Sireh Bermadah Pinang Berbelah
Adat Kelmarin Disusun Rapi
Merisik Sudah Bertunang Pun sudah
Majlis Kahwinnya Kini Dinanti

Kain baldu kain bertekat
Dibawa orang dari Melaka
Sudah berpadu kata sepakat
Kalau jodoh bertemu juga


Kad undangan perkahwinan

Maka kalutlah keluarga teruna dan keluarga dara masing-masing membuat persiapan rapi;
Kad undangan dan jemputan dikirim ke sana sini;
Kaum kerabat dan kenalan dijemput bertandang ke mari;
Datang memeriahkan majlis meraikan Raja Sehari!


Al-kisah bermula......


KG CHEKONG, PENDANG, KEDAH
10 MAC 2011

kenapa berinai 3 jari?


Pohan segar bila dibaja 
Segar mewangi kuntumnya bunga
Malam berinai adat sahaja
Berarak bersanding keesokan harinya


MASJID GUAR CHEMPEDAK, KEDAH
11 MAC 2011

Kata pengantin baru : Saat paling mendebarkan dalam hidup aku adalah "akad nikah". hahaha

Berduyun-duyun kereta berselisih
Berasak-asak di pintu tol
Genap setahun bercinta kasih
Tiba masa diijab kabul

Berborak hingga hari senja
Asyik bersembang bersulam cerita
Berdebak berdebuk hati dirasa
Kerana mengadap pak imam tercinta

Hati gembira bukan kepalang
Akad sekali disahkan saksi
Muka yang gusar kembali tenang
  Riak yang kelat kini semanis laici


Ikatan kasih suci suami isteri
Padi rumbia ditampi-tampi
Isi durian di sebalik duri
Hari bahagia dinanti-nanti
Kini sah jadi suami isteri


jangan gadoh-gadoh, hehe

Selesai berpakat disedia hidangan
Duduk beradap malu berjelingan
Selesai berakad diadakan jamuan
Untuk ditatap tetamu undangan

 

GUAR CHEMPEDAK, KEDAH
12 MAC 2011

Kasihnya kakak kepada adiknya
Belek membelek lepas tak faham
Kosik mengosik satu talam
Solik menyolik kerja mak andam
Usik mengusik itu disulam

Satu bulan semak menyemaki
Kain cantik siang-siang dibeli
Satu badan mak andam teliti
Solek sana sini sampai menjadi


Meriahnya majlis bersama keluarga dan saudara-mara
Demi mengia madah pujangga
Banyak suara patut diterima
Hari bahagia sudahlah tiba
Sanak saudara turut bersama

 Menyusuri Gerbang perkahwinan
Soksik soksik satulah gejala
Wartawan bekerja dibidang rutin
Usik mengusik itulah mula
Bertunag hingga ke jinjang pelamin



Sungguh harum bunga rampai
Dibawa orang ke tengah balai
Sanak saudara sahabat handai
Datang meraikan dua mempelai

Raja sehari
Bila mata bertentang mata
Kasih berpadu cinta terjalin
Bila sudah seiya sekata
Lalu bersanding di atas pelamin

Sungguh cantik anyaman rotan
Buat hamparan raja sehari
Sama cantik sama sepadan
Bagaikan raja dengan permaisuri.

Di ijab kabul suami isteri
Jodoh pertemuan sudah tersurat
Berkasih sayang suami isteri
Semoga berbahagia dunia akhirat

Bunga manggar di kanan kiri
Bunga rampai hiris hirisan
Pengantin baru raja sehari
Tambah berseri dengan hiasan

Sanak-saudara dari Kelantan
Semai temu dihujung petang
Sebagai petua dari Pak Tua
Ramai tetamu berkunjung datang
Rai bersama hari bahagia


Kesian, tersingih sorang-sorang. Partner x datang,LOL


MELOR, KOTA BHARU, KELANTAN
17 MAC 2011
Pasti bersua pulang raya
Ramah berkias uda dan dara
Hari bahagia menjelang tiba
Rumah dihias bonda dan saudara


Buah rambai tumbuh dihutan
Dihujung ranting buahnya lebat
Mari beramai kita doakan
Semoga majlis mendapat berkat

Majlis menyambut menantu
Ikan gelama ikan tenggiri
bersama dengan ikan cencaru
Bersama-sama kami ke mari
Hendak meraikan pengantin baru

Selamat datang ke Kelantan
Beli gula di pekan baru
Berbalut kertas merah kuning
Sila-sila pengantin baru
Dua sejoli jalan berganding


Aishhh, best la plok nampak. Rugi takde di tempat kejadian
Harum semerbak bunga rampai
Sekuntum mawar sudah disunting
Duduk keliling tetamu yang ramai
Melihat pengantin duduk bersanding


Kek double meaning : Kek perkahwinan dan kek birthday

Senyum sokmo :)
Cantiknya burung cenderawasih
Terbang sekawan di hari petang
Kami ucapkan terima kasih
Kepada tuan yang sudi datang

Mawar merah di atas peti
Bunga melur saya kalungkan
Tuan rumah berbesar hati
Apa yang kurang mohon maafkan


Anak-anak buah : 8/15 yang ada

Yang jauh sudahlah dekat
Sudah dekat bersalam-salaman
Kami berdoa semoga berkat
Menempuh hidup di dalam aman

Mawar merah harum mewangi
Jambangan digubah berseri-seri
Doa restu kami iringi
Baik berpakat suami isteri
 
Sudah bersarang burung tempua
Sarangnya tinggi tidaklah rendah
Dahulu seorang sekarang berdua
Ikatan janji tertunai sudah

Sudah bersarang burung tempua
Sarangnya jauh tidaklah dekat
Dahulu seorang sekarang berdua
Baik-baik duduk berpakat

Di dalam dulang berisi sagu
Sagu dimakan burung merpati
Jangan bimbang jangan ragu
Hidup baru kini menanti


p/s : Entri 20 March 2011, tak sempat nak publish. Dah berkulat di draft dashboard. Lupa plak den. Rasanya belum terlambat, baru sebulan kot berlalu. Apapun, Selamat Pengantin baru buat abangku Faizal Alwie dan kak iparku, Suzana. Semoga kalian akan sentiasa berbahagia hingga ke akhir hayat. Amin.

Ni je lah hadiah yang mampu adikmu berikan sempena majlis perkahwinan kalian. Sebulan kot peram. Smpena ulangtahun sebulan perkahwinan kalian, terimalah entri ini sebagai hadiah ulangtahun,hahahaha.


Next, turn tuan punya blog la plak kan? lol . Cari calon sat....



A friend in need is a friend indeed

Hidup saling memerlukan antara satu sama lain
bagai aur dengan tebing
bagai isi dengan kuku
berat sama dipikul, ringan sama dijinjing
bukit sama didaki, lurah sama dituruni
hati gajah sama dilapah, hati nyamuk sama dicecah
kerana apa?
kerana bulat air kerana pembentung, bulat manusia kerana muafakat
itulah simbiosis hidup

jangan sampai bagai enau dalam belukar, melapaskan pucuk masing-masing
jangan sampai kera di hutan disusukan, anak di rumah mati kelaparan
kerana apa?
kerana akibat nila setitik, rosak susu sebelanga
itulah parasit hidup
-penaberkala-



Dedikasi istimewa khas buat semua teman-teman tidak kira jauh dan dekat, lama atau baru






If you ever find yourself stuck in the middle of the sea
I'll sail the world to find you
If you ever find yourself lost in the dark and you can't see
I'll be the light to guide you

Find out what we're made of

What we are called to help our friends in need

You can count on me like one, two, three

I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh

If you toss and you turn and you just can't fall asleep

I'll sing a song beside you
And if you ever forget how much you really mean to me
Everyday I will remind you

Find out what we're made of

What we are called to help our friends in need

You can count on me like one, two, three

I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh, yeah, yeah

You'll always have my shoulder when you cry

I'll never let go, never say goodbye

You can count on me like one, two, three

I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh

You can count on me 'cause I can count on you


 Best jugak lagu ni, first time dengar terus tempek kat blog
___________________________________


notasiku : Thanks to all my friends, no need to mention here because you know who you are. They cheer me up! Stress become less, sometimes mad become glad. 


When I'm down, please let me up. Never let me down, please wake me up!


AKTIVITI HUJUNG MINGGU


1) JERIT!

Kalau duduk/tinggal/menetap/singgah area Tronoh, khususnya warga UTP, boleh la jenguk-jenguk Multipurpose Hall (MPH), Universiti Teknologi PETRONAS untuk tengok teater JERIT - JILID 1 : UNTUKMU PALESTIN. Sebuah teater garapan Tronoh Theater Shop (TTS) hasil karya dan arahan Hissam dengan gabungan Space Gambus Experiment (SGE), In-Saff, Morven dan lain-lain. Hanya dengan RM5, tak payah keluar ke Ipoh untuk tengok movie. Apa kata tukar selera dari tengok MOVIE, kita ramai-ramai pi tengok TEATER, amacam?

TARIKH : 9/10 APRIL 2011
TEMPAT : MPH UTP
MASA : 900PM



A Theatre 'Suara Kebangkitan' featuring SPACE GAMBUS EXPERIMENT, Morven, In-Saff, Tronoh Theater Shop, Poem reciter and other performers. This is Jerit! Jilid 1 : Untukmu Palestin brought to you by Tronoh Theatre Shop.


2) PESTA DURIAN BUKIT GANTANG : RM9.90

First time tahu ada PESTA DURIAN BUKIT GANTANG. Untuk peminat durian tegar, boleh la bawak perut 4 bilik masing-masing ke Bukit Gantang hujung minggu ini. Semoga terubat kempunan nak makan durian selama ini. Dengan serendah RM9.90, anda boleh makan durian sebanyak mungkin. Nak makan sampai pengsan pun boleh, makan sampai muntah keluar tempoyak pun takde orang kisah.. Ajak member-member pergi serang Bukit Gantang hujung minggu ni.








TARIKH : 9 - 10 APRIL 2011
TEMPAT :HENTIAN BUKIT GANTANG
MASA : 1000 Pagi - 500 petang

 
 Apa yang menarik?
  1. Kanak-kanak 7 tahun dan ke bawah - Free of charge, tiada bayaran akan dikenakan
  2. 50% diskaun untuk sesiapa sahaja yang singgah untuk membeli durian
  3. Pelbagai pertandingan bakal diadakan : Pertandingan makan durian, teka berat, teka ulas durian

Tak menarik lagi? Mai ramai-ramai tengok suasana kemeriahan Pesta Durian yang pernah dianjurkan di Bukit Gantang di sini : Pesta Jom Makan Durian telah berlangsung dari 17 hingga 19 July 2009 bertempat di Hentian Sebelah Bukit Gantang (Arah Utara) 



So, kepada kawan-kawan yang konvoi ke Bukit Gantang esok, pandulah kenderaan dengan cermat dan selamat. Semoga selamat pergi dan balik. Selamat menjamu selera, selamat makan durian.


TIPS : Beli air cap badak siap-siap satu dozen,haha
TIPS SEDAP : Masak pulut siap-siap, makan pulut durian, perghhhhh. Slrupppppppppppppppp


Inilah 2 aktiviti utama untuk hujung minggu ini bagi sesiapa saja yang FREE dan AVAILABLE terutamanya untuk orang-orang Perak. Agak-agak, Usop Welca join dok Pesta Durian Bukit Gantang? Mana tau takut jadi host ke,haha.


Bila digabungkan, maka jadilah : JERIT!!! PESTA DURIAN SERENDAH RM9.90 : MAKAN SAMPAI MUNTAH KELUAR TEMPOYAK PUN OK!


Selamat berhujung minggu :)
Selamat tinggal MAC, selamat datang APRIL

Kini APRIL kembali dengan kehangatan yang luar biasa

Meneruskan tradisi yang kini telah masuk musim ke-3

Pastinya, lebih meriah, lebih menarik, dan lebih mendebarkan

Apa lagi kalau bukan, CPL 2011 EDISI APRIL yang bakal kunjung tiba



CHEME PREMIER LEAGUE : Kejohanan futsal Kejuruteraan Kimia

Chemical Engineering Jan 2007 Intake (CJ7)


PENGENALAN
klik tajuk berikut untuk laporan lanjut
 










 PROMO CPL 2011 EDISI APRIL



Undian ramalan bakal Juara CPL 2011 Edisi April telah disemarakkan di facebook.

You can vote here for your favorite team : VOTE

Kedudukan terkini pilihan penonton
1) The Nerds : 13 votes
2) Chemical Assessment : 12 votes
3) Pejambubeh : 10 votes
4) Oreo : 9 votes
5) Jogantan : 9 votes
6) Faramel : 2 votes


 PROMO VIDEO CPL 2011



Credit to : Syazwan Zubir

PREVIEW CPL 2011 EDISI APRIL

Masih lagi mengekalkan ORGANIZER yang sama




Wartawan liputan rasmi yang sama iaitu Hanifi/beliamuda 

beliamuda.com selaku media rasmi CPL

Dapatkan keputusan mutakhir perlawanan dan lintas langsung di twitter beliamuda 




TEAM CPL 2011 EDISI APRIL

Masih lagi mengekalkan 6 team utama dalam edisi terdahulu, EDISI 2 untuk terus berentap pada EDISI 3 kali ini. Kemungkinan besar, sedikit pertukaran pemain dan percaturan baru bakal dilakukan oleh setiap pasukan. Kini tunggu dan lihat pada hari kemuncaknya nanti, 30 April 2011. Sama-sama memeriahkan CPL 2011 EDISI APRIL.


FARAMEL


CHEMICAL ASSESSMENT


JOGANTAN

PEJAMBUBEH


THE NERDS


OREO

Kepada semua warga CJ7, anda dijemput hadir untuk memeriahkan suasana CPL 2011 EDISI APRIL kali ini. Jangan lupa tolong sediakan first aid dan air minuman sekali,haha.


Pastinya OREO kehilangan pemain berbisa untuk kali ini, iaitu kalampatah/beliau/hazwan arif (banyok sangat namanyo). Sama-sama doakan supaya beliau cepat sembuh dan dapat meneruskan sesi pembelajaran seperti sedia kala. Dengar kata, OREO sedang memujuk Hamzah untuk join team mereka. Adakah Hamzah akan setia dengan FARAMEL ataupun beralih arah? Tunggu dan saksikan keputusannya nanti.


Kini, masing-masing mencari peluang dan sibuk mengadakan friendly match untuk bersiap-sedia menjelang CPL 2011 EDISI APRIL. Nampaknya, edisi kali ini agak meriah dengan sambutan daripada semua peserta. Makin dihangatkan lagi dengan VIDEO PROMO yang mantap hasil kerja Syazwan Zubir. Semoga apa yang dirancang bakal terlaksana dengan jayanya. Good luck kepada semua pihak urusetia, tenaga kerja dan peserta CPL 2011.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...