#1 Tahukah anda?
Negeri Sembilan layak ke akhir Piala Malaysia untuk tiga tahun berturut-turut, 2009, 2010 dan 2011!

#2 Tahukah anda?
Terengganu layak ke akhir Piala Malaysia buat kali terakhir sekaligus merangkul juara Piala Malaysia pada tahun 2001

#3 Tahukah anda?
Akhir Piala Malaysia 2009 menemukan Negeri Sembilan dan Kelantan. Juara Piala Malaysia 2009 ialah Negeri Sembilan

#4 Tahukan anda?
Akhir Piala Malaysia 2010 sekali lagi menemukan Negeri Sembilan dan Kelantan. Juara Piala Malaysia 2010 bertukar tangan iaitu menjadi milik Kelantan

#5 Tahukan anda?
Akhir Piala Malaysia 2011 menemukan Negeri Sembilan dan Terengganu. Juara Piala Malaysia 2011 ialah Negeri Sembilan

#6 Tahukan anda?
Untuk ketiga-tiga akhir Piala Malaysia, Hairudin Omar (Hi-O) beraksi di pentas final untuk Negeri Sembilan (2009), Kelantan (2010) dan kembali kepada Negeri Sembilan (2011).

#7 Tahukan anda?
Hairudin Omar berasal dari Terengganu!

#8 Tahukan anda?
Hairudin Omar menjaringkan gol untuk ketiga-tiga perlawanan akhir Piala Malaysia

#9 Tahukan anda?
Juara Piala Malaysia 2011 (Negeri Sembilan) akan menentang Juara Liga Super Malaysia 2011 (Kelantan) dalam pertemuan untuk merebut Piala Sumbangsih akan datang

#10 Tahukan anda?
Hairudin Omar menang Piala Malaysia untuk tiga tahun berturut-turut bersama Negeri Sembilan (2009,2011) dan Kelantan (2010)

#11 Tahukan anda?
FAM akan tukar nama PIALA MALAYSIA kepada PIALA HI-O bermula tahun depan. Di mana ada HI-O, di situ PIALA MALAYSIA melekat. kahkahkahkah
 

notakaki : Murah rezeki kepala botak Hi-O, di mana ada dia, pasukan tu lah yang jadi Juara Piala Malaysia. Cayalah. Apapun, tahniah kepada pasukan Negeri Sembilan dan penyokong-penyokongnya. Kepada Terengganu, Piala FA kan dah ada. Tak baik tamak haloba. Jangan duk kutuk Sharbinee tuh, bukan salah dia pun. Dah bola dah nak masuk, nak buat camne. Jangan jadikan Sharbinee mu itu senasib dengan Daud Su ku dulu, tak baik wooooo. Ko hebat? Try ko pi main sendiri, ni wakil sekolah pun tak lepas ada hati nak kutuk orang main. Ceittttt.





Fakta yang #11 tu aku tipu je,haha. Mana tau FAM baca blog aku, dia tukar nama ke pasni,lol

Dear FAM, 

Sila tukar nama PIALA MALAYSIA kepada PIALA HI-O. Kenapa? Ko belek sejarah, dah 3 tahun berturut-turut kot

Sincerly,
Si kaki bangku yang suka tengok arena bola sepak Malaysia

Selemah-lemah manusia ialah orang yang tak boleh mencari sahabat dan orang yang lebih lemah dari itu ialah orang yang mensia-siakan sahabat yang telah dicari

-Saidina Ali-



Persahabatan yang sejati akan membawa kepada kerinduan yang abadi

Orang yang rugi ialah orang yang tidak memperoleh sahabat…
dan yang paling rugi ialah yang ditinggalkan oleh sahabat

Sesungguhnya persahabatan itu lebih unggul daripada percintaan
Tanpa persahabatan, percintaan akan berakhir
Tetapi tanpa percintaan, sahabat boleh kekal
Oleh itu, hargailah persahabatan yang terjalin
Kerana sahabat mewakili suatu kekuatan

Sahabat yang paling baik adalah diri kita sendiri
Tahu menilai setiap apa yang kita lakukan

Hadiah yang berharga dalam erti kata sahabat yang sebenar
Adalah memberi yang terbaik dari diri anda sendiri

Bergaullah dengan manusia sebaiknya
Sehingga kalau kamu mati mereka tangisi
Dan kalau hidup mereka selalu merindui kamu

Yang indah itu pertemuan
Yang manis itu kemesraan
Yang pahit itu perpisahan
Yang tinggal hanyalah kenangan

Itu kata Andak Rabitah

Apa kata aku?

Nukilan buat sahabat

Apa pulak kata anda?

Renungan #3
Orang yang selalu beri kita semangat, orang yang selalu hulurkan bantuan ketika kita dalam kesusahan, orang yang sentiasa ada di sisi kita tidak kira ketika susah mahupun senang, orang yang berani memberi teguran dan nasihat, orang yang boleh melawak sedangkan kita dalam kemurungan dan kemarahan, orang yang mampu buat kita ketawa dalam tangisan, merekalah yang layak diberi gelaran sahabat. Ingatlah, walaupun rakan kita bukan daripada "rahim" yang sama, tetapi kita semua di bawah "ar-Rahim" yang sama. 

Rakan mahupun sahabat, adalah saudara kita.


Carilah rakan dan sahabat walau seribu kerana seribu itu sedikit. 
Hindarilah musuh walau seorang kerana seorang itu ramai.

Entri terdahulu 

Source : smsblaze



notakaki : happy Deepavali to all Indian friends! Happy holiday to all! Nak maruku sikittt

65 penyertaan
13 ke peringkat akhir
3 pemenang akan diumumkan
5 puisi pilihan oleh penganjur turut akan dipilih
Keseluruhannya, 8 puisi terbaik bakal diumumkan 
Jom layan baris ayat untuk kesemua 13 puisi yang terpilih
Sambungan untuk setiap puisi, sila klik nama penulis


Alhamdulillah, puisi bendera nukilan penaberkala pun turut serta terpilih ke pusingan akhir
Agak teruja sebab daripada banyak-banyak penyertaan, terpilih jugak untuk bersaing di peringkat akhir
Menang kalah belakang kira, terpilih top 13 pun sudah besar maknanya
Bak kata penganjur, "semuanya telah melakukan yang terbaik"
Apapun, all the best kepada semua peserta di peringkat akhir

Puisi Di Peringkat Akhir : Contest Aku Berpuisi 

 

Panorama alam
Indahnya
Tidak pernah aku bayangkan
Bagaimana alam seabad akan datang
Masih adakah pohon-pohon hijau
Yang sentiasa sujud dan patuh kepadaMu?
Atau hanya ada hutan-hutan batu
Yang keras
Yang bewarna-warni
....................
Berpuisikah aku andainya ucapku terlafas
nescaya tiada satu yang tertinggal
sekiranya Ia menyiksa manusia atas lakunya
sehingga tempoh masa yang ditentukan
ketahuilah tiada terlambat dan terdahulu
walau sesaat pun tidak mungkin bagi-Nya.
................. 


Aku Masih Di Sini,
Berlabuh Di Dinding Waktu,
Masih Menyala Api,
Puntung Usia Ini Kian Pendek....
................ 


.................
Berus kayu terlerai dari genggaman
Butiran air jernih menghempas ke tanah; basah
Punah lah karya cantingan kehidupan
Coretan yang tadi nya separa sudah
Telah pun benar-benar sudah
Noktah 



Wahai Sang Kumbang...
Tatkala Kau bertaut pada mawar yang berduri
Janganlah Kau sesekali mematahkan duri-duri itu
Kerana duri itulah perisai baginya dan pengawal dirinya
Sebaliknya Kau pagarkanlah ia dengan hiasan takwa kepada penciptanya
....................... 


Dia si anak Palestina
Mencicip kata selembut biduanda
Bertebaran mereka dibumi Palestina
Demi menuntut sebuah bela
Demi mecari satu kata
Tiada lain tiada yang tiada
Itulah dia Fisabilillah
....................


teramat indah
lebah mendebunga kembang
kembang kembung jadi buah
mengandung zuriat penerus diri
hidup bebas di belantara
cagar alam nan ria 
.......................


Arjuna dengan tintanya
dicoreti daerah akal yang lemah..
cerah dan berhikmah
.......................



Tiba aku ditempat yang sunyi.. 
Hanya dengusan dan hembusan yang dapat ku dengari.. 
Mengganggu ketenangan perjalanan ku ini.. 
Menuju pulang asal usul sendiri..
....................... 


......................
lagakmu.
persis seorang pemimpin berkuku besi.
memerintah manusia seperti hamba abdi.
sedang kau cuma kuli macam kami.
duduk bekerja dalam negeri sendiri.
beza cuma kau duduk di kerusi.


Bukan diminta untuk jadi begini
Apatah lagi untuk menjadi kuli
Niat hanya untuk berbakti
Tetapi semua ini takdir sudah illahi
............................


Satu rasa tersulam dusta
Kepastian sebuah puncak harapan
Daya tewas di tengah gelanggang
Menjadi taruhan di mata pemilik
Sedangkan pagi masih mentah
Menggamit sejuta serpihan gubahan
Sebuah melodi duka dan lara
Antara sayang, benci, dan dendam.
..........................


.............
Apa salah bendera?
Bila sanjung kau kibar
Bila naik hantu kau bakar
Bila bangga kau pacak
Bila naik angin kau pijak
................



notakaki : Amacam? Ada komen? Jom usha-usha puisi di atas, agak-agak mana yang paling best? Setiap orang pasti ada pilihan sendiri. Lagipun, pemahaman terhadap puisi itu sendiri adalah subjektif. Aih, kalau aku jadi juri pun pening jugak nak pilih. Memandangkan puisi peserta lain lagi hebat, jadi takde la aku taruh harapan tinggi melangit sangat untuk menang kali ini. Kalau menang, aku anggap itu satu penghargaan, kalau kalah ini bukan penyebab untuk aku berhenti daripada terus berpuisi. 


psst, berdebar tunggu result macam tunggu result exam,LOL



KOLEKSI PUISI-PUISI HEBAT

Sahabat Contest Aku Berpuisi

  1. 'Ainun Qalbi
  2. Ahmad Humairi
  3. Aimie amalina
  4. ANGIN ANGAN
  5. ArepChePha
  6. Atiqah
  7. Atiqah
  8. Azrina Abu Bakar
  9. Bella
  10. Bisikan Pujangga Gelita
  11. Comek
  12. Dearly I D A / Pot
  13. fairus
  14. farra
  15. fuad ansari
  16. Hanjila
  17. Hans
  18. Ina
  19. Jamal Ali
  20. Kak Nida
  21. Kakzakie
  22. KhaiRuLe171
  23. kueh bakar
  24. leeya abdul
  25. Lia-De-Pinky-Leo
  26. MAISHARAH
  27. Maizatul Suraya
  28. mariah
  29. misya mialen
  30. mr kay
  31. ms. jana
  32. muhamadsufian89
  33. Muhammad Syahir Al-'Assya
  34. Muslimah Optimis
  35. Na'im Nikmat
  36. Nana Miyuki
  37. Noorhidayah binti Salehhudin
  38. Norgadis Labuan
  39. Nur Suhada
  40. nuraini
  41. nuraini
  42. Nurul Ain Zubaidah Bt Mohd Khalid
  43. Penaberkala
  44. peNulis SeNjA
  45. PeRmAtA bIrU
  46. puteraduyong
  47. puteri
  48. Qamarguyz
  49. s a r
  50. sakinah siddiq
  51. Sang Pencinta
  52. sekamar rindu
  53. sEtAnGGi SyurGA
  54. Shaker
  55. si para para
  56. Siti Muthiah
  57. Suhami Ahmad
  58. SuhaNa
  59. susuchan
  60. SYAF
  61. ummu
  62. waN Mohd Salim
  63. Woofer Storm
  64. yangbaik
  65. Zwan Sabri
CONVOFAIR 2011



Bergambar dengan classmates
Alif - Hamzah (President MPP) - Nuar - Aming - Faris (Project Manager Convofair 2011) - Jahar


Guano muka serious?

MAJLIS KONVOKESYEN KE-11 UNIVERSITI TEKNOLOGI PETRONAS 2011

Ramai betul ahli keluarga di amphiteater



Macam mana Aiman Nawwar (Ex-MRSM Jeli) boleh ada kat sini? Jeng jeng jeng, kantoi!

 Dalam ribu-riban orang yang konvo, ni orang first yang aku jumpa : Half


Rudy, kenalan masa IRC Carnival 2010

Family Rifdi, senior FIRC selaku vice president masa tahun 2008/2009

Orang kuat team gamelan UTP, Sanggar Kirana

Ore Qlate kito, Faisal. Kenal masa program JAYA

Amad dan Abi Aiman. Dua-dua kenal dalam FIRC.
Amad, head ANT dan Abi President FIRC
Abi Aiman ni lah pemilik blog tenangsudey


 Senior sejak dari sekolah menengah, MRSM Jeli
Masuk UTP pun, jadi senior jugak
Congratz bro Haidzir


Zuhair and da gang

 Zuhair dan Anis Akmal
bizi molek mok cik anis kemal kito, ambek gambar pun sambil duk layan call


 On the way balik, jumpa kak Izati dan famili
Project Manager IRC Carnival, kenal dalam FIRC jugak


Cari Sariy Syazwan tak jumpa-jumpa nak bergambar lepas konvo
Bizi molek manager, tapi sempat juga keluar makan sebelah malam


Apapun, tahniah sekali lagi kepada semua kawan-kawan, abang-abang dan kakak-kakak yang konvo.
Yang takde gambar kat sini bukan tak macho, tak ayu, cuma tak jumpa je. Baru tau, susah jugak nak cari orang hidup ni. 

All the best for your future undertakings!


notakaki: Tiba-tiba terfikir, sape la yang akan datang, tolong ambik gambar, bagi bunga time convo aku nanti. Owh, tak sabar rasanya nak convo. Doakan segalanya dipermudahkan ye. Semoga semester terakhir ini dapat ditempuhi dengan jayanya, amin. Tak sabar nak kerja, nak convo, dan ....................

Cuba tengok, siapa yang kena.....

Mana tau, ada muka member-member korang ke, takpun muka korang sendiri

Tapi, maaflah. Gambar tak clear sangat. Mungkin, hilang sikit kekacakan atau kecantikan korang,haha


Tu dia, vice chancellor UTP

Interview dengan ketua Sanggar Kirana, team Gamelan UTP

Oooo, Syazwan Sabri nama dia. Cayalah bro...

Timbalan naib chancellor, HEP UTP Tuan Haji MNR
Seorang yang sporting. Gambar aku dan Dr Sheikh Muszaphar kat sini dulu,dia yang tolong snap

Video bingkisan semasa MHI

Bro, perasan tak kamera duk zoom tuh?

Amboi, kusyuk betul cik adik dengar lecture. Sejuk hati mak ayah tengok

Bob dan Apis di kaunter finance pun ada? 
Bayar hutang ke bro?

Persembahan tarian baba dan nyonya

Perghhh Basharul, kusyuk betul tengok awek-awek duk menari

Aku nampak kelibat Harvin Kaur. Duk sembang apa tuh dengan Dr Balbir?
Eh la, Ida Amira dan Yuyue pun ada,haha

Sesi interview dengan penari UPAG

Fasih betul cik kak kita speaking

Baru balik dari Korea, ni live on TV3 pulak? Mantap habis

Sape-sape yang tak tau lagi, inilah dia Timbalan Naib Chancellor, Penyelidikan dan Inovasi

Ce tengok, kali ni sape pulak yang kena zoom

Macam kenal je sape ni. Budak batch JAN 07 jugak rasanya

Tu dia, siap posing peace lagi

Lama betul kamera zoom kat sini

Persembahan daripada kumpulan silat cekak UTP

Interview dengan pesilat UTP

Orang kat belakang tu senyum lebar nampak

Tu dia, sorang-sorang kena interview

Projek pelajar sekolah sempena Academic and Research Exhibition (ACADREX) di UTP

Kagum tengok projek kompas untuk tentukan kiblat bagi orang buta

Projek : Buat kertas guna hampas tebu

Adik-adik sekolah rendah dari Kedah
Buat kertas guna pokok kelapa sawit

Again, akak posing peace depan kamera

Projek : Penapis kotoran air dalam longkang

Eh, Harvin lagi...

Yuyue dapat call cakap muka masuk tv ke tuh? haha

Syafy dan Ijat pun ada rupanya

Nampak kelibat Encik Mat IRC kat belakang tuh

Kawan-kawan CJ7, cuba cari abang yang print PFD dan P&ID kita kat belakang tuh

Tengok brother tuh, siap angkat peace sambil buat calling lagi

Persembahan tarian oleh UPAG

Salah sorang ahli CJ7, Fazly duk kusyuk bersilat dan berjoget

Uishhhh, siap panjat-panjat tuuuu

Fazly, mintak sign,haha

Tamat siaran lintas langsung MHI dari UTP
Rupanya ada jugak kelibat Hanifi aka beliamuda dan Safwan Diah

Persembahan penutup

Alunan muzik gamelan dari kumpulan Sanggar Kirana
perform siap menari-nari langi sambil ketuk


notakaki : nasib baik aku tak pergi, kalau tak konpem pecah kamera tv3,lol. Apapun, maaf kepada semua pemilik wajah di atas. Entri ini hanyalah sekadar suka-suka. Tahniah kerana muka anda sudah masuk TV3. Konfirm bangga mak ayah dan orang-orang kampung. Simpanlah gambar masing-masing buat kenangan.Nak letak dalam resume pun boleh,hak3. Boleh ke? Takpun profile picture fb..


Untuk gambar-gambar high quality, buleh usha-usha sini 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...