Friday, August 30, 2013

#UrMalaysianIsShowing Malaysiaku Berdaulat : Tanah Tumpahnya Darahku


Astro, Nuffnang, Churp-churp, Bloggers dan rakyat Malaysia


Mesti ada yang tertanya-tanya, ada apa dengan hashtag #UrMalaysianIsShowing. Sebenarnya, pada 24 Ogos 2013 yang lepas, pihak Astro ada melancarkan kempen sempena bulan kemerdekaan. Event ni telah berjaya diadakan di North Court (berhadapan food court) Level 3, Midvalley. Dalam ramai-ramai anak Malaysia yang ada, I'm one of them yang turut serta memeriahkan majlis pelancaran #UrMalaysianIsShowing #GoBeyond anjuran Astro. Terima kasih kepada pihak Nuffnang untuk jemputan kali ni. Selain bloggers Nuffnang, churpers dari Churp-churp dan rakyat Malaysia yang bertandang ke Midvalley turut serta memeriahkan acara. Awesome!


Malaysiaku Berdaulat: Tanah Tumpahnya Darahku

Hah,kalau ada yang tak tahu lagi, tema untuk kemerdekaan ke-56 untuk tahun 2013 ni adalah Malaysiaku Berdaulat: Tanah Tumpahnya Darahku. Fuuuh, bunyi sungguh patriotik. Tanggal 31 Ogos bakal menjelma tak lama lagi, maka seluruh rakyat Malaysia akan bersama-sama meraikan sambutan hari Merdeka. Uish,tiba-tiba eksited nak pergi tengok live di Dataran Merdeka,jejom... 


#UrMalaysianIsShowing 

Registration: Bloggers and media

Antara bloggers yang turut serta dalam event kali ni adalah amirnawawi, sohoque, jocko, cik lily putih, yana yassin, mira cikcit, hanis, kifly, shahrizan, atika ramlan, kelly, jeff, mekonie, asyik, dan ramai lagi.. Tak cukup space nak taip semua,haha. Jangan kecik hati ye kalau tak sebut, nak lepas geram sila tinggalkan komen, LOL.




Selain bloggers dan public, turut serta turun padang adalah selebriti tanah air. Antaranya, Aznil Hj Nawawi, Lisa Surihani dan Hanif JOHARA.




#UrMalaysianIsShowing Challenge

Korang jangan lupa usha aplikasi Facebook Go Beyond dan tetaptakan nilai positif korang di Astro Go Beyond Nanti, akan ada meter positif untuk setiap apa yang korang kongsikan di facebook. Apa lagi, jom la try. Sama-sama semarakkan semangat Kemerdekaan.


Ok, sambung cerita. Apa yang best time event? Mai nak story.. Sempena pelancaran kempen ni jugak, 60 bloggers dan churpers yang hadir dibahagikan kepada beberapa kumpulan (1 team 4 orang) untuk menyertai #UrMalaysianIsShowing Challenge. Tugasan mudah saja, cuma perlu tweet dan upload gambar di Instagram untuk sama-sama sebarkan aura positif #UrMalaysianIsShowing kepada seluruh rakyat Malaysia menerusi media sosial. Pemenang top 3 ditentukan dengan jumlah tugasan terbanyak yang berjaya disiapkan oleh setiap kumpulan.



Tahniah kepada semua para pemenang. Meriah betul diorang sambut Merdeka tahun ni dengan memenangi voucher untuk shopping. Macam-macam tugasan yang telah berjaya kami semua lakukan. Nak tahu apa? Boleh cek instagram. Sampai satu tahap, gelabah tak tentu pasal, nak nyanyi lagu Negarku pun lupa lirik, adeh. Lawak betol. Mekonie pulak, tolak trolli lepas bersihkan meja di foodcourt sampai langgar customer yang duk makan. Cepat-cepat dia mintak maaf. Hah, tu baru betul #UrMalaysianIsShowing. Menang kalah belakang cerita, yang penting kami semua enjoy kena buat tugasan-tugasan yang tak pernah kami buat. Good experience :)



Juara team sohoque, naib juara team kak lily, dan tempat ke-tiga team jeff. 


Design t-shirt #UrMalaysianIsShowing

Seronok dapat design t-shirt sendiri... Jom try


Kalau berminat nak order T – Shirt #UrMalaysianIsShowing yang macam aku, Lisa Surihani dan bloggers pakai, korang boleh buat design sendiri  dengan menggunakan aplikasi Facebook di facebook Design t-shirt #UrMalaysianIsShowing


Di Midvalley tempoh hari,harga untuk sehelai t-shirt cuma RM20. Order dan terus dapat. Untuk online order pulak, harga untuk sehelai t-shirt adalah RM25 dan hasil jualan akan disalurkan kepada Astro Kasih untuk program charity. Ayuh, shopping baju dengan design sendiri sambil beramal :)


Positive Engine


Kalau berkunjung ke Midvalley, jangan lupa singgah jenguk, snap photo dan tenung tajam-tajam replika yang diberi nama sebagai ‘Positive Engine’ kini dipamerkan di aras 3 untuk tatapan semua. Istimewanya replika ni, ia menampilkan kesemua mercu tanda unik di Malaysia. Seriously, memang menarik perhatian.


Tak sah kalau lepas event tak menjamu selera. Menu kali ni agak style, ala-ala vegetarian. Ok la, tukar selera sekali-sekala. Apa-apapun, bloggers dan kamera,memang tak dapat dipisahkan.



Hah, ni penyakit apa ni? Simptom-simptom snap gambar sendiri dipanggil gejala "camwhore"
Sebenarnya, ada yang lagi parah.Nanti, share next time,lol


Sebelum berarak ke Dataran Merdeka....
Jom, layan video eksklusif Excuse Me Sir. Cekidout...



Selamat menyambut hari Kemerdekaan ke-56 untuk semua rakyat Malaysia Sama-samalah kita menghargai keamanan dan kebahagiaan yang kita kecapi hari ini. 

I love Malaysia

Proud to be Malaysian :) 



Kalau nak tahu pasal kempen Astro Negaraku dan “Excuse me Sir your Malaysia is showing”, korang boleh layari www.astro.com.my/negaraku


Brought to you by


Sponsored by

Disclaimer: This is a sponsored post by Nuffnang





Wednesday, August 28, 2013

WORDLESS WEDNESDAY : AYAH





Tuesday, August 20, 2013

BLOGGER : Siapa Dkna Abza?

Segmen blogger edisi pertama blog ni menampilkan Kak Ayu sebagai blogger pilihan. Kalau nak tahu cerita pasal Kak Ayu dan nasi kerabu bunga tanjung, boleh baca sini


Kali ni, aku terpanggil nak bercerita pasal Dkna Abza. Seriously, aku tak pernah pun baca blog dia. Sebab, dunia blogger ni luas, so tak kenal pun siapa dia. Aku pun, 1000% yakin dia pun tak pernah kenal aku dan baca blog aku.


Nak dijadikan cerita, aku pernah jumpa Dkna dan Miekael (tunangnya pada masa tu) time makan-makan di Wangsa Walk lepas kitorang main bowling blogger coffee talk. Macam biasa, kalau tak kenal di alam maya, tak pernah berinteraksi di blog atau mana-mana social media, lepas jumpa tu baru aku akan follow twitter/instagram.


Nak dijadikan cerita lagi, time belek-belek instagram, ternampak gambar dalam instagram Miekael dia letak location "Melor". Aku pun terdetik dalam hati, "weh, kampung aku tuh. Ore klate jugok ko dio nih? Ingat ko ore Putrajaya". Hah, korang dengar tak apa hati aku cakap? Konpem la tak dengar, sebab korang baca, keh3. Lepas tu, aku pun start la tnya. Rupa-rupanya, Dkna yang asal dari Melor. Oh, kecik sungguh dunia ni.


Nak dipendekkan cerita, kebetulan mereka nak kahwin time cuti raya tuh. Ada jugak dapat jemputan kat fb. Lagipun dah hari-hari berkomentar di instagram, tak kan tak nak pergi kan? Kecik pulak hati Dkna, dah la tuan dia pun memang kecik, lol. Sampai kat rumah petang Sabtu tu, 3hb Ogos 2013, aku pun tanya lah mak aku

Mek, rumoh sapo nok bekwoh dekat balai polis?

Mek ambo pun start la bercerita... Bo be bo be bo be... Tup tup dia cakap

Dia mari rumoh pagi tadi.. Wak mari ramo, nok suruh buat pulut

Eh? Terkejut beruk den. Macam tak percaya pun ada jugak bila dengar. Alahai, kecik betul dunia ni. Jumpa di KL, kenal di instagram/twitter, rupanya sekampung. Dan dan pulak, mari tempah pulut kat rumah. Hak3. Sekali fikir, fulamaaakkk. Cerita ni kalau buat cerekarama tv3 konfirm meletup rating. Grrrrrr


Ok, dah habis korang baca cerita ni? Ajaib kan? Kalau David Teo baca nih, silap haribulan dia ambik jadi movie, berjudul "Blogger Sekampung". Sebenarnya, saja nak share gambar-gambar time aku bertandang ke majlis persandingan Dkna Abza dan Miekael. Hari tu dah berpakat dengan bro Jamar nak pergi sekali. Tak segan sikit,haha. Dia sekeluarga bertolak dari Jertih. Time tu jugak lah first time jumpa Dayyan. Dah besar budak nih, comel pulak tuh. Next time, jangan lupa pergi rumah uncle pulak ye.


Selamat pengantin baru kepada Dkna dan Miekael

Rombongan pengantin lelaki. Miekael segak berkacamata hitam

Dkna Abza, tersenyum-simpul tunggu putera dari kayangan tiba

Raikan cinta: Dkna Abza dan Miekail berdua bersatu!

Semoga berbahagia hingga ke akhir hayat

Eh, jap. Sebelum korang makan kasik kitorang snap photo dulu.

Giliran Dayyan bersama daddy dan mummy nye

Chop chop chop
Giliran tukang taip mana?
Mesti lah ada jugak
Ambik berkat secupak dua



Jadi, sape-sape yang rasa nak kenal Puan Dkna Abza nih, boleh lah follow dia di blog, twitter, instagram mahupun di facebook.

Blog 
 
Facebook 
 
Twitter 
 
Instagram
 
 
Notakaki: Lepas ni, mungkin segmen blogger ni mungkin menjadi lagi aktif. Memandangkan semakin hari, semakin ramai aku jumpa dan kenal blogger-blogger hebat. Ramai lagi blogger yang aku nak cerita. Terutama sekali pasal blogger-blogger ohsem yang dah aku jumpa dan kenal time trip/event/makan-makan. Mungkin cuma masa yang akan menentukan bila dan siapa.





#TimeToReload Xpax : Top pup RM10 atau RM30, menang jam tangan bernilai RM10,000

Baca tajuk, tak payah baca entri pun dah tahu kan apa yang aku cuba nak sampaikan. Bukan aku yang menang jam RM10K tuh, dah ramai yang dah menang. Macam-macam jenama ada, setiap hari seorang pemenang bertuah akan dipilih.


 Antara jam yang ditawarkan setiap hari:
Fortis
Oris
Maurice Lacoix
Bell & Ross
Ball
Graham


Mesti dah ramai yang excited nak try kan? Kalau nak tahu macam mana nak join, boleh rujuk kat gambar yang aku tempek kat bawah ni.




Sekarang, tinggal 11 hari je lagi kalau nak mencuba nasib. Kalau korang pengguna xpax, boleh la try top up. Contest "win a watch" ni akan berakhir pada 31 Ogos 2013: Merdeka! Merdeka! Merdeka! Selamat mencuba.


Maklumat lanjut, boleh baca kat website xpax (sini)



Aku pun dah dapat jam dari pihak Celcom time majlis berbuka puasa di Bangsar pada 23 Julai 2013 yang lepas. Ramai yang tertipu bila tengok gambar ni di facebook dan instagram ingat aku dapat jam betul. Untuk makluman, ini cuma lah replika. Ia hanya lah sebiji kek yang sungguh cute. Aku nak makan pun sayang. Tapi, seriously sedap.


Sekadar kenang-kenangan sekitar majlis berbuka puasa bersama bloggers anjura Celcom xpax untuk event #timetoreload

Antara blogger-blogger ohsem yang turut serta: Melastik Bintang, Eyriqazz, Yana Yassin, Iera, Broframestone, Ruby, Pen Merah, dll
#TimeToReload : Macam-macam juadah ada, dari nasi beriani hinggalah kepada western food.

 Liana Fizi
Game: Transfer kacang dari pinggan ke dalam cawan dengan menggunakan klip kertas dalam masa 1 minit. 22 ketul je dapat? Tak faham macam mana winners dapat angkut sampai 70++. Perghh

2 pemenang game kacang dan klip kertas. Congratulation!

Seriously, aku ingat event ni untuk bloggers je. Tapi, bila sampai kat sana, ada juga beberapa orang Selebriti. Antara yang turut serta adalah Elfira Loy, Altimet dan Liana Fizi. Ini first time jumpa diorang face to face.

Altimet
Elfira Loy
Melaka Boy


Notakaki: Terima kasih kepada organizer untuk jemputan ni. Terima kasih tak terhingga kepada organizer yang menyediakan kereta khas untuk hantar ke masjid untuk solat. Padahal dah cakap, jalan kaki dekat je. Alang-alang orang dah offer, apa lagi, naik je lah. Ini aku respect. Thank you so much :)





Sunday, August 18, 2013

Seronok ke jadi Blogger?

Semenjak dua menjak ni, ramai jugak yang bertanya. "Seronok ke jadi blogger?". Terus-terang nak cakap, memang seronok. At least, dapat hilangkan stress. Kalau nak suruh aku gambarkan kegembiraan dan keseronokan macam mana jadi blogger ni, mudah je.Cuba ko tanya soalan yang sama kepada orang-orang yang minat memancing, "Seronok ke memancing?".  


Sebab apa? Sebab bukan semua orang suka memancing dan kebanyakan orang akan menganggap memancing adalah benda yang paling membosankan, termasuklah aku. Tapi, ada kita fikir pandangan orang-orang yang suka memancing? Ya, tentulah menjadi satu keseronokan bagi mereka sebab dah jadi hobi. Walaupun kadang-kadang memancing sampai seharian tak dapat sekor pun ikan, dan last-last singgah di pasar beli ikan untuk bawak balik rumah. Apa nak dikata, dah itu hobi mereka, konpem la rasa puas dan seronok kalau tak dapat ikan sekalipun. Esok lusa, mereka tetap akan teruskan aktiviti memancing. Begitu juga dengan blogger. Bukan hasil yang diharapkan, cuma keseronokan dan kepuasan dalam blogging. Aku harap korang faham maksud yang tersirat di sebalik analogi yang aku cuba sampaikan.


Aku tertarik nak kupas pasal topik ni bila baca entri di blog Denaihati yang bertajuk Blogger bukan hanya menulis sahaja. Ya, dulu pun aku ingat blogger ni kerja dia hanya menulis entri/artikel, menaip dan ketuk-ketuk keyboard je. Sebab, dari situ di mana aku bermula dulu. Letih-letih study, buka blog dan update. Tension nak exam, bukak blog update. Time jiwa kacau, mula lah berpuitis dan karang puisi dan luahan hati bagai. Adeh. Hari ini, aku dah mula nampak. Keseronokan jadi blogger lebih dari tu sebenarnya.


Jom tengok apa pandangan blog Denaihati dan apa pulak pandangan aku pasal topik Blogger bukan hanya menulis sahaja. Mungkin pandangan kita berbeza, tapi tak salah kan nak share pendapat dan pengalaman peribadi?




"Tujuan sebenar buat blog bukan hanya untuk buat duit. Tidak kisahlah apa tujuan kita buat blog samada untuk buat duit atau sebab-sebab yang lain"


Tujuan utama masa buat blog dulu, adalah nak isi masa lapang dan release stress di zaman universiti. Mostly, duk cerita pasal kehidupan peribadi. Dulu, aku tak tahu pun keupayaan blog dapat menjana pendapatan. Seriously blurr. Macam mana eh? Duk cerita pasal kisah peribadi, merapu-meraban kat blog pun boleh menjana pendapatan? Tak logik bila fikir. Sedangkan nak masuk tandas pun kena bayar 30sen. Tapi bila dah join Nuffnang, nampak hasil 10sen dari pengiklanan, owh baru aku faham. Bila dah meningkat jadi seringgit, lagi lah eksited. Dah jadi macam tabung online, tak payah simpan  syiling. Lama-lama, dari sen ke ringgit, dari ringgit ke puluh ringgit dan ratus. Mungkin, akan datang akan jadi ribu ke kan? Mana tau, rezeki ada di mana-mana termasuklah dalam arena blogging.


"Kita selalu menjadikan “Buta IT” sebagai alasan untuk tidak mahu memajukan diri menjadi Top Blogger atau Popular Blogger. Apabila kita nak buat blog kenalah buat dengan cara yang betul walaupun sekadar hobi."


Ya, aku selalu bagi alasan macam ni bila ada yang suruh tukar layout blog, header, atau cadang untuk tukar ke domain dan hosting sendiri. Sampai sekarang, benda ni masih lagi jadi halangan untuk aku pergi lebih jauh. Mungkin,lepas ni boleh lagi take one step ahead. Aku mengaku, stilll banyak 'room for improvement' untuk blog 'visible voice' ni, dengan menggunakan nama pena 'penaberkala'. Mungkin boleh tanya orang-orang yang pakar terutama pasal design/grafik dan lain-lain next time.


"Gabungan pengetahuan bukan teknikal dan teknikal ini sebenarnya memberikan kita kelebihan untuk mengetahui di mana tahap blog kita berada dan bagaimana untuk kita menaikkan ke tahap yang lebih baik." 


Betul, aku setuju. Sebab, untuk menguruskan blog ni bukan kerja yang mudah. Semua benda kita kena buat sendiri, melainkan blog yang kita ada ditubuhkan dengan beberapa orang partner dengan kemahiran/kepakaran masing-masing. Kalau macam blog aku ni, dari segi penulisan, sumber gambar, idea dan hasil tulisan/entri, memang 100% hasil karya sendiri melainkan ada dinyatakan sumber asal/ sumber rujukan. Sebab itu, penting untuk ada pengetahuan teknikal dan bukan teknikal. Bukan sahaja dalam menguruskan blog, tapi juga dalam menghasilkan entri/artikel terutama yang melibatkan pengiklanan (advertorial).


"Nak menjadi Blogger yang BERJAYA kata kunci yang penting adalah “BELAJAR“. Jadi sejauh mana anda telah meluangkan masa, tenaga mahupun wang ringgit untuk menambah ilmu dan pengetahuan dalam bidang yang anda ceburi ini - penulisan blog."


Tertarik dengan kata-kata ni. Mungkin boleh ambil sebagai motivasi untuk terus berjaya. Tak kira lah dalam apa jua bidang sekalipun yang kita ceburi. Pucuk-pangkalnya, nak berjaya mesti kena belajar. Cepat atau lambat kejayaan kita, itu bukan kayu pengukur. Paling penting jangan pernah mudah berpuas hati dan mudah berputus asa dalam meniti perjalanan kita dalam mengutip ilmu pengetahuan dan pengalaman.


Setiap kejayaan itu perlukan pengorbanan, terutama sekali dari segi masa, tenaga dan juga wang ringgit. Terutama sekali untuk blogger yang ada kerjaya lain dan menjadi part time blogger. Kadang-kadang, kita perlu korbankan masa dan tenaga untuk hadirkan diri ke event ataupun menulis entri di blog. Letih-letih balik dari office, cuba jugak celik mata luas-luas untuk update blog. Kadang-kadang jugak, kita terpaksa korbankan jemputan event bilamana kebanyakannya diadakan pada waktu bekerja.


Walaupun blog ni cikai-cikai je, memang jauh ketinggalan *makan asap* kalau nak dibandingkan dengan blog-blog yang lain. Itu tak bermakna, aku perlu give up untuk teruskan hobi dan minat untuk blogging. Setiap blogger ada kelebihan masing-masing. Jadi, aku ambil pendirian untuk tidak cuba membuat pebandingan. Sebaliknya, cuba untuk belajar daripada mereka yang lebih berpengalaman.


Seronok ke jadi Blogger?

Sekali lagi menjawab persoalan untuk entri ini, "Ya,memang seronok". At least selain ada benda nak buat time malam lepas habis kerja, aku penuhi jadual hujung minggu dengan event-event yang memberikan aku peluang untuk mencuba sesuatu yang baru. Paling penting, dapat luaskan networking dengan berjumpa kenalan blogger dan dapat member-member baru. Paling best bila first time dapat jumpa face to face dengan blogger yang kita hanya kenal di blog (alam maya).


Nak tau apa paling seronok? Bila dapat durian runtuh macam ni :) Walaupun tak pernah ada dalam wishlist nak guna ipad mini, tapi itulah rezeki. Alhamdulillah. Hadiah paling mahal yang pernah dapat sepanjang bergelar blogger.





Kalau ada event yang besar-besar, konpem akan ada artis/selebriti tanah air. Jadi, boleh la diorang bergambar dengan aku. Eh, silap. Boleh lah aku bergambar dengan mereka alang-alang berjumpa. Apa lagi,ambil lah kesempatan, keh3. Saja, buat kenang-kenangan. Lagi satu, konpem dapat goodies bag. Macam-macam benda la akan dapat for free. So, tiada sebab tak happy untuk join event selagi ia dapat bagi bagi kita keseronokan dan advantage.


Mungkin itu lah sedikit-sebanyak perkongsian kisah peribadi aku sebagai part-time blogger. Paling ketara, lepas start je blogging dulu sampai sekarang, perkembangan positif aku parasan adalah: 
(1) semakin minat membaca 
(2) lebih berpengetahuan lebih-lebih lagi isu-isu semasa 
(3) speed menaip lebih laju dan sekarang dah mampu menaip tanpa tengok keyboard 
(4) sudah diberi peluang untuk buat advertorial dan menjana pendapatan sampingan 
(5) mendapat jemputan untuk event/review
(6) confident level semakin up
(7) improve communication skill sebab dulu aku ni pemalu/pendiam sikit, keh3
(8) tahu selok-belok industri pengiklanan dan marketing strategy. Business-minded awareness! 



Notakaki: Setiap blogger ada kelainan dan keistimewaan tersendiri. Jadi, tak salah kita hormat style masing-masing.Jangan sesekali kita mendabik dada dengan kehebatan yang ada pada diri kita dan mengaku kita lebih hebat dari orang lain. Mungkin, satu hari nanti, sebaliknya akan berlaku. Who knows? Hidup ni macam roda, sekelip-mata je boleh berubah. Be yourself, be original. Respect others, people will respect you.





Thursday, August 15, 2013

Sebenarnya, aku kecut perut nak join.......

 
Sebenarnya,
Aku kecut perut nak join Viper Challenge 2013
Memandangkan hanya tinggal beberapa jam dari sekarang
Aku rasa makin keluh-kesah
Bukan apa,
Memikirkan ketupat, lemang, rendang, satay, dan macam-macam lagi juadah Aidilfitri 
yang ditelan tanpa segan-silu masa raya hari tuh,
Aku rasa tak hadam elok lagi nih
Mampu kah aku nak berlari, memanjat, merangkak, melompat macam rusa?
Ke macam king-kong? 
Grrrrrr


Bila tengok video teaser Viper Challenge 2013
Rasa semangat lah sikit
Tukar sikit mindset dari IMPOSSIBLE ke I'M POSSIBLE




 Every accomplishment starts with the decision to try

One of the most grueling physical challenges Asia will ever see

The ultimate test of strengths and endurance

Extreme obstacle course

17&18 August 2013

Sepang International Circuit

VIPER CHALLENGE

Over 20+ obstacles

When did you last challenge yourself?
Rasanya, last aku torture diri sendiri paling dahsyat masa OBS dulu. Lepas tuh, ada lah challenge lain sikit-sikit macam panjat bukit Tabur, panjat batu ke air terjun Berkelah, dan bergayut macam woot woot di Skytrex Shah Alam. Semua seronok, cuma yang ini rasa lain macam sikit, seronok plus nervous! 


Apapun, aku cuba optimis. Bayangkan perjalanan di Viper Challenge nanti tu macam perjalanan aku dalam kehidupan ni. Susah senang, jerit-perih, mesti juga kena tempuhi. Aku tekad, aku akan cuba selagi mampu. Walaupun hakikatnya, nak lari pun macam ayam daging, tak larat sangat dah sekarang,ROFL. 


Apa yang pasti, Viper Challenge ni bukan bertanding siapa yang hebat, siapa yang perkasa, siapa yang laju macam siput turbo, siapa menang dan siapa kalah. Viper Challenge ni lebih dari tu. Ia satu platform untuk cabar kemampuan dan kekuatan mental dan fizikal. Pendek kata, bertanding dengan diri sendiri dari segi psikologi sama ada nak teruskan race ataupun tidak sebab semua yang tamatkan challenge dalam masa yang ditetapkan konpem akan dapat medal. Panjang kata, merana lah engkau wahai lemak-lemak sekalian. Padan muka, keh3

Apa yang ada dalam Viper Challenge 2013?

Determination
Team work
Camaraderie
Satisfaction
Leave no one behind

Forget FEAR
Worry about ADDICTON


Ya, aku sahut cabaran. Walaupun dah lama tak jogging, exercise, aku akan cuba sedaya-upaya untuk pergi dengan kudrat yang ada, minda yang bersedia. Doakan aku berjaya melepasi semua halangan tanpa mengalami sebarang kecelakaan dan kecederaan ye. Cewah, macam askar nak pi medan perang la pulok. Bukan apa, kaki aku ni mudah sangat tergeliat. Harap-harap, semua baik-baik aje la nanti. Amin :)


Mesti ada yang tertanya-tanya, apa yang aku kecut perut sangat nak join kan? Meh, tengok sendiri kat sini http://www.viperchallenge.com/obstacles . Part monkey bars (bars over water0 tuh aku paling gerun. Silap step, lenguh tangan, teguk air lumpur la. Dugaan....


All the best to all the contestants for Viper Challenge 2013

See you there!



Notakaki: Terima kasih youthsay untuk dua pass penyertaan percuma. Akan aku hargai pengalaman baru yang bakal aku perolehi nanti. Harap-harap, lepas Viper Challenge badan jadi ketak-ketak macam The Rock, oyeah. Wish me luck :)





Wednesday, August 7, 2013

#DRPB : EPISOD 29

7 August 2013
29 Ramadan 1434H


Hari terakhir di bulan Ramadan? Apa mau buat? 


Apa lagi, pergi jenguk-jenguk tempat jual lemang. Perghh, sehari sebelum raya, memang laris orang beli lemang. Hari ni siap masak rendang ayam dan rendang daging lagi pi jual tempat jual lemang. Alang-alang tuh, belajar sikit-sikit cara nak masak lemang. Bertambah lagi satu resepi untuk dicuba nanti.


Dalam ramai-ramai orang yang singgah beli lemang, ada jugak orang cina yang berhenti beli. Wow! Muhibah betul.. Tapi, ada beza cara orang melayu dan orang cina membeli lemang. Macam beli durian jugak, orang cina nak tengok dulu isi kat dalam agar nilai yang dibayar berbaloi dengan isi yang meeka dapat. Terpaksalah belah buluh lemang, tunjuk isi lemang, bungkus, dan baru dia bayar. Ya, customer right Selaku peniaga pula, barang yang kita jual pun mestilah value for money.
 
 
Syabas diucapkan kerana lemang yang dijual berjaya habis sebelum malam menjelma. Tahun depan boleh berniaga lagi, inshaAllah.
Tutup cerita soal berniaga, esok mau raya, songkok tak beli lagi apecer? Terus merempit ke Billion untuk mencari songkok. Dah rembat songkok seketul, kaki tersasar pulak naik ke tingkat atas. Kena pukau beb. Terbang dua tiga keping beli kasut, baju dan seluar. 
 
 
Sebulan berpuasa,  kini tiba pula Syawal menjelma. Semoga dberi umur yang panjang untuk bertemu lagi dengan Ramadan yang akan datang. Tak banyak harapan lepas Ramadan ni, semoga sedikit-sebanyak persiapan yang sebulan ni, dapat menempuhi 11 bulan yang mendatang. Terutama sekali bab solat berjemaah di masjid. Kalau terawih boleh pergi, mintak-mintak lah solat fardhu pun kaki aku akan ringan melangkah ke masjid.Amin


Eh, cerita 7 haribulan, sekarang baru nak timbul? Hah, biasa lah bila balik kampung. Internet slow sikit, kalah siput sedut. Baru je nak loading page, mata dah terpejam. Kroooh kroooh dah tidur. Memandangkan ini adalah usaha murni, cabaran satu hari satu entri, maka aku turutkan jua untuk completekan cabaran kali ini. Done!
 
 
TAMMAT





Tembak main-main VS Main tembak-tembak

Tahun 1990-an

Aku ingat lagi, zaman ni kalau bulan puasa, dekat-dekat nak raya, permainan paling famous adalah pistol. Macam-macam design ada. Apa yang menarik, pistol ni guna peluru plastik yang bentuk bulat warna merah atau hitam yang diisi cobalt. Harap korang dapat imagine. Paling ohsem, bila tekan picu pistol, bunyinya dah macam pistol yang real siap dengan asap-asap sekali. Memang syok kalau buat main perang-perang, main tembak-tembak. Feeling macam polis ada, macam penjenayah pun ada. Layan lagu tema jap....

polis entry
one two jaga
polis mati
pencuri jaga 

Dulu, tembak main-main


Tahun 2013

Dah masuk tahun 2013, aku rasa makin kurang budak-budak main pistol mainan. Kes-kes putus tangan, cedera sana, cedera sini pun kurang kedengaran. Tu pun kalau korang perasan. Nak tahu sebab apa? Sebab sekarang trend orang main pistol yang real.Tak puas hati terus tembak mati. Tak kira lah,cikgu ke, pengasas bank ke, orang duk sahur di kedai kopi ke, ada je mangsa yang kena tembak. Adakah budak-budak yang suka main pistol mainan macam aku dulu, dah dewasa dan menjadi penjenayah? Dunia oh dunia.

Sekarang, main tembak-tembak


Kalau sekarang, mercun-mercun dan bunga api berlambak dijual di pasar, bazar Ramadan dan di kaki-kaki lima, harap-harap benda yang sama tak kan terjadi kepada senjata api / pistol yang real. Nanti, tak pasal-pasal lebih ramai mangsa yang terkorban.


Semoga jenayah tembak berjaya dikawal dengan kadar segera. Bukan apa, takut satu hari nanti, kes tembak ni akan jadi makin menjadi-jadi macam kes-kes lain. Kalau tak dikawal, memang akan jadi parah.Silap haribulan, nak keluar rumah pun rasa tak selamat. 


Bersyukurlah, Malaysia masih aman
Harap-harap, akan menjadi kenyataan, bukan mainan kata semata-mata





Tuesday, August 6, 2013

#DRPB : EPISOD 28

6 August 2013
28 Ramadan 1434H


Nampaknya anyaman ketupat dah start hari ni. Tempahan tak ambil tahun ni, jadi untuk makan-makan je lah. Lemang pun dah start dijual di tepi jalan besar area Kubang Tin, Melor menghala ke Kota Bharu. Sempat jugak tadi tunggu bangsal lemang. Tapi, jualan hari ni masih tak meriah.Mungkin esok kot baru ramai yang mula nak balik kampung. Ke sebab aku yang meniaga jadi tak laku? Choiii.


Satu benda belajar hari ni, nak berniaga bukan mudah sebenarnya. Perlu kesabaran yang tinggi, tak boleh nak berputus asa. Sebab, kita tak boleh paksa orang membeli.Kuasa membeli di tangan pelanggan. Mungkin sebab tu, lokasi yang strategik adalah penting dalam berniaga.At least,tempat tumpuan orang yang lalu-lalang. Orang yang hanya tengok pun, mungkin akan berhenti beli kalau rasa teringin nak makan. 


Cuaca agak panas hari ni, batuk pun semakin berkurang. Petang ni sempat tolong bekungfu di dapur untuk memasak tomyam campur. Jadi assistant chef, keh3. Hari ni berbuka ramai-ramai adik-beradik sampai terpaksa makan bersila di lantai. Air sampai lima enam jenis, macam-macam color ada. Seronok dan meriah. Alhamdulillah.





Monday, August 5, 2013

#DRPB : EPISOD 27

5 August 2013
27 Ramadan 1434H


Hari Isnin? Seronok betul tak payah nak monday blues bagai. Wooooh! Seronok betul dapat cuti awal sebelum raya. Tapi kan, terfikir jugak. Adakah tahun-tahun akan datang masih lagi dapat bergembira macam ni? Jeng jeng jeng. Cuak jap. Apapun, sementara dapat cuti macam ni tahun ni, enjoy sakan.


Rutin harian kat rumah? Bersenang-lenang sambil tengok-tengok apa yang patut. Kalau telebih rajin, buat mana yang perlu,haha. Hari ni dah mula prepare barang-barang untuk bakar lemang. Paling tidak, tahu macam mana nak buat lemang dan bahan-bahan yang diperlukan. 


Sebelah petang, sempat pergi meronda ke sekitar Kota Bharu.Fuuuuuuuuh panjang. Jalan penuh sesat. Tu pun nasib baik pergi merempit. Tak lah terseksa sangat makan jem sebab dapat cilok kanan cilok kiri. Saja je nak tengok sendiri kesesakan. Kebetulan petang tuh nak ke Medan Ikan Bakar, belakang New Horizon Garden untuk majlis berbuka puasa dengan gang sekolah dulu.


Alhamdulillah, seronok dapat berbuka puasa dengan sahabat-sahabat yang boleh dikatakan membesar bersama selama lima tahun. Pendek kata, baik buruk, kelebihan dan kelemahan kita mereka tahu. Walaupun dah bertahun-tahun tamat zaman persekolahan, namun persahabatan yang terjalin kekal sampai ke hari ini. Ini lah antara salah satu nikmat yang wajib disyukuri, dikurniakan sahabat-sahabat yang setia. Menu berbuka puasa pun best, ikan tiga rasa, daging masak merah, telur dadar, tomyam campur dan macam-macam lagi. Paling penting, sempat order akok best dari Pasir Mas.
 
 
Sebelah malam? Sempat gi hantar akok rumah nenek sambil makan colek. Upacara membakar lemang pun dah start untuk start berniaga. Tak sempat lemang masak, aku dah terbongkang tidur, lol! Hancur.





iPhone 5 RM88/bulan

Dah dekat raya, macam-macam nak serba baru. Kalau golongan mak-mak, nak sofa baru,langsir baru, dan perabot baru. Kalau golongan ayah-ayah, mungkin ada yang nak kereta baru, motosikal baru dan isteri baru, eh! Kang tak jadi raya, jadi perang dunia ke-3 pulak, wakakaka. Anak-anak muda remaja macam kita semua ni, nak apa pulak? Semestinya lah kalau boleh nak gajet baru, tambah-tambah yang ada promosi hebat sempena raya. Tapi ingat, "ukurlah baju di badan sendiri". Nak berbelanja tak salah, cuma kena pandai berjimat-cermat dan bijak membuat pilihan.


Tahun ni boleh dikatakan beraya dengan produk Apple. Satu dah dapat, ipod nano. Cuma satu lagi belum diterima iaitu ipad mini. Kempunan jugaklah tak dapat beraya dengan ipad, kalau tak syok jugak boleh snap sana snap sini. Apapun, thank you to sponsors (TM dan Astro). Tapi, yang kat bawah ni.....herm belum mampu, tapi mengancam. Mungkin boleh cuba, eh!


Celcom iPhone 5 Raya






Yang dah lama berhajat nak pakai iPhone 5, ini lah peluang. Kalau tak mampu lagi, usah bimbang.Kumpul duit raya banyak-banyak dulu baru pi serbu kedai Celcom. Kalau tak cukup jugak duit nak beli, jangan memberontak. Tak boleh Apple ni, kita beli Epal kat supermaket buat jus, OK? 


Mai nak share, sedikit-sebanyak info yang diterima sebentar saja tadi pasal promosi yang dibuat oleh Celcom. iPhone 5 dengan harga serendah RM1,488 dengan melanggan Celcom First Data mPro Plus RM88/bulan (kontrak 24 bulan).


Promosi ini hanya berlangsung sepanjang 11 July - 15 September 2013.


Apa keistimewaan Celcom First Data mPro Plus yang orang duk cakap pong pang pong pang ni?
  1. Komitmen fee bulanan hanya RM88 sebulan
  2. Harga iPhone  5 serendah RM1,488
  3. Data bulanan sehingga 5GB
  4. Percuma 60 minit dan 60 SMS. Penggunaan melebihi had yang ditetapkan akan dicaj pada kadar 15sen/min/sms.

Kalau rasa berminat, nak pakai iPhone 5 time raya ni, boleh la pi usha-usha di BlueCube atau Celcom Xclusive yang berdekatan. Lepas raya pun sempat lagi.


Takpun, kalau malas nak berjalan, nak elak kesesakan lalu-lintas, boleh je usha-usha kat kotak biru ni dulu.


Maklumat lanjut, boleh pergi bertandang ke rumah Celcom : 





Buffered Earning Datang Beraya

Dekat-dekat hujung bulan Ramadan ni, dengar kata berpusu-pusu orang datang betandang ke Jalan Tunku Abdul Rahman (TAR) dan Jalan Masjid India. Kesesakan di shopping complex macam Sogo yang ada sale sepanjang tahun tu pun penuh memanjang. Kat jalan raya, konpem dua tiga hari lagi pun bakal sesak dan padat dek kerna orang di perantauan akan mula pulang ke kampung halaman masing-masing. Kat bandar Kota Bharu pun, dengar khabar dah start jem. Apa yang penting, selalu berjimat-cermat di jalan raya, bukan sekadar berjimat-cermat shopping untuk hari raya. 

Pandu cermat, jiwa selamat. 
Belanja jimat, wallet selamat!




Dah dekat raya ni, banyak yang keluar dari dompet compare dengan yang masuk. So, cuba bukak untuk check tengok dashboard Nuffnang. Mana tau ada duit raya ke tahun ni kan? Tengok-tengok, Buffered Earning lima-beradik duk bertandang ke blog nih. Alhamdulillah. Duduk lah ko kat situ elok-elok.Nak stay lama-lama kat situ pun aku tak kisah. Bagus jugak, takde hal lah. Sila buat macam rumah sendiri.....


Notakaki: Teringat zaman awal-awal join Nuffnang dulu, masuk seposen dua pun dah beriya sakan... Lagi-lagi, kalau dapat BE macam nih, lompat-setempat jap,lol. Rasa macam nak hebah satu dunia! Alhamdulillah, hari ini pun masih lagi ada rezeki bersama Nuffnang. Aku start aktif joint event pun, asal-usul bermula dari Nuffnang. So, banyak benda yang aku belajar. To be grateful, thank you Nuffnang. Dalam hidup ni, mesti kena sentiasa mencuba kalau diberi peluang tak kira time study atau kerja. Begitu jugak dengan blogging. It's not how you start, it's how you finish. But, kena struggle sikit lah untuk agihkan masa. Kadang-kadang, balik office, penat, terus tidur tak sempat jenguk. Most of the time, memang kena hadap blog jugak baru rasa "wow, bestnya jari dapat berjogging kat sini". Hobi dan minat, tak boleh buat apa. Layan je lah





Sunday, August 4, 2013

#DRPB : EPISOD 26

4 August 2013
26 Ramadan 1434H


Masa cepat betul berlalu. Nak tahu apa buktinya? Sempat draft je untuk setiap post bagi setiap hari, tapi tak sempat nak finalize dan  publish. Jadi, tersangkutlah dalam dashboard tak publish-publish dari Episod 13 sampailah ke hari ni Episod 26. Lepas sehari, sehari tertangguh. Kalau drama swasta macam ni, dah lama kena ban kat stesen tv, lol. Maka dengan ini, genaplah puasa kita 26 hari di bulan Ramadan. 


Sebenarnya, punca utama tak update bermula Episod 13 sebab internet problem seminggu. Terima kasih Unifi dan TM sebab menguji kesabaran aku. Time tu jugak, Astro pun problem. Fuuuh! Dah berlambak beratur dalam dashboard, datang pulak minggu bizi sedunia lepas tuh. Hari-hari ada jemputan buka puasa kat luar, event, member-member dan macam-macam. Lagi lah bertambah segerombolan entri dalam dashboard. Sampailah ke malam ni, boleh bersenang-lenang kat rumah sempena cuti raya, boleh ketuk keyboard jap sebelum mata terpejam.


Hari ni sepanjang hari duk kat rumah. Badan masih lagi belum sihat sepenuhnya. Batuk-batuk dan selsema. Hari ni sempat tengok proses buat tapai, sediakan buluh untuk bakar lemang, buat puding roti. Aku pun tak mau kalah, pi jugak masuk dapur bakar ayam perap dengan blackpaper sos. Ya, seronok jugak jadi chef tak bertauliah ni. Perut sendiri jugak yang kenyang.


Hujan agak lebat malam ni. Mata bertarung untuk tidur atau terus menaip. Gigih nak publish semua entri yang terbantut. Nanti bekulat dalam dashboard, susah pulak kan. Tak tercapai objektif #DRPB bersiri nih. Entri pasal event ada lagi 3 ketul yang belum publish. Time bercuti ni lah boleh luangkan lebih masa sikit nak update blog yang entah apa-apa ni. Tempat cari rezeki sampingan katakan, hehe :) Jangan panik, kalau lepas ni berduyun-duyun entri akan dipublish tak kira masa dan ketika. Kemungkinan besar, ia adalah autopublish. Juadah basi untuk dinikmati, keh3. Biarkan cerita basi, expired, asal ada terpatri di sini untuk kenangan di hari muka. Cewah!


p/s: Episod 13-25 bakal menyusul... Imagine macam tak bayar bil Astro lah, tak dapat tengok siaran live. Tunggu episod ulangan je lah.





Saturday, August 3, 2013

#DRPB : EPISOD 25

3 August 2013
25 Ramadan 1434H


Pagi yang penuh bersemangat. Lepas dapat panggilan daripada Hanifi, terus bersiap-sedia mandi, solat Subuh dan last preparation untuk pulang ke kampung. Betolak balik kampung lebih kurang pukul 700 pagi.

Perjalanan jauh tak ku rasa
Kerna hati ku melonjak sama
Ingin berjumpa sanak saudara
Yang selalu bermain di mata

Nun menghijau gunung ladang dan rimba
Langit nan tinggi bertambah birunya
Deru angin turut sama berlagu
Semuanya bagaikan turut gembira

Balik kampung oh oh...( 3X )
Hati girang
Ho ho... Balik kampung (3X)
Hati girang

Terbayang wajah-wajah yang ku sayang
Satu-satu tersemat di kalbu
Pasti terubat rindu di hati
Menyambut kepulangan ku nanti


Perjalanan time bulan puasa ni lain macam sikit. Ye lah, tak boleh makan, tak boleh minum, dan tak payah berhenti makan. Kebetulan badan kurang sihat, asyik tebatuk-batuk dan bersin, memang agak mencabar. Penyudahya, memang tertidur dua tiga kali sepanjang pejalanan, lol. Co-pilot yang fail! Tapi,keseronokan tu memang memuncak. Lebih-lebih lagi nak sambung berpuasa di kampung, berbuka bersama faimili dan bercuti panjang. Yahooo!





Sepanjang pejalanan, macam-macam karenah manusia yang memandu ada. Ada yang culas, ada jugak yang ganas. Ada pulak yang slumber dek potong kereta lain dengan slow dan bergaya sampai kereta dari arah bertentangan terpaksa mengelak. Huh, kejam. Paling sedih, banyak jugak kemalangan yang jumpa di sepanjang perjalanan. Ada  lori masuk longkang, kereta kena langgar, kereta terbalik dan macam-macam lagi. Lagi satu, pak polis pun ramai di tepi-tepi jalan duk skodeng. So, hati-hati lah ye di jalan raya.





Alhamdulillah, tiba di Melor lebih kurang jam 330 petang. Terima kasih sahabat, Hanifi sebab tumpangkan aku untuk pulang beraya. Seronok first time dapat berbuka puasa bersama famili :)





Friday, August 2, 2013

#DRPB : EPISOD 24

2 August 2013
24 Ramadan 1434H


Hari paling panik! Bangun pagi, sakit kepala. Berdenyut-denyut tak tau nak buat apa. Nak mintak MC, kena jugak ke office untuk settlekan semua kerja. Gagahkan diri untuk pergi kerja. Nak dijadikan cerita, macam biasa, train time  pagi memang penuh, padat. Tertempek kat pintu, itu normal.Tiba-tiba, perut mula memulas. Bukan nak berak. Kepala makin pening. Rasa macam nak pintam. Penglihatan makin lama makin kabur. Sampai last-last, macam tak nampak apa. Dalam hati, "janganlah pengsan kat sini. Tolonglah. Jangan jatuh dalam train". Dari stesen Salak Selatan,Cheras, Chan Sao Lin, Pudu, Hang Tuah, Plaza Rakyat, Masjid Jamek,dan Bandaraya cuba bertahan. Sampai satu badan berpeluh macam jogging 1000km. Fuh! Inilah ujian paling getir setakat ni. Masuk office, duk dalam air-cond, fuh lega sikit. Cuma, lepas tuh menggigil pulak kesejukan. Sah, aku demam.


Kerja tak berapa berat,cuma perlu tolong pasang lampu lip-lap lip-lap dalam office. Kemudian,ada meeting untuk sub-committee event bulan Oktober nanti. Mak aih, kena jadi committee logistic department pulak.Tak pernha lagi join department ni kalau join event apa-apa. Takpe lah, cuba timba pengalaman yang baru. Tugasan cukup berat sebab tak biasa buat. Kena tempah hotel, tiket flight untuk peserta dari Asia Tenggara semua, setup booth, tempah dan dekorasi dewan dan macam-macam.Ok,layan.Aku sahut cababaran.


Hari terakhir di KL, berbuka puasa di Terminal Bersepadu Selatan (TBS) dengan Hanifi dan member dia lagi sorang.Fuh, penuh dengan budak-budak sekolah nak balik kampung. Semua kedai makan penuh. Last-last, berbuka dekat tiang,lol. Lepas solat maghrib baru pekena nasi di Pak Hailam Kopitiam.


Alhamdulillah, tiket Barcelona vs Malaysia dah sampai ke office. Harga satu tiket RM259.50. Pergh, boleh tahan mahal. Dapat 2 tiket,cuma tak tau nak jual kat sape. Kalau tak jual,macam rugi la pulak.Akhirnya, jual murah-murah.RM200 untuk 2 tiket kepada Amnie. Malam buta dia datang ambil dengan bapak dia. Haha,  style.


Hari yang panjang.... Lepas settlekan pasal tiket bola sebab dah nak berangkat balik kampung, setle kan pulak urusan mendobi pakaian, menjemur dan last but not least, packing barang! Jom balik kampung





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Re-design By dikbee | Powered By Blogger