INTERNET + TENAT = INTERNAT

/
30 Comments


Bila internet membuat hal
Semua akan bukak perihal
 
Bila internet  menjadi lembap
Semua kerja tertangguh tak siap

Bila internet seringkali tenat
Nak connect pun selalu tak dapat

Bila internet menjadi isu
Aku pun tak larat nak terus membisu






Agak-agak kalau tak dapat connect internet / internet lembap tahap siput sedut dalam kampus sebab apa?
Mungkin sebab-sebab ni kot:
  1. server tak berapa nak sihat (luar kuasa)
  2. catuan connection oleh pihak berkuasa (luar kuasa)
  3. ramai sangat download movie ( gila kuasa)
  4. ada kaki-kaki hacker merosakkan segala network (memang mereka paling berkuasa)
No 4 tu kasik highlight sikit kasik terang. Sebab tak mustahil wujudnya makhluk-makhluk perosak macam ni.Kalau pernah jumpa dan kena dengan orang macam ni, memang tahu la kesan dan akibatnya. Dalam terang ia tersembunyi,LOL.

Bukan tuduhan melulu, tapi tak mustahil ada. Jadi, sesiapa yang ada kelebihan dalam bidang hacking especially in networking tuh, gunalah sebaiknya. Jangan sampai menganiya dan menafikan terus hak orang lain.

Aku ingat balik kampus dari internship 8 bulan, dah setle pasal masalah internet. 8 bulan duk cakap pasal masalah yang sama je kat rumah sewa, naik tensi dowh. Balik sini pun, ramai gak yang masih duk cakap-cakap pasal internet. Adoi, macam-macam isu ada. Malas nak ambil port, asal dapat connect pun dah ok. Terima kasih internet, jangan tenat selalu.


tukang taip : Baru cuba kerjaya baru, jadi penulis komek la plak


You may also like

30 comments:

  1. Andai tertutup tirai sufi yang terang tidak nampak terang.... (lupa lirik daaa!!)

    *mase utk rehatkan laptop tu. Let's work-out:-)

    ReplyDelete
  2. tenet rumah aku pon tenat gak kdg2.
    eh nk jd penulis komik?waaaaaaaaa =)

    ReplyDelete
  3. Internet => in-tenat

    Cukup-cukup, tak dapat nak update blog...

    ReplyDelete
  4. a n a s t a s y e a:
    alhamdulillah, hari ni dah ok
    harap terus berkekalan

    ReplyDelete
  5. blog-tips-kurus:
    tu dia, siap bagi lirik lagu
    kena betul2 cari lagu nih,haha

    masa untuk tutup buku muka dan buka buku teks :)
    tp susah gak takde internet, payah nak buat rujukan dan download note

    ReplyDelete
  6. A.D.A.M.:
    slow ok lagi, yg xleh connect terus tu masalah sikit, adoi

    ReplyDelete
  7. f_aRa_aINa989:
    tp suka gak tengok muvie, tak payah pi panggung,haha

    ReplyDelete
  8. amirah:
    maju la kat rumah pun ada internet
    bukan penulis komik pon, saja try usha-usha website pixton

    ReplyDelete
  9. Ibnu Jamaluddin:
    hilang terus kot mood nak update 2 minggu lepas,haha
    download notes dari elearning pun semput,adoi
    ok dh kot skang

    ReplyDelete
  10. jenis2 hackers ni yg menyusahkan..
    sabar je la bro nak buat mcm mana..
    kami pun pkai brodbnd ni bkn ade sgt mau plak kat tgh hulu kampung ni lg le tenat..

    ReplyDelete
  11. pakai broadband ni lagi la super tenat. sabau jela.

    ReplyDelete
  12. LiFe KaMi:
    tak semua hacker yg menyusahkan
    ada gak yang bijak pandai, guna untuk kebaikan bersama
    tp yg pentingkan diri tu mmg tak bleh blah
    sabor je la

    sama la, kat kampung memang lost connection terus
    apepun, selamat kembali ke kediaman untuk kalian bertiga

    ReplyDelete
  13. Faris Al-Muhandisu:
    bagi yang tahu, tahu la
    tak tau la takut dah berubah kan? haha
    tp sekali dah terkena memang serik bos

    ReplyDelete
  14. intan izani:
    broadband? kadang-kadang penat dan tenat gak
    tu cadang nak terminate je

    ReplyDelete
  15. arap xde yg hack saya nye.huhu bahaya2.. dahsyattttttt

    ReplyDelete
  16. Cik Cammy Lia:
    haha, so berhati-hatilah selalu
    jgn kasik org hack sesuka hati selagi mampu kawal
    klu kes kat uni, mmg takleh kawal la

    ReplyDelete
  17. Pasal internet boleh jadi madah.. nice sangat

    ReplyDelete
  18. THE LEKAT LEKIT STORY:
    Idea spontan, btw thanks

    ReplyDelete
  19. camne nak kawal awk kalo dh org nk buat.huhu...sy bab2 tenet ni mmg slow ckit hehehe

    ReplyDelete
  20. Cik Cammy Lia:
    sama la, x mahir sgt pasal internet ni
    tp berdasarkan pengalaman, boleh la share sikit

    ni biasanya kalau pasang internet kongsi rmai2 kat rumah sewa bersama rakan-rakan
    1) jangan bagi orang guna laptop/komputer tanpa pengetahuan kita sbb mungkin dia akan edit setting
    2) gunakan pasword utk internet supaya ahli rumah je boleh guna, org luar tak dpt connect
    3) jgn percaya sgt kat orang, kemungkinan besar dia akan salahgunakan kepercayaan kita dan kelebihan kemahiran yg dia ada utk sedut sebanyak mungkin internet
    4) bincang elok-elok, klu nk download movie biarlah ikut masa bukannya sepanjang masa utk elakkan internet lembap macam siput sedut

    klu cam kes entri ni, kami x boleh buat apa la sbb pihak pengurusan universiti yg handle
    pasrah je lah,haha

    ReplyDelete
  21. nuar ..haha point no 4 xleh blah tu hahahaha..HACKER2 lalalala mmg gelak kaw2 hahaha..nice comic

    ReplyDelete
  22. faiz:
    tu pasal, sebab hari2 terserempak dowh
    dapat idea terus nk update blog,haha

    ReplyDelete
  23. Admin:
    seb baik skang dah tak tenat
    dah jadi INTERNET balik

    ReplyDelete
  24. owh mcm tu ke penaberkala ?hehe thanx for de info.mujur kat umh xde internet

    ReplyDelete
  25. Cik Cammy Lia:
    tu psl, kat rumah xde internet gak
    biasala org kampoong

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...