Saturday, June 15, 2013

Tonton dan Menang Mencari Ramli Musim Ke-2 : Peluang ke Old Trafford dan Sydney

Sebenarnya, Ramli yang dicari-cari dah lama ada. Cuma dulu, program macam Mencari Ramli ni tak wujud lagi di stesen-stesen tv. Sekarang baru diorang duk kecoh-kecoh nak cari Ramli. Melepasssss.... Takpe, "better late than never". Semoga dapatlah sama-sama kita cari Ramli untuk sukan bola sepak Malaysia yang lebih cerah. Abang dah pencen, serahkan tanggungjawab kat adik-adik, cewah. Siapa Ramli? Hah, nak tahu lebih lanjut, boleh merembat ke sini : MR2

Kalau ada mesin masa Doraemon, mungkin inikah Ramli yang dicari? Wakakakaka

Ok, caption gambar di atas sudahpun offside. Sila abaikan. Sepakan percuma kepada pihak lawan. Jom menggelecek ke topik asal. Kasik rembat sampai gol. LOL *mode bola sepak activated* Kami tak mampu nak ke Old Trafford pun dulu, sempat pergi ke New Castle (Kota Bharu) je. Keh3.  


Sambung cerita asal, nanti penyokong baling botol air dan mercun masuk blog. Nak tahu macam mana cara nak menang fully sponsor (percuma) untuk menyaksikan Manchester United beraksi secara langsung di Sydney? Boleh scroll down dan baca di bahagian akhir entri ni. Nak menang trip ke Old Trafford dan merchandise Manchester United? Pun boleh, jom baca kat sini : Nuffnang


 Mencari Ramli Musim 1

Kalau nak diiukutkan sejarah, sudah ribuan remaja dari lebih 75 negara telah mengikuti latihan intensif di Manchester United Soccer School (MUSS). Pada tahun 2012, sejarah baru arena bola sepak tanah air telah tercipta bilamana Ariff Farhan, Adam Nor dan Ahmad Solehin yang merupakan pemenang Mencari Ramli Musim 1 telah berjaya menjejakkan kaki di kem latihan Manchester United Soccer School (MUSS) bagi menjalani latihan intensif selama dua minggu.

Adam Nor, Ariff Farhan, dan Ahmad Solehin

Kalau nak tau, Ariff Farhan dan Adam Nor adalah pemenang bagi kategori pilihan juri/jurulatih. Ahmad Solehin pulak menang kategori pilihan penonton.

Ariff Farhan
Solehin
Syok betul, muda-muda dah berjaya jejak kaki di  Manchester. Bukan setakat pergi training bola sepak je diorang ni. Sempat lagi shooting kat sana. Nak tengok hasilnya? Boleh ambil sepakan penjuru di sini: Manchester United


Mencari Ramli Musim Ke-2

Nampaknya, Mencari Ramli Musim Ke-2 semakin hangat dan mendapat sambutan yang luar biasa. Tengok sesi pemilihan pun dah tahu, bukan main ramai lagi yang datang di setiap lokasi di seluruh Malaysia. Lagi menarik, bila ramai ibu bapa yang turut serta hadir memberi sokongan dan semangat. Peserta yang kelainan upaya seperti bisu dan pekak pun ada yang turut serta dalam sesi pemilihan. Kagum dengan semangat adik-adik kita. Semuanya dapat ditonton di kaca tv bermula 19 April 2013 sebanyak 12 episod.   

Mancari Ramli 2
Setiap Jumaat
730 malam
TV3

Kalau terlepas episod yang sudah-sudah, jangan bimbang jangan khuatir. Boleh klik link di bawah untuk sama-sama memberi sorakan semangat kepada bakat-bakat muda bola sepak Malaysia.. 
 
Episod pengenalan Mencari Ramli. Boleh tengok sesi pemilihan yang diadakan di Melaka, Kedah, Perak Penang dan lain-lain. Paling menarik, salah seorang yang datang memang benama Ramli. Mampukah Ramli terpilih untuk program Mencari Ramli 2?

Respon positif daripada ibubapa yang berada di lokasi. Betul tuh, program macam ni bagus. Paling tidak, dapat cungkil bakat baru untuk sinar  bola sepak negara di masa akan datang. Untuk episod ni, boleh tengok macam mana sesi pemilihan diadakan. Eh, kembar pun ada di sesi pemilihan?

Sesi pemilihan peringkat seterusnya. Daripada 222 peserta yang disenarai pendek, hanya 30 pemain yang akan layak ke akademi Mencari Ramli 2. Peserta dibahagikan kepada 2 kumpulan, iaitu 13-14 tahun dan 15-16 tahun.

Sesi pemilihan di Kelantan. Hok aloh, malu-malu pulok adik-adik dari Klate nok kecek. Episod ni boleh tengok adegan lucu macam kasut tercabut tapak time duk main bola, LOL. Adegan sedih pun ada, bila ada yang tercedera. Hancur lebur lah peluang yang ada. Sabor ye...

Boleh tengok juri-juri duk pening nak pilih siapa yang betul-betul layak. Mampukah mereka nak pilih 30 peserta akhir daripada 222 orang yang sudahpun disenarai pendek dari kesemua lokasi. Hah, rancak benar perbincangan. Lek lek lek.

Senarai 15 pemain daripada 30 yang layak ke akademi Mencari Ramli 2. Boleh tengok skill pemain yang terpilih. Fuh, mantap-mantap bak hang.

Senarai 15 pemain terakhir untuk memenuhi 30 slot ke akademi Mencari Ramli 2. Akhirnya, pihak juri bersetuju untuk tambah lagi kuota menjadi 40 orang untuk sesi tapisan yang terakhir. Siapa 10 orang yang bertuah tu? Herm, daripada 40 orang yang terpilih, 10 orang akan disingkirkan.

Sesi pemilihan peringkat akhir di akademi. Daripada 40 orang yang tersenarai, cuma 39 peserta yang hadir. Cuma 30 orang yang akan kekal, dan 9 orang lagi akan say good bye to Mencari Ramli 2. Boleh tengok 9 peserta yang kurang bernasib baik dan perlu pulang menamatkan impian menjadi Ramli.
Episod pertama yang menyaksikan 30 peserta beraksi. termasuklah kembar. Siap ada kelas English bagai woo. Preparation nak ke UK gamaknya. Fuyoh! Dua match telah diadakan. Team A (bawah 14 tahun) VS KBRB menang 3-1 manakala Team B (bawah 16 tahun) VS MSSM Pahang seri tanpa jaringan 0-0. Menang dapat ganjaran makan malam bersama Lisa Surihani manakala kalah dapat hukuman cuci boot team A. Apa guna kad imuniti? Boleh tengok dalam episod ni. Format MR2 memang menarik.


Siapakah Pemenang Mencari Ramli Musim Ke-2?

Terlalu awal rasanya nak tentukan siapa pemenang untuk Mencari Ramli Musim Ke-2. Sebab, semua pemain yang terpilih adalah terbaik di antara yang terbaik. Masing-masing berbakat besar. Cuma untuk program Mencari Ramli 2, Ramli yang dicari mestilah bukan hanya ada bakat, tapi lebih dari itu termasuklah dari segi teknikal, taktikal, skill, kepintaran, kelajuan dan kekuatan. 


Meh nak main teka-teki, dua orang yang bakal ke MUSS pilihan jurulatih mungkin Mazwan Mazlan (Obama) dari Perak (bawah 16 tahun) dan Muhammad Nizarruddin dari Melaka (bawah 14 tahun). Ini tekaan untuk peringkat awal, mungkin ramai lagi yang malu-malu nak tunjuk kehebatan sebenar. Sorang lagi, kita tengok siapa pilihan Malaysia, Ramli paling popular melalui undi SMS.



Peraduan Undi dan Menang Mencari Ramli Musim Ke-2

Peraduan undian bermula 24 May 2013 (Episod 6) dan akan berakhir pada 28 June 2013 (Episod 11). Terbuka kepada semua penonton Mencari Ramli Musim Ke-2. Kalau dah tahu ada adik, anak buah, sepupu-sepapat yang join MR2, molek benar la tuh. Undi kasik lebam. Untung-untung dia menang, untung lagi tukang undi pun menang jugak.


Hadiah untuk pengundi yang bertuah


Hadiah mingguan
Cenderahati Manchester United

Hadiah utama
Fully sponsor (percuma) untuk menyaksikan Manchester United beraksi secara langsung di Sydney




Cara Undian SMS

Free untuk kali pertama menghantar undian
Undian seterusnya akan dikenakan caj sebanyak:
RM0.50 untuk 1 undian
RM2 untuk 5 undian
RM3.50 untuk 10 undian

VOTE(Jumlah undian 1/5/10)<jarak>RAMLI(Kod Ramli pilihan anda 01-39

Hantar ke 26268 


Contoh
VOTE5 RAMLI05
5 undian untuk peserta nombor 05 Mencari Ramli 2

VOTE1 RAMLI19
1 undian untuk peserta nombor 19 Mencari Ramli 2


Ranking Top 3 Mencari Ramli Musim Ke-2

Kalau nak tahu peserta mana yang menduduki tangga teratas setiap minggu, boleh check di website rasmi Mencari Ramli 2: Ranking Peserta Mencari Ramli Musim Ke-2 yang akan dipapakan 2 kali seminggu. Ranking Top 3 juga akan diumumkan sekali seminggu dalam siaran langsung Mencari Ramli 2 setiap Jumaat, 7:30 malam di TV3.

 
Nak tahu lebih lanjut, boleh ambil sepakan penalti di sini:

Twitter
@TeamMsia


Notakaki : Entri ni merupakan sambungan dari enti lepas, Mencari Ramli. Ada tak peserta dalam Mencari Ramli 2 yang korang kenal? Mana tau adik ke, anak buah ke, sepupu ke, jiran ke kan? Sama-sama lah kita support. Majulah sukan untuk negara!





Friday, June 7, 2013

#ChurpPewPew : Laser Tag @ Galactic Laser, Sunway Pyramid



Ini kali ke-dua aku main lasertag lepas Lasertag Piala Red Mummy di e-curve bulan Februari dulu. Adil lah tu, lasertag dah dua kali, paintball pun dah dua kali main  Sri Iskandar dan Sungai Buloh. Walaupun konsep dua-dua game ni hampir sama, iaitu perang tempur, serang hendap dan strategi. Namun, setiap satunya ada keseronokan dan keunikan masing-masing. Sebab tu lah ada orang prefer paintball, ada orang prefer lasertag. Aku? Dua-dua pun aku layannnn….Janji happy... Lagi-lagi bila main ramai-ramai macam #ChurpPewPew nih.. Ohsem! Menang kalah lain kira, yang penting kita enjoy...

Credit to Churp-Churp

Kalau main paintball, lebih extreme sebab dah macam berada di medan perang sebenar. Kalau kena tembak pun, memang berbirat hingga boleh bawak balik tanda kenang-kenangan. Cuma untuk orang rabun macam aku yang pakai spek, nak pakai helmet tu agak leceh dan tak selesa sikit lah. Spek mata asyik kabus je, tup tup dah kena headshot, LOL.


Lasertag pulak lebih santai dan rilex. Arena yang gelap membolehkan kita main hide and seek. Nampak je cahaya pihak lawan, tembak kasik kena. Silap haribulan, kita dulu kena laser. Takpe,mati hidup kembali. 7 saat kena tunggu untuk active balik pun rasa macam lama jugak lah. Seronok sebab tak sakit dan setiap player akan tahu pencapaian masing-masing lepas tamat game dengan pungutan markah dan ranking di skrin utama.


LOKASI

Untuk event kali ni, #ChurpPewPew diadakan di Galactic Laser, Sunway Pyramid pada 31 May 2013 yang lepas.Thank you so much Churp-Churp untuk jemputan ke event yang ohsem ni. Memandangkan dapat invitation 1 plus 1, apa lagi... Ajak la member untuk join sekaki. Kali ni ajak Shahir Naim. Thank you bro. Next time jom berlasertag lagi. Memang tak salah aku pilih orang, hebat jugak mamat ni main lasertag.Ketiga-tiga game semua point tinggi daripada aku. Well done for the first timers! Chaiyok.

Credit to Churp-Churp

Credit to Churp-Churp
Jujurnya, main lasertag di Galactic Laser lebih seronok dan mencabar sebab dua tingkat. Huh, jenuh nak berlari-lari. Nak menyorok pun best sebab banyak port. Tak percaya, boleh la pi cuba main sekali kat sana.


DINNER

Lepas selesai registration, sebelum tunggu game start, jom dinner dulu…. Menu yang disediakan pada malam tuh adalah pizza dan fries. Bekalan tenaga sebelum berperang. Layan jugak lah makan... Lapar punya pasal, keh keh keh.

Pizza
Fries

MISSION

Untuk #ChurpPewPew event, kami ada 3 missions utama. Apa dia? Hah, mai nak story...

Credit to Churp-Churp

One Free-for-All session
Hah, yang ni semua ramai-ramai masuk dalam arena selama 15 minit. Nak tembak siapa pun, ikut suka hati lah sebab first game untuk warming up boleh tembak orang sampai lebam. Macam latihan lah. Last-last, keluar ranking. Daripada 33 peserta, aku dapat nombor 8. Not bad, walaupun tak power mana, boleh laa. Ada motivasi sikit nak lawan lepas tu, hoho.
Team Deathmatches
Churpers dibahagikan kepada 4 kumpulan iaitu Purple, Red, Blue dan Green team. Aku ditakdirkan berada dalam team Purple dengan orang-orang yang ohsem macam Mr Big, kak Cik Lily Putih, Darren, Shahir Naim dan ramai lagi.  

Credit to Churp-Churp
Peringkat awal, Purple lawan Red. Fuyoooh, Purple menang lah. Then tunggu untuk final antara Blue atau Green team. Finally, kami bertemu dengan Blue team di final. Mak aih, team ni nampak hebat lah. Ada Zainal, ada Atika Ramlan, cam power team ni. Boleh menang ke? Luckily, we won! Walaupun beza point tipis gila,haha. Yahoooooo. Purple team is the champion for #ChurpPewPew. 


Best #ChurpPewPew Moment
Satu mission lagi adalah berperang di Instagram. Kalau share gambar-gambar yang menarik di instagram, untung-untung dapat menang hadiah. Jadi, masing-masing tak lepaskan peluang untuk snap photo sana sini. Gunakan hashtag yang mana ada. Aku pun, tak lepaskan peluang....
Wow, banyak betul hadiah. Seronok kalau menang nih...
PRIZE GIVING

Habis game semua, tibalah di kemuncak event #ChurpPewPew iaitu majlis penyampaian hadiah. Jom kita tengok team mana yang menang. Zaaasssss...
 
2nd Runner Up
Blue Team

1st Runner Up
Red Team

Champion
Purple Team

Best moment winner
Credit to Churp-Churp
Champion untuk #ChurpPewPew menang tiket wayang eksklusif daripada Churp-churp untuk premier screening untuk mana-mana movie terbaru akan datang. Fulamak, ini best bro.... Untuk pemenang best moment pulak, kami menang photobook tajaan Foto-ZZoom

Credit to Churp-Churp
Apapun, terima kasih kepada semua pemenang. Kalah menang tak penting kan? Yang penting kita happy :) Yang tak menang, tak balik dengan tangan kosong. Semua churpers dapat voucher lasertag daripada Galactic Laser untuk 2 mission. Ayuh kita berlasertag lagi yok!


Yeah, I'm ready for the next battle.
Best shooter dapat menang piala besar, teddy churp-churp dan limited edition t-shirt woooo daripada churp-churp.Syok betul. COngratulation to the best shooter, Keith!


Apa komen korang pasal t-shirt churp-churp? Nice kan? Kalau dapat sehelai ni, best jugak. Dapat jadi antara orang yang terawal dapat pakai t-shirt ni ke mana-mana event next time.Cool!

Yeah, I'm churper! Keep calm and churp.

Once again, thank you so much Churp-Churp for organizing this event. Hopefully to join next event with churpers and see you guys next time.



Berminat nak join event? Jom like facebook, follow di twitter dan instagram Churp-Churp


Memory saved!





Wednesday, June 5, 2013

DURIAN RUNTUH

Masa mula-mula buat blog dulu, hanya sekadar suka-suka. Hanya untuk isi masa lapang time zaman belajar. Bosan study update blog. Stress pun update blog. Nak exam pun update blog. Join apa-apa event pun update blog. Member-member kahwin pun update blog. Pergi makan sana sini, merayap sana sini, pun update blog. Pendek kata, segala macam yang rasa menarik tertarik memang da bomb, semua nak sumbat masuk kat sini. Itu pun, kalau ada masa, mood ok, line clear, jalan......


4 tahun berlalu..............


Aku rasa dah macam susah nak tinggalkan habit update blog. Sesibuk mana pun aku, sepenat mana pun aku, mesti cari masa juga untuk update blog. Kalau dah lama tak update, rasa macam hilang satu nikmat. Gatal je jari-jemari nak tekan-tekan keyboard. Mungkin ini lah yang dinamakan hobi!


Apa yang seronok? Dulu, kenal rakan-rakan blogger di ruang-ruang komen dan di blog-blog je. Tapi kini, alhamdulillah dah jumpa blogger-blogger bila join event-event, bersua muka, beramah mesra. Seronok, sebab kita berkongsi minat yang sama. Dah jadi macam satu komuniti walaupun dari background yang berbeza-beza. Bila dah jumpa, memang dah macam kenal sepuluh dua puluh tahun. Mesra alam!


Hasilnya.....


Setakat ini, dapatlah join event-event yang best-best terutama time weekend. Paling penting, dah mula dapat advertorial (iklan berbayar). Walaupun itu bukanlah tujuan utama masa mula-mula blogging dulu, tapi bila dah dapat merasa semua tuh, nikmatnya berganda-ganda. Semangatnya pun dah jadi berkobar-kobar. Memang tak seberapa jika nak dibandingkan dengan orang lain, tapi cukuplah untuk sekadar tambah perisa dalam kehidupan seorang yang bergelar part-time blogger.


Bila diimbas kembali, blog ni dah banyak berjasa kepada tukang taip. Kalau dulu pernah menang contest-contest kecil, topup dan giveaway, alhamdulillah kini dah mula rasa habuan yang lebih besar. Segalanya bermula di sini, hasil ketukan papan kekunci. Betul lah orang kata, "rezeki ada di mana-mana". 


Sekadar untuk simpan sebagai kenangan di sini, durian runtuh sepanjang bulan May 2013. Rasanya, bulan ni agak bertuah untuk blog ni. Bila fikir-fikir balik, list down semua yang tercapai untuk bulan May, ini lah hasilnya.....


#TSDayOut 


 RM 250 daripada Tourism Selangor

Kemenangan ke-2 untuk blogpost yang sama

Terima kasih Zuel tolong pergi ambil hadiah di FRIM Kepong
Hadiah sumbangan FRIM Kepong


Astro On The Go

1st Runner-Up dalam Astro On The Go Explorace di Sunway Pyramid anjuran Astro dan Nuffnang


Apple Ipad mini

RM800 (AOTG subscriber)
 *berbaloi subscribe Astro On The Go RM30 sehari sebelum event, LOL*


Line Doll @ Nisakay.Com

Peraduan komen : Nokia, Line dan Aku
Credit to Nisakay.Com

#ChurpPewPew

Highest Team Points Award

 Tiket wayang eksklusif daripada Churp-churp untuk apa-apa Premier Screening, wow!
Voucher untuk 2 mission laser tag di Galactic Laser, pew pew pew


Best #ChurpPewPew Moment @ Instagram

Photobook daripada photo-zzoom


MIMMA

Malaysia Invansion Mix Martial Art Grand Finale

 2 tiket bernilai RM50++ setiap satu


VIPER CHALLENGE

Cabaran mengharungi 22 halangan di Sepang International Circuit

2 pass percuma bernilai RM170 setiap satu


Kalau dihitung, dicongak, rasanya untuk bulan May saja dah cecah ribuan ringgit hadiah dan tunai. Ya, ini namanya durian runtuh! Walaupun ini hanya berlaku sekali-sekala je dalam hidup, nikmat ini harus disyukuri. Ini adalah hadiah terbaik dan lumayan selepas hadiah daripada Resort World Genting dan percutian bersama Malindo Air ke Kuching sepanjang bergelar blogger. Semoga ada lagi rezeki-rezeki lain yang datang bergolek selepas ini, amin... 


Notakaki : Bila hobi mendatangkan hasil, ini dinamakan bonus! Konklusi, nak capai sesuatu bukannya mudah, ni pun ambil masa 4 tahun. Yang pipih tak datang melayang, yang bulat tak datang bergolek. Macam jugak dengan hidup kita, apa yang penting kena tetap berusaha dan komited dengan apa yang kita buat. In sha Allah, cepat atau lambat, pasti ada hasilnya. Terima kasih kepada semua rakan-rakan blogger yang menceriakan hari-hariku di event-event yang diadakan. Nice to meet all of you. Till we meet again next time ya!


pssssst! Tolong vote Kerabu Ayam penaberkala untuk Asian Food Channel Foodie Face-Off 2013 kat sini http://woobox.com/sc9r9f/vote/for/707991 Thank you.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Re-design By dikbee | Powered By Blogger