nobody can replace CJ7 in my heart~ CJ7 is the best! :) :) senyum sampai pagi esok~~ hehehe
Less is actually more!.
thank you everyone dearest CJ7 =)
The best batch in UTP is CJ7, the best people i knew are from CJ7, the best organizers are from CJ7, the best audience are from CJ7 and most of all the best friends are CJ7 friends.
In summary, CJ7 is the best in everything!

Love you all!
All precious memories in the past 5 years have been wrapped in one night. Fellow CJ7 friends, I don't think I can forget those memories. In fact, I don't want to forget them. Spending half a decade with you guys really taught me a lot of things. In 5 years, there is so many things that I can achieve and have achieved. Wish you all the best and good luck. I close this chapter with a wide genuine smile and I look forward to the future. Next time we meet again, it will be a different story altogether =.=~
After tonight I feel like I wanna be with cj7 forever! I love u guys and I'll miss you all~
Dear CJ7, thanks for the memories that we had for the past 5 years. Thanks for your presence in one of my life chapters. Such a wonderful experience. Now, welcome to the 'real' life. All the best in your next chapter of life. Nice to meet all of you. See you again. >___<
The best dinner ever,thanks cj7!!and wonder girls i luv u all!!
homaigod, what a nite! cj7 daebak!
Gonna miss all of you & the moments treasured together, thank you CJ7... ;')
‎~Every beginning has its own end, and for us today is the day we bid our farewell.......but the memories remains, as long as we continue to cherish every moment together~ *dedicated to the beloved CJ7*
Biarkan kenangan berbunga diranting usia. Love you all CJ7
T_____T
cepatla post gambar CJ7 sekalian~~ hahaha
CJ7 rock!!!
it might not always be sunshine and rainbows throughout these 5 years, we've gone through serious episodes of stress and pressure too..but that's what makes us stronger and mature, for what it's worth..CHEMI JAN 07, x.o.x.o

P/S: meletop sgt farewell dinnner td.. :)
today marks as one of the best memories of my life..will always remember all of you, forever CJ7!
tonite nak like status clasmatess je :P
Muhammad Aminuddin
Masa berlalu begitu pantas.Usia kita terus meningkat.Umur kita akan sentiasa bertambah..Sedar sedar,kita semua di ambang perpisahan.Walaupun apapun,moga perpisahan ini bisa mengeratkan lebih silaturrahim kita bersama.

Good Bye CJ7..Good Luck to you all.

Minta maaf dari hujung rambut ke hujung kaki atas kesilapan dan kekhilafan diri..Minta maaf juga atas spam2 useless yang buat korang frust.Haha.
the awkward moment when CJ7 is more awesome than Barney Stinson. Congratz guys for the best dinner ever in UTP :D
‎#CJ7FarewellDinner sangat sentimental.
Out of 5 years in UTP, the last year of my degree is the most memorable part when I started to know them.they changed me to be a better CJ7-ian..if at first i would not care about this cj7 thing, but after knowing them,they gave me the most beautiful chapter in my life during my degree..Even it's only a year and half..but I love them the most.. Annie Abd Ghani Isyida Syahidah Deqnor Carina Syakilla Azman Aishah Rosli..Let's fill our last weeks with lot of plans!!

Sincerely,@Mira Ya
adeyhh rosak abis make up nangis punye psl. nih sume slh Isyida Syahidah, die yg trigger dlu! =\
all in all, cj7 farewell dinner was a blast!
(i never knew i was tht picky when shopping?!)

nway, sayangggg korg sume.. forgive me if i've ever hurt ur feelings in anyway these past 5 years. let's keep in touch!
nk ckp thx jgk to cj7 farewell dinner organizers~ korg mmg daebak!
d games were fun, d performance was nice, n d food was awesome!
kalo xd games td, xkn tawu pun diri sebenar Aminuddin, Syazwan, n Nasrullah :P
x lupe gak geng awok2 Khairulamin, *pe ntah fb nijey?
wahhhh, fb malam ni sgt active dgn "comments" and "like"~~~ (^_^) hihi~~
Sume CJ7ians update kt FB ke??takde kat twitter da?haha
Million thanks to Faisal Sazali, Zaquan Fauzan, Aishah Rosli, Syakilla Azman for tonite's performance.. korg memg awesome!! hehehe

even belatih berapa jam je... kira ok la kan.. hehehe
cekgu faisal kita mmg hebat la~~~ (^_^)
da xde ke CJ7 members nk bt status anything pasal CJ7?nk like semua ni
It's just beautiful moment with you all CJ7...
LOVE~~~ :D
CJ7, I will always miss you..~
It was sentimental, but I will not cry. Because we'll meet again, sometimes. Plus, I don't cry. Good luck all. Apologies. :)
‎5 years of great memories, Thank you to all CJ7!!!
I ♥ you all!!

All the best for your future!!
bru j pg td ckp kat Irda, "kte xd perasaan pun nk abis nih.. sbb rasa mcm nnt boleh je jumpe lg.. it's not goodbye forever"
tp td dinner, lpas tgok muke2 kwn cj7, bermaaf-maafan, then it hit me, ntah bile plak next time dpt jumpe korg..
thus, d tears..
so, kalo korg nk kahwin k ap k, jemput taw! I'll do my best to come. insya allah =)
*ok, ckup dh kot post psl farewell dinner. need to sleep now
Ku susun sepuluh jari, ku hulurkan tangan memohon kemaafan. Maafkan khilafku, maafkan dosaku, maafkan kata-kataku, maafkan perbuatan ku. Halalkan ilmu yang dicurah kepada ku, halalkan makan dan minum ku. Semoga persahabatan kita kekal mekar dulu, kini, dan selamanya. Thank You Cheme Jan'07.
The best ever farewell dinner in my life is #cj7farewelldinner . CJ7 is really awesome! I'll not forget this. Thankz to all CJ7ians. (^_^)
Farewell Dinner Chemical batch January 07 " CJ7" , it's been a wonderful 5 years journey spent with all of you, i will always love you and forever remember you..
pale dok pening lagi overdose malam CJ7 yg awesome!
-awesome event
-awesome food
-awesome games
-awesome people
-awesome memory!
thank you CJ7 & all the best for the next step of your life
Me: "I didn't win the NTM award, but it's ok coz I won the biggest award yet. I won ur friendship, I won the memories, and I got all of you. What else to be won? I used to be famous 5 years ago anyway... :P"

kne la pkai ayat cool lpas klah..haha~~anyways, congrats ya to all the award winners! 
I LOVE CJ7 so MUCH!!!!!!!!!!!!!!!! Im gonna miss CJ7.... sob3..
I don't always say this to everyone, but when I say it, I mean it...CJ7, u guys are legend..wait for it...wait...wait...dary!

And thanks for the past 5 years of smiles, tears and feelings...and I guess that's why I won't say goodbye with tears in my eyes, because that moment when I said goodbye, I was really saying we'll meet again...
(^,^) so lets meet again guys, one day surely!
Dear CJ7, you are a phenomena that has change the path of the world!awesome!!!

Terima kasih untuk segala-galanya. Maaf di atas semua salah silap jika ada yang terkasar bahasa, terguris hati. 5 tahun bersama namun kejap je rasa..apa-apa pun, kenangan terindah telah tercipta dan akan terus bersemi dalam ingatan masing-masing.semoga ukhwah yang terbina diberkati dan terjalin selamanya.

CJ7, WE ARE THE BEST!! :)

*p/s: kalau aku ade hutang dengan korang, cepat2 gitau. :P
i hate farewell the most. so,lets keep in touch cj7.we learned, fought and rose together for 5 years.we survived until the end and bet u all will success afterwards.we are in different path after this.last words,good luck to all of u for whoever you chose to become~ \o/
CJ7!! this is not a goodbye.. we will meet again someday. keep in touch.. reunion nanti, hopefully dpt jumpa semua.. all the best in the future.. Sorry for everything
‎2011 has been great; start the year off getting engaged, got married somewhere in between and end the year with fellow cj7

301211: cj7 farewell dinner - bunch of laughters, gallons of tears, beautiful memories to treasure of our final year together
-penaberkala-
I will keep all these words here, so that when I miss all of you, I can open this and read them one bye one!
I believe, I'll smile when I read this one later, maybe in the future.

I love you all, my dear friends!
CJ7 awesome

notakaki : CJ7 kasik peluang untuk aku ada kawan yang lain negeri, kawan India, kawan Cina, kawan dari Yaman, Egypt, Thailand, mahupun India. Glad to know all of them. I'll never forget all of you, InsyaAllah.
 ada lagi ke yang tertinggal? 

 


Kenapa garpu je?
Untuk melengkapkannya, masing-masing main peranan sebagai sudu!
Kami selaku Ahli Jong Kalut (AJK) hanya mampu sediakan garpu.
Dan andalah bertindak sebagai sudu
Sama-sama meriahkan pinggan makan malam, malam ini!
Kita ibarat sudu dan garpu
Ceeewahhhhh



Just a reminder
Our CJ7 Farewell Dinner tonight at Room 9, Pocket D
Please wear your new CJ7 T-shirt!
Theme : We are one!
Regardless the state, country, race or religion.
We are all friends!

See you there at 800pm!
Don't be late


CJ7 End of Year Awards

Who will win?
I don't know
You don't know
Only Safwan Atan knew the result



Congratulation in advance to all the winners!


How about the menu?

It's simple

Western Food style





Hopefully, you will enjoy the food!

Enjoy the foods, Enjoy the show, Enjoy the activities

Let's we make another memories here


Don't miss the chance!
I look at all the pictures of the past thinking of how the years went by so fast
Sometimes the best memories are sad, because you know they will never happen again
See you there!


Don't forget, our checklist for tonight :)


Biar Sampai Ke Bintang
Asmidar
 
Biar mimpi mimpi kita
Jejak sampai ke bintang
Walau harus menggapai awan
Menongkah arus ini
Aku tak berundur dengan mudah
Tapi mimpi harus aku
Tiada gunung yang terlalu tinggi
Tiada lautan terlalu luas
Untuk mereka memisahkan kita
dari mimpi-mimpi kita ini
Jangan resah ini takdir
Tuhan mendengarnya
untuk mebawa mimpi-mimpi kita

Source : telavivcity


2011 hampir berlalu pergi
2012 semakin menghampiri
Pencapaian GPS PMR 2011 mengikut MRSM

1 GEMENCHEH 1.0204
2 PASIR TUMBOH 1.0210
3 KUALA KUBU BHARU 1.0238
4 PEKAN 1.0248
5 PASIR SALAK 1.0313
6 LENGGONG 1.0341
7 TERENDAK 1.0380
8 GERIK 1.0385
9 SERTING 1.0408
10 KUALA KLAWANG 1.0414
11 KUALA TERENGGANU 1.0420
12 MUADZAM SHAH 1.0461
13 BESERI 1.0479
14 TRANSKRIAN 1.0479
15 KUBANG PASU 1.0489
16 BATU PAHAT 1.0490
17 BALIK PULAU 1.0494
18 LANGKAWI 1.0508
19 PENDANG 1.0511
20 PDRM KULIM 1.0533
21 PONTIAN 1.0534
22 MERSING 1.0626
23 KEPALA BATAS 1.0631
24 KOTA KINABALU 1.0658
25 KUANTAN 1.0661
26 KUALA BERANG 1.0691
27 FELDA 1.0708
28 PENGKALAN HULU 1.0748
29 ALOR GAJAH 1.0748
30 KUALA LIPIS 1.0748
31 KUALA KRAI 1.0774
32 MERBOK 1.0811
33 KUCHING 1.0817
34 KOTA PUTRA 1.0833
35 BESUT 1.1066
36 JELI 1.1174
37 TAWAU 1.1252
38 BETONG 1.1263
39 MUAR 1.1563


Sumber : Teori Enam belas

Tahniah kepada semua calon PMR 2011. Semoga pencapaian PMR ini dapat menjadi titik-tolak permulaan untuk mencapai kejayaan yang lebih cemerlang dalam SPM nanti.  

The past cannot be changed, the future is still in your power!

RANKING SBP PMR 2011 boleh rujuk di blog beliamuda (klik sini)

RANKING MRSM DAN SBP PMR 2012 boleh rujuk di entri terbaru (klik sini)










Ya Allah, permudahkanlah urusanku dan rakan-rakan seperjuangan hingga ke pengakhirannya. Amin
SEBELUM
"Kalau tak sibuk, tak dikejar "dateline", tak dipanggil "student", ye dak?

Macam tu lah hidup seorang "student", di mana jua kita berada menuntut ilmu. Assignment, Project, Quiz, Test, Report dan kaum-kerabatnya tuh dah sebati dalam diri. Buat kerja "last minute", study "last minute", dah jadi normal. Selagi tak dekat dengan "due date", selagi itu tak mahu terkedek-kedek buat. Macam aku. Bila dah semuanya dekat dengan "due date", mulalah nak berkalau-kalau.

Kalaulah aku buat awal-awal......

Kalaulah buat projek lain bukan projek ni.....

Dan macam-macam kalau lagi yang keluar

Hakikatnya, semua sudah terlambat. Bak kata Cikgu Yoe time Fizik dulu, "Kalau main buah kalau, kepala kereta api pun buleh buat colek". Dalam erti kata lain, tak payah nak beralasan. Masalahnya, sampai sekarang tabiat tuh tak blah blah dari dalam diri. Astaghfirullahalazim...Ish3 (Giling kepala sampai pening).

Lepas tu, bila dah "due date" makin dekat, baru nak terkedek-kedek buat list down "things to do". Sekali buat, mak aih. Panjang berjela tuh. Banyak jugak kerja kena siapkan. Masa dah suntuk. Hah, mulalah rasa tak senang duduk. Ni orang kata, "sudah terhantuk baru terngadah". Jadi zombi la malam-malam. Duk ratah dan mamah kerja-kerja yang bertimbun. Nak kencing, nak berak pun tertahan-tahan. Bajet "masa itu emas" la time-time genting macam ni? Tak paham dengan diri sendiri,haha.

Nasib baik ada quote "better late than never" dalam dunia nih. Duk pegang kata-kata ni lah, kasik semangat kembang sikit. Dah tau "due date" dah dekat pun, pulun la habis-habisan dengan buat-buat "cool", siapkan mana yang patut ikut keperluan dan kemampuan. Akhirnya, siap juga semua kerja yang bertimbun seperti yang ditetapkan. Saat tu lah, rasanya macam "lepas beban di bahu, lepas hutang seribu". Nak kentut pun rasa bebas, tak payah nak sorok-sorok lagi dah.

Tapi kan, penyakit "malasitosis" dan "last minute" ni, bukan aku je yang ada. Ramai jugak member-member yang malang berkongsi nasib yang sama. Semua sepakat jadi zombi secara berjemaah. Ada teman jugak nak buat kerja, taklah sunyi, tertekan sorang-sorang. Kalau tak, mau terjun bangunan sebab P = FA, (baca: pressure).


SELEPAS
Bila semua sudah selesai, perasaan nak pangkah semua kerja-kerja yang sudah 'settle" tu paling bahagia. Pangkah sana, pangkah sini, tinggal seciput je lagi yang belum ditempuhi. Huh, baru sedikit lega. Tapi ada lagi yang buat aku meruntun jiwa. "Oral presentation", "Projek presentation" dan "test". Hah, tu semua tunggu dibalun bila sampai waktunya.

Apapun, semoga berjaya buat semua rakan-rakan seperjuangan! 

Sudah 4 tahun 11 bulan kita lalui jerih-perih ini semua. Lagi sebulan je lagi. Ayuh, kuatkan semangat. Perasaan dah tak lalu hadap buku, 'lecture notes" semua tu, cuba persetankan sekejap. Aih, susah jugak sebenarnya, tapi sabor je lah, hermmmm.


notakaki : sedang tekun aku update blog, perbincangan ilmiah antara amir dan mayak sedang berlangsung. Bagus betul housemate aku. Aku ingat aku tengah ngigau, rupanya betul,haha. Percayalah! LOL

Eh, Aaron Aziz pun join sekaki?


BE ke-26

BE ke-27

Terima kasih NUFFNANG


Istikharah Cinta

Album : Istikharah Cinta
Munsyid : Sigma
http://liriknasyid.com

Bersaksi cinta diatas cinta
Dalam alunan tasbih ku ini
Menerka hati yang tersembunyi
Berteman dimalam sunyi penuh do'a

Sebut nama Mu terukir merdu
Tertulis dalam sajadah cinta
Tetapkan pilihan sebagai teman
Kekal abadi hingga akhir zaman

Istikharah cinta memanggilku
Memohon petunjukmu
satu nama teman setia
Naluriku berkata

Dipenantian luahan rasa
Teguh satu pilihan
Pemenuh separuh nafasku
Dalam mahabbah rindu

Bersaksi cinta diatas cinta
Dalam alunan tasbih ku ini
Menerka hati yang tersembunyi
Berteman dimalam sunyi penuh do'a

Sebut nama Mu terukir merdu
Tertulis dalam sajadah cinta
Tetapkan pilihan sebagai teman
Kekal abadi hingga akhir zaman

Istikharah cinta memanggilku
Memohon petunjukmu
satu nama teman setia
Naluriku berkata

Dipenantian luahan rasa
Teguh satu pilihan
Pemenuh separuh nafasku
Dalam mahabbah rindu

Istikharah cinta memanggilku
Memohon petunjukmu
satu nama teman setia
Naluriku berkata

Dipenantian luahan rasa
Teguh satu pilihan
Pemenuh separuh nafasku
Dalam mahabbah rindu

Di istikharah cinta....

 *****

Things can change forever with no warning. 

No matter how much you love something or no matter how much you take it for granted, 
nothing lasts forever. 

For now all we can do is hang on and wait and see and hope for the future.


notakaki : lagu untuk orang yang masih single sahaja. Yang dah kahwin, cari lagu lain sendiri :)


Burger baru di Burger King : New Supreme Angus Steakhouse Flame-Grilled Premier Beef!
Huh, tu dia nama, 4 ekar tanah

Kalau harga biasa, RM12++ untuk alacarte dan RM16++ untuk set!

Tapi, dengan kupon kat atas cuma RM 5 sebijik! 

Macam mana tuh?
1) Print kupon kat atas tu. Takde printer colour, black and white pun jadi
2) 1 kupon / 1 burger
3) RM 5 per burger (harga sebelum tax)
4) Dua pilihana iaitu blackpaper atau spicy jalapeno
5) makan sampai kenyang alang-alang murah ni!


TIPS JIMAT 
Copy paste kupon kat atas tu, buat 2-3 kupon terus kat atas satu A4. 
Print sorang sehelai, dapatlah 2-3 bijik sorang. Makanlah sampai muntah hijau pun!


Apa lagi, jom pi makan!
Dengan harga biasa, kalau ada RM10 nak makan sebijik pun tak lepas.
Sekarang boleh bedal dua bijik beb!


 Cepat rembat sebelum terlambat
1 Disember 2011 - 8 Disember 2011
Di mana-mana outlet Burger King di seluruh Malaysia
Di negeri yang takde Burger King macam negeri Kelantan, tak dapatlah.
Takpe, burger tepi jalan Kampung Limbat sedap doh. Tak payah bimbang!


notakaki : sebenarnya, sekarang aku tengah lapar, krek kruk perut berdendang


"Semua pelajar dijemput hadir ke MPH untuk majlis perasmian bla bla bla.....  Nanti persembahan dari Tronoh Theater Shop pun ada. Jemputlah datang"

"Tronoh Theater Shop akan mengadakan show di MPH. Jom la datang!"

"Tronoh Teater Shop bla...bla...bla.."


Ni antara dialog yang pernah aku dengar sewaktu muda-mudi dulu. Time bergelar adik junior muda trang tang-tang. Sebut pasal Tronoh Theater Shop (TTS), fikiran aku terus melayang dan hati mula berkata,"Kedai apa eh? Macam selalu je datang kat kampus ni" Nak buat camne, baca dan dengar TRONOH dan SHOP je, THEATER tu tak ambek pusing. Kedai la jadinya. LOL. Tapi tu masa foundation / 1st year la, skang dah celik sikit.


Usia makin meningkat, dulu junior, sekarang dah jadi senior sikit. Baru la nak ambik tahu pasal benda-benda yang berlaku di sekeliling. Pasal Tronoh Theater Shop pun kalau ada update/ show apa-apa dah tak blurrr. Kebetulan, member sekelas, Acab aktif gila join TTS. Baru la tau, TTS tu kelab di kampus yang aktif buat show. Tak kira lah, miming ke, sketsa pendek ke, teater ke, semua diorang sapu. Tapi, setakat mana je bakat mereka? Berbaloi ke nak tengok? Free pun aku tak tengok, ni kan plak yang berbayar. RM5 beb! Nasi lemak sebungkus tu kat Al-Quds Village 5.


Masuk tahun ke-2, aku pun pergi la sekali tengok Closing Ceremony kalau tak silap untuk HSE Week di Chancellor Hall. Rezeki kot, adalah free show dari team TTS. Masa tu ada 3 makhluk pakai make-up putih seluruh muka. Pakai gloove putih macam polis traffik. Pastu, pakai baju yang colourful, sorang hijau, sorang merah, sorang lagi kelabu kot... lupa da, cerita dah lama berlalu. Skip the story. Untuk majlis perasmian tu, best jugaklah depa bertiga buat gimik. Memang superb dan menjadi. Aku first time tengok depa beraksi pun agak terpegun. Baru la mula nak celik mata, oh hebat jugak budak-budak TTS ni. Not bad, good impression untuk orang noob macam aku for the first time tengok.


Selama hampir masuk 5 tahun duk bertapa di bumi Tronoh ni, banyak jugak lah show yang TTS buat. Tak terkira, yang FREE, JEMPUTAN KHAS, BERTIKET, CHARITY, semua ada. Cuma, aku je yang tak pernah-pernah nak acu cuba try test pergi tengok dengan kepala mata aku sendiri. Bukan setakat show tu je, mereka aktif gak join pertandingan teater peringkat Perak. Menang kot. Pelakon mime plak, pernah masuk paper, namanya HALF. Fuh, siap mesej tuh suruh beli paper hari tu,haha. Apepun, memang cukup dan boleh dibanggakan. Seni yang bukan semua orang mampu untuk buat. Bukan hanya bakat semata-mata, tapi kesungguhan dan semangat juang. Dan terkini, Acab dan Ash pun dah masuk paper pasal mime show ni. Hebat!


Bukan sekadar bermain di tempat sendiri je, TTS pernah buat show di Istana Budaya (IB) woo. Kagum gak la. Kat Ipoh pun depa pernah buat show. Aku tau mereka gempak, tapi aku je yang tak pernah datang untuk menonton. Baca kat blog je, tengok-tengok gambar. Bukan apa, tak pernah berkesempatan nak pergi sendiri tonton. Kalau sempat pun, malas la plak. Adoi, nasib la badan.


Sebelum internship, JUNE 2010, ada show teater BANGSAWAN. Aku dah pasang niat baik punya. Nak la sekali tonton dan tengok mereka beraksi. TUAH DAN JEBAT judul yang ada pada masa tu. Alang-alang tengok teater, boleh la refresh sejarah melayu,haha. Tiket beli baik punya, plan pun baik punya, tapi sayang sekali. Tak dapat pergi la plak. Ada meeting ETP (Baca : Engineering Team Project). So, burn la tiket begitu saja. Terkuburlah hasrat nak tonton teater untuk pertama kalinya dalam hidup. Kuciwa, tapi nak buat camne. Masih belum berkesempatan nampaknya. Takpe, FINAL YEAR kan ada :)


Balik-balik dari internship, JANUARY 2011, ACAB ada promote produk terbaru TTS. Dia cakap ada show bulan Februari. Judul apa? MAHMAKAH LORONG. "Pucuk dicita ulam mendatang, orang mengantuk disorongkan bantal". Apa lagi, plan mesti baik punya. Kena pi tengok dah kali ni. Tebus kekecewaan tahun lepas. Nasib baik harga tiket tak naik-naik, still mantain RM5 walaupun harga minyak dan barang mentah sedang mencanak naik,haha. Harap-harap dapat la tengok.


Dalam lecture hall Acab siap jual tiket. Dah booking awal-awal untuk [awok]2 satu rumah. Lecture theater pocket D jadi saksi untuk pembelian tiket kali ke-2. Harap-harap tak burn, Kali ni, beli 7 terus. Swing sikit mood, tengok WAYANG -> tengok TEATER. Ada yang dah pernah tengok, aku je yang belum tengok teater secara live. Maka, 19 Februari telah menjadi sejarah. Sejarah untuk hidup aku la, bukan hidup orang lain. Akhirnya, dapat juga tengok teater secara langsung. Yeah!


Mulai saat ni, kalau orang tanya, dah ada jawapan.

"Kau pernah tengok show TTS?"

"Kau pernah tengok teater?"

"Kau pernah tengok mime?"

Kali ini dengan yakin dan confident nya aku dah boleh jawab, "YES". Ringkas, tepat dan padat sambil senyum kambing.

"Teater apa yang kau tengok?"

Teater Mahkamah Lorong oleh ahli-ahli Tronoh Theatre Shop (TTS), UTP.  Pakej skali dengan 1 sketsa pendek dan mime sekali yang cukup romantik dan merobek hati,haha. Torbaik!

Selepas menonton Mahkamah Lorong

"Lagi?"

JERIT, Jilid 1!

"Dan yang terbaru?"

Ash in The Ashes : The Mime Show

"Akan datang?"
 
Mungkin aku akan menonton
Teater Maharaja Beruk
 17-18 Disember 2011




Untuk maklumat lanjut : Teater Maharaja Beruk


Apa komen aku?

Memandangkan aku tak pernah ada chance nak ke Istana Budaya, mahupun tengok teater secara live, aku rasa pendekatan TTS membawa teater dan mime show di dalam kampus adalah langkah terbaik. At least, kasik chance kat aku dan student-student lain tengok teater tanpa perlu keluarkan bajet yang banyak.

Lagipun, RM5 adalah berpatutan untuk menonton show yang ada "kualiti"!
Takde kat panggung-panggung wayang apatah lagi di pasar malam!

Apapun, aku harap TTS akan terus berkembang maju. Walaupun dunia semakin maju, semoga nilai seni dan teater ini tidak pernah layu. Semoga akan sentiasa ada pelapis dari semasa ke semasa. Yang patah tumbuh, yang hilang berganti!



All the best TTS!

http://tronohtheatershop.blogspot.com/



notakaki : Entri ni sudah lama diperam, sejak 21 Februari 2011. Cerita sudah basi pun, cuma ada sedikit penambahan. Kepada yang berbakat tuh, salurkan bakat anda di saluran yang betul. Tak payah nak berdrama, bersketsa di lokasi yang tak sepatutnya. Join TTS, berlakonlah sepuas hati di atas pentas. Dan kepada yang tak pernah tengok teater secara langsung,boleh la slow-slow try. Belum cuba belum tau! 


A S T A N A    I M P I A N
N u k i l a n : p e n a b e r k a l a





Di puncak sana
Hendak kita dirikan
Astana idaman kita
Yang megah bergaya


Hari ini
Kita mula mendaki
Liku-liku penuh onak dan duri
Bulatkan tekad tabahkan hati
Ke puncak yang tertinggi


Namun
Terlalu banyak cabaran dan dugaan
Bukan satu, tapi beribu
Bukan mudah untuk kita terus menyusun tapak
Kerana kadang-kadang kita tergeliat dan terjatuh berselerak


Derita...
Kecewa...
Sengsara...
Merintih sendiri
Percayalah
Itu hanyalah sementara
Kelak bahagia
Akan kita kecapi selamanya


Mari kita teruskan 
Langkahan demi langkahan
Pedulikan sakit yang sementara
Berjuang hingga jaya
Mendaki ke puncak sana
Tanpa kenal erti putus asa


Astana idaman itu 
Mari kita dirikan
Apapun jua rintangan
Mari kita lawan
Ayuh kita berjuang
Habis-habisan
bukan
cebis-cebisan!



Kejohanan Mykids Soccer ni sedang berlangsung di Universiti Teknologi PETRONAS. Patut pun tengok ramai budak-budak duk depan blok asrama. Suasana meriah macam duk sekolah asrama dah. Tiap-tiap hari duk tengok diorang tendang bola di koridor asrama. Pagi-pagi duk buat barisan, senam-robik dan latihan. Habis segenap sudut duk sepak bola. Suara tak payah cakap, memang loudspeaker punya,haha. Hilang sikit kesunyian kampung lima yang tidak berpenghuni.




Peringkat kumpulan dah pun tamat. Sekarang dah masuk pusingan suku akhir. Duk google pasal keputusan Kejohanan Mykids Soccer 2011, saja nak tau prestasi Kelantan macam mana. Huh, mantap. Kelantan unggul selaku juara kumpulan A setelah mengalahkan Pulau Pinang 3-0, Perak 4-0, dan Negeri Sembilan 7-0. Dan kini, tunggu masa untuk bertemu Terengganu di peringkat suku akhir.


Peringkat Kumpulan

Kumpulan A
Pulau Pinang
Perak 
Negeri Sembilan
Kelantan

Kumpulan B
Kedah
Melaka
Johor

Kumpulan C
Sabah
Selangor
Sarawak

Kumpulan D
Pahang
Kuala Lumpur
Perlis 
Terengganu

Keputusan peringkat kumpulan : Klik sini dan sini


Peringkat suku akhir
Perlawanan peringkat suku akhir pada 27 November 2011 jam 5 petang di padang Universiti Teknologi PETRONAS!
Kumpulan A : Perak, Kelantan
Kumpulan B : Kedah, Melaka
Kumpulan C : Sabah, Selangor
Kumpulan D : Perlis, Terengganu

Perlawanan suku akhir ditunda kerana faktor hujan lebat dan diadakan pada 28 November 2011 bermula jam 800 pagi.

Padang A : Kelantan vs Terengganu
Padang B : Kedah vs Sabah
Padang C : Selangor vs Melaka
Padang D : Perlis vs Perak
Keputusan perlawanan suku akhir Kejohanan Mykids Soccer 2011

Kedah 4 : 1 Sabah

Selangor 6 : 0 Melaka

Kelantan 2 : 2 Terengganu
Terengganu menewaskan Kelantan melalui penentuan sepakan penalti 4-3

Perak 1 : 1 Perlis
Perlis menewaskan Perak melalui penentuan sepakan penalti 6-5


Peringkat separuh akhir
28 November 2011, jam 300 petang

Padang A : Terengganu vs Kedah
Padang B : Selangor vs Perlis

Keputusan perlawanan separuh akhir Kejohanan Mykids Soccer 2011

Kedah 1 : 1 Terengganu
Kedah menewaskan Terengganu dalam penentuan sepakan penalti 5-4

Perlis 1 : 1 Selangor
Perlis menewaskan Selangor dalam penentuan sepakan penalti 4-2


Peringkat akhir

29 November 2011, jam 800 pagi
Pertemuan peringkat akhir menemukan dua pasukan dari utara iaitu Kedah dan Perlis dalam menentukan  Juara pertama Mykids Soccer.

Keputusan perlawanan Akhir Kejohanan Mykids Soccer 2011

Kedah 1 : 0 Perlis

Selangor 3 : 0 Terengganu



JOHAN
 KEDAH

NAIB JOHAN
PERLIS

KE-3
SELANGOR

KE-4 
TERENGGANU


Sumber : Program Pembangunan Sukan Negara



Kejohanan macam ni bagus la. Boleh cari bakat baru bola sepak dari seluruh Malaysia. Habis UPSR, serap terus masuk Sekolah Sukan Bukit Jalil. Boleh form team junior awal-awal sebagai pelapis skuad #harimaumalaya dan #harimaumuda.



Jika semalam adalah satu kesilapan,

Hari ini hanya satu kebetulan,

Semoga hari esok menjadi satu kenyataan!






CHEME PREMIER LEAGUE kini tiba di penghujungnya

Make it memorable!

24 November 2011

1100PM

Sport Planet, Menglembu

Ayuh kita berfutsal!



notakaki : Sedar tak sedar, sepanjang 5 tahun belajar di sini, sudah masuk kali ke-4 temasya CPL dianjurkan. Pencapaian yang agak membanggakan. Kagum dengan coursemates yang bersemangat dalam beraktivit! CJ7 torbaikkkkkk. For the last time, Finale CPL, ayuh kita main dengan penuh perasaan. Jadikannya satu lagi kenangan indah buat kita semua. Oyeahhhhhh


Pssst, jangan lupa sokong team GANTAN. Team aku tuuuu,haha. Kepada team-team lain, selamat berjuang. Tak kan nak kasik OREO putar jilat celup menang lagi kot untuk kali ke-3. Kaman-kaman!


Ikuti lintas-langsung perlawanan di twitter : @penaberkala dan aksi-aksi perlawanan di facebook. (ada gaya world cup dok? haha)







1979

Allahyarham Mokhtar Dahari intercept bola Ronny libero lalu melepaskan rembatan menewaskan Ronny Paslah untuk jaringan tunggal di Senayan, Indonesia pada September 1979. Memberikan pingat emas untuk Malaysia menentang Indonesia di tempat sendiri. Emas ke-tiga bola sepak untuk Sukan SEA.


1989
10 tahun kemarau kilauan emas, akhirnya sekali lagi menang pingat emas bola sepak untuk sukan SEA!


2009

Emas terakhir bola sepak di sukan SEA adalah pada tahun 1989. Setelah kemarau kilauan emas bola sepak dalam sukan SEA selama 20 tahun, akhirnya skuad Datuk K. Rajagobal membuktikan pasukan Malaysia masih berbisa di Laos untuk meraih emas. Sekaligus menaikkan martabat bola sepak kebangsaan.


2011
Sepakan penalti Badrol Bakhtiar melenyapkan ego tuan rumah, Indonesia setelah terikat 1-1 selepas tamat masa tambahan. Akhirnya, sekali lagi pingat emas buat Malaysia untuk bola sepak sukan SEA dalam tempoh dua tahun berturut-turut. Pingat emas ke-6 bola sepak sepanjang sukan SEA diperkenalkan.

Tahniah buat Ong Kim Swee dan seluruh pemain dalam skuad Harimau Muda!

Menang pingat emas itu nombor dua, 
dapat senyapkan 100 00 penyokong Indonesia itu yang utama!


notakaki : Kesekian kalinya penyokong tuan rumah hampa, terdiam kaku di bangku di tempat sendiri. Pertama, semasa perlawanan akhir Piala AFF 2010, kemudiannya perlawanan peringkat kumpulan sukan SEA dan terkini, perlawanan akhir Sukan SEA. Semoga kemenangan malam ini dapat menundukkan ego mereka, dan mula menyebut nama MALAYSIA dengan betul dan bukannya MALING SIAL dan sewaktu dengannya.

Untuk faham apa yang cuba aku sampaikan, boleh tengok video ni : SIDJI


Hentikan provokasi, elakkan kontroversi, kita serumpun biarlah serasi. 
Usah sangsi, pasti keamanan dan kesejahteraan bersama dikongsi!

Tronoh Theatre Shop, Universiti Teknologi PETRONAS
in collaboration with 
Student's Support Services Department UTP, 

presents




tengok poster dah menarik, mime diorang konpem menarik gak kan?

"Ash in the Ashes"
A full mime show
Act by TTS Mimers
Directed by Ash


More Info:
Contact: Acab +6017 7719427
facebook: Ash in The Ashes!
blog : http://tronohtheatershop.blogspot.com/


Korang pernah tengok mime secara LIVE?

Ini kali ke-3 berpeluang untuk tengok show mime dari Tronoh Theater Shop selepas Teater Mahkamah Lorong dan JERIT! Hah, mime tu apa? Mime tu seni lakon tanpa suara. Pernah tengok dok? Kalau tak pernah tengok, baik la pergi tengok sekali. RM5 je tiket, kat Tronoh je ada. Tak payah ke Istana Budaya pun, kali ni buat kat UTP sendiri. 


Nak tengok wayang jauh di Ipoh, tengok mime sudeyyyy weekend ni. Jom-jom, serbu MPH malam ni, 19 Nov 2011. Tak dapat malam ni, malam esok, 20 Nov 2011! Abang-abang, kaka-kakak final year, moh la kita pergi tengok Acab buat miming. Adik-adik junior pun, moh pergi MPH. Tak elok study kuat-kuat, kena barah otak nanti :)

Jom seranggggggggggggggggggggggggggggggggggg



Sebenarnya, ada entri khas pasal TTS di dashboard blog ni. Tapi, sampai sekarang tak publish-publish lagi. Duk peram kat situ, sampai bila pun tak tahu. Ada masa boleh la publish nanti.


Chop! Apa maksud Ash in The Ashes? Abu dalam abu-abuan? Ke debu dalam debu-debuan?
  
2001

"Kalau dapat 5A, abang bagi RM50", cabar Abang Lan, abang sulong.

"Kalau dapat 1A ayah nak bagi RM10 untuk setiap 1A", cabar ayah.

"Kalau dapat 1A RM50", cabar mak.

"Kalau dapat 5A, kak Ya bawa pergi makan KFC!", cabar kak Zura


Hoh, aku dalam tekanan! Semua orang rancak duk kasik cabaran. Aku orang last dalam keluarga, mungkin aku adalah harapan  mereka. Selaku yang dicabar, pasti aku rasa tercabar. Mungkin, cabaran ini aku perlu manfaatkan sebaiknya. Untung-untung dapatlah habuan yang dijanjikan. Ke kira rasuah? haha. Apapun, aku terima cabaran itu seadanya. Walaupun sedikit ragu-ragu, aku cuba bulatkan tekad. Walaupun langsung tiada keyakinan, aku cuba buat-buat yakin. Sampai semua tempat, pensil box, kamus, buku, aku conteng "UPSR PASTI 5A". Agak poyo di situ, tapi itulah kata-kata semangat yang aku duk asyik tenung hari-hari dari buka mata sehinggalah tutup mata.

Subjek membunuh masa tu adalah tak lain tak bukan English. Mungkin overdose budu kot, sampai liat sangat dengan subjek English. Tak pernah dapat A. Sekalipun tak pernah. Tapi fail pernah, time darjah 4. Mana taknya, tudung periuk aku pi bubuh jawapan "pot scarf". Tak ke bangang. Aku ingat sampai mati. Subjek lain, Bahasa Melayu (penulisan dan pemahaman) ok sebab cikgu Junadah best. Walaupun asyik kena kutil kecik kat bahu, tapi itulah ubat. Sains ok sebab cikgu Zaini sedikit bengis. Matematik lagi ok sebab cikgu Busra memang garang macam harimau tapi cara ajar tip top. Buku latihan sampai 10 biji untuk 1 buku latihan, ada 3 buku latihan jadi total 15 buku. Mau patah bahu pikul beg pergi sekolah. 4 subjek agak-agak boleh makan, 1 subjek lagi buat aku tertekan! Owh, dictionary jadi awek. Rasa nak berkepit 24jam. Kelas tambahan petang dan malam setiap hari, itu rutin. Rumah jadi macam hotel. Balik untuk tidur saja, hujung minggu pun ada kelas tambahan di sekolah.

English? Masuk tuisyen Mr Ong gara-gara nak improve. Dapat cikgu best masa darjah 6, Sir Nazri.Cara ajar memang berkesan. Aku memang betul-betul hao liao pulun subjek English gara-gara nak skor. Mau biru mata hitamku. Sir Nazri ajar sudah bagus, tapi kerjanya bertimbun. Setiap minggu ada latihan dan essay kena buat. Selaku insan lemah, aku memang lemah bab-bab mengarang essay English. I is very stupid. Why all my friends is hebat? Kalau tak siap, kerja aku copy paste dari kawan meja sebelah, Hana. Sampai satu tahap, terdesak sangat, aku pernah pergi copy essay Zulhazwar kat tandas sebab tak siap. Masih ingat Zul? Hoh, bila ingat balik, bangang sangat aku nih. Setiap perbuatan jahat, pasti ada balasannya. Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga. Sampailah satu hari, aku tak sempat nak siapkan essay. Sir Nazri panggil siapa yang tak hantar tampil ke hadapan. Hulurkan tangan, "prakkkkkkkkkkkkkk" satu das tembakan tepat ke atas tapak tangan si pemalas. Pembaris kayu panjang yang warna coklat tu lah aku kena. Adeeeeeiiii, kang dah dapat. Malu dapat, sakit dapat.

Tapi apa yang berlaku, aku rahsiakan. Takde sape pun yang tahu. Takde lah sampai pergi report polis, masuk TV3 ke apa. Senyap-senyap sudey, berani buat berani tanggung. Sebab tu la aku mula insaf. Bersusah payah buat essay, belek kamus sampai hancur. Buat latihan, tapi ujian bulanan masih lagi tak dapat A. Paling hebat. B je yang mampu. Ada ke harapan nak dapat 5A? Hermmmm, cuba buat-buat yakin. Tenung balik semua yang tertulis di depan mata, pensil box, kamus dan buku-buku. Yes, I believe I can!

Percubaan UPSR pun muncul, 4A 1B. Apa yang B? Tak payah teka-teka lah, dah terang lagi bersuluh dengan sportlight. English! Huh, apa mau buat. UPSR dah dekat. Patah semangat? Ada la sikit-sikit. Tapi, bila ingat balik cabaran-cabaran orang kat atas tadi tuh, huh membara habis. All out!

UPSR pun tiba. Dub dab dub dab debarannya. Buat-buat cool! BM sudah, SAINS sudah, MATEMATIK sudah, ENGLISH pun sudah. Selesai 5 subjek. MERDEKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Merdeka hanya di dewan peperiksaan, tapi dalam jiwa belum merdeka selagi keputusan belum diumumkan.

November 2001

Semua orang tahu result UPSR akan diumumkan pada 5 November 2001. Makin kencang degupan jantung. Apalah nasib aku, apalah hasil usaha aku selama ini. Mampu ke tidak? Sampai mimpi-mimpi tak dapat 5A, mimpi BM dapat D, memang buat aku gila. Tapi pendam sendiri. Arghhh, cuak.

Malam sebelum result keluar, dah tak senang duduk. Mundar-mandir. Kecut perut. Tiba-tiba.........

kring...kring....kring....kring....kring....

Telefon rumah berdering. Ayah angkat, cakap ada kawan nak cakap

"Assalamualaikum Khairul. Tahniah, awak dapat 5A"

"Waalaikumussalam. Eh, betul ke ni? Bukan ke result keluar esok?"

"Cikgu Besar dah pergi ambil tadi, umi saya bagitahu"

"Betul ke ni? Takut silap tengok kot. Mana tahu nama orang lain yang kat bawah ke, kat atas ke?"

"Betul, esok tengok keputusan."

Aku cuba menafikan dalam usaha untuk meyakinkan diri sendiri. Panggilan telefon itu dari sahabat karib, Farhan anak Ustazah Filzah. Aku terima berita itu dengan penuh rasa syukur dan gembira. Mau bergenang air mata, sambil aku terkinja-kinja melompat kegirangan bagitau seisi rumah yang ada. Dah pastilah, mak dan ayah senyum lebar ke telinga masa tuh. Alhamdulilllah! Huh, lega. Betul-betul, penantian itu satu penyeksaan. Tak perlu tunggu result keluar esok, malam tuh dah dapat bersenang-lenang. Syukur!

5 November 2001, keputusan diumumkan dengan rasminya di sekolah. Pagi-pagi lagi ramai bergomol di papan kenyataan nak tengok keputusan masing-masing. Walaupun dah tau keputusan, tapi semangat nak tau dengan mata kepala sendiri tu tetap memuncak. Mana taknya, first time nak tengok result exam. Zoom in, zoom out dengan mata yang tak berapa nak luas ni, akhirnya jumpa la nama dengan angka giliran, DA 072 1027. A A A A A ! Huh, ni baru lega. Konfirm! Tiba-tiba jadi mata duitan $$$$$$ bila teringat balik janji-janji orang kat atas tuh,hahaha. Oyeahhhhhh

Kebetulan, 5 November 2001 ada dua berita menarik. Pertama result UPSR, ke-dua dapat anak buah pertama, Salsha anak kepada si pencabar KFC! Balik sekolah, terus pergi HUSM nak tengok baby comel. Excited sikit nak tengok anak buah pertama, perasaan orang yang tak pernah rasa kasih sayang seorang adik la katakan. Tup-tup, dapat anak buah. Muda-muda, dah jadi pakcik. Kesian!!!

Lepas dapat result, berduyun-duyun la $$$$$ datang. OKB, orang kaya baru in the house. Paling best, RM50 1A tu lah, 5A dah dapat RM250. Perasaan masa zaman tu, dapat RM250 dah rasa macam dapat RM1000, LOL. Dan, kerana 5A jugak, kak Ya bawa pergi KB naik bus semata-mata nak bawa pergi makan KFC. Dulu, boleh bilang dengan jari berapa kali je makan ayam KFC. Tu pun, kalau ada kakak-kakak/abang-abang bawa balik. Boleh juga merasa. Budak-budak sekarang, hari-hari makan KFC pun tak kecoh. Aku dulu, first time masuk KFC, duduk makan ayam KFC, masa meraikan 5A tu lah. Masa tu, rasa aku la paling bertuah. Dapat juga pergi KFC. Tapi, hari ini, bila fikir balik, jakun jugak aku, 12 tahun baru nak jumpa KFC,haha. Anak-anak buah sekarang, puuuuuuh keluar dari perut ibu, kecik-kecik dah kenal KFC segala bagai. KFC pertama yang aku jejak dalam hidup adalah KFC sebelah Pantai Timur, Kota Bharu. Duduk tingkat atas. Makan 2 ketul pun tak habis, memang tak berbaloi,haha.

Rupanya, hari ini baru aku sedar. 5A yang aku dapat dulu bukan semata-mata untuk aku dapatkan RM yang disogok mahupun KFC yang ditawarkan. Malah, lebih dari itu. Cabaran mereka dulu, untuk bantu hidup aku hari ini. Cabaran mereka juga menjadikan mangkin untuk aku berusaha gigih. Menjadi daya tujah untuk aku tingkatkan momentum usaha. Seterusnya,pecut menuju segala apa yang aku perlu capai iaitu kecemerlangan. Paling penting, dapat menempatkan diri di sekolah berasrama penuh. Untuk teruskan langkahan untuk ke tahap seterusnya, PMR dan SPM. Tapi kan, lepas tu terus takde orang nak cabar-cabar time PMR dan SPM. Rasa terpinggir,haha

Terima kasih semua!
Mungkin mereka yang aku ceritakan di sini lupa kisah ini, tapi aku takkan pernah lupa jasa mereka
Kerana mereka, aku di sini
Takkan pernah aku melupakannya hingga ke akhir nanti!
InsyaAllah


2011

17 November 2011, Keputusan UPSR diumumkan. Tiba-tiba buat aku termenung sekejap tentang kenangan 10 tahun yang lepas. Lama ke, sekejap ke, kenangan ini akan terus tersemadi di sini. Dan paling penting, masih segar di ingatan : UPSR dalam kenangan!

Tahniah kepada semua adik-adik yang sudahpun mendapat keputusan UPSR. Tak kira 1A, 2A, 3A, 4A ataupun 5A, lepas ni semua sama je akan berada di tingkatan 1. Cuma mungkin kelas dan sekolah yang berbeza. 5A sekalipun, belum tentu akan dapat capai 8A dalam PMR. 1A sekalipun, tak mustahil mereka akan mampu untuk menjadi cemerlang dalam PMR kelak. Apapun boleh jadi. Apa yang penting adalah usaha dan keyakinan diri. Apapun boleh, asal ada keinginan dan kesungguhan.

Kepada ibu/bapa/kakak/abang, jangan marah kalau anak/adik tidak cemerlang kali ini. Mungkin belum tiba masanya lagi. Jangan ranapkan impian mereka dengan cemuhan/kutukan. sebaliknya bimbing mereka, beri galakan/semangat yang berterusan untuk mereka terus berusaha. Gagal sekali tidak bermakna gagal selamanya! Berjaya hari ini, belum tentu berjaya esok hari.




CHALLENGE
You never know what you can do until you try

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...