6 tokoh tersohor
 Siapa?

Bertandang ke satu lokasi
Di mana?

Dengan hasrat untuk merealisasikan satu tujuan
Apa?

Tarik nafas dalam-dalam, hembus perlahan-lahan.
Kita rungkaikan persoalan ini satu per satu.
Taking up your precious time and find out what is all about.
Semuanya bakal terjawab di sini www.KonvensyenUsahawanMuslim.com


Siapa?



Ustaz Pahrol Mohamad Juoi.
Penceramah Bebas

Datuk Nadzim Johan
Pengasas Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM)

Datuk Wira Dr. Haji Ameer Ali Mydin.
Pengarah Urusan Mydin Holdings Sdn Bhd

Tuan Haji Ali Hassan Mohammad Hassan
Pengarah Urusan Al-Ikhsan Sport  

Dato’ Sri Syed Zainal Abidin
Pengerusi Minsyam Sdn Bhd.

Dato’Dr Rusly Abdullah (Chef Li)
Mentor Jutawan Senyap


Nama-nama di atas sounds familiar right? Inilah dia 6 tokoh usahawan tersohor di Malaysia. Pernah dengar nama-nama besar di atas? Kalau pernah dengar nama atau kenal, pernah ke berjumpa dengan mereka? Kalau belum pernah jumpa face to face, ini lah peluang keemasan untuk kita semua mengambil peluang. Bukan sekadar bertemu mata dengan mereka, bahkan dapat kutip sedikit-sebanyak ilmu daripada mereka mengenai keusahawanan. Ya, mereka adalah usahawan Muslim yang terbilang.


Di mana?

 Dewan Muktamar, Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan yang beralamat di :
Jalan Perdana, 50480 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur ‎


Apa?


Tak lain tak bukan Konvensyen Usahawan Muslim : Bisnes Sebagai Fardhu Kifayah pada 7 September 2013.


Siapa kat sini tak pernah shopping di Mydin?
Siapa kat sini tak pernah masuk kedai Al-Ikhsan?
Siapa kat sini tak pernah naik kereta Proton?
Siapa kat sini tak pernah tahu penulis buku Tentang Cinta?


Mungkin, ini lah peluang terbaik untuk kita semua mengenali lebih dekat tokoh ternama ini. Mengambil peluang untuk mendengar kisah mereka dengan telinga kita sendiri. Jom, save the date!



Untuk maklumat lanjut, boleh rujuk www.KonvensyenUsahawanMuslim.com


*****
Time duk belek-belek facebook www.KonvensyenUsahawanMuslim.com tadi, nampak status-status yang diupdate oleh admin. Rasa tertarik untuk berkongsi sedikit-sebanyak kata-kata perangsang kepada kita semua selaku Muslim untuk cuba sedaya-upaya menceburkan diri dalam bidang keusahawanan. Semoga bermanfaat!


Orang yang berjaya ialah orang yang banyak bergerak.Bergerak untuk mencari ilmu dan bergerak untuk mengambil langkah. Mereka tidak suka berpeluk tubuh.

Jalan itu panjang,namun tempuhilah ia dengan penuh sabar.

Langkah 1,Percaya.Langkah 2,Buat......Langkah 3, Dapat!
Ini adalah 3 langkah untuk membuat setting dalam minda sekiranya kita mahu mencapai target dalam bisnes.

Apabila anda percaya, anda sudah melangkaui separuh daripada perjalan untuk mendapat kejayaan itu.Lagi separuh ialah mengambil tindakan

Kejayaan akan datang dalam bisnes apabila anda belajar bagaimana untuk berjaya.Namun ia belum cukup tanpa disertakan dengan usaha

Seorang usahawan perlu mempunyai niat untuk banyak membantu orang lain.Salah satunya mempunyai keinginan untuk menyediakan peluang pekerjaan buat orang lain.Orang yang makan gaji mereka suka mencari pekerjaan.Jadi anda sebagai usahawan anda menjadi seorang yang menyediakan pekerjaan  

Apa jua keadaan anda sekarang,tiada alasan untuk tidak bergerak.Tidak semua orang berada dalam keadaan selesa ketika sedang mendaki puncak kejayaan.Ambil langkah untuk sukses,walaupun dengan hanya langkah sekecil semut.Itu lebih baik daripada tidak berbuat apa-apa pun.

Siapa pun kita pada hari ini,kita pasti diciptakan oleh Allah swt sesuatu yang unik.Yakin dengan diri sendiri adalah kunci untuk sukses dan bahagia  


Bila baca balik apa yang ditulis, memang agak terkesan di hati. Feel motivated! Jujur aku katakan, aku memang minat dalam bidang keusahawanan. Sebab tu dari sekolah rendah pernah buka kedai runcit sendiri walaupun hanya di bahagian dapur rumah secara kecil-kecilan. Masuk sekolah menengah pulak, time menengah rendah dan menengah atas selalu join Program Usahawan Muda (PUM). Zaman universiti pun sama. Dalam kesibukan duk study dan buat final year project, sempat lagi berpakat dengan housemate jual dadih,hahahaha. Yeah, itu lah asam-garam dalam kehidupan. One fine day, semoga kejayaan yang lebih besar dapat dicapai, inshaAllah. That's why, kalau diberi ruang dan peluang, rasa macam berkobar-kobar je nak join www.KonvensyenUsahawanMuslim.com ni.


Kalau korang pun nak join sama, boleh klik www.KonvensyenUsahawanMuslim.com

Selamat maju jaya
28 July 2013
19 Ramadan 1434H


Hujung minggu kali ni diluangkan untuk bertemu sahabat-sahabat sekolah menengah dulu, Gjoe, Zul dan Mat Yoe. Kali ni,jauh sikit nak gi berbuka puasa, menuju ke arah Shah Alam. Lokasi yang dipilih adalah Homst, Seksyen 13, Shah Alam. Ya, first time aku sampai sini. Restoran Cina Muslim, berdekatan dengan Tesco.


Lepas gi booking dan order, melencong ke Jakel Shah Alam. Niat di hati nak gi teman Gjoe beli baju melayu. Alih-alih, aishhhh diri sendiri pun terbeli jugak, Ini semua gara-gara Aaron Aziz. Nak jugak nampak segak bergaya macam Aaron Aziz, alang-alang baju raya pun belum beli, apa salahnya beli terus. Settle!


Alhamdulillah, menu berbuka hari ni cukup best. Antaranya Salted Egg Yolk, mushroom soup, tomyam, sambal sotong, sang kong taufu, siakap sweet sour, kailam, dan ice lemon tea. Tapi, dalam banyak-banyak menu yang ada, udang telur asin tu paling best. Gulp! Nak je mintak resepi dari tauke kedai tuh. Apepun, terima kasih sahabat untuk makanan yang best dan free :)


Perjalanan jalan-jalan cari makan diteruskan lagi di Satay Station, Jalan Dwitasik, Sri Permaisuri, Cheras. Dah dekat dengan area rumah, ajak la member pi try satay station, dengar kata sedap. Lagipun aku tak pernah try lagi, mengidam jugak nak try. Walaupun harganya agak mahal jika nak dibandingkan dengan satay-satay kat tempat lain, RM1.20 untuk ayam dan RM1.30 untuk daging, tapi memang sedap.Alhamdulillah, untuk rezeki hari ini. Seronok dapat makan-makan bersama kawan-kawan lama.
Dulu aku pernah tulis pasal kuih-muih dan juadah yang top di PaRam (Pasar Ramadan). Kalau korang nak tahu, boleh jalan-jalan cuci mata kat sini: Ngetop di Param. Kalau takut 'kurus puasa', baik tak payah. 


Bazar Ramadan Setapak Jaya

Kali ni, aku nak bukak cerita pasal Bazar Ramadan paling top pulak kat Malaysia. Bazar Ramadan? Macam "cliche" je bunyinya, ye dak? PaRam la, baru 'gedebe' sikit bunyi, lol. Kalau kat Kelantan, spesifik area kampung aku Melor, PaRam yang agak tersohor adalah PaRam Melor, PaRam Pauh Lima dan PaRam Peringat. Tapi, lama dah tak menjejakkan kaki ke sana. Maklumlah, dah jadi perantau sekarang. Kena lah cari port-port baru di tempat yang bermastautin sekarang.


Kalau area KL, dengar kata PaRam di Stadium Cheras, PaRam Jalan Tunku Abdul Rahman (TAR), PaRam Kampung Baru adalah antara PaRam yang famous. Kalau pergi, boleh "feel" macam mana keadaan join rusuhan atau piket. Nak beli murtabak pun sampai berasak-asak, lol. Nak beli air tebu, berebut macam nak main ragbi. Tapi, itulah keunikan dan keindahan di bazar Ramadan/PaRam.


Melati Murtabak
Air tebu

Semalam, try pergi ke PaRam Setapak Jaya. Pergh, boleh tahan ramai orang yang berpusu-pusu ke sana. Macam-macam juadah ada, sampai aku mabuk tak tau nak beli apa. Ulang-alik,ulang alik, beli samosa dan Murtabak Pekan je. Tak tau nak makan apa, adeh!


Murtabak Pekan

Kalau tengok apa yang dijual, rasa semua nak. Pendek kata, kalau bawak duit seguni pun mampu habis. Nak tau apa yang menarik perhatian kalau pi PaRam? Biasanya, selain murtabak, air tebu, antara yang menarik perhatian seperti kat bawah ni....


Ayam bakar berempah

Karipap dinasor dan cempedak goreng

Aneka jenih air minuman


Time duk "berjogging" di PaRam, nampak kelibat kenderaan Celcom. Aku tengok macam something big je atas kenderaan tuh. Cuba lah pergi tengok ada apa? Nak tahu ada apa?




Hah, ni lah dia gerangannya. WiFi free wooo. Kat PaRam pun ada WiFi free. Awesome! Ini memang dunia di hujung jari. Apa lagi, aku terus ambil kesempatan "connect" the internet kat telepon, "snap" photo, then terus "upload". Tangkas!


Bukan tu je, "Blue Man" Celcom pun ada kat situ. Mana boleh lepaskan peluang, bergambar la dulu buat kenang-kenangan. Kalau korang pergi ke PaRam lepas ni, intai-intai la kenderaan Celcom dan Blue Man. Kalau berminat nak tahu pasal portaWiFi, boleh tanya kat diorang. Aku pun cukup tertarik dengan pakej yang ditawarkan. Nanti nak try pi usha Blue Cube Celcom.



 


PortaWiFi

WiFi boleh diakses sehingga 5 pengguna (devices)
Surf at speeds up to 21Mbps
10GB data
Coveraga yang agak luas, cepat dan pantas

Rujukan: Celcom




Aku ada tanya sedikit-sebanyak pasal portaWiFi ni. Sebab macam berminat nak beli. Selain portable, benda nih jugak boleh pasang dalam kereta. Mak aih, WiFi dalam kereta pun ada skang. Canggih-manggih betul. Lagipun, kalau balik kampung kat Kelantan nun, boleh cucuk kat plug, dan bagi WiFi kepada semua ahli keluarga. Cun jugak nih, boleh upload terus gambar-gambar time raya nanti.



Aku siap test lagi, portableWifi ni boleh pasang di power bank. Aku yakin, rata-rata orang yang ada smart phone mesti ada power bank. Tapi, tak semua yang pakai smart phone yang subscribe data plan. Contoh terdekat? Aku sendiri lah,wakakakaka. Sayang betul nak tukar prepaid kepada postpaid. Yes, I need this. Kenyit mata sikit kat Celcom, "bak mai free satu la kat saya. Nak buat beraya kat kampung", hahaha. 





Amboih, brader ni pun kemain possing dengan Blue Man Celcom. Jom lah terjah PaRam yang berdekatan sambil memburu Blue Man dan Portable WiFi. Mana tau ada yang berminat nak beli sebelum balik kampung cuti beraya kan. Konpem, jalan akan jem. Sementara layan jem yang tak berperisa tuh, baik layan facebook, twitter dan instagram. Satu kete ada WiFi,kalau baik hati, boleh share password dengan kereta sebelah. Satu jalan raya boleh online, LOL. Jangan layan movie time memandu sudey.


Lepas ni, jangan pelik kalau mak cik pak cik yang berniaga di PaRam bawak laptop dan online di PaRam. Mak cik pak cik yang berniaga pun, tak payah panik ye kalau ramai yang duk snap-snap photo. Depa datang ke PaRam nak upload gambar je, bukan nak membeli sangat pun, haha. Lagi-lagi kalau zone WiFi free macam ni. Cool!


PaRam mana paling popular di kawasan/daerah/negeri korang? Mungkin boleh share, apa yang special sangat kat PaRam tuh. Ada peniaga cantik macam Kak Ton ke? kahkahkah. Pastinya, kalau ada juadah yang best-best yang takde kat tempat lain, konpem PaRam tu akan tersohor.


TIPS: Nak tahu makanan/minuman yang sedap di PaRam, tengok ramai tak orang yang beratur nak beli kat situ. Kalau ramai yang berebut nak beli tuh, maknanya sedap lah makanan/minuman kat situ. Fakta ke auta ni? Aku try test teori ni betul ke tak semalam,ya memang betul!


27 July 2013
18 Ramadan 1434H


First, setle kan urusan di Midvalley, The Garden. Mau ambik porta wi-fi angkut bawak balik kampung satu. Mudah sikit nak update blog dan online time cuti panjang. Lepas tu, kalut pergi beli barang-barang untuk charity donation sempena #ChurpoutBukaPuasa.


Destinasi berbuka puasa hari ni di Restoran Bijan anjuran Churp-churp. Memandangkan dapat dua invitation, so ajak sahabat, Azizul untuk join sekali. Tunggu di Bukit Jalil sebab tumpang kereta blogger otai, Madi MahaMahu.


Alhamdulillah, best jugak makanan di Restoran Bijan. Macam-macam juadah ada. Paling best makan daging panggang dan sotong/udang bakar. Torbaik. Satay ayam dan daging pun best. Pendek kata memang seronok lah makan. Lebih-lebih lagi berbuka bersama churpers yang lain, yang rata-rata bloggers yang pernah jumpa sebelum ni. Memang ChurpoutBukaPuasa di Restoran Bijan happening habis.


Terima kasih kepada churp-churp dan pihak Restoran Bijan untuk juadah berbuka yang best dan menyediakan ruangan solat untuk kami. Macam-macam aktiviti ada pada malam tuh, yang menjanjikan kami tak pulang dengan tangan kosong.Rezeki, dapat menang pendrive 2GB yang cute-mute daripada churp-churp.
26 July 2013
17 Ramadan 1434H


Hari ni boss duk cerita hilang telefon bimbit dalam teksi. Kesian. Duk mengadu pasal contact numbers yang ada dalam tuh. Telefon dia tak sayang pun, asalkan dapat balik semua contact number tuh. Betul jugak kan? Kalau phone hilang, seksa hilang phone satu hal, hilang contact number tu lagi seksa woo. Nak roger orang pun masalah, orang nak roger kita pun satu masalah lagi. Moral of the story, jaga telefon baik-baik. Takpun, backup contact list kat tempat lain.


Selesai kerja, terus menuju ke Bazar Ramadan Setapak Jaya. Pening jugak nak cari bazar nih, tak tau kat mana. Tu pun, pergi dengan public transport. Terkial-kial cari stesen mana yang dekat dengan bazar tuh. Rupanya, stesen Wangsa Maju dah dekat. Cuma kena ambil teksi sebab malas nak menapak. Beria kan nak ke bazar? Bukan apa, ini pun sebab kerja. Kerja untuk blogging, so redah je lah.


Sempat jugak beli samosa dan murtabak pekan di bazar. Nak balik dah tak sempat, jadi berbuka la dengan kedai makan tepi jalan dekat area stesen Wangsa Maju.Boleh tahan sup daging kat sini. Marvelous! Lepas berbuka, terus bergegas balik takut tak sempat nak solat maghrib. Memandangkan dah lewat, berhenti di Masjid Jamek untuk solat maghrib. Alang-alang, terus berterawih kat situ.


Minggu ni agak penat, asyik balik lewat je, malam baru sampai rumah. Masak pun dah cuti seminggu. Hari-hari ada hal. Takpe lah, selagi ada rezeki yang masuk, kita terima dengan hati terbuka. Yang penting, yang wajib tak terbabas. Terawih pun kadang-kadang tak sempat berjemaah di masjid/surau. Bila dah selang-seli camni,mulalah rasa liat.Adeh!
25 July 2013
16 Ramadan 1434H


Visit masih lagi berbaki dua hari.Fuuuuh. Bertungklus-lumus untuk siapkan report dan finalize findings sebelum exit meeting. Semoga segalanya dipermudahkan.


Habis kerja, terus menuju ke office Nuffnang untuk ambil hadiah peraduan Mencari Ramli 2 anjuran Telekom. Terima kasih untuk sleeve laptop Manchester United, pen parker Manchester United, dan paling best ipod nano. Fuh, tak pernah pun ada dalam wishlist nak dapat ipod nano. Tapi, bila orang dah bagi, seronok jugak kan. Boleh guna time travel nanti. Nice!


Setelah sekian lama tak berkumpul ramai-ramai, akhirnya sempat juga berbuka puasa bersama family Jupiter di Kenny Rogers Kl Sentral. Walaupun tak semua yang datang, tapi yang ada cukup lah untum memeriahkan suasana. Terima kasih Ana selaku organizer dan semua yang hadir, Syah, Farhan, Amnie, Alia, Rafhana, Jannah, dan Juliana. Semoga ketemu lagi di lain ketika.

24 July 2013
15 Ramadan 1434H


Masih lagi berkampung di tempat fieldwork visit. Cuma hari ni mintak release awal sebab ada program berbuka puasa bersama anak yatim di Masjid Al-Rahar,Bangsar South. Malang tak berbau, lupa pulak nak bawak baju melayu dan samping siap-siap ke office. Tak payah balik ke rumah nak tukar pakaian bagai. Dah la waktu dah berubah, dari pukul 5,kena berkumpul awal sikit, 430 petang.


Jadi,waktu rehat (lunch),mintak permission dari boss nak balik ambik baju melayu dan samping. Dengan konfiden, terus bergegas pulang naik monorail dari Raja Chulan, tukar di Hang Tuah terus menuju ke Salak Selatan. Sampai je di stesen Salak Selatan, raba-raba dalam poket cari kunci motosikal, eh, takde. Raba-raba lagi cari kunci rumah,eh pun takde. Combo!


Slumber dek je patah balik. Badan dah berpeluh sakan macam jogging. Sampai di office, bos tnya, "eh sempat ke ambil baju melayu?".


Tarik nafas panjang, slumber dek je aku jawab, "hermmm. Tak ambik pun,kunci tertinggal dalam bag."
Geleng kepala ramai-ramai,haha. Dalam hati, arghhh, frust weh. Sia-sia je bersusah-payah. Takpe lah, anggap sebagai senaman.


Dismiss earlier, 345petang dah mintak release. Dah lah jatuh, ditimpa tangga pulak. Kasut pulat mengaga macam mintak disuapkan nasi. Dugaan! Berkejaran balik tukar baju, hantar kasut ke tukang jahit, dan bergerak ke Bangsar South. Walaupun sampai lewat, nasib baik briefing tak start lagi.Cool!


Seronok dapat join Majlis berbuka di Masjid Al-Rahah bersama adik-adik dari rumah anak yatim. Lagi seronok tengok mereka makan best-best dan dapat duit raya. Selain dapat jumpa kenalan baru, Abang Adi, Hayri dan Zamir, dapat jugak tahu selok-belok syarikat korporat menjayakan event macam ni. Ya, experience gained!
23 July 2013
14 Ramadan 1434H

First day visit di Raja Chulan. Second time datang ke sini. Tapi sekarang, kena evaluate department lain pulak. Cabaran dia? Mestilah nak communicate dengan diorang. First time jumpa, baru nak familiar dengan process, kena check contol in place ke tak dan find the gap. Sebenarnya, cabaran paling utama sebab kena berdiri lama-lama,lol. Mau tercabut kaki aku. Sabor je lah.


Bila jumpa dengan staff yang lama-lama, macam-macam cerita ada. Cerita orang lama-lama. Seronok jugak dengan diorang berborak pasal zaman muda diorang nih. Time muda-muda, berkawan, main bola sama-sama, sekarang, dah kerja department lain-lain. Ya, itulah realiti. Kita pun, satu masa nanti macam tu jugak.


Tazkirah zohor kali ni pasal Malam Lailatulqadar yang disampaikan oleh Ustaz Fadhil Al-Yamani. Berbuka puasa hari ni pulak bersama  bloggers untuk event Celcom Xpax #timetoreload di Bangsar. Ramai jugak bloggers yang kenal ada, macam biasa kak Yana, kak Ruby, Bro Eyriqazz, Melastik Bintang, Boni Kacak dll. Meriah. Turut hadir memeriahkan majlis adalah selebriti tanah air, Elfira Loy, Melako Boy,Altimet, dan Liana Fizi.


Kagum dengan organizer event kali ni, siap sediakan satu kereta khas nak hantar ke masjid untuk solat maghrib selepas berbuka. Terima kasih Celcom! Walaupun jarak masjid tu dekat je, boleh je nak jalan kaki, tapi tetap disediakan kereta untuk kemudahan semua. Salute!
Kejap masa berlalu. Pejam celik, pejam celik, dah masuk tahun ke-3 beraya bersama Samsung. Kenapa? Kalau nak tahu, tahun 2011 merupakan tahun pertama aku beraya bersama Samsung. Time tuh first time beli smart phone brand Samsung, iaitu Galaxy SII. Perasaan memang cukup eksited, sampai tak boleh nak digambarkan dengan kata-kata. Ye lah, sebelum ni telefon cabuk je. Tiba-tiba dapat memiliki smart phone yang serba canggih, mana tak gembira kan? Memang kena dengan gaya hidup aku yang suka snap photo, main games, blogging dan jadi penunggu setia social network macam twitter, facebook dan instagram.


Walaupun baru 3 tahun bersama Samsung, tapi banyak kenangan manis sudahpun tercipta. Seminggu lepas beli, sudah diberi peluang untuk beraksi di depan lensa kamera untuk video viral Samsung Galaxy SII. Sebab Samsung jugak, dapat jumpa blogger famous macam Broframestone, Kusa Hafiz, dan Taufulou. Bros, if you still remember this moment. In case you've forgotten, just pay a visit here : Kantoi 2.0


Recording untuk short video Samsung Galaxy SII

Kalau korang nak tahu, time nih broframestone macho habis, cekeding je. Rambut pulak spike habis, keh3. Kat sini la jugak kenal dengan bakal isteri dia (ketika itu) iaitu Misi Iera. Sekarang dah pun jadi bini dia. Dan kami sempat makan tengah hari bersama di KLCC.Bro merupakan blogger pertama yang aku kenal di dunia maya dan jumpa di dunia sebenar. Nice to meet you bro!

Bergambar bersama blogger otai, Broframestone

Tutup cerita pasal Samsung, kita cerita pasal Raya pulak. Bagi aku, setiap tahun sambutan hari Raya Aidilfitri pasti ada kelainan yang tersendiri. Cuma satu je yang sama, beraya tanpa arwah ayah di sisi. Ya, jujur aku katakan, memang agak hiba terutama di pagi Aidilfitri. Biasanya dapat bersalam-salaman dengan mak ayah, tapi kini hanya mampu mengucup tangan bonda tercinta saja. Tahun ni, genap 7 tahun pemergian ayah. Al-fatihah.Pesanan untuk korang yang masih ada kedua-duanya, peluk cium puas-puas sementara mereka masih ada.


Bila fikir balik, aku takde satu pun gambar di hari Raya Aidilfitri bersama arwah ayah. Cukup kecewa. At least, kalau ada boleh simpan buat kenangan. Sebab tu, sekarang aku memang gila ambil gambar. Bukan apa, aku suka mengabadikan moment-moment menerusi lensa kamera. Setakat ni, Samsung Galaxy SII yang menjadi teman setia. Sebab itu aku namakan blogpost kali ni, Raya Moments of Closeness with Samsung. Dengan kata lain, detik-detik indah Raya bersama Samsung.Tanpa telefon Samsung Galaxy SII aku nih, tak mampu aku nak abadikan gambar-gambar menarik. Pendek kata, lepas ada telefon ni jugak rezeki aku di arena blogging semakin mencurah-curah. Banyak dapat ads, join event, menang contest dan kenal lebih ramai bloggers. Alhamdulillah.


Taukey satay di tepi bendang

Sebenarnya aku ada tengok iklan raya terbaru dari Samsung di youtube. Korang dah tengok? Kalau belum tengok, boleh klik play di video kat bawah ni. Serious, ini best! Memang patut aku share kat sini terutama kepada semua yang belum sempat nak tengok. Tersentuh hati beb, terus rasa nak balik kampung bila tengok iklan macam ni. Jom, layan….



Konklusi daripada TVC ni, kepada semua anak-anak di perantauan, balik lah jenguk-jenguk mak ayah di kampung terutama di Hari Raya Aidilfitri. Kepulangan kita amat besar maknanya buat mereka. Sementara mereka masih ada, jom sama-sama kita cuba membahagiakan mereka. Nak balik time lain mungkin kita sibuk dengan urusan kerja, jadi di kesempatan yang ada, di hari baik, bulan baik sempenan hari Raya Aidilfitri ni, jom kita pakat balik kampung.


Suasana Raya Aidilfitri 2011

Suasana Raya Aidilfitri 2012



Rentitan daripada tengok video iklan raya 2013, automatic buat aku imbas balik kenangan manis menyambut hari lebaran bersama kaum family, sanak-saudara dan sahabat-handai. Jom, imbas balik moment-moment raya aidilfitri yang menggamit perasaan dan sanubari. Nasib baik ada telefon Samsung Galaxy SII, boleh jugak aku rakam detik-detik manis especiallty keletah-keletah anak buah. Tiada apa yang manis tentang masa lampau melainkan kepingan foto yang dapat ditatap terutama dikala rindu melanda.


Tanpa foto-foto ni, kita tak kan nampak perbezaan di setiap hari Raya Aidilfitri. Sebab tu Raya Moments tu penting. Kalau boleh, snap la photo banyak-banyak. Biar jadi khazanah di kemudian hari. Contoh? Cuba tengok gambar anak buah aku yang sempat dirakam dari tahun 2009, 2011 dan 2012. Tengok perbezaan mereka. Dari 2 beradik, tup tup dah jadi 3 beradik. Bila besar nanti, Damia, Danish dan Darwisy boleh bukak blog ayah su baca balik ye, hehe.





Aku juga cuba nak terapkan budaya biar ada potret famili tiap-tiap tahun raya kepada kakak-kakak dan abang-abang aku. Ya, kami dulu time kecik-kecik takde pun potret famili macam nih. Jadi, aku taknak benda yang sama berlaku kepada anak-anak buah kesayangan. Paling tidak, bila besar nanti mereka mampu mengukir senyuman tengok balik gambar-gambar macam ni.



Selain moments bersama family, moments bersama sahabat karib dan rakan-rakan jugak penting untuk diabadikan. Sebab kita tak tahu bila pulak kita akan bertemu. Alang-alang dah berkumpul beramai-ramai, apa kata kita abadikan foto sekeping dua sebagai kenang-kenangan.



Contohnya, sahabat aku Faris. Tahun lepas dia sempat lagi beraya di bumi Malaysia. Tengok! Tahun ni dah terbang ke Australia untuk melanjutkan pelajaran. Nampak gaya, memang kena beraya di sana. Harap-harap, sempat la ye buat salam perantauan di akhbar kepada kawan-kawan di Malaysia tahun ni, hehe.


Ini pulak famili CJ7 semasa menyambut hari Raya Aidilfitri terakhir sebagai student. Now, masing-masing bawa haluan sendiri. Kalau jumpa pun, mustahil nak kumpul ramai-ramai macam ni. One fine day, harap-harap kita semua akan berkumpul kembali macam ni. I miss you friends!


Apa pulak the best Raya Moments bagi korang?  


Sempena Raya Aidilfitri yang bakal menjelma tiba, Samsung Malaysia ada menganjurkan contest Samsung Potraits of Raya. Time ni lah boleh godek-godek folder gambar raya tahun-tahun lepas untuk mengimbau kenangan. Kalau jumpa gambar yang best-best, boleh upload kat Samsung Potraits of Raya. Untung sabut timbul, untung batu tenggelam. Kalau bernasib baik, boleh menang tiket wayang dan free pop corn untuk family daripada Samsung. Jom try!




Aku pun dah join, boleh lah korang tolong tekan “love” banyak-banyak ye untuk gambar ni..

Thank you!


Raya 2013?

Aku rasa, untuk Raya 2013 aku perlukan Samsung Galaxy camera. Dengar cerita, power jugak kamera nih. Siap boleh upload terus ke media social. Not bad. Kalau dah ada kamera ni, makin rancak la keje aku time raya nanti duk asyik snap gambar je. Silap haribulan, lubang hidung pun aku snap, kahkahkah.

Source: http://www.samsung.com/levant/promotions/galaxycamera/img/camera_white_03.jpg

Kalau yang mengikuti Diari Ramadan Penaberkala #DRPB, mesti tahu apa yang aku buat hari-hari. Tak pun di instagram. Ya, aku sedang gigih memasak. Now, mood memasak tiba-tiba memuncak. I’m addicted! Macam-macam menu dah berjaya dicuba. Tapi kan tiba-tiba aku rasa kalau Raya Aidilfitri nanti aku dapat buat red velvet cake dan cheese cake sendiri. Perghhh, syok jugak. Untuk Raya Aidilfitri 2013, aku rasa ia akan jadi lebih meriah dan bermakna kalau ada ketuhar gelombang micro (microwave) daripada Samsung, memang ohsem. Boleh buat kek special dengan microwave Samsung untuk family dan para tetamu yang datang beraya nanti. Konpem lepas ni boleh belajar buat kek dan pastry pulak. Mesti moment raya tahun ni lebih manis kalau nak dibandingkan dengan manisnya pavlova dan red velvet cake, ecececeh.

Source: http://malayandroid.com/wp-content/uploads/2012/02/zipel_oven.jpeg


Apapun, di kesempatan yang ada ni, aku nak ucapkan selamat memaknakan hari Raya Aidilfitri yang akan datang. Dah apply cuti ke belom? Yang belum apply cuti tuh, cepat-cepat la ye. Nanti tak dapat cuti, mau menangis tak berlagu. Yeay, cuti raya aku dah approved! Thank you bos.


Bagi aku, Raya Aidilfitri.....
Not just A Day Of Celebration, wearing new clothes, meeting relatives & friends and "duit raya". It's all about happiness and togetherness!

 
Apa pula makna hari Raya Aidilfitri pada korang? 
*5 komen terbaik bakal menerima duit raya daripada penaberkala*

22 July 2013
13 Ramadan 1434H


Nampaknya, site visit kembali lagi. Biasalah, KPI punya pasal. Dekat hujung-hujung tahun baru nak buat pecutan. Awal-awal duk rileks sakan. Sabor je lah. Next time, kena plan betul-betul. Struggle awal-awal, last-last boleh rileks goyang kaki.


Tutup cerita soal kerja, nak story pulak pasal blogging. Alhamdulillah, terpilih untuk menyertai projek 30 Blogger Melayu tajaan Samsung di bawah kelolaan Manaoh Consulting. Ini first time join. Nak dijadikan cerita, time duk struggle siapkan entri, internet pulak problem. Tak boleh la nak publish. Due date pulak hari ni. So, terpaksa berkelana di Old Town Cafe, Dwitasik, Sri Permaisuri. Sedut wi-fi kat situ semata-mata nak publish entri blog untuk The Closest Raya Moments with Samsung.


Dalam duk kusyuk nak publish entri, dapat pulak call untuk berbuka puasa bersama Celcom di Bangsar. Walaupun last minute invitation, tapi macam sayang je nak tolak. So, accept la. Rezeki jangan ditolak. Samsung dan Celcom! Ya, dua-dua aku guna dalam kehidupan seharian. Memang paham jiwa.


Moral of the story, kalau duk rumah sewa, "No internet, No Astro, No life!" Kalau takde internet, hilanglah mata pencarian aku. Time di office mana boleh nak online suka-suka, time malam je lah peluang untuk hadap blog.

21 July 2013
12 Ramadan 1434H

Bangun pagi dengan penuh kekalutan. 730 pagi dah kena berkumpul di office untuk sesi briefing. Tapi lupa, hujung minggu punya timing untuk train lain sikit. Delay selang 15 minit barangkali. Jenuh jugak menunggu train, silap besar la turun dari rumah lewat sikit tadi. Dekat pukul 8pagi baru sampai di office. Tengok semua orang dah takde, semua dah gerak ke Kamdar Jalan Tun Abdul Rahman (TAR). Kali ini program shopping raya bersama adik-adik dari [1] Pusat Jagaan Lambaian Kasih, Sungai Penchala [2] Rumah Amal Limpahan Kasih, Puchong [3] Pertubuhan kanak-kanak Insan Cemerlang Sungai Buaya, Rawang.


Ini kali pertama join program seumpama ini. Bagus jugak, boleh tahu selok-belok macam mana nak handle event macam ni. Menjadi volunteer sebenarnya memang seronok. Selain dapat pengalaman baru, dapat juga ramai kenalan baru. Networking! Tugasan kali ni cukup berat, aku ditugaskan untuk menjaga adik-adik dari Pertubuhan kanak-kanak Insan Cemerlang Sungai Buaya, Rawang memilih pakaian mereka. Macam-macam telatah dan kerenah ada. Dari nak pilih baju melayu, samping, butang baju melayu, songkok, stoking dan kasut.


“Bang saya nak baju color ni boleh”

“Saya nak size nih, tapi color nih”

Ini baru soal baju. Seronok tengok masing-masing muka happy duk pilih warna dan size yang sesuai dengan mereka. Masing-masing ada taste sendiri. Ada jugak yang nak sama color macam kawan-kawan. Ya, mungkin ini salah-satu tanda keakraban mereka.


“Bang, samping color apa yang sesuai dengan baju ni?”

“Samping untuk baju merah ada?”

“Taknak samping yang ada getah. Nak samping yang ikat sendiri”


Ini antara dialog-dialog spontan mereka bila tiba di tempat pilih samping. Bab nak rekemen samping yang sesuai dengan baju melayu yang dipilih ni memang abang fail sikit la dik. Abang ni tak gheti sangat nak pilih yang sedondon dan sepadan. Tapi, cuba juga bagi cadangan sebaik mungkin. Kalau nampak berkenan, diorang akan ambil. Kalau tak berkenan, memang diorang akan pilih lain. Not bad, masing-masing ada citarasa dalam memilih. Well done!


“Songkok ni kecik la bang. Saya nak yang besar sikit”

“Saya nak yang warna biru tuh”

Hah, part songkok pulak memang masalah size. Size 20 ¾ adalah paling besar kat tingkat atas Kamdar. Rata-rata adik-adik ni semua pakai size 21 dan ke atas. Jadi terpaksa lah ambil kat bahagian dewasa di tingkat bawah.


Seterusnya, stoking dan kasut. Yang besar sikit ambil yang kasut bertali, yang kecil ambil kasut yang tampal. Ada jugak yang dah ambil baju melayu, tapi nak jugak ambil baju kemeja dan seluar jean.


“Bang, saya nak baju dan seluar ni jugak boleh?”


Habis, volunteer semua pening. Tapi, kami bagi peluang untuk mereka membuat pilihan. Pilih salah satu, baju melayu sepasang atau smart casual. Apa yang penting, mereka gembira dengan pilihan mereka. Pengalaman terbaik buat mereka bila kita bagi kebebasan dalam memilih. Mungkin kita selalu ke shopping complex, tapi nasib mereka tak sama. Mungkin setahun sekali, kalau bernasib baik mungkin lebih. Jadi, cuba sedaya-upada untuk layan kehendak dan keinginan mereka.


Selepas lebih kurang 4 jam shopping di Kamdar. Kami bergerak ke office untuk sesi bergambar tanda kenang-kenangan. Lepas tu, majlis bersurai dalam pukul 1130 pagi. Satu je yang aku kagum dengan mereka semua. “Terima kasih!”. Itulah ungkapan yang cukup simple, tapi penuh makna yang rata-rata terpacul keluar daripada mulut mereka untuk kami semua selaku volunteers. Cukup gembira. Ternyata, mereka memang menghargai apa yang kita lakukan. Semoga adik-adik semua happy dan dapat beraya dengan penuh kegembiraan pada tahun ini.


Lepaskan kepenatan shopping setengah hari dengan tidur, zZzZzZ… Orang kata, tidur pun ibadah kan di bulan Ramadan. Kehkehkeh. Alasan! Padahal memang ngantuk sebab penat duk tawaf Kamdar, LOL. Juadah untuk berbuka pula sempat siapkan ayam masak lemak cili padi. Ya, lazat. Boleh cuba lagi next time. Mudah pun mudah. Alhamdulillah, genap sedozen hari kita berpuasa di bulan Ramadan. Semoga aku diberi kesempatan untuk meneruskan hari-hari berikutnya.   
20 Julai 2013
  11 Ramadan 1434H


Hujung minggu kembali lagi. Cuma, kali ni rasa lebih eksited sebab ada benda yang nak buat. Lepas Zohor, terus pergi ke Masjid Jamek Kampung Baru untuk program pengagihan bubur lambuk. Eksited lain macam sebab ini first time join nak agihkan bubur lambok di Kampung Baru. Orang kata, kat sini memang tiap-tiap hari dan tiap-tiap tahun ada. AJK masjid akan start masak seawal 7 pagi sebanyak 10-12 periuk besar. Mengikut kata pak cik yang buat bubur lambuk, setiap periuk besar boleh buat dalam lingkungan 250 bungkusan. So, dalam sehari dalam 2500 pek bubur lambuk yang akan diagihkan setiap hari kepada jemaah masjid selepas solat asar dan kepada sesiapa saja yang lalu-lalang di kawasan masjid. Meriah!


Lepas solat asar, terus get ready untuk mengagihkan bubur lambuk. Huh, ramai jemaah yang beratur untuk ambil bubur lambuk. Semua berbaris panjang. Nice moment to share. Memandangkan ramai yang beratur, orang yang beratur depan-depan memang dapat satu bungkus je, bimbang tak cukup untuk orang kat belakang. Kadang-kadang, kesian jugak.

"Dik,nak satu bungkus lagi boleh tak?"

"Bang, nak lagi satu boleh tak?"

"Nak ambil untuk jiran satu boleh tak?"


Herm, rasa serba salah. Tapi, terpaksa jawab ringkas, "Maaf ye, ramai lagi orang kat belakang". Lepas sejam bubur lambuk diagihkan, baru surut sikit orang. Kali ni, kalau yang mintak dua bungkus pun boleh bagi. Untung jugak yang beratur/datang lambat ni. Dalam banyak-banyak orang, ada jugak yang bila diberi 2 bungkus, taknak. Diorang akan ambil satu bungkus je.


"Takpe lah. Satu bungkus je cukup"


Nampak? Kehendak orang berbeza-beza. Ada yang nak lebih tapi tak dapat, ada yang diberi lebih tapi tak ambil. Nasib dan rezeki masing-masing. Last minute punya pukulan, siap ada yang dapat 3 bungkus. Paling seronok, bila head of HR sendiri duk agihkan bubur di tepi jalan kepada pemandu kenderaan dan penunggang motosikal.
Hari yang agak rushing. Habis program di Masjid Jamek Kampung Baru dalam pukul 545petang. Terus bergegas pulang nak tukar pakaian dan ambil ole-ole untuk ke KLIA. Kesian betul kat Hanifi, duk tunggu kat stesen Bandar Tasik Selatan (BTS). Dah janji nak gerak dalam pukul 600 petang dari BTS naik ERL ke KLIA. Malangnya, 2 train terlepas, dalam 645 petang aku baru sampai. Adeh! Naik ERL dalam pukul 710malam. Lebih kurang 30minit perjalanan, kami tiba di KLIA. Time azan, duk dalam ERL lagi, LOL. Bak kata Hanifi, "korek hidung je lah kita berbuka hari ni", kahkahkah.


Sempat juga berbuka puasa di foodcourt KLIA bersama Faris yang bakal berangkat ke Australia untuk melanjutkan pelajaran. Lepas berbuka,chit-chat kejap, solat Maghrib, terus ke balai perlepasan. Sempat jugak snap gambar buat kenang-kenangan. Memandangkan takde benda yang nak bagi untuk orang yang akan beraya di Australia, aku bagi mafla The Red Worrior kat Faris. Kasik glamor sikit TRW dan Kelantan di bumi Australia,haha. Takpun, kalau nak nangis di pagi Aidilfitri, elok benar la kot ambik mafla tu kesat air mata yang meleleh. Apa pun, jangan lupa buat salam perantauan tahun ni, LOL.


Sampai kat rumah dalam pukul 11malam. Terlepas lah nak terawih berjemaah. Buat je lah alakadar kat rumah. Semoga ganjaran sekali dalam setahun ini dapat dimanfaatkan sepenuhnya, amin. Tapi serious, kalau terawih, memang seronok buat kat masjid ramai-ramai. Kenapa yang wajib aku rasa malas? Lempang pipi sendiri laju-laju. Mungkin persekitaran yang membantu :)
19 Julai 2013
  10 Ramadan 1434H


Hari-hari yang santai, tiba-tiba jadi tegang. Meeting tergempar dengan director. Hah, amekaw. Masing-masing baru start kalut nak planning untuk achieve KPI. Betullah kata orang kan, lebih baik bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian. Itu lebih cool daripada bersenang-lenang dahulu, last-last baru nak kalut ribut nak kejar dateline. Aku rasa, ini salah satu faktor yang perlu diubah dalam mana-mana organisasi. Last minute attitute! 


Hari ini banyak benda aku belajar. Ya, aku lebih suka observe. Being a good observer is a great tool to have as a writer, just taking the world in. Dalam bilik meeting seumpamanya. Pertama, kena jaga tone of voice. Kalau tak setuju, nak marah, tak puas hati, meninggi suara bukan cara professional untuk selesaikan masalah. Lebih-lebih lagi kalau bercakap dengan orang yang lebih senior dan berumur. Bila senior dan senior bertemu, sebagai junior kita kena perhati je lah. Nak masuk campur, memang tak kena tempat. But, a lesson learnt. Please respect each other. Guna tone hight pitch macam Jaclyn Victor sekalipun, aku konpem masalah tak kan selesai.



Ke-dua, aku belajar pasal kepimpinan. Nak sedap dengar, sebut leadership. Ya, leadership ni bukan benda yang mudah-mudah nak dapat. Bukan boleh petik sana, petik sini, macam petik buah-buahan kat kebun terus dapat. Ia perlu masa, perlu kuasa. Tapi perlu ingat, orang yang banyak pengalaman pun kadang-kadang tak dapat tonjolkan kepimpinan. Kadang-kadang juga, orang yang ada kuasa pun tak guna kuasa sepenuhnya. Sekarang aku baru tahu, "fail to plan, plan to fail". Ya, aku setuju. Lesson learn, nak buat sesuatu kena ada perancangan. Paling penting, kena ada "team sinergi". Kalau takde, memang susah nak capai objektif. Orang kata, lidi kalau sebatang memang mudah nak patah, cer kita ikat seberkas cuba patahkan tengok camne. Boleh guna buat sapu sampah lagi ada lah kan? Ya, itu maksudnya. Berguna. 


Kusut-masai, gundah-gulana, tolak tepi. Ikat elok-elok, simpan dalam almari. Kita ambil yang happy happy je. Oh, hari ni terima bungkusan dari pihak Staff Carnival. Hadiah cabutan bertuah, daripada hampir 2000 staff yang shortlisted, lepas jawab 2 soalan, akhirnya berjaya jugak menang jadi top 900. Menang lah Morgan Sandwich Maker seketul. Bertuah betul, dah la 2 in 1. Siap boleh guna untuk grill skali. Alhamdulillah. Terus boleh guna buat ikan bakar untuk berbuka tadi. Hari ni semangat, siap buat air asam power lagi. Housemate cakap sedap woo. Terharu rasa. Terus rasa nak gi bukak gerai kat bazar Ramadan esok, kahkahkah.


Sebab pekena ikan bakar dan air asam, malam ni segan nak salam dengan orang sebelah. Maaf la ye kalau tangan bau belacan, hahaha. Apapun, moreh malam ni sedap. Roti canai dan roti jala hasil sumbangan Restoran Kayu Original Penang. Terima kasih!

18 Julai 2013
  9 Ramadan 1434H

Cuaca pagi ni agak mendung. Hujan mencurah-curah di awal pagi. Bila tak dapat mengunyah macam hari kebiasaan di dalam office, ditambah pulak dengan keadaan yang terlampau sejuk, memang mudah untuk terhangguk-hangguk. Mata cukup mudah nak tertutup, sambil jari duk petik keyboard pun mata sempat terpejam. Aishhh, dugaan!


Nothing much to do today, hanya update half year achievement to all  team members. Cabaran bekerja dengan Gen X? Sedikit-sebanyak mematangkan diri aku sendiri. Walaupun aku paling muda, paling mentah, rasanya tak perlu takut untuk bersuara. Janji konfiden, buat mana yang termampu, tak tahu bertanya. Paling penting,  aku cuba sebaik mungkin untuk timba pengalaman dan belajar dari mereka. Sebab aku percaya, pengalaman hari ini bakal berguna dan bermakna untuk aku di masa akan datang. Pengalaman, tak dapat dibeli walaupun punya harta berjuta.  


Hari ni tiba-tiba Eddy dan Afiq datang ke office. Memang dah lama tak jumpa. Bila jumpa, ada pulak input-input yang berguna. Paling tidak, terbuka rongga-rongga otak untuk berfikir lebih jauh. Ya, kagum dengan mereka. Usia bukan segala, kerana yang tekad dan gigih berusaha pasti akan berjaya.


Plan petang untuk ke bazar Kampung Baru nampaknya terpaksa dibatalkan bila dapat call dari pihak penganjur cakap program cancel. Ok, boleh balik awal. Time duk office lagi duk terbayang-bayang ayam percik. Semangat punya pasal, shutdown laptop, kemas barang-barang atas meja, tengok jam, eleh! Baru 445pm. Sabor je lah, lagi 15 minit. Cover cover! haha. Akhirnya, hari ni dalam sejarah. Pertama kali berjaya masak ayam percik. Tak apa lah ayam tak bakar guna bara api pun, letak dalam ketuhar pun jadi asal masak.Tapi, rasa dia tak ori la kan? Apadehal, ayam percik versi moden. Apa yang penting, sos percik tu menjadi. Fuh, bangga! Ini bukan ujub, riak dan takabbur. Ini nak cakap rasa puas dan gembira.


Malam ke-10  Ramadan, Masjid Al-Najihin masih steady.  Budak-budak pun dah tak bising lepas kena sound dek tok imam. Suasana malam makin meriah dengan dentuman mercun. Nampaknya, kita dah sampai ke penghujung fasa pertama Ramadan. Cepat betul masa berlalu. Malam ni try singgah moreh untuk pertama kali. Makan bihun goreng berperisa lada sulah. Sabor je lah, benda free. Tak boleh nak komplen. Cuma, terfikir jugak. Tukang masak ni, tak test dulu ke sebelum nak menjamu orang? Last-last, membazir jugak jadinya bila orang makan tak habis.
17 Julai 2013
  8 Ramadan 1434H


Hari ini hari menjawab panggilan telefon. Pertama berkaitan dengan kehadiran ke press conference dan prize giving ceremony untuk blogging contest Mencari Ramli 2. Nampaknya, tak dapatlah nak join sebab event tuh hari Jumaat, pukul 11pagi. Kebetulan supervisor sekarang berada di UK, so memang tak dapat nak mintak cuti. Ke-dua, berkaitan dengan aktiviti sukarelawan. Memandangkan sekarang takde event-event berkaitan blog di hujung minggu, jadi cuba melibatkan diri dengan aktiviti sukarelawan. Motif? Hilangkan bosan takde buat apa-apa di hujung minggu dan timba pengalaman yang baru. Finally, terisi jugak jadual. 20hb majlis gotong-royong bubur lambuk. 21hb bawak adik-adik (anak yatim) shopping baju raya. 24hb majlis berbuka puasa bersama adik-adik dari rumah anak yatim. Semoga takde aral melintang untuk join kesemua program yang telah diaturkan.
Alhamdulillah, hari ni dapat bubur lambok. Head of HR datang agih di office. Dapatlah merasa bubur lambuk for the first time untuk bulan Ramadan. Balik rumah, sempat jugak berkungfu di dapur. Kali ni try masak telur bungkus for the first time. Nak masak ayam tu mudah, part nak bungkus ayam guna telur tuh yang susah. Adeh! Mencabar betul. Terus aku terpikir, patutlah telur bungkus kat kedai makan mahal, ni mesti kes susah nak bungkus. Perlukan skill, lol. Nyaris nak guna salotep dah tadi, bungkus macam hadiah, kah3. Nasib baik sedap. Makan dengan bubur lambok sebab malas nak masak nasi.


Sedar tak sedar, dahpun seminggu kita berpuasa. Lagi tiga minggu yang tinggal. Harap-harap, semoga Ramadan kali ini dapat ditempuhi dengan penuh makna. Amin
Pada 13 Julai 2013 yang lepas, iaitu pada hari Sabtu, sekali lagi aku berkesempatan untuk bertandang ke Shazana Pau Shop & Cafe yang terletak di Kampung Baru, Kuala Lumpur. Aku dah pernah cerita pasal restoran ni dalam entri yang lepas. Kalau nak tahu lebih lanjut, boleh terjah ke sini: Buffet Ramadan 2013 Shazana Pau Shop & Cafe


Untuk kali ke-dua ni, aku pergi dengan beliamuda atas jemputan Kak Lily untuk majlis berbuka puasa bersama anak-anak yatim dari Rumah Kasih Bestari dan Nur Zaharah. Sayang la akak ni sorang, bab-bab makan memang dia selalu jemput. Terharu, sob3. 
Apa yang aku tahu, event berbuka puasa macam ni diadakan tiap-tiap tahun kat sini. Dah jadi macam annual event. Ye lah, sempena hari baik bulan baik ni, apa salahnya kita meraikan adik-adik ni semua kan? Paling kurang, kita bagi kegembiraan kepada mereka. Kalau nak tahu, event tahun ni agak special dengan kehadiran selebriti tanah air untuk memeriahkan suasana. Nak tahu sape yang join sekali? Hah, boleh scroll down ke bawah.



Aku sampai kat sini dalam pukul 630petang. Tu pun lepas ronda-ronda di param Kampung Baru. Sebab hujan duk kejar, terus menapak ke lokasi. Tengok penganjur duk sibuk setup apa yang patut. Tak lama lepas tuh, adik-adik dari kedua-dua rumah anak yatim sampai ke lokasi. Sempat jugak snap suasana sebelum berbuka.


Semua cantik bergaya malam tuh. Seronok betul berbuka puasa beramai-ramai. Lagi seronok bila macam-macam juadah istimewa dari Shazana Pau Shop & Cafe dihidangkan kepada semua tetamu yang hadir.


Berbuka dengan kuih-muih tradisional. Kuih ketayap ada, seri muka ada, samosa ada, kek lapis pun ada. Tak ketinggalan feveret aku, cupcake red velvet. Pavlova dan choch cupcake pun ada. Oh, syok habis.


Kali ni aku tak lepaskan peluang untuk try laksa Johor. Perghhh, sedap bak ang. Ini first time aku try. Kuah dia pekat, kaw kaw punyerr. Tak lengkap berbuka kalau tak pekena nasi. Macam pergi arituh, nasi beriani memang tak miss. Marvellous! Macam-macam menu lagi ada, dari kuih tradisional, sampailah ke western, hinggalah ke ABC pun ada. Menu berbuka puasa kat sini berubah-ubah mengikut hari, boleh refer facebook Shazana Pau Shop & Cafe

Malam tu ramai jugak blogger yang datang. Antaranya kak Yana Yassin dan pasangan. Eh! Dan mom and dad wannabe iaitu kak Ruby dan encik superman, bro Naim. Kalau dah jumpa diorang ni, macam-macam la duk borak. Silap haribulan, time duk tengah syok makan boleh tersembur keluar, haha.


Tu dia, adik-adik beratur ambil juadah berbuka daipada selebriti yang hadir. Masing-masing tersenyum-simpul. Lepas majlis berbuka, adik-adik diberi duit raya. Antara selebriti yang datang adalah Aril AF, Ayu OIAM, Shiha Mentor, Lutfi dan beberapa orang lagi *tak kenal, wakakaka* Seronok je tengok adik-adik senyum dapat duit raya. Awal benor dapat duit raya, puasa baru berapa hari, hehe.


Kalau datang berbuka kat sini, jangan bimbang. Nak solat maghrib, ada ruang solat yang disediakan. Tak pun, masjid dekat je. Nak terawih lepas berbuka pun cun juga. Masjid Jamek, Kampung Baru.



Gendang-gendut tali kecapi, kenyang perut memang suka hati. Apa lagi, lepas kenyang makan, bergambar kenang-kenangan la pulok. 4 jejaka paling macho pada malam tuh, kah3.


Inilah barisan kita. Antara bloggers yang datang. Terima kasih kepada pihak penganjur atas menu-menu berbuka yang lazat. Alhamdulillah. Tahniah jugak sebab berjaya buat majlis amal macam ni. Keep it up, semoga mendapat ganjaran dariNya, amin.


Dalam syok-syok duk bergambar, tiba-tiba Aril datang mencelah. Nak join bergambar katanya.Ce tengok background, nice kan? Best makan kat sini, boleh nampak KLCC melambai-lambai, grrr.


Tengok balik gambar ni, aku konpius. Ruby histeria jumpa Aril ke, Aril eksited jumpa Ruby, hahaha. Baru perasan, time ni kak Yana dah balik eh? Patut lah takde dalam gambar.


Ini first time tahu pasal Lutfi. Sempat chit-chat lepas dia bagi CD untuk promosi single terbaru yang berjudul Cinta Tiada Lagi. Nanti boleh la share lirik lagu kat blog untuk next next entri. Nak dengar, boleh search di youtube.


Apapun, sekalung penghargaan kepada pemilik Shazana Pau Shop & Cafe kerana telah berjaya menjayakan majlis amal, majlis berbuka puasa bersama anak-anak yatim. Semoga usaha murni ini akan diteruskan di masa-masa akan datang. Mungkin, bulan-bulan selain Ramadan pun boleh buat program bersama anak-anak yang kurang bernasib baik.


Selamat meneruskan ibadah puasa kepada semua. Member-member yang rasa nak try berbuka puasa kat sini, boleh la buat tempahan. Maklumat lanjut, boleh check entri kat sini


Credit photo: Ruby and Husband
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...