Untuk entri kali ni, mai nak share pasal peluang untuk melanjutkan pelajaran terutama sekali untuk adik-adik lepasan SPM. Mesti ada yang masih terpinga-pinga nak pilih universiti mana dan jurusan apa kan? Cuba tepuk bahu, tanya diri sediri. 


Tips penting dalam memilih jurusan di universiti adalah minat. Tanpa minat, apapun tak jadi. Bagi lah jurusan semudah ABC sekalipun, kalau dah tak ada minat, confirm meleleh air mata mahu tamatkan pengajian. Jadi, apa yang paling penting adalah minat. Seterusnya, peluang. Jangan sesekali berhenti berharap untuk mencari peluang, “pipih tak datang malayang, bulat tak datang bergolek”. Semua kena ada usaha! Kalau dah ada minat dan peluang dah terhidang di depan mata, apa tunggu lagi. Sahut saja peluang yang ada dan manfaatkan sebaiknya.


KDU University College

Ok, kali ini terpanggil untuk share sedikit info pasal KDU University College. Tak pernah dengar? Tipu sangatlah , pong pang pong pang di kaca TV dan iklan. KDU ni famous kot. Sebelum tuh, mai nak pesan awal-awal. Kalau adik-adik yang merasakan berminat dalam bidang masakan, kulinari, perhotelan atau pelancongan dan bercita-cita nak jadi Chef, Big bos hotel atau Travel agency melancong ke sana ke mari, elok benarlah ambil masa sekejap dan baca apa yang ditawarkan di KDU untuk pertimbangan.


Latar belakang KDU University College’s School of Hospitality, Tourism & Culinary Arts (SHTCA) 
  1. Ditubuhkan pada tahun 1983 
  2. Mula beroperasi pada tahun 1987, dan kini menjangkau usia 25 tahun 
  3. Satu-satunya kolej yang menawarkan jurusan Hospitaliti, Pelancongan dan Seni Kulinari (Hospitality, Tourism & Culinary Arts School) di Malaysia yang menawarkan program lengkap Swiss 
  4. Kolaborasi bersama IMI University Centre from Lucerne, Switzerland tanpa memerlukan pelajar untuk melanjutkan pelajaran di luar Negara dengan pendidikan yang setaraf 
  5. Kini, bangunan untuk kampus baru di Glenmarie seluas 21.7 acre dibina dan dijangka akan siap sepenuhnya pada tahun 2014 

Kelebihan KDU-IMI 
  1. Memberi peluang kepada pelajar menjalani latihan industri di hotel dan restoran terkemuka di dalam dan luar negara yang mampu meningkatkan kemahiran praktikal dalam kehidupan seharian 
  2. KDU sentiasa menjalinkan hubungan kerjasama yang baik dengan pihak industri, pelajar dan kakitangan 
  3. Graduan KDU memenuhi pasaran semasa pekerjaan di hotel, restoran dan industri yang berkaitan di seluruh dunia 

KDU University College menawarkan 2 bidang utama iaitu (1) Culinary Art dan (2) Hospitality & Tourism. Antara program yang ditawarkan untuk pengajian di KDU adalah seperti berikut: 


Culinary Art


Culinary Art 
  1. IMI Diploma in Professional Chef Training 
  2. IMI Diploma in Culinary Arts 
  3. IMI Higher Diploma in European Culinary Management 
  4. KDU Bachelor of Culinary Management (Hons) (Major: Baking and Pastry Arts, Culinary Operations) 
  5. IMI Bachelor of Arts (3+0) in International Hotel & Tourism Management (Major: European Culinary Management) 


Apa yang menarik? 

  1. Pensyarah Culinary adalah terdiri daripada Master Chef
  2. Molecular – Hanya ditawarkan oleh KDU University College di Malaysia
  3. Butchery – preparation of Hams, Bacon, sausages, again only UC to do this
  4. Chef Heiko and Creative Kitchen Planners – visiting professionals
  5. Dual Award
  6. Winning International Culinary Competitions
  7. Alumni in other UC’s working
  8. International Placement – HOSCO
  9. Open Policy by Lecturers
  10. 70% hand on programme yang mampu meningkatkan kemahiran praktikal

Hospitality & Tourism


Hospitality & Tourism 
  1. Diploma in Golf Management Resort 
  2. IMI Diploma in International Hotel & Tourism Management 
  3. KDU Bachelor of Hospitality Management (Hons) (Major: Corporate Communication) 
  4. IMI Bachelor of Arts (3+0) in International Hotel & Tourism Management (Majors: Hotel & Tourism Management and Event Management) 
  5. IMI MBA in International Hospitality Management 

Apa yang menarik? 
  1. Native Language lecturers – German and French
  2. Research Clusters within the School
  3. Dual Award
  4. Corporate Communication major with CSR – only one in Malaysia
  5. Partner University visiting Faculty
  6. Field Trips
  7. International Placement – HOSCO
  8. Open Policy by Lecturers
  9. Flexible mode of fees payment
  10. Live studying projects eg. Going bald for cancer, Walk for the Blind, etc
  11. Pioneer on Hospitality and Culinary Education

Go Bald For Cancer


Antara event yang dianjurkan oleh pelajar KDU University College dan mungkin anda ingat dan pernah dengar adalah Go Bald For Cancer. Kempen ini diadakan untuk memberi sokongan moral kepada semua pesakit kanser di dunia. Seramai 33 sukarelawan tampil dalam kalangan pelajar dan pensyarah untuk membotakkan kepala mereka. Apa yang paling menggembirakan adalah RM20,000 berjaya dikutip dan didermakan kepada kanak-kanak yang menghidap penyakit kanser di Home of Hope di NCSM. 


Pencapaian semasa KDU SHTCA 

  • 2012 : Berjaya merangkul 2 pingat gangsa dalam Food and Hotel Asia culinary competition in the Dream Team and Two to Tango categories 
  • Bekerjasama dengan ALMA, The world’s leading international educational and training centre for Italian Cuisine terutama dalam merangka program untuk Master Chef certification

ALMA Master Chef Certification

  • Institusi pertama yang menawarkan Master Chef certification di Malaysia 
  • 2011 : Institusi pertama yang mendapat pengiktirafan selaku Associate member of The International Centre of Excellence in Tourism and Hospitality Education (THE-ICE) 
  • Anugerah WACS Recognition untuk Quality Culinary Education daripada World Association of Chefs Societies 
  • 2010 : Melancarkan culinary book yang berjudul Re-Definition – Molecular Cuisine: Traditional Recipes through a Modern Kaleidoscope buat pertama kalinya yang ditulis oleh Chef Lecturer Darren Teoh 
  • Anugerah Perak untuk kategori Education & Learning dalam Putra Brand Awards untuk dua tahun berturut-turut 

Rasanya, cukuplah sedikit-sebanyak info pasal KDU University College. Diharapkan, semoga entri ini dapat membantu anda, anda, anda dan anda untuk memilih jurusan dan universiti terbaik untuk masa depan. Kalau rasa berminat, atau ada kawan, jiran, mahupun sepupu-sepapat yang berminat, jangan lupa war-warkan. 


Untuk maklumat lanjut berkaitan program dan aktiviti yang berlaku di KDU University College, sila hubungi:

PJ
Nombor telefon : 03-77288123 / 03 7953 6688
E-mel : best@kdu.edu.my,
Laman web rasmi : www.kdu.edu.my.

PENANG
Nombor telefon : 04-2266368
Laman web rasmi : www.kdupg.edu.my



Brought to you by


Sponsored by


Disclaimer: This is a sponsored post by Nuffnang
Untuk Episod 4 Fear Factor Selebriti Malaysia, rakaman penggambaran diadakan di Kalbaskraal. Macam Episod 3, masih lagi dengan 2 cabaran untuk diatasi.  Seperti biasa, top 3 dengan catatan masa terpantas dalam cabaran 1 akan mendapat imuniti. Imuniti membolehkan mereka untuk meneruskan cabaran 2 demi merebut RM10,000 untuk juara mingguan ataupun nak tarik diri dan berehat dari cabaran 2 dan terus mara ke Episod seterusnya.


Episod 4
Cabaran 1 : Tiang bergoyang dan bendera

Dalam cabaran 1 ada 5 batang tiang yang berbeza ketinggian disusun seperti tangga. Aku tengok pun dah cuak, grrr. Peserta perlu berulang-alik untuk pindahkan 3 bendera dari hujung ke hujung dalam masa 5 minit. Kalau jatuh, boleh sambung balik cabaran. Cuma, penalti masa dikenakan.

Pasukan paling pantas dan mendapat imuniti:
  1. Ajak Shiro dan Elfira Loy
  2. Johan dan Kaka
  3. Farish dan Akim
Nampaknya, 3 pasangan sudahpun berjaya untuk mara. Mereka boleh pilih untuk berehat atau beraksi untuk cabaran 2. Nampaknya, Farish dan Akim gentlemen betul lah. Kasik imuniti kepada Nik Micheal dan Ezlyn. Cayalah. Last-last, menyesal jugak mereka berdua nih sebab cabaran 2 tak lah semudah seperti apa yang disangka.


Cabaran 2 : Keranda pasir dan tikus

Dalam cabaran 2, seorang akan berada dalam keranda kayu. Kemudian, penutup keranda akan ditimbus dengan pasir dan batu-bata. Seorang lagi akan berusaha untuk membuka pintu keranda tadi dengan membuang pasir dan batu-bata yang ada. Sementara peserta di luar berhempas-pulas membuka pintu keranda, seorang lagi sedang bertarung dengan cik tikus-tikus yang dilepaskan ke dalam keranda. Zassss. Ada bran?

Untuk cabaran 2, nampak sangat ramai yang penat dan tercungap-cungap. Memang adil lah 3 pasangan yang ada peserta wanita dikeluarkan untuk berehat awal-awal lagi. Memang patut pun. Tanpa tak disangka-sangka, team yang aku sangka kuat tersingkir minggu ni. Adeh


Juara Mingguan
Azri AF9
Atu Zero

 
Peserta yang tersingkir
  Jehan Miskin
Mejar Dr Faiz

Credit photo : Fear Factor Malaysia

Siaran ulangan Fear Factor Selebriti Malaysia pada hari Ahad, 200-300 petang di Astro Ria

  Fear Factor Selebriti Malaysia akan disiarkan setiap Sabtu, jam 9 malam di Astro Ria (104) dan Mustika HD (134) dihoskan oleh Aaron Aziz

|| Facebook || Fear Factor Malaysia ||
|| Twitter || @FearFactorMY ||
|| Website || Astro Gempak Fear Factor ||
|| Profile peserta || Selebriti Fear Factor ||

Cabaran Mingguan
9 Januari 2013
Kelantan 2 - 1 PKNS FC
Mohd Badhri Radzi
Zairul Fitree Ishak

12 Januari 2013
T-Team 1 - 0 Kelantan

15 Januari 2013
Kelantan 1 - 1 Darul Takzim FC
Norfarhan Muhammad

Notakaki : Fuh, nervous giler tengok game Kelantan vs Johor Darul Takzim. Game yang best untuk ditonton, masing-masing dengan serangan balas yang pantas dan jentera pertahanan yang kebal. Tahniah The Red Worriors atas semangat juangmu, mengikat Harimau Selatan 1-1. Farhan, lu memang power. Apex, lu makin menyengat. Banyak gila save gawang dari bibolosi player-player bertaraf bintang. Adakah sebab inai di jari? LOL.

Liga Super 2013 menjanjikan sesuatu yang best untuk disaksikan. Mana-mana team ada harapan nak jadi juara. Masing-masing ada kekuatan tersendiri. Tapi setakat ni, Pahang memang power. Tiga-tiga game menang! Ini best bro. Lain-lain team yang power dah merasa kekalahan.

15 Januari 2013
Felda United 0 - 0 Kelantan

Notakaki : Nampaknya, tiada rezeki lagi Kelantan nak meraih 3 mata bila hanya mampu mengikat Felda United 0-0. Takpe lah, nasib baik seri, dapat jugak 1 mata, kalau kalah? Apepun,semoga untuk next match, dapat menang la pulak. Cabar sikit team-team kat ranking atas Liga Super 2013. Nampak tak, susah benor nak agak team mana bakal menjuarai Liga Super 2013.


22 Januari 2013
Kelantan 0 - 0 Negeri Sembilan

Notakaki : Sudah 3 kali berturut-turut nampaknya Kelantan hanya mampu seri dan mengutip 1 mata. Di manakah silapnya? Optimis, mungkin masih belum jumpa rentak dan pemain masih belumn serasi (guna alasan JDT jugak lah, keh3). Sebab tiada live, so mata tertumpu untuk match Pahang VS Terengganu. Aku cukup kagum dengan gaya santai Pahang membaham Terengganu, 3-0. Konsistensi Pahang untuk perlawanan dari semasa ke semasa buat aku yakin, Pahang merupakan calon Juara Liga Super 2013. Eh, masih awal. Mungkin JDT, Lion, Perak, Selangor dan ATM mampu mencabar. Kelantan. bila mahu bangkit?



THE IMPOSSIBLE
 
Duration
114 minutes

Synopsis
A regular family - Maria (Naomi Watts), Henry (Ewan McGregor) and their three kids - travel to Thailand to spend Christmas. They get an upgrade to a villa on the coastline. After settling in and exchanging gifts, they go to the pool, like so many other tourists. A perfect paradise vacation until a distant noise becomes a roar. There is no time to escape from the tsunami; Maria and her eldest are swept one way, Henry and the youngest another. Who will survive, and what will become of them?


 
Meh nak habaq mai, The Impossible dah mula ditayangkan di cinema-cinema seluruh Malayisa mulai hari ni,  17 Januari 2013.
 
 
Filem The Impossible merupakan sebuah filem adaptasi daripada kisah benar sebuah keluarga yang dilanda tsunami sewaktu percutian mereka di Thailand. Kisah tentang suami isteri bersama tiga orang anak lelaki mereka bertarung nyawa demi menyelamatkan diri dalam gelombang besar tsunami. Mampukan mereka selamatkan diri mereka? Mungkinkah mereka sekeluarga akan bertemu kembali selepas kejadian tragis itu?

 
Maria(ibu)
  Henry (bapa)
Lucas (anak sulung)
Thomas (anak tengah)
Simon (anak bongsu)



Nuffnang Premiere Screening of The Impossible
16 January 2013 (Wednesday)
9.00pm
GCS Midvalley
  

Ok, ini filem ke-2 untuk tahun 2013. Rasanya, masih tema yang sama dengan movie pertama, iaitu kekeluargaan. Cuma yang tu lawak, yang ni agak touching sikit. Nama pun bencana alam kan. Nak tahu plot cerita filem The Impossible, meh nak story sikit. Kalau tak puas hati, boleh pi serbu cinema dan tengok sendiri.
 

Filem ini mengisahkan kisah sebuah keluarga yang sedang bercuti di Thailand sempena menyambut perayaan Christmas. Pasangan suami isteri, iaitu Maria dan Henry bersama 3 anak lelaki mereka, Lucas, Thomas dan Simon menikmati percutian mereka di persisiran pantai. Namun, malang tidak berbau, keseronokan percutian bertukar menjadi tragedi apabila tsunami melanda.Di saat tsunami melanda, mereka sekeluarga sedang bersuka-ria di kolam renang berhampiran tempat penginapan mereka.


Cerita ini merupakan sebuah kisah benar yang menampilkan kecekalan, ketabahan, kesengsaraan, kasih sayang dan pengorbanan mereka sekeluarga dalam menempuh badai yang melanda ketika peristiwa pahit, tsunami di Thailand pada tahun 2004 yang lalu.
  • Keperitan Lucas hilang tempat bergantung. Sewaktu ibunya, Maria dirawat di hospital, Lucas membantu pakcik-pakcik cari anak-anak mereka yang hilang.Alih-alih, bila balik ke katil ibunya, Maria sudah tiada. Lucas dalam kesedihan, tak dapat menerima kalau-kalau ibunya meninggal dunia.
  • Pengorbanan Henry yang terpaksa berpisah dengan anak-anaknya, Thomas dan Simon demi mencari isterinya, Maria dan anak sulungnya Lucas.
  • Kasih sayang antara Thomas dan Simon, saling melengkapi antara satu sama lain di saat ditinggalkan ibu bapa dan abang  mereka. Sampai Simon nak kencing pun berteman, tepi jalan pulak tuh, hak3
  • Kecekalan Lucas mencari ahli keluarganya. Sanggup kejar dan cari bila ternampak bayangan ayahnya di perkarangan hospital.
  • Ketabahan Henry mencari kembali isteri dan anak-anaknya di hospital-hospital di sekitar Thailand. Jenuh nak cari orang yang hilang nih. Aku hilang spek mata pun dah kalut, kalau handphone buleh jugak buat miscall. Inikan pulak manusia yang terpisah dek badai tsunami.
  • Kesengsaraan Maria bertarung nyawa dek kerna kecederaan parah di bahagian dada dan kaki. Perit wooo tengok darah kat kaki tuh. 

Apa keistimewaan filem The Impossible?
  1. Lakonan Naomi (Maria) yang menjiwai watak. Aku pun dapat rasa kesakitan, kesengsaraan dan penderitaan dia.Adeh, rasa lemas di kerusi dalam panggung wayang,LOL
  2. Panorama yang real, kehancuran di Thailand yang jelas dilihat selepas Tsunami
Apa kelemahan filem The Impossible?
  1. Cerita Henry bersama anak-anaknya, Thomas dan Simon tak diberi penekanan sangat sebab kita tak tahu macam mana mereka survive time tsunami melanda seperti yang mereka tunjukkan untuk Maria dan Lucas dalam filem ni. Tak cukup masa ataupun tak cukup bajet? LOL. Jadi,kat situ lost sikit.
  2. Ending macam tu je? Kasik la sikit gambaran hidup mereka sekarang macam mana. Kehidupan mereka lepas alami tragedi tu ke. Fobia wooo dilambung ombak tsunami. Nak tahu gak, macam mana mereka recover after tsunami.

Ciss, banyak pulak komen. jadi pengarah sendiri, buat filem sendiri la weh. Keh3. Bukan apa, sekadar pendapat. Overall, melayan perasaan jugak lah tengok The Impossible. Tapi tak nangis eh, tak sampai tahap tangkap leleh. Kalau berminat, bolehlah serbu cinema. Tapi takde lah aksi ganas ke apa, filem ni sentimental sikit. Kalau yang tak boleh layan cerita slow dan balada steady macam ni, mungkin boleh jadi mental, takde senti-senti dah.


Sempat jugak tonton filem ni sampai habis walaupun start lewat atas sebab-sebab masalah teknikal.Fuuuuuuh! Rasanya,cukuplah 2 movie untuk Januari. Tunggu February la pulak. Harap-harap,dapat movie yang best-best next time.
 

Terima kasih VIP jemputan kali ini :Shahir Naim
 
 
notakaki : Kalau korang dah pernah tengok filem Hafalan Shalat Delisha, tahu lah macam mana best jalan cerita dia.Lebih kurang je sebenarnya, cuma yang berbeza filem tuh di Acheh,yang ni di Thailand.  Yang tuh kisah orang tempatan,yang nih kisah orang yang datang melancon. Dua-dua sama, memaparkan keperitan sewaktu tragedi tsunami, semasa dan selepas kejadian.


PARENTAL GUIDANCE

Duration
104 minutes

Synopsis
Artie and Diane agree to look after their three grandkids when their type-A helicopter parents need to leave town for work. Problems arise when the kids' 21st-century behaviors collide with Artie and Diane's old-school methods.

Artie(datuk)
 Diane (nenek)
 Alice (ibu)
Phil (bapa)
Barker (anak bongsu)
Turner (anak tengah)
Harper (anak sulung)




Parental Guidance merupakan filem pertama untuk tahun 2013. Terima kasih kepada Nuffnang untuk jemputan ke tayangan perdana yang tak putus-putus. Untuk itu, page special untuk segmen A Popcorn Session sudahpun ada di blog Visible Voice (klik sini). Semoga apa yang telah ditonton dapat dikongsi dengan pembaca-pembaca di sini. Ini hanyalah pendapat peribadi, tidak ada kena-mengena dengan orang lain. Gua suka, gua kata suka. Gua tak suka, gua akan kata tak suka.



Nuffnang Premiere Screening of Parental Guidance
2 January 2013 (Wednesday)
9.30pm
Cathay Cineplex, e@Curve 


Filem Parental Guidance ni mengisahkan pasal cerita satu keluarga. Alice dan Phil yang mempunyai 3 orang anak iaitu Harper, Turner dan Barker. Perkembangan cerita mula menarik bila Alice dan Phil terpaksa ke luar negara untuk urusan kerja. Nak tak nak, atuk dan nenek lah kena jaga cucu, Artie dan Diane. Jimat kos jugak filem ni,asyik 7 beranak ni je,haha. Tapi, seriously fun.


Filem komedi ni mengisahkan cara Artie dan Diane nak jaga cucu. Depa nak try apply style 80-an di era millennium. Adeh, lawak betul. Artie merupakan seorang juruhebah tv untuk sukan besbol selama 25 tahun. Disebabkan style yang lama, maka syarikat inginkan perubahan nak mencari pengulas sukan baru yang lebih celik IT dan tahu apa itu facebook, twitter dan sebagainya.


Memandangkan dah dibuang kerja, tambah lagi anak dan menantu kena pergi outstation, mereka laki bini diberi mandat untuk menjaga cucu mereka selamat 5 hari. Nak tahu apa yang berlaku seterusnya? Kena tengok baru best.Aku recommend tengok filem ni sebab lawak. Kalau rasa dah lama tak gelak, better pergi tengok cerita ni.



Persoalannya, mampukah Artie dan Diane menjaga cucu mereka dengan cara mereka? Agak-agak,apa jadi bila dari parents yang strict, sekarang tiga-tiga budak tadi kena duduk dengan grandparents yang sempoi. For sure lah macam-macam jadinya. Adeh, tak kering gusi dibuatnya.


Apa yang menarik pasal cucu mereka?

  1. Tak boleh bagi makan benda yang manis-manis. Tapi Artie siap beli kek kasik makan,LOL 
  2. Harper, pemain violin. Perfectionist! High achievement sindrom 
  3. Turner gagap. Perlu hadirkan diri ke kelas terapi untuk berlatih bercakap. Minat gila-gila nak tengok filem Saw, tapi sentiasa dihalang oleh mak dan ayahnya. Akhirnya ditunaikan oleh datuknya, Artie.
  4. Artie sentiasa rasuah Barker yang suka mintak upah/duit. Barker dengan kangaroo bayangannya dan sikap yang tak boleh tengok orang sentuh makanannya. Budak ni degil sikit, tak dengar cakap. Kalau aku, dah lama lempang laju-laju.

Pendek kata, sepanjang tengok cerita ni, ada je yang gelak terbahak-bahak. So, sesiapa yang dah rasa lama dah tak gelak, boleh lah menonton filem Parental Guidance. Kalau tengok filem ni pun masih lagi tak gelak, anda mungkin bermasalah. Sila gi jumpa doctor psikatri secepat mungkin, keh3.

Terima kasih VIP jemputan kali ini :Shahir Naim


notakaki : Kalau movie pukul 11 malam tak habis lagi,memang takde chance la nak tengok sampai ending. Filem ni pun tak sempat tengok habis,LOL. Tapi overall, funny movie. Boleh tengok untuk release tension.

Untuk Episod 3 Fear Factor Selebriti Malaysia, rakaman penggambaran dilakukan di Brackenfell Farm. Macam Episod 2, ada 2 cabaran untuk diatasi.Cuma, cabaran 1 untuk minggu ni ada imuniti untuk top 3 dengan catatan masa terpantas. Imuniti ni membolehkan  peserta untuk meneruskan cabaran 2 demi merebut RM10,000 untuk juara mingguan ataapun nak tarik diri dan berehat daripada menyertai cabaran 2 kerana sudahpun layak untuk mara ke Episod 4.

Episod 3
Cabaran 1 : Balang busuk dan Kunci
 
Dalam cabaran 1 ada 4 balang busuk iaitu (1) Siput babi, (2) Lintah dan lumut, (3) Perut ikan, sotong, dll dan (4)Cacing dan ulat sagu.Untuk cabaran ini, perserta dikehendaki menolak apa jua isi yang ada dalam balang tuh dengan menggunakan muka dan kepala untuk mencari nombor. Kombinasi 4 nombor daripada 4 balang membolehkan mereka membuka kod mangga dan melepaskan diri dari ikatan untuk membunyikan  loceng sekaligus menamatkan masa cabaran.

Pasukan paling pantas dan mendapat imuniti:
  1. Alama wakaka dan Arja Lee
  2. Dazrin dan Hairul
  3. Farish dan Akim
Pasukan  paling lambat menamatkan cabaran
  1. Atu Zero dan Azri AF9
  2. Celina Khor dan Arthur Tan
  3. Dr Faiz dan Jehan Miskin
Kemungkinan besar, antara 3 kumpulan yang mencatat masa terburuk bakal disingkirkan. Cabaran 2 bakal menentukan segala-galanya.
 
Cabaran 2 : Kuda dan kayu besbol
 
Dalam cabaran 2, seorang peserta perlu pegang besi yang  diikat pada kuda dan sorang lagi akan diikat kaki kepada perserta pertama dan perlu pegang kayu besbol untuk pukul palang-palang sepanjang litar. Mereka akan diheret oleh kuda dan perlu menumbangkan palang-palang di sekitar litar kuda sebanyak yang mungkin.

Untuk cabaran 2, hanya Celino Khor dan Arthur je yang tak berjaya habiskan cabaran sebab Arthur terlepas kayu besbol. Kesian....


Juara Mingguan
Gambit
Alif Hadi

Peserta yang tersingkir
 Celina Khor  
Arthur Tan


 

Credit photo : Fear Factor Malaysia

Siaran ulangan Fear Factor Selebriti Malaysia pada hari Ahad, 200-300 petang di Astro Ria

  Fear Factor Selebriti Malaysia akan disiarkan setiap Sabtu, jam 9 malam di Astro Ria (104) dan Mustika HD (134) dihoskan oleh Aaron Aziz

|| Facebook || Fear Factor Malaysia ||
|| Twitter || @FearFactorMY ||
|| Website || Astro Gempak Fear Factor ||
|| Profile peserta || Selebriti Fear Factor ||

Cabaran Mingguan

UNIK
penaberkala

Ada seibu
Ada sebapa
Ada seibu dan sebapa
Ada berlainan ibu berlainan bapa
Itulah kami

Ada yang berbinkan sama
Ada yang berbintikan sama
Ada juga yang berbinkan dan berbintikan nama yang berbeza
Itulah kami

Kami sedar
Walaupun ada perbezaan bin dan binti
Tapi kami faham dan harus mengerti
Kami adalah sama dan serupa
Kerana darah yang mengalir dalam diri kami
Masih darah merah yang sama
Masih ada DNA yang hampir serupa
Masih ada pertalian darah antara kesemuanya
Itulah kami

Walaupun kami agak kompleks
Tetapi kami semua perlu relaks
Mensyukuri kewujudan kami yang unik
Hilangkan kekeliruan, hilanglah pelik
 Itulah kami

Kami adalah kami
Sepuluh jari itulah kami
Dua belah tapak tangan di situlah jari berdiri
Tanpa satu hilanglah seri
Pastinya sukar untuk terus berfungsi

Semoga yang sepuluh ini abadi terpatri
Menjadi jari-jemari yang indah tak terperi
Semoga kasih yang sepuluh ini juga tersimpul rapi
Di mulut dan di hati
Susah senang sehidup semati

Kepada yang sulung
Jasamu terlalu agung
Kepada yang tengah
Jiwamu sungguh tabah
Kepada yang bongsu
Jangan cepat mengalah selagi tak pulangkan tuah

Kami
Jangan ada iri hati
Jangan ada sekelumit benci
Jangan ada sakit-menyakiti
Jangan ada hina-mencaci

Kami
Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh
Berat sama kita pikul, ringan sama kita jinjing
Ke puncak sama kita daki, lurah sama kita turuni
Hati gajah sama-sama kita lapah, hati kuman sama-sama kita cecah
Cubit paha kanan, biar paha kiri boleh merasa
Agar hidup saling melengkapi
Bagai aur dengan tebing
Bagai isi dengan kuku
Jangan pula ada yang pentingkan diri
Bagai enau dalam belukar, melepaskan pucuk masing-masing

Kami
Biarlah dulu kini dan selamanya
Kita hidup bersama
Di sini mahupun di sana
Walaupun jauh jarak antara kita
Biarlah hati tetap dekat

Unik
Itulah kami
November 2010


Dedikasi khas untuk abang-abang dan kakak-kakak. 
Jasamu akan ku kenang sampai bila-bila.

Roslan Mah Hassan
Rosilah Mah Hassan
Rohana Mah Hassan
Rozmi Mah Hassan

Tengku Baizura Tengku Hamzah
Tengku Hasbani Tengku Hamzah

Siti Nor Ali

Norme Haslida Mah Hassan
Ahmad Faizal Alwie Mah Hassan

Terima kasih untuk segalanya!
I love you all


notakaki : Alhamdulilllah, dikurniakan keluarga yang amat supportive dan caring. Abang dan kakak yang tak mampu dibeli walaupun punya harta yang berjuta. Semoga suatu hari nanti, cepat atau lambat, aku dapat membalas budi dan kembali berbakti. Amin... Doakan kejayaan adikmu di sini :)


Puisi ini dikarang pada November 2010
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...