NGETOP DI PARAM

/
50 Comments
akok

sam gupal

buoh mulong

butil nako

cara gulo

cara samba

tupat sutong

katun

lopak tikey

nekbat

teri mandi

roti jalo

tepung bukus

tepung pelito

sigho pisey

bledo leci

kek spey

kek pisey

puding gulo hanguh

putu maye


Maghi nok ghoyak bui, kuey-kuey nih hok paling sohor di param (pasar Ramadan) di Pantai Timur lebih-lebih lagi di Kelate nga Ganu. Acu tanyo sapo-sapo hok asal dari Kelate nga Ganu, demo tuh rajin make dok kuey-kuey ni. Raso-raso, majoriti brehi dooh nah make kuey-kuey nih. Kalu hok tok make tuh, jarey benar lah bunyi. Puok demo paling brehi kuey gapo weh? Bule-bule poso ni la, nok tringat balik kuey-kuey hok sohor ni. Lebih-lebih lagi kito hok duk luar dari Kelate atau Ganu, buke mudoh nok jupo goni kat tempat oghe. Ko guano?

Tapi kalu duk ghumoh, mok buak kito make. Hoktu lagi sedak.

Oh aloh, bau budu benga-benga pulok doh


TRANSLATION
Mari-mari nak bagitau, kuih-muih ni antara yang paling popular di param (pasar Ramadan) terutamanya di Pantai Timur iaitu di Kelantan dan Terengganu. Cuba tanya sesiapa saja yang berasal dari Kelantan atau Terengganu, pernah tak mereka makan kuih-muih yang disebut. Rasanya, majoriti akan cakap suka makan dan fanatik terhadap kuih-muih tersebut. Kalau ada yang tak pernah makan pun, cumalah segelintir. Korang paling suka makan kuih mana? Ye lah, bulan puasa ni la, nak ingat balik kuih-muih yang popular. Lebih-lebih lagi bagi mereka yang berada di luar Kelantan atau Terengganu. Mana taknya, bukan mudah nak cari kuih-kuih ni di tempat lain. Ada setuju?

Tapi, kalau di rumah, mak buat kita makan. Tu lagi sedap

 Cam panjang pelik je translation,lol


notahati : semahal-mahal secret recipe, sesedap-sedap kfc, selazat-lazat spageti, kuih-muih ni jugak kita ingat time bulan pose


You may also like

50 comments:

  1. oh my, baru aku tahu PARAM tu gapo. Hak3.

    ReplyDelete
  2. haha. namo ikut bhs kelate tu. meme ado kelah.

    kuih katun tu kawe tok kenal.

    ReplyDelete
  3. Hazwan Arif:
    tupak sutong favorite aku sejak kecik lagi yau
    klu nak try, buleh bawak lepas rayo ni,haha

    ReplyDelete
  4. NHAR:
    masukkan dalam list, susun jadual untuk sebulan terus
    mudah nk pi param :)

    ReplyDelete
  5. beliamuda:
    tahniah, 1 vocab baru untuk hari ni,lol
    PARAM = Pasar Ramadhan

    ReplyDelete
  6. Encik Khairi:
    payoh sangat dekpun nok translate kot bahasa standard,haha
    sam gupal tu gapo tak tau orang luar panggil

    kuih katun tu sedap, makan ngan nisey cair, kuiy tuh salut nga nyo

    ReplyDelete
  7. Wan Pai:
    kosu hok make ngan nyiur dih?
    sedap jugak tuh
    banyak dooh kalu nok senarai semua,haha

    ReplyDelete
  8. alamak..dok gheti ghoyak kelate..

    takpe2,universal sikit,hak3.

    Tak pernah gi makan sigho pisey (prnh tgk je), teri mandi, katun ngan..sam gupal.. lain2, hambo pernah telan, kawan2 bawok/buat time belajar.hek3.

    Nekbat je kot kureng skit..tak suka bila ia jadi kembang2,hak3

    ReplyDelete
  9. tliur molek tgk kue2...tupak sotong sedak kali..haishh, balik pulop gini

    ReplyDelete
  10. buah melaka/buoh mulong tu feveret tu... yummm

    yoko oghe kelate panggil buoh mulong, kawe tok pena dgr pun.. hehe. bukan onde2 ke?

    ReplyDelete
  11. teringin nak makan kuih akok

    ReplyDelete
  12. TYNTHA LANA:
    pergh, lana gheti kecek klate? haha, kagum

    nanti kena try la sira pisang, puteri mandi, katun ngan asam gupal tuh..sedap hingga menjilat jari

    ReplyDelete
  13. Najwa Sofwani:
    keno kelik pulok tuh make tupak sutong,haha

    ReplyDelete
  14. intan izani:
    onde-onde oghe panggil jugak
    nama ikut kawasan kot
    sejak kecik, panggil buoh mulong tu gak,haha

    ReplyDelete
  15. Nasrullah Jaafar:
    orang perak pun terliur gak ke? haha

    ReplyDelete
  16. Hans:
    akok kat bazaar ramadhan ada kot bro
    ce try cari

    ReplyDelete
  17. Sedak nyo.. rindu pulok nok balik Malaysia ^^

    ReplyDelete
  18. aku xpergi lagi bazaar
    esok lusa kut baru nk gi tgok
    :-)

    ReplyDelete
  19. akok...
    owh br tau nama sebenar kuih tu.
    sedap br makan semalam =)

    ReplyDelete
  20. wahh sedapnya.. meme meriah kueh2 dari pantai timur ni..
    buah mulong = onde-onde feveret ayoh.. blk nyambut poso kg ari tu dapat jgop make..

    ReplyDelete
  21. sedak weh pose kelate. bulih beli mace2 kuih. takdok sini weh.

    ReplyDelete
  22. tieykah:
    sedap la weh, tu lari kelik weekend ni,haha

    ReplyDelete
  23. arepchepha:
    kesian sungguh ore duk di perantauan
    sabar bro, raya ni jangan lupa balik msia

    ReplyDelete
  24. Hans:
    pergi pun beli kuih yg lama tak makan je
    bazaar ramadhan kat kelantan torbaik

    ReplyDelete
  25. Pembunuh Tanpa Bayang:
    owh, dah makan baru tau nama eh? lawak-lawak
    best kan? ni la kuih popular kat kelantan

    ReplyDelete
  26. HaiDa HiDa:
    oloh la, kelik poso qlate doh dio..
    awal molek
    marin sapa qlate, dey try akok, sigho pisey nga cara sambal jah

    ReplyDelete
  27. shameel:
    tu la boh, puah hati segho buleh kelik
    meta pun takpo la, puah hati

    ReplyDelete
  28. dugaan di bulan puasa. haha mak aih gile manyakkk :D

    ReplyDelete
  29. fairuz:
    banyak lagi ni kalau nak senaraikan semua, ni baru top 20,haha

    ReplyDelete
  30. ya Allah,sdp2 blako..tlan air liur tgk..xbaikkk!haha :P

    ReplyDelete
  31. ~kuyam~:
    sedap sengoti nih
    payoh nak cari loni, keno kelik kapong baru buleh make
    telan air liur sikit-sikit sudoh la, kurus poso,haha

    ReplyDelete
  32. Allahu akhbar..allahu akbar..tulun..akak nk pengsan!!Tgk kue pun nk pengsan!

    Uwaaaa..sedapnyyaaaaa sume tu..dah bertahun2 lamanya tak merasa..!luga meta2 peruk nih..nok bbukok 7 jee lagi nih..huhuhu

    ReplyDelete
  33. S.U.F.E.E.N.A.N:
    sabar kak, buleh la google cari resepi
    buleh buat time pose-pose ni utk lepas rindu
    nk balik pun jauh kan?
    lumrah orang duk seberang laut la tuh :)

    ReplyDelete
  34. terry bogart:
    semua sedap-sedap tuh, yg mana kau nak? haha

    ReplyDelete
  35. IMANSHAH:
    akok sedak sengoti
    loni mahal doh sikit, 5 butil RM2

    ReplyDelete
  36. ambo pling berehi tupak sutung;) rsa nak buat sj!!!!
    sedap sengoti kuih2 ......

    ReplyDelete
  37. FIFIEY LYCHEE MARATION:
    kalau gheti buat, bagus laa
    mudah nak makan lain kali :)
    kalau tak, balik kampong jugak la baru buleh makan

    ReplyDelete
  38. sedak2 wei kuih2 ni..ni la untungnyo ore klate..terbaikkkk

    ReplyDelete
  39. ♥♥ arabella ♥♥ :
    Best kan?
    akok makan yang panas-panas
    puding makan time sejuk-sejuk
    torbaik

    ReplyDelete
  40. currentlife2u:
    walaupun kuih manis-manis, tapi sedap dimakan,haha

    ReplyDelete
  41. Rohaizam Rosli:
    kalau kuah sedap, memang terbaiklah roti jala

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...