#TSDAYOUT : Escape Room Bandar Botanic, Klang menguji mental dan fizikal para bloggers. Mungkin ada yang masih tertanya-tanya apa itu TSDayOut? Secara ringkasnya, TSDayOut merujuk kepada Tourism Selangor Day Out yang dikelolakan oleh pihak Tourism Selangor untuk mempromosikan tempat-tempat menarik di sekitar negeri Selangor. Aktiviti-aktivi yang dianjurkan ini terbuka kepada bloggers. Untuk menyertai TSDayOut, bloggers hanya perlu mengisi butiran peribadi di website TSDayOut dan 20-30 bloggers (berdasarkan aktiviti yang dianjurkan) yang terpilih akan dimaklumkan menerusi e-mel jemputan untuk menyertainya. Untuk aktiviti-aktiviti yang pernah PB join bersama Tourism Selangor dan TSDayOut, boleh rujuk entri kat  sini.


Kalau rasa berminat untuk turut serta dalam aktiviti yang dianjurkan oleh pihak Tourism Selangor terutamanya TSDayOut di masa akan datang, boleh ikuti perkembangan semasa di laman media social seperti berikut:


Twitter

Facebook

Website


Untuk edisi kali ini, TSDayOut mengorak langkah untuk mencuba indoor game iaitu Escape Room. A real life challenge yang ditawarkan di Escape Room akan menguji minda, mental dan fizikal sesiapa sahaja yang ingin mencuba sesuatu yang baru. Objektif utama permainan Escape Game ni adalah untuk keluar daripada bilik yang berkunci dalam masa 45 minit.




Lokasi TSDayOut kali ini adalah bertempat di Escape Room Bandar Botanic, Klang. Landmark untuk Escape ni adalah betul-betul bertentangan dengan AEON Bukit Tinggi Shopping Centre. Kalau tak tahu jugak kat mana, mungkin boleh refer applikasi waze ataupun google map. Berikut dilampirkan alamat penuh Escape Room Bandar Botanic, Klang untuk rujukan semua.

No. 111-1, 1st Floor,
Jalan Mahogani 5, Bandar Botanic,
41200 Klang, Selangor
Tel: +603-3323 2213
Email: info_klang@escaperoom.com.my



Untuk kali ini, rata-rata bloggers yang hadir adalah rakan bloggers yang pernah PB  jumpa dan kenal. So, takde lah kekok sangat. Dan pastinya, keadaan dan suasana jadi makin meriah dan havoc!

Antara rakan bloggers yang turut serta untuk kali ini adalah MahaMahu, MawardiYunus, dan Khai Artzfar. Selain mereka, ramai lagi bloggers lain seperti Mira Cikcit, Putra, Faris, Miera, Kanmani, Belle, Irfan Chek dan ramai lagi lah kalau nak sebut.



Sebelum kami memulakan aktiviti, sempat lagi breakfast di Kafe Nenda. Pekena milo ais dan roti bom untuk alas perut. Nanti lapar kang, tak boleh fokus pulak nak main Escape Game kan? hehe.


Selepas selesai je breakfast, kami terus ke Escape Room untuk memulakan aktiviti. Sebelum tu, macam biasa ada sesi briefing. Rata-rata daripada kami semua adalah first timer yang nak cuba Escape Game, maka Mr Victor iaitu pengasas Escape Room di Malaysia cerita serba-sedikit mengenai Escape Room dan peraturan permainan.


Seterusnya, pembahagian kumpulan. Dan inilah ahli kumpulan kami yang ohsem yang terdiri daripada Kanmani, Faris dan Putra.


Ok, kami dah eksited untuk mencabar diri di Escape Room. Tapi, cuak pun ada takut gagal. Takpe, berjaya atau tidak keluar daripada bilik berkunci dalam masa 45 minit tak penting, yang penting pengalaman. Apapun, cuba jugaklah sehabis baik. Push the limit!



Untuk kumpulan kami, cabaran pertama adalah Prison Break. Apa yang menarik mengenai cabaran ni, sebelum dibawa masuk kitorang semua digari dan ditutup mata. Tu dia, dah macam banduan betul dah rasa time tuh. Haa, rujuk gambar kat atas. Team Zoey pun cuba bilik cabaran yang sama selepas team kami selesai.



Ini antara clue dan props yang ada dalam bilik Prison Break. Prison Break memerlukan kita selesaikan 6 puzzles dalam 2 bilik berasingan. 3 puzzles untuk bilik pertama, then cari kunci untuk buka lokap untuk ke bilik ke-2 dan menyelesaikan 3 lagi puzzles untuk bolos keluar. Mampukah kami selesaikan cabaran dalam masa 45 minit? Jeng jeng jeng.


Inilah banduan-banduan yang ditawan. Ya, kami akan cuba sehabis baik untuk selesaikannya. Walaupun sedikit cuak dengan keadaan yang agak gelap, kami watlek watpeace je, hehe. Akhirnya berjaya selesaikan cabaran ni dalam masa 40minit. 


Selesai je cabaran ni, kami cuba cabar diri kami untuk bilik cabaran yang paling susah iaitu Taken. Untuk cabaran kali ini, 4 bilik untuk diselongkar dan PB akui ia agak susah. Tapi, lepas struggle habis-habisan, dengan bantuan 3 talian hayat bagai, akhirnya kami berjaya menamatkan cabaran dalam masa 42minit. Ohsem! Dua-dua cabaran kami dapat bolos dengan bergaya, keh3.



Sementara berhenti rehat, kami makan tengah hari di Islamic Steakhouse, Bukit Tinggi, Klang. Isi perut sebentar selepas penat memerah otak menyelesaikan puzzles yang agak tricky dan susah. Tapu, tetap enjoy the games. Ini adalah menu yang PB cuba di Restoran Islamic Steakhouse iaitu set steak. Sodap bak ang. Boleh datang cuba makan western food kat sini. Omnomnom!


Selesai je lunch, kami teruskan dengan acara penyampaian hadiah dan majlis penutup. Siapakah yang bakal dinobatkan sebagai juara? Jeng jeng jeng. Dup dap dup dap.

2nd Runner Up

Team Zoey dan Renu


1st Runner Up

Team Mawardi dan Mira Cikcit


Champion

Team havoc! Faris - Kanmani - PB - Putra

Yeazzza. Akhirnya, kami dinobatkan sebagai juara. Thank you to all my team members. You are so awesome! Korang memang torbaik. 


Event TSDayOut kali ni disudahi dengan majlis penyampai hadiah kepada pemenang dan cenderahati kenang-kenangan kepada pihak penganjur iaitu Escape Room dan artis jemputan.


Selebriti undangan untuk TSDayOut kali ini adalah Zoey Rahman

Mr Victor menerima penghargaan daripada pihak Tourism Selangor


Tahniah jugak dicuapkan kepada semua pemenang instgram contest


We are the Champion!

Bersama Zoey

Bersama co-founder Escape Room, Mr Victor.


Amacam, menarik tak? Kalau rasa nak cuba Escape Room, boleh usha-usha cabaran mana yang korang nak try. So far, ada 7 cabaran yang menanti di Escape Room Bandar Botanic, Klang. Antara cabaran yang ada di sini adalah seperti kat bawah. Cekidout!

THE ABANDONED FACTORY

KUNG FU

SURGERY ROOM

PRISON BREAK

THE MYSTERIOUS ROOM

SLAUGHTER HOUSE

TAKEN


Hah, itu dia 7 bilik cabaran yang harus korang cuba. PB dah cuba Escape Room, korang bila lagi? Kalau nak join, boleh terjah Escape Room yang berdekatan dengan kawasan anda. 5 lokasi yang ada di Malaysia adalah seperti berikut:
  1. 1st Avenue Mall, Penang
  2. Bandar Botanic, Klang
  3. Berjaya Times Square
  4. Setiawalk Mall, Puchong
  5. Sutera Mall Johor



Are you up for a real life challenge?

Then challenge your senses with the latest real life interactive game craze from Japan where you have to escape a locked room within 45 minutes.

Monday-Friday
11AM-5PM - RM32
5PM-1AM - RM36

Saturday, Sunday and Public Holiday
11AM-1AM - RM36

Fees are based on per person per game


Website

Facebook

Twitter

Instagram


Akhir sekali, terima kasih kepada pihak Tourism Selangor dan Escape Room kerana menjemput PB untuk turut serta dalam aktiviti yang best dan ohsem ni. Semoga next time, dapat lagi join event TSDayOut untuk edisi seterusnya. Prison Break dan Taken sudahpun berjaya ditawan, hermm next time boleh cuba yang lain lagi. Dah rasa addicted nak cuba semua bilik-bilik di Escape Room yang lain. Jom!
Cabaran 30 Hari | Hari 13 - 5 Blog Kegemaran Anda. Untuk cabaran kali ni, jom kita senaraikan 5 blog kegemaran masing-masing. Lain padang, lain belalang. Lain orang lain ragam. So, pilihan setiap orang pun pasti berbeza. Ye dak?


Untuk kali ni, aku nak senaraikan 5 blog kegemaran yang bagi aku best untuk dibaca dan selalu jugak aku singgah. Tapi, jadi silent reader je lah. Kalau ada masa, drop jugak komen sikit-sikit. Blog sendiri pun terabai, apatah lagi nak blogwalking dan drop komen. Dah namanya blogger part time, cuba jugak berusaha serajin mungkin untuk update blog, blogwalking dan drop komen. 


Ok, jom kita tengok 5 blog kegemaran penaberkala!

Denaihati

Ben Ashaari

Tiffin Biru

MahaMahu

Kerepektempe


Kalau nak tahu, setiap blog tu ada keistimewaan masing-masing. Korang klik je tengok apa yang menarik di blog yang aku senaraikan sebagai 5 blog kegemaran tu. Macam-macam benda yang mereka share di blog untuk dijadikan bahan bacaan kepada kita semua. Mungkin 4 blogger pertama korang kenal sebab masing-masing terkenal dengan "niche" masing-masing. Ada travel, ada pasal personal life, ada pasal masakan dan ada pasal makan-makan. Tapi, blogger terakhir tu aku suka baca sebab bahasanya agak puitis dan cerita yang disampaikan sarat dengan makna. Kadang-kadang, bila aku baca, termenung jauh nak fikir apa yang tersirat di sebalik tersurat, kahkahkah.


Apapun, setiap blogger ada kelebihan masing-masing. Bezanya, apa usaha kita untuk mengetengahkan apa yang kita ada, bagaimana nak kekalkan identiti sendiri dan tak terikut-ikut dengan cara orang lain. Mana yang kurang kita perbaiki, mana yang elok kita kekalkan. Aku pun banyak lagi kena belajar pasal blogging ni dengan member bloggers. Mungkin sedikit masa lagi, wajah blog ni akan berubah. Perlu buat renovation sikit, hehe. Blog ni macam rumah la juga, bila dah lama, kena cat baru, tukar perabot baru dan tukar apa yang patut agar dapat tampil lebih hebat dan bergaya. Cewah! 


Oklah, itu saja untuk topik kali ni iaitu 5 blog kegemaran anda. Ce korang share pulak 5 blog kegemaran korang. Make sure, no 5 ko tulis blog aku ye, kalau tak aku pancung kepala, wakakaka. Kbai. Sampai ketemu lagi di cabaran seterusnya.


Keep in touch!

 Instagram:  

Twitter:

Facebook:
Cabaran 30 Hari | Hari 12 - 5 Wishlist Anda. Kalau orang suruh senaraikan 5 wishlist buat masa sekarang, pastinya 5 wishlist yang kita senaraikan hari ni berbeza dengan wishlist kita senaraikan sebelumnya. Ye dak? Aku pun macam tu jugak. Kalau dulu, wishlist nak masuk universiti, nak grad kelas pertama, nak kerja itu dan ini, sekarang pastinya dah lain dan berbeza. 


Wishlist bukan sesuatu yang rigid dan harus kita pegang sampai bila-bila. Ia boleh berubah-ubah ikut masa dan keadaan. Kalau tak tercapai, jangan mudah menggelabah, jangan mudah putus asa sebaliknya berusaha lebih keras ataupun cuba tukar mengikut kemampuan diri dan keadaan semasa. Kadangkala, ia mudah dicapai, kadangkala ia perlukan masa dan usaha. Apapun, kita berusaha, berdoa, bertawak, selebihnya biar Dia yang tentukan.


So far, 5 wishlist buat masa ini adalah:

1) Naik pangkat dan naik gaji atau tukar kerja?

Bulan Oktober 2014, maksudnya dah genap 2 tahun berkhidmat di unit yang sama, department yang sama dan kompeni yang sama. Apapun, semoga segalanya dipermudahkan. Berangan jugaklah nak merasa naik pangkat. Kalau bab gaji, inshaAllah setiap tahun ada increment. Kalau diberi peluang dan ada rezeki lain, nak juga tukar kerja. Bukan apa, boleh cari pengalaman baru dan ilmu baru. Dalam lubuk hati yang paling dalam, sayang nak tinggal team yang ada sekarang. Walaupun gap umur berbeza, tapi mereka cukup sporting dan banyak bagi tunjuk ajar dan nasihat.

2) Travel ke luar negara

25 tahun hidup, tak pernah sampai lagi ke luar negara. Sahkan ke Europe, ke negara jiran sebelah macam Thailand dan Indonesia pun belum sampai, lol. Nasib baik Sabah dan Sarawak dah sampai. Takdelah nampak jakun sangat,wakaka. Nak ke mana? Harap dalam tahun ni, 2014 dapatlah sampai at least ke Indonesia ataupun Thailand. Kalau ada rezeki lebih, nak jugak bawak mak menunaikan Umrah. Kalau ada rezeki lebih lagi, nak bawak pergi haji. InshaAllah one fine day. Harap-harap diberi kesempatan untuk itu. 


3) Beli kereta atau rumah?

Kerja dah 2 tahun, tapi tak pakai kereta pun lagi. Ada motor pun, dah kena kebas dek pencuri durjana. Cis, bedebah. So, aku adalah pengguna public transport yang tegar. Malu jugak kadang-kadang dengan kawan-kawan. Semua dah berkereta, tapi aku? Masih berjalan kaki. Bila fikir balik, nak malu buat apa. Ukur baju di badan sendiri. Rasa macam tak mampu lagi nak pakai kereta buat masa sekarang. Yang penting, kita buat simpanan dulu. Harap dalam masa terdekat ni, terbuka pintu hati nak beli kereta. Tak dapat kereta mahal, kereta murah-murah, kereta tempatan pun jadilah. Asal dapat pergi ke sana ke mari. Bila plan-plan nak beli kereta, ada pulak staff di office suruh hold dulu. Ramai yang nasihatkan simpan duit buat beli rumah. Herm, cubalah mana yang termampu. Bila tiba masanya, ada lah tu. Amin


4) Kahwin

Haaah, yang ni suspen. Calon pun takde, bila mahu kahwin pun tak tau. Takpe, percaya kepada ajal maut jodoh pertemuan di tangan tuhan. Yang penting, kita bersedia. Kalau ada calon nak tolong kenen-kenen, bagitau lah, haha. Member-member dah ramai yang kahwin dan beranak-pinak. Kita bila lagi? Searching......
  

5) Melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi

My ultimate wishlist tak lain tak bukan nak sambung belajar. Impian nak merasa sambung belajar di luar negara ke peringkat yang lebih tinggi iaitu Master dan seterusnya PhD. Itu pun kalau diberi peluang dan tajaan. Tak kira lah dalam bidang apa pun, kat mana pun atau bila. Dapat je peluang untuk sambung belajar, rasanya aku tak kan teragak-agak untuk terima. Buat masa ni, kerja dulu kejap cari pengalaman dan kumpul duit mana yang patut. Ada chance, kita grab. InshaAllah


Cukuplah kot 5 wishlist setakat ni. Hah, ni pun tak tahu bila nak tercapai. Amboih, wishlist macam yang susah-susah dan makan masa je nih. Takpe, tembakkan doa agar semuanya dapat dicapai satu per satu, inshaAllah. At the end of the day, kita tick satu per satu. Apapun, korang pun doakan aku berjaya ye. 


Keep in touch!

 Instagram:  

Twitter:

Facebook:
Duta Baru XES Shoes sudahpun dilantik. Pernah imagine tak kalau korang dilantik jadi duta XES Shoes? Tiap-tiap bulan dapat pilih kasut keluaran terbaru XES yang korang rasa berkenan. Kalau berlakon iklan dibayar, jadi model untuk iklan pun dibayar dan semestinya akan terlibat secara langsung dalam apa jua event yang melibatkan XES Shoes. Huh, memang untung kalau terpilih. Tapi, tak payah nak berangan. Pihak XES Shoes dah pun jumpa duta yang mereka cari. Nak tahu siapa? Cekidout....

Opsss, silap. Bukan yang ni, wakaka. Sila scroll down lagi.


Haaa, ini baru betul. Memperkenalkan Duta XES Shoes iaitu Mico Pun


Pada 19 September 2014 yang lepas, pb dan rakan bloggers yang lain berpeluang untuk hadir dan memeriahkan acara menandatangani perjanjian antara Miss XES Elegant 2014 dengan pihak XES Shoes di Glenmerie Shah Alam, Selangor. Dengan termeterainya perjanjian tersebut, maka dengan rasminya finalis Miss Global International Malaysia 2014 iaitu Mico Pun Chiew Yoek dilantik menjadi duta dan jurucakap kepada XES Shoes.


Antara rakan bloggers yang turut hadir bersama


Sebagai duta XES Shoes yang baru dilantik, Mico berjaya mendapatkan kontrak bernilai RM16,000 termasuk hadiah wang tunai sebanyak RM1,000. Paling best, Mico akan mendapat tajaan kasut dan bag tangan setiap bulan selama setahun berjumlah RM3,900. Perghhh, masyuuuk. 


Majlis menandatangani perjanjian antara Mico dan Mr Simpson Wong 

Untuk pengiklanan pula, Mico akan dibayar RM3,900 untuk printed advertisement dan RM1,000 untuk setiap TV Commercial. Bukan tu je, sepanjang kontrak setahun iaitu bermula 1 Oktober 2014 hingga 30 September 2015, Mico akan menerima RM1,500 untuk video klip. Secara rasminya juga, Mico akan terlibat secara langsung dalam fashiom show atau apa jua events melibatkan XES Shoes yang akan diadakan sepanjang tahun.


Biodata Mico 
Stage name: Mico Pun
Age: 22 years old
Date of Birth: 1 March 1992
Place of Birth: Johor Bahru
Ethnicity: Chinese
Citizenship: Malaysian
Height: 169cm
Weight: 52kg
Language: Chinese, English
Special talent: Belly Dance


  Koleksi XES Shoes

Alang-alang dah sampai di XES Shoes shop, apa lagi. Moh kita terjah tengok apa yang best di XES Shoes shop.


Koleksi untuk kanak-kanak


Koleksi bag tangan pelbagai design dan warna keluaran XES


Koleksi bag tangan dari XES


Koleksi kasut lelaki yang trendy dan terkini


Casual shoes dan office shoes dari XES Shoes


Koleksi kasut perempuan jenama Scholl


Koleksi kasut lelaki jenama Scholl


XES Brand

Jujurnya, pb ingat XES brand ni hanya untuk perempuan saja. Rupanya, XES juga menyediakan kasut untuk lelaki dan kanak-kanak. Good info to know that. The most important thing, it's a local brand! Buatan Malaysia beb. 

Giliran jejaka-jejaka shopping kasut di XES Shoes


Untuk pengetahuan korang semua, XES Brand mula ditubuhkan pada 23 March 2002 di bawah Shellys Marketing Sdn Bhd yang beribu pejabat di Hicom-Glenmerie Industrial Estate, Shah Alam. Warehouse XES cuma terletak berdekatan dengan head office. Dengan jumlah kakitangan seramai 400 orang, XES Shoes menumpukan sepenuh perhatian kepada pengurusan retail chain store dan export original equipment manufacturer. 


Susunan kemas dalam XES Shoes Shop


Pada tahun 2014, XES Shoes memperkenalkan tagline terbaru mereka iaitu "Superior Comfort for happy Feet!" Dengan kata lain, pihak XES Shoes memang betul-betul komited untuk mengeluarkan ciptaan yang selesa dan trendy. Untuk jenama buatan Malaysia dengan harga berpatutan dan trend up to date, pilihlah XES Shoes. Gerenti puas hati.


XES Shoes adalah jenama yang cukup sinonim dengan kasut yang harganya berpatutan untuk ahli keluarga tak kira lelaki, perempuan mahupun kanak-kanak untuk kegunaan harian mahupun ke pejabat. Harga yang tak terlalu mahal tak menghalang untuk pihak XES Shoes menawarkan kasut yang style, selesa dan value for money to buy. Worth it!


XES Premium Outlet

Di kesempatan ni, pb nak ucapkan terima kasih kepada pihak XES kerana menjemput kami bloggers untuk turut serta dalam majlis yang bersejarah ni. Paling best, bila setiap daripada kami diberi peluang untuk shopping barangan XES.


Bloggers bersama duta XES Shoes, Mico Pun dan PR Manager XES Shoes, Sabrina Quigley Chin.
Lelaki dengan kasut dan perempuan dengan handbag masing-masing.


Apapun, semoga XES terus maju jaya. Jadi, untuk penggemar kasut ataupun bag tangan XES, jangan lupa serbu outlet XES terdekat untuk offer yang menarik.


Bersama Managing Director, Mr Simpson Wong


Setakat ini, XES brand sudahpun membuka cawangan di seluruh Malaysia dengan lebih 80 outlet dan rangkaian meliputi pusat beli-belah mahupun retail complexs. XES berusaha untuk menjadi Top 10 di Malaysis selaku pembuat kasut yang selesa kepada seisi keluarga untuk segenap lapisan masyarakat. Misi utama XES brand adalah tak lain dan tak bukan untuk memberi keutamaan kepada kepuasan pembeli.


Untuk readers terutamanya yang baru tahu pasal brand XES dan juga kepada peminat tegar XES, apa kata pakat terjah laman social media XES untuk tengok tawaran menarik yang menanti anda. 

Facebook

Website

Instagram

Twitter


Notakaki: Terima kasih kepada blogger kitepunye kerana menjemput pb ke event XES. Terima kasih jugak kepada XES untuk kasut yang trendy dan selesa!

Cabaran 30 Hari | Hari 11 - Kenangan Lucu di Waktu Kecil. Dah tua bangka macam ni, bila kenang balik cerita lucu-lucu zaman kecil dulu memang boleh buat tergelak. Walaupun tak dapat ingat semua benda, tapi benda yang kita ingat jom kita share. Rasanya, Cabaran 30 Hari ni kebanyakannya berkongsi pasal peribadi. Harap-harap, selepas tamat cabaran ni, sedikit-sebanyak readers kenal siapa tukang taip yang bernama penaberkala.

 
Ok, back to topic. Apa kenangan lucu di waktu kecil yang masih aku ingat? Jom, kita recall balik mana yang ingat. Cekidout!


Mirinda Merah
First time puasa sebab apa? Sebab nak minum air Mirinda merah. Pernah cerita benda ni dulu-dulu kat blog. Kalau nak tau cerita pasal Mirinda Merah tu boleh klik sini.


Budak nakal
Aku time sekolah rendah dulu nakal jugak. Time rehat waktu tengah hari selepas habis sekolah dan sebelum kelas Fardhu Ain start, main kejar-kejar, rebut tiang, itu biasa. Tup tup, satu hari patah tangan sebab jatuh time nak bergayut di pokok. Lompat nak bergayut, tapi gedebak jatuh. Paling takleh blah, cakap kat mak ayah jatuh tersepak akar kayu. Sebulan juga tak gi sekolah time tu. Kalau buka balik buku rekod sekolah, keputusan time darjah 4 la paling teruk. Orang kata zaman kejatuhan. Bila dah besar, baru cerita balik kisah benar, kwang kwang kwang. Dulu takut nak bagitau.


Penampar pertama
First day sekolah bermula time darjah 4, kena tampar oleh guru kelas. Sebab? Nak keluar kelas tak mintak izin katanya. Padahal, aku demam time tuh, batuk-batuk dan selesema. Jadi, bila batuk keluar lah kahak. Nak mintak izin macam mana kalau dah kahak ada dalam mulut? So, korang dapat imagine? Terima kasih sebab cikgu tampar saya, dan bagi saya pengalaman telan kahak saya sendiri. Sekali ingat nak marah, tapi bila ingat balik lucu pun ada. Saya tak berdendam pun dengan cikgu, at least cikgu bagi saya pengalaman yang tak dapat saya lupakan sampai ke hari ini. Penampar pertama dan terakhir dalam hidup setakat ini. Rekod beb!


Salah seorang sahabat sejak di bangku sekolah rendah, Sayuti. 
Gambar time darjah 2 vs zaman sekarang.

 
Cukup lah edisi trobek. Cam meleret-leret dah ni. Kalau nak cerita semua, 7 hari 7 malam pun tak habis, keh3. Apapun, hargai setiap pengalaman yang kita kutip di sepanjang perjalanan hidup. Semoga apa yang kita lalui bakal mendewasakan kita semua. Yang baik kita simpan elok-elok, yang busuk, yang masam kita campak jauh-jauh.
 
 
Keep in touch!

 Instagram:  

Twitter:

Facebook:
 
CLASSIQUE | Koir Kebangsaan Malaysia Gegarkan Auditorium DBKL. Koir Kebangsaan Malaysia mempersembahkan konsert Classique di Auditorium DBKL pada 20-21 September 2014. Konsert ini dianjurkan oleh Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN). Konsert Classique menampilkan repertoire dan segmen nyanyian lagu-lagu Klasik Melayu dan Klasik Barat. Eksited jugak lah pb bila first time tengok full konsert koir yang mantap dan best.


 
Antara barisan bloggers yang datang buat live updates di sepanjang Konsert Classique berlangsung


Majlis perasmian album Koir Kebangsaan Malaysia berjudul Voice Of Harmony

Kalau nak tahu, jurulatih vokal dan Pengarah persembahan dan vokal untuk konsert kali ini tak lain tak bukan penyanyi soprano terkenal negara iaitu Syafinaz Selamat yang turut dibantu oleh Tunku Marina Tunku Dato' Zubir, Pengarah KKM dan Amri Zane, jurulatih dan konduktor koir.


Antara VVIP yang turut hadir menonton konsert Classique adalah Datuk Ghaffar A Thambi, Timbalan Ketua Setiausaha Kebudayaan KPK dan Datuk Norliza Rofli, Pengarah JKKN.


Barisan VVIP dan 40 ahli Koir Kebangsaan Malaysia

Konsert Classique manampilkan 22 buah lagu dan dipersembahkan oleh 40 orang ahli Koir Kebangsaan Malaysia. Klasik Melayu yang dipersembahkan adalah lagu-lagu asli Melayu, inang, joget, keroncong, dan zapin. Manakala Klasik Barat pula mempersembahkan lagu-lagu dari era Renaissance hingga ke era Romantik. Pendek kata, konsert Classique kali ini mencabar kreativiti dan kemampuan Koir Kebangsaan Malaysia (KKM) sempena menyambut ulangtahun penubuhan yang ke-22 tahun. Wow, 22 tahun, 22 lagu. Apapun, jom kita tengok kemeriahan sepanjang Konsert Classique yang sempat dirakam.
 

CLASSIQUE | Koir Kebangsaan Malaysia Gegarkan Auditorium DBKL

Klasik Inggeris
Antara lagu-lagu Klasikal Barat yang dipersembahkan adalah Fanuculi Funicula, Weep You No More, Sad Fountains, Il Est Bel Et Bon, Les Filles De Cadix, Brautgesang, Suasanna Or Via Sortite (Le Nozze Di Figaro), Dall'orienta L'astro Del Giorno (Ermione - Act I), Matona Mia Cara, Shivering Chorus (King Arthur), Neighbour's Chorus (La Jolie Parfumeuse).
Lagu pembukaan konsert: Fanuculi Funicula

Gandingan mantap 4 penyanyi yang mempunyai kekuatan vokal yang berbeza

Vocal mantap Rabiatul Rabaah menggegarkan satu auditorium

Suara mereka berlapis-lapis dan sedap, macam kek lapis :)

Bukan sekadar menyanyi, mereka juga berbakat dalam sketsa. Versatile!

Gandingan hebat 4 suara

Koir Kebangsaan Malaysia mempersembahkan lagu Shavering


Klasik Melayu
Lagu Klasikal Melayu yang dipersembahkan pula adalah Puteri Ledang, Dia Datang, Medley Jalak Lenteng, dan Joget Hitam Manis, Sayang Di Sayang, Bentan Telani, Medley Masri Manis dan Inang Tua, Ketawalah Lagi, Zapin Malam Pengantin, Jogen Secawan Kopi dan Joget Lambak.


Lagu Selamat Datang

Persembahan hebat dengan kombinasi teater dan nyanyian

Lagu-lagu Klasik Melayu dipersembahkan dengan gaya yang tersendiri

Persembahan solo Pian dengan gemersik suara yang unik

Persembahan yang mencuit hati penonton dengan lagu Zapin Malam Pengantin

Persembahan duo dengan nada suara yang seakan-akan sama

Persembahan terakhir Koir Kebangsaan Malaysia di Malam Konsert Classique


Apa yang boleh pb katakan sepanjang menyaksikan konsert Classique, ini adalah platform terbaik untuk membuktikan Koir Kebangsaan Malaysia (KKM) setanding dengan kumpulan koir antarabangsa yang lain. Semoga KKM akan terus mengharumkan nama negara di persada dunia sekaligus memartabatkan seni suara tanah air. 

Tahniah kepada Koir Kebagsaan Malaysia untuk persembahan yang mantap


Terima kasih kepada Miss Paris Ashikin dari Destination Malaysia kerana menjemput pb dan rakan bloggers yang lain untuk turut serta menyaksikan konsert Classique oleh Koir Kebangsaan Malaysia yang telah berjaya gegarkan satu Auditorium DBKL dengan kehebatan vokal masing-masing. Salute!


Untuk gambar-gambar lain yang menarik dan short video sepanjang konsert Classique, ikuti update kami di laman media social instagram dengan hashtag #KoirKebangsaanMalaysia dan #Classique.  


Notakaki: Sesiapa yang teruja nak tengok konsert Classique, jangan lupa show terakhir pada malam ini, 21 September 2014, jam 830 malam di Auditorium DBKL. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...