungi kolagen ikan laut dalam yang dihidrolisis secara semulajadi,yang sangat membantu kuasa penyerapan ke dalam kulit lebih pantas dan effektif untuk kesan yang lebih optimum.

Digabung dengan 9 agen antioksida yang berkesan untuk melindungi dan memperbaharui, memberikan apa yang diperlukan oleh kulit anda,Lindungi kulit anda dari masalah kulit dan penuaan, seterusnya serlahkan keserian dan kesihatan dalaman dan luaran. Hasilnya – kulit lebih bersih,lebih berseri, lebih halus dan lebih muda! 

Kelebihan menggunakan EPHYRA
  • Menjadikan kulit anjal, halus dan lebih cerah berseri
  • Membantu memulihkan wajah yang bermasalah
  • Mengurangkan kedutan dan garis-garis halus
  • Menjadikan rambut lebih sihat, lembut dan bersinar
  • Melancarkan sistem pencernaan dalam badan
  • Mengurangkan kadar kolesterol
  • Meningkatkan tenaga dan daya ingatan
  • Meningkatkan sistem imunisasi dalam badan
  • Mengawal berat badan dan meningkatkan kadar metabolism
  • Melegakan kesakitan sendi dan arthritis

Info lanjut mengenai Ephyra, boleh layari:

Website
http://www.oceanlife2u.com/
Facebook
https://www.facebook.com/oceanlife2u

Instagram

Alamat
Ocean Marketing Sdn Bhd,
73A-3, 3rd Floor, Block J, Plantinum Walk,
No 2 Jalan Langkawi, Danau Kota Setapak,
53300 Kuala Lumpur



Memandangkan dapat produk Ephyra tempoh hari, jadi cabaran 30 hari bersama Ephyra kini bermula!

Ayuh, Keep Calm and Drink Ephyra!

Dah tengok movie X-Men Days of Future Past? Amacam, best ke tidak? Personally, PB rasa best. Worth to watch it. Kalau pergi ke cinema, diberi pilihan antara Godzilla dengan X-Men Days of Future Past, better pilih X-Men Days of Future Past. Konpem tak menyesal.




Kepada yang belum tengok lagi, masih belum terlambat untuk pergi menonton X-Men Days of Future Past. Secara ringkasnya, filem X-Men kali ini mengisahkan tentang mutan yang diburu oleh Sentinels. Persoalannya, adakah mutan dapat bertahan dan selamat dengan serangan Sentinels yang direka khas kewujudannya dengan hasil kajian terperinci terhadap Mystique? 


Itu persoalan yang wujud di awal penceritaan. Seterusnya, perkembangan plot diteruskan dengan imbas kembali ke masa lampau untuk mengubah sejarah. Dalam misi ini, Wolverin dipilih untuk dihantar ke masa lampau dan bertemu dengan Magneto, Professor X, Mystique, Quicksilver dan Beast.


Keseluruhannya, banyak adegan aksi dan lawak spontan. Bagi PB, watak paling kelakar adalah Quicksilver. Macam sengal pun ada, haha. Kalau dapat kuasa mutan macam tu, memang seronok la pedajal orang, keh3. Nak tahu kesudahan cerita, kena pi tengok sendiri la. Malas nak spoil kat sini. Tak pun, pi baca review filem ni kat blog-blog berkaitan. Cuma satu nak pesan, lepas tamat movie ce tunggu kejap tengok part last. Macam ada sambungan lagi je lepas ni.



Kalau nak tahu, tayangan movie ni sempena tayangan khas yang diadakan kepada semua pengguna Samsung Galaxy Life di cinema yang terpilih. Terima kasih kepada Donovan dan Samsung untuk jemputan kali ini bagi memeriahkan lagi preview special X-Men Days of Future Past bersama media, bloggers, dan pengguna Samsung Galaxy Life.


 Tayangan Istimewa X-Men Days of Future Past bersama Samsung Galaxy Life


Apa itu Samsung Galaxy Life? Kalau nak tahu, pengguna telefon Samsung semua boleh download dan install aplikasi Samsung Galaxy Life di Google Play. Lepas tu, boleh redeem mana yang patut dan apa yang ada dalam aplikasi Samsung Galaxy Life. Macam-macam ada, pilih saja mana yang berkenan.



Apa yang best pasal Samsung Galaxy Life? Antaranya dapat redeem tiket movie free macam ni dan dapat menonton filem X-Men Days of Future Past. Kali ni, filem X-Men Days of Future Past ditayangkan di GSC Midvalley. So, better install cepat-cepat untuk dapatkan tiket movie free untuk masa akan datang.



Ini antara pengguna yang berjaya mendapatkan tiket free hanya dengan menggunakan aplikasi Samsung Galaxy Life. Amacam, menarik bukan? Tak payah keluar duit poket, tunjuk je telefon terus dapat tiket. Ohsem!



Memang meriah. Lagi-lagi, bila dapat tengok movie yang best secara percuma. Tak rugi pun kalau install Samsung Galaxy Life ni. Bukan kena bayar pun. Lagipun, macam-macam kelebihan dan tawaran istimewa lain yang dapat dinikmati. Tak percaya, sila cuba download. Kalau tipu, uninstall je balik, keh3.



Bukan tu je. Lagi menarik bila semua penonton disajikan dengan minuman dan popcorn sekali. Memang ohsem! Kegembiraan berganda dengan Samsung Galaxy Life. Sebab tu, PB rasa dengan adanya aplikasi yang superb macam ni, memang dapat menarik minat semua orang. Pengguna Samsung semestinya rasa dihargai. Sebab apa? Sebab pengguna iphone tak dapat peluang macam ni, opps. Siapa tak suka benda free kan? Lagi-lagi yang ada dalam telefon bimbit sendiri, yang sentiasa dibawa ke hulu ke hilir 24 jam.


Apa tunggu lagi? Moh ler kita pakat install Samsung Galaxy Life dan menikmati tawaran istimewa yang ada. Dengar kata, hari ni semua pengguna Samsung Galaxy Life dapat redeem Starbucks secara percuma. Hermmm, memang torbaikkkk. Agak-agak, apa tawaran istimewa yang akan datang? Tunggu.....

Dah tengok video ni? Video yang berjudul "Born To Lead 1.0 - Project : A Cup Of Tea." Sebenarnya, aku kagum bila tengok video ni. Jalan cerita mudah, tapi mesej yang nak disampaikan memang padat. Apapun, terima kasih kepada Kak Ayu sebab tag video ni di facebook. At least, video yang berdurasi 3 minit ni dapat membuka minda untuk lebih celik mata dan celik hati.


Memandangkan video ni amat ohsem, aku rasa terpanggil nak share di blog. Aku rasa, kalau project ni dapat dilaksanakan di dunia realti di restoran atau kedai-kedai kopi berdekatan, memang torbaikk. Jadi, kepada sesiapa yang belum layan lagi video ni, korbankan 3 minit anda untuk video yang penuh makna ni. Layan :)




Konklusi, nak buat baik tak susah. Tak perlu ada wang berjuta baru boleh berbuat baik. Konsep dia simple saja, buat baik tak semestinya buat benda-benda yang "wow" saja. Kadang-kala, benda yang simple, ringkas, dan mudah itu lagi manis dan bermakna nilainya. Apa yang penting, kita iklas.

Selamat beramal :)


Rich is not about how much you save,
It's about how much you give

Simple deeds make life easier & happier
-Syed Aminuddin-


Be the change!
Everything you do makes a difference



:::Notakaki::: 
Tiba-tiba teringat kisah biskut Oat bila pertama kali join Projek Iqra'. Walaupun benda simple, tapi ia cukup bermakna untuk memberi kegembiraan kepada adik-adik semua. Kalau ada kelapangan, plan nak join lagi. Seronok juga mengajar budak-budak ni.

Jadi, di kesempatan ni aku nak menyeru kepada sesiapa yang ada masa terluang di hujung minggu, jom kita jadi sukarelawan di rumah anak yatim bersama Projek Iqra'. Di sana, aku dapat tengok usaha murni anak-anak muda semua melapangkan masa setiap hujung minggu mengajar dan mendidik anak-anak yatim dan fakir miskin. Kagum! Semoga kita semua istiqamah membantu mereka yang memerlukan, inshaAllah. 

Kalau tak mampu nak luangkan masa dan tenaga, boleh juga menyumbang dari segi dana dan bantuan lain kepada mereka yang memerlukan. Untuk maklumat lanjut, boleh layari www.projekiqra.com
Apa menu best untuk breakfast? Kalau orang kat Malaysia ni, macam-macam jenis nasi ada untuk breakfast. Sebut saja, nasi lemak, nasi berlauk, nasi kerabu, nasi dagang, nasi impit, nasi tumpang dan macam-macam lagi. Semua ada! Untuk kali ni, jom lah kita sembang pasal Nasi Lemak iaitu menu yang paling famous di Malaysia. Rata-rata tempat di pelusuk dunia ada. Cuma, nama dan rasa yang berbeza.Ada Nasi Lemak Antarabangsa, ada Nasi Lemak Ajih, ada Nasi Lemak Ayam Kampung dan macam-macam lagi. Just name it!


Duk sembang pasal Nasi Lemak, teringat Nasi Lemak favorite time sekolah dulu-dulu iaitu Nasi Lemak Kak Chek. Kedai dia, betul-betul sebelah sekolah. Kalau waktu rehat, kadang-kadang curi keluar pagar nak gi beli Nasi Lemak tu, keh3. Kantoi! Kalau time weekend, ada kelas tambahan, memang selalu tapau kat situ. Torbaik!


Jadi, alang-alang duk kusyuk cerita pasal Nasi Lemak, meh ler kita cuba jaya untuk masak Nasi Lemak edisi dapur orang bujang. Sedap ke tidak lain kira, yang penting kita cuba. Ayuh! Peminat-peminat nasi lemak, jom kita try explore cara nak masak Nasi Lemak. Mana tahu boleh bukak kedai nasi lemak ke pulak satu hari nanti, keh3.

Bahan-bahan untuk menyediakan Nasi Lemak

Ok, Nasi Lemak ni diberi nama Nasi Lemak Bujang Senang. Kenapa? Sebab orang bujang yang buat, dan ke-dua sebab ia simple, ringkas dan senang. Teknik memasak, teknik kulinari bagai, kita tolak tepi, yang penting Nasi Lemak kita masak dan boleh dimakan. Janji kenyang. Faham? 


First sekali, kita sediakan bahan-bahan utama untuk masak Nasi Lemak. Mudahnya, kita bahagi kepada dua bahagian iaitu (1) Nasi dan (2) Sambal dan aksesori.



Nasi Lemak

Bahan-bahan untuk Nasi Lemak
  1. Beras (semangkuk - untuk 4-5 orang makan)
  2. Halia - sebesar ibu jari dihiris nipis
  3. Daun pandan - 1-2 helai disimpul rapi
  4. Santan - secawan
  5. Air- secawan

Cara-cara untuk memasak nasi lemak
  1. Basuh beras macam nak masak nasi seperti biasa. Bezanya cuma kali ini tak payah sukat air.
  2. Masukkan daun pandan dan hirisan halia.
  3. Masukkan secawan santan pekat.
  4. Masukkan secawan air.
  5. Akhir sekali baru sukat dengan jari telunjuk agak-agak tenggelam garis lipatan pertama jari telunjuk. Nak guna pembaris pun boleh, wakaka.
  6. Masak guna periuk elektrik je, mudah, cepat dan senang!
  7. Tunggu sehingga masak. Nantikan aroma Nasi Lemak yang memang umpppphhh!


Sambal

Bahan-bahan untuk membuat sambal
  1. Cili kering - dikisar
  2. Bawang putih
  3. Bawah merah
  4. Bawang besar
  5. Halia
  6. Belacan
  7. Asam jawa
  8. Garam
  9. Gula
Cara-cara untuk memasak sambal
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, bawang besar, bawang merah, dan halia yang dikisar. Kalau takde blender, maklumlah rumah bujang, boleh hiris nipis je semua bahan-bahan yang disebut tadi. Settle! Tunggu hingga pecah minyak dan naik bau. Bukan sampai hangit ye.
  2. Masukkan lada kering yang dikisar. Atau, kalau takde blender, guna je cili giling. Simple!
  3. Biarkan seketika sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan air asam jawa dan belacan. Masukkan sedikit air kalau nak lebih kuah.
  4. Akhir sekali, masukkan garam dan gula secukup rasa.
  5. Biarkan sehingga sedikit pekat. Kalau suka bawang besar, boleh masukkan hirisan bawang besar dan kacau sehingga sedikit layu.


Bahan-bahan lain

Bahan-bahan lain
  1. Ikan bilis
  2. Kacang tanah
  3. Telur ayam
  4. Timun batang
Cara-cara untuk menyediakan bahan-bahan lain
  1. Ikan bilis digoreng sehingga garing. Boleh juga ditambah ke dalam sambal yang dimasak untuk dijadikan sambal bilis.
  2. Kacang tanah digoreng sehingga masak.
  3. Telur ayam direbus sehingga masak.
  4. Jangan lupa, timun batang. Hiring bulat ke, leper ke, tak kisah janji ada. Baru lengkap set Nasi Lemak.


Nasi Lemak sedia untuk dihidangkan

Nak tengok hasilnya? Nama pun first time masak Nasi Lemak, sampaikan tertinggal satu bahan wajib iaitu timun batang. Adeh! Takpelah, next time kita buat biar cukup lengkap. Kali pertama, dimaafkan, keh3. Maka, inilah hasilnya. Nasi Lemak pertama yang dimasak sendiri sepanjang 25 tahun hidup.




Ikan bilis goreng rangup, kacang goreng, sambal yang umphh, telur rebus dan Nasi Lemak, memang gandingan hebat untuk manjakan perut anda, hehe. Amacam, mengancam ke idok?




Kebetulan masak lebih, boleh hulur-hulur ke jiran tetangga. Hari tuh, sempat hulur kat Kak Diah. Akak ni banyak tolong aku sejak mula-mula datang menetap di KL dulu. Nasi Lemak ni, tak dapat nak balas jasa akak. Tapi, terima je lah ye. Kalau sedap, boleh order, wakakaka. 


Ok, sekian saja untuk menu bujang kali ni. Sekali lagi nak pesan, kalau nak buat nasi lemak tu, timun batang jangan dilupa,haha. Belajar dari kesilapan sendiri :) Apapun, kepada sesiapa yang berminat nak try masak nasi lemak yang super simple ni, semoga berjaya ye. Tak cuba, tak tahu. Dah cuba, blurrrrrp.Kenyang perut suka hati dibuatnya :)


Untuk resepi-resepi bujang yang lain, boleh klik sini: DapurPB
#TSDayOut di Paradise Valley Broga, Semenyih ini merupakan #TSDayOut edisi pertama bagi tahun 2014. Ini kali ke-4 pb join #TSDayOut selepas FRIM Kepong, Skypark Subang dan Battlefield di Hulu Langat. Untuk cerita lebih lanjut pasal TSDayOut tahun lepas, 2013 boleh baca kat sini. Macam biasa, memang tak pernah menghampakan bila dapat join #TSDayOut. Aktiviti-aktiviti yang diadakan sepanjang hari pasti best dan menyeronokkan. Lagi-lagi, kali ni #TSDayOut bertemakan "extreme and scenery" di sekitar Paradise Valley Broga, Semenyih.


Mungkin ada yang masih tertanya-tanya apa itu #TSDayOut? Secara ringkasnya, #TSDayOut merupakan Tourism Selangor Day Out yang dianjurkan oleh pihak Tourism Selangor untuk mempromosi tempat-tempat menarik di sekitar negeri Selangor dan terbuka kepada bloggers. Untuk menyertai #TSDayOut, bloggers hanya perlu mengisi butiran peribadi di website dan 20-30 bloggers (berdasarkan aktiviti yang dianjurkan) yang terpilih akan dimaklumkan menerusi e-mel jemputan untuk menyertainya.


Nak tahu lebih lanjut, kena follow media social Tourism Selangor untuk #TSDayOut akan datang. Stay tune!

Twitter
Facebook
Website


Paradise Valley Broga, Semenyih

Paradise Valley merupakan salah satu eco farm resort yang terletak di Bukit Broga, Semenyih iaitu kira-kira 45 minit dari Kuala Lumpur. Kalau sesiapa yang pernah sampai di Bukit Broga tu, rasanya tiada masalah untuk sampai ke sini. Apa yang menarik kat sini? Dah tentu kedamaian yang jauh dari hiruk-pikuk kota dan pemandangan bukit-bukau yang indah.

Breakfast & Briefing

Setibanya kami di Paradise Valley, kami disambut oleh pihak resort. Memandangkan rata-rata daripada kami kali pertama tiba di sini, kami diberi briefing oleh Mr PJ serba-sedikit mengenai Paradise Valley. Sambil-sambil tu, ayuh kita breakfast ala-ala western dulu kumpul tenaga sebelum memulakan aktiviti lasak.

Kemudahan di Paradise Valley Broga

Paradise Valley menawarkan pelbagai kemudahan asas untuk aktiviti rekreasi. Pendek kata, memang sesuai untuk dijadikan lokasi pilihan bagi aktiviti team building, family day ataupun riadah bersama keluarga


Memandangkan struktur tanah di kawasan Paradise Valley berbukit-bukau, pihak pengurusan ada menyediakan kenderaan khas untuk membawa para pelawat ke sekitar resort. Selain itu, basikal juga disediakan untuk sesiapa yang berminat untuk melakukan aktiviti riadah dengan berbasikal.



Kemudahan awam seperti tandas dan sink juga disediakan di beberapa lokasi di sekitar resort. Memang terjaga rapi dan bersih. Antaranya di tempat wall climbing.

Inilah tempat kami breakfast. Memang terbaik bila tengok pemandangan kolam macam ni. Sejuk mata memandang. Kalau berminat untuk berkayak, kayak pun ada disediakan. Selain kayak, sukan polo air pun boleh diadakan dalam kolam ni. Amacam, menarik bukan?
 

Selain menawarkan aktivit outdoor, Paradise Valley juga menyediakan pakej penginapan. Dalam gambar tu, boleh nampak dorm dan camping tent. Apa yang menarik perhatian adalah camping tent. Bukan sebarang khemah (camping tent) biasa, tapi siap ada katil single 2 biji dan kipas. Memang canggih.

 
Antara pakej penginapan yang ditawarkan di Paradise Valley adalah seperti berikut:
Dorm (2 hari 1 malam)
RM118/pax
Peak season (Public Holiday/ School Holiday/ Weekend) RM138/pax
Pakej termasuk welcome drinks, dinner dan breakfast.
Aktiviti termasuklah flying fox, wall climbing, kayaking, Broga Hill atau Broga Waterfall
Check in 2p.m dan check out 12p.m


Camping Tent (2 hari 1 malam)
RM90/pax
Peak season (Public Holiday/ School Holiday/ Weekend) RM108/pax
Pakej termasuk welcome drinks, dinner dan breakfast.
Aktiviti termasuklah flying fox, wall climbing, kayaking, Broga Hill atau Broga Waterfall
Check in 2p.m dan check out 12p.m



Ini pula challet yang dibina di lereng-lereng bukit. Memang cantik pemandangan kat sini. Sesuai untuk bercuti dan rehat minda sambil beriadah. Dah dekat kalau pagi-pagi nak morning walk ataupun hiking ke Bukit Broga dan tengok sunrise.
Luxury Room (2 hari 1 malam)
RM150/pax
Peak season (Public Holiday/ School Holiday/ Weekend) RM190/pax
Pakej termasuk welcome drinks, dinner dan breakfast.
Aktiviti termasuklah flying fox, wall climbing, kayaking, Broga Hill atau Broga Waterfall
Check in 2p.m dan check out 12p.m


Ok, itulah sedikit-sebanyak info pasal pakej-pakej yang ada di Paradise Valley Broga. Mungkin boleh dijadikan rujukan kepada sesiapa saja yang bercadang nak organize team building ataupun family day. Jom, sambung story pasal #TSDayOut pulak. Apa yang telah kami cuba sepanjang sehari berada di sana? Zaaaasss, layan!


Warming Up & Safety Briefing

Sebelum memulakan aktiviti, kami dibahagikan kepada 4 kumpulan. Kemudian, dimulakan dengan warming up untuk regang-regangkan otot. Ye lah, nak buat aktivti lasak ni, tak boleh main redah je. Silap haribulan, nanti tak pasal-pasal terkehel kaki, terseliuh tangan, retak atau patah kat mana-mana anggota badan. Kan nanya. So, untuk langkah pencegahan, kita lakukan stretching yang diketuai oleh instruktor khas dan terlatih dari Paradise Valley.


 
We are team no.2!

Selesai sesi memanaskan badan, kami diberi taklimat keselamatan (safety briefing) terutama aktiviti yang melibatkan ketinggian. Antaranya mengenai alat keselamatan seperti harness dan safety helmet. Safety first!
 



Briefing saja tak cukup, instruktor siap tunjuk demo lagi macam mana cara nak pakai harness dan safety helmet dengan betul.Cayalah! Siap semua,ayuh get ready to climb the wall!
 


Kumpulan 1 dan 2 buat wall climbing, manakala kumpulan 3 dan 4 buat flying fox. Kemudian, dah selesai, switch aktivit bagi semua merasa. Jom, kita tengok aksi-aksi spiderman memanjat


Wall Climbing

Aktivit pertama, wall climbing. Cuak jugak nak buat, lagi-lagi sebab gayat (takut ketinggian).Tengok orang buat mudah, tapi bila sampai turn sendiri, hah terkial-kial jugak nak sampai atas. Apapun, tak cuba tak tahu kan? Jom try


Belayer: Belay On!
Climber: On belay!

Haa,macam tu lah lebih kurang skrip yang digunapakai antara climber dan belayer. Ini kali ke-3 try wall climbing. Pertama di Pulau Jerejak, kali ke-2 di OBS Lumut. Lama betul tak buat aktiviti lasak macam ni. Agak-agak sampai ke puncak ke tak? Jeng jeng jeng



Bila kat bawah, dongak ke atas macam rendah je. Tapi, bila panjat rasa macam tinggi la pulak, wakaka. Adeh. Selain perlukan kekuatan fizikal (kaki dan tangan), wall climbing juga perlukan kekuatan mental untuk atasi ketakutan pada ketinggian dan untuk struggle sampai ke puncak dan bunyikan loceng, 'kring kring kring".

 

Tengok adik ni buat pun boleh, tak kan abang-abang dan kakak-kakak tak boleh buat kan? Terima kasih untuk semangat anda! Syabas kerana berjaya sampai ke puncak. Terbaiklah adik ni, berani dan lasak!


 

Ok, giliran tuan punya badan pulak. Phewwww.Akhirnya sampai jugak ke puncak. Yahooooooo!


Flying Fox



Aktivti seterusnya adalah flying fox. Gerun tu memang gerun, tapi dah banyak kali buat flying fox sebelum ni.Jadi, dah lali dan kalis gayat. Kita redah sajaaaa!



Aksi Khai si budak pacak buat flying fox. Nak release tension, aktiviti macam ni memang sesuai. Bila mula je terbang, silalah jerit sekuat hati. Memang terbaik....  Dah settle wall climbing dan flying fox, perut pun dah berkeroncong, moh ler kita pi makan tengah hari dulu.


Lunch


Memang layan makan-makan sambil ditiup angin sepoi-sepoi bahasa. Aish, geram pulak tengok kayak-kayak yang warna-warni kat seberang sana. Semua excited nak berkayak di sebelah petang.

Abseiling

Aktiviti di sebelah petang diteruskan dengan abseiling atau dengan nama lain repelling. Kali ni, kita cuba buat abseiling 45 darjah. Cuak lah jugak. Bila main dengan ketinggian ni, takde benda yang tak cuak. Padahal seluruh tubuh badan dan cukup-lengkap dengan alat keselamatan. Macam-macam gaya, macam-macam ragam ada. Ada yang terjerit-jerit tak mahu turun sebab gayat, hahaha. Seriously, lawak. Kagum jugak, akhirnya semua berjaya buat. 
Cross Rope

Hujan dah renyai-renyai turun. Aktiviti seterusnya adalah cross rope. Aktiviti ni perlukan keseimbangan badan untuk meniti tali. Tapi, part paling susah adalah di tempat persilangan tu. Nak kena tukar kaki dari sebelah sini, nak kena pindah sebelah sana. Adeh, sampai cramp kaki dibuatnya. Setelah dua kali percubaan, akhirnya berjaya selesaikan cabaran ni. Ohsem!


Tension Travel


Dalam banyak-banyak aktivit, tension travel paling mudah. Sambil pejam mata pun boleh buat. Apa yang penting, kena pandai imbangkan badan dari terjatuh. Memandangkan hari dah hujan, semua basah kuyup. Masing-masing excited nak try walaupun hujan renyai-renyai.
Malangnya, hujan semakin lebat. Jadi, aktiviti kayak terpaksa dibatalkan. Lagi-lagi, guruh mula berdentum-dentam. Dah selesai minum petang, tibalah masa untuk #TSDayOut melabuhkan tirai. 
Prize Giving

Semua peserta #TSDayOut kali ini tidak pulang dengan tangan kosong. Semua pulang dengan goodies bag hasil pemberian pihak Tourism Selangor dan Paradise Valley Broga. Terima kasih kami ucapkan.

 Tourism Selangor: Dry bag, tumbler, pen drive
Paradise Valley Broga: T-shirt, nangka

 
Instagram Photo Contest

Credit Photo: Khai Azfar
  
Selain itu, keputusan untuk Instagram Photo Contest sepanjang #TSDayOut di Paradise Valley Broga juga diumumkan. Dengan tema "extreme and scenery", alhamdulillah instagram penaberkala turut dinobatkan sebagai pemenang. Semua pemenang menerima wang tunai RM100 setiap seorang. Terima kasih Tourism Selangor!


Jadi, sesiapa yang berminat nak berkunjung atau menginap di Paradise Valley Broga, bolehlah mendapatkan maklumat lanjut seperti yang tertera di bawah

Paradise Valley @ Broga, Semenyih
Lot 1742 & 1369, Jalan Tarun Broga,
43500 Semenyih, Selangor, Malaysia.

GPS Coordinate:
N 2.941'
E 101.91'

Tel: 
+6012--8890 036
+6011-1668 6186
 +6011-1668 6188

Email: 

Facebook: 

Website:



The Bloggers  

Inilah antara bloggers yang turut serta dalam #TSDayOut di Paradise Valley Broga. Kalau rasa nak join #TSDayOut jugak, jangan lupa register untuk #TSDayOut yang akan diadakan pada bulan June nanti. Mark your calendar :)
 
Credit Photo: Khai Azfar
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...