Tuesday, March 29, 2011

#CERPENTWITTER

"Kaifahaluka ya Aiman?", sapa Uztaz Amirul. "Ana rafali ya ustaz. Eh silap, ana bil khair", jawab Aiman

Kau kata,demi cinta,lautan api sanggup kau renangi. Gunung berapi sanggup kau daki.Tapi,kenapa time buncit kau lari?

Awan mendung berarak kelabu, hujan turun mata pun mula lah nak kuyu. Aish

Kenapa perempuan suka marah-marah? PMS la tuh. Ye ke? Kalau lelaki? PMS jugak, tapi Psyco Man Syndrom!

Man, pepatah apa yg hampir sama dengan "bapak borek anak rintik?" Oh,mudah je tu,"bapa kencing berdiri,anak kencing berlari.

Kalau anak berlari, bapak berdiri. Habistu, cucu-cucu camne plak? Oh, mungkin lari berganti-ganti la kot

Di barisan paling dpn,kerusi b'kiuk.Oh,x mengapa,mngkin dia nk betulkn kdudukan.Malangnya,semerbak bau menusuk lubang hidung

".... Dalam Botol tu apa cikgu? Kicap ke, budu ke, sos cili?,tanya Aril kepada Cikgu Luna."Oh, itu tajuk movie la anak".Adoi!

Eh, KB MALL yang mana satu ye? Oh, KB MALL yg kereta terjun eskelator, cubaan bunuh diri tu lah

Ajis,knapa muka ko berkerut je ak tengok dari td.Banyak masalah ke?, tnya Bijan.Ajis slumber jwb,taklah,ak duk thn berak ni"

Malang sungguh nasibnya. Dah la berseorangan, tersadung tangga, berselerakan plak tuh chicken chop yg dibawanya 

A:Buat apa ko nk kalut?x kan lari gunung dkejar.
B:Sape kata? Mesti la kalut, gunung tu ada puncak.Klu x daki,mana nk sampai.

Slps kejadian cubaan bunuh diri semalam,kerajaan tlh mewajibkan smua orang pakai bag payung terjun sblm msk bangunan tinggi

Kambing mengembek,ayam berkokok,harimau mengaum,tp ko menganjing? Pehal?Nanti,ramai yg naik menyampah wlaupun ko bkn sampah

Dr Mutusami makin bsmangat m'bri kuliah bl Mail terangguk-angguk di barisan dpn.Lantas tkejut bl air liur mula meleleh keluar

Hujan di luar nampak di mata,hujan di hatiku tiada siapa yang tahu.Kerana apa? Kerana tiada dalam sejarah hujan melanda hati  

BOSS:Minah,Sabtu ni blh xdtg kerja overtime.I byr 3X ganda.
MINAH:Xbleh bos,ada hal.
BOSS:Hal apa?
MINAH:Panggung sabtu
BOSS:^-^

Aku tak nampak kau, kau pun tak nampak aku? Pelik ni. Oh, ye lah. Malam ni kan EARTH HOUR

Bunyi deruman smkin kuat,lantas ak intai ke luar tingkap mlalui tirai kamar bilik.Oh,xde apa2.Jiran sblh b'dengkur rupanya. 

Sayangkan ank,tangan-tangankan,sayangkan isteri tinggal-tinggalkan.Hatta,byk kes penderaan dan penceraian berlaku sana-sini

Megat dgn megahnya msuk ke 7E utk m'beli SLURPEE.Xcukup 1,5 gelas dia baham.Smpai d kaunter bayaran,alamak dompet t'tinggal! 

@AmirMaliki666 lalu di dpn koperasi.Tiba2 t'dengar suara @kyrOoamin,"Kajang pak malau,kajang b'lipat,kajang koperasi 10sen 4" 

Tuut tuuut."No yg anda dail,sudah tiada dlm..".Teet,tekan butang merah.Kring kring. "Weh, napa ko miskol aku?"Aik,bkn ke...

...Laa, patut la letak.Tu ringtone aku la weh" Diam membisu. "Ko buat ringtone mcm org takde otak.Kasik la lagu Maher Zain ke


A:Eh,ramainya pelanggan.Siap bratur panjang lg.Bisnes apa tu?
B:Biasalah.Bisnes toilet awam 30sen mmg laris kat RNR mcm ni :) 

"Ayang,dh 830 mlm ni.Jom candle light dinner",kata suami."Hawat gatal sgt mlm ni?Romantik smacam je?,balas isteri

"Brapa harga kerepek ni pakcik?"tnya Nora."Hok tu seriya tigo,"balas Pak Abu. Lantas Nora mengambil 3 bungkus,hulurkan RM1 ^_^

KL:Eh,ular la.Lari2.
QLATE:Katok la,bahayo tu.
KL:Ular,bkn katak.
QLATE:Ho doh,katok la.Gapo lg?
KL:Ular,x fhm2 ke?
QLATE:pahceroh

Buah-buah skang,smua mahal-mahal.Tak sama mcm dulu. Apple,Blackberry,Blueberry,takde ratus/ribu x dpt nk merasa,"keluh Pak Cu

Jangan sampai orang dah tinggal arwah, ko baru sibuk-sibuk nak menghargai orang. Hargailah mereka sementara ada di depan mata :)

TAMMAT


Himpunan 30 tweets setakat ini yang disumbangkan untuk #cerpentweeter hasil repekan time free-free @penaberkala di twitter

Untuk baca lebih banyak tweet-tweet yang best, bolehlah search dan usha sendiri #cerpentweeter di twiter



Tahniah buat bro @Ajami Hashim atas inisiatif wujudkan ruangan #cerpentweeter yang sempoi dan mampu menggeletek hati. Agak menarik dan menghiburkan! Tak kira tengah stress ke, letih ke, sedih ke, suka ke, banyak tweet-tweet yang ada di ruangan #cerpentweeter mampu buat aku tersenyum.



Kawan-kawan yang ada twitter, jangan lupa tweet-tweet di sini -> @penaberkala


Selamat bertweet kepada semua kawan-kawan yang baru ada tweeter terutama housemates

Kepada bekas housemate merangkap roomate dulu pun, selamat bertweet jugak lah,haha @saif_azli






Monday, March 28, 2011

PERTANDINGAN ARTIKEL TERBAIK PILIHAN JUNKO



Artikel yang dipilih adalah entri TAKDIR yang disiarkan pada 12 Disember 2010.

TAKDIR merupakan cerpen pertama nukilan peribadi. Tak tahu la macam mana asal-usul boleh terjebak dengan tulis-tulis cerpen macam ni,aish. Mungkin sebab boring time internship dulu kot. Saja-saja nak asah bakat dalam menulis.

Cerpen TAKDIR mempunyai cover yang tersendiri hasil sumbangan ikhlas A.Alip.

Klik untuk membaca cerpen



Kenapa pilih entri TAKDIR?

Paling mendapat sambutan dengan pageview dan komen tertinggi antara semua entri yang ada di blog VISIBLE VOICE

Melibatkan paling ramai BLOGGERS dalam satu entri untuk diterbitkan.

Melibatkan 2 entri awal sebelum entri TAKDIR dihasilkan
.



Untuk keterang lanjut, bolehlah kunjungi penganjur contest
BLOG MELAYU FRUSTASI 



notakaki : penyertaan saat akhir. Moga diterima. Saja nak kongsi bahan bacaan untuk semua. Belek-belek entri lama yang ada di blog VISIBLE VOICE, maka ni lah hasilnya. Best jugak rupanya bila belek-belek entri lama. Kadang-kala, tak sangka entri yang kita tulis adalah hasil ilham dan nukilan kita sendiri yang mampu buat kita tersenyum. Betul tak aku tulis ni? Macam tu la soalan yang selalu terfikir. ILHAM, ia datang ia pergi. Maka, apa yang terhasil di sini, adalah cetusan idea dan ilham peribadi. Menulis untuk kepuasan diri, kalau ada orang baca dan bagi respon, itu adalah bonus paling besar untuk insan yang bergelar BLOGGER. Selamat membaca.





Saturday, March 26, 2011

HITAM LEGAM BUKAN BERERTI KOSONG


EARTH HOUR 

26 MAC 2011

830PM - 930 PM

MAAF, blog ni pun sambut EARTH HOUR jugak :) 


p/s : Kalau tak mampu nak tutup lampu lain, lampu jamban/ lampu koridor pun jadi la. Jimat elektrik beb,haha. Tapi jangan plak tutup lampu kenderaan time drive sudah ler, nanya tuh.



 Cari mesej yang tersembunyi

Bukan sekadar suka-suka, they did for a reason

Seperti apa yang ada untuk entri kali ini

Hitam bukan bererti kosong, mungkin ada mesej di dalamnya





Friday, March 25, 2011

SIJIL PELAJARAN MALAYSIA (SPM) : RANKING MRSM SELURUH MALAYSIA 2006-2010

Selaku Anak Sains MARA (ANSARA), rasa bangga bila keputusan SPM setiap tahun mencatat keputusan yang cemerlang dan membanggakan terutama bila membabitkan MRSM. Selaku graduan MRSM Jeli dan calon SPM 2006, rasa ingin tahu akan perkembangan dan prestasi sekolah sendiri pun tetap ada setiap kali keputusan SPM diumumkan setiap tahun walaupun kini sudah masuk tahun ke-5 meninggalkan era persekolahan. Hakikatnya, SPM adalah detik paling manis untuk dikenang kembali.


Makanya, terdetik rasa di hati untuk berkongsi maklumat tentang ranking MRSM SE-MALAYSIA untuk SPM bagi tahun 2006 sehinggalah 2010. Kebetulan, keputusan SPM baru saja diumumkan. Pastinya, ramai bekas pelajar terutamanya ALUMNI MRSM seluruh MALAYSIA ingin tahu kedudukan semasa MRSM masing-masing untuk tahun ini, 2010 dan juga membuat perbandingan kedudukan MRSM sekarang dengan tahun-tahun sebelumnya.

ANALISA SPM MRSM SE-MALAYSIA 2006 - 2010

SPM 2010

  1. PENGKALAN CHEPA
  2. TUN GHAFAR BABA
  3. TAIPING
  4. LANGKAWI
  5. KUALA KUBU BHARU
  6. KUBANG PASU
  7. KUALA BERANG
  8. ALOR GAJAH
  9. KUALA TERENGGANU
  10. SERTING
  11. PENGKALAN HULU
  12. TAWAU
  13. KUCHING
  14. KEPALA BATAS
  15. MUADZAM SHAH
  16. MERBOK
  17. KOTA PUTRA
  18. PASIR SALAK
  19. PONTIAN
  20. KUALA LIPIS
  21. TERENDAK
  22. KOTA KINABALU
  23. PDRM KULIM
  24. KUANTAN
  25. LENGGONG
  26. BATU PAHAT
  27. BESUT
  28. GEMENCHEH
  29. JELI
  30. BESERI
  31. BENTONG
  32. BALIK PULAU
  33. PENDANG
  34. MERSING
  35. MUAR
  36. KUALA KRAI
  37. BETONG
  38. TRANSKRIAN
SPM 2009
  1. TAIPING
  2. TUN GHAFFAR BABA
  3. PENGKALAN CHEPA
  4. ALOR GAJAH
  5. PENGKALAN HULU
  6. PASIR SALAK
  7. KULA KUBU BHARU
  8. LANGKAWI
  9. BATU PAHAT
  10. KUALA LIPIS
  11. BESERI
  12. MUAR
  13. KEPALA BATAS
  14. TRANSKRIAN
  15. LENGGONG
  16. KUBANG PASU
  17. KUANTAN
  18. MUADZAM SHAH
  19. BALIK PULAU
  20. PONTIAN
  21. PENDANG
  22. KUALA KRAI
  23. PDRM KULIM
  24. KUCHING
  25. KUALA TERENGGANU
  26. KOTA KINABALU
  27. MERSING
  28. KUALA BERANG
  29. SERTING
  30. JELI
  31. GEMENCEH
  32. TAWAU
  33. MERBOK
  34. KOTA PUTRA
  35. TERENDAK
  36. BESUT

SPM 2008

  1. MRSM LANGKAWI 1.4041
  2. MRSM TAIPING 1.5391
  3. MRSM PENGKALAN CHEPA 1.5439
  4. MRSM TUN GHAFAR BABA 1.6865
p/s : Tak dapat dikenalpasti ranking penuh untuk MRSM SE-MALAYSIA bagi SPM 2008 kerana ketiadaan sumber.

SPM 2007

1. LANGKAWI
2. TUN GHAFAR BABA (JASIN)
3. TAIPING
4. PENGKALAN CHEPA
5. KUALA KUBU BHARU
6. KUALA LIPIS
7. KOTA PUTRA
8. KUALA KRAI
9. TRANSKRIAN
10. BATU PAHAT
11. BESERI
12. SERTING
13. PDRM KULIM
14. MERSING
15. MUADZAM SHAH
16. KOTA KINABALU
17. KUALA BERANG
18. KUCHING
19. JELI
20. MUAR
21. BESUT
22. KUALA TERENGGANU
23. PONTIAN
24. TERENDAK
25. KUANTAN
26. BALIK PULAU
27. PASIR SALAK
28. PENDANG
29. LENGGONG

SPM 2006

1.TUN GHAFAR BABA
2.LANGKAWI
3.PENGKALAN CHEPA
4.TAIPING
5.KUALA KUBU BHARU
6.JELI
7.MERSING
8.KUALA KRAI
9.MUADZAM SHAH
10.KUANTAN
11.TRANSKRIAN
12.LENGGONG
13.BESERI
14.YT BESUT
15.BATU PAHAT
16.TERENDAK
17.KUALA LIPIS
18.KOTA PUTRA
19.MUAR
20.KUALA TERENGGANU
21.PASIR SALAK
22.PONTIAN
23.KUALA BERANG
24.KOTA KINABALU
25.SERTING
26.KUCHING
27.BALIK PULAU
28.PDRM KULIM
29.PENDANG


Kalau diteliti, MRSM BITARA (PKP) sentiasa mengungguli carta kedudukan SPM setiap tahun terutamanya MRSM PENGKALAN CHEPA, MRSM TAIPING, MRSM TUN GHAFAR BABA (JASIN) dan MRSM LANGKAWI. 4 nama besar yang disebut, sentiasa bersilih-ganti menggungguli kedudukan MRSM seluruh Malaysia. Berdasarkan ranking dan analisa untuk tahun 2006 -2010 juga, dapat kita tahu MRSM-MRSM bukan BITARA yang sentiasa konsisten dengan kecemerlangan dalam SPM setiap tahun contohnya seperti MRSM KUALA KUBU BHARU.

Apapun, sekalung tahniah dan syabas kepada semua calon-calon SPM yang mencatat kecemerlangan dalam keputusan yang diumumkan. Perjalanan masih jauh, SPM hanyalah titik permulaan untuk membuat pilihan dan meneruskan perjuangan dalam hidup ke arah mengejar impian dan cita-cita. Semoga masing-masing tidak tersalah langkah, terbuai oleh mimpi dan terus konsisten dalam usaha menuntut ilmu.


Kejayaan hari ini, bukan penjamin untuk kejayaan hari esok
Kegagalan hari ini, bukan penghalang untuk berjaya hari esok
Untuk mengekalkan kecemerlangan/kejayaan itu lebih sukar dari mencapai kejayaan
Hidup ibarat roda, sekali di atas, sekali di bawah itu NORMAL!


Klik untuk layan KOMIK SANTAI : MRSM VS SBP

Setiap kali keputusan SPM diumumkan juga, tak pernah MRSM dinobatkan sebagai sekolah terbaik. Selaku pelajar MRSM, maka timbullah persoalan antara kami. Adakah MRSM bukan sekolah? Mungkin kot, sebab MRSM = Maktab Rendah Sains MARA, bukannya sekolah seperti SBP = Sekolah Berasrama Penuh kan? Terang-terang kot takde word "sekolah" tu. Tapi persoalan lain plak timbul, Kenapa KOLEJ MELAYU KUALA KANGSAR (MCKK) ataupun KOLEJ ISLAM SULTAN ALAM SHAH (KISAS) boleh masuk ranking plak? Hah, ce citer. LOL. Apapun, biarkan je lah. Apa yang penting? Masing-masing capai kecemerlangan untuk masa depan agama, bangsa dan negara. Kat universiti pun, korang akan jumpa kawan-kawan dari MRSM/SBP jugak. So, no point! Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh.


Untuk menjawab persoalan di atas, bolehla layan komik santai hasil karya bro joegrimjow. Seriously, torbaikkkkk,haha.





Thursday, March 24, 2011

TRAGEDI KB MALL : CUBAAN BUNUH DIRI & KANTOI KHALWAT

Masihkah anda ingat Tragedi KB MALL yang menggemparkan pada Disember 2009 yang lepas? Kalau dah lupa, boleh intai-intai, jeling-jeling kat sini -> TRAGEDI KB MALL 2009


Hari ini, tragedi KB MALL kembali lagi. Tapi tragedi kali ini boleh dikatakan lebih mengejutkan dan penuh dramatik.




1) Cubaan bunuh diri dari bangunan KB MALL




Banyak-banyak tempat, KB MALL juga yang dia pilih. Nasib baik bukan BANGUNAN WISMA ataupun BANGUNAN HOSPITAL USM. Apa masalahnya pun tak tahu lah sampai sanggup panjat tingkat tiga KB MALL semata-mata nak terjun. Macam satu free show plak dah jadinya.

Inilah dia yang jadi bila akal tak dapat diselia dengan baik. Kadang-kadang, emosi yang akan kawal diri. Natijahnya, timbullah isu nak bunuh diri, terjun sana, terjun sini. Seolah-olah, tiada jalan penyelesaian untuk setiap masalah yang dihadapi. Betullah orang kata "Ikut hati mati, ikut rasa binasa".




2) Kantoi berkhalwat dalam tandas awal KB MALL

Khalwat : pengasingan diri berdua-duaan di tempat yg terpencil atau tersembunyi, oleh lelaki dan perempuan yang bukan muhrim dan bukan pula suami isteri (sehingga dapat dianggap sebagai suatu perbuatan yang sumbang): kejadian-kejadian khalwat yang menjadi-jadi sekarang menunjukkan kemerosotan moral pemuda-pemudi zaman moden.

Dengar kata, video kantoi pasangan terbabit tersebar di facebook. Apa nak jadi lah, tempat orang nak shopping pun dah jadi tempat nak buat projek. Macam-macam yang berlaku sekarang. Habis segala tempat nak rembat untuk puaskan tempias nafsu serakah. Sampai toilet awam pun nak sapu? Tak tau apa nak cakap. Sampai toilet awam pun berani nak masuk berdua-duaan berlainan jantina/ bukan muhrim.



Semoga apa yang berlaku dapat diambil iktibar dan pengajaran kepada semua terutamanya anak-anak muda zaman sekarang. Kita muda-mudi negara, tunggak agama, negara dan bangsa. Apa yang dah berlaku, bolehlah diambil iktibar dan difikirkan bersama. Sesungguhnya, tiada masalah yang tiada penyelesaian. Paling penting, tiada tempat yang selamat untuk lakukan kejahatan. Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua. Jadi, fikir dulu sebelum buat!


Aduh, macam-macam ada. 2 kes serentak belaku di lokasi yang sama, KB MALL. Cuma ceritanya yang berbeza. Kombo terus,haha


endnote : Terima kasih untuk beliamuda untuk maklumat sebentar tadi 





Sunday, March 20, 2011

PIALA FA 2011 : KELANTAN MARA KE SEPARUH AKHIR

Tahniah skuad THE RED WORRIORS atas kejayaan mengalahkan skuad KL FELDA UNITED dengan agregat 5-2. Keputusan seri 2-2 pada suku akhir pertama tidak menghalang kemaraan dan semangat kental THE RED WORRIORS untuk terus berjuang sekaligus menang besar 3-0, membenam terus skuad KL FELDA UNITED di depan puluhana ribu penonton sendiri pada suku akhir ke-2 semalam.





Yeah, first time masuk stadium tengok bola. Noob gila dowh,haha. Okla, at least sekali pun jadi lah. Tiket RM12 jadi RM25. Ulat punya pasal. Tapi tak sure, ulat bulu ke, ulat beluncas ke, ulat gonggok. Memang cekik darah kaw-kaw punya. Tiket RM35 pun ramai gak yang beli semata-mata nak tengok bola. Inilah orang kata, ambil kesempatan di atas kesempitan. Semangat peminat untuk bagi sokongan kepada skuad negeri, ulat yang kaya-raya.


Di sebalik isu ulat yang memanipulasikan keadaan, pelbagai perkara dapat diteliti di sekitar perkarangan stadium serta gelagat penyokong fanatik THE RED WORRIORS dalam stadium. Apapun, kagum dengan peminat bola sepak KELANTAN yang memenuhi stadium dengan gelombang merah seolah-olah perlawanan yang ditonton adalah perlawanan peringkat akhir. Semangat penyokong yang harus diberi pujian. Tapi kalau takde balingan botol dan mercun, perghhh PERFECT!


Semoga pasukan THE RED WORRIORS terus mara ke peringkat akhir untuk PIALA FA 2011 dan dapat menewaskan pasukan SELANGOR di peringkat separuh akhir nanti. All the best dan GOMO KELATE GOMO!


endnote : tak tau la bilo plok buleh gi stadium tengok bola. Tu pun buleh gi kebetulan balik cuti hujung minggu dan ado oghe sponsor tiket,haha. Tokleh kelik make gulai bekwoh ghumoh pun xpo la, asal buleh tengok bola, LOL. Mintak-mintak separuh akhir nanti ada live kat TV1





Thursday, March 17, 2011

BUKAN VIDEO BUKAN-BUKAN

ONLINE LIBRARY : INDUSTRIAL AUTOMATION AND CONTROL SYSTEM


Video untuk subjek IACS

Yeah, kali ni buat online library plak. Mudah sikit nak buat revision/rujukan untuk test mahupun exam. Untuk semua pelajar yang ambil major in Process Analysis and Control System, buat video ni adalah salah satu tugasannya untuk coursewrok mark bagi subjek Industrial Automation and Control System (IACS).


Jom, layan video-video yang ada kat bawah ni. Sambil menyelam minum air, sambil tengok video dapat ilmu dan pengetahuan. Semoga bermanfaat :)


CAPACITANCE SENSOR

Group members : Faisal - Faiz - Anuar - Aminbaek




THERMAL EXPANSION

Group members : Hanifi aka beliamuda - Faris aka al-muhandisu - Muzek - Trang




LEVEL MEASUREMENT RADIATION

Group members : Kerol aka cipot - Syafiq - Umair





Behind the scene : The making of Capacitance Sensor Level Measurement Video




:::Credit:::
Rakaman video behind the scene oleh Hanifi aka beliamuda
Rakaman video dikelolakan dan dibantu oleh cameraman jemputan Nasrullah aka NasHunter


Terima kasih kepada semua yang terlibat terutamanya my group members : Faiz, Faisal dan Amin. Hopefully, kerja yang kita buat dalam masa yang singkat ni, lebih kurang 24 jam sahaja akan membuahkan hasil yang lumayan,haha. Best experience, shooting kat merata tempat : Lab IACS, taman di akademik kompleks, dapur, sinki dan dalam bilik di bawah pancaran lampu study,haha. Nasib baik hujan, kalau tak hujan konpem ada lagi scene-scene kat tasik dan swimming pool.


Pengalaman berjaga malam sampai pukul 430 pagi duk menghadap video untuk editing, masukkan sound dan effect. Banyak benda baru dapat belajar, nak split, trim, dan insert effect. Walaupun basic, tapi ia tetap ilmu dan pengalaman baru. Tonggak utama group, Faiz aka Ferstforay tercongak kat depan desktop menghadap video. Skang dak naik taraf, dulu photographer je, lepas ni boleh la slow-slow jadi video maker plop,haha. Faisal yang berbakat besar depan kamera dan Amin yang berbakat besar dalam melukis. Good job guys. Tapi gua tetap segan dengan kamera. Nice experience to work together in making this video. Kenangan untuk masa depan, tunjuk kat cucu-cicit, LOL


Last but not least, terima kasih atas khidmat bantuan dan pertolongan Nash. Tolong rakam, kasik pinjam kamera baru kot. Lepas ni, jom open table ramai-ramai. Kua makan jom :)



Lagi gambar-gambar belakang tabir, klik sini : Flickr Faiz Fudzaili


pssst : Ni bukan nak bersaing dengan video-video anwarhadi ataupun matlutfi tuh, kah3. Sekadar suka-suka untuk simpanan dan koleksi peribadi atas usaha titik peluh sendiri. Harap-harap, lepas ni takde dah keje/projek/assignment macam ni. Penat sikit. Baik bagi soklan, boleh kopipes. Kan3?


Baru tau, best jugak belajar buat video ni. Tapi bukanlah semudah apa yang disangka. Salute dan respect kepada mereka yang pakar dalam bidang ni. Mereka ada skills, mereka ada bakat. Kagum!






Monday, March 14, 2011

KEHILANGAN YANG DIRASAI



cepat la gi lab, lambat doh ni
Sender : Hazwan Arif
Time : 9:16am


Mesej yang aku terima time berada di Lab Industrial Control and Automation System (IACS) pagi tadi. Biasanya kami berempat, aku, Hanifi aka beliamuda, Muzek dan Hazwan Arif aka kalampatah, tapi lain plak untuk hari ini. Hanya kami bertiga saja yang bertungkus-lumus tanpa kelibat Hazwan Arif aka kalampatah aka beliao untuk menyiapkan eksperimen finale part 1.

Dalam keadaan terlantar di hospital, sempat lagi tuh dia sms buat lawak,hahaha. Cayalah kawan aku sorang ni. Tapi, dalam hati siapa yang tahu kan? Harap-harap beliau terus tabah dalam menghadapi ujian ini. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Aku doakan kau cepat sembuh dan dapat menjalani kehidupan seperti biasa, terutamanya menyambung pelajaran yang berbaki 1 tahun lagi :)

Tiba-tiba teringat balik apa yang berlaku beberapa hari lepas, tanggal 9 Mac 2011. Sewaktu on the way pulang ke Kelantan sempena cuti mid-sem selama 4 hari bermula 10-13 Mac 2011. Aku terima panggilan dari housemate, Amir.

Duk mano doh? Bawok molek keto tuh

Baru tolok jah, baru lepas stesen minyok Tronoh

Tau doh ko? Amin eksiden?

Bilo? Pah gano?

Bunyi kato berat jugak. Bawak molek la keto tuh. Kerol takdok doh

Tu antara perbualan ringkas yang penuh tanda tanya. Dapat berita tuh, agak terkejut. Mulai saat tu la, handset tak berhenti untuk menghubungi dan dihubungi rakan-rakat dan kenalan terdekat.

Dalam kereta, tangan tak henti update twiter untuk memaklumkan berita kepada semua rakan-rakan terutamanya warga CJ7 dan UTP. Sempat jugak baca berita di dua media yang melaporlan tentang kemalangan itu melalui telefon bimbit, iaitu dari BERITA HARIAN dan UTP DAILY.

BERITA HARIAN

Pelajar UTP maut kereta dinaiki bertembung di Gua Musang

2011/03/09

GUA MUSANG: Seorang penuntut Universiti Teknologi Petronas (UTP) Tronoh, Perak, maut, manakala seorang lagi cedera parah, dan tiga yang lain mengalami kecederaan ringan selepas dua kereta bertembung dalam satu kemalangan di Kilometer 48, Jalan Gua Musang-Lojing, pagi ini.

Pegawai Penjaga Balai Bomba dan Penyelamat Gua Musang, Che Rusli Che Sulaiman, berkata Khairul Hakimi Ismail, 22, yang berasal dari Kampung Kepong, Kuala Terengganu meninggal dunia di tempat kejadian dalam kemalangan pada kira-kira jam 11.30 pagi itu.

Beliau berkata rakan Khairul, Azwan Arif, 22, mengalami kecederaan parah manakala dua lagi rakannya Khairulamin Ahmad dan Mohd Khairul Azhar, kedua-duanya berumur 22 tahun, mengalami kecederaan ringan dalam kejadian itu.

Bercakap kepada Bernama di sini hari ini beliau berkata, seorang lelaki berumur 40 tahun iaitu pemandu kereta yang bertembung dengan kereta pelajar itu turut mengalami kecederaan ringan.

Che Rusli berkata, kejadian berlaku semasa kereta yang dipandu Khairulamin sedang dalam perjalanan dari Tronoh, Perak menuju Terengganu itu bertembung dengan sebuah kereta.

Beliau berkata, pasukan bomba terpaksa dipanggil bagi mengeluarkan mayat Khairul Hakimi yang tersepit di tempat duduk sebelah pemandu dalam kejadian itu. - BERNAMA

Bila berita kecelakaan jalan raya/ kemalangan yang diterima adalah melibatkan orang-orang yang kita kenal, memang tak dapat nak tipu rasa gundah dan tak sedap hati tu ada. Lebih-lebih lagi, orang yang terlibat adalah 2 orang housemate sendiri, 1 orang classmate merangkap kawan rapat, dan seorang lagi kawan satu batch, makanya perasaan hiba dan sedih tu pasti ada.

Alhamdulillah, sempat juga melawat Hazwan Arif aka kalampatah di Hospital Kuala Krai bersama Hanifi, Faris, Seli, Eju dan Pian. Walaupun beliau masih tak sedarkan diri masa tu, sekurang-kurangnya dapat melawat dan tahu keadaan sebenar pun jadi lah. Dengan jahitan di dahi, darah berselerak di baju putih dan kaki berbalut, rasanya cukup berat untuk ditanggung. Apapun, semoga beliau akan terus kuat semangat untuk menghadapi dugaan ini dan terus tabah, insyaAllah.


Unit kecemasan Hospital Kuala Krai


Hazwan Arif aka Blogger kalampatah


Esok, tanggal 15 Mac 2011, Hazwan akan menjalani operation. Sama-sama kita doakan agar operation yang akan dijalankan berjalan dengan lancar. Doakan beliau agar cepat sembuh dan pulih seperti sedia kala, amin.


Kereta Amin selepas kemalangan


Rumah pun masih sunyi tanpa kehadiran dua lagi ahli rumah, Amin dan Jahar. Semoga mereka cepat sembuh dari kecederaan yang dialami dan dapat meneruskan pembelajaran seperti sedia kala.

Akhir sekali, kepada semua yang membaca entri ini, sama-sama sedekahkan Al-Fatihah buat arwah Khairul Hakimi. Semoga beliau ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman. Amin


endnote : Semoga apa yang berlaku, dapat kita ambil iktibar. Kadang-kadang, kita berhati-hati, namun dek kecuaian orang lain kita menjadi mangsa. Sesungguhnya, ajal maut hanya ketentuanNya. Mereka dilanggar oleh kereta dari arah bertentangan yang terbabas. Hanya satu saat dapat merubah segalanya. Alhamdulillah, 3 orang kawan lagi masih selamat. Semoga mereka cepat sembuh seperti sedia-kala. Takziah kepada keluarga Khairul Hakimi. Semoga beliau tenang di sana.





Tuesday, March 8, 2011

MASAM MANIS KELAT MASIN


TEST CANCEL DISEBABKAN KRISIS DI LIBYA DAN DI TIMUR TENGAH?

Di manakah kesahihannya?
Bagus jugak untuk kami yang tak habis lagi study. Paham jiwa betul lecturer.
yeah, still got time untuk revision. Bila SEJARAH menjadi HISTORY, DICTIONARY perlu ada di jari :)



MASING-MASING BAWA KERUSI SENDIRI UNTUK MENDUDUKI TEST IACS?

Hari ini dalam sejarah, nak masuk ambik test masing-masing kena bawa kerusi sendiri.
Ni baru betul-betul menduduki peperiksaan, takde kerusi mana boleh duduk,LOL




GULA-GULA CADBURY SEMPENA MU KALAH?

Tempias kekalahan MU sampai ke exam hall?
Lecturer pun raikan kekalah MU dengan hadiahkan gula-gula Cadbury kepada semua students.
Penyokong MU, apa komen anda? Telan ke buang gula-gula tadi? hahaha



tak sempat nak kunyah gula-gula, jawab soalan pun terkejar-kejar



KANTOI COPYPASTE : TEST JULY 2009 SEMESTER?

Calon-calon IACS, korang perasan tak benda alah ni?
Nah, ini buktinya
So, hati-hati untuk COPYPASTE, jangan sampai kantoi macam ni sudah,haha



GATHERING CJ7 MAJOR IN PROCESS ANALYSIS AND CONTROL?

Abis test IACS, for the first time warga CJ7 lelaki yang ambil major CONTROL dinner bersama di Pantai Timur Tomyam.
Kira gathering la tuh, majoriti ada.

Sebelum
Selepas

Tu dia, berakhirnya 7 March 2011. Masam manis kelat masin, semua ada. Secukup rasa! Pendek kata, macam-macam ada. Perjuangan masih panjang dan belum berakhir. Pelbagai test, assignment, presentation, project, final year design project (FYDP) dan marketing plan project sedang memburu. Ayuh kejar biar dapat. Jangan sampai "yang dikejar tak dapat, yang dikendong jatuh bok bak bok bak"





Saturday, March 5, 2011

DETIK BERSEJARAH : 3 MAC

3 MAC 2002 - 3 MAC 2011
 
3 MAC 2002


Orang lain masuk form 1 awal bulan 1 lagi, tapi aku masih lagi digantung tak bertali. Surat tawaran untuk sambung belajar tak dapat, tapi anak sepupu aku cakap nama dah shortlisted untuk menjadi pelajar MRSM Jeli. Masih ragu-ragu, surat belum dapat. So, mana nak tahu sahih ke tak sama ada dapat masuk ke tak MRSM. Masa tu, dapat surat tawaran SMKA Melor. Kena ambek bahasa Arab? Entah kenapa, aku tolak mentah-mentah. Adakah aku jahil agama? hahahaha. Sebab digantung tak bertali lah dan masih was-was, aku pun daftar kat sekolah harian biasa, Sekolah Menengah Kebangsaan Melor. Best woo pengalaman sekolah petang. Pergi sekolah tengah hari, naik basikal. Belajar, rehat, solat zohor, belajar, solat asar, belajar, balik. Tu lah rutin harian. Lewat petang baru sampai rumah. Berbaju putih, berseluar hijau, berkasut putih, tanpa tie, perghhhh, torbaik! Kat situlah aku kenal Haris, Rayyan, Amri, Amir Husaini, Syahir, dan ramai lagi. Pengalaman 3 bulan yang bermakna. Student 1 Amanah 2002 SMK Melor, kalau yang ingat tu ingatlah. Tak sempat kenal ramai.


Surat tawaran lewat sampai. Maka persiapan pun bermula. Kena jahit seluar guna kain khaki. Bukan main susah pergi cari kain khaki sana sini, berwarna coklat. Baju putih lengan panjang. Kasut hitam dan peralatan diri untuk bergelar pelajar asrama penuh. Mampukah aku berpisah dengan keluarga, terutama mak dan ayah? Oh,berdebar jugak time tuh. 13 tahun : dah kena berpisah dah dengan mak ayah. Abang-abang, kakak-kakak, zaman sekolah duduk sebumbung, masih di bawah jagaan mak dan ayah. Tak apa lah, peluang dah ada, sambar je. Semangat berkobar-kobar, mengatasi segalanya. Maka berdaftar la kat MRSM Jeli pada 3/3/2002. Tingkatan 1 Amanah, homeroom Delima A2 di bawah kelolaan Cikgu Dayang Rohaya. Ahli homeroom : Muhsin, Amri, Aadni, Gee, Shahaiza, Aziani, Aiza, Aini, Ella, dan tak ingat dah sapa lagi.9 tahun sudah berlalu.


Bagi aku, 3 Mac adalah detik paling bersejarah. Pertama kali masuk dan berdaftar sebagai pelajar MRSM Jeli secara rasmi. Merangkap 2nd batch. MRSM Jeli. MRSM baru bukak time tuh, lawa, cantik, dan agak menarik. Terletak di atas bukit di tepi lebuh raya Timur-Barat. Pagi-pagi penuh kabus, mandi sampai menggigil. Naik tangga, turun tangga, itu biasa bila bangunan dibina atas lereng-lereng bukit.


Di sini, aku belajar pelbagai benda. Dari segi akademik, agama, sosial sehinggalah kemahiran untuk hidup. Rasanya, cukup manis untuk dikenang kembali. Pelbagai kejayaan berjaya diraih sepanjang bergelar pelajar di sana. Setidaknya, mampu membuat bonda dan ayahanda tersenyum gembira setiap kali berjaya tidak kira dari segi akademik mahupun ko-kurikulum. Erti gagal jugak pernah ada dan telah aku belajar. Kegagalan dalam PMR 2004 terutamanya memberi tamparan cukup hebat dalam hidup aku. Tawaran ke MRSM Bitara terkubur begitu saja bila English menjadi penghalangnya. Oh, budu punya pasal,hahahaha. Tempat ketawa pun di sini, tempat aku menangis pun di sini. Semuanya masih mekar di ingatan. Pelbagai pengalaman diperoleh, tidak kira suka dan duka. Pengalaman paling perit dalam hidup aku pun, sewaktu aku berada di sini.


Kawan-kawan? Terlalu ramai. 5 tahun adalah tempoh yang cukup lama untuk kenal hati budi masing-masing. Mungkin boleh dianggap seperti saudara sendiri. Mana taknya, dalam tempoh 5 tahun, tempoh tinggal di asrama lebih lama berbanding tempoh berada di rumah. Kalau nak sebut sini satu persatu rakan-rakan yang pernah kenal di MRSM Jeli, rasanya 1 hari tak cukup untuk taip semua nama. Nasib baik ada facebook, 2nd and 5th batch mjsc Jeli. Boleh jugak keep in touch dan bertanya khabar. Terima kasih kepada admin yang create group tuh, Faris Izzat. Sampai ke hari ni, 4 tahun berpecah masih lagi dapat contact semua kawan-kawan.


Kalau nak cerita pengalaman time kat MRSM Jeli, rasanya tak cukup ruang nak taip. Terlalu banyak. Dari pengalaman roll-call pagi, roll-call lewat malam, makan kat Dewan Selera (DS), jalan itik keliling DS, choral speaking di lereng bukit selepas Subuh, gotong-royonh setiap pagi Jumaat, naik bus Pok Din ke Masjid Gemang, pasar malam PUM, beriadah dan bersukan : basketball / volleyball / hoki / bola sepak / olahraga, kutip durian di Taman MINJAROES, keliling maktab bila lewat pergi roll-call, lawatan homeroom, jamuan dan bbq, minggu bahasa, olahraga, tunas saintis, kadet polis, jambori pengakap, konvensyen PUM, lawatan koperasi dan banyak lagi. Tak mampu nak senarai semua, tapi semuanya masih diingati.



3 MAC 2011


Kalau ikut perkiraan, genaplah 9 tahun selepas bermulanya sebuah perjalanan di MRSM Jeli. Maka, detik 3 Mac 2011 sekali lagi dijadikan sejarah. Simbolik kepada pertemuan pertama di bangku sekolah, kini kami bertemu kembali di alam siber, laman blog SOGHO KITO. Buat masa ni, masing-masing membawa haluan sendiri, ada di Timur, Barat, Utara, mahupun Selatan tanah air. Ada di Sabah dan Sarawak. Ada juga di bumi anbiya', Mesir. Ada juga di Russia, Poland, Jepun, U.S, UK dan lain-lain tempat. Ada yang jumpa, ada yang kadang-kadang jumpa, ada yang langsung tak pernah jumpa. Nasib baiklah ada fb,LOL.


Segala perkongsian ilmu, pendapat, pandangan, cerita, pengalaman, dan merungkai memori lama akan sama-sama kami kongsi di:




tukang tulis : Antara komuniti yang utuh bersatu,walaupun lebih kurang 4-6 tahun bawa haluan sendiri, tapi masing-masing ingat antara satu sama lain. Mungkin orang-orang kuat yang telah menggerakkan reunion / gathering / trip / bbq / futsal / bola sepak / kembara raya / majlis berbuka puasa / tengok perlawanan bola / dan lain-lain lagi telah berjaya mengeratkan ukhwah antara kita. Sekalung tahniah dan syabas diucapkan. Mungkin kehadiran fb 2nd dan 5th batch mrsm jeli dan blog soghokito, mampu merapatkan lagi jurang antara kita. Tak sabar nak terima kad undangan kahwin pertama,hahahaha.





Tuesday, March 1, 2011

JOM KENALI 25 ANAK MUDA KEBANGGAAN MALAYSIA | TOP 25 UNDER 25






TOP 25 UNDER 25

"Malaysia may be experiencing a brain drain - and that should be remedied if the nation hopes to move forward - but thankfully she is still able to produce talented youths who could become leaders of the future. Here we have shortlisted 25 bright, young sparks under the age of 25, who are among those we should be looking out for this year."

Petikan daripada Malaysian Today untuk segmen TOP 25 UNDER 25. Berdasarkan apa yang difahami menerusi sumber tersebut, seramai 25 anak muda tempatan, Malaysia disenarai pendek mengikut pencapaian masing-masing dalam 5 kategori berbeza berdasarkan pencapaian cemerlang individu terbabit. 5 kategori utama menjadi tumpuan iaitu:
  1. Sports
  2. Entrepreneurs
  3. Showbiz and music
  4. Activists
  5. Hot prospects
Sekalung tahniah dan syabas diucapkan kepada semua yang tersenarai dalam TOP 25 UNDER 25 bagi tahun 2011. Semoga lebih banyak kejayaan yang bakal ditempa oleh kalian di masa sekarang khususnya dan masa depan amnya. Untuk anak-anak muda Malaysia, ayuhlah kita kutip, titip dan praktik semangat juang yang tinggi daripada mereka sebagai sumber inspirasi untuk kita semua berjaya. Tidak kira dalam apa jua bidang yang bakal kita ceburi, lakukan sehabis baik. Mudah-mudahan, usaha murni tanpa kenal erti putus asa bakal membuahkan hasil yang mampu menguntumkan senyuman di bibir-bibir orang sekeliling kita terutama kaum keluarga dan sahabat handai.

Sports

Jazeman Firhan Jaafar, 18 - British F3 driver

  • Jazeman rose to prominence by winning the Formula BMW Asia in 2007 in his first attempt. He was then the youngest winner of the competition at just 15.
  • Despite the promising start, he has not been consistent in his fight for a place on the podium over the past three years. During that time, he had competed in Formula BMW Europe and the F-BMW Pacific but did not make too much of an impression.
  • But the Ayrton Senna fan looks to have turned his fortune around in the recent British Formula 3, having two podium finishes in three races for his team Carlin. Expect to hear more from him in the near future.

Khoo Cai Lin, 22 - Swimmer

  • Already an Olympic competitor, Cai Lin even managed to break the 20-year-old record, held by our own Nurul Huda, in the 200 metre butterfly at the 2009 Laos SEA Games.
  • By winning two gold medals in the 24th SEA Games in Korat, Cai Lin confirmed her status as one of Southeast Asia's best. Her achievements at the games saw her being named Malaysia's Female Olympian of the Year 2007, alongside swimmer Daniel Bego, who won the men's category.
  • Last year at the Guangzhou Asian Games, Cai Lin finished an admirable fifth in the women's 400m freestyle final, breaking the national record in the process with her time of 4:18.71.

Azizulhasni Awang, 22 - Track sprint cyclist

  • Azizulhasni "Pocketrocketman" Awang bore the Malaysian flag at the Beijing Olympics 2008 and was among the top-eight in the keirin event. The diminutive cyclist then became the first ever Malaysian gold medallist when he won the keirin final at the UCI Track World Cup in Melbourne that year.
  • Azizul has also won a silver medal in the men's sprint event in 2009 World Championship in Poland. He returned to Beijing last year and won the keirin event at UCI Track World Cup, a feat which he then repeated in the same event at Cali's UCI Track World Cup 2010.
  • "Pocketrocketman" is touted as one of the nation's best hopes for gold at the London Olympics next year.

Chai Fong Ying, 24 - Martial Artist/Wushu

  • Dato' Michelle Yeoh could be earning millions gracing the silver screen, but the young Fong Ying had won over the hearts of millions in the country with her perfomance on the blue platform.
  • The taijijian/taijiquan exponent recently won a gold medal for Malaysia at the 16th Guangzhou Asian Games last year, successfully retaining her titles after her exploits at the previous Asian Games in Doha.
  • Her victory last year was the first gold Malaysia had at the Games, spurring the nation to winning another eight before the event ended in late November.

Khairul Fahmi Che Mat, 22 - Malaysian national team goalkeeper

  • Football fans bemoan the lack of goals in a match but this shot-stopper grew to national fame by preventing the ball from going into the back of the net.
  • The Kelantan-based Khairul Fahmi was one of the stand-out performers at the AFC Suzuki Cup last year. He played all seven games and kept four clean sheets and did particularly well in the finals against Indonesia. One of his most memorable moments was his penalty-saving heroic early in the second leg of the final.
  • The goalkeeper certainly deserves the credits but no footballer could have won anything without his teammates. We hereby salute everyone in Malaysian national football, which has never seen such success for decades ever since its heyday in the 70's. Long may it last.


Entrepreneurs

Syazani Suhaifi, 23 - Augmented Reality (AR)
  • One of the founding members of Friendly Media Rabbit, Syazani is now a 3D Programmer and has been involved in AR development since 2009.
  • Friendly Media Rabbit has been credited for its production of the Tun Mahathir Musical and the album launch of Projek Pistol in collaboration with Neo Gendang Records using AR.
  • Syazani has also nominated his works to Laval Virtual Awards last year and provided AR training and consultancy for local companies and university students.

Mohd Hezri Amir, 24 - HezMedia Interactive Sdn Bhd

  • Mohd Hezri's final year project during his university days proved to be the catalyst that helped him to the success he has today.
  • He took his project to the UTP Engineering Design Exhibition and won the gold medal in the Open Innovation category. Encouraged, he decided to take his idea into full development.
  • A year on, Hezri and his partner Ramzan successfully launched Math Quest, a role-playing game that teaches maths to children aged 9-12, on Nov 8, 2010. The game was well received among the students and had appeared in Berita Harian a day after its release.

Michael Teoh, 23 - Youth Entrepreneurs Malaysia (YEM)

  • An entrepreneur himself, Michael Teoh Su Lim now heads the YEM aiming to encourage and give aid to the local aspiring business-starters.
  • Dubbed "the movement to promote the spirit of entrepreneurship", YEM galvanizes students and young adults to start business early.
  • Michael has already won Malaysia's Most Outstanding Youth Award and represented the nation at One Young World, the global summit for youth from 192 countries.
  • The Penangite was recently crowned 2010 Global Citizen of the Year during the Global Entrepreneurship Week. He was one of the two winners, the other being Carielle Doe from USA, out of the 44, 489 contestants from 168 countries.

Wayne Liew, 20 - Online Marketing Consultant

  • Meet Wayne Liew. He first got involved in the world of online marketing at the age of 16 in 2006.
  • Four years on, he has mastered different marketing strategy on the Internet and developed a business out of his vast knowledge.
  • Wayne Liew offers business advice such as skilfully building an online set-up with contents that have higher search engine optimisation, social media marketing and content marketing.

Edmund Loh, 23 - Private Label Rights (PLR) Extraordinaire

  • Having given up his savings and dropped out of college, Edmund was about to face the toughest times of his life. He used to eat slices of plain bread and saw instant noodle a luxurious meal.
  • Thankfully, that is all over.
  • Edmund pioneered the concept of private labelling in the internet marketing arena, making big bucks in the process. He was placed 29th in Michael Dunlop's list of Top Young Entrepreneurs Making Money Online aged under 25.
  • He now produces PLR to other Internet marketers, authors, publishers, bloggers, speakers and webmasters across the world.


Showbiz & Music

Lisa Surihani, 24 - Actress

  • We have watched her grow from one of her earliest television appearances in the McDonald's commercial ten years ago.
  • Now she is the Best Actress of the 23rd Malaysian Film Festival (FFM23) for her performance in Lagenda Budak Setan.
  • Prior to winning the award last year, she was also FFM21 Most Promising Actress award winner and fans can look forward to more from her on the silver screen in the upcoming Ombak Rindu and Cyber X: Ancaman Penggodam.

Najwa, 24 - Singer/ Composer

  • She introduced herself to local music fans in a duet with Maliq in Kau Yang Punya. She has never looked back since.
  • A talented singer and composer in the jazz/soul genre, surprisingly she has yet to sign for any record label. Though that did not stop her from performing in gigs and continue writing her songs including Innocent Soul, Impian Terindah and Your Love.
  • Contrary to the mainstream pop culture, Najwa's soothing jazz gives much relief to our tortured eardrum. She released her debut album Innocent Soul in December last year under her own Nada Biru Records label.

Yuna, 24 - Singer/Songwriter

  • Yunalis Zarai began writing her own songs at 14, and did her first performance at 19 after learning to play a guitar.
  • She started out as a Myspace soloist, where she gained a strong following and led to her rise to prominence in the Malaysian indie music scene.
  • 2010 proved to be her breakthrough year as she won four awards, including Best New Artiste and Best Song with her Dan Sebenarnya, at the 17th Anugerah Industri Muzik.

Sharifah Amani, 24 - Actress

  • She was the star in the late Yasmin Ahmad Orked trilogy, in which she played the title character.
  • The first two films of the trilogy, Sepet and Gubra brought her the two awards she had won thus far. Her performance in the latter made her the youngest winner of the Best Actress Award at the 16th Malaysian Film Festival at 20.
  • Other notable movie she had appeared in including Cicakman 2 - Planet Hitam, Possessed and Muallaf. The 24-year-old is now trying to follow Yasmin Ahmad's footsteps. She directed her debut short film Sangkar last year.

Mohd Shafie Naswip, 18 - Actor

  • Shafie's appearance in Yasmin Ahmad's Mukhsin won him 2007 Malaysian Film Festival Best Child Actor award at the age 15. Two years later, he won Best Supporting Actor for his role in Talentime, another work by the late director.
  • Without a doubt, Shafie would have enjoyed working with Yasmin. Following the death of the award-winning director, he had since largely been unheard of as he mourned his loss and concentrated on his studies.
  • Now seemingly keen to revive his acting career, he is now taking part in the production of Songlap, in which he portrays the character Ad.


Activists

Shobana Nair Saseedharan, 19 - Children Behind Us

  • At just 19, Shobana has already represented the country at the 1st Microsoft Innovative Students' Forum at KL in 2009.
  • There she met four other students from Indonesia, Thailand and Malaysia and came up with Children Behind Us, a campaign that gives fundamental literacy to underprivileged children in the region.
  • "Education has always been very important to me and the rest of the team, which is why we came up with the idea," she explained.
  • The campaign had been running projects in Jakarta and KL. Her commendable efforts to won her a KLue Blue Chilli award last year.
  • Video Shobana -> Interfaith Dialogue
  • Artikel mengenai Shobana -> Making a difference

Tan Zi Hao, 21 - Art activists

  • Another KLue Blue Chilli award winner, Zi Hao is a fine-artist who believes history and culture add substance to a design and without them, the design is superficial.
  • Back in 2008, Zi Hao had already started Project Semai, an independent project that promotes creative thinking to students long before they begin tertiary studies.
  • In his KLue profile, Zi Hao explained there was a lack of exposure, awareness and understanding, which is what Project Semai strived to overcome by exposing fine art to children at an early age.
  • Koleksi Tan Zi Hao -> KLue

John-Son Oei, 23 - Youth activists

  • John-Son Oei has a mission. A mission that spells EPIC, in his to-do list:
  1. E : Embracing people without discrimination
  2. P : Pride without arrogance
  3. I : Integrity in all that we do, say and think
  4. C : Committed compassion to all.
  • A third winner of 2010 KLue's Blue Chilli Awards in this list, John-son heads the Extraordinary People Impacting Community (E.P.I.C.), a programme focused on raising living condition for Orang Asli, the Malaysian indigenous community.
  • E.P.I.C. has recruited almost 300 volunteers and its members have built a toilet, painted 10 houses and even registered 45, 000 new voters through their Voice Your Choice campaign in 2010 alone.

Jin Hackman, 23 - Malaysian hip-hop prodigy
  • A winner of 2009 KLue's Blue Chilli award, Jin has seen his album Jinius At Work released to critical acclaim in March that year. The production took three years of his hard work and it has certainly bore fruit for the rapper with its positive reviews.
  • Touted as the 'saviour' of Malaysian hip-hop, the MC is a member of Rogue Squadron, a collective of the genre enthusiasts and talents. Jin has been helping in organising gigs including The Bomb Shelter, featuring live performances from local MCs and DJs.
  • Jin is now working on his second album and has recently unveiled his latest single Selamba featuring Yuriz Joe and Schizzow. Be prepared for more killer punchlines from the "Jinius" in his upcoming album.

Khairun Nisa, 24 - Malaysian Youth Climate Justice Network

  • The co-founder of MyCJN is a green activist, heading campaigns revolving around environmental issues, inter-generational justice and social equity, poverty, women's and indigenous rights, among others.
  • "MYCJN is a network of environmentally-concerned youths," she said during an interview last year.
  • She met Eco Singapore founder Wilson Ang when she was 22 and was inspired by his aim to create over 100, 000 green jobs such as postal service and eco-travel.
  • The PR graduate now boasts 2006 Young Environmentalist Award, 2009 KLue Blue Chilli Award and 2010 CLEO Young Achiever Award in her impressive CV.
  • Wawancara oleh Dewan Masyarakat -> “Melakukan Sesuatu untuk Masa Depan Kita”


Hot prospects

Mohd Afiq Deen Azizan, 23 - Video producer and editor

  • Architecture student Afiq won the Astro's Nextgen Contentpreneur Award (NCA) 2010 with his short film Maria, which he edited in his bedroom.
  • According to Afiq, he recruited his cast and crew members for the video in less than 24 hours through Facebook.
  • Prior to making his award-winning footage, Afiq has also won the Malaysian Airline Short Film Competition. His entry was played in all MAS airplanes for a month.
  • Afiq was among the five students commissioned by Merdeka Awards 2010 to make a public service announcement which was screened on Astro Ria.
  • Antara video hasil karya Afiq Deen untuk MAS Short Film -> Detik-detik MH
  • Koleksi peribadi Afiq Deen -> Online Video Reel

Teoh Shu Chyi, 22 - Short Documentary
  • The UTAR undergraduate teamed up with her friends Daniel, Poh Yee and Helen and created a drama depicting the intriguing short story of Sybil Kathigasu. It won them the NCA Documentary Award.
  • The fledgling video makers re-enacted the scene of the historical figure being tortured and captured the hearts of viewers and judges alike.
  • Shu Chyi's talent in making documentary was also recognised at the 6th Malaysian Students Film and Video Festival where she won Best Direction, Best Editing and Best Documentary.

Evon Tan, 24 - Wardrobe Stylist/Model

  • A self-proclaimed enthusiast in fashion and passionate about art, Evon Tan is probably better known as a model - her part-time job - than a wardrobe stylist.
  • She was in the Lenovo TV commercial and held the title 'Miss Best Skin' in Project Racequeen Search 2007.
  • Furthermore, the curvy poser has seen her images splashed across the front cover of FHM and has appeared in magazines American Photo, Extremekars and Pet's Lover.
  • Could she be Malaysia's Next Top Model?

Schizzow, 23 - Rapper/Graffiti Artist/Designer
  • At only 23, Koh Yung Shen "Schizzow" has achieved what most youths are still aspiring to be. He is among the rising stars on the Malaysian hip hop scene and has performed on stage alongside rappers Point Blanc and Jin Hackman.
  • He is also a hell of a graffiti artist. He even won a competition back in 2007 in his hometown Penang and often imbued the style of graffiti into his designing work.
  • Not one to rest on his laurels, Schizzow is looking to start up a business primarily based on the hip hop culture. Do check out the Swagger Salon group in Facebook and yes, he is the head honcho, too.
  • Kolaborasi antara Schizzow dan Jin Hackman -> Selamba

    Jeshaiah Khor, 12 - A-Level student

    • Talk about starting young, Jeshaiah did exactly that when he began reading his first newspaper, aged 18 months. The 12-year-old had only recently completed his O-Levels, an equivalent to the SPM, and has started his A-Levels.
    • Jeshaiah was spotted at the Star Education Fair earlier this month and is said to be looking for a degree programme in either Renewable Energy or Astrophysics. The wunderkind with a big heart is passionate to help save the Pale Blue Dot.
    • According to The Star, the math and science enthusiast said: "The Earth is getting so polluted, and petroleum, which is a big source of energy today, is running out so we have to do something about it."
    • Laporan akhbar terbitan The Star -> 12-year-old looking for degree course in Renewable Energy or Astrophysics

    Sumber asal artikel : Malaysian Today
    Sumber foto : Google

    endnote : To those yang takde gambor tu, memang tak jumpa nak cari. Sape-sape nak kenal depa ni, tryla google sendiri. Dah cari tu, sambil-sambil baca apa pencapaian mereka. Masing-masing dengan kehebatan dan kelebihan sendiri. Pencapaian yang boleh dibanggakan. Untuk maklumat lanjut, silalah klik di link-link yang disertakan dalam entri ni.


    "pemuda harapan bangsa, pemudi tiang negara"

    Young generation, let's we try our best at what we good at!

    All the best!





    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

     
    Re-design By dikbee | Powered By Blogger