#DapurPB : Ayam Goreng Kunyit

/
19 Comments
Ok, menu seterusnya adalah Ayam Goreng Kunyit. Ini, memang cepat, ringkas dan padat. Menu untuk dapur express! Bahan-bahan pun sikit je, tak perlu nak blend/tumbuk guna lesung bagai. So, tak payah pening-pening nak fikir. Konpem, semua orang boleh masak dengan senang hati sambil goyang kaki. Tak percaya boleh cuba. Cekidout!


Bahan-bahan Ayam Goreng Kunyit

  1. Bawang besar - dihiris
  2. Kacang panjang - dipotong pendek
  3. Lobak merah - dihiris nipis
  4. Ayam - dipotong dadu
  5. Serbuk kunyit
  6. Garam
  7. Minyak masak

Cara-cara memasak Ayam Goreng Kunyit
  1. Perap ayam yang dipotong dadu bersama garam dan serbuk kunyit untuk seketika
  2. Panaskan minyak
  3. Goreng ayam sehingga kuning keemasan
  4. Masukkan bawang besar, kacang panjang dan lobak merah
  5. Goreng sehingga bahan-bahan tadi sehngga masak. Jangan terlalu lama, takut kacang panjang jadi terlalu kecut, tak syok nak kunyah nanti

Ayam Goreng Kunyit siap untuk dihidangkan


Ayam Goreng Kunyit ni, paling best kalau makan dengan nasi putih, letak sedikit kicap dan sedikit sambal. Pergh, memang terbaik. Simple dan sedap, sesuai untuk orang-orang bujang. Jadi, sesiapa yang duk rumah sewa atau sedang belajar di perantauan, boleh cuba masak resepi yang mudah-mudah macam ni. Makan ramai-ramai dengan member, konpem meriah :) 


notakaki: Hah, kan dah kata. Memasak ni mudah je sebenarnya. Cuma tinggal untuk kita berekperimentasi dengan resepi yang ada di ruang dapur. Bila dapur berasap, macam-macam juadah terhasil untuk bersantap :) Duk fikir, lepas ni nak try masak apa pulak untuk dikongsi kat sini. Any idea?



You may also like

19 comments:

  1. ai rajin betul ko masak.. menarik! baguss..ciri2 suami solah dh ada ni haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rajin olok-olok je nih, lol
      Isi masa lapang la cikyu.. Sambil isi perut 😃

      Delete
  2. ayam goreng kunyit..sedap nih.. :)

    http://www.norainyusoff.com/2014/02/makanan-yang-menarik-di-tawau.html

    ReplyDelete
  3. okies esok jugak kite masak! :P

    www.nadiasecreto.com

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Sesuai la bro untuk org bujang macam kita, hoho

      Delete
  5. Lapar weyhhh sero.. Bilo nk masak katku nyo? haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bilo-bilo masa jah.. Rebus telur cicoh budu jadi la dok?

      Delete
  6. k lily buat gak ayam goreng kunyit ni tapi goreng ayam jelah sayur2nya selamat tinggal, langsung tak de hahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni dua dalam satu.. Tak yah goreng sayur dah.. Jimat masa, hehe

      Delete
  7. lama xmasak.. hmm.. simple & easy.. thanks bg idea menu makan malam... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah, ni paling kejap nak masak
      tapi sedap :)

      Delete
  8. memang sedap ni... suami mia paling suka ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu ayam goreng kunyit, memag ramai yang suka
      sampai ada satu kedai makan tu, jual nasi ayam kunyit je time lunch
      tiap-tiap ari berduyun orang beratur

      Delete
  9. fuhyoo kena try ni. asyik2 order kat kedai je bangg nasi goreng+ayam masak kunyit satu. sampai je ke meja ayam besar bulu mata.. tak puas hati. hahahaa

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...